-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Johnny_vT
senior tag
...szóval ma elkezdtem összevágni az újrapasztázásról készült felvételeket és mivel nyilvánvaló okokból nem volt ingame videóm a kifagyás pillanatáról, gondoltam felveszek utólag pár másodpercet.
Na ez addig ment, hogy 15 perc Euro Truck Simulator és 20 perc Mordhau sem volt elég neki, hogy újra kifagyjon. Időközben frissítettem a videó drivereket és a vírusírtót is lehet, hogy szoftveres oka (is?) volt eredetileg a black screen-nek?
Holnap mindenképp folytatom a jatekteszteket. A hőmérséklet egyébként remek, szóval a pasztának már legalább volt értelme. Újrakenés előtt Mordhau-ban 85 foknál megelégeltem és kézzel 100%-ra állítottam a fan speed-et, de az se volt elég neki és tovább kúszott. Most pedig 50% fan mellett throttling nélkül (1040 MHz) atomstabil 74°C-ot rajzolt az Afterburner grafikonja
(Véletlenül még a pálya is azonos volt a két esetben, sőt, most ment vele együtt a ReLive felvétel!)
-
Johnny_vT
senior tag
Na megjött a hővezető paszta, megesett a műtét.
Egyelőre csak idle-ben tudom járatni, mert más dolgom van és a hőmérséklet ca. 4-5 fokkal ment lejjebb 3-5%-kal kisebb ventilátor sebesség mellett (MSI Afterburner szerint). Később meghajtom játékban és figyelem mit tud.
Euro Truck Simulator 2 lesz az egyik benchmark, mert az fixen 64-66 °C között mozgatta a korábban a kártyát és egyszer közben is kifagyott. A másik teszt Mordhau-val lesz, hogy vajon vissza bírja-e hűteni magát vagy ismét túlhevül. (Több referenciám idő hiányában sajnos nincs, de úgysem a hőmérséklet, hanem a fagyás a fő kérdés most
)
A szétszerelésről és az eredményekről videó is lesz pár nap múlva a YouTube csatornámon, ha valaki mozgásban nézné meg ugyanezt
-
Johnny_vT
senior tag
Micsoda egybeesés, FST200 kollégához hasonló a problémám. Sapphire Nitro R9 390, az elmúlt 1 hétben egyre gyakrabban elsötétül a képernyő (a háttérben a dolgok tovább zajlanak) és csak a hard reset segít.
Terheléstől függetlenül jelentkezik, azaz néha 90°C-ot közelítve Mordhau közben, néha meg 45-50 fokon filmezés közben. Először túlmelegedésre gondoltam, igy rendeltem új hővezető pasztát (ami holnap jön meg), de azóta ugye játékon kívül is produkálja tök random pillanatokban, összesen 5-6 alkalommal.
Azért a pasztát holnap újrakenem, a hővezető padok állapotát ellenőrzöm és megnézem, hogy vannak-e szemmel látható elváltozások a kártyán. De ha jól sejtem 3,5 éves pályafutásának ezennel valószínűleg vége?
-
Johnny_vT
senior tag
válasz
Johnny_vT #41834 üzenetére
Mások okulása végett majd jelentkezem az eredményekkel.
No hát akkor mások okulására: natív 4K-ra tényleg sovány az R9 390 a játékok legnagyobb részében.
ACIV
lack Flag és Dirt 3 amiket kiemelnék a kipróbált címekből.
AC esetén az asztali felbontás 4K, de a játékot hagytam FullHD-n, így a tévé skálázta fel nekem 4K-ba. Az eredmény messze jobb mint amire számítottam. Egészen közelről megnézve sem látszanak fűrészfogak, külön meg kellett néznem a beállításokban, hogy véletlenül nem 4K-ban fut-e a játék, de nem.
A tévé hardvere/szoftvere remek munkát végez (Samsung MU6179).
A Dirt 3-at azért emelem még ki, mert az a sorozat többi tagjához hasonlóan híresen jól fut AMD kártyákon és ott bizony megvolt a stabil 30-50 fps 4K-ban is. Lábjegyzetben hozzáfűzném viszont, hogy a jobb teljesítmény érdekében és az én nézési távolságomból semmi értelme a natív felbontást erőltetni ilyen gyors játéknál.
-
Johnny_vT
senior tag
válasz
subaruwrc #41837 üzenetére
Elnézést, akkor máshogy kérdezem. Lehet, hogy mást nem értek és azért kérdeztem rosszul
Szóval van 3 db DP és 1 db HDMI a kártyán.
DP-ből v1.2 és felette, HDMI-ből v2.0 és felette ami tudja a 4K@60Hz-et.
A kártyán lévő csatlakozónak van úgymond "verziószáma"? Vagy az adatátviteli sebesség kizárólag a kábelre (csatlakozó + vezeték) vonatkozik?
-
Johnny_vT
senior tag
A TV 49"-os és kb. 1,5-2 méterre ülök tőle, így érzetre olyan mint egy 27-29"-os monitor. A skálázást én is inkább a TV-re bíznám.
Sapphire Nitro R9 390-nél melyik csatlakozó bírja natívan a 4K 60Hz-et?
A specifikáció elég szűkszavú:
- 4096X2160 Pixel DisplayPort Resolution
-2560x1600 Pixel Dual Link DVI Resolutionez tehát biztos nem
- 2160P HDMI Resolution -
Johnny_vT
senior tag
válasz
Raggie #41828 üzenetére
Azért is írtam, hogy TV-vel használnám, mert ezekhez a játékokhoz nem létfontosságú 60 fps, bőven elég a fix 25-30. Na mindenesetre teszek vele egy próbát és megnézem, hogy az upscale jobb-e, vagy a grafikai beállítások visszavétele. 2017 végi Samsung tévéről van szó egyébként, úgy hallottam elég jó benne az upscale-funkció, nomeg úgyis messzebbről nézem, mint egy monitort
Online teszteket (Hardware Unboxed, Digital Foundry, stb.) elég sokat nézegettem, de az gyakran nem tükrözi jól a valódi teljesítményt, ezért tartottam fontosnak külön rákérdezni.
-
Johnny_vT
senior tag
Sziasztok!
R9 390-nel szeretnék 4K játékba vágni, milyen tapasztalatotok van ezzel kapcsolatban?
i5-6600k (egyelőre nem OC) és 16GB RAM segítené a dolgom. A 4K tartalmakat TV-n fogyasztanám, ezért főleg versenyjátékok (GRID Autosport, Dirt sorozat), stratégiák (Civilization V-VI, Cities Skylines) és akciójátékok (Witcher 3, AC Black Flag, stb.) amik szóba jönnének.Áprilisig távol vagyok otthonról, akkor tudom csak kipróbálni, de már most csak ezen jár az eszem. Kérdésem pedig az, hogy milyen elvárásaim legyenek így előzetesen a dologgal kapcsolatban?
4K-hoz már húzni kéne kicsit a processzoron is, jól sejtem? A videókártyát lehetőség szerint nem szeretném tuningolni, mert jobb szeretem, ha hideg(ebb) és csendes(ebb). Esetleg 4K helyett 1440p upscale szóba jöhet, vagy az nagyon ratyin néz ki?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Milyen TV-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kuponkunyeráló
- LEGO klub
- TCL LCD és LED TV-k
- VoIP telefonálás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged