- Okosóra és okoskiegészítő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- One mobilszolgáltatások
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Aktív témák
-
FixY67
senior tag
válasz
#40553216 #24868 üzenetére
Neked nem szokott olyat csinálni, hogy mondjuk egy VBoxManage list vms csontrafagy?
Mondjuk nem tudom, mennyire jellemző az említett parancs használata. Én nem találtam olyan alkatrészt, ami automatikusan leállítaná az épp futó vm-eket, ezért írtam egy scriptet, ami úgy indít, hogy list vms... (ebből szedi ki, hogy kiket kell leállítani), beraktam a shutdown-kor automatikusan lefutó scriptek közé, ettől kezdve persze a linux shutdown megakad és nem tudja leállítani a rendszert. -
FixY67
senior tag
Mondjuk azt nem árt tudni, hogy ezek a proxy-k elég komoly biztonsági kockázatot is jelentenek.
Beírod a gúgliba, hogy public proxy, kapsz pár listára mutató találatot, onnan lehet keresgélni. Némelyik működik. Használni meg mondjuk úgy lehet, hogy a böngésződben a beállítások közt megkeresed, hol lehet beállítani a proxy-t és oda beírod.
De arra vigyázz, hogy ettől kezdve a teljes forgalmad átmegy az adott proxy-n és semmi biztosíték rá, hogy azt és csak azt kapod, amit le akarsz tölteni. Jobb esetben csak reklámmal "egészítik ki" a rajtuk keresztül kért oldalakat, de simán belerakhatnak valami rosszindulatú cuccot is. Esetleg totál más lapot hoznak fel, mint amit valójában kértél. -
FixY67
senior tag
válasz
#40553216 #24240 üzenetére
Ha jól értem, te itt átméretezésről beszélsz. Nekem, ha volt egy extended partícióm és mögötte egy jókora üres helyem, akkor a gparted nem volt hajlandó az üres helyet felhasználni...
De megnézem még1x, hátha...
szerk: ühüm, tényleg. Csak itt az extended partíciót kell átméretezni. Megint tanultam valamit. Ettől függetlenül, én nagyon nem szeretem az említett programot.
-
FixY67
senior tag
Közben ellenőriztem: a gparted (ubuntu 9.10-ben) az extended méretét nem képes megváltoztatni, csak abból hajlandó gazdálkodni, ami már le van foglalva.
Ellenben a korábban említett cfdisk gond nélkül hozzácsapja az extendedhez a mögötte lévő szabad területet. Egyszerűen ki kell választani az üres területet, majd a New menüpontot. Akkor felajánlja a logikai partíció létrehozását is függetlenül attól, hogy az extendedben vagy csak mögötte van a szabad hely. -
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #24231 üzenetére
gparted felejtős. Nagyon szép a GUI, épp csak... na, inkább ne menjünk bele.
cfdisk-et próbáld, de lehet, hogy az ubuntu fdisk-je is boldogul vele. -
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #24181 üzenetére
Hát ha a partíció törlése után nem tudsz a helyén extended partíciót létrehozni, akkor pánikmegoldásként bevethető az LVM - feltéve, hogy a plusz partíciót is a linuxod alól akarod felhasználni. Bár őszintén szólva nem teljesen világos, hogy hogy sikerült olyan partíciót készítened, ami egyszerre elsődleges és extended...
-
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #24123 üzenetére
php5-cli - írja, hogy ez a csomag nincs telepítve. A PHP-nek nincs szüksége a parancssori interface-re ahhoz, hogy működjön. Ez csak egy extra "fícsör", amit külön lehet telepíteni.
-
FixY67
senior tag
válasz
Csakénvagyok #24056 üzenetére
http://www.howtoforge.com/linux_resizing_ext3_partitions
Itt van róla valami, de az itt leírt módszer eléggé veszélyesnek tűnik.
-
FixY67
senior tag
válasz
Csakénvagyok #24053 üzenetére
Már félve írom (lehet, hogy erre is rosszul emléxem) : akkor marad a backup/restore... tudtommal az ext3-at csak növelni lehet, csökkenteni nem.
-
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #24020 üzenetére
Sok...
Samba, http, ssh - szerencsére az ftp-t már csak akkor aktiváltam, amikor ismét tűzfal mögött voltam. Egyszerűen megszoktam, hogy a windows automatikusan felhúzza, meg amúgy is router mögött vagyok, azon ha átmegy valaki, akkor már rég rossz, így aztán minden tárva-nyitva volt. Na azóta már nincs. -
FixY67
senior tag
Pedig maga a téma nem lenne érdektelen, csakhát...
Pl. az nekem is piszkálja a csőröm egy ideje, hogy ha kifejezetten kezdőknek készítenek egy disztribúciót, abban miért nincs egy az alapvető igényeknek megfelelően bekonfigurált netfilter?
Mikor két napig nem volt routerem, gondolkodás nélkül felcsatlakoztam a netre az ubuntuval. Fél nappal később jutott eszembe, hogy ott fut a rengeteg szolgáltatás és a netfilter gyakorlatilag ki van kapcsolva. -
FixY67
senior tag
válasz
Csakénvagyok #24008 üzenetére
Milyen fájlrendszer van alatta?
LVM-t használsz? -
FixY67
senior tag
válasz
#62853120 #23915 üzenetére
UHU állítólag kihalóban van (tegnap írta valaki itt a fórumon), Mandriváról nem tudok nyilatkozni. Ubuntu, ha nem zavar, hogy a verziószámok időnként nem fedik a valóságot, néha ocsmány hibákba botlasz, akkor elmegy.
De ha már van egy működő windows-od és a teljes diszkterületet felhasználtad hozzá, akkor lényegesen jobban jársz egy vmware player telepítésével. Windows-on, ha full screen módban futtatod a linuxot, a player alatt nincs érzékelhető lassulás az interaktív használat során. (ha méred, akkor persze lassabban működik, mint egy natív linux) -
-
FixY67
senior tag
válasz
Kendek #23820 üzenetére
speciel az Ubuntu sokkal gyorsabban fejlődik mint a Windows.
Ezt a kijelentést azért érdemes lenne háromszor átgondolni...
Hogy gyorsabban frissítik, az egy dolog. De hogy valóban gyorsabban fejlődik-e? Az szvsz akkor derülne ki, ha két windows verzió (mondjuk Vista-Win7) között eltelt időben hasonlítanád össze a win és mondjuk az ubuntu fejlődését. És még akkor is kérdés, hogy milyen alapon hasonlítod össze őket. -
FixY67
senior tag
Egy kis hálózati gondom akadt. Fut pár virtuális gép a szerveren, VirtualBox alatt. A konzol vrdp-n érhető el elvileg.
Vistáról Remote Desktop Connection-t használok a belépésre.
Bekapcsoltam ufw enable paranccsal a csomagszűrőt. Engedélyeztem a konzolokhoz használt portokat, az ssh-t, http-t, https-t stb.
Boot után nem tudom elérni Remote Desktop-pal a konzolokat. De... ha kikapcsolom a csomagszűrőt, egyszer belépek a konzolra, bontom a kapcsolatot (netstat-tal ellenőrizve: valóban megszűnik), visszakapcsolom a csomagszűrőt, akkor már tudom használni ezeket a konzolokat.
Legszebb, hogy a tcpdump-ból nem (mindig) látszik a forgalom...
(tcpdump -i eth0 \! port 22) -
FixY67
senior tag
válasz
philoxenia #23574 üzenetére
Nálam 64 bites Intrepid van, de pl. a jutyúbe úgy emlékszem, gond nélkül működik.
-
FixY67
senior tag
Létezik arra valami egészen primitív, egyszerű módszer, hogy x86-os linuxon mips architektúrára fordítsak kisebb programokat?
-
FixY67
senior tag
válasz
#40553216 #23250 üzenetére
De ezt a windows nem vitte tovább. Max. a hülye user (incl. me
), aki adminjogokkal használta állandóan.
A windows-nak (mondom: NT - '98-ig csak egy GUI volt a DOS-on) egy elég jól fejlett (szvsz kissé túlbonyolított) jogosultságkezelő rendszere van, csak érteni kellene hozzá. Két hetes win2k tanfolyamon mutattak érdekes dolgokat, csak sajna azóta elmúlt pár év, én meg semmire sem használtam, így nem sok maradt meg belőle. -
FixY67
senior tag
válasz
#40553216 #23245 üzenetére
Azért te se írj már ekkora hülyeséget légyszíves! Az, hogy mindenki admin módban használja a windows-t, még nem jelenti azt, hogy rosszul van kitalálva... Merem mondani, hogy nagyjából az NT (NT4?) megjelenése óta a windows világ némileg előbbre járt a jogosultságkezelésben, mint a unixok.
-
FixY67
senior tag
válasz
Dark Archon #23197 üzenetére
Vista óta szvsz bonyolultabb és idegesítőbb (win7-t nem ismerem)
XP-ben mondjuk egy jobb klikk, keresés és keres mindenütt.
Vista: alapértelmezésként kizárólag az indexelt területeken keres, külön ki kell kattintgatni minden alkalommal, hogy ne csak ott kutasson. Rosszul tudom? -
FixY67
senior tag
Esetleg itt valakinek van ötlete? (ubuntu intrepid az elkövető)
http://itcafe.hu/tema/halozatokrol_alaposan_melyviz/hsz_1625-1625.html -
FixY67
senior tag
válasz
Kendek #22986 üzenetére
Tapasztalataim szerint (igaz, ezeket messze nem desktop gépen szereztem
) a hardveres tükrözés lényegesen gyorsabb, mint a szoftveres. Mi bajod az alaplapi RAID vezérlővel?
Egyébként csak részben igaz, hogy gyorsít, mert az olvasási műveletek gyorsulhatnak, az írás nem annyira. -
FixY67
senior tag
válasz
fsb1000 #22894 üzenetére
Ha ext2 v. ext3 van rajta, akkor dumpe2fs. Egyébként passz.
szerk: nem kell feltétlenül komoly felügyeleti eszközre gondolni. Pl. a sudo is küld e-mailt, ha valaki/valami illetéktelenül próbál root v. egyéb jogokat szerezni.
(meg pl. egyes rendszereken a cron-ban futó jobok is küldenek mailt miután befejezték működésüket stb.) -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #22495 üzenetére
Sajnos a thinkpad egyre inkább a méd in dzsunka kategória...
Enyém T61 pl. menet közben hajlamos lekapcsolni, ha kicsit meghajtom a procit (pl. egy jó kis flashes towerdefense játékkal), pusztán azért, mert szarul van megtervezve a hűtése.
Tökmind1, hogy az ölemben tartom, vagy az asztalon van. -
FixY67
senior tag
válasz
Neil Watts #22441 üzenetére
Nem tudom, jól értelek-e vagy sem, de két különböző browserben megjelenített oldalt összehasonlítani, komoly felelőtlenség.
-
FixY67
senior tag
Köszi, megnézem, bár így első látásra mintha már találkoztam volna vele...
Egyébként nagy jelentősége már nincs a dolognak, mert ha végre eldöntöm, hogy kell-e a xen vagy sem, akkor azzal az is eldől, hogy kell-e a jelenlegi ubuntum a grubjával és nem kell szórakoznom azzal, hogy kétfelé installáljak mindenféle loadereket.
-
FixY67
senior tag
Nekem úgy tűnik, a stage2-t nem találja.
Elindítottam a debian-t, ő a /dev/sdc11-n van. A pendrive a /dev/sdd-re került.mkfs -t ext2 /dev/sdd1
mount /dev/sdd1 /mnt
cp -pRv /boot/* /mnt/ #(ezt most emlékezetből írom, lényeg, hogy a /boot teljes tartalma átkerült a pendrive 1. partíciójára, a grub könyvtárral, kernelekkel, initrd file-okkal együtt)umount /mnt # opcionális - próbáltam így is, e nélkül is
grub
root (hd3,0)
setup (hd3)
exitreboot
Próbáltam a fentit úgy is, hogy root (hd3,0) helyett root (hd2,10)-et adtam meg, valamint próbáltam a menu.lst-ben a groot paraméterrel játszadozni.
szerk: nálam még grub1 van!
-
FixY67
senior tag
válasz
#25954560 #22275 üzenetére
Tőlem mehetne a /boot is (sőt! Úgy is csináltam, csak itt már nem részleteztem).
Értelme az (lenne), hogy van egy működő rendszerem, amit nem szeretnék még véletlenül sem tönkretenni. Ugyanezen a rendszeren, ugyanezekkel a diszkekkel telepítettem egy debian-t + xen-t, de nem szeretném, ha az ő grub-ja belerondítana a meglévőbe.
Ugyanakkor arra is rájöttem, hogy nem célszerű teljesen eltüntetni a debian grub-ját, mert akkor egyéb csomagok kapcsán kerülök szopóágra. Ha csak azt mondom neki, hogy tegye fel a grub csomagot, de magát a grubot ne tegye a MBR-ba, akkor minden update, aminek valami pici köze van a grub-hoz - pl. új kernel - nagyon ocsmány hibákat produkál. Ha meg eltávolítom a grub csomagot, akkor nem fogom tudni, mit írt volna pl. egy új kernel miatt a menu.lst-be a telepítés.(ééééérted?
)
Lényeg, hogy szeretném megoldani az USB-ről indított bootot, de valamiért nagyon nem akar menni. El sem jut addig, hogy bármit is betöltsön, mert a stage 1.5 után úgy kapok hibaüzenetet, hogy még a grub shellt sem tudom elérni. Valószínűleg nem bírja betölteni a stage2-t.
-
FixY67
senior tag
válasz
Alukard #22282 üzenetére
Már nem tudom: csak tervekben szerepelt vagy már meg is valósították a személyreszabott keresőoptimalizálást?...
Mindenesetre feltűnő volt, hogy bármi linuxos témájú dolgot keresgélek, rendre az ubuntu fórumra vezető találatok jönnek elém. Akkor is, ha kifejezetten debian-t keresek.Ez a trends számomra újdonság volt. Fordítógépnek, proxy-nak használtam már a google-t, ilyesmire még nem.
-
FixY67
senior tag
Mostanában elég sűrűn turkálok a gúglin linux témában. Szerintetek mi a valószínűbb?
- az Ubuntu messze a legnépszerűbb disztribúció
- A gúgli hazudós és bár kifejezetten letiltottam a mindenféle előzményeim megőrzését, valahogy mégis emlékszik, hogy mi volt amit leggyakrabban kerestem?Ugyanis mostanság azt tapasztalom, hogy ha valami linuxos dolgot keresek, az első 2-3 találatból egy szinte biztosan ubuntus.
-
FixY67
senior tag
válasz
#25954560 #22270 üzenetére
Már ahol és amikor működik.
Pl. a debian (etch, lenny) nem így telepíti magát, ebből eleve adódnak komoly szívások időnként.
De pl. ha valaki azt csinálja amit én, akkor a sorrendcsere okoz gondot: bebootolod a rendszert cd-ről vagy diszkről, telepíted a rendszert, grub-ot a pendrive-ra és csodálkozol, hogy nem bootol.
Keresné a kernelt mondjuk a hd2-n, ami eredeti felállásban igaz is, de mikor pendrive-ról indítasz, akkor hd3 lesz belőle, mert betolakszik előre a pendrive. -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #22257 üzenetére
USB-s boottal az egyik legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy megcseréled vele a diszkek sorrendjét - hacsak nem írtak hülyeséget valamelyik fórumon.
Pár napja próbáltam pendrive-ra tenni egy grub-ot, mert a meglévőt nem akartam felülírni, ugyanakkor szükségem volt arra is, amivel kísérleteztem.
Persze nem működött. Utánaolvastam és azt találtam, hogy ha pendrive-ról bootol a gép, akkor ő lesz a hd0. (gondolom, ezzel együtt a /dev/sda-t is az usb-s diszk kapja) -
-
FixY67
senior tag
válasz
FixY67 #22092 üzenetére
No. Egy része letudva: betöltve felejtettem a VirtualBox modulokat. OK, most VB kiirtva, de a jelek szerint a kvm még mindig nem megy kvm-ként (legalábbis ha hihetek a doksinak, ami szerint
- ha van írásjogom a /dev/kvm-re (van)
- be van töltve a kvm kernel modul (kvm és a kvm-intel is bent van)
akkor elvileg normálisan kellene működnie. Ennek egyik jele az lenne, hogy az ablak fejlécében QEMU/KVM jelenik meg.
Nálam csak QEMU van... ez már megint valami "jól átgondolt" rendszerfejlesztés eredménye lenne? -
FixY67
senior tag
ubuntu intrepiden látott már valaki kvm-t működni?
-
FixY67
senior tag
Neked egy régi géped van... valami kezd rémleni, hogy nekem is voltak olyan nyavajáim sok éve, hogy a linux után vagy nem lehetett rebootolni, vagy ha mégis, akkor valami iszonyat lassú volt a rendszer.
Szóval azt a checksum errort akár a linux valami apró hülyeséges is okozhatja, ha a kikapcs/bekapcs után nem jön elő...
A bejelentkezési problémádhoz: a user, amivel be akarsz lépni, az nem a root, ugye? -
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22038 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy kissé bugos a telepítő és elrontja a grub konfigot...
Hogy ebből hogyan lesz működőképes rendszer, azt nem t'om.
-
FixY67
senior tag
-
FixY67
senior tag
passwd usernév
Beírod a jelszót, enter.
Beírod újra, megint enter.
Ha a kettő egyformára sikerült, akkor csak visszakapod a promptot. Ha nem egyforma, akkor hibaüzenet és nem t'om. Van ahol rendszert, ami a másodikat kéri újra, van ami az elsőt, van ami közli, hogy nem jó és kilép... -
FixY67
senior tag
Azt hiszem, az nem megy, hogy a windows partíció elé tegyél másikat, de nincs is jelentősége. A swap-et azért szokták előre tenni, mert a diszk elején lévő adatokat fizikailag gyorsabban lehet(ett) elérni, mint a beljebb lévőket. Ha a végére rakod, akkor sincs baj, árnyalatnyival lassabban fog működni a rendszered, amikor a swap-et piszkálja...
Aktív témák
Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- EAFC 25
- Javít a szinkronizációs modelljén a Vulkan
- Fűnyíró topik
- OLED TV topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mini-ITX
- bambano: Bambanő háza tája
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Álmodozol egy erősebb gamer élményről? Kamatmentes rèszletre is!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged