- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
sonar
addikt
wifi 10m, - khm, a hatótáv ahogy FM-nél antenna és adóteljesítmény függő.
Mondjuk annál az idegenvezető cuccnál olcsóbbat szerintem nem igazán lehet kihozni.
De ettől függetlenül én továbbra is azt mondom, hogy érdemes egy kört futni és próbálkozni alternatívákkal ha van rá idő és energia. Mert mi lehet a legrosszabb? Ami Edisonnál, hogy lesz egy zsák tapasztalata, hogy mi nem működik adott környezetben. -
pelgrim_v1
tag
Eddig az ár miatt vonzó opció volt, de egyedi (bár nagyon primitív) szerkezet így az alkatrész beszerzés nem gazdaságos és problémás
bt -nek tudtommal 7 slave a max de javítsatok ki ha tévedek
majd holnap fotózok egy ilyen eszközt
hosszú távon jobb lenne az önellátás amúgy és még ha ugyan arra az árra is jön ki (30 euro volt eddig de mostmár 40-50)
-
-
Misi_D
tag
Nem tudom a régi kábellel tesztelni, az egyben volt, nem szétszedhető az adaptertől - arra akartam utalni az egybe' cuccal.
Teljesen jogos, nem 20A, elírtam, 20W lett volna, azaz a teljesítményt akartam írni, elnézést!
Tehát, az új adapter egy Cellect "utazó" adapter az MM-ből, type-c és usb-a kimenetekkel. Most rákeresve látom, h 18W az usb a-n, 20W pedig a type-c-n: [link]
Arról fogalmam sincs, h ez a márka mennyira megbízható, azt persze sejtem, h biztos nem az adapterek csúcsa. De kicsit kezdek elbizonytalanodni, h a specifikációban mit jelent ez a két sor...:
Kimeneti töltés: 5-2,4A
Kimeneti feszültség: 5V/3,4AAz alaplapon elfáradó alkatrészek kapcsán, ha készítek róla fotót, kép alapján kb behatárolható, h ilyen irányban érdemes-e tovább menni?
Thx!
-
E.Kaufmann
veterán
Én annyit értem el a plusz tápfesszel és rövidebb kábellel, hogy a Home Assistant alatt már nem látok riasztásokat alacsony tápfesz miatt (stabilitási gondjaim nem voltak szerencsére). Jobb lett volna, ha USB helyett lett volna ott két tüske még pluszban oszt csókolom, úgy oldja meg a paraszt a betápot, ahogy akarja, mert sem a microUSB sem az USB-C nem alkalmas, hogy így mindenféle rásegítés nélkül (QC, PD meg franctudjahogyhíjják nélkül) paraszt módon 5V-al meg legyen táplálva az egész cucc.
-
azbest
félisten
szvsz onnan jön a félreértés, hogy a "hivatalos" tápokat eleve 5.2V-osnak reklámozták, de amúgy a legtöbb ilyen kis táp terheletlenül fölé lövi a feszültséget,mert terhelés alatt nem olyan stabilak és lejjebb esnek. Plusz a kábelek sokszor gagyik és nagy az ellenállásuk, azokon esik a feszültség és ezt kompenzálják.
-
E.Kaufmann
veterán
Ez a baj, hogy nem próbáltad.
Pont ilyennel akartam egy 0.6A Tipli 5 portos smart switch-et, na azt se nagyon bírta, bár lehet, a forrasztás ment félre, de a nagyobb csavaros kötésű tápjait is úgy veszem, hogy jobb ha elosztom legalább kettővel a rájuk írt értéket, de legalább is méretre is olyat veszek, amiből kinézem azt az ampert, amit én szeretnék. Ez egy majdnem körömnyi cucc.Egy ilyennel hajtom most a Pi3-at, de vagdosni kellett a szerelt microUSB-s kábelen és tekerni a fesz-en (5.2V), hogy naponta ne kapjak értesítést táphibáról
-
urandom0
senior tag
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Én is így gondolom, ha nem is a lan, akkor meg a net, de megkérdeztem a supportot, hogy egyáltalán támogatja-e a sata protokolt, mert találkoztam már olyan átalakítóval ami csak nvme, és láss csodát, nem támogatja, uh marad a "gyors" ssd
ja, és szigorúan single sided. Marad valami a hivatalos listából. Pedig egy sata wd red milyen jó lett volna
-
Sakab
senior tag
A termosztát is és a redőny táv is küld az adott frekin egy csomagot ami max 64byte. Ha ezt a csomagot lemásolom és a Home Assistantnak megtanítom akkor én úgy gondolom, hogy mennie kell. Vagy tévedek?
Szerk: Csodás ez a google kereső...most találam a kacsás keresővel 10mp alatt:
Try to use, with RaspberryPI, the code from ESPHome custom component for Computherm/Delta Q7RF/Q8RF receiver. [link]Itt pedig a redőny:
Control "Smart Home" 433MHz shutters from a Raspberry Pi via a tiny webapp [link]És akkor ha jól értem a fentebb említett modul kezeli mind 2 frekit és az RPivel is elboldogul. Akkor egyenesbe vagyok
-
///Krisz\\\
senior tag
Még egy kérdés, hátha neked már volt ilyennel tapasztalatod. A Transmission képtelen tartani a letöltési sebességet, értem ez alatt, hogy ahogy elindul a torrent elkezd emelkedni a sebesség, felmegy 20-30 MB/s-ig utána visszazuhan 1-4 MB/s-re és utána megint felfut.
Először arra gondoltam, hogy az internet sebességével van probléma, de akkor szerintem fixen egy alacsony értéket tartana, nem lenne ekkora folyamatosa kilengés. A peer-ek száma is állandó és az SD kártyát sem gondolnám szűk keresztmetszetnek, mert tesztek alapján 90-100 MB/s-el írható. Letöltés közben a processzor terhelés nem nagyon megy 30% fölé és RAM-ból is csak 155 MB-ot eszik a 4 GB-ból a teljes rendszer.
Én valami gyorsítótár problémára gondoltam, ezért a json-ben megnöveltem a cache méretét 4 MB-ról 256 MB-ra, de semmi nem változott ezzel a sebesség ingadozással kapcsolatban. Neked van ötleted, hogy ezt mi okozhatja?
-
///Krisz\\\
senior tag
Köszönöm, ez elég részletesnek tűnik, megpróbálom így.
Egy kérdésem lenne. A csatolt leírásban ha jól látom a mappát egy külső HDD-n hoztad létre. Én most kezdésnek a microSD kártyán szeretném létrehozni a mappát (ha működik és beválik ez a setup, akkor beruházok egy külső HDD-re). Azt írtad az előbb, hogy ne a home mappába tegyem.
Hol hozzam létre, hogy “kompatibilis” legyen a küldött leírással?
-
///Krisz\\\
senior tag
Ebben biztos igazad van, de alapvetően nekem csak az lett volna a célom, hogy kiváltsam a jelenlegi NAS-omat, amire a leírások alapján ezzel a két alkalmazással alkalmas lett volna a Pi számomra.
Az, hogy eddig eljussak, hetekbe telt, mert sajnos nincsenek olyan leírások, amik végig vezetik a felhasználót egy adott alkalmazás beállításán, mindegyik csak rész infókat tartalmaz (például erről a jogosultságbeállításról, szinte sehol nem írnak, csak feltelepítik az alkalmazást, beállítják a config-ot és megy).
Még egy kicsit próbálkozom vele, de ha nem tudom megcsinálni, akkor inkább eladom a Pi-t, mert nekem nem ér ez ennyit, nem akarok hónapokig szívni 2 alkalmazás feltelepítésével és beállításával. Azt hittem ez ennél egyszerűbb lesz.
-
///Krisz\\\
senior tag
Én is erre gondolok, mert a Transmission-nél is ez volt a gond, csak nem értek a Linux-hoz és nem tudom, hogy pontosan hogyan kellene ezt megvalósítani. Ebben az operációsrendszerben a jogosultságkezelés valami elképesztően bonyolult.
Múltkor kutga-tól kaptam egy részletes leírást a Transmission-re:
sudo nano /etc/init.d/transmission-daemon
USER=horvathkrisztian
sudo nano /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/transmission-daemon.service
User=horvathkrisztian
sudo systemctl daemon-reload
sudo chown -R $USER:$USER /etc/transmission-daemon
sudo mkdir -p /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo ln -s /etc/transmission-daemon/settings.json /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo chown -R $USER:$USER /home/$USER/.config/transmission-daemon/
Csak van egy tippem, hogy ezekben nem lesz elengedő átírni a transmission szavakat miniDLNA-ra
Na mindegy, megyek tovább a másik topikba.
-
-
Archttila
veterán
Ertelek es egyebkent igazad is van
ez inkabb az en hulyesegem... de ennel tobb bajom soha ne legyen
De hogy ON is legyek: RPI4 - 120GB SSD system backup elott frissen, fstrimmel arconcsapva:
[alucard@desktop ~]$ server.backup
Starting backup and compression...
*** Zstandard CLI (64-bit) v1.5.6, by Yann Collet ***
Note: 8 physical core(s) detected
[sudo] password for alucard:
(L15) Buffered: 19.2 MiB - Consumed: 112 GiB - Compressed: 843 MiB => 0.74%
14309+1 records in
14310+0 records out
120040980480 bytes (120 GB, 112 GiB) copied, 316.828 s, 379 MB/s
/*stdin*\ : 0.74% ( 112 GiB => 843 MiB, /home/alucard/Downloads/server_backup.img.zst)
Backup completed successfully. The compressed backup is located at /home/alucard/Downloads/server_backup.img.zst -
Archttila
veterán
nem kell gondolkodni, megérteni a jogosultságkezelést
Na hat pont ez a bajom vele
nem kell erteni, nem kell tudni, nem akarok semmit csak csinald meg menjen
ahh, halálom... (tudom tudom, oregszem neha mar a sajat fiam is a fejemhez vagja)
En azt vallom, mindig mident egyszer meg kell erteni, meg kell csinalni, meg kell irni, (de minimum megprobalni) es azzal mar kesobb nem lesz gondha megis, akkor a tudas birtokaban mar konnyen orvosolhato a hiba (vagy nem
) de legalabb nem zargatom allandoan a masikat minden apro kis baromsaggal.
Van nem egy olyan 40+ ismerosom aki a mai napig nem tud feltenni egy nyamvad Windows-t, pedig 1995 ota van PC-jePersze a WOW az megy 20 eve, meg a bullshit videok posztolgatasa egesz nap...
-
Vasti74
senior tag
Persze, "kütyüzni" jó dolog :-) Totál igazatok van, régebben én is 2x inkább nekiálltam volna egy ilyen építésének, minthogy gyári NAS-t vegyek.. Még akkor is, ha a plusz szolgáltatások 99,9%-a valószínűleg sohasem fog kelleni senkinek, viszont simán belefuthat az ember egy olyan dologba, amit gyári NAS-al két kattintás megoldani, házi kütyüvel meg valahol a vért izzadás és a lehetetlen között ;-)
Viszont arra kíváncsi lennék, hogy az egy szem, ha jól tudom nem is rakéta sebességű USB3 portra dugott 4 SATA vinyó szoftveres raid-el milyen teljesítményt ad?! Mert szerintem ott igen hamar elfogy a sávszélesség...
-
Vasti74
senior tag
OK, a 4 lemezes necces, mert azokból - igaz, csak a legdrágább Synology cuccokat néztem - olyat találtam, amire még 2 évig van biztonsági frissítés.
De 2 lemezes Syno 2016-os is van már ennek a kártyának az áráért...
Ha meg hozzáadjuk, hogy ugye ehhez kell még egy Pi is ;-) , + memóriakártya, ház, amiben ez el is fér, táp, ami ezt el is bírja, akkor azért szerintem kiderül, hogy NAS-t sem igazán Pi-ből érdemes építeni.Tényleg nem vagyok Pi ellenes!!! ;-) Van, amire jó.
De sok mindenre csak úgy, hogy eléggé döcögős a dolog, és még drágább is, mint egy kész és jó megoldás.
Aztán lehet, hogy csak az van, hogy megöregedtem ;-) Régen én is mindenre mindent akartam telepíteni, mindenből mindent csinálni: csak WRT-képes router és azonnal firmware csere, stb. De régóta inkább olyan cuccot keresek, ami eleve tudja azt, ami nekem kell: csak be kell kapcsolni, és használni.
-
ricsip
addikt
A Conrad a német bütykölős nyugdíjaskorba lépett (és ezért ellágyult agyú) műszaki emberekből él(t), akiknek nincs reális ár-érzékük, ezért a kínából behozott olcsó selejtet el lehet(ett) nekik adni egy bonyolult "deutschland" átcímkézés után, tripla vagy 4x-es áron.
Ez a Conrad sikertörténete.
-
Archttila
veterán
Nem is annyira pebkac... kategoria, mindossze arrol van szo, hogy kozelebb hajolva a 2.5' kis 1TB WD PiDrive is daral vagy 20 masodpercig, csak az ugye eddig nem tunt fel mert kicsi is, halk is... a Toshiba meg zajosabban teszi mindezt, es (gondolom a merete miatt) picit tovabb is tart. Nagyjabol az a jelenseg amit ricsp mar kifejtett. Mivel szerver igy csak ritkan van ujrainditva, szoval ennel tobbet nem is foglalkozom a temaval.
Az mar visxont jobban zavar, hogy hiaba vagom nyakon hdparm -B 255 -tel, tovabbra is lekapcsol okelme... egy Axagon VIA chipes kulso rackben van, de mar latom elore hogy a rack vezerloje szopat... este kiderul. -
A CPU watchdog nem tud kifagyni, mert hardveres.
Amúgy csak sejtem, hogy van benne, mert az összes létező mikrokontrollerben alap a hardveres watchdog counter, gondolom egy ilyen komplex SoC sem jöhet ki a gyárból anélkül.Azért ennél univerzálisabb ez a kis kütyü.
Milyen szempontból? Mást is tud a watchdog? Őrzi a házat is, vagy mit? -
azbest
félisten
BCM2712D0 [link]
The D0 stepping of BCM2712 removes unused functionality from BCM2712C1. There is no functional difference between the C1 and D0 steppings. Physically, the packages use the same amount of space.Gondolom voltak a sziliciumban olyan modulok is, amiket sosem engedélyeztek végül a firmwareben és most kihagyták, így talán kisebb helyet foglal, többet lehet kivágni belőle egy waferből.
-
-
Bocs, ezt benéztem. Akkor a 64Gb lehet akár ... 3$ is.
Dehogy várom el, hogy alkatrész árban adják a dolgokat.
De ez az árazás akkor is irreális ebben a formában.Majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy a 4x akkora RAM sosem kerül 4x annyiba. Tehát nem csak amiatt lesz olcsóbb a lap, mert gyengébb alkatrészt tesznek bele, aminek nem sokkal kevesebb a bekerülési költsége, hanem egészen biztosan kevesebb rajta a haszonkulcs is. Tehát valójában teljesen felesleges emiatt lebutítani a gépet, adhatnák a fullos változatot is ennyivel csökkentett marzzsal, és akkor az ügyfél sem lenne átverve.
-
cimp
senior tag
Na közben még kínoztam a cuccot és érdekes, mert bebootol, csak mivel nem tudja mountolni ami az fstabban van ezért egy root terminálba enged be a root jelszó beírása után. Nem hálózaton, hanem a rádugott monitor billentyűzettel. Ha itt kézzel mondom neki, hogy mount /xxxx akkor felmountolja és látja uuid szerint is, meg /dev/md0 -ként is. Viszont az van, hogy bootoláskor azzal kezdi, hogy az fsck-t nem tudja lefuttatni és elhányja magát.
Parancssorból pedig mindig azt írja, hogy megváltozott az fstab és futtassam a systemctl damon-reload -ot.
Lefuttatom és utána jónak tűnik, de reboot után megint ugyanaz, megváltozott az fstab és futtassam a systemctl damon-reload -ot.
Az fsck viszont tényleg nem fut meg parancssorból sem.
df -h val miután fel-moutoltam parancssorból akkor látszik, előtte természetesen nem. -
kovbandi82
őstag
Elírtam az elején, most látom.
Kettő ftp felhasználóm van, ftpmnt és az ftphdd2, ezeknek a home mappájának az FTP almapiájába van felcsatolva az elérni kívánt 2 meghajtó.
Igazából lövésem sincs, mi lehet a baj, eddig openwrt-n ment az ftp szerver, ott nem volt ilyen gondom. -
slylecz
csendes tag
Bocsi, szerintem most másoltam be először életemben ilyen hosszú szöveget mutatóba.
Most annyi gond van, hogy nem indul el a rendszer.
Sebaj, megpróbálom mégegyszer előlről, de mostmár okosabban, a megfelelő mappákba letöltve, hogy ne panaszkodjon. Hátha ez az indulás proléma is megoldódik -
slylecz
csendes tag
Végül sikerült felraknom, amit el is érek, de vannak benne ezek a "Permission denied" sorok, amik nem tudom, hogy mire utalnak.
De itt van az egész:
sly@raspberrypi:~ $ sudo apt install /home/sly/mongodb-org-server_4.4.18_arm64.deb
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
Note, selecting 'mongodb-org-server' instead of '/home/sly/mongodb-org-server_4.4.18_arm64.deb'
The following packages were automatically installed and are no longer required:
libraspberrypi0 libwpe-1.0-1 libwpebackend-fdo-1.0-1
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
The following additional packages will be installed:
libssl1.1
The following NEW packages will be installed:
libssl1.1 mongodb-org-server
0 upgraded, 2 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 1,397 kB/20.3 MB of archives.
After this operation, 83.1 MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue? [Y/n] y
Get:1 http://archive.raspberrypi.com/debian bookworm/main arm64 libssl1.1 arm64 1.1.1w-0~deb11u1+rpt1 [1,397 kB]
Get:2 /home/sly/mongodb-org-server_4.4.18_arm64.deb mongodb-org-server arm64 4.4.18 [18.9 MB]
Fetched 1,397 kB in 2s (859 kB/s)
Preconfiguring packages ...
Selecting previously unselected package libssl1.1:arm64.
(Reading database ... 147768 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../libssl1.1_1.1.1w-0~deb11u1+rpt1_arm64.deb ...
Unpacking libssl1.1:arm64 (1.1.1w-0~deb11u1+rpt1) ...
Selecting previously unselected package mongodb-org-server.
Preparing to unpack .../mongodb-org-server_4.4.18_arm64.deb ...
Unpacking mongodb-org-server (4.4.18) ...
Setting up libssl1.1:arm64 (1.1.1w-0~deb11u1+rpt1) ...
Setting up mongodb-org-server (4.4.18) ...
Adding system user `mongodb' (UID 112) ...
Adding new user `mongodb' (UID 112) with group `nogroup' ...
Not creating `/nonexistent'.
Adding group `mongodb' (GID 122) ...
Done.
Adding user `mongodb' to group `mongodb' ...
Done.
Processing triggers for man-db (2.11.2-2) ...
Processing triggers for libc-bin (2.36-9+rpt2+deb12u7) ...
N: Download is performed unsandboxed as root as file '/home/sly/mongodb-org-server_4.4.18_arm64.deb' couldn't be accessed by user '_apt'. - pkgAcquire::Run (13: Permission denied)
sly@raspberrypi:~ $ sudo systemctl daemon-reload
sly@raspberrypi:~ $ sudo systemctl enable mongod
Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/mongod.service → /lib/systemd/system/mongod.service.
sly@raspberrypi:~ $ sudo systemctl start mongod
sly@raspberrypi:~ $ apt list curl
Listing... Done
curl/stable,stable-security,now 7.88.1-10+deb12u5 arm64 [installed]
curl/stable,stable-security 7.88.1-10+deb12u5 armhf
sly@raspberrypi:~ $ sudo apt install openjdk-17-jre-headless
ca-certificates-java java-common
Suggested packages:
default-jre fonts-dejavu-extra fonts-ipafont-gothic fonts-ipafont-mincho fonts-wqy-microhei | fonts-wqy-zenhei fonts-indic
ca-certificates-java java-common openjdk-17-jre-headless
0 upgraded, 3 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 42.7 MB of archives.
After this operation, 193 MB of additional disk space will be used.
Get:1 http://deb.debian.org/debian bookworm/main arm64 ca-certificates-java all 20230710~deb12u1 [11.9 kB]
Get:2 http://deb.debian.org/debian bookworm/main arm64 java-common all 0.74 [6,388 B]
Get:3 http://deb.debian.org/debian-security bookworm-security/main arm64 openjdk-17-jre-headless arm64 17.0.11+9-1~deb12u1 [42.7 MB]
Fetched 42.7 MB in 5s (9,380 kB/s)
Selecting previously unselected package ca-certificates-java.
(Reading database ... 147790 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../ca-certificates-java_20230710~deb12u1_all.deb ...
Unpacking ca-certificates-java (20230710~deb12u1) ...
Selecting previously unselected package java-common.
Preparing to unpack .../java-common_0.74_all.deb ...
Unpacking java-common (0.74) ...
Selecting previously unselected package openjdk-17-jre-headless:arm64.
Preparing to unpack .../openjdk-17-jre-headless_17.0.11+9-1~deb12u1_arm64.deb ...
Unpacking openjdk-17-jre-headless:arm64 (17.0.11+9-1~deb12u1) ...
Setting up java-common (0.74) ...
Setting up ca-certificates-java (20230710~deb12u1) ...
No JRE found. Skipping Java certificates setup.
Setting up openjdk-17-jre-headless:arm64 (17.0.11+9-1~deb12u1) ...
update-alternatives: using /usr/lib/jvm/java-17-openjdk-arm64/bin/java to provide /usr/bin/java (java) in auto mode
update-alternatives: using /usr/lib/jvm/java-17-openjdk-arm64/bin/jpackage to provide /usr/bin/jpackage (jpackage) in auto mode
update-alternatives: using /usr/lib/jvm/java-17-openjdk-arm64/bin/keytool to provide /usr/bin/keytool (keytool) in auto mode
update-alternatives: using /usr/lib/jvm/java-17-openjdk-arm64/bin/rmiregistry to provide /usr/bin/rmiregistry (rmiregistry) in auto mode
update-alternatives: using /usr/lib/jvm/java-17-openjdk-arm64/lib/jexec to provide /usr/bin/jexec (jexec) in auto mode
Processing triggers for ca-certificates-java (20230710~deb12u1) ...
Adding debian:ACCVRAIZ1.pem
Adding debian:AC_RAIZ_FNMT-RCM.pem
Adding debian:AC_RAIZ_FNMT-RCM_SERVIDORES_SEGUROS.pem
Adding debian:Actalis_Authentication_Root_CA.pem
Adding debian:AffirmTrust_Commercial.pem
Adding debian:AffirmTrust_Networking.pem
Adding debian:AffirmTrust_Premium_ECC.pem
Adding debian:AffirmTrust_Premium.pem
Adding debian:Amazon_Root_CA_1.pem
Adding debian:Amazon_Root_CA_2.pem
Adding debian:Amazon_Root_CA_3.pem
Adding debian:Amazon_Root_CA_4.pem
Adding debian:ANF_Secure_Server_Root_CA.pem
Adding debian:Atos_TrustedRoot_2011.pem
Adding debian:Autoridad_de_Certificacion_Firmaprofesional_CIF_A62634068_2.pem
Adding debian:Autoridad_de_Certificacion_Firmaprofesional_CIF_A62634068.pem
Adding debian:Baltimore_CyberTrust_Root.pem
Adding debian:Buypass_Class_2_Root_CA.pem
Adding debian:Buypass_Class_3_Root_CA.pem
Adding debian:CA_Disig_Root_R2.pem
Adding debian:Certainly_Root_E1.pem
Adding debian:Certainly_Root_R1.pem
Adding debian:Certigna.pem
Adding debian:Certigna_Root_CA.pem
Adding debian:certSIGN_Root_CA_G2.pem
Adding debian:certSIGN_ROOT_CA.pem
Adding debian:Certum_EC-384_CA.pem
Adding debian:Certum_Trusted_Network_CA_2.pem
Adding debian:Certum_Trusted_Network_CA.pem
Adding debian:Certum_Trusted_Root_CA.pem
Adding debian:CFCA_EV_ROOT.pem
Adding debian:Comodo_AAA_Services_root.pem
Adding debian:COMODO_Certification_Authority.pem
Adding debian:COMODO_ECC_Certification_Authority.pem
Adding debian:COMODO_RSA_Certification_Authority.pem
Adding debian:DigiCert_Assured_ID_Root_CA.pem
Adding debian:DigiCert_Assured_ID_Root_G2.pem
Adding debian:DigiCert_Assured_ID_Root_G3.pem
Adding debian:DigiCert_Global_Root_CA.pem
Adding debian:DigiCert_Global_Root_G2.pem
Adding debian:DigiCert_Global_Root_G3.pem
Adding debian:DigiCert_High_Assurance_EV_Root_CA.pem
Adding debian:DigiCert_TLS_ECC_P384_Root_G5.pem
Adding debian:DigiCert_TLS_RSA4096_Root_G5.pem
Adding debian:DigiCert_Trusted_Root_G4.pem
Adding debian:D-TRUST_BR_Root_CA_1_2020.pem
Adding debian:D-TRUST_EV_Root_CA_1_2020.pem
Adding debian:D-TRUST_Root_Class_3_CA_2_2009.pem
Adding debian:D-TRUST_Root_Class_3_CA_2_EV_2009.pem
Adding debian:emSign_ECC_Root_CA_-_C3.pem
Adding debian:emSign_ECC_Root_CA_-_G3.pem
Adding debian:emSign_Root_CA_-_C1.pem
Adding debian:emSign_Root_CA_-_G1.pem
Adding debian:Entrust.net_Premium_2048_Secure_Server_CA.pem
Adding debian:Entrust_Root_Certification_Authority_-_EC1.pem
Adding debian:Entrust_Root_Certification_Authority_-_G2.pem
Adding debian:Entrust_Root_Certification_Authority_-_G4.pem
Adding debian:Entrust_Root_Certification_Authority.pem
Adding debian:ePKI_Root_Certification_Authority.pem
Adding debian:e-Szigno_Root_CA_2017.pem
Adding debian:E-Tugra_Certification_Authority.pem
Adding debian:E-Tugra_Global_Root_CA_ECC_v3.pem
Adding debian:E-Tugra_Global_Root_CA_RSA_v3.pem
Adding debian:GDCA_TrustAUTH_R5_ROOT.pem
Adding debian:GlobalSign_ECC_Root_CA_-_R4.pem
Adding debian:GlobalSign_ECC_Root_CA_-_R5.pem
Adding debian:GlobalSign_Root_CA.pem
Adding debian:GlobalSign_Root_CA_-_R3.pem
Adding debian:GlobalSign_Root_CA_-_R6.pem
Adding debian:GlobalSign_Root_E46.pem
Adding debian:GlobalSign_Root_R46.pem
Adding debian:GLOBALTRUST_2020.pem
Adding debian:Go_Daddy_Class_2_CA.pem
Adding debian:Go_Daddy_Root_Certificate_Authority_-_G2.pem
Adding debian:GTS_Root_R1.pem
Adding debian:GTS_Root_R2.pem
Adding debian:GTS_Root_R3.pem
Adding debian:GTS_Root_R4.pem
Adding debian:HARICA_TLS_ECC_Root_CA_2021.pem
Adding debian:HARICA_TLS_RSA_Root_CA_2021.pem
Adding debian:Hellenic_Academic_and_Research_Institutions_ECC_RootCA_2015.pem
Adding debian:Hellenic_Academic_and_Research_Institutions_RootCA_2015.pem
Adding debian:HiPKI_Root_CA_-_G1.pem
Adding debian:Hongkong_Post_Root_CA_1.pem
Adding debian:Hongkong_Post_Root_CA_3.pem
Adding debian:IdenTrust_Commercial_Root_CA_1.pem
Adding debian:IdenTrust_Public_Sector_Root_CA_1.pem
Adding debian:ISRG_Root_X1.pem
Adding debian:ISRG_Root_X2.pem
Adding debian:Izenpe.com.pem
Adding debian:Microsec_e-Szigno_Root_CA_2009.pem
Adding debian:Microsoft_ECC_Root_Certificate_Authority_2017.pem
Adding debian:Microsoft_RSA_Root_Certificate_Authority_2017.pem
Adding debian:NAVER_Global_Root_Certification_Authority.pem
Adding debian:NetLock_Arany_=Class_Gold=_FĹ‘tanĂşsĂtvány.pem
Adding debian:OISTE_WISeKey_Global_Root_GB_CA.pem
Adding debian:OISTE_WISeKey_Global_Root_GC_CA.pem
Adding debian:QuoVadis_Root_CA_1_G3.pem
Adding debian:QuoVadis_Root_CA_2_G3.pem
Adding debian:QuoVadis_Root_CA_2.pem
Adding debian:QuoVadis_Root_CA_3_G3.pem
Adding debian:QuoVadis_Root_CA_3.pem
Adding debian:Secure_Global_CA.pem
Adding debian:SecureSign_RootCA11.pem
Adding debian:SecureTrust_CA.pem
Adding debian:Security_Communication_ECC_RootCA1.pem
Adding debian:Security_Communication_RootCA2.pem
Adding debian:Security_Communication_RootCA3.pem
Adding debian:Security_Communication_Root_CA.pem
Adding debian:SSL.com_EV_Root_Certification_Authority_ECC.pem
Adding debian:SSL.com_EV_Root_Certification_Authority_RSA_R2.pem
Adding debian:SSL.com_Root_Certification_Authority_ECC.pem
Adding debian:SSL.com_Root_Certification_Authority_RSA.pem
Adding debian:Starfield_Class_2_CA.pem
Adding debian:Starfield_Root_Certificate_Authority_-_G2.pem
Adding debian:Starfield_Services_Root_Certificate_Authority_-_G2.pem
Adding debian:SwissSign_Gold_CA_-_G2.pem
Adding debian:SwissSign_Silver_CA_-_G2.pem
Adding debian:SZAFIR_ROOT_CA2.pem
Adding debian:Telia_Root_CA_v2.pem
Adding debian:TeliaSonera_Root_CA_v1.pem
Adding debian:TrustCor_ECA-1.pem
Adding debian:TrustCor_RootCert_CA-1.pem
Adding debian:TrustCor_RootCert_CA-2.pem
Adding debian:Trustwave_Global_Certification_Authority.pem
Adding debian:Trustwave_Global_ECC_P256_Certification_Authority.pem
Adding debian:Trustwave_Global_ECC_P384_Certification_Authority.pem
Adding debian:T-TeleSec_GlobalRoot_Class_2.pem
Adding debian:T-TeleSec_GlobalRoot_Class_3.pem
Adding debian:TUBITAK_Kamu_SM_SSL_Kok_Sertifikasi_-_Surum_1.pem
Adding debian:TunTrust_Root_CA.pem
Adding debian:TWCA_Global_Root_CA.pem
Adding debian:TWCA_Root_Certification_Authority.pem
Adding debian:UCA_Extended_Validation_Root.pem
Adding debian:UCA_Global_G2_Root.pem
Adding debian:USERTrust_ECC_Certification_Authority.pem
Adding debian:USERTrust_RSA_Certification_Authority.pem
Adding debian:vTrus_ECC_Root_CA.pem
Adding debian:vTrus_Root_CA.pem
Adding debian:XRamp_Global_CA_Root.pem
done.
sly@raspberrypi:~ $ sudo apt install jsvc
libcommons-daemon-java
Suggested packages:
java-virtual-machine
jsvc libcommons-daemon-java
0 upgraded, 2 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 307 kB of archives.
After this operation, 1,778 kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://deb.debian.org/debian bookworm/main arm64 libcommons-daemon-java all 1.0.15-10 [281 kB]
Get:2 http://deb.debian.org/debian bookworm/main arm64 jsvc arm64 1.0.15-10 [26.0 kB]
Fetched 307 kB in 0s (1,375 kB/s)
Selecting previously unselected package libcommons-daemon-java.
(Reading database ... 148116 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../libcommons-daemon-java_1.0.15-10_all.deb ...
Unpacking libcommons-daemon-java (1.0.15-10) ...
Selecting previously unselected package jsvc.
Preparing to unpack .../jsvc_1.0.15-10_arm64.deb ...
Unpacking jsvc (1.0.15-10) ...
Setting up libcommons-daemon-java (1.0.15-10) ...
Setting up jsvc (1.0.15-10) ...
sly@raspberrypi:~ $ sudo update-alternatives --config java
There is 1 choice for the alternative java (providing /usr/bin/java).
Selection Path Priority Status
------------------------------------------------------------
* 0 /usr/lib/jvm/java-17-openjdk-arm64/bin/java 1711 auto mode
1 /usr/lib/jvm/java-17-openjdk-arm64/bin/java 1711 manual mode
Press <enter> to keep the current choice[*], or type selection number: 2
Press <enter> to keep the current choice[*], or type selection number:
sly@raspberrypi:~ $ sudo update-alternatives --config java
Press <enter> to keep the current choice[*], or type selection number: 1
sly@raspberrypi:~ $ wget https://static.tp-link.com/upload/software/2024/202402/20240227/Omada_SDN_Controller_v5.13.30.8_linux_x64.deb
--2024-06-13 19:00:21-- https://static.tp-link.com/upload/software/2024/202402/20240227/Omada_SDN_Controller_v5.13.30.8_linux_x64.deb
Resolving static.tp-link.com (static.tp-link.com)... 2600:9000:2050:f000:c:35e7:f300:93a1, 2600:9000:2050:a200:c:35e7:f300:93a1, 2600:9000:2050:7200:c:35e7:f300:93a1, ...
Connecting to static.tp-link.com (static.tp-link.com)|2600:9000:2050:f000:c:35e7:f300:93a1|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 194341084 (185M) [application/octet-stream]
Saving to: â€Omada_SDN_Controller_v5.13.30.8_linux_x64.deb’
Omada_SDN_Controller_v5.13.30.8_linux_x 100%[=============================================================================>] 185.34M 44.5MB/s in 4.3s
2024-06-13 19:00:25 (43.4 MB/s) - â€Omada_SDN_Controller_v5.13.30.8_linux_x64.deb’ saved [194341084/194341084]
sly@raspberrypi:~ $ sudo apt install /home/sly/Omada_SDN_Controller_v5.13.30.8_linux_x64.deb
Note, selecting 'omadac' instead of '/home/sly/Omada_SDN_Controller_v5.13.30.8_linux_x64.deb'
omadac
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 0 B/194 MB of archives.
After this operation, 182 MB of additional disk space will be used.
Get:1 /home/sly/Omada_SDN_Controller_v5.13.30.8_linux_x64.deb omadac all 5.13.30.8 [194 MB]
Preconfiguring packages ...
Selecting previously unselected package omadac.
(Reading database ... 148218 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../Omada_SDN_Controller_v5.13.30.8_linux_x64.deb ...
Unpacking omadac (5.13.30.8) ...
Setting up omadac (5.13.30.8) ...
Install Omada Controller succeeded!
==========================
current data is empty
Omada Controller will start up with system boot. You can also control it by [/usr/bin/tpeap].
check omada
Starting Omada Controller. Please wait........................................................................................................................
.............................................................................
Started successfully.
You can visit http://localhost:8088 on this host to manage the wireless network.
========================
N: Download is performed unsandboxed as root as file '/home/sly/Omada_SDN_Controller_v5.13.30.8_linux_x64.deb' couldn't be accessed by user '_apt'. - pkgAcquire::Run (13: Permission denied)
sly@raspberrypi:~ $ -
icemad
nagyúr
Pont tegnap futottam bele egy olyan problémába, hogy bizonyos dolgokat nem lehet elérni vpn-nel. Pl Telekom tv go egyáltalán nem megy. Erre is érdemes figyelni. Pl, ha a routeren van a vpn, akkor pl egy okos tv nem tud csatlakozni a Telekom tv go-hoz. Valakinek ez fontos lehet.
-
atesss
addikt
Na de az nem lényeges hogy milyen VPN-t tud a router ?
Nem kell konkrétan az adott rendszert támogatnia ?
Pl. WireGuard-ot azt néztem hogy Mikrotik csak egy viszonylag modernebb FW-el támogatja.
A Mikrotik hAP AC2-ket (meg a Lite- verziót) mind frissítenem kéne ROS v7-re. Ha lehet egyáltalán a Lite-ot. -
De másodszor már nem indul el, ha ugyanazt telepítem újra, kézi indítással sem, csak ha egy másik fajta webszervert telepítek... És az is csak egyszer, újraindításig.
Tudom, hogy hogy kéne működnie, és ha egy install script telepít egy webszervert, majd utána megkérdezi, hogy "szeretném-e, hogy a rendszerrel együtt automatikusan induljon", akkor azért feltételezhető, hogy be is állítja. Vagy legalábbis megpróbálja. -
A telepítésnél lehet választani apache, lighttpd és nginx közt. Bármelyiket is telepítettem, újraindítás után nem ment, egy másikat kellett választani, azután az se ment.
Nem a leírással van baj, az alapján működik a telepítés, más probléma van. Az is lehet, hogy az SD kártya rossz, bár ezt cáfolni látszik, hogy újratelepítés után már nem tölti le a csomagokat, mert úgy látja, hogy telepítve van minden... 🤔
Jövő héten lesz csak időm vele foglalkozni, kipróbálok másik os img-et. Az se mindegy mivel próbálom, mert az újabb Raspi os alapból nem támogatja a régi zero kamerákat.
Köszi a segítséget, majd írok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Linux Mint
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Dell EqualLogic PS4210E (SAN) szerver, 12x SAS 6TB tároló, két PSU, két vezérlő kártya, RAID, iSCSI
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Crucial 240GB SSD eladó
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged