- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keem1
veterán
Basszus, már nem tudok szerkeszteni...
És még a cront kiegészítettem ezzel is:
find /media/ssd/Backup/pi_shrink/ -type f -name "*_*.img" -mtime +3 -exec rm -f {} \;
Ez törli a régebbi mentéseket, mivel nálam ezek 40-50 GB-osak. Mind a mentés, mind a régi img-k törlése éjszakára van időzítve nálam és megy pöpecül.
Azt már nem is említettem, hogy a mentő scriptbe is belenyúltam, pl. hogy dátumozott legyen az img fájl neve, meg az eszköz neve benne legyen (két Pi-m van, egy P4 szervernek, meg egy Zero W okosotthon projektnek, programozásnak, b*szkódásnak).
-
Nálam két pi2 megy 7/24-ben, a táblázat alapján havi 100Ft-omba kerül.
Mondjuk a pénzen kívül vannak más szempontok is, ez milyen környezeti terhelést, és a tápegységek hogyan viselik ezt az egészet. Előbbi azért elég jelentős tud lenni, ha az összes eddig eladott pi egyszerre van bekapcsolva. -
Razzul
őstag
Először is köszi a választ, a kedvemet pedig egyáltalán nem vetted el, sőt!
Ez a rookie meg pro megkülönböztetés számomra csak azért furcsa, mert ha az embernek nem ez az elsődleges foglalkozása, de mondjuk fellőne magának egy egyszerű weboldalt, vagy levelezőszervert akkor már gondban találhatja magát ezen a téren.
Én nem vagyok informatikai analfabéta, tanultam és foglalkozom is szoftverfejlesztéssel a mai napig. Mégis sok fejvakarással járt és jár erre a területre átevezni úgy, ha az ember a feladatnak minél nagyobb szeletét akarja saját maga akarja csinálni, és nem akarja elengedni a kontrollt.
Lehet, hogy ez csak az én mániám, de ha ma már minden kapualjban programozókat nevelünk, és ugye ez a cél, akkor lehet ennek se kéne olyan nehéznek lennie.
-
Razzul
őstag
"Ahogy írták, rengeteg tutorial van a neten.
Igazából az alap szerver feltelepítése, bekonfigolása abszolút nem nehéz. Picit több skillt igényelnek az extrák: virtualhostok, aliasok, subdomainek, SSL, megfelelő módon netre kiengedés (úgy, hogy biztonságos is maradjon, és ne kezdjenek el botnetek futkorászni a webszervereden). Na az már komolyabb skillt igényel, de ezekre mindre is van infó a neten, rengeteg."
Bocsi ha hosszú leszek, de korábban már én is beleástam magam ebbe az RPi webszerver kérdésbe és mint önjelölt webszerver üzemeltető, úgy érzem muszáj reagálnom.Így van, rengeteg tutorial van a neten, csak ezek főként az általad is faék egyszerűségűnek nevezett alapszerver telepítésen és konfigurálásán vezetik végig az embert. Azaz azt a részét a dolognak, ami amúgy is könnyű, minimális utánajárást igényel és 5 perc alatt még egy 12 éves is össze tud rakni milliószor le van írva.
Ami viszont nincs elmagyarázva és nincs róla megfelelő mennyiségű infó, az az amit te is nehezebb feladványként írtál. Netre kiengedés, SSL, aliasok, subdomainek, technológiák és biztonsági megoldások közti különbség és alapműködés leírása (Apache, NGINX szerverek eltérései, illetve packet sniffing, szűrések beállítása), HTTPS konfigurálása, megfelelő port-forwarding kiépítése stb.
Azokból az információkból kiindulva, amiket én anno első nekiindulásból találtam az a kép jön le, hogy a megfelelő jelszóbeállítás elvégzését követően és a megfelelő csomagszűrés beállítás után mehet is az egész cucc a szabad internetre. Arra a kérdésre, hogy ez tényleg elegendő-e a mai napig nem kaptam teljes és kielégítő választ.
"Ahogy többen is mondták: nem éri meg. 3500 forintért egy évre kapsz domain nevet és mellé 2 GB webtárhelyet, pár száz MB adatbázissal, 9x%-os rendelkezésre állással. Csak a domain önmagában nevetséges összeggel kerül kevesebbe. Max 1000 forint."
Ez mind szép és jó, de ha az ember tanulni akar, meg RPi-vel szórakozni akkor nem az érdekli, hogy mi éri meg, hanem az, hogy hogyan tud megfelelő biztonság mellett otthoni webszervert beüzemelni."Cserébe a már elmondottakon túl egy szerver IP címét kapod, ami főleg levelezésnél, de adott esetben weboldalaknál is jól jön egy változó, lakossági, bárkihez kiosztható IP címmel szemben."
Ezt nem értem. Én úgy tudom, hogy a statikus IP cím problémája egy dinamikus DNS hoszt beiktatásával kiküszöbölhető, csak annyi kell, hogy a routered vagy az RPi jelezze a DNS-nek, hogy éppen mi az IP-címed. Innentől kezdve pedig levelezésnél és weboldalaknál is mindegy, hogy mi az IP címe az embernek. Ha pedig nagyon zavar hogy nem rendes domain nevet használsz, akkor csak beállítasz egy CNAME rekordot. -
BalanceR
addikt
Bár pont fordítva gondoltam... A Pi lenne a lejátszó Libreelec/kodi, és a filet egy NASról érné el...Más kérdés... Van egy régi halott 7" Tabom, alaplap füstölt el, de a kijelző hibátlan..
Szerintetek van rá esély, hogy a Pi SDI csatija kompatibilis legyen vele közvetlenül, vagy valamilyen átalakítóval ?
Nem sok infót találtam a displayről, csak hogy 7 colos, 50pines...
Ilyen a csatija: -
-
-
bvvitya
aktív tag
Ha csak 3500-ba fájna évente akkor nem is foglalkoznék vele. de sajnos közel 10E be fáj.
A honlapom még nincsen teljesen készen kevés időm van rá így sokallom az üzemeltetését.
Viszont rengeted képet szeretnék feltölteni rá így kell a tárhely is ami ugye otthoni környezetben nem gond. -
PistiSan
addikt
Én telegram botot használok értesítéshez, ha letölt valamit, vagy elindul a rendszer, akkor kapok értesítést, konkrét adatokkal együtt, mást egyenlőre nem tartottam fontosnak monitorozni, de azért örülök én is minden újdonságnak, aztán meg látjuk mekkora igény lesz rá. Tavaly csináltam a PI1-eh kazán hőmérséklet figyeléshez egy python scriptet, el ment vele pár hetem, mindent az alapoktól kezdtem tanulni, azóta sem kellett a python, de meg szerettem a rövid idő ellenére is. Első alkaommal powershell-ben csináltam gépen, aztán amikor a pi1-re rá akartam tenni, kiderült hogy nem támogatott azon a cpu-n linux alatt a powershell, utána jött a python.
-
_q
addikt
-
Természetesen szívesen letesztelem, de miben lesz más mint a munin? Tudom, gyakorolni, fejlődni, tapasztalatokat szerezni tökéletes.
Még annak is utánna kellett néznem mijaza got (mint kiderült nem a glutamát-oxálacetát aszpartát aminotranszferáz-ra gondoltál), így a Sandor sem mond semmit.
Akkor inkább PiSta.
Mit szólnál a Pidget hez? -
-
-
_q
addikt
A belassulás alatt nem azt értem, hogy 100 MB/s helyett mondjuk 1 MB/s-al másol, hanem maga az elérés esetén látom a fájlt, de akármit akarok vele csinálni, rákattintok és csak tölt a windows "homokóra" fél perceket és vagy történik valami vagy semmi. Mint ha kifagyna de közben még se.
Megpróbálom amit te is használsz újraindításra. Köszi.
-
_q
addikt
Hogyan lehet contab-ban megoldani a samba újraindítást? Próbáltam a következőekkel, de egyik se vezetett eredményre contab-ból futtatva. Ha a command line-ba manuálisan írom be bármelyik sudo... parancsot úgy működik, de pont a manuális dolgot szeretném kihagyni, automatizálva ahogy te is.
0 0 * * * sudo systemctl stop smbd
0 0 * * * sudo systemctl start smbd
0 0 * * * sudo service smbd restart
Egyébként semmi ezzel kapcsolatos dolgot nem találtam a log fájlokban amit korábban javasolt cigam. Ez a samba ennyire gáz tényleg, hogy nem tud folyamatosan 1 napig se menni és belassul inkább? -
Azért nem az átlag, hozzá nem értő szokott ilyen kütyüt venni. Windows-on is vannak jogosultságok, ott is simán előjöhet a probléma, és a többség ugyanúgy nem ért hozzá. Nem a a Linux hibája, hogy az emberek nem gondolkodnak, olvasnak, és értelmezik az olvasottakat(lásd észbontók
) És ezzel nem a topkilakókat degradálnám, csak a héten is kaptam egy ímélt, amiben megírják hogy a csatolt dokumentumban találom a linket. A csatolt docx fájlba pedig egyetlen YouTube link volt beillesztve...
A fájlrendszer jogosultságai nagyon messze vannak az ágyútól. Szó sem esett az olyan plusz dolgokról, mint pl. az SELinux, stb... Plusz ha az ember leül és elolvas pár cikket erről (mostanában elég sok idő van rá), akkor 1 hét alatt teljesen világos lesz miről szól, és hogyan működik a fájlrendszerek jogosultsági rendszere.
Az alap samba megosztások is relatíve egyszerűek, de a végeredményt a fájlrendszer + a samba jogosultságai határozzák meg. A samba azonosítja a felhasználót, és hogy milyen jogosultságai vannak (nem fér hozzá, csak olvashat, vagy írhat is), majd a fájlrendszer jogosultságai alapján eldől, hogy annak a felhasználónak ténylegesen mihez van joga.
Sajnos ma már egy átlagos otthoni felhasználónak is óvatosabbnak kéne lennie annál, minthogy mindent rootként futtat és 777-re állítja a jogosultságokat. Törekedni kell arra, hogy mindenki csak a legszükségesebb jogosultságokat kapja meg, legyen az felhasználó vagy program. -
-
-
Szőrös
veterán
Diginél is ugyan ennyi a feltöltés:
Retrieving information for the selected server...
Hosted by Digi Kft (Budapest) [0.74 km]: 5.604 ms
Testing download speed................................................................................
Download: 834.96 Mbit/s
Testing upload speed......................................................................................................
Upload: 4.12 Mbit/sValami turpisság lesz itt valahol.
szerk.: ok, a letöltési sebesség konzolos mérés alapján jó, a feltöltési meg a webes mérés alapján. De hogy ez miért van így?
-
Más az user pass páros, és ez az user csak olvasni tud. Ne csak a felcsatolás parancsot mutasd, hanem hogy mi van a netdrive.cred fájlba, hogy a megosztás konfigurációja hogyan néz ki, plusz a megosztott mappa jogosultságai tulajdonosai is érdekesek lehetnek.
Gondold végig mi hogyan van megosztva, kinek milyen jogosultsága van (fájl szinten is!) -
-
p5quser
tag
Tegnap cigam tanácsára kipróbáltam a visszaállítást. Nálam ilyen öszvér-megoldással, sd-boot + külső lemezről fut a rendszer. Úgy emlékeztem, hogy a partíció UUID-jét is átviszi a visszaállításnál, de azt át kellett írni mind a boot-sd-n, mind az fstabban. Megcsináltam a maradék partíciókat az új lemezen és megnöveltem a rendszerét és beröffentve ugyanonnan folytatta a dolgát. Csatolta a megosztást, az adat partíción létrehozta a torrent incomplete mappát, a minidlna cache fájlokat, üzemelt a vpn, pihole, logokban semmi error, szóval szerintem minden linux nyűgöt (jogosultságok, symlinkek, etc) berántott a backupból.
Ahogy egy backuptól elvárja az ember.
Szóval, ja, jó cucc! -
Márton
nagyúr
értem köszi
egy ilyen hozzászólást találtam, ez jó lehet?dd is a direct byte for byte copy - so resulting .img would be huge, and also can't copy to smaller sd cards
piclone first sets up partitons, then does a file based copy - so can move a 32GB SD card install to 8 GB etc.. -
_q
addikt
Ez a lassulás nagyon idegesítő és mindig újra indítani
Ezek szerint fogadjam el, hogy bugos vagy nem is tudom mi ez? Egyébként az is random, hogy épp hány perc után, napokig nem is bírja, illve az is hogy hányszori ujraindítást igényel, mert ugye van hogy 1x nem is elég.
Van esetleg linked mi alapján csináltad a crontabos újraindítást?
-
_q
addikt
Kipróbáltam LAN-on keresztül is, úgy néz ki nem a wifi miatt problémás a használata. Ha akarok samban keresztül pi-re vagy pi-ről másolni vagy csak jobb klikk tulajdonságot szeretnék nézni windows 10-en keresztül, akkor vagy nem tudom megtenni mert "gondolkodik csak" vagy elindul a másolás vagy tulajdonságok nézése de kell legalább 30 másodperc. Ha leállítom samba-t majd elindítom újra, akkor 2-3 ilyen után megint egyből reagál. Eltelik valmennyi idő, akkor megint "belassul". Nem jövök rá mi az oka. Már azon gondolkoztam újratelepítem az egész rasbiant.
-
-
Nagyon nem jó ötlet minden root-ra állítani, és a pi használata sem túl szerencsés. Létre kell hozni egy mezei felhasználót, és kitanulni, hogy milyen jogosultságok vannak. Aztán kitalálni hogyan lenne a legpraktikusabb.
-
Elég egyértelműen megüzente:
/media/ssd/Media/Videos" not accessible [Permission denied]
Nincs joga olvasni az adott könyvtárat. Kinek és milyen jogosultságai vannak?
A sudo usermod -a -G akinekodajogavancsoport minidlna parancsol orvosolhatod.
Ezt linkeltem már?_q
Pontosan mit szeretnél? Mit töltöttél oda, és milyen parancsot adtál ki, aminek ez lett az eredménye? -
kovbandi82
őstag
Szóval hihetetlen, úgy csináltad ahogy írtad, és nem megy. A mappát és a fájlokat létrehozza, de nem a letöltés kiáll hibával. A transmission-daemont hogy lehetne rootként futtatni? Lehet az lenne a legjobb. Vagy root jogot adni a debian-transmission usernek...
Parancssorból sudo pi userként és sudo parancsal is tudok mappákat, fájlokat létrehozni, fájlok tartalmát módosítani az adott meghajtón. Ezt nem értem....Már arra is gondoltam, hogy a piken használt samba felcsatolásom a nem jó, de:
- A Kodi a felcsatolt meghajtókról tud törölni
- A mentés plugin elmenti a beállításokat egy sambával felcsatolt vinyóra
- Ugyanerre a vinyóra nem menti el a feliratokat, abba a mappába se, amire a mentéseket csinálnáTransmission másik rpin futna, ssh-n tudok minden csinálni a vinyóra
De a Transmission nem tud tölteni rá -
kovbandi82
őstag
Értem, tehát a samba szerveren egy új megosztást csináljak kimondottan a Transmissionnak, azt csatoljam fel az rpire, és úgy állítsam be a Transmissiont? Jelenleg ugye a komplett vinyó fel van csatolva, annak egy mappája van megadva a Transmissionnak. Rendben, megpróbálom.
-
kovbandi82
őstag
Megcsináltam, így se megy. Sőt, egy másik rpire is ráraktam egy vinyót, oda se. Sambára nem tölt sehová, csak lokális lemezre. Ami azért fura, mert ezen a Rpin van egy kamera is, amit csak úgy beüzemelte, ha nem vagyunk itthon hosszabb ideig, bekapcsolom, pillanatképeket és videókat ment, és arra az eszközön lógó vinyóra, amire töltenék, és az is megy. A kamera/videók szinkronicációja is megy. Tehát minden, kivéve a Kodi feluratok mentése és a Transmission
-
pube111
senior tag
Kipróbáltam, de ott a legnagyobb felbontás az m4 1440x1080. Az hibátlanul megy, úgyhogy szerintem nem a pi a hibás. Viszont a tuner is jó, mert pc ben tökéletes a kép.
Az nem lehet, hogy kevés tápot kap usb-n a tuner? Van valahol valami usb current állítás, de nem tudom hol. -
-
-
_q
addikt
Csak tippelek, nem találtam meg hogy a Pi honnan kapja a 3v3-at, mert usb c-n az 5 V-ot kapja. Ha a HAT eszközök is 3v3-al mennek, akkor korlát lehet még DC-DC konverter ami a PCB-n van. Sokszor ezek se tudnak túl nagy teljesítményt leadni.
(#37053) wassermann
Ha erre gondolsz ezt már néztem. Az a fura, hogy néha jó a felbontás néha pedig nem. De akkor még próbálkozok. -
duffbeer
őstag
GPIO 5V-on nincs elvi korlát. Közös potenciál mind. A gond akkor van, ha a betáp <= pi + gpio fogyasztó. Ekkor megül a táp, leesik a fesz és összeomlik a Pi. Laptopos dolog nem releván, ott nem csak 5V mászkál erre arra. A telefonomhoz amit kaptam töltő is 10V 4A USB c-n...
Szerk.:
Én a táp GPIO lábakról beszélek. Minden egyép mA-ekben mérhető max. -
-
_q
addikt
USB C-től független az, hogy milyen teljesítményt tud leadni GPIO portokon keresztül. Az csak egy csatlakozó.Az hogy a laptopod usb c-n keresztül kapja a tápot az csak annyit jelent, hogy usb c csatlakozó van rajta, nem pedig egyéb kerek, szögletes stb formájú.
GPIO a processzora csatlakozik, annak a portjai szabják meg mekkora teljesítményt lehet levenni róla. Amúgy ahogy olvasom 15-30 mA folyhat a gpio lábakon, illetve 3v3 feszültséget tudnak.(#37047) wassermann
Betettem ezt is, majd a gorup 2 és mode 82-vel is próbáltam. Nem volt jó, majd utána sokadig újraindítás után meg jó lett, de nem is értem mitől. Majd most ismét reboot után megint visszaállt 1024x768-ra. Mikor még nem kapcsolatam ki, hogy boot-nál bekapcsoljon a TV, akkor mindig a TV 1080p felbontására állt be, azóta meg erre a kisebbre. -
apezka
aktív tag
Vagy minden eszközben egyeslével megadod, hogy az x.x.x.250 és x.x.x.251 is a PiSta-ra mutasson, a host fájl szerkesztésével (windows-on, linux-on van ilyen android médiabox-on nem tudom), vagy saját DNS-t indítasz amiben szintén összerendeled őket és DHCP segítségével (vagy fix IP-esetén beállítva azt) pedig a saját DNS-ed címét teríted, hogy az végezze a név feloldást.
-
Csicsóka
őstag
Ebben egyet értünk, egyik ARM SBC sem tudja azt felhasználói élményben, X-en futó progikkal, amit egy i5, de ez természetes.
RockPro64-en, PCI-E to SATA vezérlőbe dugott SSD-re tett rendszeren is próbáltam már desktopot futtatni, hááát az is lassúcska, pedig ez jobb mint az RPI4.
RPI-t én zene játszónak (MoOde) használok, hátán egy DAC-al, erre tökéletes. -
Srácok, fordítva ültök a lovon
Kezdettől fogva a routeren állítja be a Pi fix IP címét. Most miről beszélsz?Már hogy buktad volna?
- Ha tudod, hogy xxx.xxx.1.xxx a címe, akkor a routert eleve xxx.xxx.1.xxx címtartományra állítod.
- Átállítod netmaskot 255.255.254.0-ra, és máris eléred mindkettőt. -
emilll
tag
A routerben be lett állítva fix IP a pi-nek. A csatlakoztatott eszközök mellett vannak "make static" gombok és arra kattintva már fix a pi IPje - ha erre gondolsz. 192.168.1.242. Az admin oldal is bejön, működik a pi, de ha a pihole-on keresztül akarom a netet, akkor nem megy. Legalábbis ha a Win10ben állítom be a pi IP-jét, vagy ha a routerben a DNShez beírom ugyanazt. Vagy máshogy kellene próbálni?
-
PistiSan
addikt
Van rajta egy biosz szerűség ami a pi4 en már frissíthető, ezért tudnak funkciókat bővíteni rajta utólag is. Nem ismerem a pontos technikai részleteket, de nagyjából ennyi a lényege. A fura az, hogy a pi3 tud usb ről bootolni, meglepő hogy a 4 et úgy adták ki, hogy ez ki maradt.
-
azbest
félisten
11 nap
múltkor vettem észre, hogy már kettővel régebbi volt az egyik pi2-őmön futó rendszer, mint az aktuális raspbian
Update helyett már jobb volt full újratelepítést tolni, hogy friss legyen. Simán több hónap uptime-okkal, csak azért indítottam újra néha, mert mondjuk beragadt valamelyik tv tuner és áramtalanítani kell, hogy elfelejtse a firmwareét a tuner (warm vs cold start)
-
azbest
félisten
Ha dd-vel csinálnád, akkor 128 gigás kártyára tudja a dd visszatenni, kisebbre nem.
Ha mentés előtt csinálsz egy nagy fájlt, amit feltöltesz csupa nullával a szabad helyen, akkor nem foglal sok helyet az üres terület. Most valami random adatot talál ott a korábbi használattól függően és azért foglal helyet a tömörített fájlban is.Régebben volt egy script, ami nem dd-vel csinálta, hanem image fájlba hozta létre a particiókat és a hasznos adatot másolta csak bele.
Most, ha jól látom, akkor nem az egész kártyát, hanem a particio0 -át mented ki. A pi rendszerén tudtommal még mindig az van, hogy egy boot és egy adat particiót használ. Szóval nem az egész kártyát mented.
-
PistiSan
addikt
Ha hurcolod, akkor talán meg értem az ssd-t, a gépemben nekem is ssd van, de a pi-n egy 1TB os 2.5-ös hdd lóg, mi sem halljuk, előzőleg a nasomban 3.5-ös hdd volt, az engem és az asszonyt is zavarta este, szóval a laptop hdd-t én is bátran ajánlom. Amúg az ssd nagyon jó dolog, de a GB/Ft -ban a hdd még mindig sokkal jobb.
-
Murdock1981
tag
Persze megértem és nem is akarlak lebeszélni róla.
De..😀.. megbízhatóság terén a hdd-k is bizonyítottak. Az 500asom 1080nap üzemidőnél jár és 100%-os kondícióban van. A gigabites lan port 125MB/secet tud maximum ha nem tévedek. Valóban ennyit nem tud egy 2.5-ös 5400-as hdd, de az ssd sebessége sincs igazán kihasználva.
A terhelésről még csak annyit hogy bármelyik usb-be (pc, laptop,tv, pi) bedugva rendesen működött az 500-as 1 usb csatlakozással, pedig a szabvány usb port 5v 500mah, vagy port terhelésről sztm nincs szó és bár nem mértem, de nem hiszem, hogy egy ssd jelentősen kevesebbet fogyasztana.
Imádom az ssd-t, pc/laptopban az van. A kamera rendszer rögzítőjében és a pi-nél viszont marad a hdd. -
Murdock1981
tag
Saját vélemény/tapasztalat rpi3b+
2.5"-os hdd-vel 0 hangja van, 10 centiről kizárt hogy bárki hallaná. Plussz táp nélkül is simán megy, annyi bibi, hogy nekem arról bootolt és bootolás közben egy pillanatra lekapcsolja az usb-t, emiatt újra fel kellett pörögnie, emiatt egy idő után adatvesztés volt és nem indult a rendszer. (Tanuló korszakom elején elég sokszor újraindítottam).
3.5"-os hdd-vel hangosabb kb 30 centiről már nem hallom. Ágyunktól fél méterre van és párom még nem szólt érte. Ide ugye kell még egy 12v táp is.
Fogyasztás ezzel a kombóval 10.41w óránként, azaz napi ~10 Ft. A 2.5 hdd-vel ~7Ft
A 2.5-ös vinyora 5V 450mah volt írva, az ssd-kre amit én láttam 5V 1A.
Szóval az én véleményem hogy egy 2.5-ös 1TB hdd sokkal gazdagságosabb, mert olcsóbb, hangja nincs, sebessége egy pi-nek tökéletesen elég ( az 500-asom ha jól emlékszem 80MB/s írást tudott PC-be rakva) és fogyasztásban sosem hozza vissza az árat az ssd a hdd hez viszonyítva. -
Fut a daemon?
sudo systemctl status minidlna.service
● minidlna.service - LSB: minidlna server
Loaded: loaded (/etc/init.d/minidlna; generated)
Active: active (running) since Sun 2020-02-02 23:52:05 CET; 6min ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Tasks: 2 (limit: 2200)
Memory: 7.6M
CGroup: /system.slice/minidlna.service
└─3352 /usr/sbin/minidlnad -f /etc/minidlna.conf -P /run/minidlna/minidlna.pid -rfebr 02 23:52:04 magic-pi systemd[1]: Starting LSB: minidlna server...
febr 02 23:52:05 magic-pi systemd[1]: Started LSB: minidlna server.A böngészőben mit látsz, ha megnyitod a http://192.168.1.1:8200 címet (az IP címet értelemszerűen helyettesítsd be a Te eszközöd IP címére)
Ja, nem te, hanem J0shu4M1ll3r
-
PistiSan
addikt
Távoli eléréshez van esetleg valami olyan megoldás, ami NAT-olt ip mögül is működik? A legjobb az lenne, hogy ha webes konzolt adna, de egy sima ssh is jó, az nem fogyaszt sok adatforgalmat. Láttam hogy sok mindent ajánlanak, de egyrészt nem tudom mi az ami tényleg biztonságos, másrészt ha van valami bevált dolog annak az ajánlását is szívesen venném.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Gumi és felni topik
- Tőzsde és gazdaság
- Subaru topik
- Windows 7
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest