- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Google Pixel topik
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
Márton #47285 üzenetére
és mi a szolgáltató elvárása? Külön frekvencián csak az, ahogy az analóg volt vagy egy muxba más csatornákkal együtt?
Nem mindegy, hogy ők csak ki akarják tolni a frekvenciát vagy ők fogják összemuxolni is másokkal együtt.Van olyan eszköz, ami 1-2 hdmi jelből képest dvb-c csatornát csinálni [link]
vagy veletek szeretnék kifizettetni a komplett fejállomás cseréjét digitálisra? [link] + modulok.
A raspberry pi-nek viszont túl sok szerepe nem lesz szerintem sem. Max akkor lenne, ha megadott paraméterekkel rendelkező "iptv" streamet kéne átadni, amit feltesznek muxra. De ahhoz meg valsz szintén nem ideális a pi.
Offba teszem, mert nem kifejezette pi téma. Nem is feltétlen várok választ, inkább csak arra utaltam, hogy a céggel kéne egyeztetni, hogy mit akarnak.
-
válasz
Márton #47285 üzenetére
Sajnos ez nem így működik. Nem elég egy mezei h.264 stream. n+1 spéci adatot kell beleplántálni, amit a mezei szoftveres enkóderek nem feltétlenül tudnak a szabványoknak megfelelő módon. pl. [link] Csak bizonyos eszközök által generált jelet fogadják be. Ezekkel volt "tesztelve" a rendszerük. Plusz központilag ők adminisztrálják távolról, te talán nem is kapsz hozzáférést.
Nem tudom melyik szolgáltató, de tudnék mesélni horror történeteket. Sajna akkora "királyok" hogy visszaélnek a helyzetükkel. Még az is megfordult a fejemben, hogy jutalékot kapnak az eszközök gyártójától.
Esetleg olvass utánna a jogi háttérnek pl. nem tudom ez mennyire aktuális [link]
(Egyszóval a helyi műsorszolgáltatókat köteles felvenni a műsorelosztást végző szolgáltatást. Az más kérdés, hogy kinek kell fizetni a révészt)
Summa summárum, mi kifizettük az általuk ajánlott eszköz árát.wassermann
Ez ennél jóval bonyolultabb, elég sok műszaki paraméternek kell megfelelni. Az ilyen ilyen házibarkács megoldások szóba sem jöhetnek.Pulsar
Köszi! -
Warter
addikt
-
válasz
Márton #43873 üzenetére
Minek? Hiszen a 4-et sem lehet kapni....
-
Márton
nagyúr
válasz
Márton #43298 üzenetére
Sajna úgy tűnik nem megoldás az 1perc delay sem.
Amit viszont kipróbáltam hétvégén, hogy ha kihúzom az utp kábelt, majd visszadugom, akkor várhatok perceket is, nem jön vissza a net, nem online a gép, nem érem el távolról. Egy restart után minden ok. Milyen beállítás nem jó, hol kéne kutassak, hogy lan bedugás esetén ismét online legyen a Pi2? (routerhez nincs hozzáférésem, de sztem ott minden jó, dhcp-n vagyunk, nem fix ip)
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #43294 üzenetére
A megfelelő parancs megtalálásához előbb ki kéne találni, hogy mitől veszíted el a Pi-vel való kapcsolatot egy áramszünet után.
Oda kéne menni rekonstruálni az áramszünetet, és miután felállt a rendszer, közvetlenül belépve a Pi-re meg kéne nézni, hogy van-e hálózati kapcsolata. Mivel mondtad, hogy van, így valószínűleg nem a Pivel lesz gond, hanem a távoli hozzáféréssel. Lehet, hogy áramszünet esetén megváltozik a helyi router publikus IP címe? Mert abban egy dinamikus domain könnyen segíthet.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #43288 üzenetére
Én megpróbálnék valamilyen szolgáltatást beüzemelni rajta, hogy rendszeres időközönként próbáljon rá a hálózatra, és ha nincs kapcsolat a külvilággal, indítása újra a hálózati menedzsmentjét (ne az egész Pi-t). Lehet, hogy áramszünet után a Pi gyorsabban ébred fel, mint a router, és miután felébredve nem lát azonnal hálót, nem is próbálkozik ismét. Ezt kéne nála megnoszogatni valamilyen démonnal vagy percenkénti ellenőrzéssel.
-
Márton
nagyúr
válasz
Márton #42243 üzenetére
Kérdésem az lenne, van-e veszélye az ntfs-3g használatának?
Olvastam valami data corruption-ról, de lehet ez már régi történet és javítva lett.
Nyugtassatok meg.Tehát ha így mountolom, akkor 30-cal ír rá:
sudo mount /dev/sda1 /mnt/2tbha így, akkor 60:
sudo ntfs-3g -o big_writes /dev/sda1 /mnt/2tbMi a különbség a kettő között? Teljesen más drivert használ?
-
válasz
Márton #42192 üzenetére
Olvasd/lapozd tovább a cikket
- HDSentinel
- Merevlemez energiatakarékosság -
válasz
Márton #42190 üzenetére
Nem jobb, csak rá van húzva egy GUI, amin nagyjából be van állítva a samba is. Csak azt tudod állítani amit a készítők leprogramoztak a GUI-ra, és pont ezért kevesebb a funkciója. Ill. ki mit ért "funkció" alatt. A kezdők jobban szeretik a GUI-t, nem is akarják összezavarni őket rengeteg speciális paraméterrel, pár kattintás, és működik. Általában nincs is többre szükségük, már annak is örülnek, hogy elérik a megosztott merevlemezt.
Ha viszont az alap raspbian light-ot telepíted, ott parancssorból a eléred a konfigurációs fájlt, és ott a legutolsó szögig testre szabhatod. Pl. Olvasd el az első pár oldalt, és meglátod hogy parancssorban hogyan kell telepíteni, beállítani a fájlmegosztást.Ugyanakkor kicsit ellentmondásos a dolog, mert az OMV-t telepítve is eléred parancssorból ezeket a konfigurációs fájlokat, és az alap raspberyOS light-ot telepítve, utólag is felrakhatod az OMV-t
Teljesítményben nem mérhető a difi a 2 megoldás között.
-
-
jézusom
addikt
válasz
Márton #41604 üzenetére
Zidoo nem tudom milyen chipsetes, kint már nem kapni ezt a fajtát, amit meg igen az realtekes. A Himedia az valami megint más huawei chipset, nem tudom mit tud, meg egyáltalán vane rá coreelec. Amlogicnál tutira van coreelec és az tudja a kadenciahelyes 4k60 hdrt atmos hanggal. Tehát amlogic sem a gyári droiddal tudja, vagy ha igen nem a gyári kodival. Nálam ez a lényeg, ha neked 3d kell az meg gondolom úgyis csak fullhd. Persze amlogic vonalon is az s922 tényleg drága, de 4k-ig szerintem elég az s912 vagy s905xxx.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Márton #41588 üzenetére
Pi 3 és 4 között gazán csak a RAM-ban van nagy különbség (a magon kívül):
Raspberry Pi 4: CPU and RAM
Broadcom BCM2711, Quad-core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1.5GHz
1GB, 2GB, or 4GB LPDDR4-3200 SDRAM (depending on model)Raspberry Pi 3B+: CPU and RAM
Broadcom BCM2837B0, Quad-core Cortex-A53 (ARMv8) 64-bit SoC @ 1.4GHz
1GB LPDDR2 SDRAM -
wassermann
Topikgazda
válasz
Márton #41581 üzenetére
"The video controller can generate standard modern TV resolutions, such as HD and Full HD, and higher or lower monitor resolutions as well as older NTSC or PAL standard CRT TV resolutions. As shipped (i.e., without custom overclocking) it can support the following resolutions: 640×350 EGA; 640×480 VGA; 800×600 SVGA; 1024×768 XGA; 1280×720 720p HDTV; 1280×768 WXGA variant; 1280×800 WXGA variant; 1280×1024 SXGA; 1366×768 WXGA variant; 1400×1050 SXGA+; 1600×1200 UXGA; 1680×1050 WXGA+; 1920×1080 1080p HDTV; 1920×1200 WUXGA.[79]
Higher resolutions, up to 2048×1152, may work[80][81] or even 3840×2160 at 15 Hz (too low a frame rate for convincing video).[82] Allowing the highest resolutions does not imply that the GPU can decode video formats at these resolutions; in fact, the Raspberry Pis are known to not work reliably for H.265 (at those high resolutions),[83] commonly used for very high resolutions (however, most common formats up to Full HD do work).
Although the Raspberry Pi 3 does not have H.265 decoding hardware, the CPU is more powerful than its predecessors, potentially fast enough to allow the decoding of H.265-encoded videos in software.[84] The GPU in the Raspberry Pi 3 runs at higher clock frequencies of 300 MHz or 400 MHz, compared to previous versions which ran at 250 MHz"forrás: [link]
-
sztanozs
veterán
válasz
Márton #41170 üzenetére
Hogy telepítetted? apt vagy python? Ha pythonnal telepítetted, akkor:
pip install --upgrade youtube-dl
illetve ha apt-vel, akkor
apt-get install --only-upgrade youtube-dlHa már nem emlékszel akkor próbáld meg először a másodikkal (ha nem apt telepítés volt, akkor nem telepíti fel még egyszer. De ellenőrizheted a pip list paranccsal is, hogy pip-en keresztül raktad-e fel.
-
-
Keem1
veterán
-
rosejbli
senior tag
válasz
Márton #40543 üzenetére
Bár ez egy korábbi verzió, de ugyanitt kell legyen.
-
Keem1
veterán
válasz
Márton #40536 üzenetére
Persze, szinte mindennel működik, ha Tasmota van rajta.
Onnan kezdve akár saját appot is írhatsz rá MQTT parancsokkal. Nálam ez a terv. Van már két Pi Zero W-m (egyik itthon, másik anyáméknál), ezek a saját smarthome projektem hubjai.
Egyelőre még a Sonoff motyókon nincs fenn a Tasmota, még csak a Google Home és Samsung Smart Things appokkal vezérlem, de ez csak addig, míg a saját leprogramozott vezérlést megírom.
Én most a Zerok által vezérelt csengőt tervezek, de még nem találtam hozzá meg mindent, sőt, valójában még semmitDe amúgy nem kell sajátot se írni, elég a Home Assistant is egy csomó mindenre.
Hogy miért saját? Mert én nem beállított időpontok alapján, hanem élethelyzetek alapján akarom vezérelni. Ha besötétedik (weather api alapján), akkor kapcsoljon fel a kültéri lámpa és gördüljön le a redőny. Ha hazaérek (pl. wifire felcsatlakozik az órám vagy a telefonom), akkor kapcsoljon be a belső világítás a lakásban, stb.
Jók ezek a hangvezérléses dolgok, de ezek max marketingre jók. Nem valós élethelyzetre. -
atesss
addikt
válasz
Márton #38182 üzenetére
Sajnos úgy tudom az omxplayert-t már nem fejlesztik tovább...
Most kipróbáltam, a VLC is lejátssza a youtube videókat (3B+, friss Raspbian és VLC).
És én annó RPI-n VLC-vel és CVLC-vel is csináltam olyat, hogy helyi hálózatos RTSP stream-eket nyitottam meg, nagyon hosszúra állítva a buffert (ami működött is, hirtelen kihúzva a forrás eszközt még ment a PI-n a lejátszás tovább a beállított kb. 3 másodpercig).
De úgy rémlik hogy utána bezáródni az is bezáródott (lltetve a VLC a GUI-n is hibaüzenetet írt ki), bár ez talán kikapcsolható. -
válasz
Márton #37991 üzenetére
Elképzelhető, de van rá tudományos magyarázat. pl.
WPA and TKIP compatability options can also slow down your Wi-Fi network. Many modern Wi-Fi routers that support 802.11n and newer, faster standards will slow down to 54mbps if you enable WPA or TKIP in their options. They do this to ensure they’re compatible with these older devices.
+ [link] -
zsolt_64
senior tag
válasz
Márton #37906 üzenetére
igazad van . az ali nekem 61 dolcsit dobott ki, várjuk meg mennyi lesz a reális rendelhető ára a 8 GB változatnak.
Továbbá az oprendszernek is át kell mennie 64 bitesbe, azzal meg lesznek gondok...Stranozs: legyen igazad, biztos lesz aki megveszi...
update: na erre gondoltam..
Raspberry Pi OS (64 bit) beta test version
Known issues
1) There is no hardware video acceleration in VLC or Chromium -
vpleft
tag
válasz
Márton #37887 üzenetére
Örülök hogy sikerült megoldani!
Én is úgy tapasztaltam hogy fura hibákat okoz, úgyhogy szerintem simán lehet hogy amiatt volt... Sajna nem szól a rendszer, ha baj van. Én pl. kenyszeritem hogy fsck-zzon minden inditaskor.
(A boot particio cmdline.txt-jéhez hozzáadtam, hogy fsck.mode=force)
Mondjuk fura, hogy az fsck senkinek nem jutott eszébe eddig -
Keem1
veterán
válasz
Márton #37881 üzenetére
Na, szuper, az a lényeg, hogy megoldódott.
Indítsd el a konfig programot (sudo raspi-config) és ott Advanced options -> Expand filesystem. Így a partíció méretét kihúzza a kártya kapacitásáig. Nálam most mind a 128 GB-ot használja és felismeri, ekkora a kártya... de csak míg finisbe nem jut az USB boot, akkor az 1 TB-os SSD-n lesz minden. Rendszer, adatok, egyebek.
Én egy SD kártyával jártam úgy, hogy a fényképezőgép nem tudott rá írni. Minden más igen, minden adat megvolt. Többször javasolták, hogy cseréljem ki. Ááá, dehogy, hát jó ez. Aztán a sokadik ellenőrző program közölte, hogy hibás a kártya (teleírós teszt). Kicseréltem, láss csodát, egy csapásra minden megoldódott, a fényképezőgép se reklamált többé.
-
válasz
Márton #37878 üzenetére
Valószínűleg nem a kártyán fogy el a hely, hanem abban az image fájlban, amibe a másolatot létrehozza. Ennek a fájlnak a mérete fix, nem úgy nyúlik mint egy gumicukor, vagy egy zip fájl, ha még másolsz bele egy keveset.
A program megnézi mekkora hely foglalnak az adatok, és akkora méretű(+ ~1GB tartalék) image fájlt hoz létre.
Valószínű rosszul méri meg, ezért nem fér bele. Te magad is ellenőrizheted:
df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/root 29G 2,4G 25G 9% /
/dev/mmcblk0p1 252M 53M 199M 21% /bootBár a /boot partíció foglalása csak 53MB, a teljes partíciót lemásolja, nem csökkenti a méretét.
A /boot partíció mérete 1k-blokkk-ban mérve:
df /boot | tail -1 | awk '{print $2}'
257087A / partíción tárolt adatok mérete 1k-blokkk-ban mérve:
df / | tail -1 | awk '{print $3}'
2442732Esetemben 257087+2442732+1048576=3'748'395
Ekkora image fájlt hoz létre. Elképzelhető, hogy nálad valami mást mutat a matek. A fenti parancsok nálad mit mutatnak?
Próbáld ki hogy a script 99. sorában megnöveled a ráhagyás mértékét:
DEST_IMAGE_SIZE_KBYTE=$((DEST_PART1_MINIMUM_KBYTE + DEST_PART2_MINIMUM_KBYTE + 1048576))
A 1048576 számot duplázd meg. Így ~2GB-al nagyobb lesz az image fájl mérete a szükséges minimumnál, de valószínű már bele fognak férni az adataid.
Csak raspbian alatt lett tesztelve, más rendszerekkel is működhet, de nem garantált a problémamentes működés. -
vpleft
tag
válasz
Márton #37873 üzenetére
Király!
A fajlrendszer az sd kártyán fat32? Mert arra a fájlméret maximum kb 4gb. (csak egy tipp. Mondjuk fura lenne hogy 5.7gb-os fájl készült mégis)
Ha ez a baj, akkor formázd exfat-ra vagy ntfs-re. Előbbi a legjobb amugy egy sd kártyához, de előbb telepíteni kell linuxra és mountolaskor a '-t exfat' parametert még meg kell adni hozzá -
Keem1
veterán
válasz
Márton #37863 üzenetére
Ez lesz a gond, a /boot nincs felcsatolva.
Nálad mi van a
sudo nano /etc/fstab
fájlban?Ilyennek kéne lennie:
PARTUUID=d9b3f436-01 /boot vfat defaults 0 2
PARTUUID=d9b3f436-02 / ext4 defaults,noatime 0 1Persze a partuuid más. Azt így tudhatod meg:
# A /boot partícióé:
blkid -o export /dev/mmcblk0p2 | grep PARTUUID
# A / partícióé:
blkid -o export /dev/mmcblk0p1 | grep PARTUUID -
vpleft
tag
válasz
Márton #37861 üzenetére
Van egy tippem.
Nyisd meg egy szerkesztővel a scriptet és az rsync utasításokhoz írd hozzá, hogy
'--modify-window=1'
Szóval az rsync utasítások kezdődjenek így:rsync --modify-window=1 ...
2db ilyen rsync-es sor van a fájl vége felé. A többi részét a soroknak ne módosítsd. Hátha segít...
-
Keem1
veterán
válasz
Márton #37861 üzenetére
A csatolás jónak tűnik. Számomra fura (bár lehet, hogy nem kéne), hogy nálad nincs /boot partíció (illetve van, csak nincs felcsatolva). Mondjuk nem ezt reklamálja... A DST_PART2 az a gyökér fs (/) img-beli másolata, és itt száll el.
Próbáltad a scriptet paraméterek nélkül sudoz-va? Valahogy így (ha jól írtam persze a te elérési útvonaladat):
sudo /bin/bash /media/sdcard/rpi_shrink/pi_shrink2.sh
-
Keem1
veterán
válasz
Márton #37856 üzenetére
Segítünk, ne ess kétségbe. Először is, másolj ide be egy
lsblk
és egydf -h
outputot, hogy lássuk, mi a helyzet.Én partícióügyileg így nézek ki:
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 931.5G 0 disk
└─sda1 8:1 0 931.5G 0 part /media/ssd
mmcblk0 179:0 0 119.3G 0 disk
├─mmcblk0p1 179:1 0 256M 0 part /boot
└─mmcblk0p2 179:2 0 119G 0 part /A /media/ssd tartalmára mentek, de a rendszer SD kártya alapértelmezett partíciójáról, így azt én pl. üresen hagyom.
Az én mentésem parancsa tehát (crontabban, automatikusan):/bin/bash /media/ssd/Backup/pi_shrink/pi_shrink2.sh
-
vpleft
tag
válasz
Márton #37850 üzenetére
Szívesen!
"A /media alatt alapból szerepel az SDCARD, akkor is, ha nincs is bedugva a kártyaolvasó. Tehát az mkdir parancs nem is kell. Ez normális?"
Normális, persze. Lehet az OS már automatikusan becsatolta ezelőtt valamikor (?)
Egyébként mount-olni kb. bármelyik mappába lehet. Akár a home könyvtáradba is mountolhatod egy üres mappába az SD-t."...alapértelmezésként a /dev/mmcblk0 lesz használva. Ez ugye nem stimmel"
A scriptre ránézve szerintem nem az SD olvasót kell megadni paraméternek, hanem a rendszer SD kártyáját, ami a raspberry-ben van, amiről backup-ot akarsz csinálni. Szóval alapesetben szerintem de, stimmel. -
vpleft
tag
válasz
Márton #37847 üzenetére
Csatold be valahova az SD kártyát.
lsblk #Kilistázza az elérhető particiokat.
Itt megkeresed az SD kártyád particióját pl. mmcblk1p1
Később majd úgy hivatkozhatsz rá, hogy elé írsz majd egy '/dev/'-et pl. /dev/mmcblk1p1sudo mkdir /media/sdcard #Létrehozol egy mappát a csatolási pontnak
sudo mount -o uid=$UID /dev/mmcblk1p1 /media/sdcard
Így pedig becsatolod az előbb létrehozott mappába az SD-t a saját felhasználódnak($UID), mert különben root-nak csatolná és nem tudnál módosítani rajta semmit. (Persze ha minden utasításod elé sudo-t írsz majd, akkor tudsz módosítani mindent ugyanúgy. Mondjuk ennél a scriptnél ez a '-o uid=$UID' rész tökre elhanyagolható lehet, mert a script maga úgyis root-ként fut majd, de azért érdemes lehet megjegyezni.)Utána csak odanavigálsz a mappába:
cd /media/sdcard
ls #Kilistázod a fájlokat/mappákat
és voilá, a scriptnek elvileg ott kell lennie.chmod +x ./script_neve.sh #Futtathatóvá teszed a scriptet
sudo ./script_neve.sh #Root-ként lefuttatod
Aztán ha végzett, lecsatolod a kártyát:
cd ~ #A home könyvtáradba navigálsz
sudo umount /media/sdcard
vagy:sudo umount /dev/mmcblk1p1
-
p5quser
tag
válasz
Márton #37395 üzenetére
Üdv!
De miért nem jó az összefoglalóban lévő "mentő scipt"? Img-t csinál, az elfoglalt terület nagyságával megegyezőt. Akár kártyán, akár hdd-n van a rendszered. Megcsinálja egy megosztott ntfs megosztásba is ha kell és hibátlanul vissza is lehet tölteni abból (mint az tegnap kiderült számomra). Szóval tényleg jó cucc. Integrálni kéne a következő kiadásba. -
Márton
nagyúr
válasz
Márton #37394 üzenetére
de úgy tűnik a beépített sd card copier is tudja, nem?
you can copy to a larger card if you are running out of space on your existing one, or even to a smaller card (as long as it has enough space to store all your filesPersze így már nem image készítésről beszélünk, hanem backup-ról.
Akkor egy kis kártyára kell backup, majd arról image -
Keem1
veterán
válasz
Márton #37391 üzenetére
Nem, image 1:1 mentés, tehát nem tudja sajnos. Az 1:1 mentések egyike se fogja, mivel az így történő algoritmusok nem vizsgálják az adathordozón lévő blokk tartalmát (ami valójában nem biztos hogy tartalom, hiszen ha az allokációs táblában egy egykori képfájlra törölt bejegyzés van, az logikailag üres blokk), így az én 128 GB-os kártyám mentése is 128 GB-os image-et eredményez.
Viszont nem próbáltam, de ha mentés előtt feltöltöd a teljes szabad területet mondjuk nullákkal (vagy bármilyen, fizikailag is ismétlődő tartalommal), akkor az image jól tömöríthetővé válik, de az én 128 GB-os kártyám betömörítésére fordítható idő már túlmutat a tűréskapacitásom határain
-
válasz
Márton #37007 üzenetére
Nekem még mindig nem teljesen tiszta amúgy, hogy mit is szeretnél csinálni? Volt itt szó androidos telefonról, annak kamerájáról, 4G-ről és vezetékes netről, egy Pi2-ről és valami helyi SD TV adásról...
Így rákeresve a problémádra nekem az tűnik valószínűnek, hogy azért van a delay, mivel fájlba írod a streamet, amit utána lejátszol, nem közvetlenül van "olvasva" a video stream.
Szerk.: mondjuk az mkfifo elvileg pipe-szerű dolgot csinál, akkor viszont nem szabadna, hogy ez legyen a gond... Fura. -
válasz
Márton #37005 üzenetére
Akkor valószínűleg valami nem tökéletes a tutorialban, érdemes az RTMP modul GitHub oldalát átnézni, van pár példa, illetve wiki is hozzá. Illetve van egy Blogspot-os oldala is a projektnek.
-
válasz
Márton #37003 üzenetére
A telefonodon (videó forrás) beállítod, hogy streameljen RTMP protokollon a korábban írt URL-re, a lejátszóval pedig ugyanezt az URL-t nyitod meg, csak .m3u8-cal a végén. Az általad linkelt tutorial végén van ez egyébként leírva: You can publish your stream to rtmp://localhost:12345/hls/mystream and clients like VLC player can consume it using the url http://localhost/hls/mystream.m3u8.
Nyilván ha nem a Pi-ről jön a videó, hanem a telefonodról, akkor nem localhost kell, hanem a Pi IP-je, viszont attól függően, hogy hol szeretnéd lejátszani, vagy localhost kell (ha magán a Pi-n), vagy pedig itt is a Pi címe.
-
-
azbest
félisten
válasz
Márton #36680 üzenetére
hát, a powerbankok nem erre vannak kitalálva. Nekem is olyan van, amiről azt írták, hogy az egyik portja akkor is áram alatt marad, ha töltés alól elmegy az áram. Igen... de ha visszajön az áram, akkor lekapcsolja a portot
Viszont múltkor amazon ajánlgatott egy direkt erre való eszközt [link]
A firetv kapcsán gondolom az lenne a koncepciója, hogy amikor inaktív, akkor feltölti usb-ről és amikor használják olyankor nem terheli túl az usb-t. Ez sem túl életszerű a tévék usb port kezelését ismerve, viszont szünetmentesnek lehet, hogy jó. Bár, lehet csak 1A-t tud leadni. -
duffbeer
őstag
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Márton #36543 üzenetére
OK semmi gond, csak elfelejtik az emberek hogy megint más villámgyorsan megírni 1 file-t egy digitális fényképezőgpben, ahol direkt az a cél hogy 1 db file ki legyen írva és máris lehessen lőni a következőt.
Ezzel ellentétben ha az oprendszer sd kártyán van akkor van csillió kisebb nagyobb file egy directory erdőben, meg tucatnyi párhuzamos írás olvasási igény...
Ja és még abba is gondolj bele hogy még egy mezei merevlemeznek is van 32-256MB saját cache je -
zsolt_64
senior tag
válasz
Márton #36541 üzenetére
Az lehet hogy a azSD tudná, de a pi nem tudja, valahol le van írva hogy eléggé korlátozott a sebesség, pont a pi4 nél javítottak ezen.
"the fact that the bus it's on is limited to ~20 MB/s by default
That said, I've tested a huge variety of microSD cards on the Pi 2 and Pi 3, at both normal clock rate and overclocked, and found that the current best cards (like the Samsung Pro+, the SanDisk Extreme and Extreme Pro, and the Samsung Evo+) can reach sequential read/write speeds of 40 MB/s and random write speeds of 2-4 MB/s.
"
Egy oprendszernél meg össze-vissza kell írni olvasgatni -
válasz
Márton #36493 üzenetére
Ezt te látod, neked kell tudni hogyan néz ki a partíciós tábla, és hogy hol vannak a fájlok. Fiók mélyéről/telefonból/... előveszel egy kártyát, ráhúzol egy friss rendszert, és visszatöltöd rá a mostani rendszered mentését. Így begyakorlod hogyan kell csinálni, és meggyőződhetsz róla, hogy az utolsó szögig minden olyan lett mint volt.
-
válasz
Márton #36491 üzenetére
Nem, az upgrade amikor a futó rendszert frissíted újabb verzióra. Amire én gondoltam az a beállítások mentése, visszatöltése a programon belül. Ezzel egy szűz friss telepítésre tudod visszatölteni az összes beállításodat.
Az imagefáj készítés idejére letörlöd róla a videókat, és úgy készítesz mentést.
pl. win32diskimager, usbit,... -
-
duffbeer
őstag
válasz
Márton #36303 üzenetére
Én ebből használtam sokat. Hozzá kell tennem, csak arduinoval, bár Pi-hez van "tervezve". Ebből kifolyólag csak a pontosságáról és tartósságáról tudok nyilatkozni, raspberrys beállításáról nem.
Azért kedvelem, mert parányi nyákon van és az IC-ről a számomra szükséges lábak vannak kivezetve. Táp, SDA, SCL.
2,3V-tól 5,5V-ig megkajál mindent, így nem csak 3,3V-on, mint a Raspi, hanem 5V-os arduinoval is csodálatosan működik. A pontosságáról annyit, építettem egy óraszerűséget, hőmérővel naptárral autóba egy 2.4"-os oled kijelzővel arduinoval. 2017 novemberében kapott új szoftvert, akkor lett utljára "pontosítva". Azóta egy percet késik. (Illetve talán még annyit sem, sosem figyeltem együtt pl telefonnal, mikor vált...). A program automatikusan átáll téli-nyári időszámításra, így akkor sem állítom. Ez azért érdekes, mert ha valahol, akkor autóban igen szélsőséges hőmérsékletek is vannak, a mínusz soktól a plusz 50-ig, mégis pontos, szóval a hőmérséklet kompenzáció is jól működik. egyetlen hátránya, a ráforrasztott elem, amit mint írtam kiváltottam egy cserélhető gombelemmel. Az is bírja kb 2016 év vége óta. szóval jó cucc és olcsó. Plusz a lábkiosztása Pi-re van tervezve, így egy az egyben rátolhatod a GPIO-ra.A kérdésedre nem tudok válaszolni, úgy gondolom, annyit mindenképp tudsz tenni, hogy például naponta frissíti az időt NTP alapján az RTC-n. Ha véletlenül nincs net, tudja használni az RTC-t és biztos nagyon pontos lesz. Főleg arra a kis időre, amíg nincs net. De mint írtam, Pi-n konkrétan még nem használtam.
-
Márton
nagyúr
válasz
Márton #35378 üzenetére
Most szerváltam egy hdmi2av átalakítót, de sajna az sem teszi bele a wss jelet, pedig hát az
1080 16:9-es videót kap bemenetként. Na mindegy, nem akarom szétoffolni a topikot, csak hátha valakinek hasznos lesz a jövőben ez a widescreen mizéria.
Egyben megkérnék egy Pi3 / Pi4 tulajt, ha van kedve, megnézhetné, azok is így működnek-e?
Mégiscsak olcsóbb mint a linkelt wss inserter.. -
azbest
félisten
válasz
Márton #35376 üzenetére
azt hiszem arra tudok tippelni, hogy a config.txt -ben lévő opció arra lehet jó, hogy a programok, például az omxplayer megfelelően tudja detektálni, ha nem négyzet alakúak a pixelek. De nem biztos
Amúgy mire kötitek a videó jelet, miután kijön a pi-ből? Mert úgy olvasom, hogy euroscart-on egy pin megfelelő feszültséggel ellátásával lehet egyszerűen kapcsolni, hogy 16:9-es módról van-e szó. A set-top-box-ok is valószínűleg ezt használhatják a tévékhez. [link]
Ezért érdekes, hogy vajon azt támogatja-e az eszközötök, amivel aztán a videójel tovább megy a nézők felé.Ha jól sejtem a fapadosabb scart átvitel is lehet rgb helyett composite. Sőt, biztosan, mert ilyen filléres átalakítót én is használtam már (mint pl ez)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Brave
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PayPal
- Horgász topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged