- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Google Pixel topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
senior tag
Az alkatreszek araival es az RPi araval kapcsolatban:
Korabban vettem par cuccot, GPS, modemet stb. Kulon-kulon kiprobaltam oket, rendben mukodtek. Aztan amikor osszekotottem a modulokat, gyakorlatilag egy komplettebb cuccot raktam ossze akkor esett-kelt a dolog. Aztan rajottem, hogy ugy zavartak egymast, hogy a kommunikacio a modulok es a processzor kozott elege ellehetetlenult.
Aztan volt egy masik esetem: olcso PC alaplapban nem mukodott az olcso USB-s kamera csak fel percig. Mas alaplap illetve mas kamera eseten nem volt problema.
Harmadik eset: vettem egy jobb, de meg kinai radiot, ami azert olcsobb volt mint a "nyugati" verzio. Egyszer szetszedtem. Hat, azota ertem miert van ilyen szoras a kinai termekekben, es a nyugati verziot miert adjak aranyaron (a nagyobb profit mellett persze), par forrasztas atnyult a masikba. Mukodott de hogy az mit okozott, azt nem lehet tudni, de azert latszik hogy a megfelelo tervezest, minosegbiztositast es a teszteket nem lehet lesporolni. Szerintem az RPi eleg minosegi cuccokat csinal, legalabbis a hardvert.
Szoftverrel kapcsolatban ugy fogalmaznek hogy nem a legjobb de a konkurencia sokkal lejjebb van.
-
cog777
senior tag
válasz
kovbandi82 #47649 üzenetére
Az elso nem inditja el a grafikus feluletet es nem lep be automatikusan valamilyen juzerrel.
-
cog777
senior tag
válasz
Janos46 #47481 üzenetére
köszi, habár továbbra is fenntartom hogy a wine csak i386-os utasításokra fordít, ARM-ra nem. Ahhoz jó a box32 v box64.
-
cog777
senior tag
válasz
Voltam #47306 üzenetére
rclone a google drive-ot csatolja fel. IPhone-nak van ios google photos kliense, az intezi a felszinkronizalast. Tehat nem kozvetlenul kotod ossze a telefont es a pi-t.
Valahogy igy:
telefon -> google felho -> (rclone) pi
Nekem pCloud-al mukodik. A tobbit nem ismerem amiket irtal. -
cog777
senior tag
válasz
Voltam #47296 üzenetére
rclone-t ismerem, kezel tobb tucat felhoszolgaltatot, google fotokat kulon megemlitik.
Felcsatolod, majd lemasolod valahova a kepeket. -
cog777
senior tag
válasz
cog777 #46822 üzenetére
Kozben megkaptam a megerositest hogy Godot 4 mukodik RPi5 alatt is Opengl 3.x-et hasznalva..
-
cog777
senior tag
Sikerult leforditani Godot 4-et Rpi4-en az uj OS alatt es futtatni.
Telepitsd scons-ot sudo apt install scons paranccsal
git clone https://github.com/godotengine/godot
cd godot
scons platform=linuxbsd target=editor production=yes
4GiB RAM mellett, 4GiB swap az SSD-n nem volt eleg a linkelesnel, igy felemeltem 10GiB-re.
Tobbszori nekifutas es tobb oran utan sikerult leforditani.
Elinditani:
./godot.linuxbsd.editor.arm64 --rendering-driver vulkan
Projektben kivalasztani a vulkant es a forward_plus-t.
rendering device-ban vulkan es a render-ben forward_plus-ra
Ures teljes kepernyos 2d app 40fps-el fut.
Igy valszeg RPi5 alatt is mukodik. -
cog777
senior tag
válasz
Rabbitf_24 #46820 üzenetére
Talan meg ez?
-
cog777
senior tag
Feltettem a Bookworm-ot. Kicsit zavaros volt a VNC resz, RTFM-et alkalmazva
tigervnc kliens szepen teszi a dolgat Linux Mint alatt, siman tudok csatlakozni RPi4-re.
Amit eszrevettem, hogy tobb CPU-t fogyaszt a VNC szerver, kb 30% CPU-t, de lehet hogy csak jatszani kell az opciokkal.. RealVNC szinte semmit nem fogyasztott.
Feltettem a Vulkan drivert, sajnos Godot4 elszall, talan hiaba a Vulkan driver ha nincs mogotte megfelelo hardware.
A tobbit majd meglatjuk. -
cog777
senior tag
Ez is valami, ha nyers CPU erovel akarjuk lejatszani a YT-ot egy 40 euros low end cuccal.
Pi4 erre alkalmatlan volt.
Amugy itt van egy egesz komplett benchmark a phoronix oldalarol, ezeket akar ossze lehet hasonlitani a "nagy" x86-64 procikhoz. -
cog777
senior tag
Srac videoja szerint nincs frame drop 1080p YT videon RPi5-on, csak az elejen amikor atmeretezi az ablakot (meg a vegen amikor lekicsinyiti).
-
cog777
senior tag
tomshardware bejelentes az uj Raspberry OS-rol. Hivatalos link letolteshez.
YT video, videovagasrol, Teams futtatasrol es passziv hutesrol RPi5-on. -
cog777
senior tag
válasz
azbest #46699 üzenetére
Koszonom a reszletes magyarazatot. Nem ketseges hogy driver problemak is vannak, tehat kevesbe optimalis megoldast hasznalnak.
" Másrészt semmi értelme a buffert lemezre kiírni lejátszáskor,"
Viszont par evvel ezelott meg igy volt (valszeg most is, hacsak nem tweakeltek a browsert) - hogy a bongeszok a streaminget letaroltak ideiglenesen a browser cache-be. Es hogy ezzel a tesztelok nem foglalkoztak, pedig az sd kartya parhuzamos es a random iras/olvasasa csapnivalo. Meg lehet nezni a videokat a bongeszoben:
VideoCacheViewer (Windows), illetve: Where does my browser save youtube videos?
Mikor meg csak sd kartyat hasznaltam, en csinaltam linux alatt egy tomoritett memoria drive-ot es oda iranyitottam a browser chace-t, illetve a tmpfs-t is. -
cog777
senior tag
válasz
azbest #46696 üzenetére
Ezt elhiszem. Azonban az altalam talalt oldalak pl ez is, azt mondjak hogy alapertelmezetten a hattertarra bufferel a streaming, igy a YT is.
Igy ha eppen van egy iras-olvasas es kozben mas app vagy az os is hasznalja az sdkartyat akkor az akadast okoz.Egyelore hulyesegnek tartom, hogy sdkartyarol indult rendszert benchmarkolnak. Szerintem a valos kepet akkor latjuk ha ssd-rol indult a rendszer.
-
-
cog777
senior tag
Ez szerint 1920x1080@60 YT video rendben van.
-
cog777
senior tag
Vulkan tamogatas? Godot 4 akkor talan elmegy rajta.
-
cog777
senior tag
x86 es x64 programok futtatasa RPi-n. Tenyleg mukodik, x64 godot 4 headless elindult. Maga a szerkeszto nem mert Vulkant akar.
[link] -
cog777
senior tag
Ha valakit erdekel, a srac elmagyarazza hogyan lehet vscode szervert telepiteni RPi-re es igy (akar VPN-en keresztul) programozni (python, c++ stb) tableten az rpi-n levo projekteket.
-
cog777
senior tag
Mar egy ideje kinlodtam a Wiki megoldasokkal, zim wikit hasznalok ami nagyon jo, kiveve hogy a kepek kezelese nem az erossege. A cloud megoldasok limitaltak vagy dragak.
Kiprobaltam a Wiki.js wiki szervert a Raspberry Pi-n futo docker-bol. Mivel VPN-t hasznalok, ezert nem kell kinyitnom a portokat stb. Kb 1000 km-rol is egesz jol mukodik.
Tudom ajanlani.Ezutan a Collabora office-t akarom kiprobalni es meglesz a sajat cloud megoldasom.
-
cog777
senior tag
válasz
ravensky13 #46227 üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes leírásod.
-
cog777
senior tag
válasz
UberMutant #46225 üzenetére
Tehat nalad a homerok adatait elmenti az adatbazisba kodolas nelkul? Hat az klafa. Bocs de az agyam nem fogta fel amit irtal korabban. . mint programozo mindig en hegesztettem ezeket a cuccokat, de ido hiany miatt szivesen hasznalnek valami alternativat.
-
cog777
senior tag
válasz
ravensky13 #46223 üzenetére
Tudnal irni a nodered-rol kicsit tobbet? Olvastam rola mar de valahogy nem all ossze.
Koszi -
cog777
senior tag
válasz
DasBoot #46089 üzenetére
Akkor talan altalanos linuxos ismeretre van szukseged? Tehat parancssorbol es GUI-bol hogyan tudod megkeresni a kepeket es megjeleniteni?
Nem vilagos amit irtal, mert a programozasra kerdeztel ra: "hol keressem a linux programozás alapjait. " De ez igazabol linux alapismeretek.
-
cog777
senior tag
válasz
Blue@X #45275 üzenetére
Itt azt talaltam hogy ez 2 eves hiba es javitottak: [link] tehat eloszor egy sd kartyara feltennem a legujabb os-t, elinditanam es varnek hogy felfrissitse a belso fw-t
Aztan johet az USB boot az ssd-vel.Masreszt.
Az ssd-nek nem kell "quirks" a /boot/cmdline.txt-be? Nekem ez van az ADATA-hoz:
usb-storage.quirks=125f:a88a:u
ahol az utobbi karaktersorozat az ssd azonositoja. Enelkul extra lassu, hasznalhatatlan. -
cog777
senior tag
válasz
t72killer #45197 üzenetére
Nem csoda, arduino uno/nano mega mar eleg regi cucc, nagyobb es ujabb modellek dragak.
Ha az eredeti arat nezem es nem a mostani chip hianyosat, akkor az adott arert nekem az rpi tobbet adott, barmenyik verziot is nezem. Bar arduinonak is megvan a maga helye a tortenelemben.Pico a ket cpu maggal, wifivel es azt tamogato pythonnal igazi tanulo platform.
-
cog777
senior tag
Ugy tunik nem lesz Rpi5 a kovetkezo evben [link] .
-
cog777
senior tag
válasz
wassermann #45112 üzenetére
En a Zero 1-et nem ajanlom, VSCode nem kompatibilis vele, akkor inkabb a 2-es verziot.
-
cog777
senior tag
válasz
atesss #45073 üzenetére
SSH belovese nem nehez, tavoli elerese kicsit bonyolultabb, vagy port forwardinggal kinyitod a portodat, vagy VPN-t csinalsz es annak a portjat nyitod meg, vagy megbizol egy tavoli elerest biztosito cegben es regisztralod a cuccodat. Igy barhonnan be tudsz lepni.
RPi2 emlekeim szerint nem valami gyors GUI futtatasara, nem tudom hogy reagalna meg egy kis VNC terhelesre...Docker-t ki kell probalni, negyesen jol muzsikal. Erdemes egy erosebb gepen legeneralni az image-t (ha mar kesz a projekt) es lementeni egy tomoritett fajlba, az rpi2-n csak betolteni, igy nem ott kell szenvedni a lassu sd kartyan a build-elessel.
-
cog777
senior tag
válasz
atesss #45071 üzenetére
Hat ez a feladat nem tunik olyan tul nagynak. En a negyesen programoznam, majd a RPi 2-re feltelepitenem a lite-os rendszert, telepitenem a pythont es felmasolnam a kis programot. Esetleg csinalnek egy telepitoszkriptet, ami minden fuggoseget telepit es az adott python programot is felmasolja.
Csilivilibb megoldas, ha docker-ban csinalod meg
plusz pontokert.
Hardcore megoldas ultra unatkozoknak generalni yocto telepitot
(bocs, 2 ora ota fent vagyok, ilyenkor kiakad a humor kontrol) -
cog777
senior tag
válasz
hunaqua #45064 üzenetére
En jartam mar igy, mert ADATA-s ssd-m van es "out of box" csak az USB2-rol indult, az meg lassabb volt. Rakeresve, a az SSD azonositojat es egy "quirks"-ot kellett beirnom a /boot/cmdline.txt-be:
usb-storage.quirks=125f:a88a:uItt van a leiras hogyan tudod megnezni az SSD azonositojat: [link]
-
cog777
senior tag
válasz
BestofJAVA #44972 üzenetére
"Az Ubuntu desktop ost gyakorlatilag garantáltnak tüntetik fel. Én nem érem be kevesebbel. A felháborodásom teljesen jogos, hiszen a Raspberryn nem fut az Ubuntu."
Nem jogos, mert a gyarto nem emliti a hivatalos honlapon. Ha te mint felhasznalo eltersz a hivatalosan ajanlott OS-tol, akkor az a te feleloseged.
[link]Tovabba en meg mindig az SD kartyat latom, mint hivatalos bootolhato eszkozt: [link]
Az mas kerdes, hogy okos emberek lehetovetettek az USB boot-ot, bar itt mar a rengeteg eszkoz miatt, ez nem garantalt hogy "out of box" mukodni fog, pl az en ADATA ssd-men egy "quirk" parametert kellett hozzaadni a bootlolashoz.Tehat megegyszer:
- hasznald a hivatalos image keszitot
- hasznalj sd kartyat
- bootolj rola hogy legalabb egyszer frissitse a firmware-t az OS
- utana mehet az pendriveHa ezeket tovabbra is ignoralod es flamelsz, akkor valszeg csak trollkodni jarsz ide es ki kell tiltani teged a forumbol.
-
cog777
senior tag
"ssh-n terminálba lehet python scriptet irni"
VS Code-al ssh-n keresztul meg lehet nyitni konyvtarakat/projekteket es azokat szerkeszteni.
Csinaltam mar ilyet, nagyon kenyelmes, olyan mintha helyben dolgoznal. Pythonnal, Godottal es C++-al is mukodik. (Meg tobb gigas nagy c++ projektet is megnyitottam es forditottam igy - ez nem RPi-n tortent persze.) -
cog777
senior tag
válasz
BestofJAVA #44850 üzenetére
VSCode, Godot biztosan mukodnek. Elobbivel ki lehet valtani az Arduion IDE-t, a PlatformIO kiegeszitovel.
-
cog777
senior tag
Segitseget szeretnek kerni. Par honapig nem leptem be VNC-vel es most a felhasznalo nev es jelszo megadasa utan visszadob a bejelentkezo kepernyore. Milyen logot nezzek meg, hogy rakeressek a neten? Gozom nincs miert nem tudok belepni. A rendszer egy ssd-n van, tobb cuccal igy valahogy nincs kedvem ujratelepiteni.
-
cog777
senior tag
válasz
draco31 #43976 üzenetére
Ha rakeresel a forumban a zram-ra, akkor elojon egy csomo talalat. A zram-al lehet tomoritett ramdiszket csinalni. Oda kellene atiranyitani par dolgot, pl a /tmp-t, illetve a bongeszo cache-t.
Zram-ra egy link (szamtalan mas leiras is van rola)
Masik.Majd felmount-olod a ramdiszk-et a sajat home ala pl ~/.cache
Ez utan elindithatod a Chrome-ot:
chromium --disk-cache-dir=/home/juzer/.cacheNeked kell beallitani a zram memoriameretet, vigyazni kell hogy ha valami teleirja es kitorli azt, a szemet miatt akkor is foglalja a memoriat, hacsak nem nullazod ki.
Ha valaki nem szeretni a zram-ot, akkor sima tmpfs-re is rakhatja a bongeszo cache-t:
(/etc/fstab:
tmpfs /home/$USER/.cache/google-chrome tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=512M 0 0
Make a symlink from /home/user/.cache in /tmp)/tmp-t tmpfs-re:
vi /etc/fstab:
tmpfs /tmp tmpfs defaults,size=64M 0 0Preload programot telepiteni, az segit elotolteni a leggyakrabban hasznalt alkalmazasokat.
Ezekkel lehet eljatszani es megtalalni a megfelelo beallitasokat
Lehet h kicsit zavaros, ha valahol elakadsz, csak irj.
-
cog777
senior tag
Egy kis tapasztalat megosztas:
Ujratelepitettem a Raspberry OS 64 bit rendszert friss verzioval es most remekul mukodik a Godot 64 bites nem-hivatalos verzioja.
Korabbi 64 bites os-en a sajat forditasu Godot szaggatott meg a szerkesztoi felulete is. -
cog777
senior tag
válasz
sad2022 #43850 üzenetére
Most mas hibat latok. Eloszor megnezhetned hogy a RPi modul mar elerheto-e. Pl inditasz egy konzolt, majd python3-mat elinditod a parancsertelmezot.
import RPi -t hiba nelkul kellene futtatnia.kilepes quit()
A kommenteket megnezted a vegen? Lehet hogy python3 csomagok hianyoznak? Leiras python2-t emliti, te hibad python3-ban van, nem tudom hogy ezt megoldottad-e.
Alternativ megoldaskent @Airedhyal linkjet is megnezheted.I don’t know if someone suffered deciding using Python3. I did it, the solution is
instead of use:
sudo apt-get install python-pip
sudo pip install RPLCD
try with:
sudo apt-get install python3-pip
sudo pip3 install RPLCDWFOX on February 26, 2018 at 6:31 pm
It works!
import RPLCD as RPLCD
from RPLCD import CharLCD
import RPi.GPIO as GPIO
lcd=CharLCD(cols=16, rows=2, pin_rs=26, pin_e=19, pins_data=[13, 6, 5 ,11], numbering_mode=GPIO.BCM)
lcd.write_string(u’Hello world!’) -
-
cog777
senior tag
válasz
atiska007 #43655 üzenetére
Megerositem, maga az "official" haz a problema. Ez volt az RPi3-on es veszettul melegedett. Egy bordas haz alatt az RPi4 a nyari melegben sem ment 70 fok fole 10 perc stress teszt utan.
Tipikus homersekleti tartomany az 55-65C a nyari melegben.
Mostanaban allitottam a fekvencia szabalyozast konzervativra, allandoan felugrott a freki 1500MHz-re, en meg azt akarom hogy komoly terheles eseten novelje a CPU frekvenciat:
Ideiglenesen:
echo "conservative" |sudo tee /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governorVeglegesitve:
/etc/rc.local vegere:
sleep 120
cpupower frequency-set --governor conservative -
cog777
senior tag
válasz
cinemazealot #43617 üzenetére
Koszi! Bocs a tobbiektol az offert.
-
cog777
senior tag
válasz
cinemazealot #43613 üzenetére
-
cog777
senior tag
válasz
cinemazealot #43608 üzenetére
Hat, meg csak zoldfulu jatekkeszito vagyok, szoval AAAAA jatekot ne varjatok
Egy tulelos roguelite jatek, ahol ki kell szabadulni az elatkozott kastelybol.
Amolyan 2D outlast, ahol veletlenszeruen generalt kastelyban kell elrejtozni es osszeszedni dolgokat, persze kicselezni a monsztakat. Tobb szintet kepzeltem el, es kepessegeket lehet majd fejleszteni.
Fenyekre is fogok tenni hangsulyt, gyertya, villamlas, kandallo, stb. A monszterek meghaljak a lepteidet, el kell rejtozni a szekrenybe, de ha sokat maradsz ott akkor rettegni fogsz. A jo hir, hogy az alapokat megcsinaltam es most rendezem be a helyszineket, nappali, halo, konyha, furdo stb.Jo kis hangcsomagokat vettem hozza, illetve a tileset is legalis, Kenny grafikustol.
RPi-n azert tesztelem mert ez a low end gep szimulatorom, akar rpi-s buildet is csinalhatnek.
Eloszor egy 3D-s termeszetben jatszodo, turn-based tuleloset akartam kesziteni, vettem hozza egy egesz egyszeru de nagyszeru 3d-s szerkesztot, de aztan rajottem hogy nincs erzekem a szinekhez es nincs 3d-s tudasom, igy nem nez ki jol. Megvarom amig a gyerek megcsinalja a vizsgait, aztan majd segit az asszonnyal egyutt. Igy ezt jegeltem es a fenti egyszerubb grafikaju jateknak alltam neki.
3-4 fps-el fut ez, viszont gles2-vel az rpi-n es roszabbak a fenyekkel. -
cog777
senior tag
Mini 64 bites benchmarkom alapjan megtartom a 64bites rendszert.
Irok egy egyszeru 2d-s jatekot es kiprobaltam: 100%-os teljesitmeny novekedese lett. Itt Rpi4 alatt 7-9 fps-t produkalt 32 bit alatt, 64bitesen 14-16fps.A grafikus gyorsito viszont nem gyorsult 10-szeresere
, 3D-s demom 1 fps-rol 3fps-re gyorsult. Hat, eleg lassucska maradt. Majd az Rpi5!
-
cog777
senior tag
Phoronix teszt 32 vs 64bits benchmark
Amit hianyolok, az a memoria foglalas es GPU benchmark.
Nemsokara megnezem ezt a kettot ha megcsinaltam a Godot forditast 64 bit ala. -
cog777
senior tag
@vpleft: probaltad mar a 64 bites verziot? Talaltam leirast hogyan kell a Godot-ot leforditani 64 biten. [link]
-
cog777
senior tag
Viszont a 64 bit OS-en sok rpi kompatibilis program nem fog mukodni egybol. Pl azok altalaban 32 bitre vannak forditva, tehat engedelyezni kell a x86-os repokat - gondolom en.
-
cog777
senior tag
Valami nagyon furat, mert bar VNC-ben megvan az 1920x1080, de ha rakattintok a maximalizalas ikonra a fejlecben akkor csak a kepernyomeret negyedere huzza szet az adott programot, tehat nem ugrik teljes kepernyore.
Fura, na mindegy, itt alljon az utokornak hogy nekem ez segitett.
-
cog777
senior tag
Csak nem hagyott nyugodni, neha neha rakerestem a neten es megtalaltam a megoldast a lassu desktop - vnc teljesitmeny problemara.
Korabbi debian alatt viszonylag elfogadhato teljesitmenyt nyujtott, de Bullseye alatt siralmas volt. 3D nem mukodott, 2D 1fps-t produkalt.Szoval:
video=HDMI-A-1:1920x1080@60D
Tettem be a cmdline.txt-be es megoldotta a teljesitmeny problemakat.Tudja valaki szakertobb hogyan gyorsitotta fel a VNC-t / No Machine-t?
-
cog777
senior tag
válasz
wassermann #43084 üzenetére
Ez oke, csak azt kommentalom hogy az elozo debian alatt jobban ment a desktop.
-
cog777
senior tag
Hat, ugy latom kell egy kis ido amig kiforrja magat a desktop. Headless modban hasznalom az rpi-t, de most raneztem mit javult a desktop modja az uj OS alatt.
Kb felejtos.
Korabban azt mondtam hogy a NoMachine a leggyorsabb vnc megoldas, most ez diavetitest tud, Chromium es a VS Code szinten. FF jobban ugrik, mint a Chromium, ez furcsa.Kicsit jobb ha a bekapcsolom a kompozitort, de ugy tunik desktopon elszurtak par dolgot.
Majd a szunetemben kiprobalom kozvetlen monitor es bill csatlakozast hogy igy is lassu-e. -
cog777
senior tag
válasz
Steven #43042 üzenetére
Az enable csak a kovetkezo restartnal valo indulast engedelyezi.
systemctl start-al inditod, status-al nezed az allapotat
Valami naploban csak irja mi a baja...Hack megoldas (amig ra nem josz mi a hiba):
hogy tmux-bol inditod a kivant programot. Ha ssh-t bezarod a tmux megtartja a session-t futni, tehat minden programot. Legkozelebb bessh-zol akkor tmux attach-al csatlakozol a session-hoz -
cog777
senior tag
válasz
Steady74 #42966 üzenetére
Szerintem az sd kartya a szuk keresztmetszet a desktop felhasznalasban. Firefox es ugy altalaban a bongeszok a hattertarra toltik le ideiglenesen az aktualis weblap reszeit.
Lehet trukkozni, memoriaban levo ram drive-ra iranyitani a profilt/ccahe-t stb de az igazi az ssd lenne. Masreszt probald ki a chromium-ot is mert rpi-n tobb hw gyorsitast kap mint az firefox.En probaltam a bongeszest es egesz jol ment ssd-vel, most headless szervernek hasznalom.
-
cog777
senior tag
válasz
erkage #42955 üzenetére
En is azt javaslom hogy tegyel ra egeret, billentyut es lepj be. Megnezheted a wifi driver allapotat, tovabba az ip cimet, nev feloldast.
Nekem az RPi3 csinalta ezt par het utan, inkabb irtam egy scriptet amelyik ellenorizte a netet es ujrainditottade ha fel ora alatt reprodukalni tudod, akkor ellenorizheted mi lehet a problema.
RPi4 vezetekes nettel csatlakozik, soha nincs problemaja.
RPi0W-nek akkor nem latta a netet, ha a tapot az RPi4 USB-jerol kapta. Total nem latszott. Ha kulon tapja volt, akkor mukodott. Valamilyen zavar okozhatta... -
cog777
senior tag
válasz
vpleft #42844 üzenetére
Igaz, szamit a merete a bordanak, de en alapbol kis bordat nem teszek ra.
@0519:
pip3 install s-tui
sudo apt install stressUtana lehet futtatni a stress tesztet is.
@lanszelot :
Hardveres a throttling, nem az OS-tol fugg.Semmi baj a szorakozassal, nekem a nagy RGB-s huto (ice tower) tetszett, illetve a mostanaban egy jo kis steampunk-os megoldas tetszene
[link] Allat jol nezne ki ha meg mutatos muszer mutatna a homersekletet es nixi csoves szamlalo meg a load-ot
-
cog777
senior tag
-
cog777
senior tag
válasz
CPT.Pirk #42674 üzenetére
Ha kozeli a hatarido akkor azt a megoldast javaslom, amit legjobban ismertek. En technikai szempont miatt javasoltam a Qt Creator futtatasat az RPi-n, ez tunik nekem a legegyszerubbnek. Helyben feltelepitetek mindent az RPi-re es le is lehet tesztelni. Nem igenyel extra elokeszito munkat tobb fejleszto gepen (Linux, Windows RPi) csak az utolson.
Viszont nem olyan kenyelmes mintha a sajat geped elott ulnel, ezert a tavoli VNC-vel ket legyet uthetsz egycsapasra.
Joystick-et es a radiot probaljatok ki RPi-n mindenkeppen c++ alatt.Ha mukodik rendben akkor akar sajat gepen is lehetne fejleszteni a programot, de ifdef-el kizarni Windows alatt a specialis library kezelo reszeket es helyettesiteni egy NULL implementacioval.
A cross compilation es remote debugging sem tunik bonyolultnak, de technikailag tobb tudast igenyel es ahogy mondtam, nalunk problemak vannak a remote debuggal, allandoan megszakad a kapcsolat, crash-el stb.
A python szerintem jo megoldas, erdemes megismerkedni vele hosszabb tavon ha tobb platformon, tobb OS-en kell futtatni, vagy fejleszteni az alkalmazast. Nagyon gyors es hatekony fejlesztest tesz lehetove, fuggosegoseg kezeles is nagyszeru. 25 ev c++-ozas utan teljesen megkedveltem. PySide es PyQt Qt alapu GUI pythonhoz, tovabba nagyon is tamogatja a "remote" munkavegzest a Visual Studio Code, sot meg RPi-n is lehet futtatni. De ez csak side note
-
cog777
senior tag
válasz
CPT.Pirk #42669 üzenetére
Ha komoly munkat szeretnel vegezni rajta, javasolnam az ssd hasznalatat RPi-n.
Mindenkeppen c++-ban gondolkozol? Mi a cegnel pythonban rakunk ossze egy GUI-s CAN buszos szenzor szimulatort, igaz Windows es linux alatt hasznaljuk, nem Raspberry Pi-n, de mukodnie kell rajta is. VS Code siman tudja remote megnyitni a python-t RPi-rol. Ha nem nagy a projekt en ezt valasztanam.
Van PyQt a qt-seknek, vagy PySimpleGUI ami meg egyszerubb
Telepiteni is egyszerubb, tamogatja a tavoli elerest es debuggolast.
Evekkel ezelott Qt-ztem RPi-n c++-ban, mukodott siman, SSD-vel siman elbirja.
Nalunk a cross platformos remote debuggolas nem igazan stabil (igaz, 64bit <-> 32 bit x86 kozott csinaljuk).Van par VNC ami gyorsabb mint a RealVNC: AnyDesk, NoMachine es akar be lehetne lepni tavolrol es csinalni a fejlesztest. Nem teljesen olyan mintha ott ulnel elotte, de nem olyan veszes.
Szemelyes preferenciam a temaban ebben a sorrendben:
- python GUI-val
- AnyDesk, No Machine, (vagy gep ele ulve) Qt Creator es C++
- cross platform forditas es debuggolas -
cog777
senior tag
válasz
lanszelot #42440 üzenetére
A ventilatoros reszhez:
Ha zenet akarsz hallgatni, akkor feleslegesen zummog a hatterben. Nekem 50-60 fok kozotti az uresjarati cpu amikor 25 fok a szoba homerseklet.
Amikor maxra terheltem sem ment 80 fole szoval siman eleg a passziv borda.Ha mindenkeppen ventit szeretnel, akkor lehet hogy egy alacsony fordulatu szep rgb-s nagyobb ventit ajanlanek ra.
-
cog777
senior tag
ja, ja, azt is hasznalom, a Visual Studio Code tud tavoli ssh-t, eleg jo ficsor. De van par grafikus programom ami nem tamogatja, azokat GUI-val hasznalom.
Meg igy is teljesen jol mukodik.
(En hulyesegem, de par programozoi GUI-s cuccot futtatok RPi-n, amit a sajat gepen is tudnek, de valahogy jobb erzes a tavoli, semmit nem fogyaszto, atomstabil rpi-n futtatnimint a neha fagyo laposon.)
-
cog777
senior tag
A helyzet ugy hozta, hogy nehany hetet par orszaggal odebb kell hogy toltsek mint a raspberry pi 4-em.
Kiprobaltam tobb jol bevalt VNC-t, de mind eleg lassu volt sajnos ekkora tavolsagnal: RealVNC, AnyDesk.
Emlekeztem hogy a NoMachine jo teljesitmenyt nyujtott, de magas CPU hasznalattal, igy gyorsan feltettem az rpi-re.
Amikor atraktam a video kodolast a szerveren MJPEG-re, akkor csokkent le a CPU hasznalat szamomra elfogadhato szintre, legalabb nem ette meg a fele teljesitmenyt. Utanaolvasva, valoszinuleg nem tamogatja a h264 GPU kodolast.Igy azt kell hogy mondjam, a Dania - M.o tavolsagot eleg jol megoldja a NoMachine, szinte folyamatos kepfrissitessel, akar meg dolgozni is lehetne rajta.
-
cog777
senior tag
válasz
Mr Dini #41959 üzenetére
En a lassulasokat az SD kartyanak es annak kezelesenek tudnam be. Egyszeruen tul lassu, egy RPi0W-nel hasznalom es ha kiadom az apt parancsokat akkor az megfog mindent.
Az SD kartya borzasztoan kezeli a parhuzamos es random IO muveleteket.Egy idoben az RPI4-en is SD kartyat hasznaltam es tudtam valamit optimalizalni az SD kartya hasznalaton. Az a cel hogy a leheto legkisebb IO mulvelet legyen a memoria es az SD kartya kozott. Pl:
ramba helyezett es tomoritett /tmp, bongeszo cache, bongeszo profil (neha szinkronizalassal a home-ba), tomoritett virtualis diszk ahova a swap-pot tettem.
stb.Igy tenyleg valamit javult, meg GUI-t is tudtam futtatni, persze nem volt sebessegbajnok.
Aztan vettem egy SSD-t es a komplett rendszert raraktam. Eg es fold a kulonbseg, igy mar lehet hasznalni akar desktopkent is.
A kodira es a tobbire a tobbiek majd reagalnak, nekem nincs tapasztalatom. Passziv borda eleg.
Ha erdekel valami teszt akkor lefuttathatom neked pl halozati vagy SSD teszt. -
cog777
senior tag
válasz
scream #41687 üzenetére
Nekem volt egyszer hasonlo, igaz RPi3-on es WiFi-vel. Az volt a konkluzioja a dolognak hogy driver hiba lehetett.
Irtam egy kicsi (python) scriptet ami pingelte a google dhcp szerveret 8.8.8.8 es amikor nem sikerult neki, akkor kiirta a datumot egy fajlba. Igy konnyu volt visszakeresni az idot amikor lekapcsolodott a netrol es megnezni a logokban mi tortent akkor.
Lattam a logban hogy valami halozati dolog ujraindult csak eppen nem kapcsolodott vissza a wifi halozathoz, amit amugy sima restart utan megcsinalt volna.Majdnem irtam egy masik scriptet ami pingeli a halot es ujrainditja az RPi-t hiba eseten, de aztan megvettem az RPi4-et es vezetekes netet hasznalok rajta es ez a hiba soha nem fordult elo.
Esetleg te is megnezheted a naplofajlokat abban az idoben amikor lekapcsolodik a halorol, ahogy @Fecogame javasolta. -
cog777
senior tag
Hat, koszi a tippet, nekem nem mukodik, es egy forum szerint sem raspberry os-en, csak Ubuntun:
error: XDG_RUNTIME_DIR not set in the environment.
libva info: VA-API version 1.4.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri/vc4_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit -
cog777
senior tag
A flag-ekkel pont bekapcsoltam a hardveres lejatszast a bongeszoben, de valami valahol gyengus. Vannak akik a bongeszot hibaztatjak abban a bizonyos forumban. Passz, en nem ertek hozza. Remelem a kovetkezo generacio jobban tudja ezt kezelni mert amugy remek kis gep. El tudom kepzelni hogy evek soran egyre bloatware-esedik a chromium es nem birja kezelni, kiszolgalni a hardware-s egysegeket a CPU erobol.
Megtalaltam a forumot.
"It's not true at all that the Pi4 can't handle 1080p youtube video.
Download the video at 1080p60 with youtube-dl, play it with omxplayer.
Zero dropped frames, very low CPU usage.
The problem is the browser. I play youtube videos all day long on my Pi4B2 with LibreELEC, never skips a beat."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fujifilm X
- Elektromos autók - motorok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Philips LCD és LED TV-k
- Mobil flották
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- DOOM - The Dark Ages
- PlayStation 4
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest