- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Külföldi SIM-ek itthon
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Garmin topik
- Yettel topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
válasz
g.gergo #47686 üzenetére
Ha most a RealVNC-t Servert használod, miért ne maradhatna mindenütt? Csak nem jelentkezel be.
Mert sajnos a RealVNC-nek eddig sem volt ilyen szolgáltatása. A Raspberry-n kívül egyik platformon se működött bejelentkezés nélkül.
Hát, akár csak VPN mint koncept, hálózati/router beállítások, kliens felé a követelmény, stb.
Illetve:nekem dockerben fut
Na már ez is új volna nekem. Ok, elvileg nem egy nehéz dolog. De mindenesetre sosem csináltam még. -
atesss
addikt
válasz
g.gergo #47680 üzenetére
Az szűnik meg...
Vagy legalábbis a cloud megoldása.
Na már most a RealVNC Raspberry-s kiadása működött magában is, egy helyi hálózaton belül, helyi IP-t megadva. Gondolom ez nem változik hirtelen meg, úgy ugyebár nincs account meg külső szerver amin keresztül csatlakozol.
De a távoli, cloud eléréshez ott is account kellett, tehát az az opció megszűnik nyilván most a Raspberry-n is.A Raspberry-n kívüli kiadások eddig is csak úgy működtek, hogy csak cloud-ból. Ha helyi hálóban van a két eszköz, akkor is csak cloud-ban érték el egymást, és így nyilván kellett hozzá működő internetkapcsolat is. Ez nyilvánvalóan nem technikai okból volt, hanem marketing céllal...
-
-
válasz
g.gergo #43333 üzenetére
Mondjuk attól is függ, mire használnád, de ezt inkább a Linux kezdő topokban kellene megvitatni.
Az utós kiadása (mármint a Pi desktop-nak) 1 éves, és még Buster alapú, 4.19-es kernelt használ. Szóval inkább a Lubuntu-ból az hosszú ideig támogatott (LTS) 20.04-et választanám a kettő közül.
body007
Az, hogy Debian-on alapul, egy dolog, hogy mennyit hoznak ki belőle (mennyi értelme van az n+1. distro létrehozásának) megint más kérdés. Plusz gyanús, hogy nem olyan ütemben fejlesztik mint az ARM-os kiadást. -
válasz
g.gergo #41349 üzenetére
Nem, több dolog is közrejátszott - nem tudom a pontos okát de a sima sudo chmod parancs nem hatott az Istennek sem. Aztán egyszercsak beállítódott a mindenki mindenhez hozzáfér opció úgy,. hogy indítás után csatlakoztattam az usb drive-ot (nem hagytam rajta az újraindítások alatt) és a sudo chown -R pi:pi "mappaelérésiút' paranccsal sikerült ezt kierőszakolni. Aztán kiderült hogy ami transmission leírásból dolgoztam az 'elfelejtette' megemlíteni hogy nem elég a Transmission settings.json konfig file-jában beállítani hogy milyen user nevében fusson, hanem ezt be kell állítani a transmission-daemon kis futtató konfig filejában is - úgy ahogy az előzőleg linkelt leírásban is már szerepel. Onnantól kezdve a Transmission is el tudta érni, illetve módosítani a letöltési mappákat és működött a folyamat.
-
-
jézusom
addikt
válasz
g.gergo #41085 üzenetére
Igazábol nem tudom mit Írjak. Ez a virustotal majdnem mindegyik Írtónál találatot ad, de infót nem. Viszont annyi, hogy minden egyes mappámba tett egy txt filet, hogy ő most aztán lekódolta a fájljaimat és fizessek bitcoinban han jót akarok.
Basszus, most nézem tényleg nem tudom megnézni a fotóimat, van egy mars kiterjesztés a jpg után, hiába törlöm ki... -
sztanozs
veterán
válasz
g.gergo #40953 üzenetére
Jogosultság probléma simán lehet. Ezt én a letöltő könyvtárakon sticky bittel oldottam meg (könyvtár jogosultság öröklődik group szinten és az rwx beállítások is öröklődnek, és aaz alkönyvtárak is megkapják a SGID flag-et).
Tehár a users group a tulaj (mindegy ki a tényleges owner) és a jogosultság így néz ki:
rw-rws-r--
[link]mod: veszélyes chmod -R-rel minden alkönyvtárat felülcspni, mert a fájlokat bemódosítja. Meglevő könyvtárszerkezet mellett az alábbi parancsokat érdemes kiadni:
sudo chmod -R g+w könyvtárnév
sudo chgrp -R users könyvtárnév
cd könyvtárnév
sudo find ./ -type d -exec chmod g+s "{}" \; -
g.gergo
senior tag
válasz
g.gergo #40952 üzenetére
A változás az ntfs-t leszámítva az, h a külső hdd-nek a tulajdonosa a pi lett, csoport meg maradt a users. Korábban az általam létrehozott felhasználó volt a tulajdonos. Ennek szellemében volt beállítva minden dockerben futó szolgáltatás felhasználó- és csoportazonosítói. Lehet, h ez volt a probléma, és nem a ext4-ntfs. De másfél évig miért nem volt gond? Ráadásul nem szeretem, h a pi a tulajdonosa bárminek is, és az ő nevében fusson bármi. Így visszagondolva úgy tűnik, h teljesen véletlenszerűen az én felhasználóm nem fért volna hozzá a hdd-hez.
-
0519
senior tag
válasz
g.gergo #40927 üzenetére
Link ~10 Gb-s anyagra:
[prohardver] -
UberMutant
őstag
válasz
g.gergo #40935 üzenetére
még egy tipp, próbáld ki külső eszköz nálkül. csak SD kártyára torrentezve.
esetleg, ezt kombinákhatod új táppal is.ha nem a PI döglődik, akkor azért a táp is lehet még a ludas, azért a hdd működtetése szignifikáns energiát igényel a PI tól.
fentebb is javasolta a kollega a hdd külső táplálását.
-
-
szb75
csendes újonc
válasz
g.gergo #40923 üzenetére
Az új op-rendszert úgy próbáltad, hogy egyedül a torrent kliens telepítetted alá? Nem lehet, hogy valami másik futó process okozza a problémát. Én a Deluge daemon-t használom és sosem volt semmi bajom vele.
OFF: Remélem sikerül megoldanod, mert átérzem az idegtépő próbálkozások okozta stresszt! :-/ -
-
-
-
Vigyorka
aktív tag
válasz
g.gergo #38547 üzenetére
docker create \
--name=qbittorrent \
-e PUID=1000 \
-e PGID=1000 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-e UMASK_SET=022 \
-e WEBUI_PORT=8080 \
-p 6881:6881 \
-p 6881:6881/udp \
-p 8080:8080 \
-v /path/to/appdata/config:/config \
-v /path/to/downloads:/maxtor/disk_1/torrent/done \
--restart unless-stopped \
linuxserver/qbittorrent -
-
válasz
g.gergo #38370 üzenetére
Igen, ezt a WEBPASSWORD változós dolgot is olvastam, de nem jött be. Végül a GitHub oldal alján megtaláltam az általad is írt parancsot. Ez bekérte a jelszót és be is enged.
Köszi, ezt be is rakom a cikk végére!
-
Leho_89
csendes tag
válasz
g.gergo #38112 üzenetére
Ezek a beállítások. Az általad írtakból csak a hely előre lefoglalását találtam meg:
[downloads]
[connection]
[speed]
[BitTorrent] -
BalanceR
addikt
válasz
g.gergo #37706 üzenetére
A megoldásod remekül működne, Debian alpon, de ezen most LibreElec van.
Itt nincs CLI, nincs embedded VNC, nincs config, és mivel Libre alatt nincs csomagkezelő sem,nem fogok repoból VNC-t telepíteni, a Kodi csak a saját kiegészítéseit kezeli, de azt nem tudom konzolból telepÍteni.... -
Keem1
veterán
válasz
g.gergo #37528 üzenetére
Köszönöm, megnézem
Nekem ezzel kapcsolatban elképzelésem sincs, egy P4 ház esetén esetleg valami nagyságrendet tudsz mondani? Mondjuk a kolléga által mutatott ház nagyságrendileg mit kóstálhat? 2-3 ezer? 10 ezres összeg? Annál nagyobb már csak nem lehet, az már tutira nem érné meg senkinek. Az a baj, hogy tényleg elképzelésem sincs... -
emilll
tag
válasz
g.gergo #36802 üzenetére
"Gondolom beállítottál a pi-nek egy statikus ip címet" - hmm... itt lehet a gond? Azt hogyan állítom be? Amikor feltelepítettem beállított ő magának egyet (pl.192.123.1.234), ez az amit beírtam a routernél elsődleges és másodlagos DNS-hez (a másodikhoz is, mert nem lehet üresen hagyni).
-
válasz
g.gergo #35060 üzenetére
Na és mi van akkor, ha a működéséhez nem kell /modem/router/tv? Egy otthon automatizálástól kezdve, a távoli nehezen hozzáférhető ipari automatikákon át n+1 dologra jó a Kodi-n és házi szerveren túl. Nem szerencsés ha egy áramingadozás/kiesés adatvesztéssel, üzemképtelenséggel jár. Pl. ha egy riasztóberendezésben, tűzjelzőben, mérő/adatgyüjtőben teljesít szolgálatot nem lehet kifogás az áramszünet.
-
rosejbli
senior tag
válasz
g.gergo #35060 üzenetére
Az igaz, hogy kommunikálni nem tud semmivel, viszont sem magának a pi-nek, sem a rákötött hdd-nek nem tesz jót, ha kihúzod alóla az áramot. Mindkettő élettartamát rövidíti 1-1 ilyen áramkimaradás.
Én nem használok ilyet, mivel nálunk jó, ha havonta van egy pillanatnyi kimaradás, de ahol napi szintű, vagy gyakoribb, ott van létjogosultsága.
Mondjuk akkor ott nem hiszem, hogy a pi lenne ami a legnagyobb baj, ha tönkremegy miatta. -
Gy4ka
csendes tag
válasz
g.gergo #34926 üzenetére
Láttam transmissiont használsz, volt vele valaha probélmád?
Én raspby 3B+ -on, azzal szenvedek, hogy egy új torrent hozzáadása után befagy a webes interface, majd 4-5 perc múlva újra elérhetővé válik és elindul a letöltés.. Ahogy eddig utána olvastam a problémát a storage preallocation okozhatja, ezt ki is kapcsoltam azonban nem oldódott meg..
Fel van mount -olva egy 240 GB ssd a mentést közvetlen erre végzi a transmission (tehát nem sd kártyára tölt le)
-
válasz
g.gergo #34469 üzenetére
Azt nem látom be, hogy miért lenne gond, hogy az usb felől visszatáplálja a pi-t egy külső eszköz. Van, aki üzemszerűen használja így a lapot. Ha lenne külső tápos hdd rákötve az enyémre, lehet nem is kapna külön tápot. A lap fogyasztása 800mA-nél nem nagyobb, ha nincs rádugva semmi.
Másrészt az a táp valószínűleg nem tud leadni 2,4A-t, különben el tudná látni azt a vinyót, amit egy 1A-es táp önmagában fel tud pörgetni, mert usb-n 1,2A-t tud a 3b+ leadni. Vagy a táp rossz, vagy a kábel. -
syler123
veterán
válasz
g.gergo #34451 üzenetére
Próbálgattam 4,35V-os lipo akkuval, meg sem mozdult, 2 cellással >7,6V is csak alig pörgött. Szóval ez miatt szét sem szedtem a pi4-et, mármint de, levettem a ház tetejét amíg nem kerítek ventit, ez nálam vagy 6-8 fokot jelent.
Alin keresek normális 5V-os ventit, elvileg az 5cm-es be fog férni a házba. Mondjuk eddig nem találtam normálisat. Egy pi fan-t rendeltem régebben, de az csak 3cm-es, tuti hangos lesz, pedig nagyobb / halkabb venti is elférne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Házimozi belépő szinten
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hardcore café
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest