- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Yettel topik
- Mobil flották
- Második bétánál jár a One UI 8
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pelgrim_v1
tag
Örülök ha ezt mondják a hozzáértők, ez mèg csak 2 napnyi tanulás eredménye >< ismerkedem a technológiával . Minden hozzászólást szívesen fogadok
edit, mivel az erőforrásba belefér, gondolkodok bizonyos dolgokon amit beleépítek, csomagokhoz kulcs rendelés hogy csak a konkrét eszköz tudja fogni, vissza pingelés hogy az adó számon tudja tartani hányan halgatják a broadcastet, de kell ide a matek, a korlátozott erőforrás cpu memoria oldalról rákényszerít az ötletelésre, nem lehet erőből megoldani
-
pelgrim_v1
tag
Huh ezt a notepadet nem akartam megosztani de végülis én még csak most tanulom és fedezem fel a dolgot, hátha észre vesztek hibát az elméletemben/matematikámban:
1. Miért ESP-NOW?
ESP-NOW az ESP32 saját protokollja. Nagyon gyors, WiFi kapcsolat felépítése nélkül működik. Broadcast üzemmód is van benne → nem kell egyesével minden vevőnek külön üzenetet küldeni. Kicsi késleltetés (2–10 ms egy csomag küldés). Stabil 50 méterig normál antennával (külső antennával még több). Akár 20-30 vevőt is stabilan elbír, ha az üzenet kicsi.
Tehát: Broadcast üzemmódban egyetlen üzenet elküldésével minden vevő megkapja ugyanazt a jelet egyszerre.
Ezért nem nő a processzor vagy hálózat terhelése a vevők számával (csak 1 üzenet megy ki).2. Miért kell tömöríteni a hangot?
A mikrofonból érkező nyers audio adat:
8 bit/sample, 8 kHz mintavételi frekvencia → 64 kbps nyers adatsebesség.
ESP-NOW kb. 1-2 Mbps elméleti maximumot tud, de stabil adatküldéshez ajánlott max 100–150 kbps körül maradni.
Szóval:
A 64 kbps még belefér, DE a rádiócsatorna ütközések, újraküldések miatt jobb, ha tömörítjük. Kisebb adat → kisebb energiahasználat, kevesebb hibalehetőség, stabilabb kapcsolat.
Tömörítési ötlet:
Egyszerű ADPCM kódolás (Adaptive Differential Pulse-Code Modulation). Ezzel kb. 4:1 arányú tömörítés elérhető nagyon pici CPU igénnyel. Így lemegy az audio adat sebessége kb 16 kbps-re. Ez 30 eszközre broadcastban simán megy egy ESP32-ről.
Matematikai alapon:
8kHz × 8bit = 64kbps (nyers) ADPCM 4:1 → kb. 16kbps
ESP-NOW:
1 üzenetben maximum 250 byte adat lehet. 16kbps / 250 byte = kb. 80 üzenet/másodperc kell.
ESP32 bír kb. 200-300 üzenetet másodpercenként → bőven elég.
3. Program működési elve
Adó (Guide Device):
Mikrofon ADC-n → mintavételezés 8kHz-en. Minták → ADPCM tömörítés → bufferelés → 250 byte pakkokba rakás. ESP-NOW broadcast a 30 vevőnek. LED/Kijelző mutatja az akksi szintet. Gombok: On/Off, Reset, Mikrofon érzékenység.
Minden gombnyomásra újraindíthatja a csatlakozási folyamatot, ha kell.
Vevő (Listener Device):
Bekapcsoláskor automatikusan elkezd hallgatni ESP-NOW broadcastot. Ha érkezik adat:
ADPCM vissza-dekódolás → PCM stream. PCM stream lejátszása DAC kimeneten (vagy I2S audio kimenet, ha szebb minőséget akarunk).
LED vagy kijelző mutatja a töltöttségi szintet. Gombok: On/Off, Hangerő állító, Reset.Nulla konfiguráció: csak bekapcsolják és működik.
4. Erőforrás igény számítás (ESP32)
Adó oldal:
ADPCM tömörítés: kb. 10–15% CPU (80MHz-en). Mikrofon ADC olvasás: nagyon kicsi CPU (~2–3%). ESP-NOW küldés: kb. 20–30% CPU.
Összesen: kb 50%-60% CPU használat → még marad bőven kapacitás!
Vevő oldal:
ESP-NOW fogadás: 5–10% CPU. ADPCM dekódolás: 10% CPU. PCM stream lejátszás: 15% CPU.
Összesen: kb 30–35% CPU → nagyon laza terhelés.
Ezért elég egy normál ESP32-WROOM-32 modul, nem kell semmi extrém gyors.
5. Miért broadcast?
Broadcast = minden csatlakoztatott vevő ugyanazt a csomagot kapja egyszerre. Így nem kell minden eszköznek külön küldeni. Ezért tudod stabilan 30 eszköznek is szórni az adatot egyszerre.
6. Hálózati működés - hogyan indul el egy gombnyomásra?
Bekapcsolási folyamat:
Adó: Mikor bekapcsol → automatikusan elkezdi broadcastolni a hangot egy fix MAC-címes ESP-NOW üzenetként. Vevők: Bekapcsoláskor → automatikusan elkezdenek “hallgatni” ESP-NOW üzenetekre. Ha kapnak broadcast üzenetet az adótól → automatikusan csatlakoznak és elkezdik a hangot játszani.
Nincs kézi párosítás, nincs konfiguráció → csak bekapcsolják mindkét oldalt, és pár másodperc múlva megy is.
-
sonar
addikt
Én is ezen agyaltam egy picit.
BT szerintem felejtős, ilyen nagyságrendben szerintem képtelen kiszolgálni a klienseket.
Wifi router tudna szerintem ennyi klienst kezelni és akkor lehetne streamelni. Illetve akinek van okos telefonja az is rákapcsolódhatna. Mondjuk így fejből nem tudom, hogy milyen SW-ekkel lehetne megoldani, de tuti össze lehet hozni.
FM transzmitter tűnik nekem is a legtriviálisabbnak. Vagy Pico + FM transmitter, esetleg RTL-SDR-rel is lehetne sugározni. -
Aksomatic
senior tag
-
DarkByte
addikt
Szerintem a 3.5mm-es jack aljzatra gondolt.
Egyébként elvileg spotifyd-vel lehet ilyen headless klienst csinálni amire utána a mobil app rá tud csatlakozni. Illetve az ilyen volumeio és hasonlókhoz is van valami hasonló bővítmény.
Viszont első kézből nincs tapasztalatom. Edzőteremben egy ideig volt ilyen Raspi amit egyik srác rakott össze, de időnként széthullott ha napokig ment. Mondjuk nem volt a legstabilabb az internet ott.
-
-
A fagyások egy része nem SW hiba miatt következik be.
Ott a leírása. pl.
A PiWatcher programozható úgy, hogy egy bizonyos késleltetés után teljesen lekapcsolja a Raspberry Pi áramellátását. Például meg lehet mondani a PiWatchernek, hogy 10 másodperccel a kikapcsolási parancs kiadása után kapcsolja le az áramot, így a Raspberry Pi elegendő időt kap a tiszta kikapcsoláshoz.
...
Továbbá a PiWatcher programozható úgy is, hogy a Raspberry Pi leállítás utáni újraindítása előtt várjon egy bizonyos, néhány másodperctől körülbelül 36 óráig terjedő késleltetést. A PiWatcher egy LED-del rendelkezik. Amikor a Raspberry Pi be van kapcsolva, a LED folyamatosan világít. Amikor a Raspberry Pi ki van kapcsolva, a LED lassan villog.A PiWatcher egy mikrokapcsolóval is rendelkezik:
Amikor a Raspberry Pi fut:
- a gomb hosszú (5 másodperces) megnyomásával a Raspberry Pi teljesen kikapcsol.
- a gomb rövid megnyomása (fél másodperc) egy szoftveres jelet küld, amelyet felhasználó által meghatározott célokra lehet felhasználni.Ha a Raspberry Pi leállt, a gomb rövid megnyomása újraindítja a Raspberry Pi-t.
Azért ez bőven több mint a beépített watchdog tudása.
DarkByte
Biztos lehetne bonyolultabban is, csak most nem jut eszembe -
-
Fogalmam nincs, azon milyen chip van? Itt van egy lista, hogy a chipre írt kód melyik modellt jelenti.
A kisebb RAM-al szerelt változatot is meg kellett tervezni, legyártatni,... Nem feltétlen ugyanaz a chip lábkiosztása, szervezése.
Azok az árak ugye LPDDR4X-4267 SDRAM-ok voltak?!
-
ha3flt
tag
"Majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy a 4x akkora RAM sosem kerül 4x annyiba."
Nem érdemes a részletekkel foglalkozni. Nem azért, mert nem fontosak, hanem mert az árképzés üzletpolitikai kérdés, ami lényegileg más, mint az átverés. Az a fontos, hogy meg akarod-e vásárolni az adott modellt egy adott összegért - vagy hogy a saját tudásoddal olcsóbban el tudod-e érni a céljaidat valamilyen kerülőúton. Kell a nyomás, a verseny, minden piac ilyen. : -)
Még jól is járhatsz, mert pl. egy kisebb modellt kisebb haszonnal adnak el, ez ismertséget ad nekik, és a nagyobb modelleken levő nagyobb árréssel behozzák. Vagy nem kell fizetned egy személyes célokra használt szolgáltatásért vagy szoftverért, amiért a nagyobb felhasználók keményen fizetnek. Egyik helyzetben talán jobban jársz, a másikban talán kevésbé, ilyen világ ez. Még az adózás is ilyen: nem az számít, hogy hány jogcímen adóztatnak, aminek megvannak a maga okai, hogy pl. áfa is létezik meg jövedelemadó is, hanem hogy összességében (és számodra) mennyi az elvonás.
-
azbest
félisten
Az 8Gbites, 1GBájtos.
32-bit LPDDR4X 4267 64Gbit, talán a 200 lábas.
Samsungnál ezt láttam K4UCE3Q4AA-MGCR, K4UCE3Q4AA-MGCL, de hirtelen nem látok megbízható árat rá, 30 dolcsi körül talán, de nagy mennyiségben biztos van egyedi ár. Meg a pi5 képeken mikron chipeket szoktam látni, nem találok olyat. Mikron d8cjn talán ami elvileg ez 50 dolcsi körüli darabáron [link] de lehet nem pont az a változat. És persze milliós darabszámnál nem ennyi.Meg lehetnek más korlátok is, hogy melyik fajta chippel kompatibilis, hogy milyen belső szervezésű a chip. A pi5 kapcsán volt talán, hogy egy kicsit lassabb a 8GB-os változat, mert a ram más szervezésű.
-
Még keresgélhettél volna, mert ez csak 1Gbyte-os (8Gbites). [link]
Hiába nézitek az alkatrész árakat, semmit nem alkatrész áron adnak. Benne van a fejlesztés, fejlesztés, gyártás, rezsi, haszon,.... Plusz gyakran a matrica(a gyártó logója) is megnyomja a kész termék árát.
Ha rábökök egy random laptopra, és kérek bele +8GB RAM-ot, az +40k! Nem értem miért csak a Raspbbery-től várjátok el, hogy alkatrészáron, vagy olcsóbban adjon 8GB-ot.Egy mezei hobbi, tanuló gépet miért PC-s mércével néztek? Nem mellesleg a PC-n már nem ugyan az élmény a programozás tanulása sem. Nem beszélve az IO portokról, hogy hogyan lehet LED-et villogtatni, futófényt készíteni, motort vezérelni... A programozáson kívűl rengeteg más (pl. elektronikai) tudást lehet "játszva" összeszedni.
-
azbest
félisten
Sem az alkatrészek sem az azokra épülő készülékek árát nem csak a nyersanyag bekerülési költsége határozza meg. Ha ritkább fajta lábelrendezésű chip, akkor a nagyobb drágább lehet, mint a külön chipek összege.
Kb kezdettől az volt jellemző a raspira, hogy az alapmodelt kb bekerüléi ár környékén adták, esetleg némi költség fluktuációt belekalkuláltak. A nagyobbaknál meg prémium a plusz kapacitás. Bár a legnagyobb üzlet valsz a kiegészítőkben van. A készletekben, raspi brandelt kiegészítőkben van vastagon árrés, amin a forgalmazók és a raspi cég osztozik.
Az alapítványnak van valami hosszútávú célja, amit nem feltétlen osztanak meg velünk. Nem nullára hozzák ki az egyenlegüket, hanem kezdettől fogva komoly pénzügyi tartalékokat gyűjtenek. Mármint a profit egy részét rendezvényekre és hasonló alapítványi tevékenységre fordítják, de nem az egészet. Nameg tőzsdére mentek.
Persze lehet, hogy későbbi teljesen új termékek kifejelesztésére is tartalékolnak. Plusz mindg van készenlétben tartva valami olyan termék, amit piacra dobhatnak olcsón, ha más cég túl jó ajánlattal jönne ki. Most például érdekes, hogy a radxa x4 board bejelenetésekor jött ki az olcsósított pi5.
-
g@bo
nagyúr
5v 3a elég neki, csak ne aggass rá ssd-t vagy más okosságot, oszt ennyi, és akkor indokolt az usb-c.
én azt nem értem, stand by állapotban (is) miért forró a pi5??
egyébként, médialejátszóként valaki próbálta bluetooth távval? gondolom bekapcsolni akkor is csak gombbal lehet.
-
wassermann
Topikgazda
Igen-igen! A Pi megjelenésekor pl. KODI-val már helyből olyan dolgokat tudott, ami mással sokkal drágábban vagy nehezebben volt elérhető.
Emlékszem, a gyerekeim "csak néztek nagyokat", amikor a vacak hagyományos TV-m, hirtelen kapott egy billentyűzetet meg egy egeret és külföldi rádiókat, TV-ket lehetett onnantól kezdve hallgatni vagy nézni :-)
-
DarkByte
addikt
Ha nem streaming-ről van szó, hanem lokális média szerverről kell filmeket lejátszani, a Kodi még mindig elég jól helytáll. Jelenleg nekem is össze rakva Pi4-el egy Kodi, bizonyos dolgokban még jobb is mint a Xiaomi Mi Box 3, pl. van rendes Dolby passthrough, mondjuk ez utóbbit nincs mivel kihasználnom jelenleg.
Moonlight-al egész fainul áthozza GeForce Gamestream-el a desktop PC képét is, ha le akarok huppani játszani a nappaliban. (igaz erre a Mi Box-on is ott a Steam Link app)
Szóval attól függ mire. De Netflix-re és társaira én személy szerint nem erőltetném a Pi-t. -
DarkByte
addikt
Egy időben biztosan volt, úgy rémlik próbáltam is, bár elég körülményes volt bevadászni, mert a Pi2-n amin próbáltam nem volt elég tárhely hogy leszedje a ChromeOS image-et és kibontsa belőle.
Illetve ha jól emlékszem továbbra is csak max. 720p-t engedett, mert ez csak egy szoftveres kulcs volt, nem a teljes értékű hardveres ami a TV boxokkal jön. (több Widevine level van)
Nem volt egyértelmű, de mintha ezt periodikusan frissíteni is kellett volna emiatt.Őszintén szólva nekem ehhez nincs türelmem, ha egy fáradt nap után lehuppannék filmezni, pont arra vágyok a legkevésbé hogy még foltozgatni kelljen egy eszközt hogy működjön normálisan. Tök jó dolog a DIY, de azért valahol én húznék egy határt praktikusság tekintetében.
Persze ezt mindenki döntse el maga. -
Vasti74
senior tag
Áhhhh... Én nem bízok semmiben: mi van, ha félreért valamit a töltő?! ;-)
Pl. van itthon egy BT-s fejhallgatóm, annak a töltőcsatlakozója le volt ragasztva egy matricával, amin az állt, hogy nem szabad gyorstöltővel tölteni.
Egyébként én egy ilyen tápról hajtom a Raspberry-t. Igaz, vinyó nem lóg rajta, de egy 7"-os "hivatalos" kijelzővel van egybeépítve, és erről a tápról jár még egy SMSL Sanskrit DAC is. Nem olcsó, de egy hagyományos tápegység (disszipatív vagy lineáris tápegységnek hívják) valószínűleg annyi ideig fog működni, amennyi idő alatt olcsó(bb) gagyi(bb) kapcsolóüzemű dugasztápból már 3-4 megadná magát...
-
Ezért kell leellenőrizni. Ki tudja, mikori script, ill. mit csinál. pl. lehet nem is a jelenlegi systemd init rendszeren keresztül próbálja meg automatikusan elindítani. Plusz nagyon rossz ötlet 1 rendszerre többféle webszervert telepíteni, pláne úgy hogy hogy ugyanazt a portot (pl. 80)próbálják megszerezni maguknak.
-
-
-
-
Próbáltál már rákötni egy monitort? Ott a konzolon esetleg láthatsz valamit
Ha újraindítás után nem megy, akkor lehet, hogy nem indul el a boot-oláskor, pl nem service-ként fut, vagy az autostart nincs bekapcsolva.
Ez egy régi thread, de talán segít:
RPi Cam Web Interface not loading? : r/raspberry_pi (reddit.com) -
www.google.com --> crealty ender 3d v2 raspberry default password
Első találat: Project | Juanillo62gm - pl. Octoprint-re
Ez alapján a pi / raspberry -vel mennie kell az SSH-nak isOnnan már kiderül, hogy van-e valami látható hiba is...
szerk: @Aryes: Nem neked, bár ha már ironikus kérdésre futotta, akkor pontosítást vagy több infót is lehetne kérni!
-
-
-
sztanozs
veterán
En ezt raktam fel:
https://docs.linuxserver.io/images/docker-wireguard/
Az a jo benne, hogy ha tudod, mennyi kliens kell, akkor alapbol be lehet allitani a klienseket a konfigban es le is generalja a kulcsokat meg a QR kodokat.
https://docs.linuxserver.io/images/docker-wireguard/#environment-variables-e -
duffbeer
őstag
Igen, mint írtam, h264-ig teljesen jó volt. Nálam egy eszközben kell egyesítenem a streamer szolgáltatókat, youtube-ot és az otthoni média elérését, mindezt megfelelő hangsáv továbbítással és a legegyszerűbb felülettel. Így lett belőle android-tv és google tv. Ezeken belül is van naprakész kodi, ha valakinek az a UI kell a fícsörökkel együtt. Csak az otthoni fájlok lejátszására én feleslegesnek érzem a kodit, főleg mióta kikerült a conq skin, ami szvsz az egyik leggyorsabb és legjobban konfigurálható skin volt. Számomra egyik jelenlegi sem felelt meg 100%-osan. Mindben volt valami bittyó. Retro emulátor meg már nem Pi-n fut (Mint azt Te már tudod
).
Nekem egyszerűsítenem kellett, hogy itthon mindenki tudja használni kompromisszumok nélkül. És még így is döcögős! -
J0shu4M1ll3r
senior tag
Szia!
Igen, akkor jól gondoltam, csak rosszul értettemAkkor járnál a legjobban, ha egyetlen portot nyitnál meg a routereden a külvilág felé, és az egy VPN szerver lenne, amit mondjuk a pi4-en futtatsz, vagy ha van rá mód, akkor a routeren.
Az "egyetlen" szó miatt gondoltam azt, hogy csak 1 portot kell nyitni, és majd azon keresztül működhet a torrent, bár már akkor is fura volt, de betudtam annak, hogy nem értek hozzá annyiraAkkor 1 port a torrentnek és 1 a vpn-nek. Köszi, amint lesz időm, megnézem.
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Szia!
Egy darabig nem foglalkoztam ezzel, de hamarosan át szeretnék költözni egy pi5-re, és gondoltam megcsinálnám a vpn-t. Az alap egy Lite os lenne majd egy OMV7, dockerben pedig vpn és torrent menne. Ha a port fw csak a vpn lenne, onnan tovább tudnám managelni a torrentet? Most csak a torrent van nyitva routeren, azon nem tudok vpn-t állítani. Van hozzá valami guide vagy leírás? Vagy csak össze kell ollózni az appokat?
Torrent miatt ugye kell a forward de ha csak a vpn-hez adok, akkor az érvényesül a torrentre is?
Köszi! -
Akkor már egyszerübb, ha a routerén bekapcsolja a VPN szervert.
Aksomatic
Ja, ha Norbi monta, akkor biztosan úgy van...
Valóban vannak kockázatai, de a VPN sem hibátlan. Tulajdonképpen a legbiztonságosabb, ha nem engeded ki az internetre, és a belső hálózatoodat is csak vezetékes kapcsolton át érhető el. De ilyenkor sem 100%-os a védelem! -
turho
addikt
Nekem ez az alapfelállás:
Ezért nem érem el az sd-kártyát. (Vagy csak kínlódva, meg mindig szét kellene borítanom). És ugye ez van körbedobozolva. De ez volt a jobb megoldás, mert csatolólapkák vannak a monitorhoz, a HDMI, a touch, és a táplálás.
Ez a majdnem kész streamer. (Mint egy 10.1" képkeret, csak vastagabb
)
-
turho
addikt
Persze, elég lenne a 25 cm-es. Valljuk be, az RPI-ken nem túl felhasználó-barát a microsd aljzat hozzáférése. Nekem a 10.1" monitorra van portolva, a gyári helyre, és az bedobozolva. Akármi van, matathatok csipesszel az sd után.
A Volumio megnyilatkozásr nem értem, most hogy jött ude
nem én írtam, de szégyen, hogy évek alatt us egy bughalmaz az egész...
mert alapvető dolgok se működnek benne jelenleg sem
-
-
Beni2360
félisten
Fiatal ember, én 74 vagyok és 67 évesen kezdtem az androidot RPI2+B-vel. A mai napig is a fiókom a van uzemkepesen. 8 éve vettem egy NAS-t és egy fórumlakó üzemeltet be. Most cseréltem egy QNAP ts-133-ra. cigam forumtars segített beallitani és tanulhatok mit miért hogyan. Jó pap holtig tanul.
-
Akartam is egy példát hozni, de már nem emlékszem
Nem, erre kivételesen emlékszem. Szóval az a telefon amit már 5+ éve használok, oda fókuszál, ahová bökök, viszont a fókusz kocka mellett van egy napsugár. Ha ügyesen arra bökök, akkor megjelenik egy csúszka ahol kézzel állíthatom mennyire legyen világosabb vagy sötétebb a fotó. Ezt a trükköt pl.a héten tanultam/olvastam. -
-
cog777
senior tag
Ez is valami, ha nyers CPU erovel akarjuk lejatszani a YT-ot egy 40 euros low end cuccal.
Pi4 erre alkalmatlan volt.
Amugy itt van egy egesz komplett benchmark a phoronix oldalarol, ezeket akar ossze lehet hasonlitani a "nagy" x86-64 procikhoz. -
azbest
félisten
amennyire nekem átjött, a régimódi x11-es megoldásokhoz kéne gyakorlatilag írni egy x szervert, ami a hardverrel kommunikál, lényegében a driver része, nincs éles határ.
Az újabb waylandes próbálkozások az értelmezésem szerint szabványos apikon keresztül valósítanák meg, szóval a gyártók zárt 3d drivere fölé lehetne tenni, de mivel a linux maga a kernel, a disztribúciók és az ablakkezelők meg aktuális hormonális állapot szerint döntik el, hogy mit akarnak, nincs egyetlen vezető, aki megmondja az irányt, így nem annyira halad. Nyomokban van már pi-re is wayland, de azt hiszem még nem lett használhatóra megcsinálva, csak techdemó szinten van évek óta.Elvileg a waylandnál a közös rész hardver független lehetne, éles határ lenne a drivertől. Kb mint win-en a directx és a driverek. X11-gyel meg kéne írni és karban kéne tartani folyamatosan az egészet, minden gpu családhoz. Még a amd és nvidia kártyáknál sem teljesen sima ez. Az intelnél talán egy fokkal jobb, de ott a gyártó dolgozik rajta aktívan és nyíltabban azt hiszem.
Lehet a pi5-tel hamarabb lesz egy nvidia gt1010-zel rendes aszal, mint a saját gpu-jával. Ez persze igaz kb minden armos eszközre.
#46664 cog777
az ablak mozgatás szaggatása nem a diszken múlik -
Archttila
veterán
Igen van az aljan is alkatresz.
vagy szigetelo reteg helyett rakhatnek ala hovezeto padot, vagy van itthon ketoldalu hovezeto ragasztoszalag. (bar ez eleg venkony)
Atlag 50 eleje a hofok
wassermann
Termeszetesen nem riadok vissza sot imadom. Egyebkent ez egy remek otlet, koszonom! -
De ez miért off?
BB9360
A samba is jó erre. A kodiban csak annyi a dolgod, hogy betallózod mint hálózati erőforrást. [link]
Azt hogy érted, hogy a LE-be be tudsz lépni SSH-val, de a Pi-re nem? A Pi csak egy HW, önmagában nem képes semmire, így belépni sem lehet rá semmivel. Viszont ha már fut rajta egy op.rendszer, annak lehet egy olyan szolgáltatása ami ssh elérést tesz lehetővé. Ez lehet LE, OSMC, vagy éppen a Raspberry Pi OS.
Átfogalmaznád a kérdést? -
Ja igen, ez tényleg így van... emlékszem van egy csomó pehelysúlyú Linux rendszer, ami az idősebb gépeket bár hibátlanul viszi, azoknak a procija már nem bírja el a modern böngészőket és gyakorlatilag erre a feladatra nem használhatóak, vagy csak kínlódás kivárni, míg akármi is betölt.
-
Undoroid
őstag
Nem!
Inkább kipróbáltam cigam ötletét és az lett a befutó! Onnantól visszatért minden a helyére!
Viszont felmerültek újabb kérdéseim:
1. Milyen parancssor szükséges ahhoz, ha az egyik USB-porton keresztül szeretnék felcsatolni egy SSD-t, mint háttértár?2. Hogyan tudom ellenőrizni, hogy sikeres-e a felcsatolás és az SSD-t kezeli a Rpi?
3. Hogyan tudom a helyi hálózatomon megosztani azt az SSD-kapacitást másik gépre?
Nyilván teljesen alapvető dolgokat kérdezek, de nem értek hozzá, bevallom!
-
-
-
-
sztanozs
veterán
Az eredeti linken:
The microUSB input port also has a 1.1 A polyfuse (700 mA "hold current") which may also have enough resistance (although much smaller than the 140 mA fuses) to cause a significant voltage drop on the board, even below its 1.1 A total current.Plusz a bejegyzesben hivatkozott polyfuses explained linken:
100 mW polyfuse vs 100 mW load:
If a regular current of something like 100mA runs through it the voltage across the fuse can be something like half a volt. This means that the USB device gets half a volt less, so if the board gets 5.0 Volt, the USB device (when it uses 100mA) gets just 4.5 Volt. Normal 5V logic will not work reliably, as it can tolerate no more than 5% undervoltage (0.25V), so at less than 4.75 Volts the device is being operated below design. Luckily the USB specification orders the manufactures of simple USB devices, such as keyboards and mice, devices that typically work behind a passive HUB (that gets its power from the computer, not from a separate PSU) that they should design their device so that it can work with the voltage behind a hub.
...
The main power input fuse is much less problematic, but it too can misbehave in similar way. -
kis.zsolt
aktív tag
Valóban, az a kis gyűrű csodákra képes. Én egy DSC PIR érzékelőbe is tettem egyet, mikor már olyan messze volt a központtól, hogy a mobiltelefon jelére beindult a riasztás - pedig az árnyékolás is be volt kötve.
Végül az összes vezetéket áthurkoltam (ez 4 madzag volt) a ferritgyűrűn, ami így éppen belefért az érzékelőbe, és tadammm... minden rendbe jött. -
-
Sehonnan. Vagy pl. onnan, hogy nem ők az elsők, akik a RockChip3566-ot használnak mikrogép építésre úgy hogy alapból nincs plusz hűtő megolás hozzá. Viszont akinek ez az ingerenciája, az talál magának olyat, ami az általad is vázolt hiányosságot kiküszöbölve, alá, vagy éppen mellé teszi. (Utóbbi nem véletlenül, hiszen a második eszköz processzora 3-4x nagyobb teljesítményű, ami a hőtermelésben is meglátszik (ahogy Pi4 esetén is)).
A mobilos példa esetén tudtam, hogy előjönnek a különböző hűtő megoldások, de ezek a procik nem egy közepesnél erősebb kategóriába esnek.
Passmark eredmények
RockChip 3566: 796
Samsung Galaxy J3: 838betyarr
Mielött kidurransz, leírnád hogy pontosan hol akadtál el?
Az eszköz megjelenik amikor hozzá akarod adni?
Sikerül is a prosítás?
[link] -
Az én és mások tapasztalata?!
Egészen a Pi4-ig nem okozott gondott a CPU hőtermelése. Ritka vendég volt a throtling. Most is fut egy bruteforce jelszókereső egy Pi2-n és közelében sincs a throtlingnak.
vcgencmd measure_temp
temp=45.5'C
Nincs Pi3-am, de pl. neki van
Elképesztő különbség volt; először azt hittem, hogy talán valami termikus fojtás történik - a while true paranccsal figyeltem a hőmérsékletet; do /opt/vc/bin/vcgencmd measure_temp && sleep 1; done, és azt mutatta, hogy a 3 B modell 68,8°C-ra emelkedett terhelés alatt, míg a Pi 3 B+ modell 54,2°C-ot ért el. Tehát nem úgy tűnik, hogy a Pi 3 B+ modellben bármilyen hőszabályozás lenne, sőt, a 3 B+ modell fém CPU burkolata figyelemre méltóan jobban kezeli a hőháztartást, mint a 3 B modell műanyag burkolata.Ha a RockChip-re gondolsz, szintén zenész. Bár itt már rezeg a léc,de itt sem ment 80 fok főlé a hőmérséklete.
Aki megtervez egy ilyet, az csak úgy összedobálja az alkatrészeket úgy hogy nem gondol a hőtermelésre? Ha mindennapos probléma lenne, tele lenne vele a fórum, és nem lenne kinek eladni. Amúgy is extrém felhasználás 100%-on pörgetni a procit. -
tvamos
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged