-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keem1
veterán
válasz
azbest #41826 üzenetére
#41824 kutga:
Így van, pontosan. A DP++ (DP alternate) átviszi a HDMI jelet is (a két jelet együtt, tehát nem kell konvertálni), így ha egy DP++ aljzatba (átalakítóval) egy HDMI kábelt dugsz, akkor működni fog (épp azért, mivel ott van a HDMI jel is).
De a HDMI nem tartalmaz DP jelet, azt egy aktív átalakítóval konvertálni kell.Elnézést, nem azbest számára akart válasz lenni, csak idézni akartam
-
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41769 üzenetére
Én anyáméknál nagyobb szerencsével jártam. Szintén kb. 30 méter kábel, de a routernél felvittem a kábelt a padlásra, ott végighúztam a "nyári konyha" kezdetéig, padlásról ki, és pár méter kifeszített drótkötélen rögzítve. Az se volt semmi, de legalább a lakótéren keresztül nem kellett kábelt huzogatni
Esetleg mit szólsz egy repeaterhez? Én végül azt is megcsináltam, két repeater és a kert is le van fedve wifivel.
-
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41745 üzenetére
Bluetooth - jack adapter, és spoti telefonról.
5k-ból még egy Pi se jönne ki. Uppsz, látom, a Pi-d megvanAkkor is BT->jack adapter
Én nagyon Spoti párti vagyok, de a Spotify és az USB DAC kb Trabant vs Ferrari gyorsulási verseny. Engem nem zavar a hangminősége, de nagyjából azzal egyenértékű, hogy mp3-ból konvertálsz flac-ket.
-
Keem1
veterán
válasz
cog777 #41691 üzenetére
"Irtam egy kicsi (python) scriptet ami pingelte a google dhcp szerveret 8.8.8.8 es amikor nem sikerult neki, akkor kiirta a datumot egy fajlba"
Ez nagyon faja kis debug solution, még akár úgy is, hogy python helyett bash script (accessibility more widely). Mehet cronba a motyó, ami azonnal loggol, ahogy a gugli DNS szervere elérhetetlen számára (DNS, nem
DHCP).
-
Keem1
veterán
Nem sok tippem van, de egy lehetséges hibaforrás: csekkoltad, hogy TCP vagy UDP van-e nyitva? A legjobb az lenne, ha úgy tudnád beállítani, hogy "mindkettő".
Amit ezen felül megtehetsz még, ha DMZ-be teszed (természetesen csak ideiglenesen) a Pi IP-jét, hogy úgy vajon nyitottnak látja-e. Ha DMZ-ben sem látja nyitottnak, akkor nem a router környékén keresendő a hiba.
-
Keem1
veterán
válasz
Shummo #41572 üzenetére
Azon kívül, amit fentebb már olvashattál, én a linux usereket (amiknél persze kell a kooperáció) közös groupba léptettem be (users).
Nálam egy új user nem a user1:user1 féle, Debian típusú, névvel azonos primary groupba kerül, hanem így: user1:users.
De pl:
- pi:users (a pi:pi helyett)
- qbtuser:users (a qbtuser:qbtuser helyett)így ha egy folder tulajdonosa: qbtuser:users és a permissionje 0770, akkor tudja írni-olvasni a qbtuser és a pi is (az egyik a tulaj, a másik a group tagság miatt).
Ez, ahogy fentebb már felhívták a figyelmed, nem samba, hanem helyi permission, de a samba-n kívül ennek is stimmelnie kell.
Viszont, ha a qbtuser primary groupja a users, akkor az általa kreált (letöltött) fájlok is ezzel a grouppal jönnek létre, tehát az ugyanebbe a groupba tartozó userek is elérik.Ha konzekvensen a linux usereket, groupokat használod samba-n is, nem lesz probléma.
Fontos: ahhoz hogy az elvárt biztonság ne csökkenjen, csak azt léptetem be a users groupba, akit feltétlenül szükséges, ahol meg magasabb biztonság kell, oda eleve elevated user/group kerül megadásra, pl. valami password file esetén (pölö) root:root 0774.
Tehát az említett qBitTorrent fájlok helye:
pi@pistacio:/media/hdd/Torrent $ ls -l
összesen 20
drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 febr 1 2020 incomplete
drwxrwxr-x 6 qbtuser users 4096 ápr 25 21:55 qbtDownloads
drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 ápr 25 15:17 qbtTorrents
drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 máj 1 2020 qbtWatch
drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 ápr 6 2020 Torrentfiles -
-
Keem1
veterán
De-de, fstabban uuid alapján mountolok, persze. Most ideiglenesen a Pi-n van egy 3. diszk is, ezzel szenvedek. De az is lehet hogy marad, már leformáztam ext4-re
Gyors összefoglaló a diszkekről, mind /etc/fstab-ban uuid által mountolva, mind ext4
- 1 TB Samsung 860 Evo, egy külső tápos Raidsonic IcyBox 1. portján
- 2 TB WD Blue WD20SPZX, az IcyBox 2. portján
- 1 TB WD Blue WD10SPZX, egy táp nélküli USB 3.0 házban (ez a legfrissebben csatlakoztatott eszköz, ezt pár napja vettem ki a fiókból, előtte szólóban, ebben a házban pár hónapig a Pi storage-a volt)Az SSD-nek ugye nem kell altatás, nem is lehet. A fő tárolóm ez. A célom, hogy a HDD-k ne túlzottan gyakran, de azért idleben álljanak le. Az egyterás WD-n 45 ezres start/stop count van, ezt soknak éreztem és arra jöttem rá, hogy túl agresszív a power management. Remount vagy reboot után visszaáll az APM 96-ra. A 2TB esetén nincs ilyen, 128 volt eddig is, most is (unmountolni nem szoktam, mivel a fizikailag vele egy házban lévő SSD a rendszer diszk). A 2TB diszk start/stop countja olyan 1400 körül van és decemberben vettem.
Szóval továbbra is azt az egészséges egyensúlyt próbálom megtalálni, hogy a két HDD teljesen fölöslegesen ne pörögjön 0-24-ben, hisz nem surveillance vagy nas diszkek, de azért a motorok se adják már meg magukat 1-2 éven belül (a nagytesó, asztali 1 TB-os WD Blue 5 éve szolgál a PC-ben, szintén csak háttér storage, amúgy ott egy 500 GB-os Samsung SSD a fő storage). Tehát a márka, product family nálam bevált.
A gyakran használt, de kisebb méretű dolgok (a rendszeren kívül), mint pl Apache webserver és hozadékai az SSD-n vannak. A HDD-re (most már HDD-kre) torrentezek (de nem folyamatosan), filmek vannak rajta, meg backupok. Most csináltam meg, hogy a /mount/hdd1/backup és a /mount/hdd2/backup folderek tartalma rsync-kel összhangban legyen, egyébként a PC-n lévő stock Win10 backup is ide ment.Szóval még mindig keresem a HDD-knek az optimális beállítást, de legalábbis a kettes számúnak a permanens 128-as APM beállítást. Ezt továbbra se sikerült megoldani, viszont most hogy ezt is bekonfigoltam, újra nem igazán van leállítás vagy remount. Most a reboot már megoldódott, betettem a megfelelő APM configot a crontabba.
Többiektől bocs, hogy hosszú és kicsit redundáns lett, de még mindig vadászom a megfelelő konfigot és ezek alapján hátha bárkinek lenne még ötlete.
-
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #41506 üzenetére
Mondjuk persze az is jó kérdés, hogy a lejátszást hogy képzelte a kérdező
Direktben a Pi-ről, vagy hálózaton keresztül. Ha hálózat, akkor az általam is javasolt Plex az egyik legjobb megoldás kb. hűtőre vagy mosógépre nincs, de szerintem az összes okostévé platformra elérhető. -
Keem1
veterán
Egyébként az eredeti probléma is körvonalazódik, ami miatt egyáltalán írtam.
Az van, hogy ennél a diszknél az APM reboot után visszaáll 90-re, így kb. semmibe veszi a spindown time-ot.
Ha beállítom 255-re (off), akkor szépen a spindown time szerint leállítja a lemezt, ami most 20 perc és szerintem tökéletes is.Ha jobb megoldást nem találok rá, akkor a cronba beteszem (@reboot) a -B 255 -S 240 paraméterekkel a hdparm parancsot.
Az a vicc, hogy a 2 terás diszk is ugyanez, csak 1 helyett 2 TB. És annál szépen megmarad az APM 128-on.
-
Keem1
veterán
válasz
pungora96 #41479 üzenetére
Nekem szerencsére ilyen problémám nincs, a device-ok átrendezése szívatott meg, de rendesen.
Már megy.Fene tudta, hogy még egy HDD össze fog kutyulni mindent.
Az van, hogy most pár hétig Plexen hosztolok a sógoroméknak, és már az a 700 GB-nyi film nem fért fel a 2 terásra
Ha ez lement, akkor az egyterás nem kell hogy a Pi-n legyen. -
Keem1
veterán
válasz
vpleft #41477 üzenetére
Jó oké, én asszem feladom.
Nem tudom, hogy mi, de szerintem a plusz HDD csatlakoztatása összekuszálta a dolgokat.
A /dev/sdc már az SSD... Én ma egész nap az SSD-n próbáltam spindown-t állítgatni, nem az 1 TB-s HDD-nMár működik. Viszont egyáltalán nem örülök ennek a kutyulásnak.
SSD: sda -> sdc
2TB HDD: sdb->sda
1TB HDD: ... -> sdb -
Keem1
veterán
Az én szerkesztési időm is lejárt...
Szóval -B 255 és -S 0, tehát mindkét feature disabled, mégis leáll.Lemértem. 10 másodperc után leáll, majd újra fel, aztán kb. 40-50 sec múlva "végleg" leáll...a következő diszkhez fordulásig, természetesen. Aztán ha felélesztem, kezdődik ugyanez elölről.
Asszem a rack lesz a ludas... Windows alatt ugyan kicsit tovább tart, de szintén 1 percen belül leáll a lemez.
Nem lehet valahogy ezt a hülye vezérlőt felülbírálni vajon? Gr... -
Keem1
veterán
válasz
vpleft #41472 üzenetére
Annyit nyertem vele, hogy már kb. percben mérhető idő után állítja le, de a hdparm active-nak látja
Folyamatosan, 10 perc után is, de a lemez már leállt (ráteszem a tenyerem, nem pörög).
Nem mértem le, de tippre 1-2 perc lehet. Lehet hogy nem a hdparm állítja le... De ha nem, akkor vajon mi?Jobban zavar, hogy nincs ráhatásom, nem tudom befolyásolni.
-
Keem1
veterán
Srácok, most pár napig a Pi-re van kötve egy táp nélküli, szóló USB házas HDD (a jó kis 1 TB SSD + 2 TB HDD tápos kétlemezes motyómon kívül).
Ebben ugyanaz a típusú 2,5"-os WD Blue van, mint a RAID házban, csak 2 helyett 1 TB.
A probléma az, hogy ha épp nincs copy vagy bármi, kerek 19 másodperc alatt leállítja a diszket. Mivel eddig is Pi-re volt kötve, van egy fasza kis 43 ezres spin count-ja
Sehogy nem jövök rá, hogy tudnám hosszabbra állítani.
A HDD az enyém, csak még a kezdetekkor használtam a Pi-vel, manapság már inkább csak USB backup diszk a fő rendeltetése. De ha Pi-re kötöm, nem szeretném megölni a rengeteg spin up/down-nal.
Nem tudom, számít-e, de ezen a diszken exFAT fs van, az állandónak számító SSD-n és HDD-n ext4.Mutatom a státuszokat:
# Van egy ilyen csekkom:
sudo hdparm -B /dev/sdc
/dev/sdc:
APM_level = 96# Próbálkoztam ezzel:
sudo hdparm -S 120 /dev/sdc# Ezt nem piszkáltam, de ennek jónak kéne lennie szerintem
nano /etc/apm/event.d/20hdparmhdparm
#...
APMD_SPINDOWN=120
#...# De ~19 sec után:
/dev/sdc:
drive state is: standby# És még ezzel is próbálkoztam:
sudo hdparm -S 0 /dev/sdc
/dev/sdc:
setting standby to 0 (off)# ... leáll
sudo hdparm -C /dev/sdc
/dev/sdc:
drive state is: standbySzerintetek mit hagyhatok figyelmen kívül?
-
Keem1
veterán
Persze, nyilván vásárlás előtt jobb erről megbizonyosodni, mint hogy meglepi érjen.
Egyébként ennek az az oka, hogy ez hivatalosan, elsődlegesen egy fejlesztőeszköz, nem számítógép. Utóbbinál elvárás az out-of-the-box működés, egy feljesztői eszköznél viszont pont nem, mert ahhoz meg épp te döntöd el, hogy mire van szükséged. -
Keem1
veterán
De... Bár arra nem emlékszem, hogy out-of-the box vagy fel kellett tenni, de van.
Szerk: benéztem, nem láttam hogy válaszoltál, azt hittem kérdés volt, sorry
Mivel törölni nem tudom, ez már biza itt marad
pi@pistacio:~ $ java -version
openjdk version "1.8.0_212"
OpenJDK Runtime Environment (build 1.8.0_212-8u212-b01-1+rpi1-b01)
OpenJDK Client VM (build 25.212-b01, mixed mode) -
Keem1
veterán
válasz
errors01 #41363 üzenetére
Huhh, az a ping nem valami acélos, mobilneten jobbat mérek.
Ja, valami elmászhatott. Nem kritikus, de annyira nem is jó, a Pi tud ennél jobbat is.
Már csak azért is mondom ezt, mert gépen (gigabit lanon és wifin is) csontra ugyanazt mérem, mint a Pi-n. Pedig teljesítményben nincsenek egy kategóriában (Core i7, 16 GB RAM, 64 bit), de itt, net sebességben pölö semmi különbség a két eszköz között.Próbálj kutakodni, hol mászhat el a net teljesítménye a router és a Pi között.
-
Keem1
veterán
válasz
quigon #41358 üzenetére
Nem, azt nem mondom hogy felejtős, hisz végső soron szinte bármi megvalósítható egy Pi-vel is, voltaképp elsődlegesen ez egy fejlesztői eszköz.
Inkább arra céloztam, hogy én nem törném magam rajta, ha egy régi telefon/tablet 0 utánajárással, ingyen megoldja out-of-the-box.Amúgy amellett, hogy adott egy már létező megoldás, kísérletezési célból gyakran próbálom ki Pi-vel is, pusztán szórakozásból/kíváncsiságból.
Pl. kipróbáltam a Pi-t médialejátszóként is. Működött, de az Android TV rendszeremet nem cserélném le rá. Stabilabb, kényelmesebb, direkt erre a célra van tervezve, ráadásul adott a BT-s távirányító (ráadásul a tévém saját BT-s távirányítójával is tudok kezelni = 2 eszköz, 1 távirányító). Röccenésmentesen megy a 4K, HDR, van HBO Go/Netflix DRM kulcs, stb-stb.Ne értsd félre, semmiképp se beszélnélek le róla, sőt, ha belevágsz, érdekelne hogy mire jutottál. Én csak arra céloztam, hogy ha nem a kísérletezés az elsődleges, én ezt alkalmasabb eszközzel oldanám meg a mindennapokra.
-
Keem1
veterán
válasz
quigon #41355 üzenetére
Én is agyaltam rajta korábban, de sokkal jobb ötletnek tartottam a régi, már nem használt tabletemet
Főleg, mivel Gmaps párti vagyok és szerintem egy Pi+Chrome+Gmaps-nál az Androidos app mérföldekkel gördülékenyebb.Ráadásul felbontásban, kijelző minőségben a 8 éves tablet megeszi reggelire (sajnos) a Pi-hez kapható kijelzők többségét.... IPS 1920x1200.
-
Keem1
veterán
válasz
errors01 #41351 üzenetére
Ezt a sebességmérőt nem ismerem, de ha jól látom, külföldi szerverre mérsz.
Van esetleg speedtest eredményed is? Nálam az így néz ki, gyakorlatilag koppra az előfizetett netem. Persze nyilván hazai tesztszerverre mérve.pi@pistacio:~ $ speedtest
Speedtest by Ookla
Server: Vodafone Magyarország Zrt. - Budapest (id = 31271)
ISP: Vodafone Hungary
Latency: 7.63 ms (2.24 ms jitter)
Download: 304.92 Mbps (data used: 395.8 MB)
Upload: 20.41 Mbps (data used: 10.2 MB)
Packet Loss: Not available.
Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/6d9d960d-8bca-4612-ad8c-2be6e722aab4 -
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41324 üzenetére
Jó, akkor ez megvan: hiányzik a ServerName, azt a sort másold ide be a 80-as vhostból, aztán reloadold az apache-ot (sudo service apache2 reload).
Szóval nincs a 443-as vhosthoz hozzárendelve a domained.
Ja és a documentroot se jó.Egyébként ha jól látom, ez a localhost virtualhostja, ez az SSL certekből ítélve nem lesz jó külső domainhez, érvénytelennek fogja látni.
Nincs másik SSL-es config? A Let's Encrypt egyébként létrehoz egyet külön, az eredeti 80-as config melllé.
Amúgy nyugodtan próbáld ki, hogy bebiggyeszted a ServerName sorodat ide, indítsd újra, és hibás certtel, de meg kell kapd az alap Debian HTML oldalt, ami a /var/www/html/index.html fájl alapesetben.
-
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41322 üzenetére
Nincs, vagy legalábbis nem látok SSL-es virtualhostot.
Kellene valami ilyesmi is:
<IfModule mod_ssl.c>
<VirtualHost *:443>## ide majdnem azonosan a 80-as vhost adatai
# És kellenek a cert adatok is
SSLCertificateFile /etc/letsencrypt/live/<virtualhost>/fullchain.pem
SSLCertificateKeyFile /etc/letsencrypt/live/<virtualhost>/privkey.pem
Include /etc/letsencrypt/options-ssl-apache.conf
</VirtualHost>
</IfModule> -
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41320 üzenetére
"https://...duckdns.org/nextcloud --nem jó!"
Hiányzik a domainhez a ServerAlias (ha virtualhost) vagy a folder alias (ha nem virtualhost, csak alias). Ez 99%-ban Apache config issue."http://...duckdns.org/nextcloud ---nem megbízható tartománybeli hozzáférés. 80-as, 443-as.. minden port nyitva egyenlőre DMZ-vel"
Szerintem a Nextcloud nem enged, vagy legalábbis nem javasolja a hozzáférést 80-as porton, sima http-n keresztül, és egyértelműen nem is javasolt. Én kikapcsoltam a routerben a 80-as portra a forwardingot.Nálam az apache configban úgy van beállítva, hogy a http://nextcloud.domainem.eu azonnal irányít át (L=301) a https://nextcloud.domainem.eu címre, megtartva az URL query-t is (tehát http://nextcloud.domainem.eu/blabla --> https://nextcloud.domainem.eu/blabla).
-
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41312 üzenetére
Igen, a Let's Encrypt segítségével tudsz csinálni teljesen hivatalos, megbízható, 256 bites titkosítású ( = neked bőven elég erős titkosítás lesz) certifikációt.
Nálam már csak titkosított kommunikáció megy kifelé a routeren, a 80-as port alapesetben ki van kapcsolva (azért alapesetben, mert pont a certbotnak kell a 80-as port amíg a cert elkészül vagy megújul, félévente kell megújítani).
Az SSH titkosított, a VPN titkosított, ezenkívül pedig a webes kontent Apache-on megy ki a 443-as porton (ami nem Apache-os web, az is reverse proxyval apache-on jut ki, pl. a Domoticz).
Ahogy a többiek is céloztak rá, a 80-as porton a HTTP pont olyan, mintha üzleti titkokat, banki adatokat beszélnél meg valakivel a tömött 7-es buszon. Míg ennek példájára a 443-as port (HTTPS) pedig olyan, mintha csak ketten, te és a beszédpartnered által ismert nyelven, ugyanúgy a tömött 7-es buszon beszélnétek meg a fontos dolgokat, tehát mindenki hallja, csak senki nem érti rajtatok kívül, mert ismeretlen a beszélt nyelv számukra.
-
Keem1
veterán
Dehogyis
A NextCloud egy "szimpla" php oldal, csak túl van tolva benne a kontent. Elég sok erőforrást felemészt a rengeteg párhuzamos thread.
Ahogy én észrevettem, a Pi inkább ebben gyengécske, a párhuzamos feldolgozásban. Ami CPU-nak fejlett(ebb) pipeline-ja van, az szerintem ezen oldalról köröket ver a Pi-re, szóval egy "bármilyen" többmagos Intel proci is. -
Keem1
veterán
Nem-nem, ennél nem. Sejtettem amúgy hogy nálad ez már pipa, mikor írtad a te response time-odat.
Egy ismerősnek egy HP ProLiant szerverre telepítettem pár hónapja egy 1000/1000 otthoni net mögé, azt el se kell mondanom, hogy ég és a föld (mázlista, gombokért hozzá jutott).
És igen, itt már a Pi gyérebb resource-a a korlát. Nekem még így is tűréshatáron belül, csak ezért nem fogok egy 400 W-os szervert itthon üzemeltetni, de jó volt látni, hogy mire képes, ha van alatta dedikált vas
-
Keem1
veterán
Azzal nem lesz gond, de a Dockerről nem tudok nyilatkozni
Csak hogy érezd a különbséget:
Cache nélkül fixen az első 42-45 másodpercben semmi látható nem történt, utána kapta az adatokat a kliens (webes, android), de az már gyors.
Cache-sel ez a 42-45 sec kb. 6-7-re csökkent. Nagyon nem mindegy. -
Keem1
veterán
APCu cacheléssel.
Keress rá arra, hogy "NextCloud APCu", fel kell tenni az APCu addont, majd bekonfigolni (kb. 1 sor) a NextCloudban. Utána szárnyakat kap.Nézd, ez jó is lesz neked. Csak az APCu részt figyeld, a többi lényegtelen. Viszont ezzel nem árt egy picit több memória. Szerintem 1 GB-os Pi kevés, 2 valszeg már elég, nekem 4 GB van és csodás.
#41232 Boti80:
Én a gyári 15W-os USB-C tápot. Tápon nem érdemes spórolni. Erről van szó. -
Keem1
veterán
Srácok, szerintetek miért nem tudom pi (vagy bármilyen, nem root) userként futtatni a Domoticz service-t? Rootként simán megy, azzal nincs gond, de valahogy alapjáraton úgy működöm, hogy aminek nem kell feltétlenül root access, annak nem adnék.
Ez a service status:
imi@pistacio:/home/pi $ sudo service domoticz start
Job for domoticz.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status domoticz.service" and "journalctl -xe" for details.
imi@pistacio:/home/pi $ sudo service domoticz status
● domoticz.service - domoticz_service
Loaded: loaded (/etc/systemd/system/domoticz.service; disabled; vendor preset: enabled)
Active: activating (auto-restart) (Result: exit-code) since Mon 2021-03-22 10:45:21 CET; 17s ago
Process: 2616 ExecStartPre=/sbin/setcap cap_net_bind_service=+ep /home/pi/domoticz/domoticz (code=exited, status=1/FAI
imi@pistacio:/home/pi $Ez pedig a a domoticz.service file.
Ha a User és a Group sorokat kikommentezem (# a sor elejére), akkor megy csodásan - rootként.
[Unit]
Description=domoticz_service
[Service]
User=pi
Group=users
ExecStart=/home/pi/domoticz/domoticz -www 8888 -sslwww 4443
WorkingDirectory=/home/pi/domoticz
ExecStartPre=setcap 'cap_net_bind_service=+ep' /home/pi/domoticz/domoticz
Restart=on-failure
RestartSec=1m
#StandardOutput=null
[Install]
WantedBy=multi-user.target -
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41223 üzenetére
Őszintén? Fogalmam sincs...
Én eddig úgy tudtam, hogy belső hálón a router nem szól bele a portokba, tehát ez esetben csak a hálózat eszközei döntenek a portok nyitva vagy zárva tartásáról.Külső elérésként nyilván kettős a helyzet: ha a routerben a port nincs nyitva, a router azonnal visszautasítja a kapcsolatot. Ha át van irányítva, akkor továbbítja az adott eszközhöz, ami vagy szintén elutasítja (ha a portja zárva van), vagy kiszolgálja a kérést. Ez eddig világos, ez nálad is ugyanígy megy.
Na de bentről? Én azt hittem, belső hálón a router csak switchként vesz részt, tehát ha A gép B felé a 80-as porton indít kérést (htttp://B:80/), akkor a routert ez nem érdekli, mindössze az játszik, ha B 80-as portja zárva van. Persze simán lehet, hogy az általad használt Huawei router ezt másképp intézi.
#41225 kopogo:
Nem igazán tudom, mi a NextcloudPi (de gondolom, egy egyszerűsített csomag a NextCloudhoz). NextCloud-ot használok, szerintem többen is innen, ha van kérdésed, válaszolunk rá.
Összességében egy elég jó, könnyen kezelhető, bár néhány butaságtól nem mentes saját felhő, némi utánajárással és kézi munkával használható sebességűre tehető egy Pi-n, bár csodát ne várj tőle sebességben, ez nem egy webszerver. De adott esetben a lomháról a használható sebességre alakítható. Mindent tud kb. mint a nagyok, se többet, se kevesebbet. Kellemes felülete van, pluginolható, remek Androidos kliense van. -
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41179 üzenetére
Kifutottam a szerkesztési időből, sorry..
Ha magát az egész belső data foldert helyeznéd át, azt a config.php fájlban tudod:
'datadirectory' => '/var/www/Nextcloud/data',
De ezzel vigyázz, ugyanis a folder ownere a www-data user kell hogy legyen (bárhol is legyen), különben nem fogja tudni írni. NTFS fájlrendszernél ez kivitelezhetetlen.
Ez már csak zárójeles kiegészítés: szerintem Raspbianon nem érdemes fixen csatlakoztatott drive-on ext4-től eltérő fájlrendszert használni. Működhet, ez elvitathatatlan, de okozat később nem teljesen egyértelmű anomáliákat, ráadásul a fs permission is bekavarhat (ami ugye vagy nincs, vagy 777). Én ebbe nagyon beleálstam magam az első problémánál és az első pillantásra nehezebb fájlrendszer csere vált a leglogikusabb és hosszútávon is fenntartható opciónak. Én csak ideiglenesen csatlakoztatott (tényleg külső HDD/SSD, pendrive) esetén javaslom a nem ex4 fs-t.
-
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41179 üzenetére
Ezt próbáltad már?
Egébként a data folder is titkosított?Disabling encryption
If you need to disable encryption, there's only one way to do so. Before you do, make certain you have backups of all the files_encrypted files for all users and the system.
Here are the steps to disable encryption.
Open a terminal window.Change to the Nextcloud directory with the command cd /var/www/nextcloud.Gain admin privileges, either with the command sudo su or su.Switch the Nextcloud single user mode to on with the command sudo -u www-data ./occ maintenance:singleuser --on.Disable encryption with the command sudo -u www-data ./occ encryption:disable.Turn off single user mode with the command sudo -u www-data ./occ maintenance:singleuser --off.Milyen paranccsal adod hozzá a fő userhez?
Ezt nem értem. Az Apache ww-data userét? Erre gondolsz?Azt így:
sudo usermod -a -G users www-data
Figyelem! Nem mindegy hogy -G vagy -g, ugyanis kisbetűvel primary group lesz, nagybetűvel pedig egyike a secondary groupoknak.De nekem minden userem (pi, pista, roza, mariska, balintka) fő groupja a users, kivéve a root, a www-data, a domoticz és a qbtuser.
-
Keem1
veterán
☝ FYI
A külső tároló a Nextcloud megfogalmazásában az, ami a webszerveren kívül található. Pl. ha a /var/www/nextcloud folderbe lett telepítve, akkor a saját data mappája ezen belül van. Külső az, amit ezen kívül kézzel mountolsz hozzá (bármelyik másik folder, akár home, akár tök más).
-
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41175 üzenetére
Tuti hogy ki lehet kapcsolni a titkosítást. Nálam is be van csatolva pár külső folder, és elérem Nextcloudon kívülről is.
Sajnos valóban úgy van, hogy az access minden esetben a www-data userrel történik, így ha hozzáadod a többi user groupjához (nálam minden normál user esetén a fő group a users), akkor a 770 permission már elég, de az se a legjobb.
Ha megcsinálnák, hogy az adott Nextcloud userhez hozzá legyen rendelve egy system user és azon a néven intézné a fájlrendszer permissionjeit, akkor az király lenne.
Ez az egy, ami nekem is a bajom, de amúgy nagyon király, én is szeretem a Nextcloudot. -
Keem1
veterán
válasz
DasBoot #41152 üzenetére
Most még csak a kikapcsolás, holnap a visszakapcsolás is...
Amúgy szabadna tudnom, miért kell kikapcsolni? Nem fogyaszt sokat, ha emiatt. Egy csomó macerától megkímélnéd magad, ha hagynád. Nálam most 47 napos az uptime, ez lehetne akár 100 is, de akkor épp ki kellett kapcsolnom, mert szekrényt cseréltem és addig lekapcsoltam a motyót. Szóval nem szoktam kikapcsolgatni.Szvsz nem fogod tudni külső eszköz nélkül a tápfeszt elvenni. Mindenképp kell egy külső egység, akkor meg már mindegy, hogy egy okoskapcsoló-e vagy más.
Egy szimpla buta időkapcsoló 3000 Ft, míg egy Xiaomi okos aljzat 5000. A kettő közt a különbség, hogy az egyik egy bumszli nagy valami, amihez vegyél még elemeket, majd az ótvar gombjain, felhasználóbarátnak nem nevezhető módon programozd be a ki és bekapcsolást. És ha nem vagy ott, de meg kéne változtatni, így jártál. Míg az okos aljzat egy sokkal kifinomultabb, formatervezett, kis eszköz, amit egyszer párosítasz a fiókodhoz, és telefonon, kényelmesebben programozhatod, sőt, a programjától eltérően távolról is kezelheted. Elem se kell bele. -
Keem1
veterán
válasz
DasBoot #41149 üzenetére
Előrebocsátom, nem biztos hogy pontosan értem a kérdésed
Milyen paranccsal lehet a Raspberry pi 3B+ -t minden nap ugyanabban a valős időben leállítani a szovtvert, majd kikapcsolni?
Ha a "szoftver" alatt a rendszert (Linux) érted, akkor alapesetben asudo shutdown now
a leállítósdi, illetve beteheted a cronba:sudo crontab -e
erre bejön az editor, és beleírod hogy pl.0 23 * * * /sbin/shutdown -h now
. Erre 23 órakor kikapcsol. Elmenteni az editort ne felejtsd el. Viszont ez nem PC, ez leállítja neked a rendszert, de a Pi-t nem, és áramtalanítás nélkül visszakapcsolni se tudod, hovatovább, szoftveresen pláne nem fogod tudni újraindítani.Ha mindenáron áramtalanítani szeretnél, és vissza is kapcsolni, akkor egy okoskapcsoló (ezer féle variációban, ártól, szakértelemtől, tudástól függően) kell még neked, ami időre be/kikapcsol (miután a crontab a rendszert megfelelő módon leállította), plusz telefonos applikációval is megy. De ez túlmutat a topik témáján.
honnan tudom elolvasni az összes parancsot, vagy a lehetó legbbet megismerni, hogy mire valók
Megintcsak... Linuxról van szó? Egy helyen a jóisten könyvtárában se lesz ilyen, ugyanis rengeteg vanViszont ha még nem találkoztál vele behatóan, akkor egy linux gyorstalpaló jól jönne, azt mindenképp alaposan, gyakorlással sajátítsd el. Ha ez megvan, nagyjából meglesz hogy hogy is viselkedik a rendszer, és kis guglizás után bármelyik paranccsal elboldogulsz, illetve guglizással mindig megtalálod és hasznosítani tudod a neked megfelelő parancsokat, újakat tudsz felrakni. Nagyjából bármelyik linux alapok könyv/online anyag jó lesz neked szerintem. A Linux (Unix) annak köszönheti robosztusságát és hogy kb. a 60-as, 70-es évek óta elmozdíthatatlan bizonyos pozíciókból, hogy ugyanazon a stabil alapokon nyugszik évtizedek óta, és semmit nem öregedett.
-
Keem1
veterán
válasz
oOKitsuneOo #41132 üzenetére
Hááát... Na akkor nézzük az elején
m = milli (milliomodrészbocsánat, ez csak ezredrész)
M = mega (milliószoros)
b = bit (0 vagy 1)
B = bájt (8 db bit)A 845 Mbit (megabit) másodpercenként az ~105 MB (megabájt) másodpercenként.
A gigabit ethernet maximuma olyan 120 megabájt/s környékén van, ennyit már mértem, de lokál hálón belül. -
Keem1
veterán
válasz
oOKitsuneOo #41130 üzenetére
Szerintem gigabites netkapcsolaton a 845 Mbps az nem rossz. Abba gondolj bele, hogy a gigabit ethernet áteresztőképessége legfeljebb 1 Gbps. És ezt általánosságban nem tudod 100%-ban kiaknázni. Megközelíteni alulról meg lehet, a csillagok kedvező együttállása esetén, de folyamatosan, minden körülmények között elérni nem fogod.
De ez nem csak az ethernet esetén van így, hanem szinte mindenütt. Amire azt írják, hogy xy az átviteli sebessége, az az elméleti maximumot jelenti.Nem tudom, mennyire vagy tisztában a 802.3 szabvánnyal, plusz a társszabványokkal (TCP/IP, stb), de az adatkereteken kívül még egy sor egyéb információ is utazik a hálózaton, aminek szintén bele kell férnie a maximális átviteli sebességbe. Ráadásul ez már az a sebesség, ahol a leggyengébb láncszem gyengítő hatása a legjobban érvényesül.
Ha pl. 220-szal haladsz egy autóval és elemeled a lábad a gázpedálról, másodpercek alatt lassulsz 200 alá, 160-180 körülire. Míg 80-nál elveszed a gázt, alig csökkensz 80 alá sok sok másodperc alatt. A sávszélességnél is ugyanez.
-
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41114 üzenetére
Akkor még egy variáció: én otthoni cloudnak a Nextcloudot használom.
Feltelepíteni könnyű. Testreszabni (hogy akár a home folderedből is nyerjen adatokat) már kissé nehezebb, de nem lehetetlen. Így legalább nem egy elszeparált, burokba zárt cloudod van, hanem integrálódik a Raspi-s accountodhoz.Ami majdnem eltántorított: eleinte eléggé döcögött a felület, de felraktam az APCu caching kiegészítőt, így vállalható lett az általános sebesség. Persze ez egy Pi, nem pedig egy Xeon alapú szerver, tehát brutálgyors sose lesz. De ha azt nézzük, hogy a network waterfall szerint caching nélkül konstans 45 másodperc volt csak az elérés, most meg 1,5-1,7 sec, az azért nem semmi. Nem vicc. 45 másodpercig csak a böngésző kommunikált a szerverrel (fehér oldalt bámulhattam), még egy bájt adat se érkezett sem a felületből, sem a tartalomból. Ha ez megvolt, utána már gyorsan ráköpött mindent a böngészőre.
-
Keem1
veterán
válasz
kopogo #41020 üzenetére
Próbáld először a külső IP címeddel (tudom, írtad hogy a domain működik, de mégis...).
http://az.en.ip.cimem:80/nextcloud (vagy bárhogy is legyen a belső/lokál URL, ugyanaz, csak a belső IP/hosztnév kicserélve a külső IP-re).
Illetve próbáld meg böngészőből, olyan gépről, amin megy belső hálón, csak a külső címmel.
Ameddig ez nem klappol, addig szerintem fölösleges telefonnal próbálkozni. -
Keem1
veterán
-
Keem1
veterán
válasz
RaZroX #40988 üzenetére
Nálam bevált, transzkódolásban nem annyira jó, így original van mindenre beállítva, belső hálózaton egyébként teljesen pöpec. Olyan 20 Mbitig teljesen röccenésmentes, afölött pedig filmje válogatja. Van ami még 40-60-nal se döcög, van ami már 25-tel is.
"És ha ezt kötöm rá a tv-re és közvetlen a raspberry játsza le?"
Annál jobb egy Xiaomi MiBox. Viszont annak csak USB 2.0 csatija van mindössze. -
Keem1
veterán
Miért nem egy Android TV-s box? Ha csak ilyen célokra kell, sokkal jobb választás. Mindent megeszik, van DRM kulcs mindenhez (4K Netflix, HBO Go), kibontod és működik. Távirányító is van. Megeszik minden formátumot, azt is, amit a Pi nem. Van 4K is.
Én megfontolnám, nálam mindkettő van itthon, de a tévére csak a box van rákötve, a Pi headless szerverként funkcionál.Persze csak ha tényleg kizárólag médialejátszóként használnád... Nem megtéríteni akarlak, csupán arra rávilágítani, hogy cipőt a cipőboltból...
-
Keem1
veterán
válasz
betyarr #40906 üzenetére
Írtam... Sok eszközöm van, jelenleg 13 db wifis, 3 db ethernetes, így mindegyiken egyszer kell beállítani a fix ip-t és a Pi-t mint DNS szervert, aztán innen minden a Pi-n kerül konfigolásra.
Így egyszerre minden eszközön bármikor megadhatom a net felőli névfeloldást (legyen az a Google, vagy a reklámszűrős AdGuard), plusz a belső hálózaton saját domain név rendszert tudok kialakítani. Ez utóbbira az okosotthonom miatt van szükség.Hangsúlyozom: nem mindenkinek éri meg, 1-2 eszköznél én se maceráznék vele. De nekem jelenleg 16 db eszközöm van, így viszont már kifizetődőbb.
#40907 cigam:
Na tessék, akkor van itt választék bővenNekem tökéletesen megfelel a dnsmasq, olyan sűrűn nem váltogatok a Google és az AdGuard között.
-
Keem1
veterán
Annyit azért hozzátennék, hogy egy saját DNS szervernek vannak előnyei-hátrányai, érdemes mérlegelni, neked megéri-e.
Ha az AdGuard DNS alapú reklámszűrését használnád, akkor a Pi-n a külső DNS-nek azt kell megadni.A DNS requestek gyorsulni fognak a local cache miatt (központosítva), emiatt a neted latency-je is a gyorsabb DNS kiszolgálás miatt. De ezt csak több eszköz esetén fogod észrevenni, egy telefon és egy számítógép esetén ezen a téren semmit nem nyersz. Lehet saját belső domain név rendszered (előny megint sok eszköz esetén). A reklámblokkolás piszok gyorsan és erőforrásigénytelen módon fog menni, ráadásul eléggé efficiensen.
Viszont! A reklámblokkolást nem tudod whitelistelni. Vagy van mindenre, vagy semmire. Kikapcsolni se egyszerű, mert vagy profilozni kell a konfigot, vagy ott ki/be kapcsolgatni (aztán service reload, dnsflush, stb).
Szóval azért a tisztánlátás érdekében tudnod kell ezeket. Jó a saját DNS szerver, de nem mindig és nem csodaszer. Nekem több mint tucatnyi eszközzel, saját hozzáértésemmel, és a hátrányok ismeretében is nagy segítség és ki is tudom aknázni a lehetőségeket.
Ja, és az AdGuard DNS-t egyetlen eszköz esetén magán az eszközön is meg tudod adni, a Pi azért kell, hogy központosítsam, és minden eszközön elérhető legyen. De ha neked csak egy Windowsos géped van, amin használnád, fölösleges a saját DNS szerver.
-
Keem1
veterán
válasz
ratkaics #40902 üzenetére
Ha megy az angol, akkor ez a legszuperebb leírás.
Annyival egészíteném ki, hogy ha már fenn van a motyó, akkor a
/etc/dnsmasq.conf
fájlban szedd ki a kommentet (#) azexpand-hosts
sor elől, vagy ha nincs benne ilyen, írd bele egy üres sorba (úgy, hogy utána is maradjon egy üres sor). Ezáltal fogja használni feloldásra a/etc/hosts
fájl tartalmát is, ide az IP-FQDN párost írhatod (pl. ha a PC-d IP címe lokális hálózaton a 192.168.0.100, akkor ezt kell beleírni egy sorba) szóközzel elválasztva:192.168.0.100 mypcname
esetleg többféle megfeleltetéssel192.168.0.100 mypcname mypcname.local mypcname.otthonom.dyndns.org
Bármit mahinálsz akár a dnsmasq saját konfig fájlában, akár a hostsban, nyomj a Pi-n egyservice dnsmasq reload
parancsot,. hogy újratöltse őket és elérhetőek legyenek a módosítások.Kliensek:
Ez volt a szerveroldali része, ha ez már jól működik, akkor még a klienseket kell módosítani úgy, hogy helyi hálón ezt a DNS szervert használják (egyébként alapesetben a routered lenne). Adj mindennek fix IP címet, vigyázva, hogy ne legyen ütközés (DHCP esetén ezzel nem kellene foglalkoznod, de most manuálisan csinálod).
IP cím: ez az adott eszköz LAN IP-je legyen (figyelem, az utolsó előtti oktetig egyezzen meg a routerével, csak az utolsó oktet legyen egyedi!)
Átjáró: a routered címe legyen
Alhálózati maszk: 255.255.255.0
DNS1: a Pi-d IP címe
DNS2: valami publikus DNS, pl. a Google-é (8.8.8.8)A második DNS azért kell, ha a Pi épp ki van kapcsolva, vagy bármilyen okból nem érhető el, akkor is legyen névfeloldás. Windows alatt korlátlan számú DNS szervert lehet megadni (fölösleges túl sokat), a listában fentről lefelé haladva az első elérhetőt fogja használni (ami alapesetben a Pi, de ha épp nem érhető el, megpróbálja a következőt, és így tovább). Tényleg fontos, hogy a Pi-n kívül még valami meg legyen adva, mert h a Pi nem megy, akkor interneted se lesz (névfeloldás híján).
Windowson szükség lehet egy cmd-be írt
ipconfig /flushdns
parancsra, hogy az addig cachelt DNS-eket törölje és az új DNS szervertől kérje le ezután. Igazából minden, a dnsmasq konfigolása után szükséges, ez a bekonfigolásig akár tucatnyiszor is, de utána már egyáltalán nem kell, nem lesz macera. Csak így ha változtatsz a Pi DNS szerverén (pl. új entry a hosts-ban, akkor az ne órák múlva legyen csak elérhető a gépeden). Androidos telefonoknál elég egy wifi ki/be, az pucolja a DNS cache-t. -
Keem1
veterán
válasz
ratkaics #40895 üzenetére
A Pi-re van feltéve a dnsmasq, ami az /etc/hosts-ban lévő entryk alapján végzi a lokál háló feloldását. A hálón kívülit pedig profiltól függően a Google DNS-e (8.8.8.8) vagy az AdGuard-é.
Mivel sok eszköz van itthon (3 gép, tévé, médiabox, smart eszközök, telefonok, tabletek), megterveztem egészen pontosan a hálózatot, minden eszköz fix IP címet kapott (PC, laptopok a 192.168.0.2xx tartományban, stb.), minden eszközre be van állítva a Pi mint DNS szerver, így mindegyik eszköz a névfeloldást a Pi-től kéri. Ha általa ismert a cím-IP páros, akkor helyben, hálózaton belül feloldja, ha nem ismert, akkor a Google/AdGuard által kér feloldást (utóbbinál reklámok esetén fel nem oldást).
Ez egyrészt azért jó, mert a Pi pufferel, méghozzá az itthoniak hálózati igényeinek megfelelően (nem nézünk itthon milliónyi weboldalt, csak pár százat, ezret), így a DNS requestek kiszolgálása piszok gyors. Másrészt nem kell az egyes eszközökre külön külön adblockert tenni. Harmadrészt elég minden eszközön egy DNS szervert beállítani, ha valami gond van egy publikussal, akkor egy helyen (a Pi-n) kell csak módosítani és folytatódik gördülékenyen a névfeloldás.
Egyébként azt, hogy a DNS alapú IP feloldás hogy is működik, bármikor kipróbálhatod. Egy általad ismert weboldal domainjét (pl. google.com) írd be így a c:\Windows\System32\drivers\etc fájlba (nincs kiterjesztése) egy üres sorba:
127.0.0.0 google.com
Így a google.com magára a gépre fog mutatni (amin persze feltehetőleg nincs webszerver), így a böngésző nem tud semmit megjeleníteni, mivel a cím nem mutat sehova. A reklámok blokkolása is így működik.
Ha kipróbáltad, ne felejtsd el a fenti sort kitörölni. -
Keem1
veterán
válasz
ratkaics #40889 üzenetére
Ez eléggé érdekes...
Direkt kipróbáltam, de az említett autós oldalon se a főoldalon, se a cikekben nincs reklám, de figyelmeztetés sem.
Én a Pi-t használom itthon DNS szervernek, ami pedig az AdGuard DNS-ét használja (már az itthoni hálózatomig se jut el a reklám, mivel a reklámszerverek domain-jét fel sem oldja). -
Keem1
veterán
válasz
Zsombe #40851 üzenetére
Persze, én egy belakott Raspbianra tettem fel hónapokkal ezelőtt, és minden működik, a HA is.
Semmit nem csináltam, csak követtem a leírást.
A Dietpit nem ismerem, nem tudom, az milyen rendszer, én csak Raspbiant használok.Amúgy az mit jelent hogy elérhetetlen? SSH-n FQDN vagy IP alapján nem éred el? Lehet csak más IP-t kapott, próbáld meg a routerben megnézni az active device-ok között első körben. Ha a hálózatra fel tud csatlakozni, akkor annak elérhetőnek kell lennie.
Másik eset, ha valami miatt az SSH service lett kikapcsolva. Raspbianon ez olyan könnyen orvosolható, hogy létrehozok egy üresssh
nevű filet a /boot partíción és a következő indításra már lesz SSH, és a service-t vissza tudom kaopcsolni. -
Keem1
veterán
válasz
GAgyiXyXy #40781 üzenetére
Azt nem mondom hogy smafu, főleg, hogy ez Pi-hez készült, én csak általánosságban említettem
Nekem nincs DP-s monitorom, csak ami HDMI-s, egyedül a laptopomon van DP(++) port, de ahogy azt már említettem, egy DP->HDMI sima (elektronika nélküli) kábellel meghajtja a HDMI-s monitort.
Viszont... nem tudom, milyen Pi-d van, de a linkelt kábel alatt ez áll: "Please note: This cable is not compatible with the Raspberry Pi 4 or Zero", ezt láttad?
-
Keem1
veterán
válasz
GAgyiXyXy #40779 üzenetére
Létezik, de csak aktív verzióban, eléggé borsos áron.
Amit te találsz, az valójában csak kábel és elég gyakori. Az én laptopomon van egy HDMI és egy DP kimenet is, de valójában DP++, ami egyben DP ÉS HDMI is, "csupán" a csatlakozó alakján kell változtatni. A képjel átalakítására nincs szükség, mert a csatlakozóban mindkettő lakozik, a kábeltől magától függ, hogy melyiket kérem ki belőle.
A HDMI nem ilyen, az csak HDMI, tehát aktív jelátalakítóra van szükség. Ez plusz energia, plusz áramkör, plusz pénz.Neked valami ilyesmi kell. Az USB az áramkör tápellátásához kell.
-
Keem1
veterán
válasz
pvt.peter #40762 üzenetére
Nem szent meggyőződésem, de szerintem olyan, ami Pi3 és 4 kompatibilis is, az maximum csak külső nagyobb kábellel oldható meg. Ami ilyen házakat láttam, azokban volt egy USB bridge, ami egy minimál fix "kábel" a Pi USB-je és a HDD/SSD USB-je között, viszont a Pi4-en már máshol található (az USB 3, hisz storage szempontjából nyilván annak van előnye).
Nem tudom, ez mennyire fantáziarajz-e vagy létezik (nem találtam), de egy ilyen kis motyó nagyon baba lenne, még nekem is.
-
Keem1
veterán
Ne féltsétek csak a Pi-től az SSD-t
Hard Disk Sentinel (Linux) azt mondja, hogy:
Health : 96 %
Performance : 100 %
Power on time: 253 days, 1 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
Total written: 12.97 TB
The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
The health is determined by SSD specific S.M.A.R.T. attribute(s): #177 Wear Leveling Count
No actions needed.December 13-i állapot:
Lifetime Writes . . . . . . . . . . . . . . . . . : 12.80 TBMai állapot:
Lifetime Writes . . . . . . . . . . . . . . . . . : 12.97 TB -
Keem1
veterán
válasz
sztanozs #40744 üzenetére
Végeztem egy gyors kutatást
- ha a lehető legjobb áron szerettem volna venni, akkor 2017 nyarán kellett volna (még Rpi-m se volt
)
- ha a közelmúltban szerettem volna jó áron venni, akkor 2019 tavaszán, közel 2 éve kellett volna venniAz Rpi-t 1 éve használom, akkor a legolcsóbb ár 14.600 Ft volt. Én tavaly decemberben vettem 15.030 Ft-ért, ugyanennyi most is, ha a Pi megvételekor vettem volna, spóroltam volna 400 Ft-ot (= semmit).
Szóval aki pár hónapja gondolkodott rajta, akkor is ugyanannyiért vehette volna, mint most.
Szerintem 15 ezer forint egy ilyen minőségi, dupla házért nem sok.
EGy szimpla, de minőségi ház kb. 4-5 ezer (tudom, van 1500-ért is, de azt hagyjuk). Abból kettő darab az ~10k, de se külső táp, se szingli USB használat. 15 ezerért viszont egy dupla ház, minőségi, külső tápos, egyetlen USB (ami a Pi-nél ugyan nem számít, de dupla SSD és megfelelő infrastruktúra esetén USB 3.1gen2 USB-C csati esetén már elég jó sebességet vetíthet előre). Én laptopon (USB-C, belső NVMe SSD), 1 db SSD-vel kipróbáltam és stabil 350 MB/s sebességet értem el vele. -
Keem1
veterán
válasz
Plehboj #40740 üzenetére
Nem értem, mit küzdenek egyesek ilyen lófasz HDD házakkal
Az enyém ilyet sose produkál, ha azt mondom reboot, akkor az lesz, ráadásul az SSD miatt úgy 20 mp-en belül már az SSH kapcsolat él.
Ilyen házam van, 1 db SSD és 1 db HDD, külön tápos. Gyors, kényelmes, mindent tud, amire szükségem van. Semmiféle problémával nem találkoztam. Egyetlen USB kábel megy be a Pi-be, amiről egy milliwattot se vesz le. A többi csati ugyanúgy terhelhető, mintha rá se lenne dugva a két diszk.Plehboj
Bocs, nem rád akartam förmedni vagy ilyesmi, csak sokszor látom a szenvedést az USB házakkal kapcsolatban, ezért kifakadtam, mivel nálam semmiféle gond nincs egyik problémát olvasva se. -
Keem1
veterán
válasz
tboy93 #40696 üzenetére
Egyetértek. Nálam a Pi saját magáról, meg a gépem bizonyos mappáiról készít másolatot a HDD-re (kb. 30 GB), de nem csak lokálisan tárolja, hanem tolja fel Dropbox-ba is (éjszaka). Van 2 TB-m. Ráadásul azonos néven megy fel, így nekem csak 30 GB, de valójában 30x30 GB, mivel a revision-öket 30 napig tárolja.
-
Keem1
veterán
válasz
sztanozs #40620 üzenetére
Az Androidos kliens is fizetős, én megvettem 1300-ért, mert nekem megérte.
A DLNA részét nem használom, arra ott van nálam a MiniDLNA.Amúgy még weben is egész stabil nálam, akár belső hálón kívülről is, ahogy azt írtam, olyankor rábízom az automatikára: 720p-ben, 2-3 Mbittel streamel, késlekedés nélkül.
-
-
Keem1
veterán
-
Keem1
veterán
válasz
DrojDtroll #40592 üzenetére
Igen, LibreELEC rendszerrel itt többeknek jó a tapasztalata. De ha csak erre kéne, szvsz egy Android TV box jobb választás. Távirányító, meg egyéb nyalánkságok out-of-the-box
-
Keem1
veterán
Szerintem használj EXT4-et.
Próbaképp kipróbáltam, egy single-file exe-től elvettem a futtatást (EXT4), és valóban nem engedte network drive-on keresztül futtatni Windows alatt.
Ha visszaadtam ownernek és groupnak az X permissiont, az exe Windowson lefutott gond nélkük.Azt tippelem, csak így fogod tudni megoldani, mivel Linux alatt NTFS fájrendszeren nem tudsz permissiont állítani.
-
Keem1
veterán
válasz
Márton #40536 üzenetére
Persze, szinte mindennel működik, ha Tasmota van rajta.
Onnan kezdve akár saját appot is írhatsz rá MQTT parancsokkal. Nálam ez a terv. Van már két Pi Zero W-m (egyik itthon, másik anyáméknál), ezek a saját smarthome projektem hubjai.
Egyelőre még a Sonoff motyókon nincs fenn a Tasmota, még csak a Google Home és Samsung Smart Things appokkal vezérlem, de ez csak addig, míg a saját leprogramozott vezérlést megírom.
Én most a Zerok által vezérelt csengőt tervezek, de még nem találtam hozzá meg mindent, sőt, valójában még semmitDe amúgy nem kell sajátot se írni, elég a Home Assistant is egy csomó mindenre.
Hogy miért saját? Mert én nem beállított időpontok alapján, hanem élethelyzetek alapján akarom vezérelni. Ha besötétedik (weather api alapján), akkor kapcsoljon fel a kültéri lámpa és gördüljön le a redőny. Ha hazaérek (pl. wifire felcsatlakozik az órám vagy a telefonom), akkor kapcsoljon be a belső világítás a lakásban, stb.
Jók ezek a hangvezérléses dolgok, de ezek max marketingre jók. Nem valós élethelyzetre. -
-
Keem1
veterán
Srácok, ahogy látjátok, az SSD-m jelenleg 3 partícióból áll: a /boot, a / és a /home (sda1, sda2, sda3). Ez utóbbi azért került ki, hogy ha system reinstall lenne, a home cuccait ne kelljen piszkálni.
Node közben elgondolkodtam. Ha felhajítanám most rá a Raspbian imaget, az lepucolná ezt is? Tehát adtam a kakinak egy ponfot ezek szerint?
van bármilyen, a hivatalos ISO-ra épülő módszer, hogy csak a /boot és a / partíciók kerüljenek felírásra, ha tényleg újra kéne az egészet húzni?
Az sdb pedig a HDD, ahol 1 GB van ide betéve, a maradék 800 GB-on exFAT partíció van, az nincs felmountolva.Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/root 79G 9,8G 66G 13% /
devtmpfs 1,8G 0 1,8G 0% /dev
tmpfs 1,9G 16K 1,9G 1% /dev/shm
tmpfs 1,9G 184M 1,7G 10% /run
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 1,9G 0 1,9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sdb1 916G 407G 464G 47% /media/hdd
/dev/sda1 253M 54M 199M 22% /boot
/dev/sda3 844G 14G 823G 2% /home
tmpfs 378M 0 378M 0% /run/user/1002 -
Keem1
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #40420 üzenetére
Tippre jogosultsági probléma.
Az ok, hogy felcsatolni nem megy, de direktben sem érhető el? Pl. Windows Explorerben a \\pineve\megosztasneve sem megy? Credentialt bekéri? Előbb elfailel valamivel? -
Keem1
veterán
válasz
jézusom #40403 üzenetére
Ez 2,5-ös, 2 diszkes ház. Nem, ezzel inkább az volt a gond hogy nem kapcsol le, mert a hdparm szerint nem támogatott USB bridge. De sikerült áthidalni egy plusz kapcsoló segítségével
Nálam ez a ház teljesen bevált. Most már simán lekapcsolja a lemezt, ha 30 percig nincs aktivitás. A másik slotban meg az SSD van. -
Keem1
veterán
válasz
Zirowe #40400 üzenetére
Nem tudom, nálad mi pontosan a cél, de ez a frankó házikó csak egy usb-t foglal le és külön tápja van a diszkekhez. Az tehát nem vesz le a Pi-től egy milliampert se.
Kipróbáltam, különösen ajánlott
Amúgy usb hubból is érdemes külön tápos verziót venni.
-
Keem1
veterán
Köszönöm, ez az ami nekem kell
Más... emlékeztek rá, hogy szereztem egy fasza 2 diszkes raid házat? Nos, az automata HDD spindown nem ment vele, manuálisan viszont igen. Sehogy nem jöttem rá miért. Találtam egy alapvetően fasza scriptet is hozzá, de az se ment.
Megvan a megoldás. A smartctl azt mondja, hogy unsupported usb bridge (holott mondom, a hdparm -y tökéletes). Viszont a smartctl a -d kapcsolóval működésre bírható, így végső soron megy az említett script is (serviceként furt), nagyon fasza módon 20 perc után leállítja a diszket.
Jelenleg csak filmek vannak rajta, torrent most nem tölt és nem is seedel, de a script figyeli, hogy van-e a lemezen aktivitás, és ha nincs, akkor állítja le.Szóval megy ez, csak a balfék smartctl gyártói tehetnek róla, hogy hivatalosan nem támogatnak egy olyan házat, ami egyébként kiválóan megy a szoftverük átlal
-
Keem1
veterán
Srácok, segítséget kérnék. Éjszaka a Pi backupolja a home foldert:
tar -zcvpf /media/hdd/backup/home.tar.gz /home/*
Viszont, a saját folderem kezd egy marokkói zsibvásárra hasonlítani. Vannak fontos dolgok, vannak kevésbé (inkább úgy fogalmaznék, pótolhatatlan és pótolható). Most 30 GB készül minden éjjel, ebből igazából legalább 20 (ha nem több) feleslegesen, pl. videók. Felhőbe is megy a mentés, szóval jó lenne tényleg csak a fontos dolgokat menteni. Mi a legmegfelelőbb módja, hogy dinamikusan foldereket, fájlokat zárjak ki?
Azért a home folder, mert kapott egy külön, 250 GB-os partíciót az SSD-n, és mivel rendkívül kényelmesen lehet elérni akár SSH-n, akár Samba-n, és bármilyen más módon (hisz a login user saját foldere adott).Mivel százféle módja lehet, és a megvalósítás-megvalósítás végeredménye között nem feltétlenül kell különbségnek lennie, inkább az odáig vezető úton, ezért elmondom egy példával, hogy mire gondolok. Bulit akarok szervezni, de nem mindenkinek. Csinálhatom azt, hogy minden létező ismerősömet meghívom, majd amikor érkeznek, csak azt engedem be, akit szeretnék. Ez is elvezet a megoldáshoz, de mennyivel elegánsabb, ha úgy csinálom, hogy csak azokat hívom meg, akiket tényleg szeretnék.
Szóval mi lenne erre a megfelelő? Pl. kizárjuk a felkiáltójellel kezdődő nevű foldert/fájlt?
Megintcsak megoldás lehet, hogy egy bash script egy tömbbel, amiben a csak mentendő dolgok vannak, amit végigiterálok. De egyrészt a gzip elveszti azt a képességét, hogy a fájlok közti redundanciát is figyelembe veszi, másrészt elvesztem a dinamikus voltát (kézzel kell szerkeszteni a scriptet új mendendő adat esetén).
Erre valakinek valami precíz, rendszertől független ötlet?
-
Keem1
veterán
válasz
jézusom #40285 üzenetére
Ezt cáfolom, az Android TV messze jobb még a gyári okostévé rendszereknél is. Bár én idén vettem új tévét, épp azon agyalok, hogy a következő Android TV alapú legyen.
A Mi Boxom 2 vagy 3 éves, de még így is lealázza a Samsung idei tévéjén lévő Tizen rendszert.És nem kell b*szakodni a DRM kulcsokkal sem, hisz gyárilag adottak a rendszerben, így van mindenféle mókolás nélkül is gyári Netflix appal 4K. Meg mindent összevetve, szerintem egy médialejátszónak épp ilyen felhasználóbarátnak, gördülékenynek és mindenevőnek kell lennie. Nem vagyok a Pi ellen, nekem is van itthon kettő is, de teljesen más célokra használom. Médialejátszónak nem jutna eszembe befogni. Egész egyszerűen van sokkal jobb megoldás.
40286 janosibaja:
Egy Pi4 sose gond, én mellé gondoltam, nem helyette
Annak mindig lesz helye, feladata. Én is gondolkodom egy harmadik Pi beszerzését, megint újabb feladatokra. -
Keem1
veterán
válasz
janosibaja #40258 üzenetére
Ha csak médialejátszónak kell, akkor inkább egy Android TV box, pl. egy Xiaomi MiBox.
Sokkal-sokkal-sokkal (és ide még 1000 db "sokkal"-t képzeljünk el) célravezetőbb.
Összedugod, bekapcsolod, használod. Minden menni fog pöccre, HBO Go, Kodi, Plex, helyi médiafájlok, Netflix, YouTube, minden, ami tévé/film.
Csak tévézéshez a Pi-t én nem ajánlanám. -
Keem1
veterán
Nem tudom srácok, ti hogy vagytok vele, de nálam ezzel az új dupla USB házikóval a network share sebessége, ha nem is szignifikánsan, de megugrott.
Eddig nagy fájloknál maximum 105-110 MB/s volt a másolás SSD-re, de általában inkább 60-70-80 körül. Most meg inkább 100 fölött, max 120 körül.A 2 TB-os HDD pedig olyan 90 körül kezd, majd hirtelen lezuhan 50 környékére, majd innentől már nem gyorsan de fokozatosan esik a másolás végére olyan 30 MB/s körülre.
Ez vajon mitől lehet? Többféle fájllal, többféle méretben (100 MB - 9 GB) is próbáltam, mindnél ugyanez.Amúgy a házat kipróbáltam az USB-C kábellel is a laptophoz kapcsolva (azon van még Thunderbolt is, ráadásul abban 2000 MB/s sebességű NVMe SSD van, szóval van alap), és elég durván jó, SATA3-as SSD-re olyan 400-450 MB/s körül lehet írni. Persze hol van a laptop 1200-1400 MB/s sebességéhez... De hát más kategória, a laptop kb 800 ezerbe kerül
-
Keem1
veterán
válasz
jézusom #40132 üzenetére
Ki most az ownere amúgy a foldernek?
ls -l /media/pi/500GB_usb/torrent
A 777 jog nem ám a "legszebb".
De amúgy a megfelelő command rá:sudo chmod -R 0777 /media/pi/500GB_usb/torrent
Most nem igazán emlékszem, hogy a transmission saját user alatt fut-e, de pl a qBitTorrent igen, létrehoz egy qbuser-t és azzal fut. Tehát a service csak úgy ér el dolgokat, ha ennek a usernek van hozzá accesse.
-
Keem1
veterán
válasz
jézusom #40128 üzenetére
Fizikailag? Vagy csak felmountolva?
Attempt #1:
lsusb
Ez kilistázza az USB vezérlőket (nem csak a HDD-é)Aztán a partíciók:
ls -l /dev/disk/by-label/Aztán a diszkek, rajtuk az egyes partíciók, és ha van, mount point:
lsblkMég megnézheted ezt is, itt csak a felcsatolt filesystemeket látod, szabad hellyel együtt.
df -hSzükséged van még valamire?
-
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #40119 üzenetére
Erről jut eszembe... bár állítólag a külön tápos házakban elvben nem állíthatók le a lemezek, de melyik a jobb, ha a HDD lemeze állandóan, éjjel-nappal pörög, vagy a használatkor felpörgetés, aztán leállítás?
Rég volt ilyen szinten dolgom HDD-vel, a laptopomban csak SSD van, az asztali gépben pedig ugyan van egy HDD is, de azt ritkán használom.
A Pi-hez is eddig csak egy SSD kellett, de a 2 TB-os SSD már túl drága lett volna, ezért vettem másodlagos storage-nak HDD-t. Így összesen van 1 TB + 2 TB, ami egyelőre bőven elég lesz mindenre is
(NAS-ként és saját felhőként is használom a Pi-t; ezért esett a választásom az egyébként nem olcsó USB 3.1-es RAID-et is támogató kétlemezes bayre) -
Keem1
veterán
Srácok, a jelenleg csak tápként használt USB-C port használható adat+táp viszonylatban is?
Az van, hogy most, hogy a rendszerem faszán gyors lett az SSD boot miatt (szárnyakat kapott
), beszereztem egy USB 3.1-es kétlemezes RAID házikót és egy WD 2 TB-os HDD-t is. Kell a tárhely, na
A jó kis storage bay-hez jár egy nagyon zsír 3A-es tápegység, meg egy USB C kábel. A cél az lenne, hogy a Pi-t ezen keresztül lássam el árammal és adattal is. Így gyakorlatilag az elméleti 4 kábel (1 USB-C táp + 1 USB SSD + 1 USB HDD + 1 LAN) helyett ideális esetben 2 kábelem lenne (1 LAN + 1 USB-C táp/SSD/HDD).Szerintetek így működhet? Nagyon fasza lenne, ha igen.
-
Keem1
veterán
Srácok, átköltöztem az SSD-re teljesen, viszont, különböző checkek, ilyesmik sorá sztem az fdisk önhatalmúlag elcseszte a / alá felcsatolt partíciót. Semmi módosítást nem csináltam, csak a p és az i parancsokkal listáztam.
És ugyanez történt az SD kártyával is, szintén az fdisk miatt. Valami DOS-szal kapcsolatos piros üzenetet jelenített meg, de már nem emlékszem rá.A partíciók látszódnak, de felcsatolni pont azt nem lehet.
Az új megoldás szerint az SSD-m: sda1 (/boot), sda2 (/), sda3 (/data). Az SD is ugyanez, csak a /data nélkül. És mindkettőn felcsatolhatatlanná vált a / mount.Van mentésem, vissza tudom állítani, de az legalább egy óra. Vissza tudom valahogy hozni az élők sorába? És az fdisk mindenféle modifikáció hiányában, hogy cseszte szét?
Nem tudok most semmit nézni, mert már egyikről se bootol be a rendszer. Ez nagyon bosszant, mivel az fdsisk-kel kéne még mókolnom az SSD-n, de ha folyton szétcseszi a partíciókat, akkor nem fogok előbbre jutni vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged