- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Apple iPhone 17 - alap
- Nincs több titok: íme, a Samsung Galaxy TriFold!
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Aktív témák
-
válasz
kovaax
üzenetére
Ez már az elején is látszik, mivel a folyamatok átláthatatlanságát hiányolja. Ettől függetlenül Mark Shuttleworth-nek igaza van: akinek nem tetszik az Ubuntu, ne használja.
Amint a blogomban is megírtam: az Ubuntu sorsa most fog eldőlni. A Linux Mint megelőzte a DW-listáján (ami persze nem feltétlenül jelent bukást), ami nagy valószínűséggel köszönhető a Unity-nek. Az igazi kérdés az, hogy ha valóban csökkenésnek indult az Ubuntu felhasználóbázisa, képes lesz-e visszaszerezni a csalódottakat és új felhasználókat rábírni az Ubuntu használatára.
Volt már rossz Ubuntu (9.10), ahol nem volt ennyi változás, így nem is vesztett az érdeklődésből annyit. Én akkor is Linux Mintet használtam, meg most is, de mivel a váltás a két rendszer között fájdalommentesen megy, nekem tökmindegy, melyik van fent.
-
válasz
kovaax
üzenetére
Elkezdtem beleolvasni a bugreportba, egyvalamit azonban nagyon elfelejtenek azok, akik állandóan szidják a Unity-t: a szoftvernek a következő LTS-re kell kiforrnia. Nyilvánvaló, hogy egy vállalati felhasználásra szánt rendszerbe nem lehet beletenni a jelenlegi állapotban, tehát rá kell feküdni.
Ezt azonban megígérték a floridai UDS-en. Nyilatkozták, hogy sajna kevesebb erőforrás jutott rá, mint szerették volna, de az LTS-ig nagy ráfexenek a témára. Ők azonban csak arra tudnak koncentrálni, ami reportolva is van, azaz nagyon helyes, hogy a köztes kiadásokban ott van, így lesz idő a hibákat kiküszöbölni.
-
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
Hell! \m/
Mondok megnézem nouveau driverrel mit tud a lelkem. A további illesztőprogramok-ban kettőt hoz fel nekem:
NVIDIA gyorsított grafikus illesztőprogram (Verzió: 96) [Ajánlott]
NVIDIA gyorsított grafikus illesztőprogram (kiadás utáni frissítések) (Verzió: 96-updates)Eredetileg az első volt csak aktiválva, utána felraktam kézzel (=ráklikkeltem amikor megtalálta) a másodikat. Ezzel nem jó a képfrissítési frekvencia. Leszedtem a másodikat, és most erre azt mondja, hogy "Az illesztőprogram nincs aktiválva.". Az elsőre meg azt mondja, hogy "Az illesztőprogram másik verziója használatban van." Mindkettő előtt szürke a pötty. Az Xorg.0.log szerint az NVIDIA drivert használja továbbra is.
Kérdésem egyszerű: hogyan lehet leszedni az NVIDIA drivert?
-
-
aag
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
Értem én, de mégse értem. Mi a baja például az Ubuntuval az Asusnak? Rárakhatná azt is a Meego helyett. Ugyanannyiba kerülne neki. Vagyis semmibe sem. Akkor meg miért nem a sokkal jobbat részesíti előnyben? Ilyenkor az ember valami észérvet keres. Mert nehéz elhinni, hogy nincsen.
-
énvagyokAdam
tag
válasz
kovaax
üzenetére
Nem reagál erre sem. Gyanítottam hogy nem fog, mert még egy num lock-ra sem reagál a bill. Ez teljes fagyás nem csak a felhasználói felület fagy le, hanem a kernel is ami valljuk be Linux alatt nem gyakori, gondolom ezért sem tud naplózni. Fura hogy csak akkor jelentkezik hogy ha egyszerre van írás és olvasás a RAID-ről.
Kérdés: ha elmentem a RAID UUID-jét és ha újratelepíteném a rendszert, akkor azzal visszaállna a raid? Nincs kedvem szívni, tiszta installon töröm az agyam csak félek hogy bukom a szoftveres raidemet.
-
énvagyokAdam
tag
válasz
kovaax
üzenetére
Ezért gondolkodok hardver hibában, de egy valamire való kékhalál nélkül nehéz rájönni hogy merre induljak. Elég durván fagy le, mert még hibaüzenetig sem jut el. Win98 óta nem láttam ilyet. Azért köszi a tippeket

Server itthonra kicsit túlzás lett volna. Eredetileg Atom alapú megoldáson gondolkodtam, de ott a HDD-k száma limitált. NAS drága, marad a PC. Ez volt így a legköltséghatékonyabb megoldás. Sajnos most iszom a levét.
-
énvagyokAdam
tag
válasz
kovaax
üzenetére
Grafikus felület nem fut a gépen, monitor is csak alkalmanként van mellette.
Leggyakrabban akkor fagy amikor többen használjuk a samba megosztást, de van rajta xbox media sharing, ekközben is fagyott. Ezért is gondoltam hogy a raid-nek lehet hozzá köze, de azért csak nem kéne totálisan megfagynia ha nem azon fut a rendszer. Vagy igen?
-
énvagyokAdam
tag
válasz
kovaax
üzenetére
Alaplap: ASUS P5Q-EM (Intel G45 + ICH10R)
CPU: Celeron E3200
RAM: 2GB Corsair DDR2@800
SATA controller: Marvell Technology Group Ltd. Device 9120
SATA controller: JMicron Technology Corp. JMB362/JMB363 Serial ATARendszer HDD: TOSHIBA MK1652GSX
RAID5: 6 DB 500GB WD5000AAKS-0 + 2 DB WD5000AAKS-7 + 1DB WD5000AAVS-0 EXT4-re formázvaTudom kicsit sufni "server", de a célnak eddig tökéletesen megfelelt. A RAID fájlrendszerén futtattam egy fsck-t ami délelőtt óta matekozik rajta.
Ha van tippetek, köszi.
-
válasz
kovaax
üzenetére
Mert névre cserél. Ugyanazt a csomagot cseréli le, mint ami saját maga, csak nagyobb verziószámmal. De a cserélendő egy olyan metacsomag, aminek a függősége tartalmazza a fájlokat, a másik pedig olyan, ami magában tartalmazza azokat. Neki annak a függősége nem a függősége, de nem is töri, nem fogja leszedni, max csak az autoremove parancs.
-
válasz
kovaax
üzenetére
Azért akadt el, amit mondtam. Amivel frissítené, az egy teljes csomag, amit frissítene, az meg egy metacsomag. Az utóbbit hiába törli telepítés előtt mikor cseréli a fájlokat lefele, ott lesznek a fájlok, mert nem jó csomagot cserél. Ennél jobban nem tudom elmondani sajnos.
-
válasz
kovaax
üzenetére
Nem hiszem, hogy megoldaná a problémát. Ugye az a gond, hogy Ubuntu alatt az a csomag üres, csak kompatibilitási okokból tartották meg, az új csomag a függősége. Mondhatjuk tehát, hogy egy meta csomag. Ezt a csomagot akarná most frissíteni egy olyannal, amiben viszont benne a tartalom. Mivel azt frissíti és nem az újat, ezért lépett fel ez a probléma. Ha leszedi a régi függőségét és úgy telepíti az újat, akkor jó lesz akkor, ha egyéb csomagoknak nem az új név szerint a függősége ez a cucc.
-
-
-
-
Siriusb
veterán
válasz
kovaax
üzenetére
Annyival még kiegészíteném kovaax válaszát, hogy használj GPT-t az MBR helyett, már amennyiben windows nem lesz telepítve a hdd-re; a GPT kiküszöböli az MBR hátulütőit. A gdisk futtatásával tudod particionálni a hdd-t, nem tudom gui van-e hozzá, de terminálból is teljesen jól kezelhető.
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
Nyitottam amúgy egy natty.txt-t is. Tegnap egy kedves ismerős laptopján kellett megcsinálni, hogy a skype-ban ne fejjel lefelé legyen a kép, meg működjön a beépített mikrofon is. És a sikeren felbuzdulva feltoltam a natty-t a teszt gépemre. Felment szépen, bár a grub-ot betolta az mbr-be, és mintha nem kérdezett volna rá sehol, hogy hová rakja, de mindegy, mindenkit felismert szépen. Itt is tartok vele most, úgyhogy a fájl egyelőre még üres.
-
-
-
-
törölt tag
válasz
kovaax
üzenetére
De ez nem jó megoldás mert torrent oldalakon ugye fontos a feltöltés is

Win en működik cfos-al, hogy ha max-al töltök fel, akkor is tudok teljes sebességgel letölteni.
Sajnos adsl hátránya ez, de cfos jól kezeli.
Tehát a célom nem csak az hogy ha töltök fel akkor ne lassuljon a letöltési sebességem, hanem hogy mind a kettő teljes sebességgel menjen. -
ntomka
nagyúr
válasz
kovaax
üzenetére
Ez melyik ubuntu verzión van? Merthogy verziószám alapján nem a tárolóból telepítetted, ráadásul maverickben újabb is van, az általad említett bugot meg a 10.10-ben javították, én mégis a legújabb 10.12-est ajánlanám, mert gyors, stabil, és a szokásos tearingen kívül nálam más hibája tényleg nincs.
Innen könnyen telepíthető friss xorg-gal együtt lucidra is akár.
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
No, találtam egy érdekes dolgot, amit csak az fglrx driverrel tudok előhozni az operából: ha billentyűzettel tekergetem a megnyitott oldalt, összetöredezik itt-ott a kép. Ha ablakot váltok, és visszamegyek, akkor kijavul (hogy ne legyen annyira egyszerű lementeni a képernyő képet...).
Megint a radeon áll nyerésre, persze míg kijön a Squeeze, még sok víz lefolyik a Dunán...
-
válasz
kovaax
üzenetére
A normál, AMD honlapjáról letölthető Catalyst nem támogatja a 2.6.36-os és 37-es kerneleket (nem fordul le a cucc). Az X Updates PPA-ban megvan patchelve az fglrx és lehet telepíteni akár 2.6.37-es kernelre is, lefog fordulni és lesz 3D gyorsítás (próbáltam, ment).
KMS csak nyílt meghajtóval van, teljesen mindegy, hogy milyen kernelt használsz, fglrx-vel nem lesz akkor sem. -
b.bone
senior tag
válasz
kovaax
üzenetére
Hi,
Ezt a jogosultsag szetvalasztas dolgot ki tudnad fejteni kicsit bovebben?
Nekem egy user-em van az ubuntuhoz. Az tud mindent. Mikor telepitettem ezt adtam meg.Hogy erdemes szetvalasztani? minden napi hasznalatra desktop user-t letrehozni?
Igaz csak otthon hasznalom, de ez amolyan tesztgep es valamikor ossze fogok rakni egy hasonlot fajl szervernek egy kis ceghez ahol masod allasban dolgozom.
Szoval vannak ilyen alap iranyelvek amit erdemes figyelembe venni?
Igazabol egyetlen egy konyvtarat kell megosztanom irasra olvasasra. Egy os regi foxpro-s rendszer exe fajljat futtatja mindegyik kliens egy halozatni meghajtorol.
Internet mindegyik geprol blokkolva van egy router segitsegevel.Tehat hozzak majd letre desktop usereket es adjak nekik jogot az adot konyvtarhoz es kesz?
-
-
upszilon
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
Nem tudtam felrakni az eredeti gyárit. Ugyanis uninstallal kezdene, amit aztán nem tud végrehajtani, mert bizonyos könyvtárakat hiányol. Az install ugyanígy leáll hibaüzenettel. Szóval úgy tűnik, nem lett volna szabad az internetről hagynom, hogy automatikusan települjön, mert most aztán nem tudom leszedni sehogyansem...
-
Speeedfire
félisten
válasz
kovaax
üzenetére
Nem haragszom meg, csak épp próbálok unixosan gondolkozni. Alapvetően 1 user várható (én
), a home eddig is külön volt illetve az mnt alá volt csatolva még más meghajtó is (win, meg adat hdd, meg samba megosztás). Ezek szerint akkor ilyen munkakörnyezetben felesleges a /urs /var könyvtárak külön partícióra rakni.
Kendek: Az egész rendszernek 15 GB-ot adtam anno, így viszonylag sok helyem van. Ezen kívül a win alatt használatos adat partícióra rakom a dolgaimat, így mind a 2 OS alatt el tudom érni. Mondjuk így utólag bele gondolva elég lett volna 5 GB is.
-
Jester01
veterán
válasz
kovaax
üzenetére
Az ilyen jellegű okosodást hívom elvindózeresedésnek, amikor egy faszszopó program felülbírálja a felhasználó beállításait, mert ő úgy gondolja, hogy jobban tudja...
Egyetértek (bár kevésbé vulgárisan
)Ettől függetlenül nekem ment 1600x1200@100Hz

Speedfire: és most hogy néz ki a log?
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax
üzenetére
Mondjuk van egy ilyen is, ha valaki mindenképpen meg akarna lenni számolva: http://counter.li.org/
-
válasz
kovaax
üzenetére
Ha teljesen megvagy a rendszerrel elégedve, minden működik ahogy kell, és egyáltalán nem vágysz arra, hogy a frissítéssel vagy a telepítéssel szórakozz. Ez utóbbi nyilván azért is érdekes, mert az LTS kiadások hosszabb ideig támogatottak, ezért hosszú évekig nem kell törődnöd a rendszerrel, egyszerűen csak használnod kell. Tipikusan olyankor érdemes LTS használni, ha azt másnak telepíted, pontosan azért, hogy minimalizáld azt az időt, amelyet a majdani karbantartásra kell szánnod. Például a "családi" gépre jó az, úgyis csak neteznek.
De ha nem úgy megy a rendszer ahogy szeretnéd, hardver támogatásos gondjaid akadtak, esetleg vágysz az újdonságokra, kipróbálnád az új rendszer képességeit, akkor pedig frissíts. Általában szerintem az itt megforduló egyének olyanok, hogy elég sokat gépeznek, ha magukról van szó, akkor érdemes frissíteni. Persze szerintem a leírtakkal Ti is tisztában vagytok.
-
Brutforsz
senior tag
-
válasz
kovaax
üzenetére
Ha már úgyis a Synapticot futtatod, akkor kattints a Frissítésre, a Minden frissítés kijelölésére, majd az Alkalmazra, ennyi. De ha írsz egy egyszerű szkriptet, akkor rakhatsz ki az asztalra egy ikont és kattintásra megoldhatod a dolgot. Engem amúgy is roppant mód idegesít a frissítéskezelő, egyből megszoktam szabadulni tőle.
Aktív témák
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Torrent meghívó kunyeráló
- Autós topik
- Milyen autót vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LEGO klub
- Linux kezdőknek
- Xbox tulajok OFF topicja
- Dobozos formában is befutott az AMD 32 GB-os csúcs-Radeonja
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Ring 12mm, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 5700XT 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Quidway S5324TP-SI-AC - 24G, 4SFP, L2, managed switch
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

köszönöm

Még jó, hogy tudja magáról...
Nem jó. Belép, de kde errorral el is száll. Törlöm a profilt, oszt kész.