- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DIEGO15
őstag
válasz
Savageboy #37600 üzenetére
#!/bin/bash
datamtx=''
cwd=$(pwd)
tmp="$cwd/zbartmp"
ScanResult="/home/pi/qr.csv"
function scan() {
zbarcam --raw --prescale=320x240 /dev/video0 >> $tmp &
pid=$!
while [[ ! -s $tmp ]]
do
sleep 1
trap "rm -f $tmp; kill -s 9 $pid; exit" SIGHUP SIGINT SIGTERM
done
kill -s 9 $pid
datamtx=$(cat $tmp)
rm -f $tmp
echo $datamtx $(date "+%F %T") >> $ScanResult
}
for ((i=0;i<1;i))
do
scan
sleep 60
done -
pvt.peter
őstag
-
-
pvt.peter
őstag
válasz
Savageboy #37190 üzenetére
De az is érdekes, hogy ha lefuttatom a "cat /var/log/syslog | grep dhcp" parancsot, akkor még csak nem is próbálja betölteni az "enx000ec6d9cec6" nevű interfészt ami definiálva van a dhcpcd.conf -ban.
Apr 13 19:40:48 raspberrypi systemd[1]: Starting dhcpcd on all interfaces...
Apr 13 19:40:48 raspberrypi dhcpcd[440]: dev: loaded udev
Apr 13 19:40:48 raspberrypi dhcpcd[440]: forked to background, child pid 447
Apr 13 19:40:48 raspberrypi systemd[1]: Started dhcpcd on all interfaces.
Apr 13 19:40:48 raspberrypi dhcpcd-run-hooks[491]: wlan0: starting wpa_supplicant
Apr 13 19:40:49 raspberrypi dhcpcd[447]: eth0: waiting for carrier
Apr 13 19:40:49 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: waiting for carrier
Apr 13 19:40:49 raspberrypi dhcpcd[447]: wlan0: if_up: Operation not possible due to RF-kill
Apr 13 19:40:49 raspberrypi dhcpcd[447]: wlan0: waiting for carrier
Apr 13 19:40:52 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: carrier acquired
Apr 13 19:40:52 raspberrypi dhcpcd[447]: DUID 00:01:00:01:21:26:5f:14:b8:27:eb:50:d5:f4
Apr 13 19:40:52 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: IAID c6:d9:ce:c6
Apr 13 19:40:52 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: adding address fe80::b3:57e4:fc0:43b1
Apr 13 19:40:52 raspberrypi dhcpcd[447]: if_addaddress6: Permission denied
Apr 13 19:40:53 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: soliciting an IPv6 router
Apr 13 19:40:53 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: rebinding lease of 192.168.0.59
Apr 13 19:40:53 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: NAK: no address available from 192.168.0.1
Apr 13 19:40:53 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: message: no address available
Apr 13 19:40:54 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: soliciting a DHCP lease
Apr 13 19:40:55 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: offered 192.168.0.59 from 192.168.0.1
Apr 13 19:40:55 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: probing address 192.168.0.59/24 -
pvt.peter
őstag
válasz
Savageboy #37184 üzenetére
Betudnám a routeremben is.
Viszont korábbi tapasztalataim miatt ez eléggé egy megbízhatatlan dolog, ugyanis áramszünetek esetén rendszerint elfelejtett mindent.
Portátirányítástól kezdve mindenféle egyéb beállítást, így próbáltam minimalizálni az ettől való függőségemet. Ezért is használok dhcpd.conf -ot.Tegnap amit matattam az még a sudo raspi-config volt, de nem állítottam be semmit se, csak a network settings almenüit néztem meg.
Utána újraindítás után már megjelent az eth0 és eth1 és onnantól kezdve nem működött a statikus IP cím.Mi az amivel lehetne triggerelni a dhcpd.conf jelenlegi beállításait?
A kiszedés és újbóli berakási nem segített. -
pvt.peter
őstag
válasz
Savageboy #37110 üzenetére
"Ha arra gondolsz, hogy router mögött elérhető lesz-e így a Pi, akkor a válasz az, hogy elérhető, amennyiben a routerben megfelelően be van állítva a port forwarding."
> Ez valószínűleg okés, ugyanis tudtam csatlakozni lokálból IP cím megadásával. Jól gondolom?"Ha viszont arra gondolsz, hogy a szolgáltatód NAT-ol, akkor a válasz az, hogy valószínűleg nem lesz elérhető, de meg lehet próbálni a szolgáltatónál kérvényezni, hogy normális publikus címet osszanak ki."
> Jelenleg a UPC -nél vagyok. Járt már vki hasonló cipőben?"Illetve annyi még, hogy ha LAN-ról is a dyndns-es címen szeretnéd elérni a Pi-t, akkor saját DNS szerver is kelleni fog (célszerűen a router), amin beállítod, hogy a domént a Pi helyi hálózati címére oldja fel, és az eszközöknek ezt a DNS-t is kell használniuk (ha DHCP-t használsz, akkor kevésbé probléma, automatikusan beállíthatod). Esetleg fix számítógépnél még működhet a hosts fájl átírós módszer is, de pl. okostelefonnál, táblagépnél ez már nem olyan jó megoldás."
> Na ez nem teljesen volt világos. -
pvt.peter
őstag
válasz
Savageboy #37105 üzenetére
Hm, basszus, működik
köszi a segítséget
Akkor már csak ezt a dyn dns dolgot kellene megoldani, hogy távolról is tudjak VPN -re kapcsolódni
Jöhet a köv. lépcsőfok: ki milyen dyn DNS szolgáltatót ajánl? Preferálnám az ingyeneset.
Semmi extrára nem lenne szükségem, csak arra, hogy adott webcímen keresztül csatlakozni tudjak a PI -re. -
pvt.peter
őstag
válasz
Savageboy #37089 üzenetére
Nos, az alábbiakat ellenőriztem le:
Lefuttatam a sudo netstat -lptu parancsot, az alábbiakat adta vissza: (a nem releváns sorokat töröltem)
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
udp 0 0 0.0.0.0:40901 0.0.0.0:* -
udp6 0 0 [::]:40901 [::]:* -Illetve helyi hálózatról csináltam egy szkennelést az adott kiszolgáló nevére és a 40901 -es portot nyitottnak írta UDP szempontjából.
Elképzelhető, hogy a PiVPN és/vagy WireGuard nem indította el normálisan a szolgáltatásokat? Vagy esetleg vmi félre lett konfigurálva?
-
válasz
Savageboy #37079 üzenetére
Telepítésnél megkérdi melyiket szeretnéd használni
Nekem szépen megy a wireguard - előtte az openvpn is ment csak pi-t cseréltem és az új rendszernél rápróbáltam(#37077) pvt.peter: először helyi hálón próbálgasd sztem
(#37081) pvt.peter:
aszem tcp, de telepítésnél mondja is
udp lesz az -
Márton
nagyúr
válasz
Savageboy #36998 üzenetére
Nah, működik végre, ráadásul a CamON-nal, megtaláltam az rtmp protokollt itt is.
A cím: rtmp://<PI_IP>/hls/<STREAM_NEVE>
Nem kell az m3u8, mert azzal együtt nem megy az omxplayer!
Nélküle viszont igen, ám csak pár percig, aztán megáll.
Kell egy ilyen csel, de vajon miért?
mkfifo /tmp/livevideo
rtmpdump -r rtmp://url_of_stream/ --live -o /tmp/livevideo | omxplayer /tmp/livevideo -
asuspc96
senior tag
válasz
Savageboy #36990 üzenetére
ez ( [link] ) alapján csinálom, de ezt dobja:
sudo apt install realvnc-vnc-server realvnc-vnc-viewer
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
E: Unable to locate package realvnc-vnc-server
E: Unable to locate package realvnc-vnc-viewer
-
válasz
Savageboy #36829 üzenetére
Köszi, de én szeretném érteni, hogy mit csinálok, illetve ez a két sor mit csinál pontosan.iptables -t mangle -I POSTROUTING 1 -o wlan0 -p udp --dport 123 -j TOS --set-tos 0x00
és
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.8.0.0/24 -o eth0 -j MASQUERADE
Próbáltam tájékozódni az
iptables --help
paranccsal, de több kérdést vetett fel, mint amennyi választ kaptam...Ha esetleg valaki el tudná magyarázni, vagy segítene egy jó leírással...
-
Keem1
veterán
válasz
Savageboy #36612 üzenetére
Óóó, hogy az a ... aki ezt kitalálta, az...
Rendben.. Akkor hogy tudok 1:1 mentést készíteni az üres terület nélkül? Azt megköszönöm, de nem kérem, az üres rész bármikor könnyen reprodukálható, az adatok azonban nem.Nagyjából a virtuális gépek dinamikus lemezéhez hasonlóra gondoltam. Adok neki pl. egy 50 GB-os virtuális diszket, feltelepítem az OS-t, és az még mindig 50-nek látszódik, de valódi helyet csak 8-10 GB-ot foglal (amennyi épp a ténylegesen rajta elfoglalt hely).
-
Keem1
veterán
válasz
Savageboy #36332 üzenetére
Igen, én is ebben bízom... de vajon mi?
Így tettem fel a cuccost. -
Keem1
veterán
válasz
Savageboy #36330 üzenetére
Azt gondoltam, hogy nem lesz 300 MB, a tizede nem egy nagy óhaj, azzal beértem volna.
1% a CPU használat a speedtest futtatása közben, VPN-en.Ez azért így kicsit illúzióromboló... Azt gondoltam, hogy rengeteg szolgáltatáshoz port nyitogatása helyett távolról simán vpn-re felcuppanva elérem az eszközt, de így ez csak álom marad, ha nem jövök rá, hogy mi a drasztikus lassulás oka és nem javítom ki.
-
Ceree
senior tag
válasz
Savageboy #36220 üzenetére
IP, mint eddig is. (http://192.168.0.103:9091/transmission/web/) a vicc, hogy nem változott elvben semmi (csak egy HBO Go addon jött a málnára).
settings.xml:
<settings version="2">
<setting id="tx_allowed">192.168.0.*</setting>
<setting id="tx_download">/var/media/Media/</setting>
<setting id="tx_incomplete">/var/media/Media/</setting>
<setting id="tx_nice">8</setting>
<setting id="tx_password" default="true"></setting>
<setting id="tx_port">9091</setting>
<setting id="tx_separate_incomplete">true</setting>
<setting id="tx_username" default="true"></setting>
<setting id="tx_watch">/var/media/Media/_Egyéb/NewTorrent/</setting>
</settings>Ez szerintem ok.
ill van egy settings.json, ebből a szerintem ide tartozó rész:
"rpc-authentication-required": false,
"rpc-bind-address": "0.0.0.0",
"rpc-enabled": true,
"rpc-host-whitelist": "",
"rpc-host-whitelist-enabled": true,
"rpc-password": "{hash",
"rpc-port": 9091,
"rpc-url": "/transmission/",
"rpc-username": "",
"rpc-whitelist": "192.168.0.*",
"rpc-whitelist-enabled": true,de szerintem ez is ok, főleg ez a leírás alapján: [How to set up transmission-daemon on a Raspberry Pi and control it via web interface]
cigam, kettőt, és könnyebbet. Nem értek a linuxhoz semennyire, minden configot tutorialok alapján toltam.
-
syler123
veterán
válasz
Savageboy #36198 üzenetére
Köszi!
Hogy mik vannak, te jó ég
Swappiness...
Az alapértelmezett 60-on van. Nem kavarhat be nagyon, ha átállítom?
Az a baj szerintem, hogy bufferelve (3,6gb) van a ram és a swap szerintem a free értékét figyeli, ami nem sok a bufferelés miatt, pedig a ramhasználat sem sok. -
-
Yoshida
aktív tag
válasz
Savageboy #36025 üzenetére
Néztem a free -h-val is,
pi@raspberrypi:~ $ free -h
total used free shared buff/cache available
Mem: 924Mi 457Mi 235Mi 18Mi 231Mi 422Mi
Swap: 99Mi 99Mi 0Bez alapján stimmel az 50% körüli kihasználtság, nem számolja bele a cache-t. Ha beleszámolná, akkor 75% lenne.
De ha nem használnék influxdb-t, meg domoticz-ot, akkor kb 260 mega lenne a memória használatom
-
válasz
Savageboy #35785 üzenetére
Na kíváncsi leszek, hogy tényleg ez volt-e a gond, most megcsináltam, hogy a router wanup scriptben hívjon egy webhook-ot a szerveren, ami újraindítja a ProFTPd-t, így elvileg aktuális IP-t kell kapjon induláskor. Persze még a DNS megtréfálhat, ha esetleg nem frissül elég gyorsan...
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Savageboy #35455 üzenetére
Délután rá is nézek majd!
Ha elindítanám az openvas-t, akkor elvileg benne kéne lennie a netstat parancs által kilistázott programokban, vagy oda csak azok kerülnek, amik a 0.0.0.0-n figyelnek?
Egyébként én is azt néztem, hogy a videóban simán az ip címmel jött elő, de arra gondolok, hogy azóta változtathattak valamit a programban...
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Savageboy #35453 üzenetére
root@kali:~# netstat -nlp
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN 500/sshd
tcp6 0 0 :::22 :::* LISTEN 500/sshd
udp 0 0 0.0.0.0:68 0.0.0.0:* 367/dhclient
Active UNIX domain sockets (only servers)
Proto RefCnt Flags Type State I-Node PID/Program name Path
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 9744 1/init /run/dbus/system_bus_socket
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13166 505/Xorg @/tmp/.X11-unix/X0
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 12331 1/init /run/pcscd/pcscd.comm
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13167 505/Xorg /tmp/.X11-unix/X0
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15762 649/systemd /run/user/0/systemd/private
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15768 649/systemd /run/user/0/bus
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15770 649/systemd /run/user/0/gnupg/S.dirmngr
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15773 649/systemd /run/user/0/gnupg/S.gpg-agent.browser
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15775 649/systemd /run/user/0/gnupg/S.gpg-agent.extra
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15777 649/systemd /run/user/0/gnupg/S.gpg-agent.ssh
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15779 649/systemd /run/user/0/gnupg/S.gpg-agent
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15781 649/systemd /run/user/0/pulse/native
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15596 617/dbus-daemon @/tmp/dbus-ScDLWQFX5p
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 212 1/init /run/systemd/private
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 228 1/init /run/systemd/fsck.progress
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 7141 136/systemd-journal /run/systemd/journal/io.systemd.journal
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13288 559/systemd /run/user/113/systemd/private
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13294 559/systemd /run/user/113/bus
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 239 1/init /run/systemd/journal/stdout
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13296 559/systemd /run/user/113/gnupg/S.dirmngr
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13299 559/systemd /run/user/113/gnupg/S.gpg-agent.browser
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13301 559/systemd /run/user/113/gnupg/S.gpg-agent.extra
unix 2 [ ACC ] SEQPACKET LISTENING 245 1/init /run/udev/control
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13303 559/systemd /run/user/113/gnupg/S.gpg-agent.ssh
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13305 559/systemd /run/user/113/gnupg/S.gpg-agent
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13307 559/systemd /run/user/113/pulse/native
root@kali:~# netstat -h
Ez most a kimenete. Itt pl. nem látok localhost címet. Ha csak egy szervíz is figyel ott akkor kéne nem? Illetve az openvas sincs felsorolva.... Vagy itt csak akkor lesz ha sikeresen megváltoztattam a címet 0.0.0.0-ra?
Tűzfalra a Pi-n lévőre, vagy a routerre lévőre gondoltál? Routerren megnéztem, ott egyrészt LAN oldalról minden engedve van egy ilyen szabállyal (pfSense):
Allow --> Interface: LAN, Protocol: IPv4/Any, Source+Port+Destination: Any,
LAN-ra, csak 2 + szabályom van, hogy csak a belsőhálózatomon lévő DNS szervert használja minden:
Allow -->Interface: LAN, Protocol: IPv4/TCP-UDP, Source: Any, Destination: LAN, Dest. port: 53,
Block --> Interface: LAN, Protocol: IPv4/TCP-UDP, Source: LAN, Destination: Any, Dest. port: 53Illetve néztem firewall logokat is a routeren, a Pi címre keresve semmilyen bejegyzés nem található.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Savageboy #35451 üzenetére
Én ezt értem, de mint írtam ezeken a helyeken kicserélve sem működött:
/lib/systemd/system/Greenbone-security-Assistant.service --> itt a 127.0.0.1 címeket átírtam a 0.0.0.0 címre
/etc/default/greenbone-security-assistant --> itt is a 127.0.0.1 címet átírtam a 0.0.0.0 címre (mint GSA -address, illetve a Manager Address)
/etc/default/openvas-manager --> itt a listen 127.0.0.1 címét átírtam a raspi címére, ami a 192.168.1.5
Erről a 3 helyről találtam leírást, mint ami elvileg működik. Vagy lehet még vajon más hely is? Meg tudnám ezeket keresni valahogyan?
Illetve lehet akár azt is, hogy a 0.0.0.0 helyett a Pi címét írom be (192.168.1.5)?
-
bump3r111
tag
válasz
Savageboy #34423 üzenetére
Köszi azóta utánanéztem és menni fog, a napokban nekiállok.
Egy további érdekes hibajelenséggel találkozok, gyakorlatilag bármit csinálok sima filmnézés közben is villog a magas hőmérséklet figyelmeztető ikon a jobb felső sarokban (Pi 4 4GB).
LibreElec Kodi, semmi különös nincs rajta gyakorlatilag nincs is meghajtva mégis iszonyat forró a gyári háza és környezete.Ventit nem szeretnék belerakni, pont a hangtalanság volt ami miatt az egész projektbe belekezdtem.
Érdemes lehet kis bordákat rendelni hozzá, ér valamit? -
mesger82
tag
válasz
Savageboy #33274 üzenetére
Hűű, jót tudsz kérdezni. Nekem ez kicsit kínai Ctrl+C Ctrl+V vel dolgoztam eddig meg egy kis józan paraszti ésszel, de nem sokra jutottam...
Nem használja, ha arra gondolsz, hogy seedelné-e. Ki van törölve a torrent a kliensből, sőt akkor se tudok mozgatni, törölni, ha leállítom a Transmissiont.
A letöltött torrentek tulajdonosa a debian-transmission felhasználó. Bár hozzáadtam a users csoporthoz, ahogy cigam írta, de az osmc-t is hozzá kell adnom elvileg a debian-transmission csoporthoz. Bár ezt nem tudom hogyan kell.
Hol tudom megnézni, hogy mivel használom az SMB-t? Elvileg osmc felhasználóval.
-
mesger82
tag
-
joysefke
veterán
válasz
Savageboy #30636 üzenetére
Hmm, akkor vagy tényleg az lesz, amit korábban írtak Neked (az RPi-k valamiért nincsenek oda a Samsung memóriakártyákért), vagy pedig hibás a kártya. Windows alatt tesztelted H2testw-vel?
A memóriakártyát tesztelt az általad ajánlott és egy másik programmal is, mindkettő tökéletesnek mutatta. A másik program a blokkok elérési idejét is mérte és ez az egész memóriakártyán keresztül konzisztensen jó volt.
Tehát arra tudok gondolni, hogy a Pi nem szereti a Samsung EVO 32GB HS1 kártyákat, ami elég szomorú, mert máshol pont ajánlják ezt is hozzá a Sandisk mellett.
Pár napig még tesztelem, de könnyen lehet, hogy visszaviszem a Pi-t (elállás), túl sok így a szopás (memóriakártyára, tápra válogatós mellette lassú a másolási/hálózati sebesség és még ház sincsen hozzá alapból)
J.
-
-
joysefke
veterán
válasz
Savageboy #30611 üzenetére
A faék egyszerűségű telepítőt nem lehet rosszul használni. A diskpart-ot pedig leírás alapján (mit csináljunk, ha raspberryzés közben összemegy a flash) használtam.
A kérdés inkább arra irányult, hogy a laptopom SD-flash drive-jával történő formázás lehet-e inkompatibilis a Pi-vel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest