-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
Vasti74 #48408 üzenetére
a gyártó a saját tápjait ajánlja, mert az után kap pénzt. Azért használ olyan megoldásokat, amiket máshol nem szeretnek és nem elterjedtek. De bármilyen táp jó, ami stabilan tud elegendő ampert és 5V körüli feszültséget adni.
Az okostápokkal régen is volt probléma, mert azok okosak és nem akarják leégetni a rájuk kötött eszközt, hogy zárlat esetén is 2-3A-t nyomjanak ki rá, hanem csak ha a kézfogás sikeres, akkor adnak ki több ampert. A legegyszerűbb kézfogás talán megfelelő ellenállás data lábakon, de ezt sem támogatja a pi. -
azbest
félisten
válasz
Vasti74 #48399 üzenetére
A microusb-s pi nem csinál kézfogást, hanem csak várja az áramot. Az okostöltők meg lehet csak 500mA-t adnak le, ha nincs kézfogás, mert úgy szabványos. Ha kevés az amper, akkor is eshet a feszültség. 4.8V alatt jön a villám emlékeim szerint (de lehet kevés ampernél is). Bár a rajta lévő chipnél 4.65V-ot írnak limitnek.
Azért javasolnak buta töltőt, mert az alapból kiadja a több ambert. Az egyszerű töltőknél meg azért 5.1-5.2V a terheletlen feszültség, mert egyszerű az áramkörük és ezért terhelés alatt nem tartják pontosan a feszültséget, hanem esnek kicsit.
-
azbest
félisten
válasz
Razzul #48381 üzenetére
A több amperhez vastagabb kábel kell. Plusz kábelek esetén emarker chipet kell használni 3A felett, bár fix bekötésű kábelnél lehet van engedmény.
Szóval lehet technikailag szabványos a megfelelő loopholok szerint, nagy mértékben biztos vagyok benne, hogy szándékosan választották ezt a megoldást az elterjedt és támogatottabb helyett, hogy növeljék a bevételeiket. Az átlagember inkább kiteket vesz és a kiegészítőkön lévő árrésük elég vastag.Ja és igen: a pd 3.0 pps képes adapterek már tudnák adni neki az 5V 5A-t is, de nem pps kézfogást haszál a pi5. Ahogy látom léteznek már átalakítók, pd pps trigger kütyük, amit közbeiktatva működhet normális tápokkal is, de az is plusz eszköz és nem széleskörben elérhető. [link] [link]
Ahogy jönnek ki az újabb Pd szabványt használó eszközök, lesz még több kavar és inkompatibilitás. Például az alzás 100w képes 40AH powerbankom úgy tudja a 100W módot adni, ha közbeiktatok egy donglet, ami a kézfogásban közbe ékelődik. Nélküle csak 60w-ban állapodik meg vele a notim, mert túl okos akar lenni a powebank. És még a bedugás sorrendje is számít, hogy működik vagy nem. Ezt is csak azért tudom, mert a korábbi pd-vel, töltőkkel, kábelekkel kapcsolatos gondjaim miatt vettem egy tc66 diagnosztikai donglet és azon látom milyen értékeket és milyen pd verziót gondolnak.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48379 üzenetére
a régi szép pi1, amin meg egy tervezési gikszer miatt az smsc hub chip 3.3v konverterét használta a proci a nyákon kiépített konverter helyett, mert azt hiszem a nagyobb feszültség felől szeret menni az áram. Azért melegedett annyira
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48375 üzenetére
melyik eszköz usb2 portjára gondolsz? a z-wave vagy a pi-re?
Csak mert ott is lehet turpisság, mégha esetleg el is indul a visszatáplálás, lehet, hogy limitált vagy akár szoftveres környezeten, beállításon is múlik, hogyan viselkedhet.
van olyan emlékem, mintha már a pi2 esetén is különbözőképpen viselkedett volna a visszatáplálás az usb hubról, mikor oprendszert váltottam. De rég volt, tévedhetek.
-
azbest
félisten
válasz
sztanozs #48366 üzenetére
Az alapítvány szeret trükközni, saját cuccaik vásárlására próbálnak rávenni. Ezért használnak nem túl szabványos megoldásokat (nem kézfogás képes tápcsati a régi piken. Az 5A amperes 5V mód az újakon).
A gyakorlatban, ha az amper megvan, akkor 5V körül gond nélkül kellene működjön.
Az biztos, hogy a régiekkel sokan ócska kábeleket használtak, amiket sokat esett a feszültség és azokkal gond volt. -
azbest
félisten
szvsz onnan jön a félreértés, hogy a "hivatalos" tápokat eleve 5.2V-osnak reklámozták, de amúgy a legtöbb ilyen kis táp terheletlenül fölé lövi a feszültséget,mert terhelés alatt nem olyan stabilak és lejjebb esnek. Plusz a kábelek sokszor gagyik és nagy az ellenállásuk, azokon esik a feszültség és ezt kompenzálják.
-
azbest
félisten
válasz
ricsip #48297 üzenetére
a zero2(w) is pi3 alapú 4 magos már. Csak ramban gyengusabb, fél gigás. De az alap dolgok elférnek benne. Szóval valsz igen. Kicsit lassú már az aktuális rapsberry pi os (bookworm debian alapú), de jól elfut. Lehet érdemes eleve a lite rendszerrel kezdeni, ahol fel sincs telepítve felesleges grafikus dolog és nem kell utólag kikapcsolni (raspbi-configban van opció hogy karakteres konzolra induljon a grafikus felület helyett)
Nekem ez pi2-őn ment, ami szintén 4 magos, 1GB ramos.
Csak 170MB memóriahasználatot ír most. A config.txtben kézzel felvettem, hogy csak 16MB memóriát adjon a gpu-nak (a raspi-configból hibányzik ez az opció már). És telepítettem, beállítottam a zram-tools csomagot, ami tömöríttett swapként használja a ram egy részét. Így kicsit többet tud beletuszkolni, mintha csak a sima ram lenne. De lehet enélkül is elég. -
azbest
félisten
válasz
wassermann #48294 üzenetére
Péládul tanulni azt kicsiben, amit a nagyobb vasakon kell csinálni
Raspberry pivel nem hiszem, hogy olcsóbb lenne, vagy csak sokkal korlátozottabban. Idle 120 watt körül elvan most még és csendes.
De a redundancia miatt, akár komolyabb feladatra is megtenné. De valsz nem olyan élettartammal, mint az igazi szerverek vagy jobb minőségbiztosítású üzleti cuccokból valami.
Egyébként már egy ilyen masina is sokmindenre jó, ha clusterek konfigolása vm-ekről futtatva a cél de nem kell procit pörgetni. A negyedik masinán van még a tanulós környezetem, 12 virtuális gépen kubernes clusterben, haproxy, nfs. De ahhoz már a 64GB ram magában szűkös kezd lenni. A 3 vagy 4 gépen szétosztva viszont bőven van még kapacitás. Talán 30% teljesítmény és régebbi integrált gpu-val még olcsóbban is kijött volna, ryzen 8525u procis, ddr4 ramos rendszerrel, usb4 nélkül. Csak eredetileg esxi-vel gondoltam, az meg nem eszi a realtek lant (az m7 k8 plus gépen intel 226 lan van), de így is proxmox lett végül inkább a thunderbolt net és esxi licenszkavar miatt. Lehet később AI futtatást is próbálok iGpu segítségével, 16GB vramot lehet adni ezeken a minipécéken, csak nem tudom még a procit fogja-e, ha használja.
Szóktam nézni az ilyen cluster hordozó boardos videókat is, amikor raspi cm modullal vagy más hasonló modulokkal csinálnak valami hasonlót. De brrr az árukat sokallom ahhoz képest.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48291 üzenetére
csak arra nem gondoltam, hogy usb ssd-ről bootolva nem fog uasp módban menni, így a régi pi usb2-jén nem túl acélos a diszk sebesség, bár az sd kártyánál jobb és tartósabb lehet
Ja és m.2 sata ssd van benne, nem az nvme. Zram memória tömörítést beaktiváltam azért, bár alapból nem sok ramot eszik a bookworm sem, ha konzolosan indítjuk.
Nekem már pihen a tévés részleg, mert annyira nem néztem az utóbbi évekbe a streaming terjedésével és a hivatalos webes streamingjük óta. Helyette most mini pécékből épített cluster eszi az áramot
De ez a linuxos sms kezelés még mindig eléggé manuálisan összehekkelős. Nem fejlődött semmit az évek alatt. Próbaképp kézzel küldtem AT parancsokkal félvakon, hogy kipróbáljam működik-e. Gammut, kannel... 15 évvel ezelőtt is ugyanez volt. Mikrotik os-es jobb esetben bedugjuk és lte eszközként megjelenik, bár lehet csak az armos eszközökön, bár ott meg az ékezetes betűk nem mennek alapból. PDU bináris sms kezelés nem alap azon.
Maga az eszköz működik amúgy alapból raspberry pi osen, picit talán sok áramot fogyasztanak együtt az ssd-vel. A régi 2.5A tápról hajtom, menet közben nem érdemes lte modemet dugdosni, mert alacsony fesz riasztást és led pislogást okoz -
azbest
félisten
Ritkán van szó mostanában a régi pikről. De most gondoltam egyet, a friss Jeff-es videó és blog után, hogy nekem is kéne régi ups-hez valami okosítás, ne csak úgy lemerüljön, ahogy puffan.
Jelentem a régi pi2B v1.1 (nem a visszabutított pi3) masinával működik most is, hogy egy usb keretbe tett ssd-re rakjuk a raspi imagerrel a rendszert. És egy sd kártyára nem tesszük fel a teljes rendszert, csak egy fat32 particióra a bootcode.bin-t. Először nem akart így bootolni, aztán kicsit keresgéltem még, egy üres timeout nevű fájlt is létre kellett mellette hozni, hogy többet várjon az usb meghajtó felismerésére.
Egyébként az aktuális leításos repóban is van még erről infó, csak a sok többi közt meg kel. találni.Egyébként én egy rtl9210b chipsetes kínai keretbe tett noname m.2 nvme ssd-t használtam erre. Usb2 módban bőven jó. Valsz sokkal jobb mint az sd kártyás teljesítménye.
Esetleg egy olcsó kínai lte donglet is kap, amin sms-t küldhet, ha fogy az áram. Ilyen, csak usb változatban.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48178 üzenetére
a noti kevésbé valószínű, abba nincs értelme poénak. Nameg a portok miatt is inkább cm5-ből lehetne praktikusabb io boardot tenni notinak.
#48179 sad_Vamp
lol, ja. Hát azok után hogy már a codecekből is csak egyet támogatnakLátom már n150-re állt át némelyik gyártó n100-ról, hasonló áron, mint ahogy kijön egy szett.
#48180 DarkByte
so-so... xiaomi 24" ips 28k [link] , nem 50k [link] -
azbest
félisten
válasz
pvt.peter #47919 üzenetére
overkill [link]
de lehet pwm vezérlést szoftveresen is lehetne okosítani hozzá, pwm-es ventivel. Sőt, mintha eleve lenne támogatás rá a raspi os-ben [link]Árulnak is ilyet, nem tudom magyar boltban van -e [link]
De elvileg bármilyen megfelelő pwm vezérelhető venti jó lehet, ha 5v és nem fogyaszt sokat. Azt nem tudom a pi4 és pi3 közt szoftveresen van-e különbség, de a pwm gondolom egyező. -
azbest
félisten
válasz
ricsip #47916 üzenetére
a boot partición meg lehet próbálni átcserélni a hardvert inicializáló fájlokat.
start*.elf, fixup*.dat, bootcode.bin
Ezt ki lehet szedni az aktuális rapberry pi -osből, vagy a github-ról is, csak utóbbinál lehet még nem "stabil" változat van, hanem a legfrisebb.
Elvileg nagy hw válozás nem volt, szóval az oprendszer oldali dolgok talán úgy már elmennek frissítés nélkül is.Új hardver változatot a régi inicializáló fájlok még nem ismerik. Régebbi piknél is volt, hogy más memóriachipeket is elkezdtek használni és azok a példányok újabb boot rendszert igényeltek.
Én anno az eredeti pi zero megjelenlésekor futottam bele, hogy még nem tudta kezelni sokminden. Hiába volt pi1 alapú az is, de ott a körítés is nagyban változott. -
azbest
félisten
válasz
azbest #47877 üzenetére
Na Jeff pont csinált egy videót a 2GB-os pi5-ről, az új D0 revízióról. [link]
Leszedte a fémlapot, tényleg kisebb a chip. Például a soc-ba integrált lan-t hagyták ki, mert külső lan vezérlő van.
Kicsit talán takarékosabb, az órajelszabályzó szabályok szerint ugyanazon órajelhez kicsit alacsonyabb feszültséggel járatják a magokat. Cnx-en van ilyen cikk, részletes összehasonlítás [link]Bolondozott tunninggal is
A fémlap kell a stabilitáshoz, csupaszon nélküle pillanatra meg tud úgy szaladni a meleg, hogy lefagyjon. Szerintem nem érdemes tuning vagy delid. -
azbest
félisten
BCM2712D0 [link]
The D0 stepping of BCM2712 removes unused functionality from BCM2712C1. There is no functional difference between the C1 and D0 steppings. Physically, the packages use the same amount of space.Gondolom voltak a sziliciumban olyan modulok is, amiket sosem engedélyeztek végül a firmwareben és most kihagyták, így talán kisebb helyet foglal, többet lehet kivágni belőle egy waferből.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #47874 üzenetére
jaja, a boot-on lévő binárosoknak támogatni kell azt a memória konfigurációt / chipt, ami a raspberryn van. Régen is volt, hogy ha más nem volt, akkor kézzel kellett befrissíteni olyan rendszeren, amihez a készítői nem csináltak új kiadást
Anno asszem a zero2 megjelenésekor is hekkeltük így valamelyiket, talán a libreelecet. Ja meg is van: [link] persze a spéci hardver dolgokkal azért úgy is volt még baja
-
azbest
félisten
válasz
t.zolka #47871 üzenetére
A 2GB-os az tényleg új változat, lehet attól jön zavarba. Augusztus 5ös legfrisebb 3.742 és aug 20 körül jött ki a 2GB-os hivatalosan.
A kiírt sd kártyán látszik boot meghajtó, ahol a rendszer fájljai vannak? (pc-be dugva)
Ha ők még régebbit használtak, akkor az lehet nem ismeri a 2GB-ost.A leges legfrisebbeket le lehet tölteni a githubjukról is [link]
A fixup* dat fájlok, bootcode.bin, start* elf fájlok -at esetleg érdemes átcserléni újabbra a kártyán.A kernelt / dtb / overlay-t valsz nem, mert ha egyedi rendzert használnak, akkor az más kernelű. Nem ismerem a volumio oprendszer kiadását, hogy mit tartalmaz, de fixup/bootcode/start -ból valsz muszáj neki is ugyanaszt használni, mint raspberry pi os-nek is.
De lehet, hogy hamarosan kihoznak frissített lemezképet is, hogyha a 2GB -os támogatás hiányzik még belőle.
-
azbest
félisten
válasz
t.zolka #47866 üzenetére
Ha eleve életjelet sem ad, akkor lehet, hogy újabb reviziós a pi5-öd, aminek a memória chipjét vagy valamiét még nem támogatja az a rendszer. Bár nem tudom, hogy a pi5 ad -e más életjelet, ha nem megfelelő rendszer van a kártyán, mert ugye a firmware elvileg elindul, ami rajta van. A friss bootloader van már rá flashelve, ami üres kártyával és minden egyéb nélkül elindít hálózati telepítést vagy hibaképenyőt?
Mások inkább azzal küzdenek, hogy a kijelzőt beállítsák, hogy ne csak hdmi-n legyen, hanem serial kapcsolatoson [link]. Hdmi-re dugott monitorral próbálod gondolom, ugye?
Az sd kártya a pi-be van közvetlenül dugva? Ha usb olvasóból indítod vagy máshogy, azt tán nem támogatja a volumio rendszere.
Ha amúgy hardveresen minden oké, akkor lehet mégis a kiírás nem sikerül vagy a lemezkép sérült valahogyan. A kártya kiírás után szabályosan leválasztod windows vagy más os alól, vagy csak kirántod az olvasóból? Ha kirántod leválasztás nélkül, akkor sérülhet, mert lehet még nem írt ki mindent.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
t.zolka #47859 üzenetére
először érdemes lehet egy normál raspberry pi os-t feltenni, ott befuttatni a firmware frissítést is.
Azt nem tudom, hogy a volumio-s rendszer az friss linuxra épül e, friss boot alrendszerrel vagy még régi pi-hez valóra készült. Bár gondolom nem is engedne különben kiválasztani pi5 géphez olyat, ha nem kompatibilis, de nem ismerem. -
azbest
félisten
az a pi3 (és a butított pi3 alapú pi2 v1.2) volt, hogy véglegesen usb boot lett az elsődleges, ha beaktiválták.
A pi3ig bezárólag volt a soc-ba gyárilag beégetett bootcode, amit egyébként egy sdkártyára helyetett bootcode.bin betöltésével lehetett induláskor a memóriában átcserélni [link] , meg persze ha eleve sd kártyáról bootolt a rendszer, akkor is azt használta. A bootcode.bin-es kártya trükkel a régi pik is tudnak usb-ről bootolni, sőt azt hiszem úgy hálózatról is tudnak a régiek is bootolni.
A pi4 és pi5 az, amihez már tettek eeprom chipet beállítások tárolására.
Azt hiszem a pi5-től van az, hogy akkora, ami már képes tárolni kisebb programokat is. A pi5 képes a frissített eepromról elindítani egy oprendszer választó felületet és a netről lehúzni és a rákötött háttértárra feltenni az oprendszert. [link]
-
azbest
félisten
Az 8Gbites, 1GBájtos.
32-bit LPDDR4X 4267 64Gbit, talán a 200 lábas.
Samsungnál ezt láttam K4UCE3Q4AA-MGCR, K4UCE3Q4AA-MGCL, de hirtelen nem látok megbízható árat rá, 30 dolcsi körül talán, de nagy mennyiségben biztos van egyedi ár. Meg a pi5 képeken mikron chipeket szoktam látni, nem találok olyat. Mikron d8cjn talán ami elvileg ez 50 dolcsi körüli darabáron [link] de lehet nem pont az a változat. És persze milliós darabszámnál nem ennyi.Meg lehetnek más korlátok is, hogy melyik fajta chippel kompatibilis, hogy milyen belső szervezésű a chip. A pi5 kapcsán volt talán, hogy egy kicsit lassabb a 8GB-os változat, mert a ram más szervezésű.
-
azbest
félisten
Sem az alkatrészek sem az azokra épülő készülékek árát nem csak a nyersanyag bekerülési költsége határozza meg. Ha ritkább fajta lábelrendezésű chip, akkor a nagyobb drágább lehet, mint a külön chipek összege.
Kb kezdettől az volt jellemző a raspira, hogy az alapmodelt kb bekerüléi ár környékén adták, esetleg némi költség fluktuációt belekalkuláltak. A nagyobbaknál meg prémium a plusz kapacitás. Bár a legnagyobb üzlet valsz a kiegészítőkben van. A készletekben, raspi brandelt kiegészítőkben van vastagon árrés, amin a forgalmazók és a raspi cég osztozik.
Az alapítványnak van valami hosszútávú célja, amit nem feltétlen osztanak meg velünk. Nem nullára hozzák ki az egyenlegüket, hanem kezdettől fogva komoly pénzügyi tartalékokat gyűjtenek. Mármint a profit egy részét rendezvényekre és hasonló alapítványi tevékenységre fordítják, de nem az egészet. Nameg tőzsdére mentek.
Persze lehet, hogy későbbi teljesen új termékek kifejelesztésére is tartalékolnak. Plusz mindg van készenlétben tartva valami olyan termék, amit piacra dobhatnak olcsón, ha más cég túl jó ajánlattal jönne ki. Most például érdekes, hogy a radxa x4 board bejelenetésekor jött ki az olcsósított pi5.
-
azbest
félisten
hm, lett 2GB -os változat az rpi5-ből is 50$, magyar áfásan 23 ezerért írják [link]
-
azbest
félisten
válasz
htsnorman #47784 üzenetére
szóval valós időben szeretnél videó transzkódolást 4k-ban úgy, hogy több videóból, effektekkel csinálja? Hát ez nem hiszem, hogy ezt a video dekóderrel hardveres gyorsításban meg tudná csinálni.
Csak nem nvidia videokártyás az a windows-os gép? Mert ott lehet cudával tudja gyorsítani az opencv-t. Máshol meg nyers processzor erővel kell a videókat renderelnie az effektekhez. Szóval rendereltesd le fájlba és azt játszd le hw gyorsított lejátszóval. Szerintem proci erőből a pi5 nem képes 4k h265 valós idejű lejátszásra. A régi codec-eket tudja nyers erőből procival játszani (ki is vették az fhd hw gyorsítást a pi5ből azok alól).
#47787 htsnorman
ha jól értem, te nem szimpla lejátszásról beszélsz, hanem arról, hogy valós időben rendereljen le effekteket és átmeneteket is. A hw gyorsított videó dekóder videót tud lejátszani, nem effetkteket renderelni.OpenCl mód nem tudom van-e de lehet az is kevés lenne a Pi-n, nem egy asztali videokártya ereje van benne. Itt olyan fordítási paramétereket írnak, aminél az opencl támogatás ki van kapcsolva [link] a pi5 valsz nem támogatja.
Ha az intel video része támogatott, akkor esetleg valami n100-as minipécével lehet esélyed, olyat már kapni pici méretben (t8 plus) kompletten bruttó 130 dolcsi körül.
-
azbest
félisten
válasz
Helios #47746 üzenetére
jaj, akkor viszont csak 0.75A
na úgy mindjárt más. bocsi
Akkor 3A táppal simán mennie kéne, ha tényleg kiad annyit.
Ott max arra kell figyelni, hogy van-e más usb eszköz rajta, az mennyit fogyaszt, hogy 1.2A -ba beférjen.Nem is tudom miért neked válaszoltam, szétszórt vagyok most
-
azbest
félisten
válasz
Helios #47743 üzenetére
a régieknél külön ki volt mondva, hogy nem támogatja a gyorstöltő protokollokat, így buta 3A-es microusb csatis kellett hozzá. Anélkül lehet csak 500mA vagy valami kicsi alap áramerősségetőadnak le az okostöltők.
A pi5 type-c csati már valsz ismeri a power delivery szabványt, mert tudtommal érzékeli, hogy 5 ampres van-e rádugva, a 3-asnál alapból le van tiltva néhány funkció. Magyarul, a pd töltővel már jó lehet, csak az 5A 5V ritka fajta vagy nem teljesen szabványos fajta. Ezért a legtöbb töltő nem tud ilyet adni, max 3-at.
Közben látom, hogy itt most épp pi3-ról van szó. Ott hiába van rákötve millió amperes táp, akkor is limitált az usb-n kiadott amper (1.2A összes porton együttesen?). Szóval ha nagy fogyasztású cucc van rákötve, annak külön tápellátás kellhet.
Az a wd red ssd, meg ha jó adatlapot nézek, akár 3.75A -t is kérhet írás közben
szóval érdemes külön tápellátást adni és abból sem keveset. Lehet nem a legjobb választás ez pi mellé. Vagy tényleg valami külön sok amperes dc táp elosztva mindkét eszközre. Esetleg valami dc 5V "led" tápegységból 6-10A körül? [link]
-
azbest
félisten
talán a cmdline.txt-be kell hozzáadni például
vc4.force_hotplug=1 video=HDMI-A-1:1920x1080M@60Dlehet a monitor melletti bekapcsolásét ki lehet olvasni parancssor ablakból, amikor alapból van kép
cat /proc/cmdlineelőtte érdemes azért biztonsági mentást csinálni a rendszerrről
Lehet, hogy a legacy config.txt módok is mennek, de csak boot közben, gui nélkül, mert a grafikus felület már nem úgy használja az újabb rendszerben.
-
azbest
félisten
ha hdmi, akkor arra elvileg van config.txt -ben opció, hogy fixen, forceolhatod a megadott képmódot. Mondjuk normál üzemnél lekéred egy paranccsal, hogy milyen módot használ és force mód + ennek a felbontás módnak a beállítása után nem fogja figyelni, hogy van -e rákötve hanem úgy csinál, mintha lenne.
A mostani szoftver verzióval nem tudom, hogy pontosan hogy megy, réginél néztem. De van dokumentáció a weblpajukon. Lehet most már nem a config.txt hanem a cmdline.txt -ben vannak erre paraméterek.
-
azbest
félisten
válasz
Vasti74 #47454 üzenetére
a pi4 és 5 inkább vesztett képességeket videójátszás terén. A régebbi codecek hw gyorsítását eldobálták sorban, pedig már ingyenes lenne a használatuk, mert lejártak a szabadalmak. A pi5 egyedül h265-öt dekódol, bár azt hiszem elvileg hdr-t is tud hardveresen. Szoftveresen van, hogy sok idő mire sikerül az újabb generációra megcsinálni minden támogatást. A pi4-nél évekig tartott, mire nagyjából elérte a pi3 és korábbiak szintjét.
Azért is ajánlják inkább valamelyik amlogic boxot coreelec-cel vagy hasonlóval fájlokat lejátszani, mert azon szinte mindenféle codec hw gyorsítás megvan. A coreelec is egy sd-kártyára írt image, nem muszáj a flashre telepíteni (legalábbis amíg használtam úgy volt).
Ha meg streaming előfizetés, akkor olyat, ami hivatalosan tudja (gyári androidtv vagy firetv eszköz, amire van szolgáltatói alkalmazás). És persze kodi feltehető ezekre is fájlokat játszani, néhány dolog lehet kompromisszumosabb.
Pláne, mert olcsóbbak, mint egy pi5-öt felszerelni. -
azbest
félisten
válasz
Márton #47285 üzenetére
és mi a szolgáltató elvárása? Külön frekvencián csak az, ahogy az analóg volt vagy egy muxba más csatornákkal együtt?
Nem mindegy, hogy ők csak ki akarják tolni a frekvenciát vagy ők fogják összemuxolni is másokkal együtt.Van olyan eszköz, ami 1-2 hdmi jelből képest dvb-c csatornát csinálni [link]
vagy veletek szeretnék kifizettetni a komplett fejállomás cseréjét digitálisra? [link] + modulok.
A raspberry pi-nek viszont túl sok szerepe nem lesz szerintem sem. Max akkor lenne, ha megadott paraméterekkel rendelkező "iptv" streamet kéne átadni, amit feltesznek muxra. De ahhoz meg valsz szintén nem ideális a pi.
Offba teszem, mert nem kifejezette pi téma. Nem is feltétlen várok választ, inkább csak arra utaltam, hogy a céggel kéne egyeztetni, hogy mit akarnak.
-
azbest
félisten
Jeff is csinált raspi5 vs N100 videót [link]
-
azbest
félisten
Egyébként Jeff Geerling összefutott Ebennel a CES-en és emlegeti, hogy lassan meg kéne jelenjen a CM5 is. [link]
De még csak pár infót osztottak meg róla partnereknek, hogy ha valaki vele tervez kb tudja mire számítson (méret, csatoló, áram). Elvileg kb olyan form factor lesz, mint a cm4.
Az AI-ról kérdezte még, de nem éri meg ráintegrálni. Az 5össel pcie csatolós ai gyorsító is ráköthető, nem csak az usb3-as coral.
-
azbest
félisten
válasz
Steven #47141 üzenetére
jó hát ő itx lapot vett nagy házba
A pi5-höz 27W-os a gyári táp, ha nem az 5V5A töltőt használod, hanem 5V3A-t, akkor alapból le is tilt / korlátoz funkciókat, bár szoftveresen feloldható, csak ha tényleg meghúzza, akkor instabil lesz. A pi talán 90 x 70 x 25mm körül van.
Az n100 kompakt mini kütyükhoz 30W tápot adnak. Van ami csak 87 * 87 * 40mm [kép]
De persze valóban van különbség, mert a pi lehet 5w alatt van készenlétben, ha van rákötve ssd is. A minipécé meg 10w idle. Le lehet korlátozni kisebbre is a soc-ot, de persze akkor lassabb.
Egyébként létezik már mutatóba n100 is pi form factorban. De irreálisan drága a kis kockagéphez képet. [link] Én magyar áfával együtt csíptem meg decemberben 140 dolcsiért a 16/512 vátozatát a kis kockának.
-
azbest
félisten
hm, raspi 5 vs n100 minipécé - ExplainingComputers [link]
Csinált pár sebesség összehasonlító tesztet ubuntu 32.10 alatt:
gimp, kdenlive, lejátszás
Persze nem meglepő, hogy az n100 nyer, inkább érdekes, hogy van amiben egész tűrhetően követi a pi5. persze könnyű lett volna olyan próbát is választani, aminél a pi5 meg sem tud szólalni -
azbest
félisten
A pi3nál még máshogy ment, mint a 4-en, mert nincs flash tároló a bootloadernek.
Többféleképp is lehet: van egy hardveres flag, amit egyszer át lehet állítani és attól kezdve mindig próbál bootolni usb-ről [link]
Ha nem akarsz ilyet, akkor lehet úgy is, hogy a boot partició marad az sd kártyán, a rendszer particiót átteszed usb-re.
de van olyan mód is, hogy csak a bootcode.bin-t másolod az sd kártyára - ez helyettesíti a frissíthető flasht, ami a pi4-nél van. És utána ő usb-ről akar bootolni már teljesen [link]
Azt hiszem ez utóbbinál sem kell átállítani a flaget, amit az első ír. -
azbest
félisten
válasz
cog777 #46776 üzenetére
Van alapból addon telepítve ami h264 max 30 fps változatot választ ki lejátszáskor. Magasabb felbontáson, 60 fps-sen nem ilyen rózsás a helyzet azt hiszem. Meg ugye, ha nem csak egy teljes képernyős youtube megy, hanem ablakban van meg esetleg mellette mást is csinálna...
-
azbest
félisten
A LibreElec oldalán is volt egy blogpost a pi5-ről, van benne hasznos infó
A képeségek és a boot kapcsán is, például, nem lehet 5V5A táp nélkül usb-ről bootolni.
USB boot must be enabled in the boot EEPROM first and forces use of a 5V/5A PSU to avoid power “brown out” issues: power requirements increase with the USB hardware changes. -
azbest
félisten
válasz
atiska007 #46764 üzenetére
persze hogy nem, mert a raspberry pi os nem debian, csak annak származéka
Például itt egy leírás, de kommenteknél írják, hogy vannak csomagok, amiket lecseréltek, máshogy van a firmware telepítés. Kommentekben írtak további lépéseket a különbségek miatt. A hivatalos leírásnál tiszta lapot ajánlanak.
-
azbest
félisten
válasz
Blamazs #46742 üzenetére
Az n5095 valamivel lassabb elvileg, mint az n100. Az alisok közt is van, ami európából jövőnek van írva, pl elvileg a második linkem. Bruttó árat írnak elvileg, szállítással együtt nettó 150 euroig megy az egyszerűsített automatikus vámkezelés. De asszem nem itt kéne offolnunk tovább
Amúgy ja, egy 6odik generációs vagy újabb brand minipc is hasonló gyors lehet. Nekem egy 4edik generációs i3-4130T procis fujitsu esprimo q520 van és az sem használhatatlan.
-
azbest
félisten
válasz
Blamazs #46740 üzenetére
Sajna a pi form factor cumóról semmi hír április óta.
Azt hiszem múltkor nettó árasan sikerült képet mentenem róluk, vagy legalábbis most drágábban sorolja nekem az ali. A geekbuyingon például ez érdekesnek tűnik 140 dolcsiért [link] vagy alin 133 usd 8/256/N100 [link] . Bővíthető ramosnak tűnik videókon [link] [link] [link] -
azbest
félisten
válasz
Razzul #46722 üzenetére
drágábbak és naponta változó árúk, de komplett készülékek. Tegnap azokat spanyol raktárból dobta, de ma már drágábban kínából írja.
A pi esetén nettó 60-80 dolcsi a pi 5 + ház, háttértár, kábelek, tápegység + áfa. Gyorsan több lesz az, mint egy komplett minipc.
Még csak előzetes árak magyar webshopból, 8GB pi5 40 ezer + ház 5 ezer (ha komolyabb hűtés még 5 ezer) + m.2 hat 10 ezer + táp 6 ezer + valami ssd talán 10 alatt van már. Ez ~ 70 ezer forint = 190 dolcsi körül van. -
azbest
félisten
válasz
Razzul #46720 üzenetére
Ha tényleg waylandra állnak rá, az desktop teljesítményben sokat hozhat. Nem tudom a pi4-nél miért nem vált alappá, lehet a kevés ram miatt. Úgy emlékszem pi4 esetén is memória mennyiségtől függű volt a raspberry os alatt a grafikánál, hogyan rajzolja az ablakokat. Van aki írt olyat, hogy van pi4-re is működő waylandos rendszer, de valami sántíthat, ha nem az lett az alap (mondjuk azon a rendszeren meg lehet a video hw dekódolás hiányzott).
X11-gyel az a baj, hogy rengetek forráskódot kéne megcsinálni és karbantartani folyamatosan. Erre meg nem akarnak nagy csapatot fenntartani. Még nvidia és amd grafikához sincs opensourcere tökéletes megoldás a gyárihoz képest.
Waylanddel nekem az az értelmezésem, hogy a gui kezelő rész nem hardver specifikus, hanem azt kb minden hardverhez közösen elég karbantartani. A szabványos apikon át a gyártói zárt binárisra tud épülni. De lehet ezzel leegyszerűsítettem a problémát.A tesztelőknél még csak előzetes kiadású rendszer van, nem tudom az mennyire reprezentatív vagy az már a Bookworm korai alapján fut -e. Meg hogy az waylandet használ-e már. Az előzetes rendszeren még úgy tűnt a videókból, hogy nem tökéletes még. Mások felhúzták 3GHzre a procit és úgy már képes volt fullhd-ban youtubeot játszani. Ha az ablakkezelés hw gyorsított, akkor kisebb teljesítménnyel is jól menne.
3d progikat már egész jól tudhat tolni [link] bár külön előzetes mesa driverekkel próbálja azt hiszem.
Amúgy, hogy neten belefutottam x86-os sbc-be és rákerestem minipécékból mik vannak, hát kínából sokminden van, ami lehet olcsóbb és jobb desktopnak. [kép] [kép] (bár az árak napi szinten ugrálnak) és lehet sbc is lesz n100-asból bár fél éve semmi hír róla. Ezeken nincs szoftveres gond.
-
azbest
félisten
válasz
azbest #46698 üzenetére
Hátha jobban érthető, történelmileg elmesélem régen hogyan kezelték a videókat.
Anno az 1990-es évek végén már léteztek mpeg video dekóder kártyák és tv tuner kártyák is. A pécé nem volt elég erős, hogy pixelenként kirajzoljon folyamatos videót olyan nagy felbontásban, mint a tévé adás, akkoriban még a 320x200 is kihívás volt.
Hardware video overlay volt erre a megoldás. Kezdetben a pécé videokártya vga kimenete volt átkötve a video dekóder kártyára például és az a kártya a megadott helyen átcserélte maga a képet. A proci azt vezérelte, hogy hol van a terület a képen és mikor lehet indítani, megállítani a lejátszást. De a proci nem tudott arról, hogy mi jelenik meg ott. A videokártyán csak valami színnel ki volt töltve a terület - ha valaki közvetlen oda kötötte a monitort. A másik kártyán átvezetve helyettesítette be azt a területet képpel a másik kártya. Az első voodoo kártya is valahogy így tette rá a 3d képet a 2d videokártya képére.
[link] ezek másik átkötő kábellel [link] [link]Később már nem volt szükség ilyen átkötő kábelre, hanem a pci és agp buszon át képes volt az adatot átküldeni és a videokártya maga helyettesítette be a képpel a területet. De a proci akkor is csak egy mozdulatlan színes téglalapról tudott, nem vett részt a rajzolásban. Megvan még a régi miroPCTV tévévevőm, amivel 99-től használtam ilyet.
Aztán persze a videokártyák tartalmazni kezdték az mpeg dekódert, így a kártyán belül történt meg ez az overlay-re behelyettesítés.
Manapság a modern grafikus felületen is többféle ablak látszódhat egyszerre. Akár videó is mehet rajtuk vagy 3d tartalom. Egy normál számítógépnél ezeknek az egymás feletti láthatóságát, renderelését a videokártya nagy mértékben önállóan végzi.
Ezzel szemben a pi olyan, mintha az asztali pécén fognál windows alatt a video drivert és lecserélnéd a microsoft basic display adapter [link] driverre. Az nem tud semmilyen gyorsítást, hanem az általános 2d rajzolással pixelről pixelre tud csak megjeleníteni. Na azzal a legerősebb pécé leherősebb videokártyáján is szaggatni fog jó eséllyel a youtube
rx9800 videodriver nélkül win alatt: [link] Régebbi win alatt még enynit sem tudott az alap képmegjelenítő pótlék, amit ott standard vga graphics adapter -nek hívtak.
Van amit megoldottak a raspi gpu driverénél, például némelyik 3d program képes működni. De a szöveg, grafikák és video ablakokba renderelése nem használja ki a gpu képességeit. Ezért annyira hitvány. Ugyanezt tapasztalhatod a legtöbb másik sbc-vel is. Miközben azoknál, ha van rendes android rendszer rájuk, akkor azon meg jól mennek, mert ahhoz a soc gyártó készített drivert.
-
azbest
félisten
válasz
cog777 #46697 üzenetére
Ez több sebből is vérzik. Egyrészt az mac. Másrészt semmi értelme a buffert lemezre kiírni lejátszáskor, max kevés memóriával lehetne bármi értelme, meg nagyon lassú internettel. A tesztekben most 8GB ramosakat használnak. De mégha valamit ki is ír, az sehogyan sem kéne, hogy befolyásolja a lejátszást.
Ha a képernyő rajzolás akadozik az állítólagos sd kártya írás miatt, az már önmagában akkora baklövés, hogy valaki már botrányt csinált volna belőle.
Azért szaggat a videó, mert pixelenként kirajzolni a képet, pláne a folyton változó videónál, az nagyon prociigényes. Plusz a gpu pixelenkénti rajzolási teljesítménye sem elég erős, évtizedek óta nem így rajzolják a desktop grafikus felületet, hanem a gpu hardveres gyorsítással teszi ki a bufferből. Ez hiányzik. Ezért működik jól az opengl es alapú kodi alól a videolejátszás, mert az a 3d módot használja és a gpu egyben rakosgatja a nagy mennyiségű kép adatot. Nem pedig pixelenként utasítja a processzor. A pi1-en is ment simán úgy a videólejátszás, kodival, omxplayerrel.
VPN szervernek viszont jó lehet
van mostmár harveres gyorsítás a titkosításhoz, amit a vpn-hez is talán ki tudnak használni, így nem szűk keresztmetszet a proci a titkosított átviteli sebességhez.
-
azbest
félisten
válasz
cog777 #46674 üzenetére
youtubera visszatérve... már csak h265 hardveres dekódolás van, kivették a h264-et a pi5 -ből mondván úgyis elbírja nyers erőből a proci. Nesze neked fogyasztás. [link]
Szóval azon a bemutatón a video dekódolása (avc1 = h264) is procierőből ment, mert már csak hevc h265 ami hardveres. Youtube meg avc h264, vp9 és av1 (nem avc) formátumokat tol.
-
azbest
félisten
válasz
cog777 #46670 üzenetére
"rendben" 10% képkockadobás
Másik részen, amikor két youtube megy ablakban, akkor 50% képkockadobást látszik 720p@30Hz videóval is.
#46672 Aryes
a broadcom nem adja ki a belső dolgaikat. A régebben beharangozott driver és közvetlen elérés is csak egy wrapper réteg volt. Sokminden van, amit az alapítványosok broadcomos embereik és kapcsolataik által elérnek így is. De X-et írni még az nvidia/amd gpu-knál is nagy kihívás és meg sem közelíti a zártat. A zártat meg nem csinálja meg a broadcom linuxra. -
azbest
félisten
amennyire nekem átjött, a régimódi x11-es megoldásokhoz kéne gyakorlatilag írni egy x szervert, ami a hardverrel kommunikál, lényegében a driver része, nincs éles határ.
Az újabb waylandes próbálkozások az értelmezésem szerint szabványos apikon keresztül valósítanák meg, szóval a gyártók zárt 3d drivere fölé lehetne tenni, de mivel a linux maga a kernel, a disztribúciók és az ablakkezelők meg aktuális hormonális állapot szerint döntik el, hogy mit akarnak, nincs egyetlen vezető, aki megmondja az irányt, így nem annyira halad. Nyomokban van már pi-re is wayland, de azt hiszem még nem lett használhatóra megcsinálva, csak techdemó szinten van évek óta.Elvileg a waylandnál a közös rész hardver független lehetne, éles határ lenne a drivertől. Kb mint win-en a directx és a driverek. X11-gyel meg kéne írni és karban kéne tartani folyamatosan az egészet, minden gpu családhoz. Még a amd és nvidia kártyáknál sem teljesen sima ez. Az intelnél talán egy fokkal jobb, de ott a gyártó dolgozik rajta aktívan és nyíltabban azt hiszem.
Lehet a pi5-tel hamarabb lesz egy nvidia gt1010-zel rendes aszal, mint a saját gpu-jával. Ez persze igaz kb minden armos eszközre.
#46664 cog777
az ablak mozgatás szaggatása nem a diszken múlik -
azbest
félisten
8 perc után két 4k monitorral [link]
Szerintem valsz nincs még rendes asztal gyorsítás ezzel sem. A videó dekódolást a 4esnél is gyorsította, de a képernyőre kirakást már nem teljesen. A döcögős ablaktologatás miatt itt sem hiszem, hogy a nyers cpu erő javuláson kívül más javulás lenne
Persze kifejzetten 3d progi az jobban megy, mutat a videóban quake tesztet is. De böngészőn belül lehet nem tudja kihasználni és asztali gépnek még mindig jobb egy régi 4th gen intel minipécé hasonló áron. -
-
azbest
félisten
válasz
cSuwwi #46653 üzenetére
Értem én, hogy többet ehett. Meg az 5v 3a tápokkal korlátozott módban működni képes.
Arra kell figyelni, hogy még a 100w-os normális tápok sem tudnak 5v mellett 5A-t, mert a nagyobb fogyasztású módhoz nagyobb feszültséget használnak.
3A felett a kábelbe is kell okoschip, ha nem fixen a tápra kötöt.A pi4-en 1.2A -en osztoztak az usb eszközök, maga a pi nem ette meg a 3A-t. A pi5-ön, ha 3A a táp, akkor lelimitálja 600mA-ra és azzal nem fog menni az ssd.
Régebben néztem a 65w 90w és 100w tápjaimat pd analizátorral és azok közül is csak a 90-100-as tud max 3A-t 5V-on. 5V5A egyik sem.
-
azbest
félisten
válasz
azbest #46650 üzenetére
Jeff videójában látni a tápot [link]
Ha jól értem a gpio tüskék sem nyákon átmenők, hanem felszíni forrasztású, szóvla könnyebb letépni őket. Ráadásul külön 2x2 részekből van a csatlakozó, így egymást sem erősítik fizikailag. Előre látom, hogy gyakori lesz az addon boardokat cserélgetők közt a letéptett csatlakozó. -
azbest
félisten
válasz
cSuwwi #46645 üzenetére
Olvasva róla, az első benyomások alapján gondoltak arra, hogy azért kelljen költeni rá.
- új ház kell, mert nehogy ugyanolyan legyen
- a tápegység.Megint nem power delivery kompatibilis. Ha nem 5V 5A tápot veszed, akkor lelimitálja 600mA-ra az usb-t, ami ssd-knek karcsú.Ezzel megint az a bibi, hogy ha nem pd-t ismerő a lap, akkor csak az ő buta töltőjükkel fog menni, mert manapság ki gyárt buta 5v 5A tápot, amikor type-c esetén már rengeteg olcsó táp van.
Sőt, még nagyobb szivatás, hogy 5v-on nem is szoktak tudni a nagy pd tápok sem 5A-t. De kézfogás nélkül azok sem adják ki, amik tudnák. A 90-100w pd töltőim is csak 2-3A-t tudnak max 5v-on. Szóval muszáj lesz megvenni hozzá a rapsi buta töltőt.
Szerk, tud pd-t csak a normál tápok nem tudnak 5A-t
"5V/5A DC power via USB-C, with Power Delivery support"
- végre ush1 módot támogat az sd kártya slot -
-
azbest
félisten
ha headless és nincs rákötve monitor, akkor nem fallbackel a pi vissza kompizit videókimenetre (régen úgy volt)? Config.txt-ben lehet paraméterezni, hogy mindenképp hdmi kimenetet használjon adott felbontáson, akár van rákötve monitor, akár nem.
Vnc esetén olyan is lehet, hogy ő nem a sima felhasználói sessiont használja, hanem virtuális framebufferren indít el másik x-et magának.
konfigok? [link] ír egy pár lehetőséget attól függően hogyan van futtatva.
Kliensként kipróbálhatsz mást is. Voltak panaszok realvnc viewerre skálázott képernyőnél.
-
azbest
félisten
válasz
ViZion #46278 üzenetére
h264/avc fullhd valsz jól megy vele, a hw video dekódoló része azonos kb 1-2-3 generációnak is. A sima zero, ami nem 2, az az első generációs.
vc1 és mpeg2 licenszet lehet azokhoz venni, hogy hw-ből tudja azt is dekódolni (ritkán előfordul ilyen blu-ray). Ha h265/hevc vagy vp9 vagy más codecet használ a film, akkor azt nem bírja el.
Ha a hangsáv nem sima stereo/5.1 vagy hasonló, hanem hd változata a dts-nek vagy dolby-ban, azt nem bírja el a procija az első generációnak. Akkor szaggat a lejátszás. Azt hiszem a későbbiek már viszik, ha jól emlékszem. A zero 2 egyébként a 3-asnak felel meg csak kevesebb rammal.
Nem tudom milyen a videó, amit néztél, hogy teljes lemez, melyik kiadás, transzkódolt -e. De pl ennél a dts-hd hangsáv sok a pi1-eknek [link] másik hangsáv, vagy transzkódolva esetleg működhet. Olyan nincs, hogy a pi csak megjeleníti, a "szerveren" dekódolt képet és hangot. Esetleg plex tud tán olyat, hogy transzkódolhatja szerveren, vagy előre átkonvertálod külön és akkor nem kell hozzá semmi extra.
Ha teljes 50 gigás lemez rip, akkor lehet a hálózati forgalom is megterheli a prociját, de amúgy elvileg a videó részét le kéne tudnia játszani. A hang résszel volt gond anno, amikor a ripeknél elkezdtek elterjedni a hd hangos változatok.
-
azbest
félisten
válasz
DasBoot #46262 üzenetére
talán usb ssd-vel kicsit pörgösebben fut az oprendszer, mint kártyáról, de lehet amire te használod, ott kevésbé feltűnő. Általában egy olcsó ssd-nek sokkal jobb elhasználódás elleni logikája van, mint egy olcsó sd kártyának úgy általában. Az sd kártya viszont nem foglal sok helyet.
Saját kamera alatt a pi kamerát vagy a te usb kamerádat érted?
-
azbest
félisten
válasz
DasBoot #46258 üzenetére
3asnál még usb-lan van, így ha nagyobb hálózati forgalomra használod, lehet jobb a kártya. Alapból a pik kártyakezelése elavult, nem használja ki a gyorsabb üzemmódokat a jobb kártyáknál, lehet usb2 ssd is jobb teljesítményt ad, de a sávszélen osztozás ezt ronthatja.. Önmagában csak hátzértár pörgetésre lehet jobb egy usb ssd. A pi4 natív lan és usb3 mellett már egyértelműen ssd-t mondanék.
-
azbest
félisten
válasz
erikke17 #46252 üzenetére
Ha már így kérded, tegnap láttam egy érdekes interjút az alapítvány egyik kulcsemberével, Ebennel, Jeff Geerling beszélgetett vele. [link]
Gyártják a pi-ket, úgy évi 7 milliót gyártottak két és három évvel ezelőtt, az utóbbi évben csak 5öt sikerült az alkatrészhiány miatt. Viszont míg korábban fél milliós várólista volt, addig az utóbbi évben 4.5 milliós volt a várólista is. Az üzleti partnerek előnben részesítését azzal indokolta, hogy sok kis cég csődbe ment volna, ha nincs szállítmány, otthoni felhasználóknál meg akar régebből is pár pi projektezni. Amúgy lehetne valami listájuk szvsz, hogy ki épít pi-kre és milyen készüléket. Btw, pár hét és közzé kell tenniük a kötelező pénzügyi beszámolójukat.
Mivel a zero és zero 2 nem annyira elterjedt az iparibb területeken, így valsz abból lesz esélyes többet látni kiskereskedésekben először. Azért is, mert azok a régebbi socokra épülnek. Az egyben gép 400as modelből is lehet majd látni, mert az kifejezetten otthoni területre való. A 3B és 3B+ a zerok után várható visszatérni. Végül a 4ek.
Ilyen backlog mellett pi4B -ket és cm4-eseket nem nagyon várnék mostanában, mert még a régebbi backlog ledolgozásánál ha járnak max, nehogy a folyamatos keresletet elégítsék ki. Ja és főleg uk sony gyárban csinálják, nem tudom miért építették le a kínai gyártási vonalat.
Ja és közben kicsit emeltek az árakon (pi4b 2GB visszament nettó 45$ -ra. A zeroknál is tán volt valami "árkorrekció").
Volt még pár dolog a videóban. A mikrokontrolleres arduino. Risc-v gondolatok. ...
-
azbest
félisten
válasz
Gabesz87 #45748 üzenetére
A dvb input alatt a servicesnél van map services, ott veszi fel a csatornákat a csatornalistára.
Alapból a serciesnél azt írja, hogy technikailag miket lát, de azok közt lehetne kódolt vagy olyan, amit nem akarsz hogy a listában legyen. Szóval a map services amivel rögzíted az csatornalista tartalmát. Valami ilyesmi 12 perctől [link]Ha az epg részen ékezetek helyén kriksz kraksz lesz, akkor rossz karakterkódolás van kiválasztva a muxnál
-
azbest
félisten
legó számítógép kocka pico pivel [link]
-
azbest
félisten
válasz
syrus1006 #44989 üzenetére
nem lesz az. Legalábbis desktop módban. Az igaz, hogy h264 és h265 codec-eket támogatja a pi hw, a vp9 szoftveres és lehet ezt az addonnal kényszeríteni. A raspberry os-en lévő chromium elvileg használja a hw video dekódolást. De a képernyőre kirakást, például teljes képernyőre, azt a proci végzi maga. Ezért tud döcögni.
Régen libreelec youtube addonnal néztük, azzal pi1en is emlent fhd h264. Csak az nem desktop, hanem dedikált médiajátszó rendszer.
-
azbest
félisten
válasz
BestofJAVA #44987 üzenetére
A #44984 -ben amit írtam, azt kipróbálhatod kézzel átcserélni a githubról szedett frissekre. Ha úgy ad életjelet, akkor tényleg régi lehet a boot kód ubuntuban.
Zipként letölthető az egész friss pakk [link]
A fixup és start nevűeket az ubuntus boot meghajtón átcseréled a frisebbre a zipből.Ettől még lehet futtatás közben is gond. De ha ez kell az elinduláshoz, akkor ubuntuék hibabejelentőjén ez már hasznos információ lehet, hogy megjavítsák - ha az ő hibájuk.
Az egereddel nem tudok mit kezdeni, cserélj elemet
A tápegység legyen megfelelő, nem mindegy milyet dugsz a pi-be. Ha nem hozzá való tápot használsz mindenféle hiba előfordulhat. Milyen tápot használsz?
Neked megjelent a "nem indul" során bármi a képernyőn? Hdmi0 -ában a tápcsati melletibe van dugva a monitor?
szerk:
A 22.04 kapcsán is volt hasonló panasz, csak ott pi4b rev 1.4 kapcsán. A fw verzió nem passzolt az ubuntus indító fájlokkal és kézzel csere a bootban volt a gyors workaround és később az alapítványosok az eeprom-ban is javítottak valamit [link] -
azbest
félisten
További hasznos infók hibakereséshez, ha esetleg képet sem ad egy pi. Led villogtatás kódok [link]
4 hosszú 4 rövid - nem támogatott board típus. 2 másodperc szünet az ismétlések közt.Egy másik fw update utáni boot panasznál volt pár tipp,
ubuntu 22.10 rendszerben lévő boot fájból:
strings start4.elf | grep VC_BUILD
VC_BUILD_ID_USER: dom
VC_BUILD_ID_TIME: 16:16:49
VC_BUILD_ID_VARIANT: start
VC_BUILD_ID_TIME: Nov 18 2021
VC_BUILD_ID_HOSTNAME: buildbot
VC_BUILD_ID_BRANCH: stable_20210929
VC_BUILD_ID_PLATFORM: raspberrypi_linux
VC_BUILD_ID_VERSION: d9b293558b4cef6aabedcc53c178e7604de90788 (clean)Ez az ő titkos belső zárt rendszerük. Domék kezelik a zárt bootkódot. A publikus githubba csak az elkészült binárisok kerülnek fel, ha felkerülnek egyáltalán abból a verzióból.
Legalább már egy dátum van arról, hogy mikori a boot kód, amit az ubuntuék használnak. Sajnos a pi4b rev1.5 -ről is alig látok információt. Pontos támogatás kezdést. Elvileg egy komment alapján 2021 ápr 21-es óta támogatott. Annál újabb az ubuntus.
A hivatalos alapítványos githubban stable ágon dec1-es az újabb, a nov 16os meg nem lehet, ha nem időutazó
Szóval lehet nincs is kinn máshol ez a verzió, amit az ubuntu használ, vagy valami mellékágon van eldugva. Szóval fogalmam sincs honnan van az ubuntus boot kód.
-
azbest
félisten
válasz
azbest #44982 üzenetére
közben a linken olvasom, hogy lehet, ha frissebb start*.elf és fixup*.elf fájlok vannak a boot particióra másolva, akkor talán elindul. Az ubuntus boot partición is megvannak azek a fájlok, érdemes lehet megpróbálni lecserélni újabbra. De azt nem tudom, hogy milyen verziósak a friss hivataloshoz képest.
#44985 UberMutant
Ahogy már írtam, az nem információ, hogy neked működik. 1.5-ös board revizióval működik? -
azbest
félisten
válasz
wassermann #44976 üzenetére
Rev 1.5 ös pi4-e van, 8GB-os. Ubuntuék más kernelt (5.19.0-1004-raspi 22.10 alatt) használnak, mint az alapítvány. Megeshet, hogy abban nincs még benne a támogatás az új power management ic-hez, bár meglepő lenne. Igaz, hogy a pi4-nél van fw flash is, ami frissíthető és az gyárilag már gondolom olyanra van flashelve, ami adott hardverhez tartalmazza a támogatást, de os szinten (boot partició és kernel) is rendben kell legyen a támogatás, különben lehet boot probléma.
Bár azt hiszem olyankor kellene kiírnia erről hibaüzenetet a boot flashnek, hogy nem kompatibilis rendszert akar bootolni. [link] (tippre a 78as szám is onnan jött)
Ha másnak megy rev 1.5ön, akkor valóban valami egyedi hiba az ő általa használt dolgokkal. Az biztos, hogy lehet ügyesebben és több hasznos adattal is előállni problémákkal. Mert amennyire láttam a "nem működik"en túl pontos részletek és információk nem igazán mozogtak, de nem is nagyon kérdezett rá senki talán.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #44926 üzenetére
lehetett némi rádhatásom
[link]
Csak valami hw/sw bug miatt a lassú usb eszköz (smartcard reader) és a gyors usb módú tuner kombó mindig lefagyáshoz vezetett idővel. Talán évekkel később optimalizálták ki, de nem biztos. Így végül a pi1es lett a kártyaolvasó kezelő és egy pi2es kezelte a tunereket. 2 hónapja kapcsoltam le, mert nem nagyon tévéztem és már hivatalos streamje is van a mindigtv extrának, ami jobb minőségű, mint az antennás adás (h265 540p antennás vs 720p h264 online)
A legújabb PI nálam egy zero 2w, nem annyira hiszek a desktop módiban a szolid ram és hw gyorsítós grafikus driverek hiánya miatt. Anno írtam is talán, még az árfelverés előtt, hogy p4 helyett egy 4th gen minipc lett hasonló áron (40eft), amikor kellett egy kis méretű masina.
-
azbest
félisten
bár a microkontrolleres rp2040 kevésbé téma, de azt hiszem egész jó üzlet azt kínából rendelni. Főleg, ha több flash vagy wifis megoldás is kell.
Sima picot látom kapni itthon is 2ezer ft körül. Pico W -t meg októbertől ígérnek.
Szóval ehhez képest lehet érdekes: 3.3 - 5.34 plusz szállítás a 2 vagy 16MB flashes kínai klón [link]. Ez lehet még lábkompatibilis is az alapítványos picoval.
A pico + esp32-c3 + kis kijelző, akku csati, a flash 4MB talán. De 12.57$ ért jól hanzgik. [link]A pico esetén a klón is a hivatalos rp2040-re épül, mert a chipet külön is meg lehet venni.
Azt mondjuk nem tudom még mit fogok csinálni belőlük, ha megérkeznek
Ideális esetben jó lehetne 3d nyomtató usb-jére kötni és wifis távoli konzolként használni. De az problémás, mert usb-serial adapter van a 3d nyomtató oldalon is és ahhoz driver kellene, ami inkább a linuxos zerokkal megoldható. -
azbest
félisten
válasz
tasiadam #44223 üzenetére
A lényeg, hogy ne szálazd le a kábelt, hanem egy rendes usb3 kábel két végét kösd be, csak a legszügségesebb hosszban lebontva a kábelt. Úgy még jobban is néz ki. A pi felől szvsz még csak forrasztani sem kéne, csak bedugni az egyik végét egy kábelnek.
Van olyan kábel, ami nem egyenes dugós, hanem right angle [link]
-
-
azbest
félisten
válasz
#68216320 #44182 üzenetére
Utána, hogy anno irányt mutatott és beindította széles körben az sbc vonalat, már eléggé vadkapitalista lett. Konkurencia lenyomása talonban tartott filléres - de ritkán és korlátozottan kapható cuccokkal, a profitra optimalizált üzleti folyamatok. Spórolás a korábbi licenszeken. Persze, lehet tényleg kell a legkisebb példány 25-35 dolcsis nettó árához, de opcionálisan sem lehet venni hozzá. Ja meg az üzleti ügyfelek előnyben részesítése mostanában.
Most meg ugye már pécéként reklámozzák, miközben ahhoz továbbra is problémás. Kis céleszköznek, rajta futtatni valami szolgáltatást viszont elég jó. Bár feladattól függően érdemes más alternatívákat is nézni, mert egy felszereltebb pi egyáltalán nem olcsó.
-
azbest
félisten
válasz
#68216320 #44180 üzenetére
sosem volt?
Pi0-3 have hardware accelerated decode for H264, MPEG4, H263, and through optional codec licences for MPEG2 and VC1.
Pi4 has the same hardware accelerated decode for H264, but not the other codecs. It also has a separate block for HEVC. [link]Az sd codec-ek cpu erőből is mentek már a régin is. Az újakon meg pláne. A pi4 bár tartalmazza a pi3 codec gyorsító részét is, de csak h264/avc van engedélyezve. A h265/hevc meg az új dekóder modulban.
-
azbest
félisten
ha ugyanaz a desktop rendszer, mint ami pi-re volt, akkor helyette tényleg inkább egy ubuntu pécére, nem a lebutított raspberrpi os.
Amikor pi4 vagy használt minipc választás elé álltam (hogy egy dedikált gépről tudjak elérni egy dedikált hálózaton lévő weblapot), akkor döbbentem rá, hogy az alapítványos desktop felületről még a felhasználói munkamenet zárolása is hiányzik. Azaz, ha felkelek a gépeim elől, akkor nem tudom lezárni a gépet, hanem csak kiléphetek az egészből. És ha meg nyitva hagyom a gépet, akkor a vicces kolléga megígéri a nevemben a csapatnak, hogy hozok ingyen sört
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen egeret válasszak?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- EAFC 25
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Android játékok topikja
- Játékra optimalizált chipkínálatot tervez a Microsoftnak az AMD
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- DELL T40 EMC Szerver
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest