- Íme az új Android Auto!
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Fotók, videók mobillal
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
g.gergo
senior tag
válasz
atesss #47685 üzenetére
Innentől kezdve akkor bármilyen - helyi hálózatban működő - távoli asztal program jó lenne ?
- Kb. igen.Na, de ebből mit ajánlanátok úgy akkor ? Kezdésként: mi az ami multi-platformos (Win+Linux+RPI) ?
- Ha most a RealVNC-t Servert használod, miért ne maradhatna mindenütt? Csak nem jelentkezel be.Tailscale pofon egyszerű, nekem dockerben fut, ebbe nem nagyon kell beletanulni.
-
g.gergo
senior tag
válasz
J0shu4M1ll3r #47543 üzenetére
Wireguardot futtatok konténerben pi4-en, és máshol is, teljesen jó. Tailscale is jó.
-
g.gergo
senior tag
-
g.gergo
senior tag
Nem érdekel a topológiája, meg az sem, h lehet rossz napod van, és kötekedni kezdtél úgy, h másnak próbálok segíteni.
Igen, anélkül mondtam ezt, h tudnám mennyivel tölt, mert 2 évig használtam pi3b+-on és pi4-en. Tudom, h letöltési sebességben mennyivel marad el pl a qt-hez képest. Nyilván neked elég a 4-8 (igazából nekem is), de a kollégának valószínű nem, feltételezem ezért született a bejegyzése is, h lehet-e ezen valamit tuningolni.
-
g.gergo
senior tag
válasz
totya79 #43938 üzenetére
Cigam fórumtárs tollából íme a telepítés menete összefoglalva. Elérési utatakat (download-dir, incomplete-dir), portokat (peer-port), kintról való elérés lehetőségét (rpc-host-whitelist, rpc-whitelist), belépési felh. név, jelszó (rpc-username, rpc-password), WEBUI-t (rpc-port) átírod/módosítod/bővíted, ahogy te szeretnéd.
Transmission:
sudo mkdir /media/NAS/torrent/incomplete
sudo mkdir /media/NAS/torrent/downloads
sudo apt install transmission-daemon
sudo usermod -a -G users debian-transmission
sudo systemctl stop transmission-daemon.service
sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json
{
"alt-speed-down": 50,
"alt-speed-enabled": false,
"alt-speed-time-begin": 540,
"alt-speed-time-day": 127,
"alt-speed-time-enabled": false,
"alt-speed-time-end": 1020,
"alt-speed-up": 50,
"bind-address-ipv4": "0.0.0.0",
"bind-address-ipv6": "::",
"blocklist-enabled": false,
"blocklist-url": "http://www.example.com/blocklist",
"cache-size-mb": 256,
"dht-enabled": false,
"download-dir": "/media/NAS/torrent/downloads",
"download-limit": 100,
"download-limit-enabled": 0,
"download-queue-enabled": true,
"download-queue-size": 5,
"encryption": 1,
"idle-seeding-limit": 30,
"idle-seeding-limit-enabled": false,
"incomplete-dir": "/media/NAS/torrent/incomplete",
"incomplete-dir-enabled": true,
"lpd-enabled": false,
"max-peers-global": 75,
"message-level": 1,
"peer-congestion-algorithm": "",
"peer-id-ttl-hours": 6,
"peer-limit-global": 75,
"peer-limit-per-torrent": 50,
"peer-port": 45682,
"peer-port-random-high": 65535,
"peer-port-random-low": 49152,
"peer-port-random-on-start": false,
"peer-socket-tos": "default",
"pex-enabled": true,
"port-forwarding-enabled": true,
"preallocation": 1,
"prefetch-enabled": false,
"queue-stalled-enabled": false,
"queue-stalled-minutes": 30,
"ratio-limit": 2,
"ratio-limit-enabled": false,
"rename-partial-files": true,
"rpc-authentication-required": true,
"rpc-bind-address": "0.0.0.0",
"rpc-enabled": true,
"rpc-host-whitelist": "valamin.ddns.org",
"rpc-host-whitelist-enabled": true,
"rpc-password": "jelszavad",
"rpc-port": 9091,
"rpc-url": "/transmission/",
"rpc-username": "felhasználóineved",
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.*.*",
"rpc-whitelist-enabled": true,
"scrape-paused-torrents-enabled": true,
"script-torrent-done-enabled": false,
"script-torrent-done-filename": "",
"seed-queue-enabled": false,
"seed-queue-size": 10,
"speed-limit-down": 100,
"speed-limit-down-enabled": false,
"speed-limit-up": 100,
"speed-limit-up-enabled": false,
"start-added-torrents": true,
"trash-original-torrent-files": false,
"umask": 0,
"upload-limit": 100,
"upload-limit-enabled": 0,
"upload-slots-per-torrent": 10,
"utp-enabled": true
}
Elmented, kilépsz (ctrlX+i).sudo systemctl start transmission-daemon.service
sudo chmod -R 777 /media/NAS/torrentEnjoy!
-
g.gergo
senior tag
válasz
totya79 #43938 üzenetére
Docker:
curl -sSL get.docker.com | sh
sudo usermod -aG docker pi
sudo apt install libffi-dev libssl-dev
sudo apt install python3 python3-pip
sudo apt remove python-configparser
sudo pip3 -v install docker-composewget http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/libs/libseccomp/libseccomp2_2.5.3-2_armhf.deb
sudo dpkg -i libseccomp2_2.5.3-2_armhf.debPortainer:
sudo docker volume create portainer_data
sudo docker run -d -p 8000:8000 -p 9000:9000 --name=portainer --restart=always -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainer-ceqBittorrent:
sudo docker run -d \
--name=qbittorrent \
-e PUID=1000 \
-e PGID=1000 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-e WEBUI_PORT=9091 \
-p 8080:8080 \
-p 6881:6881 \
-p 6881:6881/udp \
-v /home/totya79/configs/qbittorrent:/config \
-v /media/NAS/Media:/downloads \
--restart unless-stopped \
lscr.io/linuxserver/qbittorrentAz -e paramétereket állítsd be igényed szerint. De egyelőre maradhat 1000-en. Portokat (-p) szintén egyén szerint állítsd be. 8080: WebUI, 6881: TCP, 6881/UDP: UDP. A -v paramétert szintén ahogy szeretnéd, illetve ahova tölteni akarsz. Ha kérdés van vagy nem érted, írj.
-
g.gergo
senior tag
Üdv, teljesen egyszerű, és életképes megoldás. Igen, van hozzá plugin, azonban inkább a PlexKodiConnect-et használd. Ezzel fog rendesen működni a kadenciahelyes lejátszás. Azzal viszont számolj, hogy ha transzkódolásra kerül a sor, azt nem nagyon fogja bírni a Pi. Nekem Pi4 4GB csak SD tartalmakat bírt streamelni akadás nélkül távolra. Ezért is váltottam.
-
g.gergo
senior tag
válasz
Xenophobermn #43350 üzenetére
Üdv, én WD Red típusú HDD-t használok, LogiLink UAO115 HDD-házban. Erre azért esett az én választásom, mert ASMedia chip-es, és ott lehet módosítani a vezérlőt. Kikapcsoltam, h ne állítsa le a HDD-t tétlenség esetén.
-
g.gergo
senior tag
Üdv! Hamarosan bővítés miatt váltok Pi4-ről, barebone PC lesz helyette. PC-n futtatta már valaki a Raspberry OS-t? Mennyire vált be? Ezen, vagy egy Lubuntu-n gondolkodok. Köszi
-
g.gergo
senior tag
válasz
durkonorbi #41434 üzenetére
Nekem a Sandisk Extreme Pro vált be, anno innen [link] rendeltem. Nagyon sok írás ment bele, és még mindig hibátlanul működik, de váltottam ssd-re.
-
g.gergo
senior tag
válasz
jézusom #41094 üzenetére
A vírusírtó topikban volt erről szó nem is olyan régen, az eredményt nem tudom, de sok jóra ne számíts. Létfontosságú adatok voltak, volt mentésed a képekről?
-
-
g.gergo
senior tag
válasz
oOKitsuneOo #41040 üzenetére
Igen. De ha nincs kedved ezekhez, én régebben nem túl elegánsan azt csináltam, h wireguard-al (vpn) csatlakoztam az otthoni hálózathoz, aztán vlc-vel meg kitallóztam, és lejatszottam ami kell.
-
g.gergo
senior tag
válasz
oOKitsuneOo #41038 üzenetére
Pl plex, emby, jellyfin
-
g.gergo
senior tag
válasz
g.gergo #40952 üzenetére
A változás az ntfs-t leszámítva az, h a külső hdd-nek a tulajdonosa a pi lett, csoport meg maradt a users. Korábban az általam létrehozott felhasználó volt a tulajdonos. Ennek szellemében volt beállítva minden dockerben futó szolgáltatás felhasználó- és csoportazonosítói. Lehet, h ez volt a probléma, és nem a ext4-ntfs. De másfél évig miért nem volt gond? Ráadásul nem szeretem, h a pi a tulajdonosa bárminek is, és az ő nevében fusson bármi. Így visszagondolva úgy tűnik, h teljesen véletlenszerűen az én felhasználóm nem fért volna hozzá a hdd-hez.
-
g.gergo
senior tag
El sem akarom hinni. Egy újabb os telepítés, azonban már ntfs a letöltő hdd. És megy stabilan egyelőre. Tudom, h nem egészséges az ntfs, de ezt még nem próbáltam.
-
g.gergo
senior tag
válasz
Vigyorka #40945 üzenetére
Üdv,
Frissítésre én a watchtower-t használom. 1 naponta néz frissítések után. Frissítés után törli a régi image-t.sudo docker run -d \
--name watchtower \
-e WATCHTOWER_POLL_INTERVAL=86400 \
-v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock \
containrrr/watchtower --cleanup
Teszt/stabil verziók váltásához pedig használd a tag-et. Például utolsó sorban használj
ghcr.io/linuxserver/qbittorrent:latest
vagyghcr.io/linuxserver/qbittorrent:unstable
-
g.gergo
senior tag
-
g.gergo
senior tag
válasz
UberMutant #40936 üzenetére
Köszi, h foglalkoztok a problémámmal, és adtok tippeket. Sajnos direktbe sd-re sem jó. Egy idő után eldobja. Megtelik a memória és elszáll az egész rendszer. Tápot kapott másikat, azzal kezdtem, de azzal sem.
0519: Köszi neked is. Ezzel működik, végig vitte a letöltést, mind hdd-re, mind sd-re.
-
g.gergo
senior tag
válasz
UberMutant #40934 üzenetére
Most a hdd-t áttettem az usb2-re, itt is ugyanaz.
-
g.gergo
senior tag
Semmi tuning, minden alapon. Config.txt-ben csak ezek vannak módosítva:
hdmi_enable_4kp60=1
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=1
hdmi_mode=16
hdmi_drive=2
De most a lite OS megy, ott ezek sincsenek módosítva.Igen, a Pi adja a tápot. Ext4. 1TB-os WD RED egyben, nincs szétszedve. Így van csatolva. De ugye ezek nem változtak, így megy már hiba nélkül 1,5 éve.
UUID=xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx /media/NAS ext4 nofail,defaults 0 2
-
g.gergo
senior tag
Azért nem tartom a torrent problémának, m kipróbáltam hoston vagy dockerben futó klienssekkel (transmission, qb) letölteni egy nyomorult fájlt, és ott is rossz volt. Van amikor 100 mb-t nem tudok letölteni, úgy, h ne kelljen 15x újra nekiveselkedni. Van amikor meg csak a 8dik gigánál mondja be az unalmast.
-
-
g.gergo
senior tag
Üdv,
A következő a hibám. A hiba torrentes letöltésnél jelentkezik, de annyi mindent próbáltam már, h Pi hardveres hibájára gyanakszom. Tünetek: letöltésnél, teljesen véletlenszerű időközönként lefagy a kliens (jelenleg qbittorrent dockerben), de van, mikor az OS is, mivel kijelentkeztet, majd amikor észhez tér, a hibás kategóriába rakja a megszakadt letöltést, és nem folytatja.Amiket próbáltam eddig:
- új táp -> rossz
- új micro sd-k (sandisk extreme, ultra, kingston) -> rossz
- új op rendszer (Raspberry OS lite, desktop, illetve UBUNTU Server for ARM 64-bit) -> rossz
- új HDD Case -> rossz
- HDD Case firmware update -> rossz
- új HDD -> rossz
- új HDD, új case-ben -> rossz
- új eeprom a pi-ben (2021-01-14 - Promote pieeprom to STABLE (LATEST)) -> rossz
- másik torrent kliensek kipróbálása akár natívan, akár dockerben futtatva -> rossz
- illetve a fentiek végtelen számú kombinációjaTeljesen mindegy, hogy az adott letöltés mellett van-e seed-ben más valami, vagy önmagában fut a letöltés, az is mindegy, milyen sebességi és beállítási korlátok között működik. Képes 1 mbps-re korlátozott letöltésnél is kifagyni a kliens és a rendszer 2 percenként, de van hogy 20-25 mbps megy óráig. 1,5 évig hibátlanul működött, most lett baja 2 hete. A Pi folyamatosan hűtve van (35-45 fok).
Lehet a Pi hardveresen halál közeli állapotban a fentiek tükrében? Mivel hardveresen és szoftveresen már minden lecseréltem. Egyedül a Pi4 nincs. Ami már eszembe jutott, azt kipróbáltam. Úgy egyébként, amik még futnak rajta azt csinálja hiba nélkül. Ötlet valakinek, mert már 2 hete ezzel kelek-fekszek, és kivagyok.
Köszi.
-
g.gergo
senior tag
Általánosságban kérdezed, vagy valahol elakadtál?
-
g.gergo
senior tag
Üdv,
Hol tárolódnak a rendszer log-ok, amikben szerepel, hogy miért indult újra vagy jelentkezett ki a rendszer?A következő a problémám: Ha huzamosabb ideig kap nagy terhelést a gép, akkor a rendszer egyszer csak kifagy, lefagy, fene tudja mi történik vele, és hol újraindul hol kijelentkezik. Dockerben futó qb fut, 20-30mb/s letöltésénél véletlenszerűen kifagy, lefagy, a raspbian kijelentkezik, és kezdi elölről ezen végtelen ciklust. Ha erősen korlátozom a sebességet, akkor is rossz. Más torrent letöltőt is kipróbáltam, ugyanúgy rossz. Kapott új, tiszta telepítést, ugyanaz. Kapott új micro sd-t, ugyanaz. Kapott új tápot, ugyanaz. Hdd Sentinel a wd red-re patent állapotot közöl. Igy kizárásos alapon vagy a pi hibájára vagy a hdd case vezérlőjének kezdődő pusztulására gyanakszok. Vagy esetleg, h véletlenszerűen ledobja a hdd-t.
Ha van valakinek ötlete, h mit nézzek még meg, akkor szívesen venném. Köszi
-
-
-
g.gergo
senior tag
válasz
Vigyorka #38548 üzenetére
Ez így nem jó. Ennek megfelelően paraméterezd.
docker create \
--name=qBittorrent \
-e PUID=1000 \
-e PGID=1000 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-e UMASK_SET=022 \
-e WEBUI_PORT=8080 \
-p 6881:6881 \
-p 6881:6881/udp \
-p 8080:8080 \
-v /etc/docker/qbittorrent/appdata/config:/config \
-v /media/NAS/Media:/downloads \
linuxserver/qbittorrentAmint látod, nálam a downloads könyvtár a /media/NAS/Media könyvtárra mutat. Magyarra lefordítva a qbittorrent app-on belül, ahol latod, h downloads, az valójában nekem a Media könyvtár.
-
g.gergo
senior tag
Üdv,
Én ezt használom és tökéletes:docker pull pihole/pihole
docker run -d \
--name pihole \
-e PUID=1000 \
-e PGID=1000 \
-p 53:53/tcp \
-p 53:53/udp \
-p 67:67/udp \
-p 80:80 \
-p 443:443 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-e WEBPASSWORD:xxxxxxxx \
-e 127.0.0.1 \
-e 1.1.1.1 \
-v /etc/docker/pihole/etc-pihole:/etc/pihole/ \
-v /etc/docker/pihole/etc-dnsmasq.d:/etc/dnsmasq.d/ \
--restart=unless-stopped \
pihole/pihole:latest
Ezzel pedig megadom a jelszót:
docker exec -it pihole pihole -a -p
Más. Ajánlom a portainer-t. Grafikus felületen tud menedzselni a konténereket.
docker pull portainer/portainer
docker run -d -p 9000:9000 -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock --restart always --name portainer portainer/portainer -H unix:///var/run/docker.sock
-
g.gergo
senior tag
válasz
Leho_89 #38116 üzenetére
Ez melyik verzió?
Connection/connections limiten belül legyen minden bepipálva, értékek 125-75-25-7
Bittorrent/Privacy részből vegyed ki z összes pipát, zárt trackereknél ezek nem kellenek. A torrent queueing értékek 5-100-100.Olyan rész, h speciális beállítások, olyan nincs? Ott lenne még 2 fontos rész: Az OS cache engedélyezése: Ne legyen negedélyezve, azaz pipa ki, a lemez gyorsítóttár résznél meg legyen pl 256 v 512, nem tudom, mekkora ram van pi-dben. A feni értékekkel persze lehet játszadozni, tesztelni, majd le-fel állítani, majd megint tesztelni.
-
g.gergo
senior tag
Banális, szégyellem is leírni. Ablakkezelési "probléma". Hiába mentem le, és katt a mentés gombra, csak felugrott az oldal tetejére. Itt azt gondoltam, h mentette. De nem. Kisebbre húztam az ablakot, így már menti. Rss-nél még nem tartok.
-
g.gergo
senior tag
válasz
PistiSan #37765 üzenetére
Üdv,
Kinek a csomagját használod? Én LinuxServer-ét. Az egyedüli problémám az, h bárhol bármilyen opciót módosítok az alkalmazáson belül, ismételt belépésnél a régi értéket mutatja. Ötlet?
-
g.gergo
senior tag
válasz
rosejbli #35063 üzenetére
Ez rendben van, de ahogy te is mondtad, ahol ilyen mértékű áramkimaradások vannak, ott nem a pi lesz a legnagyobb probléma. De majd jön a kolléga és talán elmondja, h mi célból kellene is neki szünetmentes.
Egyébként szabályos leállításnál sem kapcsol le hardveresen a pi, csak ha kihúzod alóla a tápot. Akkoor meg a pi-t figyelembevéve, ugyanott vagy. Hdd, meg microsd persze más.
-
g.gergo
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- OLED TV topic
- Formula-1
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Assassin's Creed Odyssey
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Asus Prime B560M-K + i5 1500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Gamer PC , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest