-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Raggie
őstag
válasz
Gtaati #40939 üzenetére
Sajnos az ilyen utólagosan rátett egyedi hűtésnek nincs akkora értéke a használt piacon. Sok embernek nem is tetszik, mert nincs olyan "gyári" feelingje és nem tudják/értik miért jó is ez. Tehát szerintem ha tényleg el akarod ani és nem akarsz egy ritka fanatikusra várni, akinek pont ilyen csendes, batár hűtésű kártya kell, akkor ezt nem is veszed számításba, csak az alap kártyát.
-
válasz
Gtaati #40939 üzenetére
Nézd, irtó egyszerű a képlet: az egyszeri felhasználónak többet ér egy év gari, mint egy Morpheus. Ha nem így lenne, akkor nem a 65e Ft-ért kínált, garis Gigabyte és MSI R9 390-ek lennének jegelve, hanem a te kártyád.
Én pedig ezt valahol megértem... Noha nekem is Morheus van az R9 390-es kártyámon...
-
válasz
Gtaati #40937 üzenetére
Látom a tiéd lassan egy hónapja nem megy el 70e Ft-ért - gondolom innen a kérdés.
A válasz meg egyszerű: megnézed mennyiért vannak fent az R9 390-ek, és ezekhez lövöd be az árat, ha túl akarsz adni rajta. Ahogy nézem 60-65e Ft-ért garis kártyákat árulnak, de van 57e Ft-ért is. Én 60e Ft körülre tenném azt, ahol már lehet, hogy elviszi az, aki méltányolja a custom hűtést, de ha valóban túl akarnék adni rajta, akkor 55e Ft-ért biztos hamarabb lesz kapós...
-
válasz
Gtaati #40845 üzenetére
Sac per kábé senki sem tud semmit a Vega-ról, azon kívül hogy jön és hogy erős lesz. Az eddigi AMD bemutatók alapján viszont a kép felemás, például a csúcs Vega kártya Doom-ot 4K felbontásban "csak" 10%-al gyorsabban vitte, mint a GTX 1080. Márpedig itt van már a GTX 1080Ti is.
Van egyébként Vega topic is, de csodákat ott se fognak mondani.
Én személy szerint azt mondom, hogy, az legyen a döntő tényező, hogy valóban szükséged van-e a váltásra, avagy sem. Hoz-e akkora javulást a csere, mint amekkorát elvársz az adott pénzért, avagy sem. Innen nézve én úgy látom, hogy teljesen mindegy, hogy Vega vagy Pascal, ha van rá keret és valódi előrelépést nyújt (illetve valóban szükséged is van rá, mert olyan kijelzőt használsz), akkor lépd meg a cserét.
-
Rolcsiii
csendes tag
válasz
Gtaati #40845 üzenetére
Igen ez most így engem is érdekelne, de szerintem még nagyon tapogatozás van, legalább , hogy tényleges mit tud majd nyújtani játék alatt...persze ha van valakinek valami pontos adat én is megköszönném
http://www.pcworld.com/article/3153726/components-graphics/radeon-vega-revealed-5-things-you-need-to-know-about-amds-cutting-edge-graphics-cards.html
-
válasz
Gtaati #40402 üzenetére
Barátommal toljuk egy hete a divisont és kész bughalmaz én win 10/290x őő meg win 7/290
dx11 be van ,hogy magától kilép be crasshel a játék random... nála is nálam is .. dx 12 be nálam ha alt tabozok azonnal kilép a játékból stb... szvl eléggé instabil a cucc...
Mondjuk olyat nem csinál mint nálad... rakd újra meg használd a legfrissebb drivereket ... jobbat nemtudok.
Mondjuk azt még megnézhetnéd, hogy monitorozod a gpu használatot ha nagyon ingadozik lehet a tuning vagy valami nem stabil nálad...
.
-
Raggie
őstag
válasz
Gtaati #40325 üzenetére
Röviden: van összefüggés.
Bővebben: DX12 alatt nem mennek az overlay-ek. Frissíts MSI AB-t, vagy ha a legfrissebb van, akkor várni kell, amág jön ki rá olyan frissítés amivel megjavul az overlay.(én nem használok overlay-t ezért pontosan nem tudom most hányadán áll vele az MSI AB)
Javaslom monitorozd HWinfo-val vagy AIDA-val és kérj le logot azután azt akkor ki tudod értékelni a játékmenet után. Vagy ha elég a max/min/átlag érték, akkor csak a sima HWinfo ablak is elég lesz, mert azt ott is látod. -
HSM
félisten
válasz
Gtaati #40122 üzenetére
Az 50% power limitet felülbírálja a VGA BIOS-ában definiált maximális megengedett áramerősség.
Lehet, érdemes lenne kipróbálnod mondjuk 950/1500-as órajelen, mondjuk 20% power limittel, mit szól hozzá. Ha így jó, akkor sanszosan a VGA fogja meg a dolokat az áramerősség limittel.
-
válasz
Gtaati #40117 üzenetére
Crysis is indokolatlanul szarul fut.... 2016 remek pl arra ,hogy mennyire számít az , hogy írnak meg egy
játékot.. lsd doom vulkán esete vagy maffia 3 esete ... indokolatlanul szarul vagy jól fut...És így utólag vissza nézve ... crysis nem akkora nagy szám , hogy doom hoz képest ilyen szarul fusson...
-
HSM
félisten
válasz
Gtaati #40117 üzenetére
Természetesen ilyen méréseknek csak kikapcsolt V-sync mellett van értelmük. Anélkül a képkockák között szinte mindig leáll kisebb nagyobb időkre a feldolgozás a VGA-n.
A VGA csak akkor fog 100%-on menni, ha a CPU (rendszer) tud neki adni elég feldolgoznivalót, és nincs V-sync ami miatt el kellene mennie pihenni.
-
HSM
félisten
válasz
Gtaati #40015 üzenetére
Welcome to the jungle pálya. A sok fűvel, ahol a toronyból lövöldöznek rád. Kb. CPU-teszt volt már a 290-essel is.
Ot a 4,5Ghz-es i5-4690K a 100%-ot súrolta, a GPU kihasználás meg 50-70% között, az FPS meg 40-50 között volt nálam.
(#40017) Gtaati: Nálam SMAA2TX vált be a legjobban. Úgy is játszottam/teszteltem.
-
HSM
félisten
válasz
Gtaati #40003 üzenetére
Szerintem a processzort eheti meg.
Legalábbis az i5-4690K-s (4,5Ghz) tapasztalataim alapján.
Nyiss egy monitorozást és kiderül. Az persze, hogy nem tesz ilyenkor nagy változást, ha 4-ről 4,5-re húzod a procit.Ha valóban CPU-limit van, akkor ez 30 helyett 33FPS. A GPU 1100-ról 1200 tuningja ugyanez a történet.
-
törölt tag
válasz
Gtaati #40007 üzenetére
tegnap próbáltam ki a crysis 1 gog-os változatát a kontroller support miatt, és 970-nel leesett az fps 60 alá. c3 alatt szintén beesett 60 fps alá 290x és 970 mellett is. szóval vagy droppolsz, vagy leveszed a grafikát.
mellesleg csütörtök környékén ismét csatlakozok a topikhoz, mert a május körül eladott ref 290x-et vásárolom vissza. beindult a fűtési szezon, mennie kell a 970-nek
-
válasz
Gtaati #40009 üzenetére
Pedig ez a dolog a VSYNC. Ha ki van kapcsolva, akkor olyan nincsen, hogy valami fix 60FPS-el megy. Annak fel és le kellene táncolnia. Ha be van kapcsolva a VSYNC, és ha játékon belül megvan legalább a 60FPS, akkor korlátozódik 60FPS-re a látható rész. Ha akár 1 FPS-el 60 alá esik, akkor a rendszer 30FPS-el fogja megjeleníteni a játékot. Ennek ez a lényege. Először is meg kellene győződni róla, hogy ha kikapcsolod a VSYNC-et, akkor valójában kikapcsol-e.
-
colossal89
tag
válasz
Gtaati #40003 üzenetére
Szia
Használj külső sync-et D3DOverrider tripla puffer on és sync on. Még az uborkaszoft trágya konzol port sync-ét is ezzel szoktam orvosolni a dropok elkerülésére. Kikapcsolom a játékban a sync-t és ezt bekapcsolom. Alul a + jellel add hozzá az indító exe-t. Ha így sem működik akkor biztos hogy nem a szinkronnal van a baj, próbáld meg szinkron nélkül is, tudom csíkoz akkor, de tesztnek jó, hogy mi lehet a gond.
-
Blue Thunder
senior tag
válasz
Gtaati #39974 üzenetére
Az elég komoly 1000Hz-es...hát nem tudom...lehet erre nem lenne érdemes rákötni a VGA-d ez már nagyon nagy átmérő, szerintem nem is bírná a kártya. Viszont az tapasztalat hogy azért van némi különbség tv és monitor között...legutóbb (2 hete) nekem is volt 81cm-es full hd tv/monitorom de teljesen más kategória a kettő. Ha igazán jó képet akarsz akkor inkább monitort vegyél
-
-
Habugi
addikt
válasz
Gtaati #39692 üzenetére
Mivel megvan az elérési út/pontos helye így nem probléma hogy az ingyenes vezióval nem tudod leszedetni, csökkentett módban indítod a Winfost, megkeresed és kézzel törlöd, restart..
Amennyiben csöccsentett mód ellenére futna/írásvédett, Tasmanagerrel kilövöd és utána törlöd.
Legközelebb pedig mielőtt a teltkeblekteneked.hu -ra látogatsz, érdemes felvértezni a browsert mindenféle földi jóval, ADB+, Ghostery és társaik..
-
-
Raggie
őstag
válasz
Gtaati #39562 üzenetére
Minél vékonyabbat!
Komolyra fordítva a szót: sajnos ha nincsen pontosan leírva akkor szét kell szedni és megmérni.
1-1,5 mm vastag szokott lenni általában. Ha referencia PCB akkor az EK full cover block-ok honlapján általában van leírás róla, de néhány speckó PCB-ről is akad.A gap pad-oknak a lényege az, hogy nem csak hőt vezetnek, hanem effektíve távolságot is áthidalnak, és teszik ezt úgy, hogy közben azért a lehető legtöbb hőt is átvigyék. Ez a különböző magasságú kis áramköri elemek hűtésénél lényeges, mivel azoknak nem mindig olyan egzakt a PCB-től számított magasságuk, mint a PGU chipnek, ezért nem is lehet őket pasztával hűteni, mert amikor az egyikre már rászorulna a borda, akkor a másiktól még tök messze van.
-
Raggie
őstag
válasz
Gtaati #39560 üzenetére
Hiába jó a hővezetése ha vastag! És a hővezetés ugye távolság függő elég erősen( W/mK).
A paszták felkenésük után kb századmilliméteres vékonyságúra vékonyodnak a GPU és a hűtő között.
A GAP-PAD meg kb fix vastagságú. Kicsit összenyomja a hűtőborda, de messze nem olyan vékonyra mint a pasztát.Egy fele olyan jó hővezetésű paszta is veri a kétszer jobb vezetésű gap-padot valós teljesítményben.
11 W/mK-s pad egyébként: LINK -
Gtaati
őstag
-
válasz
Gtaati #39516 üzenetére
Személyes tapasztalatom nincs velük, van itt valaki a fórumon( nem jut eszembe, hogy ki
), vele beszélgettük, hogy végig próbált jópár ventit a bordán, pl.AC F12-t is, és messze a scythe ventik voltak a legjobbak. Halkan és jól hűtöttek...
sorry,de csak ennyit tudok segíteni, esetleg itt is kérdezhetsz a témával kapcsolatban. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Gtaati #39470 üzenetére
Nem, az egyik "elől van" a másik pedig hátul. Nitro-nál legalábbis.
Pontosan nem tudom, de az egyik lényegében a bemenő kakaót "koordinálja", a másikat nem tudom. Aki jobban benne van, biztosan ad rá választ.
Plusz szellőzés miatt is kicsit rosszabb az "első", legalábbis szerintem, bár ez háztól függ.
-
válasz
Gtaati #39454 üzenetére
Szia!
Én egy gelid vga pwm adapter, és egy 4 pin y kábel segítségével hűtöttem a 290-es kártyám, igaz 2db. artic F9 pwm venti volt rákötve, nem 12 cm-esek. A fentebb ajánlott scythe ventik jobbak, erősen ajánlottak bordákra, ahogy olvastam. -
darealkilla
aktív tag
válasz
Gtaati #39460 üzenetére
Kevés gyártónál van grafikon a PWM-hez, az egyik linken írják, hogy a ventik 99%-a nem áll meg, az említett tipust is kézzel be lehet pöccinteni, ha van 10% PWM.
A legtöbb az Type A venti:
Habe mich jetzt mal in die Spec eingelesen: http://www.formfactors.org/developer...e_PWM_Spec.pdf S.16 Es gibt genau 3 PWM Betriebsmodi:
Type A Operation, Minimum RPM, Stay on at Minimum RPM
Type B Operation, Stay On at Minimum RPM, Off at 0% RPM
Type C, Operation below Minimum RPM, Min, RPM = Starting RPM -
darealkilla
aktív tag
válasz
Gtaati #39454 üzenetére
Én is ilyenen töröm a fejem, van 3-ba elosztó is, ennek alkalmasabbnak néz ki a csatlakozója (a bevágás máshol van).
Artic F12 PWM-et tettem rá, de mindig forgott (a gyári megáll). A grafikon szerint is 4-500-al megy 0% PWM-nél, de nálam 700 körül ment...
Van a Scythe Slip Stream 120mm PWM (SY1225SL12LM-P), ez elvileg megáll, itt írnak róla, meg itt németül.Nekem morpheusra kellene, akkor csak játék közben menne a venti (az az egyetlen venti a gépben), mert a gyári hűtővel az MSI 390 60 fok körül táncol böngészésnél.
-
válasz
Gtaati #39422 üzenetére
Nekem Morpheus II-őm van, és azért ha tuningolni szeretnéd, akkor jobb ha beletörődsz, hogy hűteni kell a kártyát, és ez bizony zajjal fog járni. Az én kártyámon két Akasa Viper van, és azért bő 75%-on kell forgatni, hogy megfelelő hőmérsékleten (ie.: 70°C vagy alatta a GPU, és 80°C alatt a VRM2 hőmérséklet) tartsa kártyát. Mindezt úgy, hogy egy 14cm-es Corsair venti az oldallapra szerelve közvetlenül fújja a levegőt rá...
Ezzel nem azt mondom, hogy nincs értelme a Morpeusnak, csak azt, hogy azért gondold át. Oké, ha nem tuningolod, akkor biztos csendes lesz. Az én kártyám is 50%-os fordulaton nagyon csendes alapfrekin és a kívánt hőmérsékleten marad...
-
Raggie
őstag
válasz
Gtaati #39422 üzenetére
Egyébként külön csak a VRM bordáját nem lehet megvenni a morpheus-nak?
Mert akkor kvázi kipróbálhatnád mielőtt az egész szettet megveszed, hátha abba is bele lehet csavarni a hátlap csavarját...Vagy esetleg találni valakit a neten nemzetközi fórumon aki már próbálta ugyanezt a saját XFX 390-esével.
Pl az overclock.net "hawaii owner's club" fórumát tudom ajánlani!
LINK -
darealkilla
aktív tag
válasz
Gtaati #39417 üzenetére
Ha így egy sorban vannak a VRM FET-ek, akkor jó rá a morpheus bordája.
Bár nem rossz az a VRM hűtés, maradhat is akár.
A RAM fedő lemezt is telerakhatod sünivel, ha elfér a morpheus alá, bár az úgy plusz egy réteg lesz a hőátadásban.
Én MSI 390-re raknék morpheus-t, töröm a fejem én is, megtartanám a hátlapot. -
Raggie
őstag
válasz
Gtaati #39417 üzenetére
A memóriákat amennyiben nem húzod nagyon, akkor megfelelhet az a megoldás amit felvázoltál. Sajnos a fémlapra téve már bőven nem fognak annyit segíteni a sünik mint ha közvetlenül a memóriára tennéd őket, de valamit azért dobhatnak.
A VRM hűtése jóval kényesebb téma.
Sajnos annak ellenére, hogy a gyári borda terjedelmesebb nem feltétlenül hűti jobban magát a VRM-et.
A bordának leginkább csak a VRM-ekhez effektíve közel levő része számít a hőleadás szempontjából, tehát a kártya háta felé nyúló rész nem annyira. Valamint ez alacsonyabb jóval, mint a morpheus bordája és gyanítom azért, mert a gyári borda effektíve alacsonyabban van(közelebb a PCB-hez), mint a morpheus-é. Mivel teljesen más konstrukciójú ventillátorok lesznek majd a morpheus-on, mint a gyárin számíthat az is, hogy a borda milyen messze van tőlük, ezáltal az alacsonyabb kivitel még rosszabb is lehet.
Itt leginkább valós teszttel fogod tudni eldönteni, hogy melyik a jobb.Egyébként annyira hangos az az XFX hűtés, hogy mindenképp cserélni akarod?
(nem olcsó egy morpheus és még ventiket is kell venni rá) -
core i7
addikt
válasz
Gtaati #38844 üzenetére
GPU esetén még a játékok/komolyabb grafikus teljesítményt igénylő szoftverek futtatásakor A 80+ fok is elfogadható 90fok fölött kell agódni Én úgy segítettem kicsit a GPU nak hülni ,hogy a CPU hűtőm a GPU felé néz és jobb is lett a hőmérséklet
Tehát nézd a hőmérsékletet ha megáll ilyen nyolcvan valahány foknál akkor még nincs baj
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LEGO klub
- Milyen processzort vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest