- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
Aktív témák
-
mzx
senior tag
Sorry, hogy négy részletben írok, ezt a hibát elkövettem korábban is, igyekszem ezentúl előre megírni mindet, amelyeket adott képernyőoldalra reagálni szeretnék.
Nos, annyit még csak, hogy köszönöm még egyszer a Chrome-os segítséget nektek!
Amíg távol voltam, többek között erre is jutott időm, sikerült.
Szerencsére újra egy régebbi verzióm van, amihez még hozzávaló flash is települt, olyan, amivel képes lejátszani a régi videokártyám még a kis felbontású, 240p -s youtube videókat is.
Csak mellesleg kérdem: adott Chrome verzió telepítése -ezek szerint- eleve tartalmazza a vele egy időben megjelent flash-t is?
Ugyanis kvázi "személyre -adott Chrome verzióra- szabott" harmadik
flashplayer is települt.
És bármelyiket tudom ki-bekapcsolni Chrome alatt.
(Huh, tényleg, Mozillán még nem teszteltem a youtube-t, de az ráadás lesz, ha azon is futna a 240p-s.)
Nos, végülis mégse volt meg vinyón a régebbi Chrome.deb file -"benéztem"-, de találtam neten egy 12-es verziójút, tavalyi, és bár terminálból megakadt, mert függőségi hibába ütközött -a terminálos parancs tökéletes volt, a függőségprobléma ugyebár természetszerű akadály-, de, gondoltam, synapticban rákeresek a kijelzett függőségproblémás, hiányzó file-ra, de olyan intelligens a synaptic -melgepődtem
- hogy amint beléptem, azonnal jelezte, hogy törött alkalmazásfile (vagy ilyesmi, és "automatice" felajánlotta a javítást, meg a szükségesek letöltését.
Tehát nyilván terminálból is tökéletes volt a parancs, csak előtte rendeznem kellett volna az amúgy nem várt -eleve nem mindig kiszámitható- függőség-problémát.
Ugyhogy Kendek különösen sokat segített nekem ebben is.
Hála neki és mindenkinek, akik segítettek nekem.
-
mzx
senior tag
-
mzx
senior tag
Hm... hát, együttérzek veled... :S Bár nálam bevált a Lubi (8.10 - 10-04 -ig, jelenleg az utóbbi), igen régi, Pentium 3-as gép alatt, igaz, nem túl sok mindenre használom, pl. nyomtatásra nem. Annyiból hasonlóak a tapasztalataim, hogí relatíve sok a bug, de hozzájuk lehet szokni, többnyire apróságok.
Ha már zene: nálam remekul fut az audacious, aqualung, smplayer, vlc; de a MOCP (MocPlayer) a leggyorsabb, hiszen karakteres üzemmódú, terminálból, és előnye, h rengetegféle audio formátumot ismer.
Browserek: Mozilla picit lassúcska, de jól megy. Chrome több verziója (5-18) is alapvetően sikerrel fut (2010 óta volt vagy 4 verzióm, frissítésből, most a flash miatt egy régebbit tettem fel) és elég gyors.
-
mzx
senior tag
válasz
MacCaine #50003 üzenetére
Jesszussz! Én voltam oly pofátlan, hogy a kerek 50k-nál írtam be?! Most látom, azután, hogy írod... :S Ciki... majdnem mindenki más jobban megérdemelte volna, mint én... :S De azért együtt örülök veletek a topic-látogatottság okán.
Ennek apropóján is hála mindenkinek a sok-sok hasznos segítségért, amiket kaptam tőletek az évek folyamán linuxból.
-
mzx
senior tag
válasz
barack21 #49997 üzenetére
...közben lejárt a hsz-szerk időm, de folyt.:
Hogy mekkorák? Írtad ,h időigényes dolgokat akarsz és hogy egyes esetekben lassúnak véled a konfigod (mihez képest
), nos, akkor egyértelműen gyorsabb a Lubuntu az összesnél, ráadásul méretre a 10.04, 2010 áprilisi, Lucid kódjelzésű -ezt a legújabb általam használt Lubi- installja csak 500Mb körüli, egy cd-s.
De ha nem a sebesség, hanem az extrák a fontosak, akkor Ubuntu simán fut nálad.(Ciki, hogy én mint gyengus, "koca linuxos" csak ritkán tudok miben/kinek segíteni, úgyhogy most rávetettem magam barackra, ezt kompenzálandó...
De azért a komolyabb vonatkozásokban tietek a terep segíteni az abszolut kezdőknek is!
)
-
mzx
senior tag
válasz
barack21 #49997 üzenetére
Wine-t többen is javasoltuk neked, az előbb belinkelték, de tárolóból, Synaptic segítségével is lehet, az a legbiztonságosabb.
Letöltés: tehát amit lehet, hivatalos tárolóból: létezik erre a Synaptic applikáció, ehhez lehet nem hivatalos (kevésbé megbízható) tárolókat is rendelni.
Tehát azért nem linkeltek a legtöbben most, mert többnyire ilyen módon lehet ubi alá telepíteni.
Bár olykor megkockáztatjuk weboldalakról is direkt módon, ha nincs tárolóban, vagy nem találjuk ott, de ez a te felelősséged, ha magad gépére ilyen módon teszed.
Terminálból parancssorokkal is lehet telepíteni (erről a terminálos megoldásról ne engem kérdezz, nem mentem bele nagyon, a többiek segítenek ebben nekem általában).
Bár vírusírtó nem kell, rosszindulatú (pl. flash) kódok linux alatt se kizártak.
Javaslom a Gufw-t, ami egy egyszerű, minimalista tűzfal még így is ,hogy az ufw grafikus verziója, bár felesleges többnyire, kivéve ha p2p rendszereket használsz (pl torrent).De azért javaslok portvédelem-ellenőrzést időnként (pl. sztaki.hu), és belenézni a tűzfalba, mert különféle okokból át is lehet állítva (egyes szoftverek esetleg, vagy tudtodon kívül valaki belepiszkálhat...).
Egyébként -bár az okát nem tudom- a Transmission nevű (viszonylag gyors) torrent kliens akkor is seed-el és leech-el, ha minden bejövőt megtagadsz. -
mzx
senior tag
válasz
barack21 #49990 üzenetére
Simán megy az ubuntu a te konfigodon.
(Xubit, Lubi nem szükséges.) Nekem összehasonlíthatatlanul lassabb gépem van, amin a Lubuntu fut épp csak használhatóan, a többi meg mégdöcögősebb.
Az Ubuntu-nak a Gnome felülete ráadásul grafikailag egyértelműen szebb, mint az elmosódott Lubuntué (LXDE felület).
Az XP grafikai megjelenítése, ránézésre, számomra az XP-é és az Ubuntué közötti, az ubié a legszebb e 3 közül, talán.
Sorry mindenkitől, ha szemmértékem tévedett volna._SZERK.:valaki a wine-t is ajánlja, igen, nálam is nyerő (Lubuntuzom, tehát elvileg Ubuntun is mennie kell, sokak szerint is), sok minden szépen fut, kvázi xp "emu" (tudom, elvileg pontatlan kifejezés rá az emulátor, de ilyesmi).
-
mzx
senior tag
válasz
Kendek #49989 üzenetére
Pontosan ezt probaltam, és a terminálban, ami ki is dob egy chrome ablakot, de hatástalan, sajna. :S ... Bár ha jól értem az angol leírást, jobb klikket ír valami chrome ikonon (olyanom nincs pedig), hogy oda kell beírni. Végül is hova? Én a terminált sejtem helynek... onnan azonban tehát hatástalan.
-
mzx
senior tag
...mielőtt telepítem a régi Chrome-t, olvasgattam a problémámról, és a chrome böngésző helpjében ez találtam:
https://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=hu&answer=1247383
"Ha nem szeretné, hogy a Google Chrome engedélyt kérjen a ritkábban használt plug-inek futtatása előtt, használja a következő parancssori jelzőt: --always-authorize-plugins. A parancssori jelző hozzáadásával kapcsolatos útmutató a Chromium webhelyen található (csak angol nyelven)."Nos, itt a végén link volt beágyazva, ide vezetett:
http://www.chromium.org/developers/how-tos/run-chromium-with-flagsAzonban nem értem, hogyan tudnám a
--always-authorize-plugins
-t bekapcsolni?Hátha megoldás, mielőtt kicserélem az új chrome-t a régire...
-
mzx
senior tag
válasz
Brutforsz #49983 üzenetére
WOW, nagyszerű, köszönöm Brut és Kendek!
(Brut, igen ott van valóban ,ezek szerint a 10-es Chrome volt meg egész pontosan.
)
A többiek beírása is segített elvezetni a lehetséges megoldáshoz, köszi mindenkinek.
De azért még nem kiabálom el, előbb végrehajtom, remélem, beválik.
A kérdés csak az maradt: működne-e a jelenlegi új Chrome uninstallálása nélkül is? (lásd: "utóiratom" című hsz-em; tehát nehogy elveszítsem a flash 9-et, csak emiatt aggódom uninstallálni az új Chrome-t, bár gondolom független a flash verzióim megléte a Chrome verziók meglététől.)
Mindenesetre gondot nem okoz talán, ha előbb uninstall nélkül telepítem a régi deb-et; ha nem menne, gondolom marad az új uninstall, majd a régi install műveletsor... -
mzx
senior tag
válasz
Kendek #49979 üzenetére
Nincs Chrome deb-em; synaptic-ból telepítettem. Tehát megoldás lehet, h letöltök valahonnan egy régebbi chrome deb-et?
Válaszodhoz vedd figyelembe, kérlek, az előbbi "utóirat"-omat is.
Köszönöm neked is és a többieknek is az eddigi válaszokat; remélem, összejön legalább a régi Chrome "visszahozatala".
Várom az újabb ötleteket is, köszönettel.
-
mzx
senior tag
utóiratom:
ja igen, ha létezik olyan eljárás Chrome böngésző esetén, hogy verzió csere, az lenne igazi megoldás nekem, mivel attól tartok, hogy ha teljesen leszedném az új Chrome-ot, és -bár még nem tudom, hogyan, de- felraknék egy régebbit (kb. 15-ös Chrome-ot), akkor elképzelhető, hogy esetleg már nem ajánlaná fel opcionálisan a flash 9-et... az tuti, hogy jelenleg az új Chrome-om feljálnja, azonban nem futtatja, ha azt válaszom engedélyezésre.
Amúgy az se kizárt persze, hogy ha csak uninstall új, majd install régi / Chrome módszerrel raknék fel új Chrome-t, akkor ettől függetlenül megmarad mindkét telepitett flash verzióm is, ehhez nem értek, csak tippelem, h ez se kizárt (?) ... de mi van, ha mégse... :S Szóval ha létezik közvetlen verziócsere "módszer" Chrome-re, az tuti megnyugtató lenne...
-
mzx
senior tag
Gondolom, azért mentek flash 9-cel nálam tegnapig, mert tegnap délelőtt még régebbi, kb. 15-ös Chrome böngészőm volt fent. (Sajnos frissitettem tehát a Chrome böngészőmet is... de hogy Mozillán miképp fog futni ezentul a flash-em, nem tudom, de az a kisebbik gondom.)
Tehát rajtam már eleve az segít, ha elmondjátok, pontosan hogyan kell régebbi Chrome böngészőt feltenni.
Ugyanis, mint ma első hsz-emben írtam , opcionálisan választható Chrome -ban (chrome://plugins) , hogy melyik flash vezió legyen kikapcsolva, és melyik engedélyezve.
Csakhogy, mondom, az új, 18-as Chrome nem futtatja a 11.2 előtti flash-eket; a kb. 15-ös Chrome viszont engedné!
(Engedte is.)
Csakhogy én nem vagyok valami ügyes linuxos, ezért nem tudom, hogyan kell régebbi Chrome verziót feltenni, légyszi, írjátok megtehát most ezt.
Köszi. (Gondolom terminálból célszerű.)
Tegnap órákat cs*sződtem a flash miatt... :S Remélem, most sikerül összehozni a youtube-t.
__ SZERK.: BEMÁSOLOM A PONTOS verziószámát a régebbi flash-nek; az új Chrome emiatt kiabál nekem, míg a régebbi Chrome gyönyörűen "alkalmazta" és futtatta vele a 240p-s youtube videókat, na meg a nagyobb felbontásúakat is, csak azokat szaggatottan, de azért szaggatottan, mert csak 8MB-os, 1999-ben gyártott videókártyám van, Pentium3-as gépemen:
"Flash (2 files) - Verzió: 9.0 r999 Fontos biztonsági frissítés letöltése
Shockwave Flash 9.0 r999" -
mzx
senior tag
válasz
God Vazzeg #49970 üzenetére
Írtam azt is az első mai, hosszúban, hogy régi, pentium3-as gépem van; nyilván a video kártyája is olyan régi; konkrétan 8MB-os. Na de flash 9-cel szépen mentek a 240p-s minőségű youtube videók!!
Azért akarok régebbit, konkrétan flash player 9-est.
(Tegnap tévesen 11.1-est írtam, de utólag láttam, hogy eddig flash 9-esem volt. Mellesleg 8MB-os videokaresszel szépen lejátszik a legtöbb media player: videókat is; kivéve a HD-ket. Az adobe flash player azonban még a leggagyibb minőséget, 240p-t (360x240pixel) is csak kb 5-10 FPS-sel (másodpercenként ennyi képkocka) játszik le, de nekem az is megfelel youtube-ozásra, csakhogy per pill még az sincs, ezért is kell a flash 9 nekem.) -
mzx
senior tag
válasz
God Vazzeg #49968 üzenetére
Köszi ,h reagáltál, nos, a helyzetet írtam az előbb: az új Chrome nem enged 11.2-esnél régebbi flasht futtatni.... :S Pedig nekem régebbi kell mindenképp.
Kérlek, azt írdd meg -mint lenti kérdésem is mutatja-, hogy régebbi flash-t pontosan milyen szintaktikával tudok terminálból telepíteni, és hogyan régebbi Chrome-ot.
Tehát oké, előbb uninstallálom, meg a rejtett mappából kiszedem, amit javasolsz kiszednem, de utána terminálból miképp telepítem ezeket...?
-
mzx
senior tag
válasz
God Vazzeg #49964 üzenetére
god, vodka, leslie:
Más is panaszkodott már a flash 11.2-re; nálam valszeg azért problémás, mert régi, pentium3, 500MHz procis gépem van; esetleg közrejátszat továbbá az LXDE grafikus felületem (nem gnome-ost használok, tehát Ubuntu helyett Lubuntu-t, mert utóbbi jóval gyorsabban fut.)Kedves vodkaboy, nem értek tulzottan linuxhoz, bár letöltöttem tegnap többféle régi flashplayer verziót, de nem tudom, a file nevük az, amely egy-az-egyben behelyettesíthetők mint "package name"? Szóval nem tudom, mit gépeljek pontosan "package name"-ként.
Ráadásul olyat szívtam, hogy tegnap sajna nem csak a flashplayer-t frissítettem, hanem a Chrome böngészőmet is, abban meg bár meg van a régi és az új flash is, opcionálisan választható is, melyiket kapcsolom be, de ha az újat, akkor "missing plugin" jelzést kapok youtube-nál, ha meg a régit, akkor meg kiabál a Chrome, hogy lejárt flash. Ugyanis, utánaolvastam, megtudtam, hogy az utóbbi hónapok Chrome verziói már nem engednek 11.2-esnél régebbi flash-t... :S Egyszóval ha legalább a Chrome-t nem frissitettem volna, működne a youtube-om rajta, mivel a régibbi flash-t a régebbi Crhome-n bekapcsolhatnám működésre... :S
Tehát a Chrome böngészőt is visszaváltanám régire; azt miképpen lehet? Mit gépeljek pontosan "package name"-ként egy régebbi flash install, illetőleg egy régebbi Chrome böngésző telepítése esetén, terminálban?
Előtte uninstall, ugye?(Egyébként a Mozillám érezhetően lassabban fut, azt csak ritkábban használom, az viszont csak a legfrissebb flashplayer-t érzékeli, azon is "missing plugin"-t ír a youtube jelenleg...)
-
mzx
senior tag
help!
Sajnos feltelepitettem az adobe flash 11.2-t, és emiatt a flash-es beépülések nem mennek, a youtube sem!Hogyan tudom a 11.1-est visszatenni ehelyett?
Előre is nagyon szépen köszi a segítséget!
Nem értek túlzottan a linuxhoz, ezért, légyszi', lépésről lépésre írjátok le, mit kell ehhez tennem.
(Letöltöttem a 11.1-t egy weboldalról, de nem tudom telepíteni; a synaptic meg ugyebár csak a legfrissebbet telepiti, tudtommal...) -
mzx
senior tag
Ezeket is már mind kipróbáltam, semmi eredmény...
Bár a winetrick esetén lehet, h nem próbáltam meg mindent, nem értek annyira hozzá.
Sőt, Nautilus file-"manEGÉRrel"rákerestem minden "earth" nevű file-ra, mappára, de csupa pici, max néhány megás file-t talált csak az egész file-rendszeremben.
-
mzx
senior tag
válasz
God Vazzeg #49791 üzenetére
Most már mindegy... amúgy meg régi gépem van, a procim a linuxos verzióját se bírná nagy eséllyel... A lényeg: valaki, plíííz, segitsen leszedni wine alól...
-
mzx
senior tag
Üdv!
Wine alól a google earth-t miként tudom uninstallálni? Nem bírja kezelni a gépem, ezért uninstallálnám, ráadásul -ahogy látom- 600MB-t rabolt a vinyómról.
Az "eltávolítás" opció hatástalan, file kezelőben semmiféle uninstallra utaló file-ra nem lelek. -
mzx
senior tag
Crossfade-s zenelejátszót tud vki?
----------------------------
Normálisan működő dc-t? Ugyanis a linux dc++ (linux dc pp) nálam egyfolytában lefagy.
-
-
mzx
senior tag
válasz
God Vazzeg #46629 üzenetére
semmi gond, RBJ javaslatát megprobálom, de köszi neked is.
-------------------------------------------
_UP_ :
Kérek szépet javaslatot régi, lassú gépre, amin a Lubuntu is csak döcög (a leggyorsabb Ubuntu verzio), rendes, formázottan, TELJES EGÉSZÉBEN rtf-et és doc-ot is megjelenitő (akár szöv.szerkesztő) alkalmazást, tehát ami CPU-T ALIG TERHEL.
NE abi word-öt, mert nálam bug-os, frissités után is.
NE evince -t.
NE antiword-öt.
Köszönöm. -
mzx
senior tag
válasz
God Vazzeg #46625 üzenetére
huh, köszi, de nem vagyok linux haladó, nem értem sajnos a leirásod. :S
(#46626) MacCaine: Valami ilyesmi nevűt már javasoltak, és emlékeim szerint azt se sikerult elinditanom...
-
mzx
senior tag
Köszike.
Na most, az eddigi , ami fent van nekem, mondom, sikeresen lett telepitve (csak hát nem mukodik pár óránál tovább), nos, az nem fog "bezavarni" az általad ajánlottnak mukodésébe?
De ettol fuggetlenul is érdekel, hogyan lehet az eddig nálam telepitettet uninstallálni?
(Menümben láthato egy Java plugin control panel is ,meg egy policy tool - ezeken át is lehet?) Az icedtea-t tudnám uninstallálni, mivel az hagyományos, official repós. A többit hogyan? -
mzx
senior tag
válasz
MacCaine #46565 üzenetére
Hát ez rettenetes
Na de tényleg, a helyzet, h ebook-ot szeretnék olvasni, rtf, doc formátumúakat, erre kiderul, h az antiword csupán terminálban kiscrollozza, de csak max 20-30 oldalt képes egyszerre, így mire végez a megjelenitássel, csak az utolsó 20-30 oldal olvasható... az még hagyján, h formázatlanul.... :S Nah, ezt nem tudtam... ez még csak nem megjelenito!Ráadásul az rft-et nem ismeri, de ez már ezek után mindegy is...
Igen, kérek szépet javaslatot tőled, vagy bárkitől, régi, lassú gépre, amin a Lubuntu is csak döcög (a leggyorsabb Ubuntu verzio), rendes, formázottan, TELJES EGÉSZÉBEN rtf-et és doc-ot is megjelenitő alkalmazást, tehát ami CPU-T ALIG TERHEL.
NE abi word-öt, mert nálam bug-os, frissités után is.
Köszönöm.---------------------------
Másik kérdésem: JAVA. Kaptam ötletet valakitől, de elore szolt, h csak ideig-óráig fog mukodni, más megoldást nem tud, h tartosan legyen java ubira, mert szerinte az ubi már nem támogatja, Lucid ota...
Ezt az otletet kaptam és valoban csak pár óráig mukodott:sudo add-apt-repository "deb http://archive.canonical.com/ lucid partner"
sudo apt-get update
sudo apt-get install sun-java6-jre sun-java6-plugin
sudo update-alternatives --config java...majd pedig icedtea-t telepitettem (a synaptic evvel egyutt sok mást is kijelolt telepitésre, sikeres volt)
Szóval hiába a sikeres telepités, nem mukodik pár óránál tovább.
Van lehetoség tartós, mukodo JAVA telepitésre Lucid-ra? -
mzx
senior tag
(#46508) MacCaine: Nem csinál semmit kantiword-re, se futtatásból, se terminálból, utobbi esetén azt irja, telepitsem (akár ha antiword-öt adok ki). ./kantiword-re viszont semmit senm reagál, visszaadja a prompt-ot.
(#46539) hcl: Tegnap is ezt akartam, csak megvártam, hátha irtok más megoldást, hiszen a make install-lal már telepitettem, akkori javaslatodra. De oké, most evvel si installáltam, de nem indul, azonban kiir egy csomó infót;
De ezek szerint ez csak listáz, vagy mi, nem?? Idézem: "Purpose: Display MS-Word files"!!
antiword-re tehát ez jelenik meg:
Name: antiword
Purpose: Display MS-Word files
Author: (C) 1998-2005 Adri van Os
Version: 0.37 (21 Oct 2005)
Status: GNU General Public License
Usage: antiword [switches] wordfile1 [wordfile2 ...]
Switches: [-f|-t|-a papersize|-p papersize|-x dtd][-m mapping][-w #][-i #][-Ls]
-f formatted text output
-t text output (default)
-a <paper size name> Adobe PDF output
-p <paper size name> PostScript output
paper size like: a4, letter or legal
-x <dtd> XML output
like: db (DocBook)
-m <mapping> character mapping file
-w <width> in characters of text output
-i <level> image level (PostScript only)
-L use landscape mode (PostScript only)
-r Show removed text
-s Show hidden (by Word) textkantiword-re pedig:
/usr/bin/kantiword: 6: kde-config: not found
/usr/bin/kantiword: 30: kde-config: not found
Would you like to install an icon on your Desktop, where you
will be able to drop an *.doc file on to? It will be displayed
as a PDF document or as plain text (if no PDF viewer available).
[Y/n]: > y
cp: ”/kantiword.desktop” reguláris fájl nem hozható létre: Engedély megtagadvaUgyebár itt Y-t nyomtam (yes-t), de N(o)-val se jobb a helyzet...
-
mzx
senior tag
válasz
MacCaine #46459 üzenetére
(#46465) hcl: Most már installálta, de nem indul antiword-re se futtatásból, se terminálból, se menüben nem találom, és egyéb indító file-t se látok a mappában... Hogyan lehet indítani?
Amúgy antiword -öt kiadva terminálban:
jelzi, hogy
sudo apt-get install antiword
-el is telepíthettem volna, lehet, h ezután egyszerűbb is lenne indítanom;
de most már végigjárom a te ötleteddel.(#46459) MacCaine: Köszi, bár hcl kijavitotta ötletét, és haladok.
Bár még nem teljes a siker, továbbra is szivesen fogadok tőled is ötletet.
Szal' install meg van, inditani még nem sikerült.
-
mzx
senior tag
Ööö... nem biztos, h jól értelmezlek, de terminálban bementem a kicsomagolt mappába, és ott egy-az-egyben kiadtam ezt:
./configure
Vagy a pötty / per: másra utal?.... Bocsi, lámer vok ... :S
Szóval erre visszaszólt: "bash: ./configure: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár"wv-re kb. ugyanezt mondá...
-
mzx
senior tag
..ja , a beav: egy binary szerkesztő... abi-t frissitettem, továbbra se bírja a DOC-ot... :S a WV nem jelent meg a menüben, futtatásban meg kb 15 wv kezdetűt ad ki...
Amit linkeltél, antivword, meg letöltődött tar.gz formátumban, nem tudom, mit jelent, azt'szem tömöritett (sorry, alapszintnél jobban nem fejlesztem magam linuxban), kicsomagoltam, meg is tette, de innentől megállt a tudományom
Találtam a létrejött mappában egy parancshéj file-t, nem reagál rá, mit tegyek, ill. mi mást tegyek?
-
mzx
senior tag
(#46388) ViZion: Sorry, igyekszem ezentúl elkerülni a flood-ot... Amúgy alant amit tudtam, 5 percen át szerkesztettem, vissza lehet nézni, van, amit négyszer irtam át.
Abban viszont igazad van , hogy lehet egyszerre több ember felé reagálni egyetlen hsz-ben is - most imígyen próbálom.
Köszi h felhivtad figyelmem erre, így tényleg praktikusabb (csak kényelmetlenebb
).
(#46389) hcl: wv és beav szövszerkesztőket dobja ki. Letöltöttem az általad jelöltet, de előbb telepitem ezeket.
Köszi.
-
mzx
senior tag
TÖK ÚJ KÉRDÉSEM. :>
Olyan angol-magyar szótár kellene -szintén lehetőleg hivatalos repóból-, amely aktuálisan vágólapon levő szót fordít és azonnal kijelez.
Ja, az még jobb: ha pusztán kijelölt angol szó magyar megfelelőjét jeleníti meg azonnal (mondjuk egy kis boxban, akármiben).
FONTOS: NE valamiféle (böngészős) addon/plugin legyen! (Bár esetleg Chrome -hoz oké, mert az gyorsabban fut régi gépemen, mint a Mozilla FF.)
-
mzx
senior tag
SZERK: kimaradt, h neki szólt: (#46330) szoke12
Nah, akkó' nem kellett volna belekotyognom...
Már csak egy ötletem maradt, ima-póz: Meghajtónk, máá' nagyon kivagy a mennyekbe', szerkesztesd be a lemezem...(esetleg továbbá ugyanez, 3.0-ban
)
-
mzx
senior tag
(SORRY! "mount" helyett "umount"-ot irtam lentebb véletlen.)
-
mzx
senior tag
DOC és RTF olvasót milyet ajánlatok hivtalos tárolóból, ami eséllyel nem bugos? AbiWord-öm elég kehés... :S
-
mzx
senior tag
_p o n t o s í t o k:
linuxon a vlc playerem csak akkor játsza a stream -eket folyamatosan, hibátlanul, ha közvetlenül benne fut. Míg ha bögésző futtatja a vlc playeremet, akkor már szaggat, vagy le sem játsza.
Ha vlc mozilla plugin -nal fut, akkor meg többnyire képtelen stream -et lejátszani, pl. youtube videókat. Egyébként nem értek ehhez, csak tapasztalatomat közlöm, összevetés gyanánt. -
mzx
senior tag
A válaszod kapcsán elgondolkodtam azon, hogy 1999 -es, 8MB -os videokártyámon miért fut remekül -a HD-ket (pl.Matroska) kivéve- minden video WINDOWSban, pl. BS Playeren... míg linuxon meg a vlc csak a stream-ek, meg az offline videók talán negyedét futtatja hibátlanul, szaggatás nélkül... A böngészőkbe épülő flash-ek kb. 80%-át eddig jó, ha 5 másodpercenként egy képkockával lejátszotta, bár most hogy a vlc playert állítottam be flash lejátszásra mozillán, már kb két tizedmásodpercenként mutat egy képkockát, igaz, olykor megáll az egész, egy-egy másodpercre. (Egyébként ez számomra már élvezhető -persze ezt, egy filmnézés esetén már "nem vállalnám be"-, mert nem csak a hangot hallom végre a youtube-n, hanem nagyjából a videófolyamot is érzékelem.
)
-
mzx
senior tag
Letöltöttem a FF 7.0.1 -t, el is indult bár, terminálból, de a köv. hibaüzenettel indult:
WARNING: Application calling GLX 1.3 function "glXCreatePixmap" when GLX 1.3 is not supported! This is an application bug!
failed to create drawable
Attempting to load the system libmoonEkkor kijelezte, hogy nem kompatibilis a kiegészítő a jelen verzióval (nem tudom , milyen kieg-re gondol, a fent levő FF 3.6 -osom teljesen szűz, frissen telepített), majd rákeresett, van-e kompatibilis új verzió a kieg-ről, nem talált, majd sikeresen elindult. Van miért aggódnom ezek után? (Leszámítva azt ,ha összeakadnak a profilok.)
- MÉG VALAMI:
Apropó, az normális, hogy ha a azt a terminál ablakot kikapcsolom, ahonnan indítottam a FF -t, akkor a FF is kilép? Ugyanis ezt tette. -
mzx
senior tag
Köszi, értem, tehát idővel esetleg összeakadhat a két, párhuzamosan rendszeremen levő FF verzióm beállítása? És ilyenkor a megoldás az lenne ,ha az egyiket uninstallálom?
- K I E G :
Apropó, ha ezt érted profil alatt, akkor mit jelent új profilt létrehozni? Hiszen folyamatosan állítja egy átlagos user az applikáció beállításait, olykor esetleg kiegészítőket telepít rá, stb, elvileg az is új profil, ha bővítem, változtatom, én legalábbis első ránézésre így értem. Avagy új profil létrehozása azt jelenti, hogy valahogyan leszedem az addigi beállításokat, vagy mit jelent?És ha így van ,akkor azt miként lehet megvalósítani? Vayg pedig törlöm a
~/.mozilla/firefox/*.default
mappát egy file kezelőből? Vagy hogyan? -
mzx
senior tag
Ha így indítom majd a FF 7.1 -t, nem fog ütközni a már fent levő 3.6 -ossal, tehát utóbbit nem muszáj uninstallálnom? Jó lenne, ha nem okozna gondot, mivel régi, lassú gépem van, 20 percig telepítette a FF 3.6 -t.
Jelzem ismét, a fő célom mindevvel: youtube videókat nézni oly módon, hogy a flash -es alkalmazások mellőzve legyenek (adobe flash player, stb), mivel azok a régi, lassú gépemen hibásan, vagy sehogyan sem játszák le a youtube videókat. Szóval bármi más megoldás is érdekel engem erre, mint a minitube, vagy mint a FF 7.1. (De persze megpróbálhatom a FF 7.1 megoldást, abban állítólag választható (?), hogy flash-ből, vagy máshonnan játsza-e le.)
-
mzx
senior tag
UP
Ezen kívül kérdem: hogyan tudom a Mozilla FF-t megbízhatóan frissíteni, miközben a 3.6 -ossal rendelkezem, és a Synaptic -ban is ez a legfrissebb fellelhető?
Mindössze letöltést találtam,
http://www.mozilla.org/hu/firefox/?WT.mc_id=youtube?WT.mc_id=youtube
de gondolom, ennek segítségével nem frissíthető. (És talán nem is megbízható kellően?)Fő célom evvel: elkerülni azt, hogy a videók flash -ből (pl. adobe flash player) induljanak a böngészőből (akár Chrome -ra is érdekel ilyen megoldás), pl. olvastam a html5 megoldásról, de az csak Mozilla FF 4.0 -tól áll rendelkezésre.
-
mzx
senior tag
10.04(Lucid) Lubuntut használok.
1)
Javasolták számomra beállítani a NetWork Managert. Fogalmam sem volt eddig, hogy fel van -e telepítve nálam, eddig nem is tudtam a létezéséről sem. Megnéztem a Synaptic -ban, és kijelzi, hogy fel van telepítve. Nem tudom, hogyan lehet elindítani. Menüben nem szerepel. ALT+F2 -be meg nem tudom, mit kell írni, mi a szintaktikája. Próbáltam úgy, ahogyan a Synaptic rálelt:
network-manager-gnome
De nem indult el. Hogyan lehet futtani?
(A NetwrkMngr látszik is a folyamat kezelőmben.)2)
Látom, ez a topic forgalmasabb, felteszem itt is a másik kérdésem:
Nem indul a minitube. Először synaptic -ból telepítettem, de 0.9 verzió, és maga ez a verzió futtatható, de semmiféle youtube videót nem indít. Időközben megtudtam, hogy elavult verzió, és pl. a hivatalos oldaláról telepíthető az egy hónapos, friss verzió (kb. 1.5 -ös). Onnan letöltöttem, kicsomagoltam, de se dupla egérgomra nem reagál az ég világon semmit a futtathatónak kijelzett file ("minitube" nevű kicsomagolt file ,persze egyéb mappákat is kicsomagolt mellé), se pedig jobb egérgomb menüben open -re. Hogyan indítható? Van sejtésetek , mi a gond?3)
Tudtok ajánlani tömörítő-kicsomagolót? Ne az Xarchivert, mert alapból bug-os nálam, de még az után is ,hogy teljesen eltávolítottam, majd Synaptic-ból újratelepítettem.4)
Mit jelent a Synaptic-ban a köv. 3 jelölésmód, minden egyes kategóriára:
"sima" ill. multiverze ill. universe? -
mzx
senior tag
Valami hasonlót tapasztaltam jópár évvel ezelőtt windows xp-ben. Egyszer csak rájöttem ,hogy a kis aranyos jelszó nélkül (!) beenged bárkit adminként (!), megfelelő F billentyű lenyomása után, boot -oláskor... :S (Ott ilyen a default!!) Persze az első az volt, hogy jelszót adtam ennek a második (!) admin-omnak is... de hát a jelszavak ugyebár nem mindigi elegendő tényezők, ezek szerint... legalábbis ha fizikailag hozzáférnek adott géphez. (Vagy valami cuki kis trójaival, érintés nélkül, netről, távból, ha windows-ról van szó.)
-
mzx
senior tag
Meggyőztél, holnap a network manager köv.
Én csak sima pppoeconf paranccsal konfigoltam netem. Ezek után legtöbbször hibát jelez az elsődleges user -emben a rendszer, ha sudo nélkül alkalmazom a
poff dsl-provider
parancsot, vagy a
pon dsl-provider
-t.Az egyébként, h végre nem kér jelszót, nekem "fasza".
Egyrészt jelszó a Kendek által említettek miatt talán sudo esetén se jelent túl nagy védelmet, másrészt meg csigacsápomra megy olykor ,h állandóan bekéri.
-
mzx
senior tag
válasz
Kendek #38976 üzenetére
Igen, anno 2008-ban le is írtátok a módját nekem -csak már nem emlékszem a részletekre-, hogyan adjak meg másik jelszót, mert valamiért nem fogadta el a rendszer, amit első telepítésemkor megadtam.
Szóval, ne erőlködjek, és ne adjak neki mégse jelszót?
SZERK.: ja, még valami! Lehet, h nem is kell különösebb tudás ehhez, mert egy "mezei" linux live cd-vel be lehet hatolni egy merevlemezen levő linux rendszerbe? Vagy azért avval mégse olyan szinten, legfeljebb csak a mappák, file -k kezelésére képes benne? Csak tippelek...
-
mzx
senior tag
-
mzx
senior tag
Hála a magasságos csigaistennek
, sikerült, helyreállítási módban... Izgis egy napom volt, de ha már HELYREállítási mód, akkor inkább ráizgultam volna e probl. helyett egy HELYRE kis menyecskére ma.
Az illetőnek priviben is megköszönöm a segítségét...
...a két bakija ellenére is.
(Még az eredeti cél is teljesült: végre nem kér jelszót a rendszerem a sudo -záshoz...
)
-
mzx
senior tag
válasz
Siriusb #38964 üzenetére
Két tapasztalt itteni user javasolta, hogy leafpad- ben is nyugodtan csinálhatom, és hogy a gksu -s megoldás is oké. Megbízom javaslatukban. Bár egyiküknek volt egy apró bakija, de talán nem barbáság a
gksu leafpad
Aztán lehet, h neked van igazad, annyira nem látok bele ebbe.Kaptam időközben máshonnan megoldási módot:
GRUB-ból kernel helyreállítási mód / rsz-gazdai parancs sor
Nah, reboot- olok... -
mzx
senior tag
...valakitől ötlet? Telepítsek egy másik szöv.szerkesztőt, hátha avval engedi átírni?? Vagy mit tegyek? Egy sor miatt telepítsem újra az egész rendszert??
Lassan már egy órája dekkolok, nem merek kilépni, mert akkor bizonytalan, hogy visszaenged netre :S ... Live cd-vel lehet... lassú gépemen körülményes live cd-zni. Na meg attól még nem oldódik meg a problémám.... -
mzx
senior tag
válasz
Jester01 #38960 üzenetére
A nagy gondom, hogy nem engedi átírni.
Egyébként meg egy fórumozó javasolta így. És azt is hozzátette, hoyg szerinte meg szükséges lehet reboot.
Most akkor mit tegyek? A legnagyobb problémám evvel tehát ,hogy eddig engedte leafpad -del módosítani, most meg nem engedi!
(Hozzáteszem: sudo visudo -val sem engedi, értelemszerűen, mivel a visudo : sudo -val működik szintén...) -
mzx
senior tag
Itt dekkolok fél órája sudo hiba miatt, légyszi' vki segítsen.
Átírtam leafpad -del a sudoers -t, ennek hatására bármilyen sudo -zás esetén kiír egy bizonyos hibaüzit, a netre lépésem a sudo -tól függ, tehát nem merek kilépni, mert akkor lehet, h csak live cd -vel tudok visszajönni. Amúgy is lassú a gépem, körülényes lenne megkockáztatnom most kilépni a netről, amíg ne mkapok megoldási ötletet.
Azt az infót kaptam időközben, hogy a rendszert újra kell indítani, ha átírjuk a sudoers -t. Ezt még nem tettem meg, tehát lehet, hogy ez megoldja a problémát. De mi van ,ha nem? Akkor vacakolhatok a megoldásig live cd -zéssel...A telepítés óta csak most írtam át. A backup -omat nem engedi rámásolni, valamint hiába adom ki ismét a
gksu leafpad /etc/sudoers
parancsot, a módosításomat követően már nem reagál rá semmit a rendszer...
...azonban külön TXT -be is kimentettem az eredeti állapotot, és csak ennyivben módosítottam az utolsó sorát, abból a célból, hogy ne kérjen jelszót sudo -záskor:
%admin ALL=(ALL) ALL NOPASSWD:ALL- Az eredeti sudoers így néz ki nálam (megjegyzés sorok nélkül) :
Defaults env_reset
root ALL=(ALL) ALL
%sudo ALL=(ALL) ALL
%admin ALL=(ALL) ALL- A köv. a hibaüzi -t adja most , ha bármilyen parancsot sudo -zok:
>>> /etc/sudoers: syntax error near line 27 <<<
sudo: parse error in /etc/sudoers near line 27
sudo: no valid sudoers sources found, quitting -
mzx
senior tag
Elnézést kérek előre is: kicsit hosszas lett a leírásom, összetett a probléma.
Létrehoztam egy új fiókot, és számomra érthetetlen az egyik vonatkozás.
Leírom , napról napra mit tapasztaltam és fedeztem fel. A PCMan file kezelőben észleltem mindezt, Lubuntut használok,
jelenleg 10.04 -est. Napokkal később telepítettem a Nautilus file kezelőt is, abban hasonlót vettem észre , bár
abban már részeltesen nem teszteltem végig a jelen problémakört.Azt előzetesen tudni kell, hogy a PCMan file kezelőm beállításainál a
Kötetkezelés / Mount mountable volumes automatically on program startup
ki van pipálva eleve és azóta is úgy hagytam.
(Magyarul: mount -olja -e a köteteket automatikusan , rendszerinduláskor ... ha jól fordítom.)---------ELSŐ észlelésem e vonatkozásban:
Pár nappal ezelőttig csak az elsődleges userem (fiókja) létezett, majd létrehoztam egy újabbat.
A file kezelő az új fiókomban (desktop user) már nem jelezte ki az ntfs -es partíciókat. Később azt vettem észre,
hogy van, amikor kijelzi, van, amikor nem -ezt lentebb fogom részletezni-, és volt ,hogy ext3 -as (EXT HÁRMAS!) partíciómat
kijelezte és ntfs-eket nem, de volt, hogy ezek egyikét sem, MÍG A GYÖKÉR EXT4-ES (EXT NÉGYES) PARTÍCIÓMAT MINDIG KIJELZI!
Ha kiadom a FILE KEZELŐ ÁLTAL NEM érzékelt kötetekre a mount parancsot, azt jelzi ki a terminál, hogy már
mount -olva vannak.---------MÁSODIK észlelésem e vonatkozásban:
Később megnéztem az Users and Gropus -ban a jellemzőket, csak egy opcióra akadtam, amelyben mount -olásra utaló jelet
találtam, de különösképp épp fordítva volt megjelölve, mint amire számítanék:
Mount user-space filesystems (FUSE)
-nél pipa van a desktop szintű fiókomnál, míg az elsődleges ("custom") userem fiókjába lépve nem látok ott pipát.
Ha jól rémlik, aznap a kipipálatlant is kipipáltam, de most nem tudom megnézni, mert lassú gépemen körülményes lenne
átlépnem az elsődleges user -embe megnézni, de ha fontos adat, hogy jelenleg melyik van kipipálva, jelezzétek, és
legközelebb megnézem. A probléma azonban e ponton kezdett érdekessé válni... :---------HARMADIK észlelésem e vonatkozásban (a problémám észlelésétől számítva kb. 3. napon ezt fedeztem fel) :
Megfigyeltem néhány dolgot:
A)
Létezik nálam telepítve egy Desktop Session Settings nevű app, abban *** kipipáltam először az elsődleges user
-emben az Új hardvermeghajtók keresésé -t, de utólag rájöttem, mindegy, h az elsődl.useremben, vagy a desktop useremben
pipálom-e ki, vagy mindkettőben, mert ugyanaz a hatás:
B)
először is: feltűnt, hogy EGYSZERRE CSAK AZ EGYIK useremben képes látni a PCMan file kezelő az ntfs köteteimet, sőt van,
hogy a másikba lépve a file kezelő az ext3 -t se látja. MINDEKÖZBEN A TERMINÁL MOUNT PARANCSA IS, ÉS A DISK UTILITY
APPLIKÁCIÓ IS CSATOLVA LÁTJA ÉS FEL IS AJÁNLJA, HOGY AKÁR LE IS CSATOLHATOM, TEHÁT FELAJÁNLJA TÖBBEK KÖZÖTT AZ UNMOUNT
-OLÁST IS, ebből is látszik, hogy mount -olva van és aprobléma tehát az, hogy (csak) a file kezelőm nem látja!
C)
Na most, ezután fetűnt, hogy a másik userembe lépve lett látható, de ekkor meg az előzőbe lépve nem képes a file kezelő
detektálni a nem ext4 -es partícióimat, holott előtte nap, meg abban tudta érzékelni, és ismétlem- nem képes
megjeleníteni, érzékelni, semmiféle módon, CSAK JELZI, HOGY OTT VAN, most mondok egy fiktív jelsorozatot, ilyesmi
néven van adott kötet nálam: 244U5I2 satöbbi, egy hosszu karakter sor, de ha rálépek, hibát jelez, mármint akkor
ha nem érzékeli! Ha érzékeli, akkor rálép, és kiljelzi a teljes tartalmát, ahogyan kell! Tehát ha az egyik fiókba
lépve kijelzi, akkor a másikba lépve nem jelzi ki, és megfordítva!
D)
Ma rájöttem még valamire, és ezáltal már elboldogulok a helyzettel, és annyi probl. maradt már csak, hogy
egyszerre scak a zegyik fiókomba lépve tudom a file kezelővel a köteteket file kezelni:
amelyik fiókomba lépve aktuálisan nem jelzi ki a PCMan file kezelő a nem ext4-es köteteimet,
ha abban végzek rendszerújraindítást, akkor ha ez után ugyan abba a fiókba belépek megint, akkor már érzékeli a file
kezelő a nem ext4 -es köteteket is! De ekkor meg -értelemszerűen- ha kilépek ebből, és belépek a másik fiókomba,
akkor meg ott nem érzékeli a file kezelő ezeket!
Hangsúlyozom, a kizáró vagy logika csak azóta áll fent, vagy tűnik számomra jellemzőnek, amióta kipipáltam a jelen
beírásom A) pontjában említettet: *** . De lehet, hogy ha nincs ott pipa, akkor is ez a helyzet, talán...
pipálás nélkül még nem teszteltem restart-tal együtt. Viszont 90%-ra veszem -emlékeim iserre utalnak-, hogy
ha nincs kipipálva, akkor talán csak az elsődleges userembe (fiókomba) lépve látszanak a kötetek file kezelőből.Időközben teszteltem a cd meghajtót is, na az az, ami igazán problémás, ugyanis csatolja automatikusan, de lecsatolni
nem képes, és nem tudom kivenni a cd-t a tálcából. a CD ROM tálcakinyitó gombja bár kiadja a cd-t, de azonnal vissza
is húzza. Akkor is ezt tapasztaltam, ha ki van pipálva az alábbi, megakkor is, ha nincs:
PCMan file kezelő / Beállítások / Kötetkezelés / Mount removable media automatically when they are inserted
(Azaz: mount -olja -e automatikusan, a ki-be mozgatható (pl.usd-s) partíciókat, médiákat, amikor azok be vannak helyezve)
Terminálból sem sikerült unmountolni (umount parancsot használtam).... e pillanatban javasolja nekem valaki a köv. terminálos parancsot:
eject /dev/cdrom
Sajna legközelebb csak este lesz időm kipróbálni, de kipróbálom.
Azonban érdekel továbbra is, file kezelőből miért nem sikerül ezt megoldanom és hogyan lehetne.Előre is köszönöm a segítséget!
-
mzx
senior tag
Köszi a választ.
Na, eddig nem tudtam, hogy létezik ilyen kombinált lehetőség P3-asra.
Csak a gond -utólag belegondolva-, hogy 1.0 -s az usb portom, igen-igen lassú tehát...
... Szóval meggondoltam magam, nem lesz hatékony ezen a gépen az usb -s linux...
...Mindenesetre az infód által megtudtam valami újat.
-
mzx
senior tag
válasz
Siriusb #34371 üzenetére
Ezt reagáltam rád: "Avagy a sudo -ra vonatkozik megjegyzésed? Oké, azt megérteném, ha amiatt, [...]"
Tehát félreértettél, hiszen felvetődött bennem, h engem védtél, és köszönöm.
(Bár hozzátettem és most is azt mondom, szerintem egyikőtökben SEM volt rossz szándék, tehát ő se bántóan reagált rám, szerintem.)
Azt jártam körül, hogy nem lehetett egyértelműen értelmezni, pontosan miképp értetted megjegyzésed, bár mint látod, affelé hajlott értelmezésem a beírásodról, hogy jó szándékkal, mellettem szólva tetted. -
mzx
senior tag
szerk 2.: (nyilván csak arra voltam kiváncsi a ki-behelyezésével, hogy egyáltalán detektálja-e a BIOS.)
Nézem a neten, nem nagyon értem, ahogy előre sejtettem:
Universal Network Device Interface = UNDI...valamint:
"Requirement 2: Ethernet adapter with PXE boot roms. The Intel Management adapters all include PXE but even our newest batches required flash updating to get FreeBSD booted properly. This is what my oldest Intel's looked like at first [...]" -
mzx
senior tag
Új kérdésem (usb-s linux kreálása miatt vetődött fel bennem) :
a BIOS boot lehetőségei között van valami, ami már korábban is feltűnt nekem, de ezidáig nem érdekelt. Most viszont tettem egy próbát, hogy ősi gépem (P3) felsorol-e köztük usb kulcsot, és alaposabban végignéztem a listát. Szóval felmerült bennem, hogy netán erre utal ez az opció? Ha nem, akkor mire? (Egyébként tudtommal P3-asokon nincs lehetőség usb boot-ra, szóval gondolom ez másra utal) :Intel UNDI, PXE-2.0 (build 067)
Addig "vágom", hogy Intel
a többi kínai ... a "build" is izgatja a csigacsápom, hogy mi lehet.
Mindenesetre rákeresek most neten, de félő számomra, h nekem esetleg magas lesz az definicioja.
szerk: kipróbáltam persze behelyezett usb kulccsal is BIOS-ba lépni, meg anélkül is, majd bent BIOSban kivettem-visszahelyeztem, de semmi nem változott az opciós listában. De mondom, amúgy is úgy sejtem, P3-ason eleve nincs lehetőség usb boot-ra... jol tudom?
-
mzx
senior tag
válasz
Siriusb #34365 üzenetére
Sorry, de linux parancsokkal eddig szinte egyáltalán nem foglalkoztam, nem érdekeltek kulonosebben, hanem szinte csak a grafikus felületek felhasználásával. Nincs mindenkinek kulonosebb igénye a linux parancsok megtanulására, így vagyok evvel pl. én. Hanem csak alkalmilag pár alap parancs érdekel engem egyelőre.
...Hogy ez miért fáj neked...?
Avagy a sudo -ra vonatkozik megjegyzésed? Oké, azt megérteném, ha amiatt, bár én nem érzem lekezelőnek, hogy felhivta a figyelmem a sudo -ra, hiszen sokat tapasztalták rólam, hogy nem álltam neki még linux parancsokat tanulni.Egyébként remélem nem ciki, hogy csak egyszerű mezei felhasználói igényem van... bár néha lehet, hogy többek számára furának tűnhet egy nagyon laikus linux user jelenléte(?), mint pl. én vagyok.
Ezt is csak amolyan hangos gondolkodásként jelzem, semmi egyéb...
... egy időben átemntem a kezdő linux topicba, de ott meg akkoriban nem volt nagy élet ott, elég passzivnak tűnt (avagy most is ez a tendencia ott?), itt meg már sokak pozitiv lelkesedését megtapasztaltam, ami örömmel tölt el engem. -
mzx
senior tag
Még nem néztem Gnome alatt, mert Lxde-zni szoktam, de milyen progit ajánlotok, amivel viszonylag széles körűen detektálhatom hardverem (esetleg plusz még a szoftveres környezetem) paramétereit? (Amolyan rendszerinfo alkalmazásra gondolok.)
Amit mindenképp meg akarok tudni, hogy milyen kapacitású cache -m van. -
mzx
senior tag
válasz
Brutforsz #34268 üzenetére
Kétszer is végigcsináltam, de csak 0-21. jelölésekig végzi el, ráadásul összevissza (pl. a 12.es: a 57. könyvoldal, a 13-as: a 51.könyvoldal, a 14-es: az 52. könyvoldal, stb.), pedig mindent úgy csináltam, ahogyan írtad, az időbeli rendezést is betartottam. Lehet, h ott a bibi, hogy a 43. oldalig húztam bár, de nem mindegy, hogyan? Csak állítsam meg a 43-nál, ahogyan a screenshot-odon szerepel? Ezt tettem...
...vagy az lehet a gond, h más Mozilla verziom van? Jól látom, h te GoogleChome-ban használtad a CacheViewer-t?...nah sebaj, a korábbi segítségeid mindenképp sokat lendítettek előre rajtam!
Hála a neked!
-
mzx
senior tag
válasz
#40553216 #34265 üzenetére
Köszike... hát, mivel az ImageMagick láthatóan nem minden szempontból működik nálam (lehet, hogy csak update-lnem kellene az ImageMagick-et, és akkor Brutforsz jgp vágási parancssora is működne? ... vagy a gond az lehet, hogy Jaunty ubi verzióm van és mert nem frissítem?) , szóval mivel volt elég gondom , több napos, eredménytelen kísérletezgetések közepette az ImageMagick-kel (mire végre egy másik parancs most működött jpg darabolásra), ezért maradok inkább ez esetben legalább is a grafikus file-kezelős megoldásnál (windows-os; de látom, van ilyen funkciójú linuxon is).
(Nem akarom frissíteni a Jaunty verziót (emlékeim szerint mintha 2009-ben tettem volna fel), mert az ubuntu nem éppen a sebességéről híres... eredetileg 2008-as ubim volt, frissítettem 2009-esre és még lassabb lett... csak 500MHz-cel ketyeg a procim, szóval itt nagyon számít a rendszer sebessége. Hozzátszem: az ubuntu tudtommal létező leggyorsabb grafikus felülete, az Lxde, amit használok, is lasabb -a 2009-es változata- ugyanazon gépen (gépemen), mint a windowsXP).
-
mzx
senior tag
Nah, teljesen a végére akartam járni a Brutforsz által felvetett parancs sornak, beléptem Lubuntu (Lxde graf.körny.) helyett ubuntuba (Gnome graf.), ráadásul admin-ként, de megintcsak nem működött, ahogyan azt előrejeleztétek, hogy nem ezen múlik, de megpróbáltam ezt is, újabb 5 perces várakozással, hátha... de semmi.
Azonban dbius -os módszer: siker.
5 másodperc alatt kettévágott 3 db. képet.
Ha jól értem, mindkét parancs az ImageMagick-ra épül. Tényleg érdekes talány, miért működött akkor mégis csak az egyik parancs, a kettő közül, több különböző napon történt , több variációban elkövetett kísérletezésem után is...Kár, h Brutforsz-é nem működött, mert nem akarom, h letörjön... annyira lelkesen segitett nekem, és legtöbbször működtek is az ő felvetései is!
HÁLA BRUTFORSZNAK IS! Neked is, dbius.
u.i.: Barlangban dobolok, vörös a szemem , kinézek, közbe' a Nap lement-e...és ettől eddig, attól addig, ugyanolyan a másik oldal, télen banán , nyáron meleg, éjszaka van, Napozz Holddal! ...homokba dugtad az ujjad, legyen egy olajlelőhelyed...
1989 -es Kispál és a Pefőfin . GYőzelmi zene ...
-
mzx
senior tag
Közben Brutforsz számára (vagy bárkinek, aki tudja) ismét felteszem a kérdést:
Hogyan spórolja meg a screenshot -ozást a CacheViewer? Most akkor lehetőség van általa lementenem a védett ebook-t teljes egészében, egyetlen művelettel? -
mzx
senior tag
Figyu, 3 percenként belenéztem a mappába , ahol a 3 db. jpg áll, és semmi plusz, termelt jpg, épp úgy, mint múltkor. Korábban ráadásul többször is kipróbáltam ugyanezt, volt, hogy 20 (!) percet vártam, és semmi eredmény, majd megszakitottam , mert 20 perc elteltével se kaptam vissza a prompt- ot.
Akkor hát valami akadály mégiscsak van , nem?
Arra nem emlékszem, kikapcsoltam -e a terminálban futó moc player zenelejátszót a múltkori próbálkozásaim során, de most tuti ment alatta.
Szóval a köv. percben kipróbálom aképp, h kilépek moc-ból. -
mzx
senior tag
Múltkor is, most is olyan mappával kísérleteztem, melynek én, a bejelentkezett user vagyok a tulaja, ám de lehet, h lényeges dolog F2-vel belépnem a terminálba?
Lehet, h itt a bibi? Mivelhogy nem avval léptem be múltkor se, most se.
(De a köv. percben evvel próbálom ki mindkettőtök által felvetett parancs sort.)
Közben lassan 10 perces eredménytelen várakozást után CTRL+C -vel megszakítottam Brutforsz parancsát ,de lehet, h az is menne, ha a terminált CTRL+F2-vel indítom?Kérdés: mit jelent, mire utal, mi a jelentősége az F2-es indításnak? Ezt már többször is javasolták nekem mások is, és olyankor végre működött is ezek után, ami addig ezen indítási mód nélkül nem.
(Egyébként most is 3 db. pár száz KB-os képecske van egy egyszerű, space mentes, spec. karakterektől mentes mappában, amin kipróbálom a kettévágást. Pár perc alatt az én gépemen is kész kellene legyen ezekkel, elvileg.)
K I E G . : nem lehet, h bezavar az ugyancsak terminálban futó moc player zenelejátszóm?
Aktív témák
Hirdetés
- Sweet.tv - internetes TV
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest