- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
emilll
tag
Igen, imagerrel készült és igen, a kód be van állítva meg az SSID és jelszó is, üzenet nincs. Nem az a gond, hogy nem csatlakozik a Wifihez, hanem hogy nem talál Wifi adaptert. Próbáltam több OS-sal is, több újratelepítéssel, de semmi nem segített. Találtam több megoldási javaslatot is, de azok se oldottak meg semmit.
Arra gondoltam, hogy valami valahol valamikor "elállítódott", megbolondult, és ha egy formázás és újratelepítés után még a csatlakoztatott bluetooth eszközökre is emlékszik (ami nem értem hogyan lehetséges), akkor talán erre az "elállítódásra" is.
A kártyán/pendrájvon kívül tárol valahol információt? Lehet valami "hard reset"-et vagy akármit csinálni, hogy mindent felejtsen el és olyan legyen mintha most vettem volna ki a dobozából?
Még firmware update-tel is próbálkoztam, de a legújabb van rajta, nem volt hova update-elni. -
emilll
tag
Sziasztok! A Pi4-esemen a WiFi adapter eltűnt, próbálkoztam egy rakás javaslattal amit a neten találtam, de semmi se segített.
Aztán egy újraindítás után a Bluetooth is eltűnt... Az se akart visszajönni sehogy. ?Mérgemben installáltam minden csomagot, ami feljött arra, hogy "bluez", ezután visszajött a BT. Aztán a Pi Imager-rel próbálkoztam más OS-szal, végül 2-3 próbálkozás után a Pi OS-hoz visszatértem, azt is 2-3-szor újratelepítettem.Azt vettem észre, hogy az pendrive formázása és a Pi OS újraírása, installálása után is ott van a Bluetooth eszközök között a billentyűzet, amit még a formázás és újrainstallálás előtt párosítottam. Aztán megnéztem és az összes "bluez" csomag is telepítve van - amiket szintén a pendrive formázása és az OS újraírása előtt telepítettem. Ez hogy lehet?? Hogyan tudom teljesen újratelepíteni a Pi OS-t, úgy hogy ne emlékezzen semmire? Hátha visszajönne a WiFi adapter.
-
emilll
tag
Sziasztok! Ha indításkor azt látom, hogy
Failed to open device: "sdcard" (cmd 10 status lfef0000 root HUB port 1 init
és még 2 sor és ezt ismételgeti a végtelenségig kis "gondolkodás' után, az mit jelent? Két különböző SD kártyával próbáltam, mindkettőt újraírtam de ugyanez van mindig.
A Pi bedöglött? -
emilll
tag
válasz
wassermann #45506 üzenetére
Szuper, kipróbálom köszi!
-
emilll
tag
válasz
wassermann #45500 üzenetére
Olyan kellene amire lehet pi-hole-t is. A LibreElec jó nekem filmnézésre, csak akkor nincs pi-hole.
-
emilll
tag
Köszönöm a pihole-válaszokat!
Másik kérdés, hátha valaki tudja a megoldást: újonnan telepített Raspberry Pi OS-szal elkezdtem lejátszani VLC-n egy videót. A videó ment jól, de semmi más. Azaz nem lehetett belőle kilépni, beletekerni, stb.. Úgy tudtam belőle kilépni csak hogy kikapcsoltam a Pit. Újra indításkor már csinálhattam a videóval akármit (tekerni, kilépni, másikat elindítani), de nem volt hang. Újraindítás után ugyanaz, mint először.
Utánanéztem a neten és próbáltam a configban kimentnek HDMI-t beállítani, de nincs. Csak fejhallgató meg valami más. A Pulse Audio uninstallálása után megjelent a configban a 2 HDMI kimenet, de persze akkor meg hang nincs pulse audio nélkül... Pulse Audio vissza = nincs HDMI kimenet.
Ez miért van és mit lehet vele csinálni?LibreELEC alatt minden jól működik, van hang, videók gond nélkül mennek. De úgy meg Pi-hole nincs.
-
emilll
tag
Sziasztok, egy pi-hole-os kérdésem lenne:
felraktam, rendben működik, a statisztika mutatja mennyit blokkolt, stb., mégis a laptopomon lévő Adguard és a Ublock blokkol még többet.
Még a prohardveren is a ublock 2-t mutat, az adguard meg 7-et. Ha ezeket kikapcsolom, akkor látom az alzás hirdetést, a süti meg az ÁSZF figyelmeztetés felugrik.
Ez miért van, mit kellene állítanom a pihole-on? -
emilll
tag
A routerbe írtam be. Oda, ahol máskor eltűnt a net ha beírtam ugyanezt. Nem tudom mi a különbség a most és a korább között. Lehet hogy ha újraindítom a gépet megint nem lesz net
Valahogy nem sikerült logikát találnom, hogy mikor működik a Pi-hole meg a Wifi és mikor nem. Egyszer már sikerült múködésre bírnom, de az valamiért nem tartott sokáig. Na mindegy, egyszer majd hátha rájövök.
Mondjuk nem sok mindent blokkol a Pi-hole, csak a vezeték nélküli hangszóróm kémkedését, minden más zöld. Lehet, hogy a böngésző kiegészítők miatt, mert azok már blokkolnak mindent, ezért nem megy ki semmi olyan, aminek nem kellene? -
emilll
tag
Félreértettél, azt írtam ÉN nem vagyok hálózati szakember, ezért nem tudom, hogy milyen adattal mit tud bárki kezdeni ha közzéteszem. Ezért beírtam 2 hasraütéses számot, de ha az nem jó, akkor tessék:
ipv4: 10.0.0.6 (preferred)
subnet mask: 255.255.255.0
gateway, dhcp és dns ugyanaz: 10.0.0.1Azt tudom, hogy hova írjam, de hogy mit, azt nem. A 10.0.0.1-et írjam, vagy a Pi 10.0.0.5-ét?
Nem tudom milyen adatok kellenek, ezért nem tudom, hogy szükséged van rájuk
Csak böngészős kiegészítők, reklámblokkolók vannak (uBlockOrigin, stb.). -
emilll
tag
Mutassam meg? Az miért jó? Mint arra már valószínűleg rájöttél, nem vagy egy hálózati szakember, de azt látom, hogy a linkelt oldalon ezek ki vannak fehérítve. Nem akarok ide kiírni olyanokat, ami segít abban, hogy valaki aztán meghackeljen
A routernél a DNS-hez ezt írjam be, vagy a Pi elérhetőségét? Mondjuk a Win DNS szervehez 192.3.4.5-öt ír ki, a Pi meg a 192.1.2.3-on érhető el. -
emilll
tag
Nem a Pi-n, hanem a routeren írtam be a DNS-hez a Pi IP-jét. Erre eltűnt a net (WiFi), csak a Pi-n maradt (az is WiFi-vel csatlakozik).
A Pi-t jelenleg nem használom csak a TV-hez külső HDD csatlakoztatásra. Marha lassú, hiába 4-es, de ez már egy más történet.
A routeren állítottam be a Pi IP-jét DNS-hez, de ettől eltűnik a WiFi. -
emilll
tag
Helyesbítek... ugyanúgy eltűnik a net a raspberryn kívül mindenhonnan ha a dns-hez beírom a 10.0.0.5-öt
-
emilll
tag
Tűzfalat? De. Azt írták a raspberrypi.org-on, hogy telepíteni érdemes az ufw-t.
A router dhcp beállítások: https://imgur.com/a/QVm1DoLA DNS-hez beírtam a 10.0.0.5-öt, a net nem ment el, ami jó, de a Pi-hole továbbra se csinál semmit.
Melyik web szervert és hogyan töröljem?
-
emilll
tag
Köszi, igen, telepítettem, mert gondoltam ha majd eljutok oda, hogy minden működik (pl. pi-hole), akkor a köv. lépésnek egy NAS jó lenne.
Átírtam és most a nexcloud jön be a 10.0.0.5-ön, az új porton meg a Pi-hole admin. Akkor most ez utóbbit írjam be DNS-nek a routerben? -
emilll
tag
Igen, valóban sokat állítgattam
A Pi-nél kivettem a pipát a DHCP-ből, marad a router.
Ami most így néz ki: https://imgur.com/a/QVm1DoL
A fix IP-n bejön a Pi-hole a Pi-n, a PC-n meg ez jön be a 10.0.0.5-re: Apache2 Debian Default PageViszont amint beírom a DNS-hez a Pi IP címét, megszűnik a net a pi-n kívül mindenen (ezt kipipáltam és beírtam, hogy 10.0.0.5: https://imgur.com/a/oogFVUS és eltűnt a net). Legalább már tudom mi volt az oka a múltkori net "eltűnésnek".
Mit csinálok rosszul?
-
emilll
tag
Sziasztok! Felraktam a pi-hole-t, de nem működik... A routeren beállítottam fix ip-t a Pi-nek, a DHCP-t ha bekapcsoltam semmi nem változott, ezért megpróbáltam a Pi-n bekapcsolva (közben persze a routeren ki), de akkor se működik. A főoldal bejön, de minden 0-n van, azaz semmit nem szűr és a network ablakban minden eszköznél (pc, telefon) azt mutatja, hogy nem használja a PI-hole-t.
Egyszer sikerült működésre bírnom, de aztán valamit elállíthattam (nem tudom mit), mert semmi se tudott a netre csatlakozni, csak a Pi. Sikerült visszahoznom a netet a Pi-n kívüli eszközöknek, de most meg semmi nem használja a Pi-hole-t.
Elvileg tök egyszerű dolog lenne a "beüzemelése", nekem valamiért mégse megy...
Valami ötlet, hogy miért és hogyan tudnám működésre bírni? -
emilll
tag
válasz
wassermann #40510 üzenetére
Nem gondolom, hogy 2méter túl messze lenne, pláne ha megtalálta, de eltávolítottam, fél méterre raktam a Pi-től, újra csatlakoztattam, újra csatlakozott, de az audio menüben továbbra sincs más csak Audio meg HDMI
-
emilll
tag
Sziasztok! Bluetooth csatlakozással kapcsoltban lenne kérdésem: csatlakoztattam egy bt fülest. Megtalálta, párosította, viszont azt írja, hogy csatlakoztatni az audio menuben tudom. Azt már megtaláltam, hogy az audio menu a hangszórón jobb kattal előjövő választék: HDMI, Analog és ez alatt kellene lennie a párosított bt fülesnek. De nincs. Ez a kettő van, semmi más. Hogyan tudom beállítani, hogy a hang a bt fülesen keresztül szóljon?
-
emilll
tag
Sziasztok! Mit lehet tenni, ha a Noob rendben elindul (és eddig működött is rendesen), de nem indul el semmi: böngésző, fájlkezelő, parancssor, stb.? Azt a hibát írja ki, hogy "Invalid desktop entry file:" és az útvonala az adott programnak.
Eddig jól működött, néha a shutdown-nal kikapcsoltam, amikor nem akarta kiadni a csatlakoztatott HDD-t, mert vmi futott onnan vmi (ami nem futott, mert bezártam mindent és csak média van rajta). A legutóbbi bekapcsolás után mindenre hibát ír ki. -
emilll
tag
válasz
wassermann #36855 üzenetére
Meg tudom erősíteni, hogy a Pi4 4GB-tal teljesen jól megy a Chromium. Mint Windowson.
-
emilll
tag
A routerben be lett állítva fix IP a pi-nek. A csatlakoztatott eszközök mellett vannak "make static" gombok és arra kattintva már fix a pi IPje - ha erre gondolsz. 192.168.1.242. Az admin oldal is bejön, működik a pi, de ha a pihole-on keresztül akarom a netet, akkor nem megy. Legalábbis ha a Win10ben állítom be a pi IP-jét, vagy ha a routerben a DNShez beírom ugyanazt. Vagy máshogy kellene próbálni?
-
emilll
tag
Olyan böngészőben próbáltam, amiben nincs semmi. Viszont közben újraindítottam a gépet és így már semmi nem jön be, a prohardver se.
A Query logon minden zöld, mindent átengedett. Azaz ami oldal jön be, azt nem a pihole blokkolja. -
emilll
tag
Hoppá... el is felejtettem, hogy nincs net, mégis elküldte a hozzászólásomat! És a prohardver is bejön, csak kicsit lassabban. De pl. az index.hu vagy reddit.com nem:
Hmm. We’re having trouble finding that site.
We can’t connect to the server at www.reddit.com.
Ilyenkor mi van? -
emilll
tag
válasz
emilll #36842 üzenetére
Ja a prohardveres parancsra ezt írja ki:
DNS request timed out.
timeout was 2 seconds.
Server: UnKnown
Address: 192.168.1.242
DNS request timed out.
timeout was 2 seconds.
DNS request timed out.
timeout was 2 seconds.
DNS request timed out.
timeout was 2 seconds.
DNS request timed out.
timeout was 2 seconds.
*** Request to UnKnown timed-out -
emilll
tag
Beírtam a W10 piv4 beállításához a pi IP címét, a routerbe nem írtam semmit. Net eltűnt, ipcofigra ez jött:
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.254
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.254
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 115648416
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1F-83-45-B9-18-DB-F2-1B-E0-DB
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.242
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : EnabledVan symantec endpoint protection, de ha kikapcsolom se lesz net.
-
emilll
tag
Nincs net. Ekkor indul el a win hálózati diagnosztika magától, amint beírom a win-be. De ettől még lefuttattam az ipconfigot, hogy bemásoljam mi van akkor.
Ha a routert hagyon változatlanul és nem jrom be a DNS-hez a 242es IPt (ami a pi-é), csak a win beállításokba, akkor is amint beírom elindul a hálózati diagnosztika és azzal végződik, hogy a DNS kiszolgáló nem válaszol.
Szóval ide nem kell beírnom a 242es IPt? [kép] -
emilll
tag
válasz
emilll #36835 üzenetére
Itt van az ipconfig rouer és win beállítás után:
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.242
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled -
emilll
tag
No, azt hiszem félreértettél:
Igen, a .254 a router címe. DNS szerver nincs beállítva, mert amikor beállíottam a routerben a pi IP címét DNS szerverként, onnantól nem volt net a laptopon, csak a pi-n. Az sem segített rajta, amikor beírtam a fenti képen lévő beállításokban DNS szervernek a pi PI címét.
Jelenleg ezért nincs semmi beállítva. -
emilll
tag
Jelenleg nincs beállítva se a routeren, se a win-on DNS.
Ez a válasz:Wireless LAN adapter Wi-Fi:
...
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
...
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.254
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : EnabledKihagytam valami fontosat?
-
emilll
tag
Igen, a pi ipcimén bejön a WEB-es felülete. Sőt, a routeré is (azért sőt, mert korábban az nem jött be).
A pi-hole.net-ről telepítettem (curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash
)
pihole statusra:
pipa DNS service is running
pipa pi-hole blocking enabledMa is tanultam valamit (192... a belső hálózat része). Van ezzel kapcsolatban kérdésem, de majd a következő körben, először a pihole problémát kellene megoldani
-
emilll
tag
Igen, már töröltem, mert amikor beírtam a pi IP címét DNS-nek, akkor nem ment a net. Úgy meg nehéz kérdezni
Nem nézegettem, mindent kisatíroztam, azt se tudom mi az "gateway" -
emilll
tag
Beállítottam a pi-nek egy statikus ip címet. Ez pipa. Leteszteltem: wifi kapcsolatot bontottam, majd újra csatlakoztattam, újra is indítottam, ugyanaz az IP cím.
Ezt az ip címet beírtam a router elsődleges és másodlagos dns-ének (másodlagos itt nem lehet üres, max. 0.0.0.0 lehet). A pi-on ment a net. A lapotomon nem, tehát beírtam a win beállításoknál a dns-hez a pi IP címét, ugyanazt, mint a routerbe, de így sincs net. Amint beírom és kilépek elindul automatikusan a win hálózati diagnosztikája és azt a hibát írja ki, hogy A DNS-kiszolgáló nem válaszol.
Ha törlöm a primary és secondary DNS-t (azaz visszaállítom 0.0.0.0-ra) a routerben, máris megy a net a laptopon. De így ugyebár nem a pi-n keresztül.
Mi a hiba? -
emilll
tag
válasz
g.gergo #36802 üzenetére
"Gondolom beállítottál a pi-nek egy statikus ip címet" - hmm... itt lehet a gond? Azt hogyan állítom be? Amikor feltelepítettem beállított ő magának egyet (pl.192.123.1.234), ez az amit beírtam a routernél elsődleges és másodlagos DNS-hez (a másodikhoz is, mert nem lehet üresen hagyni).
-
emilll
tag
Sziasztok, nagyon újonc vagyok raspberry és linux téren. Vettem pi4-et, felraktam a noobs-ot és a pi-hole-t. Beállítottam a routerben a pi-hole címét elsődleges és másodlagos DNS-nek, majd ugyanezt a Win laptopomon is beírtam (adapterbállítások/hálózat/ipv4/A következő DNS-kiszolgálócímek használata), ugyanígy a pi-hole címét. Mégsem működik és a win hibaelhárítója a DNS kiszolgálót jelzi hibának.
Mit csinálok rosszul?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen videókártyát?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Könyvajánló
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged