- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Aktív témák
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #23920 üzenetére
Azt a pendrive-t amin a jelszó van nem viszem magammal sehova, tehát igen kicsi a valószínüsége annak, hogy elhagyom.
Én nem tudok megjegyezni 20-50 speciális karakteres jelszót,˛(ezt például, hogy lehet megjegyezni: |Ä*ˇ`˝´´˙), tehát valahol rögzíteni kell. Szerintem a keyloggerek inkább a billentyűzetet figyelik, a vágólap helyett, bár itt azt írják, hogy arra is képesek. Nehéz jó megoldást találni.
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23920 üzenetére
Én például még sohasem hagytam el semmit. Sem pénzt nem vesztettem el, sem padig értéktárgyat. Viszont internetes betörésben többször volt már részem. Vírustámadásban is. Rengetedszer. Ráadásul ezek csak azok az esetek amiről tudok. Valószínűleg sokkal több -lehethogy akár két nagyságrenddel is több- az, amiről nincsen tudomásom. Úgyhogy ez a beszólásod -az én tapasztalataim szerint- egy orbitális baromság volt...
-
törölt tag
válasz
Sk8erPeter #23880 üzenetére
az első ablakban lévő hozzáadás gombbal.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #23863 üzenetére
Azért a pendrive-on lévő adathalmazból, nem lenne könnyű megtalálni a jelszót, meg azt, hogy melyik bankhoz tartozik. Inkább az a kérdésem, hogy a vágólapról el lehet lopni a jelszót?
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #23848 üzenetére
Köszi! Pendrive-on van a jelszó. Azért másolom mert talán így el tudom kerülni, hogy valaki ellopja. Remélem vágólapról nem lehetséges.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #23837 üzenetére
Köszi! Az a gond, hogy a jelszavamat a banki oldalon hiába másolom be, nem fogadja el a rendszer. Gondolom azért mert az XP "ALT Gr" karaktereket másképp jeleníti meg.Esetleg tudnál ilyen részletes telepítési útmutatót arra is, ha önálló partícióra szeretném telepíteni?
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #23730 üzenetére
szia!
köszi a gyors választ! és ez teljes sebességgel fog futni? a win fog egyáltalán futni mialatt a linuxot használom? mert virtuális pc-re már felraktam linuxot, de az azért nem ugyanaz, gondoltam fel kéne rakni win mellé.
amúgy az előbb írt dolgot a full circle magazinban olvastam, hogy a telepítésnél van-e olyan partíció átméretezése rész, gondoltam, ha az visszaállítható, akkor inkább azt kéne használni, de ha te azt mondod, hogy ez sebességben és funkcionalitásban is ugyanolyan akkor tényleg egyszerűbb.mod: jah amúgy a cd image már megvan, van valami módja, hogy a wubi azt használja, és ne kelljen feleslegesen letöltenie magának?
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #23724 üzenetére
A google szerint
az ntfsprogs pl. erre is jó: [link] Illetve azon belül az ntfslabel.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Sk8erPeter #23721 üzenetére
Tudod vele írni is a Windows-partíciókat. Talán a sima ntfs-sel is lehet, de az talán mindig is experimental maradt.
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #23721 üzenetére
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #23717 üzenetére
Ha az ntfs-3g csomag fent van (alapból úgy tudom nincs), akkor jó, kivéve umask (lásd lentebb). Azt hiszem valamiben újabb/fejlettebb a sima ntfs-nél, neten rákereshetsz, nem tudom pontosan miben.
Az umask 777 biztos nem jó, az umask úgy működik, hogy amiket utána megadsz, azokat _nem_ engedélyezi a fájloknak. Tehát ezért általában a default umask 022, vagyis neked minden, a csoportnak és a többieknek meg nincs írás joga. Nekem amúgy nemes egyszerűséggel "defaults" van az ntfs-3g után írva, semmi más (talán - korábban már bemásoltam), működik így is...
A /dev/sd? tudtommal változhat, legalábbis nálam volt, hogy így mountoltam, egyik esetben ment, máskor nem, mert néha más eszköz kapta meg az adott nevet, nem tudom miért, vagy minek a hülyesége ez... Az UUID egyedi, ha a partíciót nem állítod el, nem változik.
-
válasz
Sk8erPeter #23700 üzenetére
Ndiswrapper+Windowsos driver.
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23652 üzenetére
"csak úgy dobálózol, bizonyítékok, tények, adatok nélkül"
Miért bizonygatnék én itt bárkinek bármit is? Mindenki azt hisz amit csak akar.
Megkérlek szállj le rólam!!!
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23647 üzenetére
Nem sértődtem meg, és csak magamra haragszom. Megbántam, hogy intallidőkről írtam ide. Tudnom kellett volna, hogy úgysem tudjátok helyretenni a dolgot. Fogalmatok sincsen róla, hogy milyen mélységei vannak az XP-nek és arról sem, hogy milyen szoftverekkel dolgozom. Mondtam, ki mint él, úgy ítél...
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23640 üzenetére
Szerintem ne törődj vele, hogy én mennyi idő alatt rakok fel és mit. Ki mint él, úgyítél. Valószínűleg Te egy másik világban élsz mint én. Van ilyen...
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23623 üzenetére
"soha nem töltöttem többet az egésszel olyan 2, max 3 óránál többet"
Viccelsz, a frissítések önmagukban sem mennek fel olyan gyorsan...
-
válasz
Sk8erPeter #23626 üzenetére
A 9.10-es használatom tapasztalatait is belevettem, bár most már a 10.04 előzetes kiadását használom. Fglrxet csak az előbbire tudtam rakni, mert utóbbival nem is kompatibilis jelenleg még, de ott is tudtam már nyílt drivert is használni kis mókulással. Nyílt meghajtóval mindig jó volt, és most is jó, de az fglrxel nagyobb frissítések után (új kernel, ilyenek) valami történt, nem jött vissza felfüggesztésből. Viszont egy újrahúzás, ami csak egy-két pillanat meg egy restart, segített rajta mindig.
Nos, amit viszont észrevettem, és erre mondtam a BIOS-os dolgot, ha engedélyezem a Repost Video on STR Resume [This feature allows you to repost video on STR resume. (STR refers to suspend to RAM)] funkciót, akkor nagyobb eséllyel tér vissza rendben álmaiból. Persze elképzelhető, hogy ilyen állítási lehetőség nálad nincsen. -
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23609 üzenetére
"amikkel esetleg Windows alatt egyszer sem találkozott"
Ott meg van más, amivel szenvedni kell. Én évek óta csak rakom vissza az XP-mentésemet, ha valami gond van. Aztán most új gépet vettem magamnak. Előlről kellett felépíteni az egészet, mert sajnos nem lehetett másképpen megoldani a kékhalál miatt. Szóval mire minden fennvolt, az összes frissítés, az összes program és minden be volt állítgatva, elment vele két teljes napom. Értsd: kb 22-25 valódi munkaóra. Azért egy Ubi9.10-essel messze nem kell ennyit foglalkoznom. Bár igaz-ami-igaz, nem is tudok rajta megoldani olyan "elsődleges" feladatokat mint amilyen például a könyvelés, a videóvágás, kiadványszerkesztés, vagy a speciális programokkal történő honlaptervezés, grafikai munkák. Pedig ezekkel napi szinten foglalkozom, tehát nem legyinthetek rá, hogy nem megy aztán kész. Szóval az Ubi már kezesebb bárány és lényegesen fejlettebb, mint az XP. És tegyük hozzá, az XP-kényszeremet a W7 sem oldotta fel. Végülis az Ubi alatti WINE-ben több windowszos prigim fut hibátlanul és gyorsan, mint a W7 alatt. Mára kikistályosodott a kép. Internetezésre és napi dolgokra, szórakozásra Ubi. Munkára XP. A MAC-et már nem is használom szinte. Teljesen átvette a szerepét az Ubi. Szóval egy szó mint száz, a Linux jön fölfelé nálam nagyon. El tudom képzelni, hogyha még kicsit fejlődik a WINE, egyszercsak már nem lesz szükségem egyáltalán az XP-re. Na, azok lesznek ám a szép idők!
-
kovaax
őstag
válasz
"az ő szellemi képességeit minősíti"
Szerintem ne legyünk ennyire szigorúak velük, az ezután lévő szöveged viszont teljesen helytálló. Én inkább a disztrókat hibáztatom emiatt. Pl. milyen dolog már, hogy openSUSE install közben beállítom az adsl kapcsolatot, elfogadom az általa felajánlott "kézi indítás kinternet segítségével" opciót, majd nem rakja fel a kinternet csomagot (szerencsére az install dvd-n rajta van)...
-
válasz
Én rendszeresen használom a felfüggesztés funkciót, most is abban az állapotban van otthon a gépem. A nyílt meghajtókkal, amik alapból benne vannak a rendszerben, azokkal gond egy szál sem, de mikor az fglrx-et használtam a HD3200-as integrált GPU-hoz, akkor bizony nem ártott, ha a rendszer komolyabb frissítése után újratelepítettem az fglrx-et, mert nem jött vissza a felfüggesztésből.
Lényegében, legtöbbször a hiba itt szokott lenni, mármint a videókaresz meghajtójánál, az szokott rakoncátlankodni. Érdemes belenézni a BIOS-ba is, szokott ott lenni néhány opció, amelyet állítani lehet hozzá (bár nem mindenhol). -
kovaax
őstag
válasz
Sk8erPeter #23597 üzenetére
Csatlakozom tomtyihoz, próbáld ki a 9.10-et, ha bejön, akkor ok. Ha nem, akkor meg a 9.04, oszt csókolom.
Nem tudom egyértelmű volt-e az álláspontom az ügyben, úgyhogy leírom összefoglalva (ez az én szubjektív véleményem, nem feltétlenül kell vele egyetérteni). Szóval az ilyen kis bénázások miatt (amik javítására persze mindre van már kész recept a neten***), szerintem sok újoncot veszít el a linux világa, akikben aztán csak az marad meg, hogy a linux szar.
*** Nem tudja valaki, hogy nagyjából mennyi idő alatt javul egy bug, születik meg workaround, stb.?
-
törölt tag
válasz
Sk8erPeter #23597 üzenetére
különben egyszerű_ rakd fel a 9.10-et, nézd meg a hálózatot (wired/wireless), a hangot és a képet. ha jók, használd, ha nem akkor rakd fel a 9.04-et.
persze előre legyenek meg a cd-k. ez az egész max. 3 óra, a neted sebességétől függően. vagy várj még 2 hónapot.
-
n00n
őstag
válasz
Sk8erPeter #23532 üzenetére
Felettébb egyszerű, fogsz egy usb-t (nem cd-t, az már lassú, lejárt az idő felette
) az Ubuntuból (mert Wubival az van neked) a Rendszer / Adminisztráció (?) alól elérhető az indítólemez készítővel csinálsz belőle egy live usb-t (csak kattintgatni kell) és kipróbálod, hogy neked melyik rendszer megy jobban.
-
válasz
Szerintem (legalább próbaként) 9.10, nagyon sok frissítés jött már hozzá, nem olyan bugos az (már)
Én az ucsó RC óta azt használom semmi bajom nincs vele...
-
sh4d0w
félisten
válasz
9.10 nagyon bugos, inkább 9.04 vagy 8.04. 32 bites bőven jó lesz, ha nincs túl sok RAM-od.
-
mzx
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22627 üzenetére
mééé'?
én példaul egesz jól elcsicseregtem vele a windóóóz szüzességéről, egy-két órával ezelőtt...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #22597 üzenetére
Itt vagyok már egy ideje, de ilyet még nem láttam, hogy valaki linuxos topikból banoltatja magát...
-
válasz
Sk8erPeter #22564 üzenetére
Inkább az a Total Commanderrel a baj, hogy a mindennapokban használhatatlan, hiszen nem lehet filmeket lejátszani, képet megjeleníteni, egy csomó minden nem megy, társítani nem lehet. A Krusader megfelelően beállítva, számomra már-már tökéletes, csak egy párszor használok TC-t, ha éppen összehasonlítok, darabolok, egyesítek, ilyenek.
(#22567) mzx: nem, mozgóképen nem játszik le, de arra van megfelelőbb lejátszó is. Ezt az Audacioust meg ha beállítod, akkor nagyon frankó, kinézet, billentyűparancsok, ilyesmi... és még equalizer is van benne.
-
Alukard
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22326 üzenetére
Linuxot valóban nem sokan (de mondjuk kértek arra is oktató gépeket rakjak össze és azokra az került), de a böngésző választás koncepcióját winfosra is be akarják vezetni, és innentől mind1 lesz az OS, probléma elő fog kerülni.
Az IE meg otthoni felhasználásra tényleg sz@r, de vannak (magyar) cégek akik az ActiveX-re tették föl a működésüket... és céges környezetben egészen mások a lehetőségek az IE-vel, és oda amúgy sem az kell, hogy a dolgozó ember mindent testre szabhasson... örüljön, hogy a háttérképet megváltoztathatjaTudom, ez most kicsit csúnyán hangzott, de minél inkább bekorlátozzuk a lehetőségeket annál kevesebb dolog állhat fejre, bár sajnos ez sem jelent mindig megoldást... az ilyen helyen felmerülő hibák 95%-a user hiba, és igen a maradék 5% HW hiba
A felhasználót amúgy meg nem igazán érdekli, hogy az adott böngésző mennyire követi a szabványokat, a legtöbbjük azt sem tudja, hogy vannak ilyenek, ha oldalt készítek akkor rendszerint lábjegyzetbe oda szoktam írni, hogy csak böngészővel tekinthető meg az oldal
(értsd Chrome, FF, Opera, ...)
Nálam tesztelések végett az előbb említett trió van fönn, de a favoritom az FF (de gondolom ez kiderült), sajnos a neptun nem igazán szokott szuperálni a Chrome-al, de ettől eltekintve nincs vele bajom, nekem még 1 kicsit fapados, de jó 5letek vannak benne, kíváncsian várom a fejleményeket.
Az Opera meg nekem elhúzott 1 olyan irányba ami (nekem legalábbis) nem szimpatikus, csak az oldal tesztek miatt van fönn... kivéve a telómon, oda még nincs jobb mint az opera mini
Ízlések és pofonok, igazság szerint és én nem is a böngésző választás ellen vagyok hanem az ellen, hogy az informálatlan usereket belekényszerítsük 1 ilyen helyzetbe...Nekem az is megfordult a fejemben, hogy jó, kérdezzük meg, (ablak, rövid jellemzéssel, gomb megnyom települ) és rakjunk föl egy mittom én, 5 napos próba verziót, letelt az 5 nap az ablak megint felugrik és megkérdi, hogy maradjon -e, vagy nézzünk -e meg valami mást?
-
törölt tag
válasz
Sk8erPeter #22326 üzenetére
tobb eve meg, amikor a szamtechboltos baratomat segitettem ki karacsonyi hajtasban, gyakorlatilag nem talalkoztunk linuxos geppel. nyomtatot kellett telepiteni, adatokat menteni , halot konfigolni, virust kergetni - ezek voltak a tipikus feladatok.
akkoriban a linux-ot hasznalok sokkal kevesebben voltak es foleg enyhen kockak, tehat szerintem fel sem merult annak a lehetosege h a szamtechbolt majd segit
nyilvan mara ez modosult. -
Alukard
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22308 üzenetére
Nem az FF-t védtem, hanem arra próbáltam rávilágítani, hogy milyen problémákba ütközhet a böngésző választós megoldás, jancsikát hívhatjuk akár manci néninek is a dolgon nem igazán változtat...
Nem tudom mivel foglalkozol, nem tudom, hogy milyen userekkel találkozol, én csak abból indulok ki amit tapasztalok.
Suli mellett, házhoz megyek gépeket telepíteni/javítani/konfigolni/... és nagyon széles skálán mozognak a népek... van aki inkább csak tanácsot kér, de van aki csak annyit tud, hogy ott a kék e betü és az az internet... és sajnos a rosszabbik véglet felé tendál a dolog... az informatikai analfabetizmus komoly probléma Magyarországon.
Sok embernek a böngésző koncepcióját és lényegét is magyarázni kell, nem hogy miben különbözik mondjuk a Chrome vagy a Safari (érdekes, az apple tulajok nem lázadnak a Safari ellen, pedig tehetnék...)Bevallom, a kérdésedre nem tudok válaszolni, hogy mégis mi lenne optimális jancsikának, mert ahány felhasználó annyi nézet és nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, az viszont biztos, hogy ezt a szedjük ki a böngészőt a winfosból hype-ot az indította, hogy integráns része volt a winfosnak az ie és nem lehetett eltávolítani, holott az összes más OSben igen.
"Azt meg őszintén szólva lesz@rom, hogy Jancsika mit tud és mit nem a böngészőkről"
Akkor miért akarsz ráerőszakolni 1 választást amit nem tud/akar/képes meghozni? -
mzx
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22306 üzenetére
Peter, lásd, kérlek, közvetlen előző hsz-emet is
(valamint még egyet írtam ma számodra.)
remélhetőleg nem lesz okom OFF hsz-ek irására ezentul
kulonosebben, csak hébe-hóba.
Vélhetőleg kiveséztük harry és én a konfliktust, ami ő és énköztem állt fenn.ON
-
mzx
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22306 üzenetére
üdv Peter,
sokadjára ismétlem ,hogy harry-nek megköszöntem, hogy ő is segitett
(két alkalommal segitett összesen ; megköszöntem neki.
Nem az a lényeg amúgy, hogy hányszor segit valaki, hiszen
nem kotelező, nyilván, bár jól jön és örülök én is ,ha segitséget kapok;
a lényeg ebben, hogy megköszöntem neki; úgy irtad, mintha tudomast
se vettem volna harry segitségéről, holott nektek kulon-kulon is elismételtem ezt már legutobb is.)
Tökéletes nem vagyok, előfordult valóban, hogy egy hsz-en belul
NEM CSAK indokolt kérdést tettem fel, hanem egyben rákérdeztem olyanra is ,
amit valóban hamar meglelhettem volna pl. ubuntu.hu súgóban.
A LÉNYEGLÁTÁS (-láttatás) KEDVÉÉRT hangsulyozom: előfordult néha
hogy indokolatlanul kérdeztem.
De nem ez volt a jellemző, általam.Épp ezért utobbi kritikád nem megalapozott.
Mindenesetre elolvastam, értelmeztem , amiket irtál, objektive (ismét).És természetesen veled sincs továbbra se semmi gondom, sőt, mint irtam, örültem és örülök szakmai segitségeidnek és köszönöm ismét, Peter.
-
mzx
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22219 üzenetére
üdv Peter
Köszönöm meglátásod, ugyanakkor engedd meg, kérlek, hogy jelezzem,
mely pontokon értettetek félre (te és harry). Ugyanis történetesen
nem én értettem félre harry-t, hanem te és harry engem, bizonyos pontokon legalabbis.
(Harry számára a köv hsz-emben irok, de ebben is utalok őrá, és szol neki innen is pár dolog.)
1)
Nem a számtech-ban vagyok teljesen kezdő,
hanem
pl. linux terén. Meg a hardver terén, általaban, bár ott egy fokkal inkább képben vagyok,
ha nem is sokkal .
(Most nem tartozik ide mélyebb részletességgel, természetesen ,hogy mely terén vagyok a
számtechnek kifejezetten jó, melyben középszeru és melyben totál kezdő.)
Tehát pl. software felhasználás terén windows-ban az a legkevesebb, hogy menüpontok neveit értem.
Ennél jóval messzebbre mutat a win-es rutinom, azonban bőven van mit tanulnom nekem is
windows-ban is.Tőletek is tudnék win terén tanulni, szintén, gondolom;
pláne linuxban.
Ezt el is ismerem.2)
De hogy hogyan jött a felvetés az angol nyelvrol, ez kissé tulzásnak tűnt,
tehát a megjegyzés
vagy a menük neveinek felismerésére szolt (mint utobb jelzitek, erre),
vagy lehetett gondolnom az angol nyelvtudásomra való utalásként is a hsz-ből;
nem volt egyértelmu, melyikre szol, de bármelyikre is,
meglepő feltételezés.
Egyébként ez önmagában még nem is zavart volna.3)
Javasoltak páran számomra magyarítást. Ez normalis dolog, meg is tettem pl. Gnome feluleten.
Az ubuntu.hu sugo is javasolja.
(Lásd: amit nem tudok, előbb utánaolvasok, de amiben totál kezdő vagyok, annak terén még
utánaolvasással is nehezen fedezek fel egyes dolgokat - abszolut linux kezdő voltom miatt.)
De pl. számos más felhasználás és alkalmazás terén is normális dolog a magyarítás.
Attól még tudja az ember angolul is a főbb menüpontok angol neveit
(már ha nem teljesen számtech lámer az adott személy;
vagy pl. adódhat oylan eset, tegyük fel, egy hangszerkesztő, tele
hangmérnöki angol nyelvű kifejezéssel - nyilván az ilyesmi (részben) más eset:
ha érdekli az illetőt a hangmérnöki munka méylebben, akkor annak szakmai angolját is megtanulja,
de most általános számteches angolrol volt szó, abban meg tehát alapjában otthon vagyok.)4)
Picit részeltesebben arrol, hogy először utána szoktam olvasni a felmerülő kérdésemnek:
HA LÁTOK ESÉLYT rá, hogy magamtol megtalálom - utánaolvasok.
Tehát linux és a hardver jelenleg még kivétel,
azaz tul sok dolog kínai számomra még linux terén ahhoz, h magamtol MINDEN kérdésemnek
utána keressek neten.
Azonban felmerulo kérdéseim egy részének utánaolvastam neten.SŐT, a legjelentosebb problémámra itt senki nem tudta a megoldást,
MAGAMTÓL jöttem rá, addig kisérleteztem.
(Az okát máig nem tudta senki megindokolni,
én meg pláne nem. )
Számos hibát jelzett ki ubi telepités után a gépem, holott mindent rendben végzett gépem,
ubi telepitéskor; na most ,ennyi mindenbol kiszűrni, melyik miatt
nem tudtam belépni usernevemmel, totálkezdőként nnagyon
nem volt egyszeru nekem, pláne hogy mások se jöttek rá.
Én rájottem.Nem az a lényeg, h nem tudták a választ; itt rengetegen segítettek és segitenek nekem is,
és meg is szoktam koszonni, és mindez rendben is.
A lényeg, amit evvel mondani akarok, hogy
Peter, teszerinted nem olvasok kellőképpen utána a bennem felmerulo
kérdéseimnek
- de leirásombol látohatod, megteszem, amire az adott témakör terén való jártasságomból kifolyolag
képes vagyok, sőt, kísérletezgettem is, mint látod.Köszönöm figyelmed, tovabbi minden jokat kivanok és még egyszer a te segitségeidet is köszönöm,
meg ha ismét segitesz ,előre is köszi. -
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #22237 üzenetére
Úgy értettem, miért baj, ha ott van, de mást használsz helyette. Tehát a letörölhetetlenség ténye. Ugyanakkor persze értem, ha nem kell, minek van ott...
De ennyi erővel, miért vannak kiemelve a böngészők? Miért csak arról van szó mindig? Van defult média lejátszó, lemez égető, office csomag, meg mindenféle egyéb, ezeknek is van sok alternatívája. Értem én, hogy ne emeljünk ki egy terméket és terjesszük azt, amikor van másik is, na de egyrészt valamit bele kell tenni, másrészt akkor ennyi erővel mindent neked kéne kiválasztani, nem csak a böngészőt.
Ez azért egy disztribúció, mert össze van rakva mindenféle csomaggal, bár én is szívesebben venném, ha telepítésnél lenne egy csomagválasztó advanced menüpont, ahol leszedhetném, amire nincs szükségem, de az ubuntu nem ilyen.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Sk8erPeter #22243 üzenetére
Öhh... ne keverd a dolgokat; a Chromium az open source, a Chrome, a Windows-os nem open source. Free, minthogy ingyenes, de nem nyílt forrású.
Még egyébként megeshet, hogy a Firefoxot leváltja a Chromium, elvégre a Canonical segédkezik a google-nek a Chromium OS fejlesztésében.
A Microsoftos példa továbbra is teljesen más, ott egy OS-hez csomagolták a böngészőt, kihasználva a desktop OS-ek piacán meglévő monopolhelyzetet. Ez törvényellenes, de épkézláb alternatíva nem volt, a Netscape elment egy olyan zsákutcába a fejlesztéssel, amiből képtelen volt kikeveredni. Utolsó lépésként a közösség rendelkezésére bocsátották a forráskódot, ebből aztán később a Mozilla Foundation kifejlesztette a Firefoxot. Ha megnézel egy Seamonkey-t, gyakorlatilag egy az egyben Netscape Compozer.
-
Alukard
senior tag
válasz
1 kérdést föltennék neked...
tételezzük föl, hogy friss ubi telepítő, rendben lezajlik, net is van, mindenki happy és jancsika örül, hogy milyen szép a linux, majd hirtelen alattomosan amikor aktív net kapcsolatot szimatol az ubi épp aktuális változata rádob jancskára mint a zongorát a 10edikről egy ablakot amiben diszkréten szeretné megtudakolni, hogy mégis "Milyen böngészőt szeretnél használni?"
Jancsikának aki most rakott föl életében először mást mint windowst szerinted mennyi fogalma van arról, hogy mi a fészkes fene az böngésző? (csak azt a rohadt kék "e" betüt ismeri)
Ha ezen a fogas kérdésen, hogy mi a böngésző és mire is jó az neki, túljutott, akkor jön a dolog, hogy mik a lehetőségek... FF, Opera, Chrome, Konqueror, Lynx és a többiek... (csak kérdés, hogy kik kerüljenek föl a listára)... na de azt sem tudja, hogy melyik miben tér el a másiktól, és csak akkor fog anyázni ha mondjuk a Lynx -et választja, mert tetszik neki a neve...Szerintem alapvetően az ubuntu jó úgy ahogy van, FF-el benne, mert akárhonnan nézzük még ha lassabb is, de szép számmal vannak kiegészítői, az egyik legtámogatottabb böngészők közé tartozik, a szabványokat is tartja... a célközönség, meg ha cserélni akarja megteheti teljes nyugalommal, mert nem (gnome esetén) a nautilus egy elferdített változata...
A kérdésem ezek után az, hogy szerinted józsika kaliberü júzerek szempontjából van értelme ilyen kérdésekkel zaklatni a népet?
-
Major Major
senior tag
válasz
a firefox csomagokat az ubuntu fejlesztők fordítják és tartják karban. chrome-ot viszont csak a google-től tölthetsz, mert az maga nem nyílt forrású, csak az alapjául szolgáló chromium. tehát chrome csomagokat nem fog biztosítani neked az ubuntu alap tárolóból, ergo nem is lesz az alap telepítés része. a chromium meg egy folyamatos fejlesztői változat, ezért nem lesz alap böngésző.
-
törölt tag
válasz
nincs ezzel semmi gond, legfeljebb neked masik disztrib-re lenne szukseged. sztem az ubi ugy gondolja h ok kinalnak egy ilyet, ezekkel a szoftverekkel, igyekezve kitalalni h mi kell a nepnek. cserebe egesz hasznalhato a cucc es szeles a tudasbazisa, mert rengetegen ulnek pont ezen a szoftverkupacon.
ha esetleg sajat livecd-t v telepitot szeretnel, megcsinalhatod ubuntu alatt is. ha meg egy sokkal precizebben osszeallithato sw-csomagot szeretnel, korul kell nezni mas disztribek esetleg install-metodusok kozott (pl minimal-image + net install) es akkor sokkal inkabb magadra szabhatod a kornyeztedet. amiota eleg kiforrott a chromium-browser, en is sokkal szivesebben hasznalom azt.
ha ugy vesszuk, akkor az ms ad valamit, amit igyexik minel tobb juzer szamara felhasznalhatova tenni, mig linux eseten nem muszaj ragaszkodnod egy disztrohoz, ha nem tetszik. nyilvan a kozosseg is alakitja az ubuntut, rugalmasabban, mint a windows-t. raadasul ha igaz, az ff fel fog zarkozni hasznalhatosagban/sebessegben (valamennyire), igy az sem feltetlenul rossz valasztas. csak most van jobb -
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #22232 üzenetére
Na jó de pl. átlag Ubuntu telepítésnél semmilyen csomagtelepítést nem tudsz piszkálni, nem csak böngészőt, semmit, felmegy, és kész, akkor meg kell, hogy legyen valami böngésző.
Ha úgy lenne kialakítva az installer, hogy te magad rakod össze a programcsomagot (régen néztem, de fedoránál volt ilyen), ott biztos kiválaszthatnád, hogy melyiket akarod. Szerintem ez pusztán csak az egyszerűség miatt van így, és hogy miért ez, azt nem tudom. -
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #22219 üzenetére
Így van
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #22123 üzenetére
"attól, hogy 32 vagy 64 bites egy oprendszer, nem feltétlenül lesz egyes programok végrehajtási sebessége gyorsabb"
De. Sokkal. A renderelések esetenkét akár 200X-osával is gyorsulhatnak. Csak kíváncsi voltam milyen marhaságot vágnak itt rá kapásból egyesek...
-
mzx
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22106 üzenetére
köszi neked is az info-kat
linkeket nézem mindjart.
Persze a női popókkal kezdtem
...de azert a szép ázsiai arcok is nagyon baba(másik foto a site-n)
...ja, és a németség csak azert vetodott fel, mert abban a nyelvben jellemző, hogy nemei vannak a szavaknak
irhattam volan oroszt is
....Mivel szeszélyes a Rozikám és néha úgy csinal, mintha
nem kéne neki az ubim, kozben meg ....
(A Rozi nő nemű, nem ?Rozál 9.04
Német négerről meg nem hallottál még, mi? !
Pedig létezik albinó afroamerikai is
A változatosság gyönyörködtet)
-
mzx
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22102 üzenetére
hopp! ez nekem új... (kezdő vagyok)
köszi ,h felhivtad rá figyelmem .... bár szűk a pénztárca per pill, de jó tudni, hogy
esetleg nincsenek a toppon az általad emlitett hardware egységeim...
...egyelore nincs nagy gond, hagyom ugy, ahgoy van
(ahogy lóvé se lenne egyelore a részegységek cseréjére ... remélem, rendben fog tovabbra is mukodni feltelepitett ubim, mert eddig oké)
-
mzx
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22087 üzenetére
igen, igen, tegnap már kaptam
errol az 1000 vs 1024 dologrol
felvilagositast.köszi neked is .
-
Major Major
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22095 üzenetére
Két magon valszeg nem is észrevehető már. Ha nem volt vele gondod, akkor használd nyugodtan. (:
-
Major Major
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22091 üzenetére
Az én gépem már nem mai gyerek, 2800+ -os A64, azt azért érezhetően fogta, mikor erőteljesen dolgozott az NTFS írás/olvasás. (mondjuk ennek már 2 éve, azóta szép lassan migráltam teljesen ext-re.)
-
Alukard
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22084 üzenetére
Bocs, asszem félreértettetek... nekem semmi bajom nincs vele, sőt örülök is neki, mert a fél családot átszoktattam már ubuntura, a családi cégnél is azt használunk és ez mind annak köszönhető, hogy egyre userközelibb a dolog.
Csak sajnos ennek a folyamatnak vannak olyan részei amik nincsenek letisztázva, pl a repók autómatikus hozzáadása, ami nem baj, csak kérdezne rá, hogy szeretnénk -e, illetve egy kis tisztázat, hogy ez mivel jár.
-
DraXoN
addikt
válasz
Sk8erPeter #22072 üzenetére
Egyáltalán nem ment, igaz sejtettem, hogy ez lesz, mert liveCD-n keresztül se ment a pppoe nálam (így utána jártam előtte és előre beszereztem azt ami majd kellhet), igy nem volt gondom végülis frissítés után (ezzel, sok mással volt még eleinte)... jah és 64bitest használok, ha az számít.
-
Alukard
senior tag
válasz
Szerintem rakd föl, ha nem megy a PPPoE akkor kezdj el játszani, bár ha wubival ment akkor nem hiszem, hogy gond lesz... javaslat, rakj föl 1 szűz 9.10est wubival, nézd meg hogy megy -e, ha igen happy day
és mehet az éles is
tomtyi pl a getdeb.net repójához a kapcsolatot deb csomagból lehet telepíteni... simán kattintgatással...
ha apt linken keresztűl telepített akkor megint csak hozzáadódik a repo listához... és megint csak kattintgatás... -
törölt tag
válasz
"...igaz, sok mindent telepítgettem az elején össze-vissza, így lehet, hogy felkerült azzal együtt valami, amitől különösebb szarakodás nélkül működött.">így biztos nem, mert a külön tárolót nem lehet véletlenszerű kattintgatással feltenni.
-
DraXoN
addikt
válasz
Sk8erPeter #22068 üzenetére
Nekem pl. alapból nem ment a 9.10ben lévő network managerrel a pppoe, úgy kelett külön leszednem egy frissebbet a launchpados tárolóból, majd azt feltelepíteni egy pendriveról, utána már ment rendesen. de én nekem csak sima hálozati és pppoe tapasztalatom van, az első ment rendesen, de a pppoe mint írtam csak frissítés után. (de nem volt nehéz, csak a leszedett .deb csomagokat felkellett rakni)
-
Alukard
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22068 üzenetére
szerintem nyugodtan telepítsd... nekem nem volt gondom a network managerrel, elég sok féle/fajta hálózaton megfordúltam a laptopommal és gond nélkül kezelt mindent... kivéve a T-Mobile Web'n'Walk Stick 5-ömet, de ezzen nincs szoros összefüggés... a régebbieket simán kezeli
-
róland
veterán
válasz
Sk8erPeter #22055 üzenetére
Sajnos nincs. Én is megjártam egyszer ezzel. Azóta a lényeges dolgokról van másolatom. Ami több helyen is kell, azok a One.Ubuntu.com-on is fent vannak.
-
válasz
Sk8erPeter #22055 üzenetére
Őszintén szólva egyszer találkoztam ugyanezen problémával, Róland-nak adtam egy általam kreált kernelt, amely nálam tökéletes volt, de az ő Wubis telepítésénél hozta ezt a "You need to load the kernel first"-ös dolgot. Nálam Virtualboxban nem csinálta ezt Wubissal sem. A megoldás az volt, hogy a régi kernellel bebootolt, azzal tökéletes volt. Te, hogy emlékszel, valamelyik frissítés után kezdte el csinálni a dolgot?
Szal egy kézi kernel felrakással meg grub.cfg írással lehet jó lenne mikor az új kernellel bootolnál be.
Egyébként meg /home/felhasználóneved könyvtárat mentsd le, ott találhatóak az alkalmazások beállítás fájljai, meg az egész profilodé. Azokat aztán vissza lehet másolni, a jogokra persze ügyelve, egy esetleges újratelepítés után. -
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22038 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy kissé bugos a telepítő és elrontja a grub konfigot...
Hogy ebből hogyan lesz működőképes rendszer, azt nem t'om.
-
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22010 üzenetére
Bocs, azt a xent csak poénnak szántam.
Ez a wubi-s bigyó hogy indul? Kapsz egy menüt, amiből választhatsz, hogy Ubuntu vagy Windows?
Esetleg nyomsz egy kis "e" betűt az ubuntu során, akkor kihoz egy listát, hogy milyen paramétereket használ a boothoz. (de tartok tőle, hogy nálad már grub2 van, olyat meg nem láttam közelről)
-
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22007 üzenetére
Most esett le: wubi - ez mivel bootol? Mert a hibaüzeneted valóban olyan, amivel én szórakoztam tegnap, míg a xen alá akartam beerőszakolni egy debiant.
-
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22007 üzenetére
A grub konfigból az initrd elől eltűnt a kernel kezdetű sor... sacc/kb.
Vagy te is xen-nel próbálkozol?
Mert akkor meg module paranccsal kell betölteni a kernelt is és az initrd-t is. -
ntomka
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #21816 üzenetére
A flash úgy fostalicska ahogy van.
De próbáltad már ezt a tárolót? Mindig a legfrisebb 64bites béta build érhető el rajta.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21821 üzenetére
nos, ha másik vinyóra akarod telepíteni akkor csak nyomd be mind a 2 vinyót
majd a particionálásnál ki is írja h xyz meghajtó ott meg tudod adni h melyik win kötet hova milyen néven kerüljön be
pl /home/szabi/c_meghajtó
formázás nem kell neki
majd a legvégén lesz olyan h grub testreszabás vagy mi nah ott a linux vinyóra telepítsd
haladómajd a biosba állítsd be a hdd prioritást h a linux legyen az első
utána a grub-ban ki tudod választani h melyik induljon el
linux alatt meg tudod szerkeszteni h mennyi ideig menjen a "választó menü" (nem jut eszembe jobb szó)
meg h melyik legyen a defaultszerintem ez a 9.10 hibája
ha vissza jött a desktop nyomj egy xorg reconfigot -
Speeedfire
félisten
válasz
mert nem foglalkozik a sok op rendszerrel megfelelően
sok gép nem foglalkozik vele, lehet jobban járnál a 32 bit-es rendszerrel írták h nem gond a memória mert van valami program amivel kezeli a 4 gigát -
exx
tag
válasz
Nem tudom.
Én felraktam ezt > flashplugin-nonfree
felhúzott magának még 1-2 csomit és utána FF-ben simán megy a flash.
(másban nem próbáltam, de valszeg ott is megy)(ja, nekem is 64-es van)
Én csak ezt raknám fel. Az sem jó ha több van, lehet ütik egymást.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Már meg sem lepődöm, Youtube-os videók még FF alatt sem mennek...
Amúgy furcsa az a buzinagy szürke "play"-szerű ikon a Flash-es cuccoknál...
-
exx
tag
válasz
Sk8erPeter #21778 üzenetére
flashplugin-nonfree <-Fent van?
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21771 üzenetére
én mondjuk 32 bites linuxot használok ott szerencsére nincs ilyen probléma
bár ahogy olvasom ezzel a gonddal nem vagy egyedül
adobe oldalán az FF az ajánlott böngésző
TrollBalint:itt írtam egy alternatívát
[link]ha nem működik a print screen akkor h linkelted be a képet?
-
TrollBalint
addikt
válasz
Sk8erPeter #21755 üzenetére
-
rtom
senior tag
válasz
Sk8erPeter #21778 üzenetére
Van alternatíva, pl.:
- a 32bit-es flash player tűrhetően dolgozik, ha csak a 4 Gb RAM miatt kell a 64bit, ahhoz PAE kernel-t automatikusan felteszi az Ubuntu (ezt mintha itt hallottam volna vkitől)
- másik brózer? Lentebb szóba került a chrome, chromium
- az ópenszósz flash player-t GNASH-nak hívják, (bevallom, én még nem tudtam működésre bírni), van 64bit-re is. Ez sem fog mindent lejátszani, mivel Adobe doksik nélkül reverse engineering útján próbálkoznak a fejlesztői. -
Csakénvagyok
őstag
válasz
Sk8erPeter #21771 üzenetére
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras De flash néha gyöngélkedik Linuxon.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21766 üzenetére
próbáld meg letöltölni majd megint feltenni
azt ne felejtsd el ha törölsz akkor így törölj sudo apt-get remove --purge xyz
így törli a beállításokat is -
Atapi
senior tag
válasz
Sk8erPeter #21764 üzenetére
esetleg probáld meg, hogy letöltöd innen a linuxos plugint, és a libflashplayer.so fájlt egyszerűen bemásolod a böngésző plugin könyvtárába. ff esetén én igy tettem fel a flast anno, és többnyire minden működik vele, ez előbb megnéztem, az általad korábban linkelt oldal is.
-
TrollBalint
addikt
válasz
Sk8erPeter #21752 üzenetére
én is forumban olvastam és utána kezdtem el utána nézni, hogy tényleg nem lehet kikapcsolni. Azt hol tudom beállítani, hogy az egér görgője mennyit görgessen? mert most valami hihetetlen érzékeny és vagy fél oldalt lapoz, ha hozzáérek.
Valaki fentebb írta, hogy a gyorsbillentyűknél tudom beállítani a speciális gombokat, nem igazán hozta a várt eredménytOtt kiírja, hogy play, megnyomom a play gombot, érzékeli és el is tárolja, de valahogy mikor szól a zene nem reagál rá
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21751 üzenetére
az ilyen a legrosszabb vársz vársz vársz megnézed h kész van-e már erre még el sem kezdte mert még 1 megerősítésre vár a program
win alatt is mennyiszer belebotlottam már ebbeizé, elég lett volna csak h mert így praktikusabb
mellesleg a hüle google megcsinálta csak jól elrejtette
beállítások/motorháztető alatt/betűtípusok és nyelvek .../nyelvek/ellenőrzés kikapcsolása -
TrollBalint
addikt
válasz
Sk8erPeter #21745 üzenetére
nem az volt a gond, hogy van, hanem hogy nem magyarul ellenőrzi és minden aláhúz pirossal, ez idegesített nagyon. Átnéztem kétszer a beállításokat de ott nem találtam. Erre meg, hogy jobb gombbal előjön, nem gondoltam
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21746 üzenetére
mert az alias bash-t figyeli és a wine xyz meg nincs a bash-ban
vagy vmi ilyesmi
nekem is kellett egy kis idő mire rájöttem miért nem jónem hinném h a böngésző miatt van, lehet h csak vmi történt amiről nem informált a gép
a log fájlban biztos van vmi, azokat nem tudom h merre vannak (még)
idővel folytatni fogjade ha már ennyire vágod a php-t akkor miért nem írsz egy ciklust ami egy táblázatot készít ?
örültem amikor a 24 órában olyat csináltam h szorzótábla 20x20-as -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21735 üzenetére
mert kb 20-30 % használ unix alapú rendszereket és úgy gondolják azok majd megoldják magunknak, nah meg ugye a unix openspure szóval adogatni a forráskódokat
nekem is nagyon tettszik a notepad ++ előtte dreamweavert használtam, de az inkább csináljunk valami oldalt egyszerűen alapon működik és aki nem arra akarja használni teljesen felesleges dolgok vannak benne
én mondjuk ilyen orrvérzésig kattintgatós vagyok
bár már egy ideje hozzászoktam a karakteres dolgokhoz is, mióta megismertem a linuxottelepíthető alatt azt értem h letöltöd a deb fájlt és elindítod akkor feltelepíti, mintha win alatt lenne van rá módszer h parancssorból telepítsük de nem jut eszembe
valami dpkg -i akarmi.deb de nem vagyok benne biztosközben rájöttem az aliasra
nem alis kell neked hanem parancs készítésmilyen jó h anno elmentettem azokat a válaszokat amik nekem kellettek
-
TrollBalint
addikt
válasz
Sk8erPeter #21733 üzenetére
nálam megjelenik egy szürke háttéren egy (másik) szürke play ikon, és ha rányomok akkor megjelenik a menü, és animálodik is. Sőt a kattintásokra is jól reagál.
-
TrollBalint
addikt
válasz
Sk8erPeter #21729 üzenetére
például az idegesítő helyesírás ellenőrzése, amit sem kikapcsolni, sem pedig magyarra nem lehet átállítani.
Nagyjából ez az a hiba ami engem marhára idegesít, de még ez is elég kicsi. Használok firefoxot meg chrome-ot együtt aztán egyenlőre így is jó. Ha meg már át tudom állítani magyarra a helyesírás ellenőrzőt, akkor chrome-t használok. -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21733 üzenetére
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
illetve töltsd le a flash oldaláról a legfrissebbet és azt is telepítsd
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21728 üzenetére
hát ennyire nem merültem bele a fordításba meg helyesításba stb..
amire nekem kell arra bőven jó, win alatt dativust használtam de inkább nem szórakoztam vele
azt ne használj wine-t mert linux alatt vagy
ha már linux akkor legyen csak linux program rajtalehet h wine-t nem kedveli az alias vagy az ékezeteket, nem tudom miért nem működik
gedit szokott lenni a preferált php editor
de ha jó vagy programozásból akkor fordítsd át linuxra is, mivel opensource a notepad ++nekem pont a filezilla jött be jobban mert egyszerű és nagyszerű
sokszor használtam a tc-t ftp-re de idővel leszoktam róla64bites cuccokat tölt le
más: valaki megtudná nekem mondani h lehet a gnome-ot magyarosítani?
ha véletlenül mondjuk az angol verziót telepítettem? -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21720 üzenetére
juzer error
hát nem tudom melyik az ami annyit tud mint a total commander, nekem amire kell megfelel a gnome commander
esetleg más programokkal egészítsd ki, vagy keress neten hozzá plugineket
próbáld ki a többi fájlkezelőt, olvasgasd az oldalukat, nincs jobb ötletemftp-re nem jó a filezilla? én azt szoktam használni nagyon okos és jó program
esetleg itt próbálj meg keresni programokat
ami meg nincs meg csomagban azt meg kernelfordítással fel tudod rakni Vladi írt róla egy cikket
mellesleg sztem ha teheted felejtsd el a wine-t, biztos van szótárprogram linux alá
bár én már jó ideje csak a google meg a webfordítást használom -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21718 üzenetére
nem jó helyre raktad az aliast
nem a root-ba kell hanem a /home/tenevedalábeírod h nano ~/.bashrc
és oda írod be a fenti sort
és működni fog
ezután ha kiadod h sudo gib akkor elindul
vagy esetleg az egész elé beszúrod a sudo-t és akkor csak a jelszót kéri majdalias gib = "sudo wine /host/Program\ Files/GIB\ 3.2\ szótárak/GIB30_32.exe"
a shell programozáshoz meg nem értek
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21715 üzenetére
én mondjuk a kubuntut nem próbáltam még ki, csak a sima ubi-ra raktam kde-t, de nekem alapból nem tetszett a kde, maradtam a gnome-nál illetve az igazán fapados *box ablakkezőknél
mc pl mutatja a rejtett fájlokat is, ha jól tudom a gnome commander is mutatja
beállítások/szűrők és ott kiveszed a pipát a rejtett elől
amúgy meg minek a biztosnság?a -y paraméter arra való ha van egy program amit fel akarsz telepíteni akkor néha megkérdezi h telepítse-e a függőségeket és kiírja h igen vagy nem
nos ha -y paraméterrel telepíted akkor nem kérdezi meg, én így szoktam használni
ez azoknál a programoknál jó amit már ismersz és tudod h kell neked
de volt már olyan h pl fel akartam tenni a ktorrent-et és hozni akarta a fél kde-t, mondom nekem az nem kell -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21656 üzenetére
ha parancssorba kiadod a műveletek előtt h sudo -su
akkor utána mindent root-ként fogsz indítanimég egy másik megoldás ha a programoknak könyvtáraknak megadod a jogosultságukat
chmod 777 xyzha meg valamit elrontasz terminálban nyomd meg a felfelé nyilat és újra kiírja neked az utolsó bejegyzést és már csak módosítani kell rajta
-
sh4d0w
félisten
válasz
Sk8erPeter #21656 üzenetére
Készíts egy új launchert, amiben sudo-val indítod a Nautilust.
Terminálban egyébként ha használod a <Tab> billentyűt gépelés közben, akkor kiegészíti a parancsot a könyvtár vagy fájl nevével és akkor nem tudod elütni, másrészt gyorsabb is a parancskiadás.
#21652 FixY67: a saját rendszered is "élesnek" számít e tárgykörben. A dokumentációt egyébként azért nem érdemes összevetni a HPUX-szal, mert ott vannak, akiket a doksiírásért fizetnek.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21626 üzenetére
rendszer/adminisztráció/szoftverforrások
a másik meg rendszer/beállítások/indítópult és ott frissítések
de szerintem egyiket se kapcsold ki, mivel mint a win-nél is jó dolog ha napra kész a rendszer
meg alapértelmezésben is csak értesít és h le lehet tölteni és telepíteni őket
meg ott ki is tudod választani h miket frissítsenlegközelebb meg tudod ha azt írja az apt-get h más használja akkor várj egy kicsit és nézd meg h mik mennek a háttérben
amúgy itt is hasznos cikkek vannak meg jó még a hogyan.org is
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #21611 üzenetére
Keresd meg az automatikusan induló alkalmazásokat. Fogalmamsincs ubunuban hol.
Egyébként auto update nem fogja folyamatosan, csak ha éppen dolgozik. Azért el lehet lőni azt az időhatárt.Gyűjtő topikot nem találtam.
-
rtom
senior tag
válasz
Sk8erPeter #21608 üzenetére
Ez a hibaüzenet akkor szokott feljönni, amikor már fut egy root jogú telepő alkalmazás, pl. synaptic; Gdebi; dpkg. Nézz szét a futó folyamatok között.
Erről jól lemaradtam...
Nem is értem, mit csináltam az elmúlt fél órában ?
-
Speeedfire
félisten
válasz
sztem mindenkivel előfordult már ez a dolog, megesik
kérdezek én is:
még mindig nem akarja az ubi 9.10 megnyitni a win hálót, vmi samba beállítás lehet? -
válasz
ezek így egyszerre rendbe is vannak, csak 2 csomagkezelést ne indíts egyszerre
-
törölt tag
válasz
lehet h egy lsof /var/lib/dpkg/lock megmondja ki fogja vagy ki csinalt mar oda lockfajlt. de nem biztos
ha az auto-update, akkor raadasul lehet, hogy azt fogja mondani h egy apt fogja, csak ha megnezed ps-sel latni fogod. -
válasz
nincs megnyitva esetleg egy synaptic a háttérbe?
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21605 üzenetére
winrar/help/about winrar és ott dupla katt a könyvekre
excel, de itt van több érdekesség is
itt is van pár
enjoya privi már érik, csak kicsi a netem felfelé
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #21593 üzenetére
Nem a csomag adatbázist zárolta valamilyen folyamat? Tipikusan auto update.
(#21600) Sk8erPeter:
Kocka humor. Tele vannak ilyenekkel a forráskódok és man oldalak stb. Volt régen egy ilyet gyűjtögető topikom, mindjárt megkeresem.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21603 üzenetére
informálj majd minket is
mindenesetre érdekes, ez olyan lehet mind a winrarban a leeső könyvek, exel alatt a repülős játék, word alatt a flipper stb.
unatkoztak a fejlesztők -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21600 üzenetére
akkor biztos h nem az update hatott így rá
mindig csak a hülyeség
-
törölt tag
válasz
Sk8erPeter #21600 üzenetére
easter egg
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #21593 üzenetére
az update miatt nem hinném h hiba lett volna , max akkor ha amikor már letöltött mindent és megpróbálná konfigolni az új fájlokat
ekkor írta ki azt h lock vagy amikor még csak le akarta tölteni a csomagokat?én is csak virtualbox alatt ismerkedek ezekkel a rendszerekkel, kivéve a notin
az alapfelépítése szinte ugyan az mindnek, néhány apróság van ami mindegyiken más
pl csomagkezelés, de ezeket meg lehet szokni
első körben szerintem a fedora és a debiant nézd majd meg
nekem még pénteken van 1 vizsga utána hátradőlök 1 kicsit
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged