- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Aktív témák
-
-
aag
őstag
válasz
#40553216 #49180 üzenetére
Ezt fogom csinálni. Ezt már pár napja el is határoztam, neki is fogtam, de mivel a szabad gépemen, amin kisérletezni tudok, csak wifi-internet van, a minimal-cd-vel egyszerűen nem jutottam dűlőre. Nem tudtam megcsinálni. A jövő héten azonban újra nekifogok majd. Deeee-mééé-nekem kell ilyet csinálni. Igazán megcsinálhatná valaki hozzáértő emberke. Aztán a systeback-al egy live-isot készíteni és kirakná valahová. Tök csucsi lenne.
-
sellerbuyer
őstag
válasz
#40553216 #48914 üzenetére
Véglegesre tutira nem lehet szerintem, sehol sem találtam rá korrekt megoldást. Nekem a -d-vel 10.10-re akar frissíteni, neked meg csak 12.04 beta-ra, tehát egyik sem korrekt ezek szerint.
Nekem nagyon rosszzul jön ki az időpont, mert addigra már rég futnia kéne egy komolyabb projektemnek és nagyon nem lesz jó ha akkor frissítek és akkor derül majd ki mondjuk, hogy az ISPConfig 3, vagy bármely összetevője nem fog együttműködni rendesen a 12.04.1-el... Frissíteni meg előbb-utóbb úgyis muszáj, mert jövő április itt van a nyakunkon.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#40553216 #48365 üzenetére
hmm, most nem tudom fejből, de úgy emlékszem, hogy simán csak volt benne ilyen opció a kontaktnál, ha az ő kliensük is támogatta a videóhívást. de azt hiszem csak talán 11.04 óta megy, nem tudom, hogy a Wheezy-ben melyik verzió van benne. esetleg próbáld meg testing ágról frissíteni csak az Empathy csomagokat...?
-
Lacces
őstag
-
God Vazzeg
veterán
válasz
#40553216 #47708 üzenetére
Nekem indul sok minden, dehát azért van a sok memó
Induláskor közvetlen nem néztem még, de úgy emlékszem akkor is több, LXDE volt 140MB körül szűz rendszeren..
Amúgy úgy vettem észre hogy ha több memó van, többet is használ az ubi, a másik gépemen 1GB ram mellett volt 140MB, nekem alapból többet eszik mert van miből.. De javítsatok ki ha nem jól gondolom
-
törölt tag
válasz
#40553216 #47454 üzenetére
tableten csak a metro lesz, én úgy tudom, ott nem fognak menni a hagyományos desktop alkalmazások, illetve ha igen, akkor a rendszer nem bezárja őket, hanem fagyasztja.
szerintem ha nagyon hasonlatot keres az ember, akkor úgy lehet nézni a metró felületet, mint egy startmenü helyettesítő overlay lencsét. persze ennél kicsit több, de valami ilyesmi logikát látok benne én. -
-
neverDell
tag
válasz
#40553216 #42329 üzenetére
Igen, megtaláltam én is, hogy csak két csomag, lásd a hivatkozott hozzászólásom vége!
wicd nem ismerős, wifi-vel úgy emlékszem, macerás az automatizált kapcsolódás a network manager nélkül, de nekem sima ethernethez kell, e célra meg épp jó a /etc/network/interfaces.
-
válasz
#40553216 #42251 üzenetére
Én meg nemrég csökkentettem az SSD-men a root partíció méretét 10 GB-ra. Gondoltam a /home-nak nagyobb szüksége van a 64 GB-os méretű tárolóegység maradék helyére. Még így is, hogy van egy 1 GB-os SWAP fájlom, maradt rajta több, mint négy és fél giga szabad hely. Anno a terás merevlemezeim elején 20 GB-ot hagytam rendszertelepítés címén, de most már kicsit sajnálom, mert így értékes hely marad kihasználatlanul. Viszont az átméretezés igencsak sokáig tartana és eléggé kockázatos is lenne.
-
-
válasz
#40553216 #39636 üzenetére
Ez ismerős (már a leak) csak fedoran-n. És ami a bosszantó, h nem is az én otthoni desktop-omon (lehet mert ott 4bg ram van) hanem egy "éles" gépen a meló helyemen...
Nagyából a nap végére behal az egész. Alig bírok átlépni tty-ra, h kigyilkoljak pár process-t. Egyébként ez egy 2 magvas 2 gigás gép, F15 alatt, libreoffice (2-4 példányban), FF (fészbuk játékkal), thunderbird, vbox (xp-vel), skype ami általában fut rajta. És érdekes, h a skype szokott túlcsordulást okozni
-
floatr
veterán
-
válasz
#40553216 #38258 üzenetére
Nem volt kernelfrissítés véletlen? Mert akkor próbálj egyel régebbivel is elindulni, illetve ha a dkms nem volt telepítve, akkor helyreállítási módú root terminálban ad ki a következő parancsot:
/etc/init.d/vboxdrv setup
Illetve ha ez nem jó, akkor csatold az integrációs szolgáltató telepítéses lemezt és futtasd újra a telepítőt. Ha ezek után jó, akkor telepítsed a dkms-t.
Meg azért nem árt ellenőrizni, hogy a legutóbbi frissítés hiba nélkül végbement-e, vagyis a helyreállítási módnál csekkoltasd le ezt is. -
Nova96
őstag
válasz
#40553216 #37969 üzenetére
dpkg-deb: `opera-11.50-1074.i386.linux.tar.bz2' nem Debian archívum
dpkg: hibás feldolgozás: opera-11.50-1074.i386.linux.tar.bz2 (--install):
dpkg-deb --control alfolyamat 2 hibakóddal kilépett
Hibák történtek a feldolgozáskor:
opera-11.50-1074.i386.linux.tar.bz2Más.billentyűzetet rosszul működik az hosszú i helyet ez van <
utorrent helyet ubuntun mit használjak? -
törölt tag
válasz
#40553216 #37729 üzenetére
Nagyon csúnyát akartam írni, de eltelt az éjszaka, és inkább nem.
A lényeg, hogy az /etc/rsyslog.d/50-default.conf fájlban ki lett kommentelve a messages-s fájlra vonatkozó rész. Azt nem értem, miért is akkor állt le a logolás, mivel akkortájt nem frissült semmi olyan, ami ezt okozhatta volna. -
-
veze
őstag
válasz
#40553216 #37398 üzenetére
sikerült..
átraktam az /mnt/xfs/ könyvtárra a csatolást . az elözö bejegyzéseket meg töröltem fstab ból..a media könyvtárban azonban csak ott maradt az elözöekben létrehozott xfs és zyxel könyvtár (üresek), nem tudom törölni
root@ubuntu:~# rmdir/media/zyxel
bash: rmdir/media/zyxel: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
root@ubuntu:~# rmdir/media/xfs
bash: rmdir/media/xfs: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
root@ubuntu:~#
ha nem root ként csinálom akkor meg:
rmdir: ”/media/xfs” eltávolítása meghiúsult: Engedély megtagadva
hogy tudom ezt leszedni onnan? bár sokat nem zavar
a lényeg hogy ismét felismeri magátol a benne lévö meghajtokat, továbbá az xfs particiót is elérem a /mnt/xfs könytárban
[link]
és így most van öröm, a legnagyobb meg az lesz ha sosem omlik össze a NAS és nem kell menteni
köszönöm a segítséget mindekinek, kicsit ma is tanultam valamit -
veze
őstag
válasz
#40553216 #37395 üzenetére
sikerült megszerkeszteni az fstab fájlt
látrehoztam a csatolához a könyvtárakat stb..
[link]
és mostmár olvasható sőt ugy tünik irható is
egy valami viszont történt.. ujrainditás után az fstab fájlba irt meghajtókat csatolja de csak azokat mást nem ha egy pendrivot beledugok azt se... meg a gépben lévő másik vinyót se.
eddig csatolta automatikusan, noha bele se volt irva ( én legalabbis nem töröltem)
ha beleszerkesztek az fstab ba akkor mostmár mindet kézzel kell belevinnem? -
veze
őstag
válasz
#40553216 #37384 üzenetére
probáltam ujra a nas xfs olvasását uibuntu alattennek a leírásnak az alapján
gparted látja is a vinyót, 502MB
xfscsak az xfs nincs csatolva, a másik kisebb része igen
sdb2 ként azonosítja az xfs-t a vinyónak megvan a csatolási pontja (az sdb1 nél, gondolom sdb2 nél ugyanaz mivel ugyanazon a vinyón van mid a kettő)
a leírásban szereplő fstab szerkesztésénél akadtam el
az ottani sorban lecserélve a az adatokat a sajatomra( csatolási pont stb) talán igy kéne kinézni
a leírásban: /dev/sdd6 /media/MyXFSDrive xfs defaults 0 0
az enyém:
/dev/sdb2 /media/4c3177ec-28f3-4bb2-a7f6-d50f7a032be6 xfs defaults 0 0
hogy tudom beirni és hova?
emiatt a persze a leírás további része sem müködik
bár nekem már nem kell létrehozni a média könyvtárban a csatolási ponthoz tartozó könyvtárat, mert ott van már ( benne az 502 MB-os particióval) csak az sdb2-t kéne csatolni,
ha megpróbálom ez van:root@ubuntu:~# sudo mount /dev/sdb2
mount: a(z) /dev/sdb2 nem található a(z) /etc/fstab vagy a(z) /etc/mtab alatt
root@ubuntu:~#
ugy tünik már csak az fstab (vagy mtab?) fájl szerkesztésével van a gond
lehet hogy ez tök egyszerű de én még sosem csináltam.. -
floatr
veterán
válasz
#40553216 #37389 üzenetére
Nono, ez azért nem olyan egyszerű. Egyrészt uptime-ra polírozni max szervernél van értelme. Másrészt rengeteg olyan komponens van a bubiban, amit csak újraindítással lehet resetelni/konfigurálni. Nyilván lehet olyan megoldás sok esetben, hogy a jóember kisujjában van az adott szoftver, de ez egyre kevésbé jellemző, ahogy a noobok is egyre inkább használhatónak látják a binugzokat. Meg hát ember legyen a talpán, aki ezt ennyi komponensen keresztül külsősként érdemben tudja követni úgy, hogy van más dolga is.
btw, elég ebaszott lett a jelenlegi xorg/fglrx páros. Rátoltam a hdmi-t, és mindhárom üzemmódban többé-kevésbé összecsuklott a kép. A legszarabb a compiz nélküli klasszikus módban volt.
-
veze
őstag
válasz
#40553216 #37384 üzenetére
kerestem live cd-d hozzá de nem igazán találtam
letöltöttem két iso-t de mind a kettö akarta a meremlevezt is magáévá tenni, azt meg nem adtam neki. Aztán elfogyott az idöm és így marad annyiban.
de mostmár biztos vagyok abban hogy nem az ubuntuval volt a gond, meg azzal hogy nem tudtam rábírni egy xfs partició kezelésére, csak ennek az egy particiónak a kezelésével nem boldogul. -
veze
őstag
válasz
#40553216 #37336 üzenetére
sehogy sem tudam látni ezt az XFS particiót ubuntuval
hogy szabályosan állt e le vagy nem abbol a szempontbol nincs jelentösége hogy pont akkor használnám ha a NAS valami meghibásodás miatt nem müködne és elérhetetlen.. valószínűleg ha kipurcan, akkor sem szabályosan áll le előtte...
g-parteddel formáztam egy másik vinyón XFS particiót probaképp, hogy azzal mit csinál Ubuntu.. Azt azonnal felismerte. szval nem ezzel van a gond. a nas particióval. raid kötettel problémázik, mintha annak lenne része..de nem az. -
veze
őstag
válasz
#40553216 #37320 üzenetére
[link]
itt tartok.. elvileg telepitve van az xfsprogs de hogy tudom életre kelteni? az xfs particiót továbbra sem látom
rendszer/adminisztraciónál sem látom csak a lemezkezelőt.. ha azt megnyitom látja benne az 500-as vinyot a 480 GB-os partciciót /dev/sdb2 alatt azonositja, azt irja rá hogy raid összetevő, de ez nem igaz mert nem raid-ben van a nas-ban -
veze
őstag
válasz
#40553216 #37318 üzenetére
sudo dpkg --configure -a megtörtént, majd:
root@ubuntu:~# sudo apt-get install xfsprogs
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
Javasolt csomagok:
xfsdump acl attr quota
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
xfsprogs
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltés az archívumokból: 1.313kB
E művelet után további 3.523kB lemez-területetet használok fel.
Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick/main xfsprogs i386 3.1.2ubuntu1 [1.313kB]
Letöltve 1.313kB 0mp alatt (1.409kB/s)
Új csomag kiválasztása: xfsprogs.
(Adatbázis olvasása ... Most 138710 fájl és könyvtár telepített.)
Kicsomagolás: xfsprogs innen: .../xfsprogs_3.1.2ubuntu1_i386.deb ...
man-db triggereinek feldolgozása…
Beállítás: xfsprogs (3.1.2ubuntu1) ...
libc-bin triggereinek feldolgozása…
ldconfig deferred processing now taking place
le kell állítanom a NAS-t és kivenni belőle a vinyot, aztán meglássukköszönöm
-
válasz
#40553216 #37142 üzenetére
Talán még a kockaforgatás kellhet ahhoz, hogy áthúzással is tudj ténykedni. De nem tudom biztosan, Unityt használva most már nem kockázok, elvetettem. Most már ha a képernyő széléhez húzok egy ablakot, akkor átméretezné. Amúgy Ctrl+Alt+nyilak.
Az Alt+F2-es parancsbeírós dolognak kellene működnie Compizzal is, mert az megy akkor ha fut a GNOME panel. De esetleg ajánlani tudom helyette a gmrunt, csak a gyorsbillentyűknél be kell lőni akkor.
Egyébként ha gond van a Unityvel, akkor add ki a unity --reset parancsot, hátha megjavul. -
-
sh4d0w
félisten
válasz
#40553216 #36814 üzenetére
Basszus... megtaláltam a hiba forrását, noha okát nem tudom.
sshd_config-ban beállítottam az AllowedUsers sh4d0w sort, ezért nem engedett be. Kipróbáltam pro és kontra teszteket, ez a sor a ludas. Már csak arra kéne rájönni, hogy ez most egy bug, vagy a usernév mellé hostot is vár az ssh. Ubuntun ment hostnév nélkül is...
-
sh4d0w
félisten
válasz
#40553216 #36812 üzenetére
Nem, ennyire nem bonyolítottam túl
Az asztal mellett lévő gépről jelentkezek be az asztal mellett lévőre - azaz ugyanarra a masinára. Ezt olyankor szoktam megtenni, amikor feltelepítem az ssh-szervert, illetve buzerálom a tűzfalat - hogy meggyőződjek a gép elérhetőségéről. Ergo sem rossz név, sem elrontott jelszó, sem kulcs nem játszik.
Pont ez a bajom: nem értem, hogy miért utasítja vissza a kapcsolatot az ssh szerver. Csak az én felhasználónevem engedélyezett, megadom az ip-t, a portot, de állandóan refused. -vvv kapcsolóval is csak ennyi látszik. Vmi logban meg lehet nézni, miért dobja vissza a kapcsolatot? auth.log? (mondjuk autentikációig el sem jutok)
-
floatr
veterán
válasz
#40553216 #36725 üzenetére
Most vettem észre, hogy vszeg egy ideje megint szarakodik a magyarishe tükör. Azt is el tudom képzelni, hogy összereccsent a telepítéskor, bár elvileg tranzakcionált.
Az unity --replace/reset/reset-icons meg mind újraindítja a bubity-t, és ha sikerült ügyesen konzolból indítani, akkor a stdout/stderr ráült a konzolodra
Mondjuk érdekes kérdés, hogy alt-f2 hiányában ezt hogyan lehet megejteni értelmesen -- ennyire nem gurultam be
-
Geller72
veterán
válasz
#40553216 #35722 üzenetére
Fejlemények:
Leigáztam a szar 11.04-et. Gondoltam, miután megvan a /home backup, eljátszok a dolgokkal. Nyomtam egy installt, persze nem formattal, hanem csak úgy "lájtosan". Érdekes módon tényleg megmaradt a /home-on belüli user mappa és benne minden cucc. Ez tetszik. Nade! Hogyan tudnám ismét "Művelésbe vonni" ezt a felhasználót? Hogyan lehetne ismét bejelentkezni ezzel a profillal? Mert látom a mappát, be is tudok lépni mappa szinten, de user szinten nem látom a loginnál.
Any idea? -
válasz
#40553216 #35842 üzenetére
Ha már nem használod a Rendszermenttet, akkor törölheted az egész könyvtárat. Ha még azért használod, akkor viszont ne, mert nem fog elindulni. A /home könyvtár szinkronmentésének törléséhez indítsad el a Rendszerment grafikus felületét, majd a gomb mellett kattints a jelölőnégyzetre aztán a törlésre. Ha csak azt szeretnéd elérni, hogy a már törölt elemek kikerüljenek belőle, akkor meg egyszerűen szinkronizálj megint és eltűnnek onnan is.
-
Geller72
veterán
válasz
#40553216 #35675 üzenetére
Nem is az fsck-val van itt a bajom..
. Ha kikapcsolom, akkor is itt a vége a dolognak. Nem bootol tovább. Még csak egy konzolom sincs.
Akkor most jön a nagy kérdés:
-Ha újra akarom telepíteni legvégső megoldásként, akkor meg lehet e oldani a következő dolgok valamelyikét:1.) - Sima újratelepítés, 10.04 LTS-t, még pedig úgy, hogy a partición lévő /home nem sérül?
2.) - Ha valahogy mentést csinálok a komplett /home-ról, akkor az újrarakott rendszer alá be tudom e mountolni - mégpedig úgy, hogy az összes progi meglegyen? Vagy csak adat szinten úszom meg? (Clean install esteén értem az egészet)(Hol lehet beállítani, hogy ne induljon a GUI? Hanem csak konzolin bootoljon és majd én eldöntöm, hogy legyen e X?)
-
M.W.H
aktív tag
válasz
#40553216 #35663 üzenetére
eth0 wlan0 wfconfigot nézegettem sőt elkoboztam lakotársam laptoját is hogy hátha találok vmi cli wifi connect módszert de nem igazán akart összejönni
auton van de sajnos nem csatlakozik magától fel. grubot hogy tudom behozni? nekem dualboot miatt elöjön a grub szerintem de ott nem láttam ilyet csak a recovery mode ot a másodikat de az nem javitott... -
M.W.H
aktív tag
válasz
#40553216 #35650 üzenetére
telepítő cd van.
amikor lila háttér ubuntu felirat pöttyök onnan nem megy tovább.
nyomok alt+f1 et hogy cli módba legyek. belépek de a wifit ugy nem tudom bekapcsolni hogy apt-get installozhassak:/ a wifi megy villog usb-scsak csatlakozni nem tudok
kábelt egyelőre a szomszédba nem szívesen fúrnék lehet felháborodnának
"Visszatudod. Recovery mód, rootshell (az utolsó menüpont)"<- grub menünél vagy telepítős mókánál van a recovery mód?
Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest