- iPhone topik
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Google Pixel topik
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
adika4444
addikt
A RPI-ből lehet csinálni BT hangszórót, egy ismerősöm évek óta így oldja meg a háttérzenét. Vannak kész megoldások, de egy egyszerű konfigmódosítással meg lehet oldani, hogy BT hangkeltőnek mutassa magát az eszköz.
Ha viszont már audio kérdés. Nem kifejezetten RPI specifikus, de úgy látom, itt a legnagyobb az esély valami megoldásra, és ha beválik, a végén RPI lesz belőle Raspberry-PI OS-sel.
Adott egy Windows-os laptop (Windows 10), illetve az itthoni hálózat. Fel van rá telepítve a Virtual Audio Cable, ez egy virtuális hangkártyát hoz létre. Adott még egy Debian-os gép (később ehelyett lesz a RPI), amit hangszórónak használnék.
Kérdés: Hogy tudnám mindenféle titkosítás nélkül, UDP alapon, a lehető legkisebb késleltetéssel áttolni a virtuális kártyára érkező hangot?
Köszi! -
-
elmo
aktív tag
Ejha, pár napig nem nézek ide, micsoda pörgés!
Csak egy apró megjegyzés, lamentálás:
nano /etc/apm/event.d/20hdparmhdparm
#...
APMD_SPINDOWN=120
#...
Ehhez megjegyzés a nevezett file comment-jei közül:When the computer is on AC power, the spindown timeout is disabled.
Azaz mivel a Pi mindig AC alatt van, ezért ide mindegy mit írsz, ha jól értem.
Illetve egy félig kérdés: hogy lehet, hogy amikor az usb-s cuccokat variálod, hirtelen más lesz az sda, más az sdb. Nem
uuid
szerint mount-olod? Mert akkor kutya kötelessége mindig sda-nak lenni. -
vpleft
tag
Na, örülök, hogy meg lett a gond. Milyen jó is ilyenekkel órákat szívni...
Arch wikin írják azt is, hogy lehet "elmenteni" ezeket. Próbáltad udev rule-al?
nano /etc/udev/rules.d/69-hdparm.rules
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTRS{queue/rotational}=="1", RUN+="/usr/bin/hdparm -B 255 -S 240 /dev/%k"
Ez ha jól értelmezem, minden hdd-re vonatkozik. (queue/rotational)
Persze a cron is megoldás lehet. -
Keem1
veterán
Egyébként az eredeti probléma is körvonalazódik, ami miatt egyáltalán írtam.
Az van, hogy ennél a diszknél az APM reboot után visszaáll 90-re, így kb. semmibe veszi a spindown time-ot.
Ha beállítom 255-re (off), akkor szépen a spindown time szerint leállítja a lemezt, ami most 20 perc és szerintem tökéletes is.Ha jobb megoldást nem találok rá, akkor a cronba beteszem (@reboot) a -B 255 -S 240 paraméterekkel a hdparm parancsot.
Az a vicc, hogy a 2 terás diszk is ugyanez, csak 1 helyett 2 TB. És annál szépen megmarad az APM 128-on.
-
pungora96
tag
Nekem is pont ugyanez volt mostanában. Én ha kikapcsoltam a hdparm mindenféle opcióját (0 és 255 értékek), akkor nekem folyamatosan ment. Én a hd-idle-el oldottam meg. Beállítottam, hogy 20 perc után állítsa le a hdd-t ha idleben van. Be lehet állítani, hogy logoljon is, írja mikor állította le utolján. Figyeltem is és nekem jól működött.
-
Keem1
veterán
Az én szerkesztési időm is lejárt...
Szóval -B 255 és -S 0, tehát mindkét feature disabled, mégis leáll.Lemértem. 10 másodperc után leáll, majd újra fel, aztán kb. 40-50 sec múlva "végleg" leáll...a következő diszkhez fordulásig, természetesen. Aztán ha felélesztem, kezdődik ugyanez elölről.
Asszem a rack lesz a ludas... Windows alatt ugyan kicsit tovább tart, de szintén 1 percen belül leáll a lemez.
Nem lehet valahogy ezt a hülye vezérlőt felülbírálni vajon? Gr... -
Archttila
veterán
Urak, azért bedbiggyeszteném a tegnapi Arch vs Java issue-t, hátha tudtok rá mondani valami okosat:
$ > uname -a
Linux rpi4 5.10.27-2-ARCH #1 SMP Fri Apr 9 21:04:16 UTC 2021 armv7l GNU/Linux
$ > echo $JAVA_HOME
/usr/lib/jvm/java-11-openjdk-armhf/bin/java
$ > java -version
openjdk version "11.0.10" 2021-01-19
OpenJDK Runtime Environment (build 11.0.10+9)
OpenJDK Server VM (build 11.0.10+9, mixed mode)
$ > sudo ./MiUnlockTool.sh
ERROR: JAVA_HOME is set to an invalid directory: /usr/lib/jvm/java-11-openjdk-armhf/bin/java
Please set the JAVA_HOME variable in your environment to match the
location of your Java installation.
$ > cat /etc/environment
MOZ_ENABLE_WAYLAND=1
#XDG_CURRENT_DESKTOP=sway
#LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1
JAVA_HOME="/usr/lib/jvm/java-11-openjdk-armhf/bin/java"
-
Murdock1981
tag
pi@raspberrypi:~ $ speedtest-cli Retrieving speedtest.net configuration...
Testing from Magyar Telekom...
Retrieving speedtest.net server list...
Selecting best server based on ping...
Hosted by WaveCom (Turkeve) [38.90 km]: 29.077 ms
Testing download speed................................................................................
Download: 293.86 Mbit/s
Testing upload speed................................................................................................
Upload: 20.58 Mbit/sA ping nekem kb ennyi szokott lenni (3b+). 300/20 net telekom. A sebesség sem mindig ennyi, van amikor másodjára méri ezt az értéket. Szerintem a közös vezérlő miatt rendben van ez a sebesség.
-
balaaazs
senior tag
Sziasztok! Torrent celra (le- es feltoltes), illetve a tartalmak lejatszasar a raspberry 4 jo lesz ugye? Illetve eleg-e a 2gb, vagy inkabb a 4gb-s verzio.
plusz hozzakotnek egy kulso hdd-t, azt valahogy szerintetek meg tudom oldani, hogy az arra a raspberryvel letoltott dolgokat mas eszkozrol (laptop, pc, tablet) elerjem?
koszonom!
-
errors01
csendes tag
megnéztem a speedtest-et, kb ezek az értékek jöttek:
Retrieving speedtest.net server list...
Selecting best server based on ping...
Hosted by Telenor Hungary (Budapest) [7.83 km]: 17.872 ms
Testing download speed................................................................................
Download: 213.24 Mbit/s
Testing upload speed................................................................................................
Upload: 13.78 Mbit/sMegnéztem, laptopon kábelen és wifin keresztül, ott:
átlag: 307/3.5 Mbit/s eredményeket kaptam böngészőn belül.Megnézem még a router beállításokat lehet valami elmászott...
-
_q
addikt
Azért nem panaszkodok én se, ahhoz képest milyen áron mit kapok teljesen jó.
Sokan használnak NAS-hoz J4105-ös lapot. Ez 10W körül fogyaszt, persze még kell periféria így drágább mint egy pi4, tehát ez se lesz annyira olcsó a végén és "csak egy 4 magos celeron", de akkor ez se gondolod hogy sokat gyorsítana? Tényleg kellene alá egy komolyabb 6-8-10 magos AMD/Intel PC konfig legalább?
-
Tyson5
tag
Sikerült megoldani, a routerben a következőket állítottam be (kép)
Érdekes, mert kívülről elérhető volt, belső háláról is tudtam pingelni.Ezzel egyébként pontosan mit csinálok? Illetve milyen alapvető biztonsági beállítások javasoltak? Próbáltam minden jelszót 10 karakter körül megválasztani, de nehogy valaki bejusson.
-
DasBoot
aktív tag
Persze jobban is bele fogok merűlni a témába, igen később bekapcsolás is. Pár szakmai eszköz van rákötve ugyanarra a 230V-os elosztóra, pl. PLC. És, ha elfelejtem egyesével kikapcsolni ezeket, este kikapcsol minden, a sokat fogyasztók is, ne maradjon úgy, feleslegesen ne működjön, így a Raspberry is. Ezt már régóta így van, rém egyszerú egy ilyen, nem kell semmiféle programozóeszköz, programozótudás, program. (Amúgy sem komálom az űgynevezett okoseszközöket, pláne a kifejezést, de ez más téma, nem ide tartozik.) Nem kell semmiféle tudás egy olyan beállításához, egy átlagember is meg tudja csinálni az az igazi felhaszbálóbarát, a bumszli kialakításával, a gombelem legalább 5 éve működteti, míg a másikhoz kell hálózat, internet, meg ilyenek. Ennyi erővel rengeteg pénzt bele kellene fektetnem, ez meg ingyen van és mindenféle zavar kizárva. Csak pár érvet mondtam.
-
DasBoot
aktív tag
Köszönöm! Nagyjából érti, hogy mit akarok. Ez "crontab" már ismerős. Pontosan azt szeretném, hogy állítsa le a rendszert pl. 23 órakor, ami után már egy időzítő elveszi a 230V-ot a tápegységről. A bekapcsolás pedig nem ünműködő, hanem a tápfeszültség visszaadását jelenti, akár egy időkapcsoló segítségével. mint a kikapcsolásnál. Nem kell "okoskapcsoló"! Egyelőre csak a kikapcsolás a cél, ha elfelejteném.
Igen, gondoltam, hogy rengeteg van. Ez a Linux gyorstalpaló biztosan hasznos lesz. A kérdésemből nyilvánvalóan látszik, hogy lelkes kezdő vagyok, de határozott.
-
melan
senior tag
Igazából az első Pi beszerzése előtt szemezgettem vele, de akkoriban még a képfrissítési mizéria (eltért a 24 és 25 hz azt hiszem) miatt a Pi mellett döntöttem. A Pi 2 is jól kiszolgált igazából, a 3-as is elég lenne, de most már szeretnék 4K-s filmeket is nézni.
A Kodi nagyon bejött az egész családnak, irtó kényelmes, bár a Pi4-el kipróbálhatnám a Plex-et, amit a NAS (Zyxel 320) épphogy nem bírt el.PhoenixK: köszönöm a választ!
-
sztanozs
veterán
Ráadásul most:FCK, miért nem lehet ezt MO-ra rendelni?
Amazon Fire TV 4k -
-
sztanozs
veterán
pihole-ban viszonylag könnyű profilozni - meg tudod adni, hogy melyik eszközre melyik csomag legyen érvényes, akár full engedélyezés, akár full tiltás. Én pl így oldottam meg, hogy a tévén a kikapcsolhatatlan youtube ne működjön. Persze a TV nem szereti (újraindul), de legalább a gyerekek nem tudják kikerülni.
-
Keem1
veterán
Annyit azért hozzátennék, hogy egy saját DNS szervernek vannak előnyei-hátrányai, érdemes mérlegelni, neked megéri-e.
Ha az AdGuard DNS alapú reklámszűrését használnád, akkor a Pi-n a külső DNS-nek azt kell megadni.A DNS requestek gyorsulni fognak a local cache miatt (központosítva), emiatt a neted latency-je is a gyorsabb DNS kiszolgálás miatt. De ezt csak több eszköz esetén fogod észrevenni, egy telefon és egy számítógép esetén ezen a téren semmit nem nyersz. Lehet saját belső domain név rendszered (előny megint sok eszköz esetén). A reklámblokkolás piszok gyorsan és erőforrásigénytelen módon fog menni, ráadásul eléggé efficiensen.
Viszont! A reklámblokkolást nem tudod whitelistelni. Vagy van mindenre, vagy semmire. Kikapcsolni se egyszerű, mert vagy profilozni kell a konfigot, vagy ott ki/be kapcsolgatni (aztán service reload, dnsflush, stb).
Szóval azért a tisztánlátás érdekében tudnod kell ezeket. Jó a saját DNS szerver, de nem mindig és nem csodaszer. Nekem több mint tucatnyi eszközzel, saját hozzáértésemmel, és a hátrányok ismeretében is nagy segítség és ki is tudom aknázni a lehetőségeket.
Ja, és az AdGuard DNS-t egyetlen eszköz esetén magán az eszközön is meg tudod adni, a Pi azért kell, hogy központosítsam, és minden eszközön elérhető legyen. De ha neked csak egy Windowsos géped van, amin használnád, fölösleges a saját DNS szerver.
-
sztanozs
veterán
Tegnap tesztelgettem és sikerült működésre bírni a dlna-t. Kiderült hogy a telepített de nem engedélyezett dlna az OMV-ben valamiért mégis elindult csak nem volt bekonfigurálva. Viszont lejátszás közben végig 4 körül volt a load a raspi-n, ami annyira nem bejövős. Ráadásul dlna-n, ahol nincs átkódolás.
-
Saccco
nagyúr
CEC-cel jó a Raspi a tv-hez. A libreelec-re viszont +1, sokkal jobban üzemel (nálam), mint az OSMC.
Mondjuk HD ready TV mellé tettem, egy megmaradt 3-as Pi-t.
De a leendő 4k mellé is Pi kerül(ne*).*Gyors keresés után: Pi4 nem szereti a h264-et, a h265 HEVC elmegy rajta. Nincs hdr10 kompatibilitás.
Szerk.:
Az a mi box jónak néz ki! -
-
madrac
senior tag
Nálam is hasonló a távlati terv, csak a Zero nem jött meg ThePiHut-ról november eleje óta... Azon szeretnék MQTT szervert és Node-Red-et futtatni, illetve RFLink rádiós gateway-t. Ehhez nekem is rá kell hekkelnem custom firmware-t a Sonoff-okra, illetve a Blitzwolf okos konnektorokra. Az RFLink MQTT kommunikációt egy ESP-01 mini kontrollerrel tervezem megvalósítani.
Gondolom, ha összeáll a rendszer majd, nem nagy mutatvány akár egy új ESP-01-et leprogramozni ami mondjuk monitoroz 1 db hőmérséklet szenzort és továbbküldi az adatokat MQTT szerver felé, csak Wifi manager vagy hogy is hívjákot kéne letesztelni ami szintén rákerülne, hogy dinamikusan tudom-e konfigurálni vele az MQTT szerver címet mint custom adat, ill. a wifi adatokat.... csak ugye az adatok mentés, visszatöltési részét ugye kézzel kéne megírni, mert az nincs benne. Vagy SPIFFS vagy EEPRoM. -
Tehát adtam a kakinak egy ponfot ezek szerint?
Pontosan. Annyit tudsz csinálni, hogy az sdb1-en vagy sdb2-n(a fel nem csatolt exFAT partíció) készítesz egy "home" mappát. Mindent átmásolsz oda, majd utolsó lépésben úgy módosítod az fstab-ot, hogy az sdbx-en létrehozott új "home" mappát csatolja fel a /home alá.
Így visszaírhatod az sda-ra az imag-et, anélkül hogy bármi elveszne a /home-ból.Nem létezik szelektív image író, mert nem fájlokat mappákat hoz létre, hanem alacsonyabb szinten, szektorról szektorra másolja le az adatokat. Vagyis az image írás olvasás, csak nullákat és egyeseket lát, nem fájlokat, mappákat.
-
-
_q
addikt
Én meg direkt kikapcsolom az automatikus HDD lekapcsolást, azzal ártasz a legtöbbet, ha felpörög-leáll ismétlődik. Persze ha pár napig nem használod, csak heti 1x mentés miatt kapcsolod be akkor lehet van értelme, de egyébként szerintem és a google szerint is többet ártasz ezzel a lekapcsolással.
-
jézusom
addikt
Nem teljesen értelek, most neked melyik jó. Én a droid boxra szavazok, de openeleckel, ami lényegében kodi-os. A boxokon a gyári android nem olyan jó, most a mibox lehet hogy igen, de az emg elég gyengus volt amikor néztem, már lehet nem az. Pl egy rendes amlogicos droid box coreeleckel lazán viszi a 4k@60fpst hdr-el.
Szegénynek meg van egy pi4 nem kell kidobni, sok mindenre jó ám, de videózni jobb a droidbox ez tény. -
jézusom
addikt
nah párszor neki futottam ma. Annyi változás történt, hogy most nem permission denied, hanem simán idle... És nem kér jelszót, amit nem értek mert úgy van beállÍtva elvileg,
"rpc-authentication-required": true
,nekem a raspberrin van rendes gui, úgyhogy ha lenen rendes látható torrent amit el tudok érni távolról, az is jó lenne nem akarok itt a transmissionnel feltétlenül szórakozni. Nem hiszem hogy ez fog menni. Van olyan lehetőség?
-
jézusom
addikt
Na most megfogtál! A pi-be alapból a "pi" felhasználó névvel jelentkezek be. Most a transmissionnek vane külön usere azt nem tudom. Megnézem mi szerint állÍtottam be.
Azt hozzá kell tennem, hogy van még egy parancs ami talán jó lehet, hogy egy whitelist szerint megadja a cÍmeket ahonnan elérhető lesz a pi, meg ott elvileg mappát is be lehet állÍtani. De nekem a whitelist false, nem is akarom beállitani, mert több helyről el akarom érni, elég az user/pass. -
jézusom
addikt
Köszi, ezért szeretek itt lenni, mert nálam sokkal okosabb emberek vannak,
Most vissza keresem hogyan is kell jogot adni a mappámnak.NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 465,8G 0 disk
└─sda1 8:1 0 465,8G 0 part /media/pi/500GB_usb
mmcblk0 179:0 0 14,9G 0 disk
├─mmcblk0p1 179:1 0 256M 0 part /boot
└─mmcblk0p2 179:2 0 14,6G 0 part /
itt benne van az 500as hdd, remélem megtalálom hozzá a parancsot -
-
Keem1
veterán
Na srácok, szerencsés balsors áldozata lettem
A Zerom nem nyíródott ki, nagyon is jól van. Ellenben mekkora az esélye, hogy megdöglik a kezemben két, teljesen különböző micro SD kártya? Ugyanis az update-et, illetve az utána következő lefagyást és bootolhatatlanságot az eredetileg használt SD halála okozta. És micsoda "szerencse", az itthon lévő tartalék SD is megpusztult (amivel próbálkoztam életet lehelni a kimúltnak hitt eszközbe). Ugyanis bár a Rufus és a hivatalos kártya kreátor is sikeresnek minősítette a friss rendszer felírását a kártyára, végső soron használhatatlan adatot eredményezett: miután lenyugodtak a kedélyek, akkor vettem észre, hogy nincs is /boot partíció a kártyán, amit még a Windows is felismer. Ugyanez volt a helyzet gépbe dugva az eredetileg használt kártyánál is.Most persze az is szóba jöhet, hogy mégiscsak hibás a Zero és rögtön két kártyát taccsra vágott, de beszereztem egy 16 GB-os Kingstont, ami egyelőre 2 nap alatt hibátlanul teszu a dolgát.
Furcsa...
-
"Na ne copass már.. Komolyan ez is fontos valakinek, hogy ne külön házban legyen a gép, hanem a klavival együtt?
"
Már hogy a fenébe' ne??!! Istenkirályság és régóta várt megoldás, hogy ha már simán belefér a hardver a billentyűzetbe, akkor legyen is benne! A C64-em félrerakása óta vágyom erre, és szerintem nagyon sok egységsugarú felhasználó is nagyon ráfog kapni.
Az persze már más kérdés, hogy Magyarországon és egyéb egzotikus billentyűzetkiosztású helyeken mit hoz a jövő...
MaCS
-
copass
veterán
pár generáció érdekelt a c64 is!
biztos vagyok benne hogy piszok gyorsan hiánycikk lesz. lopásgátlónak hely meg elég egyértelműen jelzi hogy hová is szánták iskolák, könyvtárak,stb.
én lehet anyámnak veszek egyet, ha nem vettem volna nemrég egy rpi4-et akkor inkább ezt venném már.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged