- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Yettel topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Aktív témák
-
mzx
senior tag
válasz
FixY67 #24797 üzenetére
Tényleg, proxy...! Nem akarok mentegetőzni, de erre meg azert nem gondoltam, mert még nem használtam eddig proxyt, nem is tudom, hogyan kell, de azt hallottam erről, hogy a világ kulonboző pontjain lévő proxy server(?)-ekre kapcsolodva is lehet netezni, így hát közvetlenul a proxy térbeli helyét érzékeli, akikkel/amikkel kommunikálok neten.
Jól irom? Javitsatok ki, ha hulyeseget irtam volna.
(Egyébként egyetemen annak idején persze be szoktuk irni az ő proxy-juk cimét, de azon felul semmi ismeretem nincs a proxyk mukodéséről, gyakorlatban pláne nincs, és egyelőre nem tudom, miként használhatoak és mely proxykhoz van jogom kapcsolodni mint átlagos usernek.)Tudtok valami kezdőknek szóló leirast a proxy-kra valo kapcsolodás mikéntjérol? Oké, megnézem wikipediaban is , amint időt szánok arra, hogy ki is probáljam a gyakorlatban stb, de ha valami kifejezetten kezdőknek szólóról tudtok, kérek szépen linket.
Esetleg más megoldás arra, hogy webrádió blokkolását megszuntetni hogyan lehet? (Tehát hogy Magyarországrol is lehessen fogni, mint ahogy korabban lehetett.)
nagyúr
válasz
FixY67 #24234 üzenetére
"gparted felejtős. Nagyon szép a GUI, épp csak... na, inkább ne menjünk bele."
Miért felejtős?Akkor már menjünk bele, ha már említetted...
Nem igazán értem, miért ne lenne alkalmas particionálgatásra az általad említett progikhoz hasonlóan.
Még azóta se volt időm megcsinálni, de akkor most már rászánnám magam.
A lényegi kérdés az volt, hogy nem lesz-e problémám belőle, ha letörlöm a /home-os partíciót, miután kimentem egyszerű másolással a tartalmát, majd létrehozok helyette kettőt, és esetleg az új névnek megfelelően módosítom az fstab-ot.
Vagy Norton Ghost-jellegű programmal kéne egy képfájlba menteni a /home tartalmát? Vagy elég, ha csak simán létrehozom az új partíciókat, és majd az egyikre beállítom a csatolási pontot, meg fstab-ban átszerkesztem a dolgokat, ha kell? Működni fog?Jelenleg fstab-ban ez látható a /home-ra vonatkozóan:
# /home was on /dev/sdb5 during installation
UUID=98b0cde2-0fa7-4e4a-8812-662393b7e309 /home ext3 defaults 0 2(#24235) tomtyi: na ez az átméretezősdi nekem soha nem volt szimpatikus. Az ilyen utólagos partíció-átméretezéseket, tologatásokat mindig is csupán buherálásnak éreztem. Akkor már inkább mentés után letörlöm a korábbi partíciót, majd létrehozom az újakat.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #24363 üzenetére
hát, az egy ilyet ad:
linux-gate.so.1 => (0x00e7d000)
libasound.so.2 => /usr/lib/libasound.so.2 (0x00b7b000)
libXv.so.1 => /usr/lib/libXv.so.1 (0x002bd000)
libXss.so.1 => /usr/lib/libXss.so.1 (0x00fc3000)
librt.so.1 => /lib/tls/i686/cmov/librt.so.1 (0x0031b000)
libQtDBus.so.4 => /usr/lib/libQtDBus.so.4 (0x00370000)
libQtGui.so.4 => /usr/lib/libQtGui.so.4 (0x00fc7000)
libQtNetwork.so.4 => /usr/lib/libQtNetwork.so.4 (0x006ec000)
libQtCore.so.4 => /usr/lib/libQtCore.so.4 (0x003e9000)
libpthread.so.0 => /lib/tls/i686/cmov/libpthread.so.0 (0x00332000)
libstdc++.so.6 => /usr/lib/libstdc++.so.6 (0x00a3e000)
libm.so.6 => /lib/tls/i686/cmov/libm.so.6 (0x008c7000)
libgcc_s.so.1 => /lib/libgcc_s.so.1 (0x00b55000)
libc.so.6 => /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6 (0x00c43000)
libdl.so.2 => /lib/tls/i686/cmov/libdl.so.2 (0x00df5000)
libX11.so.6 => /usr/lib/libX11.so.6 (0x008ed000)
libXext.so.6 => /usr/lib/libXext.so.6 (0x00110000)
/lib/ld-linux.so.2 (0x001fb000)
libQtXml.so.4 => /usr/lib/libQtXml.so.4 (0x00120000)
libfontconfig.so.1 => /usr/lib/libfontconfig.so.1 (0x0084e000)
libaudio.so.2 => /usr/lib/libaudio.so.2 (0x00165000)
libglib-2.0.so.0 => /lib/libglib-2.0.so.0 (0x00e7e000)
libpng12.so.0 => /lib/libpng12.so.0 (0x00e42000)
libz.so.1 => /lib/libz.so.1 (0x0017c000)
libfreetype.so.6 => /usr/lib/libfreetype.so.6 (0x00218000)
libgobject-2.0.so.0 => /usr/lib/libgobject-2.0.so.0 (0x00191000)
libSM.so.6 => /usr/lib/libSM.so.6 (0x001d1000)
libICE.so.6 => /usr/lib/libICE.so.6 (0x001da000)
libXrender.so.1 => /usr/lib/libXrender.so.1 (0x0028e000)
libgthread-2.0.so.0 => /usr/lib/libgthread-2.0.so.0 (0x001f3000)
libxcb.so.1 => /usr/lib/libxcb.so.1 (0x00298000)
libexpat.so.1 => /lib/libexpat.so.1 (0x002c3000)
libXt.so.6 => /usr/lib/libXt.so.6 (0x00667000)
libXau.so.6 => /usr/lib/libXau.so.6 (0x002b2000)
libpcre.so.3 => /lib/libpcre.so.3 (0x002ea000)
libuuid.so.1 => /lib/libuuid.so.1 (0x002b6000)
libXdmcp.so.6 => /usr/lib/libXdmcp.so.6 (0x00324000) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
FixY67 #24182 üzenetére
Screenshot:
És mielőtt kérdeznétek, NEM, nem lehet létrehozni új partíciót - annak ellenére, hogy van ott egy extended; mintha ez alá lenne rendelve a primary...:
Érdekes a dolog, mert telepítés során elvileg szándékosan logikait választottam, a maradék partíció létrehozásával meg akkor nem foglalkoztam, mert úgy voltam vele, hogy majd később. Hát mégis akkor kellett volna.
Amire megoldásként gondoltam: Live CD-ről kimásolom akárhova a /home tartalmát, lezúzom ezt a partíciót, majd létrehozom a két logikait, és végül a keletkező meghajtónév szerint átszerkesztem a csatolási pont miatt /etc/fstab fájlt.
Ez tűnik számomra a legegyszerűbb megoldásnak. Gondolom ennél egyszerűbb nincs is igazán.
-
harry
veterán
válasz
FixY67 #24074 üzenetére
Csekkolom, de kétlem...
Pl firefoxnál van olyan, hogy ha több tabom van, nem tudok átkattintani a másikra bal gombbal - ha jobbat nyomok a tabon, megjelenik ugye helyi menü, majd utána a ballal meg tudom nyitni.
Ahogy megfigyeltem, a kattintást észleli általában, a helymeghatározással van baj, mintha beragadna a fókusz valahova. Pl. dockról megnyitok valamit, majd a dock felett kattintok valahol, akkor megnyitja alul a kurzorral egy vonalban lévő alkalmazást... Vagy állítok a hangerőn, odébb húzom az egeret, jobb gombra a hangerő tulajdonságai jönnek be... -
moma
őstag
válasz
FixY67 #24037 üzenetére
én is úgy tudom, hogy az az indoklás, hogy mivel az alap ubuntuval nincsenek nyitott portok ezért nem szükséges a tűzfal konfigurálása. és aki pedig olyan alkalmazást futtat, amihez ez szükséges az tegye azt meg.
de az nekem sem világos, hogy milyen hátránya lenne, ha ez ettől függetlenül megtörténne vagy legalább megkérdezné a telepítő, hogy akarod e.
amúgy szerintem az aláírásodban lévő egyelőre dolog nem valamilyen jelentés nem tudására vezethető vissza, hanem arra, hogy szóban ugyanúgy mondjuk a kettőt. tehát csak úgy írja, ahogy mondja. számára a szitu olyan, mint ahogy a vár kétjelentésű.
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
FixY67 #24055 üzenetére
Úgy tudom hogy csökkenteni is, félve, mert már megjártam hogy oda-vissza tologatásnál és partició átméretezésnél adatokat vesztettem.
Viszont ezen kívül még egy másik problémám is akadt: Reggelre eltünk a hang. Emlékezni nem emlékszem hogy frissítések érkeztek volna, viszont ne mtudom visszaállítani. pulsaudiot újraraktam, restart, de hangot nem szedd ki a gépem.
-
sh4d0w
félisten
válasz
FixY67 #24016 üzenetére
Ilyenkor inkább az a kérdés: hány hallgatózó portod van a nagyvilág felé. Nyilván ilyenkor kívülről lehet kapcsolatot kezdeményezni, de nem biztoa, hogy van, aki válaszoljon rá a Te gépedről. Szerencsére az iptables-t be lehet állítani úgy, hogy csak a bentről indított kérésekre adott válaszokat engedje be, a többit ne.
-
válasz
FixY67 #23831 üzenetére
Mégis mért ne a csomagkezelővel rakná fel, ha egyszer ott elérhető? Amennyire a hozzászólásából látom, nem egy nagy Ubuntu mester, és nem hiszem, hogy egyszerre 5 féle SUN JRE kellene neki. Ha mégis, akkor meg át tudja már írni a linket, ez nem lehet akadály. Amit meg kézzel tesz fel esetleg, az meg nem frissül automatikusan.
Természetesen nem muszáj az én leírásomat követnie, ha ennyire értesz hozzá, nyugodtan írj le egy ennél sokkal előnyösebb és egyszerűbb megoldást.
A sima java -jar is jó lehet, de a tesztelésem során kimutatkozott, hogy nem megfelelően futtatta a programot (nem lehetett bezárni, nem kreált értesítési területen ikont). -
Sianis
addikt
válasz
FixY67 #23815 üzenetére
Okoska! Nem akarsz valamelyik Windowsos topicban hőbörögni? Megvagyunk nélküled is, nekem elhiheted!
Olvastam, hogy a legújabb flame topicban is nagyon ügyes és okos vagy, légy oly' kedves és a le nem vezetett feszültségedet ott vezesd le.
Köszi!
Mod: Minek írsz privátban, ha úgysem érdekel a válaszom?
Sianis
-
válasz
FixY67 #23826 üzenetére
Nem, igazad van, a következő parancs lesz az igazi (főleg, hogy az előbb a /-t lehagytam az elejéről véletlen):
/usr/lib/jvm/java-6-sun-*/bin/java -jar /.../JDownloader/JDownloader.jar
(#23824) qwertly: Ez lesz a Te parancsod.
Vagy ez, mert van verziófüggetlen link rá:
/usr/lib/jvm/java-6-sun/bin/java -jar /.../JDownloader/JDownloader.jar -
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #23812 üzenetére
Nem képzelek semmit, legfeljebb azt, hogy az ilyen válaszokra nincsen szükség.
Egyébként már megtaláltam a választ: a winetricks segít...
(#23813) Kendek: Köszi, de nekem a Wine kell önmagában. Már egy tucat progim megy alatta. éspediglen hibátlanul.
(Egyébként az általad ajánlott szoftver csak a WINE-hoz ad egy keretet. Ezen én már túlvagyok.)
-
rtom
senior tag
válasz
FixY67 #23479 üzenetére
Röviden: nem.
Bővebben: kellene egy cross-compiler, a "mips cross compiler" kulcsszavakra keresve a google elég sok találatot dob, de nekem mindegyik hardcore kategóriának tűnik.
Szerk.: no, mégis találtam forráskódot itt; de nem tudtam kicsomagolni, vmi hibát dob: "Invalid archive directory". Egy próbát talán megér.
-
harry
veterán
válasz
FixY67 #23314 üzenetére
Ja, wint valóban nem - én ezt pusztán arra írtam, hogy simán lehet gépeket virtualizálni alacsony hw erőforrás használattal. Többet között ez az egyik lényege, hogy van egy böszme nagy vas, amin fut egy halom kisebb/változó erőforrásigényű virtuális. Bár átlag 'asztali' gépeknél kicsit talán más a helyzet, úgy nyilván lassabb lesz. Na mindegy is, ez itt off.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #23252 üzenetére
"Max. a hülye user">én is inkább erre helyeztem a hangsúlyt.
"csak érteni kellene hozzá">nyilván. viszont ez még így is az M$ sara, mert akkor (és azóta) nem ezt hangsúlyozták, hanem az egyszerű használatot. mert ellenkező esetben a milliárdnyi egyszerű júzer sikítva menekült volna a PC-től, és nem lett volna ekkora haszon. -
törölt tag
válasz
FixY67 #23246 üzenetére
bocs, inkább azt írtam (értelmezés), hogy kitalálva a DOS volt rosszul, a maga egyfelhasználós stílusában. a win csak ezeket a rossz szokásokat vitte tovább, és a júzerek meg a programozók lustasága erre csak rátett.
és ebből a szempontból tök mindegy, hogy az NT jogosultságkezelése miképp áll a *nixekhez képest, mert sem programozók (játék, bigyó, bármi plebs), sem a plebs (tehát a nem professzionális-vállalati) felhasználók nem használták ezeket a lehetőségeket. ha így lett volna, akkor Dark Archon nem írta volna azt, amit, mert nem az lenne a természetes a PC-k 90%-án, hogy rg-ként van bent. és mivel egy cseppet sem ért - mondjuk - a pc-biztonsághoz, nincs tűzfala, nincs vírusirtója (vagy van, de crackelt), és elsősorban nincs legális és frissített OS-e. szerintem pedig ez a helyzet igenis nagy mértékben az M$ sara. bár elegánsan igyekeznek magukról eltolni a felelősséget ilyen "internet-jogsi"féle akciókkal. mert ez egyszerűbb és főleg olcsóbb, és nem utolsó sorban kevesebb kockázattal jár, mint a júzerbázist átszoktatni-kényszeríteni a már egyébként évtizede meglévő biztonsági megoldások használatára. -
válasz
FixY67 #23200 üzenetére
Vistán Win gomb, beírom, mit akarok keresni, majd katt a "keresés mindenütt"-re. Lehet klikkelni a "keresés az interneten"-re is. Katt nélkül meg a feltelepített programokat, beépített cuccokat, stb. keresi. Használni mondjuk nem szoktam, egy Commanderrel átláthatóbb képet kapok mind Windowsban, mind Linuxon.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
FixY67 #22987 üzenetére
Az alaplapi raid vezérlők általában szoftveres megoldások. Egy raid kártya, ami valóban hardveres raid-et tud, többszörösébe kerül egy raid vezérlős alaplapnak...
Most nézegetem én is a témát, és ahogy eddig látom, két út van linux alatt: drágáért raid kártya, vagy olcsóért szoftveres raid.Ez utóbbiról itt lehet megtudni sokmindent:
http://www.linuxfoundation.org/collaborate/workgroups/linux-raidSajnos kipróbálni csak úgy tudom, ha újrarakom a rendszert, és arra most lusta vagyok.
-
válasz
FixY67 #22987 üzenetére
és kozyadam:
RAID 0 a leggyorsabb, ha csak a rendszert raknám rá, tökre mindegy lenne, hogy mennyire biztonságos, mármint merevlemez kihalás szempontjából. Az alaplapi vezérlő szerintem eléggé körülményes, ott mindkét merevlemez egészét fel kell használni, ugyanolyan típusúak kellenek, és asszem kampec van, ha mondjuk meghal az alaplap, vagy csak egyszerűen beújítanék egy másikat, újabbat. De nemrég azt is olvastam itt, hogy a BIOS frissítés után is már lehetnek gondok. Meg aztán az is csak félig hardveres, lényegében távol van az igazi hardveres megoldásoktól.
Mondjuk ha csak az olvasás gyorsulna kissé, az írás meg nem annyira, akkor nem is érdekes már, nem érné meg, hisz pluszba menne egy vinyó, fogyasztana, használódna is meg minden.
Köszi a válaszokat, akkor még kicsit gondolkodom rajta, hogy "élőben" is teszteljem, de lehet akkor inkább hanyagolom a dolgot. -
fsb1000
nagyúr
válasz
FixY67 #22891 üzenetére
Akkor ez nem normális hely.
Nincs neten keresztül elérhető felügyelő szoftver és kifejezetten tiltott/korlátozott bármilyen user tevékenység a szerveren, még a levelezés is. De ki akarna egy file szerverről levelezni?Nem.. nem a RAID strip méretére vagyok kiváncsi, mert az én állítottam be, illetve a raid vezérlőben meg tudom nézni.
A logikai partició méretére vagyok kiváncsi, amit a telepítéskor létrehoztam /var opcióval.
Mivel semmi nincs még rajta törölném és újjat hoznék létre 64K blokk mérettel, ha nem annyi. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
FixY67 #22729 üzenetére
Köszönöm. Mindjárt megnézem mi a helyzet vele.
Lenne egy olyan gondom, amit már régóta nem tudok megoldani, hogy a melóhelyen hálózati fájlokkal dolgozom és ugyebár megnyitáskor ez a helyzet:
Ráadásul nem enged felülírni semmit. Mi ennek a megoldása? Másként ugyanazokkal a név-jelszó párossal win alól simán megy, tehát a jogosultságokkal nem lehet baj.
-
-
mzx
senior tag
válasz
FixY67 #22312 üzenetére
...és hogy miert irok litániákat harrynek
- erre egy idézet harrytől, amit nekem szánt
(alaptalanul, hiszen pont ő érvel felszinesen) :http://prohardver.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_22218-22218.html
"Érdekelne ezek után, hogy mire alapozod a korábban írtakat. Vagy egyszerűbb volt csak visszaszólni valamit a felvetéseimre érvelés helyett?"
Nos, tehát nem véletlen ,hogy alaposan és hosszasan érveltem harry felé.
Vagy harry ezen sorait provokácionak szánta?...
-
mzx
senior tag
válasz
FixY67 #22312 üzenetére
Harrynek szolt
.
Harry rám irányuló "kritikái" megalapozatlanok , még pedig
abból kifolyólag, hogy AMELY soraimra reagált, AZON SORAIMAT
felszinesen olvasta el.Írtam neki is, irom most számodra is:
NEM az a lényeg, hogy sokak post-jait elolvasssuk , ráadásul alaposan.
Nekem sincs sok időm sok hsz-t elolvasni, csak amik nekem szolnak,
mellette olykor más sorok elolvasására is marad időm;
semmi gond evvel, se mástol, se általam.Hanem a lényeg:
AMELY SOROKRA reagál valaki, AZON SOROKAT olvassa el
alaposan.Vagy ne olvassa el (felszinesen olvasa el),
de abban az esetben akkor ne is reagáljon azokra.Feltűnő, hogy a legtobben alaposan elolvassák, amikre reagálnak,
mig harry nem.
Sokan segitenek nekem, mert kezdő vagyok, és örülök ennek és ismételten köszönöm.
Ha itt sokan vannak, akik NEM szoktak félreérteni engem
(hiszen alaposan elovassák azon soraimat, melyekre reagálnak)
, akkor harry miert tesz tanubizonyságot arrol ujra és ujra
SZÁMOS vonatkozásban , hogy felszinesen olvasta el
azon soraimat, melyekre reagált? ...Ez a lényeg a probléma kapcsán.
-
ntomka
nagyúr
válasz
FixY67 #22277 üzenetére
Magyarországon biztos, hogy a legnépszerűbb, a Google pedig figyelembe veszi a régiókat, országokat is a relevancia megállapításánál. Mivel Magyarországról keresel, itt az ubi a legnépszerűbb (ezáltal keresés szempontjából is), logikus, hogy igyekszik előre hozni azokat a találati listán (persze ha megfelelel a keresési kulcsszavaidnak).
-
válasz
FixY67 #22223 üzenetére
Mindenképp egyszerűbb újratelepíteni, csak gondoltam hátha...
(#22224) rtom: aha, szóval így jön össze az a sok szám
body@boduntu:~$ lsusb
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 004: ID 09da:000a A4 Tech Co., Ltd Port Mouse
Bus 002 Device 003: ID 0458:004c KYE Systems Corp. (Mouse Systems) Slimstar Pro Keyboard
Bus 002 Device 002: ID 04b4:2050 Cypress Semiconductor Corp.
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 003: ID 3538:0055 Power Quotient International Co., Ltd
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hubde mégse tudtam meg, h melyik az, mivel ha be van dugva ha nincs, ugyanez a kimenet Tegnap csak úgy gondoltam, h a "Power... akármi" az
jah, és nincs is ott level nevű file:
body@boduntu: /sys/bus/usb/devices/3-0:1.0/power/ ls
wakeup -
FixY67
senior tag
válasz
FixY67 #22092 üzenetére
No. Egy része letudva: betöltve felejtettem a VirtualBox modulokat. OK, most VB kiirtva, de a jelek szerint a kvm még mindig nem megy kvm-ként (legalábbis ha hihetek a doksinak, ami szerint
- ha van írásjogom a /dev/kvm-re (van)
- be van töltve a kvm kernel modul (kvm és a kvm-intel is bent van)
akkor elvileg normálisan kellene működnie. Ennek egyik jele az lenne, hogy az ablak fejlécében QEMU/KVM jelenik meg.
Nálam csak QEMU van... ez már megint valami "jól átgondolt" rendszerfejlesztés eredménye lenne? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
FixY67 #22039 üzenetére
Hát ebből csak azt nem értem, hogy miért működött előtte tökéletesen.
Már toltam egy chkdsk /r -t is Windows alatt, hátha történt egy rossz leállítás, és azt jegyezte meg, azért nem hajlandó bootolni, ahogy Ubuntu oldalán is írják: [link]
Írják azt is, hogy hogyan lehet elérni a WUBI fájlokat Windows alól, de az elvileg jól csak ext2 fájlrendszeren működik, a "képfájlban" lévő ext4: [link]Ezenkívül van egy ilyen rész: How can I access my Wubi install and repair my install if it won't boot?
Az itt leírtakat megpróbáltam:
sudo mkdir /win
sudo mount /dev/sda1 /win
(itt nálam sda1 helyett sda3 kellett)
sudo mkdir /vdisk
sudo mount -o loop /win/ubuntu/disks/root.disk /vdisk
sudo fsck /win/ubuntu/disks/root.diskTovábbra sem jó...
Egyik Ubis fórumon azt írják, hogy egy update-nek "köszönhető" a dolog: [link]Egyelőre már csak azt a megoldást tudtam kitalálni, hogy bemountolom egy LiveCD-vel a virtuális Ubi-vinyó (képfájl) tartalmát, és kimásolom, ami szükséges.
Bár azt se tudom, a programok hova pakolgatják a cuccaikat, pl. a Deluge a beállításait hova rakosgatja.Szerintetek akkor cseszhetem a WUBI grubot?
Nincs mód arra, hogy működésre bírjam? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
FixY67 #22011 üzenetére
Na, készítettem szemléltetésként pár fotót a WUBI indulásáról.
Bocs, de szar minőségűek a képek, telóval készült. (Fos ez a KP500, mindenféle beállítást próbáltam a minőség javítása érdekében, fehéregyensúly, blabla..., meg a monitor fényerejét is levettem, dehát ez van.)Az elején kapok egy multibootmenüt, Windows 7 és Ubuntu:
bootmenü1, bootmenü2
Az Ubuntut kiválasztva pedig a köv. képen kapok egy listát:
GNU Grub ListSzerkeszteni az 'e' gomb lenyomásával tudom, ekkor így néz ki:
GNU Grub
(láttok benne bármi hibát?)A 'c'-vel pedig hívhatok parancssort: command line
A hibajelenség az első opció kiválasztásakor: You need to load the kernel first
Ha pedig a Windows 7 bootopcióját választom, akkor: no such deviceTippek a bootolási para javítására?
-
mzx
senior tag
válasz
FixY67 #22032 üzenetére
Értem.
Na most, amit viszont nem értek: miért nem ajánlája fel a telepitő kézi particionálója alapbol az ntfs -t , lehetoségnek? Ha felajánlaná, akkor tudnék ubi particiók közé, vagy akár után is tenni egy ntfs -est ...
SŐT .... ha nem lett volna eleve ntfs -re formázva a vinyó, akkor SEHOVA
nem tudtam volna tenni ntfs -es particiot
(legalabbias a jelenlegi tapasztalatombol kiindulva (ami lehet, h téves) ) ....mindez csak amiatt fotnos számomra, hogy ha a jövőben ismét telepitek ubi-t (esetleg más számára), és nincs windows-a, és semmi modon nem lett előre leformázva neki ntfs -re a vinyó, amire ubi-t szánja, akkor hogy a bánatba tudok neki ntfs -es particiot létrehozni a vinyóján egy ubi telepitovel?....
Szerencsére számomra ez per pill részeltkérdés, mert ugyebár ma délelott kész lettem az ubi telepitéssel (és valszeg holnap eljutok oda, h megnézzem, jelszócserével be tudok-e lépni),
de azert érdekel a jelen kérdésemre is a válaszotok -
mzx
senior tag
válasz
FixY67 #22023 üzenetére
húú... rendi vagy, de nekem mint kezdőnek ez nagyon elvont és bonyolult
de latom, kozben Vladi szerint simán recovery-t is fogok tudni hasznalni, mert jelszo nélkul hasznalhato a recovery... az raadasul nagyon egyszeru megoldasnak latszik.
köszi nektek.kérédsedre: a leheto legegyszerűbb telepitést csinaltam,
csak annyiból "összetett", hogy készitettem ntfs particiot is, valamint hogy ubi-nak hármat.sdb1 ntsf file rendszerű , csatolási pont: /windows
sdb2 ext3 ubi swap
sdb3 ext3 ubi gyökér ("/")
sdb4 ext3 ubi /home -
mzx
senior tag
válasz
FixY67 #22026 üzenetére
igen igen, errol már kaptam felvilagositast másoktol is a napokban, koszi.
Annyibol viszont új az info számomra, hogy szerinted csak MINIMALIS az olvasófej működési sebessége a hdd lemez végén illetve elején .. ez megnyugtató.
...latom, irtál kozben egy hosszabb hsz-t is, most fogom olvasni...köszike -
mzx
senior tag
válasz
FixY67 #22015 üzenetére
megköszönöm, ha leirod részletesen, igen
köszi
Hangsulyozom: totál KEZDŐ vagyok, még XP-ben se vagyok tul rutinos.
Egyszer irtak nekem valamit a mount-olásrol, de azt se tudom, mire jo...Mindjart irok pár sort még, jelezve abban, mit gyanitok esetleges hibámnak a telepitéskor ....
pár perc és irom.... -
mzx
senior tag
válasz
FixY67 #22005 üzenetére
köszi a meglátást
Igen, elég összetett tapasztalataim voltak, ezert hat bonyolultnak a leirasom.
Kiemelem az egyszeruség kedvéért:
Úgy nézem, nagyobb volt az ijedtségem, mint amekkora a gond,
szóval egyetlen nagy probléma maradt, hogy
nem enged belépni , amikor elindítom a telepitett ubit...Nos, a leirasom nagy része avval fugg ossze, hogy a reboot mit okozott,
a reboot gondot meg szerintem tehát az okozta (mint irtam), hogy
ubi installálás elott a BIOSban a slave-t azaz az ubis hdd-t tettem boot sorrendben legelsőnek.
Legalább is amint áramtalanitotam a gépet (másra nem reagált), és végre a 220 V -ra visszadugva már el tudtam inditani a BIOSt, és ott miutan visszaraktam legelsőnek s boot sorrendbe a masik, a windows-os vinyót (ami a primary MASTER),
nos
ezután az ubis vinyó (primary SLAVE) is beboot -olt !
CSAKHOGY.... nem enged be a jelszóval.....
úgy fest, már "csak" ez a gond...Tehát a checksum, és hasonlók lehet, hogy pusztán amiatt jelentkeztek, mert a slave vinyó volt bios-ban a boot sorrendben a legelső?
Kérdem ezt is : ami user nevet és jelszót kér a telepitő, az ahhoz tartozó fiók lesz a rendszergazdai fiók?
(Nem tudom, ubi is fióknak hivja -e ezt, mint XP ?)Nos, egyetlen user nevet és hozzá jeszót kért a telepitő, azt tuti jol adtam meg és tuti jol irtam be amikor sikeresen boot -oltam végre a telepitett ubimmal,
MÉGSE fogadta el ... így hát
nem jutok tovább ubi -ban, mint a bejelentkező képernyő, egyelore...
...hacsak...
hacsak nem a recovery mode -dal, ahogy sejtetitek velem ....MIT TEGYEK, mit javasoltok? Probaljam ki a recovery mode -t is ? ...........
(Valszeg holnap, vagy holnap utan lesz időm ubi-t helyre rakni, de ide a forumra talán még ma, de holnap biztosan lesz időm jönni, raadasul ez az első, hisz előbb az info, és csak utána esek neki az ubinak.)
-
-
Kicsirics77
veterán
válasz
FixY67 #21960 üzenetére
tény és való,hogy ha egy teljesen kezdő betéved egy ilyen helyre akkor nemsok jóra számíthat ha kérdez mert egyből azt kapja
ott van a kereső miért nem tudod használni,több száz ilyen téma van már és ez megint egy felesleges topik
de ezzel együtt kell élni vannak akik nem férnek el mert már akkora kockák de vannak jó arcok is akik szájbarágósan segítenek -
válasz
FixY67 #21910 üzenetére
Könnyedén lehet GRUB-ot telepíteni alternate CD-ről, csak mivel ott "update-grub"-ot nem lehet futtatni, át kell írni az UUID-(ke)t a grub.cfg-ben, illetve az fstabban amúgy is. Gyakorlatilag nagyon egyszerű a dolog és gyorsan megvan. De mivel látom, hogy már sikeresen megcsináltad valahogy, most már csak gratulálok.
-
FixY67
senior tag
válasz
FixY67 #21907 üzenetére
Ha nehezen is, de rájöttem: az eredeti konfig természetesen a (hd0,0)-ról bootol, mivel azt nem írtam át...
------------------------------------------------------------
Kicsit pontosítok, mit csinálok rosszul?Az eredeti virtuális gépen egy diszk volt. Ahol visszatölteném, ott ugye van a használatban lévő diszk és mellette az, ahová visszatöltök. Erre a másodikra létrehoztam ugyanazokat a partíciókat, amik az eredetin is megvoltak. Felmountoltam a /dev/sdb1-et a /mnt alá. Kicsomagoltam rá az elmentett rendszert. Ezután:
grub
root (hd1,0)
setup (hd1)Ha ezek után újraindítom a gépet és a hd1-ről indítom a bootot, akkor is a jelenlegi rendszer jön fel a saját diszkjéről, a visszatöltött helyett.
-
Speeedfire
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
FixY67 #21649 üzenetére
Működő, "éles" rendszeren én sem macerálnám, legfeljebb virtuális gépen egy default rendszerrel
Verziószámokat én sem látok. Abból tudom, hogy mi az ábra, hogy a 9.04-ben még nincs eseményvezérelt rendszerindítás, csak init-like. 9.10-ben ugyan van, de minek?
Szerinted egy félévente kiadott, alfa-béta-gamma-delta szoftverekkel telezsúfolt rendszerhez lehet rendes doksit írni? Szerintem nem...
-
sh4d0w
félisten
válasz
FixY67 #21647 üzenetére
Namosmár értem a gondodat.
Szval: a 9.10 előtti kiadásokban csak és kizárólag a régi sysvinit scriptek helyettesítésére használták az upstart scripteket, másra nem. Most kezdték el ezeket komolyabban használni - persze rosszul, ész nélkül.
A Getting Started meg így kezdődik: "Once you've downloaded and unpacked upstart, you will need to configure the source tree, build and install it." - tehát akkor kerül a /etc/init-be az upstart, ha letöltöd és forrásból fordítod, ahogy ott írva vagyon. Amíg ezt nem csináltad, ne keresd a nevezett könyvtárat, mert nem lesz ott
-
sh4d0w
félisten
válasz
FixY67 #21632 üzenetére
https://help.ubuntu.com/community/InitScriptList - ez a runlevelekhez.
http://upstart.ubuntu.com/ - ez az upstarthoz.
Google egyébként segít sokat ilyen esetekben. Az Upstart lényege az lenne, hogy Neked nem kell törődnöd a rendszerindítás során a különböző szolgáltatások függőségeivel, csak megmondod mit szeretnél elindítani; a függőségeket az Upstart kezeli. Ubuntuban ezen még finomítani kell, mert vicc, hogy egy service a bootolás során 5x áll le és indul el.
-
Major Major
senior tag
válasz
FixY67 #21578 üzenetére
most hirtelen nincs kéznél ilyen pendrive-om, de nem úgy van, hogy a liveCD (és ennélfogva a belőle készített pendrive) egy image file tulajdonképpen? mert ez elég érzékenynek hangzik bármiféle olyan frissítésre, ami valami alapvető dolgon változtat. (kernel, grub, stb)
a dist-upgrade meg hatványozottan ilyen szerintem.
szóval ha teljes értékű pendirve-os rendszert akarsz, valószínűleg úgy jársz a legjobban, ha rendesen CD-ről a pendrive-ra telepítesz, és arra pakolod fel a grubot is. (esetleg lehúzott vinyókkal, és akkor nem is lesz semmi a grub menüben az ubin kívül)
Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- E-roller topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen processzort vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nintendo Switch 2
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest