- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Apple Watch
- Elérhető az alvási apnoe funkció a magyar Samsung órákon
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PistiSan
addikt
Sziasztok, másik topicba írtam elsőnek, mert dockerben van beállítási gondom, de nem találom az ott javasolt dolgot hogyan kellene beállítanom, mivel pi-n fut a raspbian, és itt is használtok dockert páran, hát ha tudtok segíteni. [link]
-
-
PistiSan
addikt
Szia!
Most jutottam el arra pontra, hogy aktuális lett a dolog!
Szóval van egy kisebb usb hdd-m, arra felraktam a legújabb 64 bites imaget!
Elindult szépen usb-ről, frissítettem!
Klónoztam a boot és a rendszer partíciókat a "régi" nagyobb HDD-re, amiről korábban futott a rendszer még SD+USB bootról.
Átírtam az fstab-ben az UUID-ket az új hdd-jére.Bedugom a PI-t, elkezdi a bootot, majd elakad a boot egy ponton és nem megy tovább.
További érdekesség, hogy CTRL+ALT+DEL-t nyomva újra indul, tehát nem fagy rommá.
Mellékeltem egy képet a boot folyamatról, valamit a HDD-re panaszkodik, van ötletetek, hogy mit csináljak ezzel?
[kép] -
PistiSan
addikt
válasz
#68216320 #44404 üzenetére
Sima 2,5 colos sata, belső hdd, vettem hozzá egy külső usb keretet, én raktam bele a HDD-t, erről megy hibátlanul. Nem tudtam, hogy legetetlen, ezért megcsináltam.
Anno azt olvastam, hogy a pi usb3 portja elbír egy hdd-t, ha már 2-t szeretnél rárakni akkor kell külső táp is. De ha nálad más a tapasztalat, lehet csak nálam szerencsés a helyzet. -
PistiSan
addikt
válasz
cinemazealot #44344 üzenetére
Köszi, meg nézem!
Lakik otthon egy Telegram Bot, vele szoktam beszélni néha
Szóval küldök neki valamit, és ő válaszol, vagy parancsot hajt végre.
Az egészben az 1db külső publikus ip-vel ellátott szerver, VPN ami aggaszt, ilyenem nincs jelenleg.
Amire még gondoltam: Van otthon használaton kívüli androidos telefon, azon keresztül valahogy haza telefonálni, aztán ő engedjen be a hálózatra.Másik terv: Venni egy Domino Maraton SIM kártyát, ott a feltöltött adatmennyiség a SIM kártya érvényességi ideje alatt felhasználható, egyszer mintha azt olvastam volna, hogy publikus ip-t adnak (ennek utána kell nézni), szóval ilyen kapcsolat felépítéshez talán használható lenne.
Ötletelek. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Van valami jó tippetek arra, hogy NAT-olt hálózat mögül milyen módszerrel lehetne elérni a belső hálózatom az internet irányából? Természetesen raspberry pi-n keresztül szeretném ezt megtenni, mivel az mindig be van kapcsolva.
Amit próbáltam remote.it, itt az SSH-t tudtam kirakni, jó benne, hogy csak addig aktív az ssd amíg elindítom, felcsatlakozok, ha bezárom az ssh-t akkor pár perc múlva bezárul a csatorna ami a külső elérést biztosítja.
Ami nem tetszett benne, hogy minden szolgáltatás külön kellett megnyitni, csomó minden nem is működött valamiért. (nyilván én voltam béna)
Olyan elérésre gondoltam, mint egy TeamViewer, adott kóddal csatlakozok, és mehet kb akármi.
Ami nehezíti a dolog, hogy csak konzol van a gépen, ha nem szükséges grafikus felületet nem raknék a vasra.
Bármilyen ötletet szívesen veszek, a netszolgáltatóm csak NAT-olt címet biztosít, esetleg havidíj ellenében FIX IP-ét is tudnak adni, ami már nem NAT-olt cím, de arra meg nem igazán van szükségem/nem feltétlenül akarok 1 ip-n látszódni mindig. -
PistiSan
addikt
Pont ezért kezdtem el dockert használni én is, a 4.1.5 2018-ban jelent meg, a qbittorrent elég intenzív fejlesztés alatt van, sok az új verzió.
Ha egy dologot kellene megemlíteni, az RSS letöltés nagyon király az új verziókban, a flexgetet teljesen kukáztam azóta.Monday December 24th 2018 - qBittorrent v4.1.5 release
4.4.2 az atuális, itt vannak verzió információk. https://www.qbittorrent.org/news.php
-
PistiSan
addikt
válasz
ZCoyote #42553 üzenetére
+1 a Syncthing-re, nálam 2 telefon szinkronizál a PI-re, amennyiben az alábbi 2 feltétel teljesül: A telefon töltés alatt van, csatlakozik a wifi-re.
Így 2-3 naponta kerülnek fel a friss adatok a PI-re, de még mindig jobb ez a felállás, mint a manuális mentésekkel bajlódás.
Amit én használok még benne, az a "Szemetes fájlverzió követés" ami azt jelenti, hogy a telefon csak küldi az adatokat, egy irányban van csak szinkronizálva pl a képek mappám, és ha valamit törlök, akkor a PI-n a törölt mappába kerül, ezért egy esetleges törlés után onnan még visszaállítható a kép. -
PistiSan
addikt
Köszi a tippet, majd bootolok egy linuxot addig az asztali gépen, amíg megcsinálja a másolást ha ennél a megoldásnál maradok, mert lássuk be egyszerűbb egy külön lemezen tárolni az operációs rendszert, és akkor akármi is van, az adat HDD-t még véletlenül sem tudom felülírni, nem is értem ezek az image készítő programok miért nem képesek arra, hogy egy adott partícióra rakják fel a rendszert, kicsit macerás ezt a fájlmásolgatásos megoldás, de nem vészes így sem.
-
PistiSan
addikt
Ezt a gyakorlatban hogy képzeljem el?
SD-re rá rakom a rendszert, elindul, majd egy másik gépen átmásolom az összes fájt (fájlszinten) a kiszemelt USB-s HDD-re, boot flaget állítok a rendszer partícióra, átírom a boot UID-okat és kész?
Vagy a klónozáshoz mindenképp kell legalább egy clonzilla, vagy hasonló eszköz ami tud csak adott partíciót menteni/visszaállìtani? -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Jelenleg egy PI4-et használok, még abban az időben telepítettem rá a rendszert, amikor még az EEPROM nem volt képes USB-ről bootolni, ezért SD kártyára ment a rendszer, átmásoltam HDD-re, az SD kártyán pedig módosítottam a HDD UID-eket, hogy a hdd-ről bootoljon, szóval igen... elég régóta megy rajta az a fránya debian. Mostanában már PIOS-néven fut a rendszer ahogy hallom.
Szóval, újra akarom majd telepíteni, mert sok szemét dolgot raktam rá, gondoltam felrakom a hdd-re közvetlenül a rendszer, viszont itt azt olvastam, hogy a pi csak úgy fut usb-ről, hogy a teljes HDD-t kihasználja hozzá, tehát külön meghajtóra kell telepíteni.
Nálam jelenleg több partíció is van, SWAP, Rendszer, ADAT.
Szabad USB portal rendelkezem, tehát arra gondoltam, hogy veszek egy kicsi, 60GB (na jó ekkorát már kb nem lehet kapni) 120GB-os SSD-t, külső házzal, vagy közvetlen USB-set, és arra menne fel a rendszer. A jelenlegi HDD is külső házban lakik, USB-ről kapja az áramot.Tehát, vagy az lesz, hogy 2 külső USB rack, és a PI-ről kapnak áramot, vagy külső tápos rack-et veszek, ami ha jól értem inkább ajánlottabb.
Használ itt valaki olyan külső meghajtót a PI-hez, ami kezel 2 SATA csatlakozós eszközt is egyszerre, és rendelkezik külső, saját tápegységgel?
Akinél ilyen eszköz működik, kérném hogy konkrét típusszámot írjon már le hozzá. -
PistiSan
addikt
-
PistiSan
addikt
Tudom, hogy a topicban többen is használnak dockerben qbittorrentet, kár is lenne tagadnotok!
Webuin van lehetőség torrent done script futtatására, ezzel kapcsolatban lenne 2 kérdésem.
1. Elő lehet e idézni valami módon a tesztelést anélkül, hogy minden alkalommal letöltsek valamit?
2. Akármit írok be, akármilyen eléréssel, látszólag nem fut le semmi egy torrent letöltése után, nem tudom hogy ez azért van, mert nem lát ki a konténerből (bár nem hiszem, mert letölteni bárhová tud) vagy valami más okozza a hibát. -
PistiSan
addikt
Régen jártam erre, akkor még a pi4 csak microsd kártyáról indult, amit átmásoltunk a hdd-re és módosítottuk az fstabot hogy a hdd-re mutasson és onnan induljon a rendszer.
1. Ez a módszer tivábbra is működik?
2. Gyári image már tud olyat hogy ha újra akarom húzni a rendszert, akkor csak 1db hdd kell az usb portra és bootol is a rádugott hdd SD kártya nélkül?Nem követem napi szinten a topicot, néha frissítem a rendszert raspbian, meg a firmware-t is.
-
PistiSan
addikt
Új qbittorrentnél végre elérhető a webuin az rss!
Kipróbáltam, működik, asszem a flexgetet lassan nyugdíjazni fogom.
Más, qbittorrentel nálam előfordul ha kevés a seeder akkor elakadtnak veszi a torrentet és napokig bent van úgy, hogy nem tölti le, transmission ilyenkor simán letölti ugyanazt. Tapasztalt valaki már ilyet? -
PistiSan
addikt
válasz
body007 #39184 üzenetére
Próbáltam már magamnak korábban fordítani csomagokat, általában soha nem sikerült, nincs meg a megfelelő háttértudásom hozzá, meg lehet egy csomagnak rakat függősége, ennél azért a "docker pull linuxserver/qbittorrent" meg az első indításkor a minta alapján configgal indítani lényegesen egyszerűbb, a múltkor frissítettem félév után, akkor meg töröltem a meglévő csomagot, majd felraktam a legfrissebbet, szerintem összesen 10 percet ha foglalkoztam vele.
-
PistiSan
addikt
Szerintem is ez lesz a gond, nekem pl be van állítva, hogy 3 napig menjen a seed, utána automatikusan leállítja. Van mobilos kliens (elég... rossz) ott rá tudok újra indítani, de leáll megint a seed pár másodperc múlva, a webes felületen az erőltetett indítással tudom folytatni. Nálam szükség van erre a korlátra, de szerintem ha ezt megszünteti, akkor folyamatosan seedel majd.
-
-
PistiSan
addikt
válasz
lkristóf #37976 üzenetére
Dehogy is, nem erről van szó!
Dockerből akármivel kisérletezhetsz amihez van image készítve(vagy készíthetsz sajátot), ezek a progik nem szemetelik tele a rendszered, úgy fut majdnem mint egy virtuális gép ami rá lát a rendes rendszerre is, ha mégsem kell amit fel raktál akkor törlöd az imaget és kész, nyom nélkül el tűnt. Én a pihole-t raktam fel dockeről ki próbálni, de nem tudtam arra használni amire akartam, 1 paranccsal töröltem. Amire még jó, amikor egy linuxot össze állítanak akkor egy csomag listában ott van az összes alkalmazás, azok már nem igazán frissülnek, csak biztonsági javításokat kapnak, pl a raspbianban található qBittorrent (qB továbbiakban) 1 évvel régebbi kiadás mint a jelenlegi legfrissebb, a dockeres verzióban a legfrissebb van fent. Meg tudsz dockerben lehet több verzió is ugyan abból a progiból egymás mellett ha arra van szükséged, én is csak alap szinten ismerkedtem meg vele a fent linkelt videók alapján. A qB sokkal gyorsabb mint a Transmission, de ez nem a docker miatt van. -
PistiSan
addikt
Aki használ Dockert pi-n, ti miket futtattok benne? Teszteltem pár imaget, de qbittorrenten kívül semmit nem futtatok folyamatosan egyelőre, qbittel 60MB/s-el jön a letöltés, félelmetes a transmission 20as tenpója után. Pi4.
-
PistiSan
addikt
A 8gb os verziót azért nem sokan tudják majd ki használni, nekem 400mb körül használta a rendszer a ramot, 2 docker konténerrel 800mb körül mozog jelenleg, vizsgálom melyik szolgáltatásokat lehetne dockerben futtatni, hogy használjam valamire a 4gb os memóriás pi4-et.
-
PistiSan
addikt
válasz
body007 #37889 üzenetére
Tök jó, jó sokáig kellett várni rá sajnos!
Azért remélem, hogy ha ki lép a béta fázisból az usb boot, akkor majd nem kell ilyen manuális másolgatásokkal szöszölni, csak fel rakod a rendszert a vinyóra és onnan bootol ha nem talál az SD-n semmi oprendszerre utaló fájlt.
Jelenleg van egy tökéletesen működő rendszerem, nem tudom hogy ha kijön a bétából, akkor érdemes lenen e neki ugrani újra húzni így... sajnálom rá az időt és az energiát, de ha meg hal egyszer az sd (biztos soká, mert csak a boot partíció van rajta) akkor biztos én is csak HDD-n fogom majd futtatni a rendszert. -
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #37798 üzenetére
Flexget-et végül sikerült össze hoznom a qBittorrenttel, most már minden rendben lesz
Bár örültem volna, ha alapból a qbittorerent webes felületén is megy az rss, de jól van ez így, már meg szoktam. Fura érzés, kb 1000 éve tansmission-t használtam, de el fogadtam, ha a letöltési sebesség számít, akkor váltani kell. -
PistiSan
addikt
Qbittorrent ami elérhető a PI-re az a -nox verzió, ebben pedig nincs RSS sajnos!
Sebaj, a flexget-en rá kerestem, az támogatja a qbittorrentet is, nem csak a transmissiont.
Jó lett volna, ha csak 1 dolgot kell telepíteni, és kapok egy barátságos felületet az rss kezeléséhez, na mindegy, meg barátkozom ezzel a helyzettel.
Amúgy ezt a dockeres dolgot nem mondtaom hogy 50%-nál jobban érteném, de pl a pihole-t azért nem kezdtem el anno telepíteni a rendszer alá, mert sok minden fel volt sorolva, hogy miket kell telepíteni, nem szerettem volna a meglévő rendszeremet tele szemtelni minden félével, ezt doker alatt pofon egyszerű volt fel rakni, miután rá jöttem hogy nem tudom arra használni, amire eredetileg akartam, csak töröltem a konténert és kész, semmi nyoma nem maradt. A dockert jelen pillanatban egy hasznos, és tanuálsra érdemes dolgonak látom! -
PistiSan
addikt
Webes felülete van csak, hivatalos mobil remote nincs hozzá, nem próbáltam még appokat ki.
Az utánad lévő hozzászólásban linkelték a docker imaget, ha fent van a docker akkor azt a 14 soros parancsot kell be másolni, illetve a 2 elérési utat a saját rendszeren meg adni és már fut is, félelmetesen egyszerű és gyors volt. -
PistiSan
addikt
Többen írták itt, hogy a qBittorerrentel jobb sebességeket lehet elérni mint transmission-el, most szántam rá magam hogy ki próbáljam, és tényleg!
Tansmission mellett ilyen 20MB körül megállt nekem a PI4-esem, qBittorrenten pár darab 1-2gb-os fájlt húztam le, 50-60MB-al jött... ez elég jelentős különbség.
Korábban a dockert is ajánlotta itt valaki, meg néztem a linkelt videókat, kár hogy abba maradt a tutorial, de azt a pár alap parancsot pont meg mutatták ami kell egy konténer indításához, szóval dockerben futtattam a torrentet, tetszik hogy elérhető a legfrissebb verzió.
Debian alatt 4.1.5-ös a linuxon lévő verzió, dockerben a 4.2.5-ös verzió van fent ami a hivatalos leg frissebb kiadás, egyedül még az zavar, hogy a képeken látom hogy elvileg rss-t is tud, én ezt a részt nem találom, de ha ez is meg lesz, akkor a flexgetet is le fogom állítani. -
PistiSan
addikt
Érdeklődni szeretnék, aki itt pihole-t használ, állított be akármit is rajta, vagy alap beállításokkal megy az egész neki is?
Ha rá keresek googleban valamire, akkor a fizetett hirdetésekre már nem tudok rá kattintani, mert nem tölt be semmit, meg érezhetően a reklámok mennyisége is csökkent, viszont youtube van a tv-n is, ott a reklám ugyan úgy meg jelenik.
DNS-nek a pihole van beállítva természetesen, alapból azt osztja a router, de látom hogy még sok listát hozzá lehet adni, azért érdeklődök, ki az aki esetleg nem alapbeállításokkal használja? -
PistiSan
addikt
válasz
wassermann #37698 üzenetére
-
PistiSan
addikt
válasz
zsolt_64 #37657 üzenetére
Nálam erős letöltésnél a load szépen növekszik, nem is megy a letöltés egy bizonyos szint fölé, nálam is usb hdd-ről megy a rendszer is.
Nem értem a pontos okát, a cpu malmozik, a ram szinte üres, a hdd foglaltságát/teljesítmény kihasználtságát nem tudom mivel lehetne monitorozni, win10-nél pl a merevlemez használatnál jól látszik, hogy azért annyi amennyi mert 100%-on használja a lemezt, ne egy ilyen kéne nekem a pi-re is, nagyon kíváncsi vagyok hol van a szűk keresztmetszet! -
PistiSan
addikt
-
PistiSan
addikt
Én telegram botot használok értesítéshez, ha letölt valamit, vagy elindul a rendszer, akkor kapok értesítést, konkrét adatokkal együtt, mást egyenlőre nem tartottam fontosnak monitorozni, de azért örülök én is minden újdonságnak, aztán meg látjuk mekkora igény lesz rá. Tavaly csináltam a PI1-eh kazán hőmérséklet figyeléshez egy python scriptet, el ment vele pár hetem, mindent az alapoktól kezdtem tanulni, azóta sem kellett a python, de meg szerettem a rövid idő ellenére is. Első alkaommal powershell-ben csináltam gépen, aztán amikor a pi1-re rá akartam tenni, kiderült hogy nem támogatott azon a cpu-n linux alatt a powershell, utána jött a python.
-
PistiSan
addikt
válasz
mesger82 #37243 üzenetére
Pi4-em van 4GB rammal, alumínium hűtőbordás házzal, nem melegszik túl, csak egyszerűen fel mászik a load és nem hajt ki többet egy idő után magából, nem zavar különösebben, de most 1 évig 100mb helyett 1000mb-em van, gondoltam akkor meg nézem mit tud, tényleg nincs vele gond, mert így is baromi gyorsan lent van minden, töltöttem még anno 3-4Kb-l is anyagot amikor csak mikrós net volt felénk, szóval helyén tudom kezelni a dolgot. Ezek szerint nálad is 15MB/s nél van a határ kb.
-
PistiSan
addikt
válasz
pető bá' #37240 üzenetére
Mekkora sávszélességről beszélünk? Nálam olyan 15MB/s nél nem ment még feljebb a letöltés, a load meg 9 körül járt amikor rá néztem, próbáltam kevesebb, több ramot adni a transmissionnek, de mindig megáll kb itt és a load értéke kúszik felfelé. Együtt tudok ezzel élni, mert így is baromi gyorsan lejön minden, de most egyedi ajánlatként kaptam a gyorsabb netet, azért csak jó lenne jobban ki hajtani.
-
PistiSan
addikt
Nem használtam soha a wifit, nincs vele tapasztalatom, kábelen van a hálózatra kötve a pi, mért sok adat megy át rajta, kábelnél stabilabb megoldás nincs. Viszont be állítottam bluetooth hangszórónak a régi jack csatlakozós erősítőm mellé, a szobában néha közelebb kell rakni a telefont hogy ne akadozzon, szerintem tuti árkényol a fém ház.
-
PistiSan
addikt
Köszi, hogy linkelted, anno én is meg csináltam, de egy bonyolultabb leírás alapján, ezt most el is mentem, bár lehet ha legközelebb újra kell raknom a PI-t, akkora már csak megoldja a gyártó a közvetlen USB-ről történő bootolást.
(#37092) zsolt_64
A leírás alapján, azért használ 8gb-os kártyát, mert elve arra telepíti fel a rendszert, a leírásban nem említi meg, hogy később kisebb sd-re is lehet rakni a rendszert. -
PistiSan
addikt
Van rajta egy biosz szerűség ami a pi4 en már frissíthető, ezért tudnak funkciókat bővíteni rajta utólag is. Nem ismerem a pontos technikai részleteket, de nagyjából ennyi a lényege. A fura az, hogy a pi3 tud usb ről bootolni, meglepő hogy a 4 et úgy adták ki, hogy ez ki maradt.
-
PistiSan
addikt
2020-02-27 rpi-eeprom-update & firmware
* Remove the dependency check for the vl805 utility. This is deprecated
and there is no 64-bit version. The file is still available in Github
for anyone who wants to continue using USE_FLASHROM or create their
own scripts.
* Add a stable firmware directory based on the latest beta release.
Stable should be interpreted as feature-freeze releases. In this
case the core network boot is stable enough for most scenarios
and this de-risks adding new more experimental features in the
beta folder.Ha jól olvasom, akkor ez már a stable ágon is frissülni fog.
-
PistiSan
addikt
válasz
azbest #36670 üzenetére
Ahhoz még így is drága, hogy csak azért vegyek egyet, mert most olcsóbb ^^
5 hónapja van meg a PI4-em, azóta főleg NAS funkciókat lát el, meglepődve tapasztalom, hogy atom stabilan teszi a dolgát, a régi 1-es pi-vel még anno sok gondom volt, 1-2 havonta mindig meghalt az SD kártyán a rendszer, meg lehet nem olyan volt az usb hubom tápellátása sem ami tökéletes volt neki, használom még az 1-et is, csak más célra. A PI4-el összességében nagyon elégedett vagyok.
-
PistiSan
addikt
válasz
CPT.Pirk #36660 üzenetére
Időképre én hőmérséklet adatokat akartam küldeni, ha lehetne, vennék olyan szenzort ami légnyomást, ilyeneket is mér, de csak időjárás állomás, meg valami saját szoftveres dolgot támogat ahogy elsőre láttam, pedig szívesen küldeném az adatokat, ha valami egyszerű módon lehetne.
-
PistiSan
addikt
válasz
tatu611088 #36646 üzenetére
Szerintem nem, bár élesben még nem állítottam vissza rendszert mentésböl a pi-n.
Figyelek arra, hogy teljes mentés készüljön. -
PistiSan
addikt
válasz
tatu611088 #36644 üzenetére
Hogy érted ezt a lockolást?
Be bootol, minden működik, csak nem tudsz bejelentkezni ssh-n? -
PistiSan
addikt
Kábelen adok neki Internetet, ne terhelje a wifit a le/feltöltés, média fájlok kiszolgálása, illetve kábelen azért csak kihajtja a Gigabitet, wifin a közelébe sem mennék, nem olyan új a routerem már. Csináltam a PI-ből egy bluetooth hangszórót, nekem is full alumínium ház van, és az egész el van dugva egy erősítő mögé, nekem a bluetooth a szobában még egész jó, viszont nagyon hamar elveszíti a jelet ha kicsit távolabb megyek, de lehet a fenti dupla árnyékolás miatt. Illetve amikor el indítom a zenét, ilyen nagyon alacsony bitrátás fura recsegősen indul el a zene, aztán le állítom, és újra indítom a zenét néhányszor, nem tudom ilyenkor mi történik, de utána már szépen szól. Kérdeztem ezt itt a topicban is, de nem kaptam rá választ, hogy másoknak ugyan ez a jelenség jelen van e, de lehet csak én használom ilyen célra is a pi4-et.
-
PistiSan
addikt
Ha hurcolod, akkor talán meg értem az ssd-t, a gépemben nekem is ssd van, de a pi-n egy 1TB os 2.5-ös hdd lóg, mi sem halljuk, előzőleg a nasomban 3.5-ös hdd volt, az engem és az asszonyt is zavarta este, szóval a laptop hdd-t én is bátran ajánlom. Amúg az ssd nagyon jó dolog, de a GB/Ft -ban a hdd még mindig sokkal jobb.
-
PistiSan
addikt
válasz
AcCEsS #36350 üzenetére
Ezt a kivezetést hogy gondolod pontosan? A beépített bluetoothoz valami féle antennát rakni valahogy?
Nekem nem tudom mi van vele, ha el indítom a zenét, valami 10kbs/es bitrátásnak tűnik a hang minősége, viszont a beállításokban a telefonomon be nyomom a hd hangot, majd vissza és utána jól szól a hang. Nem tudom ezt mi okozhatja. Nálad nincs ilyen gond? -
PistiSan
addikt
válasz
Fecogame #36407 üzenetére
Nem lehet, a szolgáltatómnál 1 lehetőség van, ha kérek FIX ip-t akkor kapok egy publikusat (plusz pénzért), hosszasan leveleztem már az ügyfélszolgálattal, hogy szeretnék publikus ip-t, erre sokszor jött a válasz, hogy ők dinamikusan osztanak nekem ip címet, írtam is hogy ez nem gond, csak a dinamikusan kiosztott ip cím legyen publikus ip, persze hogy ilyenre nincs lehetőség. Nem emlékszem fejből, de valami 255.255.0.0-át osztanak, szóval az ideális 255.255.255.255 helyett ez van. Igazából ha nem lennék olyan rohadtul elégedett az árral, és az elérhetőséggel, akkor még lehet váltanék is telekoma, de élénken él még bennem az emlék, amikor a 10/0,5-ös telekom netért 6000ft-ot fizettünk, és délután 4 és este 11 között használhatatlan volt, tehát amikor kb mindenki használta munka után, és a szolgáltatót ez nem érdekelte.
-
PistiSan
addikt
Távoli eléréshez van esetleg valami olyan megoldás, ami NAT-olt ip mögül is működik? A legjobb az lenne, hogy ha webes konzolt adna, de egy sima ssh is jó, az nem fogyaszt sok adatforgalmat. Láttam hogy sok mindent ajánlanak, de egyrészt nem tudom mi az ami tényleg biztonságos, másrészt ha van valami bevált dolog annak az ajánlását is szívesen venném.
-
PistiSan
addikt
válasz
AcCEsS #36350 üzenetére
Tegnap csináltam pont meg bluetooth hangszónak a pi-t, mármint ennek is.
Fura mert egyszer valami nagyon gyenge bitrátával szólt, aztán megjavult és hozott egy elfogadható szintet.
A szobán belül én nem vettem észre hogy gyengébb lenne a jel, bár nem tudom fémház borítás nélkül mekkora lenne a hatótávja.
Nekem pi4 es van. -
PistiSan
addikt
válasz
Nabuka11 #36292 üzenetére
Őszintén nem tudom, nekem sok minden fut rajta, transmission is, de semmilyen grafikus dolog nem megy rajta, így 400MB körül van a ram használat, jellemzően inkább alatta.
Nem tudom az egyes grafikus felületek mennyit fognak le zabálni a rendszerből. Talán ír majd más, akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata. -
-
PistiSan
addikt
válasz
tradeelek11 #36147 üzenetére
Nem mindenhol van elektronikai bolt, ha meg van az sem biztos hogy van nekik olyan ami neked kell, max szerezni tudnak, pár hónapja amikor DS18B20-as hőmérő szenzort akartam venni a vízálló kivitelt, egyik boltban sem árulták Debrecenben (telefonon érdeklődtem), csak a sima verziót, 1 helyen tudtak volna hozatni, de többet jött volna ki, mint ha neten meg rendelem és kiszállítják, szóval rendeltem mást is. De ha kell 1-2 ellenállás, azt már nagyon nem éri meg kiszállíttatni sajnos.
-
PistiSan
addikt
válasz
syler123 #36086 üzenetére
Szia!
Én csinálok minden fájlról mentése hetente éjszaka, ütemezetten.
6 Havonta pedig teljes sd kártyát mentek, a Win32 Disk Imager is jó, vagy clonezilla-val, ami szimpatikus.
A leállított rendszerről készített image a legjobb mentés, minden más kicsit fél megoldásnak tűnik, illetve nem 100-os! -
PistiSan
addikt
válasz
duffbeer #36038 üzenetére
Mi számít memória igényes feladatnak?
A desktop, vagy a kodi?
Amúgy ha be döglik a htpm, és addigra lesz a pi4 hez hardveres videó lejátszás, el tudom képzelni hogy a kodi is erről fusson majd.
Nálam az időtállóság volt a szempont a 4gb pi választásakor, még egy pi1 et is használok 256mb rammal, a 2 eszköz között hatalmas a külömbség. -
PistiSan
addikt
Tudtok valami eszközt arra, hogy a pi ről tudjak androidra értesítéseket küldeni saját tartalommal kizárólag belső hálózaton keresztül?
Jelenleg pushbullet-en keresztül küldök értesítéseket, de ott ha valami nem működne, akár a net, akkor már meg vagyok lőve. -
PistiSan
addikt
válasz
tradeelek11 #35967 üzenetére
Fura, hogy működött, le raktad, most meg nem jó. Nekem a pi1-esem vagy 3 évig volt használaton kívül a fiókban, most össze raktam és megy hiba nélkül. Ha garizásban ki derül mi baja volt, majd írd meg légyszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- DELL T40 EMC Szerver
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- Bomba ár! Dell Latitude E6500 - Intel P8600 I 3GB I 160GB I DVDROM I 15,4" WXGA+ I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest