- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
bajnokpityu
félisten
Nah, úgy áll, hogy adtam pici feszt a jószágnak, és ettől megnyugodott.
Persze ULPS, pciec energiataki is kikapcsolva, de az nem oldotta meg.Most már úton van a táp, végülis azt se ártott cserélni, de nem azon múlt. Ami még furi, hogy az egész rendszer smoothabb lett az 1s slotban, mint a 2esben. Ennek okát nem tudom, de egyelőre bizakodó vagyok.
-
bajnokpityu
félisten
1 konkrét példát tudok még, ahol volt ilyen gond az 1-2es slotokkal.
Az előző z97es lapomban az R9 290esem az első slotban egyáltalán nem működött, kettesben simán.
A kártya mai napig működik a HTPCmben, először egy Z87ben, majd egy amds gépben, mindkét esetben 1es slotban.A Z97es lapban meg 2 évet húzott le ez az R9 390, az első slotban, amiben a 290 meg se nyikkant, majd most megint szopakodás van a Z370nél.
Alaplap, proci zárt tasakból jött, én raktam össze, nem sérült semmi.
Az 1 és a 2-es slotok között van egy jókora difi. A 2. slot egy swichen keresztül megy, az 1. meg kvázi direktbe van kábelezve a procival/híddal. Ezért lehet, h tök másképp működik valami a két slotban.
És igen, nyilván flash b*sztassa a vga frekijét, de ezzel nem tudok mit tenni, adottság.
Témához nem kapcsolódik, de elég hasonló az új i7 8700K is. Ugye ezeknél a prociknál alapban van egy görbe, milyen frekihez milyen fesz tartozik. Össze-vissza állítgatja a frekit, feszt, magonként az automata. Amikor tuningol az ember, ezeknél már nincs olyan, h 1.3V fixen, és csókolom, a megadott görbéhez lehet viszonyíttatni. (azaz van, olyan, h fixált fesz, de a lapok 95%a így tuningol). És amikor belaktam a gépet, prime-al, intelburnittel kínoztam a gépet, 6x4.3Ghz simán ment. Játékok közben, ahogy volt egy video, a cpu freki leesett, és néha sikerült eltalálnia egy olyan frekit, amihez a beállított fesz pont kevés lett, ezért kilépett a proggi. Gondolom itt is valami hasonló lehet, ezért, mivel többeknek jó a 300Mhz, és nem tökéletes a 150, logikus, h kihagyja az ember a 150et. A proléma forrása nincs megoldva, de tünetileg kezelve van.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bajnokpityu #41844 üzenetére
4-5évre emlékeztem, de megtalaláltam a levelek között a rendelést.
-
bajnokpityu
félisten
2009ben vettem
4-5 driver volt már fönt, minddel csinálta.mindig kipucoltam amdcleanerrel.Amikor megjön a táp, akkor visszakerül az 1es slotba, windowson belül is, meg ami hasonlót találok a biosban, ott is letiltom az energiatakarákos marhaságokat. Aztán meglássuk.
Furi, h a másik topicban irják, hogy a minimum ram frekit felvették sziftveresen. Oké, hogy nem egy gyakori kérdés, de senki se találkozott olyan szoftverrel, aminél ezt meg lehetett csinálni?
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Raggie #41829 üzenetére
Irtam, hogy felületi megoldás lenne, végülis valszeg ugyanolyan eredményes lenne a feszállítás is.
Egyébként tényleg elég vad, h kb nonstop állítgatja ő is a frekit, mint a modern procik.
De azt ugyanúgy nem tudom megcsinálni. a GPU feszt tudnám állítani, a ramét nem, pláne nem 150Mhzhez tartozót.lapcserénél bizony a teljes szoftveres környezet megváltozott. Az előző gépben több éves driverek mentek, kb sose játszottam vele (összesen GTA5ot nyomtam le 1 hét alatt, és ennyi volt 2 év alatt)
Haverom meg a tápra gyanakodik, ugye az új 8xxx i7esek nagyon sokat csalnak fogyiban. Szerinte csekkolni kéne a C stateket, de az elvileg kompletten ki van kapcsolva. TX650 a táp, 4-5 éves. A proci 150Wot simán meg tud enni, a VGA 300at,sallang mondjuk 50et. Az elvileg csak 500, a TX meg tényleg le tud adni 650+-t.
Ok, kikapcsoltam a PCE energiamegtakaritást w10-ben. Eddig mérsékelt volt.
Ami még elborzasztott, az a bios setupja. Giga Z97ről Asus prime Z370 A- ra váltottam, de ha nincs 80x annyi buzerálási lehetőség benne, akkor keveset mondtam. Ott kezdődött a szopás az új lappal, hogy az optimized default setuppal kapásból tuningolta a procit, aztán néztem, h throttlingol 6x4700Mhzn.. -
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Speed® #41822 üzenetére
köszi Neked is a tippeket.
hardver hibát két okból szűrném ki: fullon terhelve játék közben abszolút hibátlan. Két ünnep között 2 játékot végignyomtam fagyi nélkül az 1es slotban X16on,és most se fagy ki az egész gép, csak villan egyet a kép pár percenként, amikor bekáózik (pl filmlejátszás+2d játék), és 5ből 1x ki is fagy valamelyik program.
a linkelt topicban is ezt irják, hogy drivercserével jött elő nekik a probléma, aminek felszini megoldása a 300Mhzre növelt minimum ramsebesség lett.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Raggie #41820 üzenetére
nagy internetet közben bújtam kicsit. levettem chrome gyorsítását. eredmény: ph-n memória órajel 1500Mhz, most is, miközben irom, többi lapon 150Mhz-1500 között váltogatja aram sebességet.
itt elég sokan panaszkodnak hasonló problémára. Bonyolult a dolog, valszeg az lehet mögötte, hogy driverszinten szabályozott, hogy a különböző frekikhez mikor mennyi feszt adjon, és elő tud fordulni olyan, h kevesebb feszt kap, mint kéne az adott ram freki, és ez okoz gondot.
Tök jó, ajánlják az MSI afterburnert, ámde nem találom, ezen hol lehet állítani a minimum sebességet.
-
bajnokpityu
félisten
Srácok, volna kérdésem, adjatok tippeket, légyszi.
Lapot cseréltem, és kisebb gondjaink támadtak azóta az r9 390esemmel. 2. Slotban hibátlanul megy, de az 8x vagy 4x sebesség. Első slotban játékok hibátlanul gyorsan mennek, de némi instabilitás érhetö tetten flash alapú játékoknál, ill. Chrome facebook felületén. Mi lehet ez? 2. Slotban, ill. Integrált VGA esetén hibátlan..
-
bajnokpityu
félisten
Hát feladom. Nem volt gondom más játékkal, (persze nem is nagyon játszom), úgyhogy úgy döntöttem, h a játékkal van a baj.
Azt irják, h a legutolsó driver,amivel jól megy, a 17.4.4.NEm létezik, hogy GPU 900Mhzra lekorlátozva, RAM 1300Mhzn, 70mV emeléssel gond legyen, hogy közben a hőmérsékletek is 65fokon vannak.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bajnokpityu #41733 üzenetére
Kb plusz 0.2 0.3 voltot adtam neki minden frekin, frekiket meg levettem 50mhz val, de ugyanaz. Fél egy óra között kifagy, de már csak az asztalra dob. Az amd driverben csináltam.
További tippek?
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Trade88 #41727 üzenetére
lap nem tud pittyegni, v ledekkel jelezni, hol tart a boot?
nekem az r9 290el volt olyanom, hogy X alaplap 1. es slotjában nem akart menni, csak a 2esben. mert csak. ami ugye lassú. Másik lapban meg elsőre nem akart elindulni, azt csinálta, mind Neked, aztán kivettem, megtakarítottam az érintkezőket, és azóta, kb 2 éve hibátlanul megy. -
bajnokpityu
félisten
Adott egy Tri-X es R9 390.Call of duty wwii imád fagyni rajta. Tök random, h mennyi idő után, olyan, mintha a feszültség, és a freki nem lennének jól összerakva. Szinte mindig olyankor fagyott, amikor max terhelés helyett kisebbet kap (pl pause), majd újra nagyot. és akkor fagy.
Első körben limitáltam 1Ghz en a procit, de ez kevés.
VRM 1 70 VRM 2 70fokos volt, GPU meg 65 fokos a fagyás pillanatában.
Valahogy jó lenne megoldani, hogy abbahagyja a fagyit, szeretnék segítséget kérni.
1010 a gyári cpu freki: akkor fullscreennél ezt dobta: DXGI_Error_Device_Hung meg IDXGISwapChain.
1000nál ablakból szimplán fagyás. -
bajnokpityu
félisten
Folyamatos üzem esetén mit tartunk éppen tűrhető vrm hőfoknak? Az egyik vgam újabban 80 fokig tolja az egyiket..
-
-
bajnokpityu
félisten
válasz
GeneraL_XTX #33317 üzenetére
sztem minden nitro triX. de ha mégsem, enyém biztosan nitro, és a cpuZ szerint nem áll le.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
abridabri #33309 üzenetére
itt meg az msi.
a sapphire esetén rohadt nagy a háttérzaj, tehát pont semmit nem lehet megállapítani a kettő viszonyárólha mégis megpróbálok vmit leszűrni, akkor igy teszek:
megpróbálom belőni a két video közötti hangerődifit (az első pár mp alapján a sapphire videot kb 15-20%ra le kellett venni, az MSIé meg maxon ment), akkor jóval hangosabb az MSI. és ott még van egy kattogós hang is mellé.
viszont ezek szerint tényleg megáll a sapphire. jééé, akkor a cpuZ milyen fordulatot mér?
-
bajnokpityu
félisten
HDDknél megtanultam, h a fül is számit. volt olyan HDDm, ami mérve halk volt, de idióta frekin adta ki azt a kicsit. mig egy másik, kellemes frekin, de mérve 1db-vel hangosabban. nem kérdés, h melyik ment el a háztól.
ami biztos, hogy oda nem adnám MSIért a sapphire-t. ez baromira jó kártya, ennél nemigen lesz jobb gyári hűtéssel egyik se. majdnem minden VGAmon lekerült a gyári venti, de erről nem fog.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
tailor74 #33296 üzenetére
szerintem mennek a ventik 2Dben is, 1200es fordulaton. de kussban van.
ekkor 27%os fordulatot ir a gpuZ. 60% fölött én még nem láttam. valahol van egy video, ahol nézik, mennyire hangos kézzel állított fordulatszámmal, szinte nincs is difi náluk az 2D idle, és a 60% fordulatszám között. nálam azért van, de még mindig aránylag csöndes. 60% fölött a videon rohadt hangos, és én még olyan hurrikánt nem hallottam -
bajnokpityu
félisten
amikor a 3 venti 2Dben forog, akkor házból nem jön ki zaj sapphire esetén. viszont, ha elindítasz valami játékot, akkor fordulnia kell a kockának.
egyébként ugyanúgy ki lehetne kapcsolni 2Dben a ventiket itt is, de mivel nincs hangja, ezért nem kapcsolom ki.
a peter 2 esetén a másik karin se kapcsolom ki. nem cél a 0db, ellenben ne legyen sose 40db.
oké, nyilván jó az MSI hűtése is, de engem nagyon meglepett a triX. egyáltalán nem hiányzik nekem okosabb hűtés.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
#Morcosmedve #33283 üzenetére
nem hiszem, de nincs rá szükség. majdnem olyan halk terhelve, mint egy aftermarket majd 20rugós hűtés.
többet ér 3 laposabb venti, nagyobb hőleadóval mint két magasabb venti kisebb hőleadóval, ha a hangerő fontos. de persze mindenki maga dönti el,mi neki a fontos.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
#Morcosmedve #33280 üzenetére
de, ha le kell venni az msi hűtőjét, mert halkabbat akarsz, gondolom garivesztés. nomeg add hozzá egy csendesebb hűtő árát is.
sapphire triX kifejezetten halk. [link]
-
bajnokpityu
félisten
válasz
BookerDeWitt #32471 üzenetére
peter vagy peter2?
nekem utóbbi van. a kisebbik vrm hűtését csak barkácsolással lehetett megoldani, de nagyon stabil a téma. normál használat közben nem megy 60fok fölé egyik szenzor se, tökig hajtva meg 70fokot nem éri el. -
bajnokpityu
félisten
A 290 re feltett peter 2 eléggé bevált. Két 900 as fordulatú 12cm vemtivel 63/62/60 fok. Viszont néha valamiért beragad kisfrekin. Újraindulás megoldja, szóval driver lesz..
-
bajnokpityu
félisten
válasz
janos666 #32373 üzenetére
nemtom mi az a placebo szűrő.
nálam komolyabb számolás közben madVRel is felmegy a freki, annyira, amennyire játékoknál is. fogyi is kb ott alakul ilyenkor.gyári hűtővel is felment, most nemtom miért, de meg se nyikkan, inkább akad. nekem is gyanús, h figyeli a fordulatot.
lehet, h csak a fordulatszám tűt kéne bekötni, a 3 tűs ventin az egyik gondolom az. csak ezt nem tudom, melyik, valamint a pwm modulált gyári hűtőn se tudom melyik a fordulatszám.
27 fokos a vrm is és a gpu is. érintve is jeges a borda. nincs teljesitmény, egyáltalán.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
janos666 #32371 üzenetére
létezik, h elrontottam valamit hűtés csere közben? gondolom, akkor nem lenne kép.közben van, és stabil a kártya. csak valamiért nem megy föntebb a freki.
eddig úgy volt, hogy ha kapott pl madVR renderelni valót, akkor szépen felment a freki, és a fogyi is. most meg 150/300 és csókolom. éppen lassabb, mint az alaplapim..
-
bajnokpityu
félisten
jól látom, hogy ha nincs bedugva a ventillátor a 290esembe, akkor 300Mhzn fixálja a GPUt, és 150en a Ramot?
óó,hogyaza. kimarad az aftermarket hűtésem dobozából a venti átalakító csatlakozó.lehet ilyet külön venni? 4 pines lapos a nyákon a csati. a venti meg sima 3 pines, amit rátettem. csöndes, sztem elegendő légszállítása is lenne.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
CsonkaImo #31936 üzenetére
hőladó radiátor = hűtőborda. nem mindegy?
hát nemtom, sztem működésileg analóg a hőcső a vizcsővel, hőleadó radiátor a hűtőbordával.
MSI 390ről tudnátok adatot mondani, h saccra hány dB játék közben, és hány fokos a VRM és a GPU?
nekem 18dBa-s a prociventim, néhány dBa val több a nitro, de a gyári prochűtők ettől sokkal hangosabbak. Azok meg gondolom 30 körül lehetenek.este megint játszok egy kört, megnézem hány fokos. cpuZ műterheléssel 67fok volt a max, amit láttam.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Gamer21 #31896 üzenetére
a 290, és a 390mérve 1db SSDvel alapfeszen, 10%prociterheléssel evett 330at a konnektorból.
a 390X simán ehet vagy 400at. 550W sztem necces hozzá.legtöbb táp elkezd szemetelni a kihasználtságának 2/3ánál. még a seasonicok feszültsége ugrál ekörül. a 0.1V körüli stabilitás még megvan, de határon.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
#Morcosmedve #31585 üzenetére
egyetértek. tegnap játszottam egy kicsit, és a vrm hőfok pont annyi,mint a gpu. tehát a hűtése korrekt. nem hangos, és nem melegszik ilyen 70+ fokokra. egyetlen baja van, hogy óriási hosszú, ezért nem megy bele minden gépbe. nekem is ki kellett szednem fél centi miatt az egyik HDD keretet.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bajnokpityu #31437 üzenetére
no, 10 perc 3dmark után: aránylag csöndes (giga 390 után pláne) 3d közben is. kb olyan 70fok gpu/vrm környékén jön meg a hangja, de ott sem sípolós fajta, inkább morgósabb. ekkor kb 1200körül foroghatott. 77fok fölé ennyi idő alatt nem lehetett tornázni, ekkor olyan 1800as fordulaton ment, de még ez is bőven elmegy film/játék közben.
a sima OC frekin ment minden.
-
bajnokpityu
félisten
szurkoljatok h a sapphire nitros 390 + z97es lapom szeressék egymást.
-
bajnokpityu
félisten
-
bajnokpityu
félisten
válasz
asturel #30152 üzenetére
ezeknél a modernebb pciex lapoknál ugye a sávok, slotok számát menet közben osztogatja az alaplap. az x16 előtt mindenképp egy ilyen vezérlőn megy át a jel, és szerintem ezzel van a hiba.
sztem ezzel volt Neked is gondod.
vram beállítások között is lehet elvileg finomhangolni, h mivel menjen, és mivel ne. De nem akarom kukázni egy rossz bios miatt a kártyát, csak, h játsszak egy kicsit.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bajnokpityu #30147 üzenetére
háát, mégse a pci x16 slot a rossz
egy GT218 volt itthon, simán ment, x16on ...
igazából rohadjon meg aki 2015ben inkompatibilis cuccokat tervez. netet sokat bújtam, nem én voltam az egyetlen, aki igy járt.mivel az 290 2 évvel korábban volt piacon, én a giga z97et teszem felelőssé. sehol se irták manualba, hogy a 290 ref kártyával nem fog menni a fő slot.hogy a bánatba tegyem kompatiblissá? táp nem lehet, egyrészt márkás, másrészt vittem magammal a próbák során.
helkis:persze, alapon.
-
bajnokpityu
félisten
-
bajnokpityu
félisten
válasz
velizare #30144 üzenetére
most már elég valószínű.
fél napot eltöltöttem szopóálarcban, majd átraktam a kártyát egy másik gépbe (A88X) és pöccröff. Egy dolog maradt hátra, belerakni a szerintem rossz alaplapba egy másik videokártyát.
Lassan 10 éve elkerültek a hibás alaplapok, úgy tűnik megtört a jég.
ami viszont töccik, hogy a kis asus kártya majdnem hozta a 390 teljesítményét, és nem is hangos, mint pl a giga R9 390. Ellenben nem állja a kezem 5 perc számolás után a bordát. 50%os ventifordulatszámmal hűti 78fokos GPU hőmérsékletnéla kártyát. Értem már, h miért hajigálják le a 290es ref hűtést. Ezzel szerintem meg lehet főzni a vidkarit.
-
bajnokpityu
félisten
megvolt új bios, nincs uefi,stb.
helyzet változatlan. második slotban megy, elsőben nem megy. nincs eszközkezelőben, nincs bios kép,mintha nem is létezne a kártya.most már újra lecsekkolom azt az első pciEx slotot, mert közben eszembe jutott, hogy a ebben a lapban abban a slotban még sose járt videokártya
-
bajnokpityu
félisten
Rákeresve a powerupos biosokra, egyikben sincs uefis rész.
XT: fel, az még oké. de, hogy ne jöjjön le?
érdekes, h az amd alaplappal tökéletesen ment a giga r9 390, itt meg intellel a 290 b*szik normálisan menni.bár félreértés ne essék, nem rossz a teljesítménye, csak hát milyen már , hogy a másodlagos slotban használom.
-
bajnokpityu
félisten
egyelőre semmi eredmény. bios defaultból indultam ki, itt a fastboot eleve ki van kapcsolva.
ami feltünt még, hogy X16 slotba rakva hangosabban forog a venti, mint a 2. slotba rakva 4x-en.
Nem az a 10% teljesítmény fáj, amit elveszitek itt, csak nem szeretem, ha valami nem a nagy könyv szerint lett megírva.pciex 4x 1x gen 1-2-3 végigpróbálva, semmi.
néztem az alábbi bios listát, 2 bios létezik hozzá. kipróbáltam feltenni a másikat, mint ami fönt van, IDt másnak találja, ezért nem tette fel. oké, fel tudnám parancssorból erőltetni, de ehhez már nem volt bátorságom.
az asus oldaláról is leszedhető az automata bios frissitő proggi, de azt irja, hogy a legutolsó van fönt. a bios melletti changelogban rittig az UEFI support van.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
velizare #30124 üzenetére
azért jó lenne a helyére tenni. UEFIvel hasonló modernebb alaplapban van valakinek tapasztalata?
mióta megjelentek az alaplapban ilyen fastboot, win8 meg mittomén mennyi ökörség támogatása, azóta nagyon másképp kell ezeket beállítani.Sajnos van rá esély, h win10reinstall lesz a sok UEFIs szenvedés vége, de legalább tudjam a megoldást.
x88ban pöccre ment az 290x, z97el van a szivás.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bajnokpityu #30122 üzenetére
gpu-zval azt látom, hogy az AMD UEFIt használ, a normál alaplapim meg nem.
Nekem gyanús, hogy ez a probléma forrása.
Végig kéne nézni a bios setupot, mert gondolom nem nagyon éri meg R9 290eset pciex x4 v1.1ben használni.
Azt hittem sikerült letiltanom az UEFI használatát, de ezek szerint mégsem. -
bajnokpityu
félisten
-
bajnokpityu
félisten
Miután eszközkezelő se látta, tettem rá új biost, és kértem default setupot. Tápot kap, venti forog, de semmi életjel. Rákeresve interneten, sajnos ilyen előfordul.
Még azt kipróbálom, h x4 slotgoz mit szól.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Azonnali fotós kérdések órája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest