Aktív témák
-
harry
veterán
válasz
God Vazzeg #46858 üzenetére
Hmm szerintem lehetne... ugyanúgy ramdiskbe, ahogy minden más adat is tárolódik live esetén. Letöltött .deb csomagot telepítettél? Végén nem írt valami hibát? Parancssorból sem tudod indítani?
-
harry
veterán
válasz
KáZsé Mestör #41490 üzenetére
Parancssorból én az "ifconfig wlan1" -t javaslom, így listázná ki a wifi kártyához tartozó címeket / egyebeket. Címet viszont persze akkor kapsz, ha egy hálózathoz csatlakozol, amit meg a menüsoron található (valahol a sarokban) NetworkManagerrel tehetsz meg. Erről nem írtál, de néztétek? Lát wifi hálózatokat? Itt ha kiválasztod, rá tud csatlakozni?
Amúgy nagyon valószínűleg nem kell felrakni semmit, én egy live rendszer alól használtam a wifimet linuxon, csak elindítottam, és tudtam is csatlakozni netre (legalábbis a NetworkManager látott hálózatokat). -
harry
veterán
-
harry
veterán
válasz
oilver1 #41472 üzenetére
"amit a windows nem lát," "Nem akarom így a Windows-t rárakni. "
Most akkor van rajta, vagy sem? Ha van, akkor sajátgép, kezelés, lemezkezelésnél látnod kell a partíciót, itt is lehet törölni (simán sajátgépben nem látszik, persze).
Ha most akarsz felhúzni egy win-t, akkor telepítésnél úgyis meg lehet formázni az egész lemezt, a tartalmától függetlenül. -
harry
veterán
Amikor amarok-ot indítok, akkor ennyi hülyeség lefut, mi miatt lehet ez? Majd fél perc eltelik, mire elindul, ez azért elég érdekes... Kb. a 243 - 276 sorok lefutásánál jelenik meg a lejátszó ablak, ahogy látni, utána vissza is kapom a parancssort, csak még kiírat mindenféle dolgot.
Amúgy egy Kubuntu 10.04 rendszer. -
harry
veterán
válasz
fradi81 #35004 üzenetére
Csak azért furcsállom, mert csak a teljes képernyős módban jönnek elő, máshol nem, így nem hiszem, hogy teljesítménybeli gondok lennének, inkább valami bug (a kis teljesítmény kb. annyiban amúgy megmutatkozik, hogy ha minden ablakot egyszerre akarok megjeleníteni egy effekttel, akkor nem szép folyamatos a mozgásuk, de ez annyira nem gond).
Mondjuk a másik bug még fennáll (ooffice-ban wordbe szúrt képek nem jelennek meg, csak a helyörző), de ezeknek majd utánaolvasok.
-
harry
veterán
válasz
fradi81 #34999 üzenetére
Ja nem, ez egy notebook (Dell latitude e6400, integrált intel vga).
Régebbi Ubuntu verziónál nem volt gond.
Youtube kép konkrétan megáll, ha kirakom teljes képre. Diavetítésnél a kép random része megáll, a többi vált. Nem igazán definiálható. Full screen-nél jön csak elő (vagyis ha csak simán kihúzom nagy méretűre az ablakot, akkor nincs ilyen). -
harry
veterán
OpenOffice alatt ha egy doksiba vannak beszúrva képek, akkor nem látom őket, csak egy keretet, meg a bal felső sarkában, hogy "graphics2", stb. Ha viszont a nyomtatási nézetre megyek, akkor látszódik. Ez miért lehet?
A másik furcsaság, hogy ha teljes képernyőn nézek valamit (diavetítés, képek, youtube videó), akkor vagy megáll a kép (akkor is, ha váltok), vagy menü elemek képe félig ott marad, váltásnál csak a kép fele változik, és hasonló furcsaságok.
Kubuntu 32bit 10.04, és ugyan most nem találom hol kell beállítani, de azt hiszem, nem OpenGL hajtja meg az effekteket (azzal nem ment).
-
harry
veterán
Pár kde-gnome kérdése:
- Mit jelent (avagy miért van), hogy egyes alkalmazások "KDE-sek"? Pl. Amarok, K3B. Futnak ugyan Gnome alatt is, de miket és miért kell feltenniük ehhez, mi hiányzik a Gnome-ból ezeknek? Más a megjelenítés, ablakozás?
- Gnome alatt vannak screenletek, KDE alatt widget-ek. Amikor egy Kubuntu alá akartunk gnome-os screenletet tenni, felrakott minden gnome cuccot, új asztalt, panelokat, ikonokat, mindent.
Miért kellett ez a sok minden, miért nem elég csak pár dolog, lib-ek, stb (ahogy pl. gnome alatt amaroknak elég)? Ez alkalmazás specifikus, vagy minden gnome progi ilyen? -
harry
veterán
Ugyan sajnos nem tudom mi a különbség, de nálam ubi alatt felkínálja a lehetőséget, hogy egyből el is mentse - nem tudja valaki, hogy ezt melyik csomag csinálja?
Most már csak Kubuntum van, ott KSnapshot, de tudom, hogy ubi alatt volt valami default megoldás is erre...Ja, amúgy tényleg szép idő van, végre.
-
harry
veterán
válasz
Iginotus #34129 üzenetére
- mkfs.ext3 vagy mkfs.ext4, ezért is írtam ezt
- lefoglal 5% helyet, hogy ha elfogy a szabad terület, ez a "pár %" hely megmarad, hogy rootként tudj bejelentkezni. Persze 2TB-nál ez a pár % kicsit sok, ráadásul ha nem rendszerpartícióról van szó, fölösleges is. Adott kapcsolóval le lehet tiltani, man (nem ubinál vagyok). -
harry
veterán
válasz
Iginotus #34124 üzenetére
Hogy működik ez a webmines partíció létrehozás? Csak létrehozza, vagy meg is formázza (alakít-e ki rajta fájlrendszert, mint pl. mkfs.ext3)? Én inkább ssh + cfdisk + mkfs kombóval próbálnám. Nem tudok róla, hogy 2TB-nál lenne ilyesmi probléma (3nál inkább, de ott meg a bios, bár ezekről nem tudok sokat).
-
harry
veterán
1, Igen, ezt mondom én is. A hibátlanokat lemented, majd a maradékot tudod tudod törölni, mert a * karakter lefedi őket. Esetleg sudo -val. Sehol sem mondtam, hogy lépj be a hibás nevűbe.
mod: én sem mondtam, hogy ez egy mindenható megoldás, és biztos jó, hanem azt, hogy ezt nézném meg első körben (adta magát, mivel nem írtad, hogy próbáltad volna).2, Azt írtad, nem vagy otthon konzolos parancsokban, még véletlenül sem említetted, hogy próbáltad volna az rm-et. Ezek után miért csodálkozol, hogy ez az első, amit linkelek?
Bánom is én, majd ha legközelebb lesz egy fél soros megoldásom egy problémára amivel én is szembesültem, majd nem mondom.
-
-
harry
veterán
"Ez után (reset után) ubuntu -n azonnal törlést kezdeményeztem a gubancos mappán," és "a médiaplayer beépitett flashmemójának gyökerében levő mappákat szépen beolvassa, "
most akkor mégis csak képes olvasni? Ki mondta, hogy a hibásfájlnévről van szó? A gyökérről beszélek, amit ezek szerint tudsz olvasni, ahogy azt feltételeztem is, mert igen, elolvastam a hsz-t. A gyökérbe lépj be, mert ott van a hibás fájlnév, és ott add ki a törlés parancsot mindenre (*), miután amit akartál, lementettél.Szerinted egy ezer soros script oldhatja meg a problémát? Az egyszerű megoldás miért ne működhetne?
Csak, hogy tudd: nekem is volt ilyen problémám, hogy felkerült a gépre egy ékezetes, szóközös, stb. fájlnév, amit a fáljkezelőből nem tudtam törölni (egérrel kattintva/del gombbal). Ezért megnyitottam a helyet, majd egy rm -r * parancs szépen letörölte.
Nem azért mondtam, amit, hogy csak hozzád vágjak egy megoldást, hanem azért, mert nálam egy hasonló esetben igenis működött, tapasztalatból írtam. Innen kezdve jó lenne, ha nem vádolnál figyelmetlenséggel meg lekezeléssel.Ha meg eszedbe jutott a megoldás - nagyon úgy nyilatkozol az "egyszerű rm -r ről" - akkor írd le azt is a kisregény végére, mint amúgy nem mellékes infót.
-
harry
veterán
Képzeld olvastam, de ha be tudsz lépni a mappába parancssorban (én így értelmeztem), akkor egy *-gal elvileg le kéne fednie minden nevet, vagyis nem kéne a mappanevekkel foglalkoznia.
De ha nagyon nem megy, akkor formázhatod is (gpardet, fdisk), már, ha nincs rajta még hasznos dolog, vagy ami van, esetleg le tudod menteni (mert rendes fájlneve van, ez alapján gondolom: " gyökerében levő mappákat szépen beolvassa, de az itt található egyik bizonyos mappát se olvasni, se törölni nem képes,").Ha meg ennél is speciálisabb a helyzet, ne írd utána, hogy summa: egy konzolos törlés parancs kell; és nem ismered a parancsokat; most én honnan tudjam, próbáltad-e, ha egyszer erről nem írtál, márpedig ez pedig egy konzolos törlés parancs.
-
harry
veterán
Van egy zip fájlom, kifejtve benne két fájl, pl. ilyen:
"El�ad�s 03 - Modern nyelvi eszk�z�k 2.pdf"
fájlnév, amit a nyomorék karakterek miatt nem lehet megnyitni, sem átnevezni (jobbKlikk / rename alól hibát ír, megnyitásra szintén).
Terminálból nem tudom, hogyan lehetne, lévén ilyen karaktert nem tudok beírni (ráadásul "tabolni" sem tudok, mert két ilyen fájl van, vagyis nem választja ki egyiket sem alapból).Mit szokás ilyenkor csinálni?
Ha jól emlékszem, win alól simán át tudta nevezni, nem panaszkodott, hogy nem találja az eredeti fájlt. -
harry
veterán
válasz
gooool #33729 üzenetére
Nálam anno a NetworkManager ikon a tálcán mindig jelezte... (hogyhogy nem látni?) és ott ki tudtam választani a szolgáltatót.
Jobban mondva, személyes tapasztalat csak régebbi linux alatt van, ahol wvdial paranccsal kellett csatlakozni még, de az elég gányolós megoldás, már nem emlékszem, hogyan kellett csinálni -
harry
veterán
válasz
birrbert #33713 üzenetére
Realtek hálózati modulok vannak betöltve?
Nálam az volt a gond a (szintén htpc) gépemen, hogy a gigebites belső hálón ha elkezdtem valami nagyobb forgalmat generálni (pl. áthúztam egy filmet a szerverről a notira vezetéken, úgy 30-40MB/s), megdöglött a hálózat, de 1-2 percen belül megint ment.
Nem tudom, ezt azóta javították-e, de akkoriban egy ismert bug volt. Jelenleg a r8168 modul van betöltve, ezzel nem tapasztaltam ilyet (azt hiszem a gyári r8169). Google hirtelen ezt mutatta a modul cserére, de lehet van frissebb leírás: [link]Meg persze, lehet valójában semmi köze a problémához
Terhelésvizsgálat: htop parancs.
Log fájl: /var/log/syslog, kérdéses időpontban megnézni, mik kerültek be. -
harry
veterán
10.04 Kubuntu alatt rákötöm a gépre a fényképezőm (sőt kettőt is, Fujik), lsusb látja is, de nem történik semmi, nem jelenik meg a Places vagy /media alatt, nincs automatikusan induló alkalmazás, stb. Hogy lehet ezt működésre bírni?
-
harry
veterán
... mondjuk most megint szívatott egy kört, Canon IP1800-hoz még nem láttam rendes beépített drivert. Jobban mondva semmilyen beépített nincs: ugyan felismeri a típust, de generic meghajtót akar tenni alá, és a Canon listában sem szerepel ez a típus. Valahonnan sikerült előásnom régebben egy ppd fájlt hozzá, csak azt meg ugye nem elég betallózni, mert vannak valamilyen függőségei.
Nem értem, pont ehhez a típushoz miért nincs, pl. otthon egy MP180 multifunkciós van, azt gond nélkül felismeri. -
harry
veterán
Én azon akadtam ki telepítésnél, hogy van egy web-start (?) install megoldásuk, vagyis neten egyet kattintok, majd elindul a letöltés, betölt egy csík, majd eltűnik, és... ennyi. Nincs új képernyő, fagyás, hibaüzenet, semmi (terminálból meg ezt ugye nem indíthatom, lévén webes, csak a .jar fájlt, aminek megvan a módja, csak épp leírva nincs az oldalukon).
Én az Abev kapcsán a támogatást és a user dokumentáció hiányát látom problémának... ha lett volna egy hibaüzenet legalább, illetve leírják neten, hogy a .jar fájl miképp telepíthető, megoldom hosszas keresgélés és próbálgatás nélkül is. És ennyi legalább elvárható egy ilyen szintű progitól (amúgy van doksi, ami kb annyiból áll, hogy kattintsunk kettőt, majd nyugodtan fogadjuk el, amit kiír, next, next, finish...).upszilon: "valami kis gyakorlati munkára kerül a sor, akkorát bukik mint az ólajtó. "
... mit értesz gyakorlati munka alatt? Gond nélkül lehet rajta pl. programozni, képeket szerkeszteni, gépeket virtualizálni, szervereket futtatni, doksikat és prezentációkat írni, levelezni, stb.
Attól, hogy néha 1-2 programmal gondok merülnek fel (és azok sem általános jellegűek, mindenkinél), nem lesz alkalmatlan munkára. -
harry
veterán
válasz
upszilon #33441 üzenetére
Ha jól látom, az csak egy tároló hozzáadás, ami a 9.10-es ubuntu óta gyakorlatilag 1 paranccsal megoldható, még egy a frissítés, és egy harmadik a telepítés, lényegében egy perces művelet, grafikusan komolyan macerásabb, nem tudom, miért erőltetik.
Persze, én is jókor tudom meg, hogy van csomagban...A szükséges dolgok hiánya: ez meg nem OS, hanem alkalmazás függő, az apeh oldalán van is egy link, amin tesztelheted, hogy van-e a gépen java virtgép (nekem volt alapból, egy hetes rendszer amúgy kb.), ha nincs, fel is ajánl egy telepítőt, szóval ezzel a részével nincs gond. És amúgy 10.04, stable Kubuntu.
-
harry
veterán
válasz
upszilon #33436 üzenetére
Ja, én is szívtam vele egy kört a hétvégén... végül valamilyen .jar kiterjesztést szedtem le, amit a "java -jar abev.jar", vagy hasonló (?) parancs felrakott. Persze ehhez a netes dokumentáció nevetséges, kb. annyit így, hogy next,next,finish, a linuxos részhez is, a fenti parancsot véletlenül sem.
De a lényeg, hogy végül sikerült működésre bírni (meg még tavaly is, másik ubuntu alatt). -
harry
veterán
Lehet akkor van gondja, hogy ha menet közben kapcsolom be az egeret... (bár fura, ekkor a restart sem segít). Ma eddig nem volt vele gond.
Ellenben nagyon tetszetős a Kubi
Talán átállok erre a többi gépen is, bár még némi megszokás kell. A grafikus részt persze sikerült meglőni már
de egy konfig fájl átírása megjavította (ráerőltettem egy opengl-es desktop effektes valamit, és nem díjazta)
Eddig ami hiányzik (vagy csak nem látom), az az alt+middle.click, amivel ablakot lehetett átméretezni. Az alt+bal.click -es ablakmozgatás megy.
-
harry
veterán
Van egy fura egér gondom, régebben írtam már róla.
Wireless, logitech MX1000, alapból Ubuntu 9.04.
Néha olyat csinál, hogy "leradged" a fókusz, pl menüből indítok egy böngészőt, kattintanék egy hírre, erre a menü elemeit mutatja, vagyis, mintha el sem mozdítottam volna (grafikusan persze mozog). Jobb gombot nyomva, majd újra ballal kattintva már az új helyre fókuszál.És random, tehát napokig használtam gond nélkül, erre egyszer csak előjött. Sőt, megnéztem egy 10.04-es live kubuntuval, ott is ez a gond. Most rákötöttem egy másik wireless logi egeret, ezzel nincs gond... De érthetetlen, hogy a másikkal miért van néha
Most emiatt vegyek másik egeret? Nehogy már. Mi lehet az ok? Miért csak néha? Itt van a vevő egy karnyújtásnyira (sőt, most a másik, jó egér vevője messzebb is van).
-
harry
veterán
válasz
Kephamos #33125 üzenetére
Ha a Win-es gépen osztod meg a könyvtárat, akkor semmi különös, linux alól betallózod az alap fájlkezelőben, és másolhatsz is (persze, ha win alatt jól állítottad be, írhatónak, stb). Ehhez kell egy smb kliens linux felől, de az van is alapból.
Ha linuxon akarod megosztani, akkor kell smb szerver (talán 'samba' a csomag neve).
-
harry
veterán
válasz
Kendek #32886 üzenetére
Hát, most ezzel mit csináljak? Ebből nem derül ki, hogyan állítottad be a wifid meg az ftp-t. Vagy nem értem, hogy jön a képbe a wifi, vagy honnan futtatták ezt?
Mert teszem azt, egy wep-es wifit és default beállított egyszerű jelszavas ftp-szervert azért szerintem nem egy nagy dolog megtörni.
Nálam a wifi rejtett, van mac szűrés, és egy igen sok-karakteres wpa2 jelszó, innen kezdve annyira emiatt nem aggódok.
FTP meg nem default port, és megfelelően le van korlátozva minden user adott mappára (ftp és fájlrendszer szinten is), nincs shell-jük (futtatás), stb. Még egy tanúsítványt illene talán hozzárendelni az egészhez (ftps).Illetve ilyet mutathatok én is, hogy kik használják: [link]
pl. SourceForge, Samba.org, -
harry
veterán
válasz
n0_gAboR #32851 üzenetére
Szinte biztos nem. Vagy legalábbis négy OS alá is fel van csatolva, és ezen régi fájlnevek mindenhol rosszul látszódnak (megint másokkal nincs gond), ha új fájt hozok létre ékezetes betűkkel, az rendesen megjelenik. Szerintem anno régebben nem Unicode-dal lettek felvéve, és azért gagyi.
Meg különben se legyenek ékezetes fájlnevek... (letöltött cucc, nem én neveztem el így). -
harry
veterán
Üdv, régebben volt pár ékezetes fájlnevem, ami valamilyen probléma miatt most ilyen ronda karakterekként jelenik meg:
VendĂŠglĂĄtĂĄs/CsalĂĄdi szakĂĄcskĂśnyv/Mai ĂŠs rĂŠgi Magyarkonyha Ăzei/HĂşsnĂŠlkĂźliek.htm'
Van automatizált mód arra, hogy ezeket kicseréljem angol abc betűire, vagy egyesével kezdjem átirkálni őket? Elég sok van... Gondoltam rá, hogy esetleg manuálian megkeresem, hogy egyes ékezetes karaktereknek ezek körül mi felel meg, ez lapján lesz egy szótáram (benne: óőúűéáí, talán öü is), és írok valami scriptet, ami egyezést keres, és cserél. Ezt mivel lehetne megoldani? sed vagy awk? -
harry
veterán
Nektek sikerült linux alatt beüzemelni a PH!TV adást? Ilyen silverlight-os csoda: [link] Felraktam moonlight-ot, de nem ment úgy sem (két gépen is néztem, ubuntu 9.04 32 bit, ffox 3.0 és 3.6.8 canonical)
-
harry
veterán
válasz
Xmodule #29688 üzenetére
Telepítésnél azt hiszem a legelső lemez MBR-be rakja a grubot alapból, tehát belepiszkál, de tudtommal lehet partícióra is telepíteni, és akkor nincs ilyen probléma. De ezzel még nem játszottam, nem tudom.
Szerintem nincs különösebb értelme a 64bitnek, nálam az a rendszer némileg több ramot is evett, és flash/java gondok is voltak. 32biten is össze lehet hozni, hogy kezeljen 4gb ramot, a kernelt kell kicsit módosítani, hogy legyen PAE támogatás (ha jól emlékszem). Vagy server kernelt használsz, ami ezt alapból tudja, de nem tudom mennyire praktikus egy asztali gépen. -
harry
veterán
-
harry
veterán
válasz
hackeeeee #29600 üzenetére
Cairo van nálam is, meglehetősen szétkonfigolható, oda rakod, ahova akarod, van opengl és -nélküli verzió, kapcsolókhoz nézz egy manualt (amúgy pont ez előbbit állítod vele), és igen, be kell rakni rendszerindulásba (már, ha akarod -> system/pref/startup), nálam legalábbis így van. Szeparátorra elvileg rá lehet kattintani jobb gombbal, és eltávolítani.
-
harry
veterán
válasz
Kendek #29592 üzenetére
Hmm. Most logout-it / Xrestart / sleep után rendben van - de pl. a wifit lekapcsoltam korábban, eddig akkor jelentkezett a hiba, ha wifin volt netem, és ugye a fentiek miatt megszakadt a kapcsolat, és csak visszacsatlakozásnál jelent meg minden. Jelent a Network managerrel van gáz, vagy nem tudom...
-
harry
veterán
Nem igazán akartam, mert ahogy írtam, magával ránt még egy marék csomagot (pl. ubuntu-desktop), és ez nem tudom, mennyire szerencsés...
Parancssorból hogy lehet csak adott csomagokat frissíteni? Gondolom törlöm, és telepítésnél az újat rakja fel, de nincs valami más megoldás?
Mondjuk jelenleg van grafikus felület, de azért érdekelne. -
harry
veterán
gnome-panel gondjaim vannak... pl. sleep után nem látszik semmi, csak miután talál wifi hálót, killall parancs után csak az üres csík látszik, login-out után hasonlóképp.
dpkg-reconfigure nem segített rajta, leszedni meg nem akartam, mert magával rántja ezeket is: fast-user-switch-applet gnome-applets gnome-panel indicator-applet indicator-messages ubuntu-desktop
Mit tegyek ilyenkor?-mod: most egyszer csak visszajöttek az ikonok... nem tudom miért. Parancssorban írtam egy apt-get update-et, majd upgrade, de ezt csak addig, hogy a lista látszódjon, nem raktam fel semmit.
-
harry
veterán
válasz
sh4d0w #29561 üzenetére
Érdekesebbnek és könnyebbnek találtam, mint a saját rendszert
Memória volna bőven, 4gb, igaz abból most talán 3.5-öt lát, mert 32bit, bár úgy tudom egy módosított kernellel ezt meg lehetne oldni (vmi PAE támogtás kell talán, de mivel a rendszer max 4-500MB-ot eszik, ezért annyira nem foglalkoztatott. Vagy felrakni a server kernelt, ami ezt tudja a alapból, de nem tudom, asztali gépen mennyire jó ötlet).
Jó lenne Amarok gyorsítás pl, csak akkor a boot lassul be, nem igazán tudom, miért. Majd máskor még lehet játszok vele.
-
harry
veterán
No mindegy, töröltem minden eddigi változtatást, bootnál megint hozzáadtam a profile-t, és a következő indításnál nem 20, csak 5-7 másodpercig várt ott annál a résznél. De mivel a loginscreenig így is csak kb. fél perc eljutni, ezért annyira nem lényeg.
Ami inkább zavar, hogy pl. Amarok indulás szintén kb. ennyi idő... Most itt a hellelés közben valamelyik beállítással ez lement rövidebb időre, csak mondom, akkor meg a boot volt lassú
-
harry
veterán
válasz
sh4d0w #29558 üzenetére
Tehát onnantól, hogy boot menüből kiválasztom Ubit, eltelik 24sec, hogy elkezdjen "töltődni" az a csík - megnéztem, addig a "Loading files needed to boot"-ot írja ki, de azt kétszer is... utána meg jön a többi töltendő dolog, az még 20s talán.
Jelenleg tehát rc.localban nincs semmi és a mappát is átneveztem ~/.readahead.bck-ra. De ezeknek mi köze a boot profilhoz? Nem igazán látom ezt át, de megnézem az eredeti cikket is. -
harry
veterán
válasz
sh4d0w #29551 üzenetére
Hmm, most a Loading files needod to boot (vagy mi is volt?) résznél vár ~20s-t. Ez természetes? Addig a "betöltőcsík" épp megjelenik, de nem mozdul.
Próbáltam megnézni, hogy milyen lehetett korábban (rc.local kommentezni, átneveztem a .readahead-et), de ugyanaz volt a boot idő. Nem kell ilyen egyszeri alkalommal bootnál egy noprofile, vagy valami? Ez a profile rész amúgy mit csinál? -
harry
veterán
válasz
sh4d0w #29539 üzenetére
A readahead-es részt kipróbáltam, de nem világos.
Először csináltam meg a "readahead-watch" részt (logout, parancssorból elindít, login, elindítottam pár alkalmazást, visszalép, killall parancs, chown, rc.local bővítés). Ezután menu.lst-ben (9.04) hozzáadtam a 'profile' szót, újraindítom, majd nagyon sokat vár, és elindult, de ekkor még nem volt gyors.
Második indításra belépés után már talán gyorsan indultak a dolgok, na de először ugyanúgy tökölt egy csomót (rendszerindításnál). Ez természetes, vagy valamit nem jól csináltam? Valamilyen profile load, vagy mi van ott... Annak a profile paraméternek nem kell valamilyen értéket adni, elég csak a szót beírni? -
harry
veterán
válasz
upszilon #29533 üzenetére
Hát ezt mondtam én is, egy live rendszer saját csomagokkal. Azt tudom, hogy ubi az alapja. Lehet csinálok egyet én is, pendrive-ra, hogy azon adott esetben lehessen is matatni valamit... és akkor elég egy egyszerűbb ablakozó rendszer, meg nem kell a sok sallang. Na majd utánajárok.
-
harry
veterán
válasz
upszilon #29531 üzenetére
Pár szóban leírnád mi is ez / mivel csináltad? Egy live rendszer, saját összeválogatott csomagokkal?
Mi a különbség a live/persistent mód között? Utóbbinál van valami munkakönyvtár, ahova ténylegesen menthetsz (és ezért kell vmi pendrive), míg előbbinél nincs, vagy másról szól? -
harry
veterán
Van win7 alá megbízható "meghajtó", amivel lehet írni/olvasni ext3-at? Mert akkor lehet átraknám a nagy adat partíciómat ext-re (filmek, doksik, zenék, virt.gépek), többnyire úgyis inkább linuxot használom, de néha el kéne érnem ezeket a dolgokat is... az ntfs-3g meg, ahogy írtam korábban, nagyon durván belassul, ha ntfs partíción dolgozok virtuális gépen Ubi alatt (pl. OS-t telepítek... amit nem értek, mert régebben nem tapasztaltam ezt).
-
harry
veterán
válasz
hackeeeee #29424 üzenetére
Jöttek vendégek, és gondoltam átírom WPA kulcsot, és lesz net náluk is jól - most nincs ez a jelenség
Jobban mondva azt hiszem van, vagyis most látszódnak az ikonok, de egyik sem reagál, amíg vissza nem csatlakozik. Valami elég fura bug van a gnome-panelban, vagy én nem tudom hol...
-
-
harry
veterán
Tapasztalt valaki olyat, hogy sleep mód után ha visszalépek, a default panelon (ahol van óra, naptár, minden alap ikon, stb) csak 1-2 ikon látszik, semmi más? Tehát pl. az Applications, Places, stb menük sem. Ha viszont visszacsatlakozik wifi hálóra, megjelennek az ikonok. Miért csak akkor, hogy függenek ezek össze? Régebben nem tapasztaltam. Talán X restartnál is van valami hasonló gond, nem tudom pontosan.
Jaunty 9.04, Gnome, Dell notebook. -
harry
veterán
válasz
#40553216 #29252 üzenetére
A problémámra válaszoltam, virtuális gépekkel van gond. Ez: [link]
Ha esetleg félreérthető lenne: ext3 a rendszer és a vmware program, de a virtuális gépet egy ntfs partíción tárolom (maga a gép amúgy változó, egyelőre linuxokat néztem, de az mindegy), és ha a virtgépen belül matatok valami, nagyon belassul. Ha az egész gépet átrakom pl. ext3 rendszerpartícióra, akkor nincs ilyen probléma.
Szóval a saját gépem ntfs kezelésére gyanakszom (htop is az ntfs-3g-t írja, mint majd' 100%ig terhelő folyamatot). Jaunty, 32bit, legújabb stabil ntfs-3g, az oldalukról letöltve és lefordítva. -
harry
veterán
Ha virtuális gépre OS-t telepítek (vagy később használom... tehát sokat használom a lemezt), akkor a fizikai gépemen az ntfs-3g használat felugrik ~98% fölé, és nagyon-nagyon belassul az egész virtgép. Ha ntfs-ről átrakom ext3-ra, akkor nincs ilyen gond.
Eddig Jaunty default driver volt, most felraktam az utolsó stable verziót (ntfs-3g 2010.5.22), de nem tapasztaltam különbséget.
Igazából eléggé furcsállom a dolgot, tavaly nyár előtt nem volt ilyen problémám, akkor jelentkezett először. Ez mégis miért van -
harry
veterán
No, sikerült. Nálam működik, ha x koordinátával odébb rakom, jelenleg 20,800on van, vagyis kb. középen, a felső panel alatt.
Ellenben nálam látszik jobb oldalt a scroll bar, ez miért lehet? Beállítottam mindent, amit felsorolt. Illetve ShowDesktop-ra ezt is minimalizálja, hogy az asztalt láthassam. -
harry
veterán
válasz
Kendek #28932 üzenetére
Próbáltam is, kb. annyit értem el vele, hogy elment a kép, utána megjelent úgy félig nem natív felbontásban, elment, majd visszajött az eredeti (csak a notira). Szóval nem igazán akar működni. Közben a képernyőn sincs semmi infó arról, hogy mit is állítana be.
Amúgy menüből szépen át lehet állítani, az melyik parancsokat hívja meg? A Sys/Pref/Display? Mert ha látnám, hogy ott miket állít be, akkor azokat lehet tudnám scriptelni...?
-
harry
veterán
Van arra valami script/program, hogy notebooknál Fn (vagy akár más) gombokkal a megjelenítők/módok között váltsak?
Pl. win alatt van notebook kijelző, külső kijelző, klón és kiterjesztett mód. Ezek megvannak linux alatt is, csak nem akarom mindig előtúrni a beállítások közül, bekattintgatni, ami kell, esetleg felbontást utána állítani, stb.
Szóval használ valaki ilyet, vagy nézzek utána?
Ja, amúgy intel integrált VGA, és Jauny rendszer, D-Subbal monitorra kötve. -
harry
veterán
Na igen, de az volna a lényeg, hogy egyrészt ne kelljen kábelekkel játszani, másrészt a szerverhez se kelljen nyúlni (távirányító van hozzá, más nincs rákötve, ráadásul ott a frontend), ezért akarom ezt a telefon felől megoldani.
Nem általános probléma, meg ritkán van rá szükség, de néha azért jól jön. -
harry
veterán
Áh, lehet megint hegeszteni a rendszert... majd megnézem otthon akkor, bár lehet bölcsebb lenne először felhúzni egy virtuális tesztkörnyezetet.
Más: wifis telóval (SonyE, zárt oprendszert, gondolom max java alkalmazást tehetek rá) lehetne csatlakozni valahogy nfs/smb megosztáshoz?
Pl. ha csinálok pár fényképet telefonnal, és szeretném átküldeni a szerverre, akkor ez így működne?
Mondjuk most jut eszembe, hogy ha más nem, bluetooth-szal is lehetne ilyesmit... Bár még sosem használtam, nem tudom, hogyan működne (egy célkönyvtárba küldhetnék csak tartalmat, kell-e fogadóoldalon valami jóváhagyás, stb). -
harry
veterán
Használtok XBMC-t? Van ehhez valamiféle "yotube kliens"? Valami, amivel lehetne egyszerűen videókat nézegetni? Most kb. ez úgy megy, hogy letöltöm az flv filet valamelyik gépen, ezt átmásolom hálózaton a szerverre (xbmc-s gép), és ott le lehet játszani, de hát ez nem a legkényelmesebb.
Aktív témák
Hirdetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged