- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
duffbeer
őstag
-
duffbeer
őstag
válasz
Janos46 #47486 üzenetére
Double Commander?
Az hajaz leginkább a total Commanderre. -
duffbeer
őstag
Igen, mint írtam, h264-ig teljesen jó volt. Nálam egy eszközben kell egyesítenem a streamer szolgáltatókat, youtube-ot és az otthoni média elérését, mindezt megfelelő hangsáv továbbítással és a legegyszerűbb felülettel. Így lett belőle android-tv és google tv. Ezeken belül is van naprakész kodi, ha valakinek az a UI kell a fícsörökkel együtt. Csak az otthoni fájlok lejátszására én feleslegesnek érzem a kodit, főleg mióta kikerült a conq skin, ami szvsz az egyik leggyorsabb és legjobban konfigurálható skin volt. Számomra egyik jelenlegi sem felelt meg 100%-osan. Mindben volt valami bittyó. Retro emulátor meg már nem Pi-n fut (Mint azt Te már tudod
).
Nekem egyszerűsítenem kellett, hogy itthon mindenki tudja használni kompromisszumok nélkül. És még így is döcögős! -
duffbeer
őstag
válasz
wassermann #47458 üzenetére
Osztom.
Pi4et nagyon vártam a 4k miatt, de gyötrelmesen lassan jött rá minden szoftver. És még melegedett is mint a dög. Pi3 osmc-vel, egy konfigurálás után nulla gonddal ment a lejátszás. Akkoriban még a médiaboxnál sokkal jobb választás volt. WDTV-m volt Pi-k előtt, az is gyötrelmes volt. De a mostani Google-TV pl igencsak letisztult, gyors és meg van oldva minden amivel a Pi-n szívni kell, és elérhető áron. -
duffbeer
őstag
válasz
Tyson5 #47450 üzenetére
Amíg volt TV előfizetésem, mindegyik androidos eszközön hibátlanul futott a Direct ONE (azt hiszem már talán vodafone alá tartozik) HBOmax, Netflix, Amazon Prime, Disney +, skyshowtime szintén hibátlanul működik.
Ha használni akarod az eszközt "out of the box", akkor MÁR nem a Pi a legjobb választás. Doboz kell neki, táp kell neki, hűteni kell, SD kártya kell, valami távirányító megoldás kell, stb stb és még felkonfigurált szoftver sincs rajta. Ha mindezt számolod, még egy SHIELD is jobban megéri. De ez csak az én véleményem!
Jó vele maszatolni csináld magad hobbi szinten, ha van időd és energiád, de ahogy bővült a család és stabilan, megbízhatóan működő megoldás kellett, elengedtem a médiabox szintű felhasználását.
-
duffbeer
őstag
Én elengedtem ezeket. Belefáradtam a konfigurálásokba. Mediamonkey-val letöltögettem a borítókat, azokat kezeli szépen a dlna szerver, TV fapados lejátszóján is megjelenik. Ha androidos rendszert használsz, próbáld ki azt a lejátszót, amit linkeltem, az eddigi legpontosabb és gyorsabb lejátszó. 4k-ig tudom csak tesztelni, de hihetetlen gyors és reszponzív wifi-n is. Minden neves lejátszót mx, vlc, kodit lekörözi. Szerintem.
-
duffbeer
őstag
válasz
Vasti74 #47442 üzenetére
Hát nézd. A 4k stick 20e újonnan, a box 22. Az elsőnél hdmi kábellel se kell bohóckodnod, a másodiknál meg talán kapsz is hozzá. Esetleg egy 4000 forintos ráfordítással meg tudod oldani a vezetékes hálózatot. DTS kijön mindkettőből, TrueHD-ben nem vagyok biztos. Nem gondolom, hogy bármilyen SBC megoldással olcsóbban jönnél ki, főleg nem plug and play.
-
duffbeer
őstag
válasz
Vasti74 #47439 üzenetére
Ezeket a köröket megfutottam. Szoftvernek az OSMC jött be leginkább, de én szvsz lebeszélnélek róla. Ha 4k kell, esetleg HDR is, nem vagyok benne biztos hogy lesz Pi, ami kezel HDR-t (de javítson ki valaki, ha hülyeséget beszélek!). Volt pár OSMC Pi a háztartásban. Felszámolásra kerültek. Jelenleg Xiaomi 4k stickek, egy mi box gen2 a szobákban és egy nvidia shield van a nappaliban (ez az egyetlen, ami minden valamire való hangformátumot hiba nélkül továbbít). A TV-k kezelnek dlna-t, de sokkal reszponzívabb az android és naprakészebb. Viszont alig találtam lejátszó szoftvert. Bohóckodhatsz kodival, de gyötrelmes, akadt sok helyet foglal, szerintem nem ér annyit. A film scraper jó buli volt, de átálltam a dlna szerver által közölt borítóképekre. VLC egy kalap kaki, főleg ha hangtovábbítás volt a cél, késett a hang, akadt néha. MX player pro sem jó android TV-n. Ami viszont borzaszó jól bevált az összes boxon, a vimu nevű lejátszó szoftver. Nincsenek pufferelési gondok (bár állítható a mértéke), nem csúszik a hang továbbításnál, gyorsan kezel mindent, DLNA, SAMBA, elsőosztályú.
-
duffbeer
őstag
Saját kútfőből állítottam be, de semmi extra dolog nincs benne. Transmissionnél nem tudtam 200-250Mbit fölé vinni. Bármit masszíroztam rajta. Talán még beszéltünk is róla itt pár éve.
qB. alapbeállításokkal is tudta. Torrentre szigorúan SSD-t használok, HDD letérdel a sok fejmozgás miatt és nyilván port nyitva.
Ha gondolod felrakom ide a beállításaimat este. -
duffbeer
őstag
Qbittorrentet használok én is a pi-vel. Régen voltak olyan gondjaim, ha teljes sávszélességgel töltött le (1Gbit), néha sérült lett az állomány a végére, force recheck után letöltötte a sérült szeletet. Szerintem érdemes beállítani, hogy a torrent végeztével végezzen automatikusan egy állomány checket, seed előtt.
-
duffbeer
őstag
válasz
Undoroid #47328 üzenetére
Nem akarom a dietpi-t hypeolni, nekem bevált. Van más rendszerem, ahol sajnos nem tudtam kikerülni a raspbiant, az is jó és nyilván teljesen stabil. De ezek pl a jelenleg futó processek egy Pi4-en:
Töredéke a raspbiannak.Én is ilyesmire használom, frekventált biztonsági mentés telefonokról androidon Foldersync-el, vagy X-plore-al.
Te esetedben egy szög egyszerű rendszer kell, egy db HDD/SSD-vel. Biztonsági kérdések és paranoiád a következő faktor. Ha csak Te használnád, különösképp nem kell titkosítanod, akár bárki hozzáférhet a saját belső hálózatodon. Ha ezt nem akarod, akkor kicsit bele kell matatni a jogokba és samba userekbe. Ha még paranoiásabb vagy, raksz fel egy fail2ban-t is, ami X rossz jelszó beírás után tiltja Y percre az adott IP-t. brute-force és próbálkozók ellen teljesen jó. Ha fizikailag is hozzáférhet valaki a géphez, félő, hogy lekapja a HDD-t és nem akarod, hogy a macskádról készült képek illetéktelen kezekbe kerüljenek, akkor érdemes egy LUKS meghajtót létrehozni. Annyi, hogy azt minden újraindításnál nyitni és csatolni kell. De áramtalanítás után senki nem fér az adataidhoz. -
duffbeer
őstag
válasz
Undoroid #47302 üzenetére
Szia, nem akarok beletrollkodni, nem tudom mik az előzmények, de szervernek csak dietpi-t használok. Sokkal kevesebb erőforrást használ, kevesebb háttértár írás, nem fut párhuzamosan annyi szemét a háttérben, mint a raspbian-alatt. Már kb 200 nap uptime-al fut egy pi4 NAS-om atomstabilan. Rajta VPN, SAMBA, torrent, egyik komplett titkosított LUKS lemezzel, adott esetben még videót is konvertál H264-ről mp4-re.
A HDD tartós csatolás is egy parancssoros ncurses ui-al megvalósítható, ha nem akarsz gépelni.
-
duffbeer
őstag
Fura jelenségbe botlottam.
Pi4 ac wifire csatlakozik. Beállítottam routeren a fix IP-t, MAC alapján. Pi4 minden újraindulásnál más és más MAC címmel csatlakozik, ezért új és új IP-t kap. Jött már szembe valakinek ilyesmi?Ja, a rendszer Octoprint.
-
duffbeer
őstag
válasz
mesger82 #37551 üzenetére
Átkódolás nem kell, csak ha DD+ tartalmakat is lejátszol és az erőlködő nem tudja. Bár én azokat konvertálom sima DD-ra és akkor nincs gond. Mindenesetre jó helyek keresgélsz, ott kell állítgatni. Játsz vele kicsit. Az átkódolás egyébként sztereora konvertálást szokott jelenteni.
-
duffbeer
őstag
válasz
sztanozs #37536 üzenetére
Alap, Ender3. Eddig jól bevált. A nyomtatási hibák géptől függetlenek voltak. Kezdeti amatőrködés. Eldobta a Pi-vel a kapcsolatot, rosszul szintezett asztal, nem tiszta asztal, rosszul összeszerelt hot-end miatt szivárgás, akadó filament, ilyenek. De egy nagyon jó kis kezdő gépnek tartom. Saját nyomtatóm nem volt eddig, de ismerettségi körben van bőven. Amit megtanultam, hogy a szeletelő szoftver ismerete sokkal fontosabb, mint maga a gép. Ha jó nyomatot akar az ember.
-
duffbeer
őstag
Sziasztok!
Kicsit off... Nemrég belefogtam 3D nyomtatásba. Nyilván az első projektek közt elengedhetetlen a Pi-hez valami kis finomság.
Sokszor esik szó házakról. Találtam egy elég pofás kis darabot. Ugyan Noctua 4010-es ventihez van, de nyilván bármivel jó. -
duffbeer
őstag
Kábel rövid, eddig nem volt vele gond. Szigorúan USB2.
Viszont tegnap kapott egy másik tápot, szerintem az okozta. Eddig egy minőségibb gyári LG 1.8 amperes töltővel és egy 5 amperes gyári huawei USB-C kábellel üzemelt hibátlanul, most kapott egy (elvileg) 2 amperes, de nagyon kínait, kábellel együtt. Ezt követő első nyomtatást rontotta el... Szerintem ez lesz a hiba, nem marad más, mint eddig, építek a Pi4nek egy saját tápot.A másik dolog ami csípi a szemem, menet közben vettem észre, miután kikapcsolom a nyomtatót, a CPU és az LCD él tovább, kommunikál, beszélget a Pi-vel, magyarul a Pi 5V-ja össze van kötve a nyomtató 5V-al... Ez nagyon nem egészséges, így, hogy a pi és a nyomtató külön tápról üzemel. Vagy szétbontok egy kábelt és elvágom az 5V-ot, megsértve az árnyékolást, amire amúgy is érzékeny a rendszer, vagy a nyomtató tápjából választok le 5V-ot és akkor nincs gond...
-
duffbeer
őstag
Sziasztok!
Használ valaki Octoprintet? Pár napja beüzemeltem egy Pi4-et a célra, ma rontotta el az első nyomatot... Kommunikációs hibára panaszkodva. -
duffbeer
őstag
válasz
llacee #37366 üzenetére
Usb c-t kérdeztél, ezért gondolom Pi4ről beszélünk. Ha jól tudom abban amúgy sincs védelem. 3,3Vot állítja ő magának elő, az 5v közös potenciál a gpio-n és az usbn. Elvileg. De talán valaki jobban tudja és rácáfol. Tényleg nem 100%. De engem spec nem szokott érdekelni. Eddig még táp miatt nem ment tönkre Pi-m.
-
duffbeer
őstag
válasz
schferenc77 #37355 üzenetére
Pi4-re nincs még igazán stabil Kodi rendszer. Vannak akik kiadják, bétának a bétáját, csak hogy ők legyenek az elsők. De picit más a GPU, mint az elődeinél és nem sikerül stabil, mindent vivő gyorsítást beleszögelni még senkinek. OSMC például helyből nincs Pi4-re.
Pedig én is azt kedvelem jobban.Szvsz nekem médiára/desktopra a Pi4 nagy csalódás volt. Szerverként hibátlan, pl USB3-as SSD-vel. De nagy reményekkel estem neki, hogy ez majd hű meg há, de pofáraestem. Kicsit visszaolvasol, állandó a rugózás a RAM-on, de igazából a 4 gigás is, amivel már desktopként is lehetne használni, elvérzik egy nyamvadt youtube-nál. Mindez azért, mert még a saját raspbian rendszerük sem használja megfelelően a GPU gyorsítást böngészésnél. Nem értem miért feszegetik még mindig ezt a Broadcom hülyeséget. Adhattak volna neki másik procit, egy rendes Mali GPU-val... Sokkal nagyobb lenne rá a kereslet, mert egyre többen veszik nem csak szerver felhasználásra. De ez csak az én véleményem...
-
duffbeer
őstag
válasz
kovbandi82 #37270 üzenetére
Legegyszerűbb, főleg, ha otthoni eszközről van szó:
chmod 777 /csatolas/utvonala/
De talán nálam okosabb leír egy pontosabb megoldást.
-
duffbeer
őstag
válasz
kovbandi82 #37267 üzenetére
Akárhogy nézem, debian-transmission felhasználónévvel fut a transmission.
-
duffbeer
őstag
válasz
kovbandi82 #37263 üzenetére
Egész biztos, hogy pi a user? Htop-al szűrj egy transmission-t és nézd meg. Lehet több szál. Valami user gond lesz én annak jogosultságai.
-
-
-
duffbeer
őstag
válasz
akos86 #37159 üzenetére
Táp gond nem lehet? Fura, mert a wifi és a madzagos hálózat két külön eszköz. Ha csak wifivel lenne gond, azt mondanám árnyékolás.
Hogy mérted a sebességet?
Nálam egyszer volt hálózati anomália, mikor "beragadt" egy scriptem és folyamatosan ítta a syslogot nagy menniségű szöveggel... Igaz akkor sdről akartam olvasni, azért szivatott.Szerk.:
Hülye kérdés. Wifi ki vam kapcsolva, mikor azonos hálózaton mérsz vezetéken? Wifi "szennyezettséget" csatornák tekintetében az Ubiquiti wifiman-jét használom. Hátha valami ilyesmi... -
duffbeer
őstag
válasz
pvt.peter #37080 üzenetére
Az a gondom, hogy nekem csak androidos klienseim vannak, azokkal röccenésmentesen megy... Bármi gondom volt, öndiagnosztikával orvoslódott.
Próbáltad már közvetlenül az IP címedet megadni a kliensnél? Nem lehet Dyndnss-el gond? Pl ssh nyitva van? Ha igen, arra tudsz csatlakozni? Fail2ban, ufw nincs telepítve?
-
duffbeer
őstag
GPIO 5V-on nincs elvi korlát. Közös potenciál mind. A gond akkor van, ha a betáp <= pi + gpio fogyasztó. Ekkor megül a táp, leesik a fesz és összeomlik a Pi. Laptopos dolog nem releván, ott nem csak 5V mászkál erre arra. A telefonomhoz amit kaptam töltő is 10V 4A USB c-n...
Szerk.:
Én a táp GPIO lábakról beszélek. Minden egyép mA-ekben mérhető max. -
duffbeer
őstag
válasz
Laszlo733 #37028 üzenetére
Valami földhurok?
Ez azért fura, mert a DAC kimenete gyakorlaitag egy-egy 470 ohmos ellenálláson megy keresztül és egy-egy 2.2nF-os kondi van testre párhuzamosítva, semmi más alkatrész nincs Szóval vagy a kondi hibás(én cseréltem őket kérdés nélkül Wimára),vagy a dac maga, vagy vezérlés hiba, vagy a testelésnél van gány. Esetleg próbálj meg egy másik sdkártyára próbaképp Moode audiot. Az is egy igen jó disztro erre a célra. De elsőként egy másik tápot próbálnék. -
duffbeer
őstag
Ezt próbálta már valaki? Ígéretesnek tűnik.
-
duffbeer
őstag
Igen, tudom. Ezeken én is túl vagyok. Ezért írtam amit írtam. Van otthon egy hegy kontroller. Snes klón usb-s, DS3 klón vezeték nélküli usb-s vevővel stb. Most 2db DS4-el használom bluetoothon. Párosítás után keymap is jó volt, nem kellett külön cli-n párosítani, majd vissza guira felkonfigurálni.... Alapból fel van készítve különböző power managementre, GPIO power gomb, atxraspi stb. Csak a konfig fájlban kell uncommentelni, amit webui-on keresztül is megtehetsz. Romok feltöltése alapértelmezetten sambàn, vagy webui, ahol mindjárt az emulationstationt is újra tudod indítani, hogy lásson mindent stb stb. Sok pici apróság, ami miatt szerintem jobb. Én is szeretek bibelődni, de ugyanígy voltam. Ha valami működik, pláne amit intenzíven személyre kell szabni, rettegsz, nehogy összeonoljon. Amúgy meg sok a kütyü. A TV alatt van(volt) 3db pi. Egy mozi, egy retropie, egy zene... Már csak kettő van, amint veszek végre egy hifiberry digit, a volumio is megszűnik.
-
duffbeer
őstag
Nem próbáltam. Eddig sokkal jobban tetszik. Egyértelműbb, stabilabb, simábban fut egy két emulátor, ami Retropiet megfogta. Dreamcast pl. Nem kell agyonkonfigurálgatnom, jobban managelhető, több beállítás, nagyon jó leírás minden rom mappában, webui... Nem gyűjtöttem össze a különbségeket, de pár nap teszt úgy zajlott, hogy "deqrvajó ezzel sem kellett szívni... Meg ezzel sem, meg ez is csak úgy simán működik, dosboxon belüli hozzáadás is egyszerű mint egy faék".
Mindenesetre mindez szubjektív. Persze meg van az öröme annak is, ha mindent magad szögelsz meg, de aki csak egy "out of the box" jól működő retro rendszert akar kodival, annak csak ajánlani tudom. -
duffbeer
őstag
Egy kis offtopic tapasztalat megosztás azoknak, akik hasonlóval küzdenek.
Nappalimban adott egy kodi rendszer mozihoz és retropie rendszer kis nosztalgiához. Régóta próbálom összefésülni a kettőt, hogy ne kelljen két lap, vagy kártyákat csereberélni. Kodin belüli emulátorok beállítása kb olyan mint egy elbszott végbéltükrözés... A kapcsolgatható sd kártya váltó sem működik.
Eddig valamiért elkerülte a figyelmemet, most kipróbáltam a recalboxot. Alapból stabilabbnak tűnik, bizonyos emulátorok simábban futnak (Dreamcast, N64 pl). Sokféle beállítási lehetőség, webUI stb stb stb. És van benne kodi is, beállítható, hogy rendszerinduláskor az jöjjön be először. Nekem eddig szimpatikus. Scraper mondjuk nem működik egyelőre, talán majd megszögelik előbb-utóbb. De az retropie alatt is hibás jelenleg. -
duffbeer
őstag
válasz
mgergo76 #36985 üzenetére
Régóta birtokomban van a lap, szerverként üzemelt atomstabilan Raspbiannal és dietpi-vel. A naftát GPIO-n kapja egy 5,1V-ra beállított tápról. 3A egyáltalán nem kell neki, csak az USB3 megetetésére van a specifikációba írva, egyébként felesleges. Alapból még az 1A-t sem éri el a fogyasztása. Kártyákból többet próbáltam. Mostani nyomorom Class 10 UHS-I kártyával történt. De futott már róla lassabb kártyáról is stabil rendszer.
Ahogy utánaolvastam még várat magára stabil Kodi Pi4-re, ami ténylegesen kihasználja a hardvert, mivel teljesen más GPU-t kapott mint az elődei. Ezért nincs még mindig például RetroPie Pi4-re, ezért hitvány a desktopon belül böngészve a videó lejátszás stb. Szóval marad a Pi3 még egy darabig e célra...
-
duffbeer
őstag
Nos, a tegnapi beszélgetésen felbuzdulva gondoltam teszek mégegy próbát Pi4-Libreelec kombóval.
Adott egy 1GBos Pi4, libreelec legújabbja. Főmenüben iszonyatos tearing, szexuàlja a szemem, valamint random fagyás jellemzi akár terheletlenül a fömenüben lépkedve... Fagyást követő pár percen belül újraindul magáról és minden okés egy darabig. Jelenség közben másik gépről akartam monitorozni htop-al, és cpu hőt de időközben a kislányom kisajátította a tvt egy kis mindentvivő jégvarázzsal...Sajnálnám, mert sokkal reszponzívabb mint a Pi3, amit jelenleg használok OSMC-vel, de ebben a formában használhatatlan. (SD cseréken és Libreelec verziócseréken már túl vagyok). Valami ötlet?
-
duffbeer
őstag
1080p H264 hardveresen megy, CPU-t nem használhatna, illetve elenyésző. Nem H265 videót próbálsz lehátszani? Az megmagyarázná a túlmelegedést, magas CPU használatot és fesz esést.
A feszültség esik le, akkor hisztizik villám ikonnal, nem az amper a lényeg. Egy ampert sem eszik közel sem, hacsak nincs egy kupac fogyasztó. Mik vannak a Pi-re dugdosva? -
duffbeer
őstag
válasz
totesz62 #36945 üzenetére
Sajnos kamera ügyben személyes tapasztalatom nincs. Az irányítás viszont ennél a legegyszerűbb. Csak egy egeret kell a kezébe adni. Főképernyőre egy db ikont kirakni. Ha ez gond, a Raspberry-ről beszélni is kár.
Csak abban az esetben játszana RPi, ha lenne egy disztró, ami mondjuk nem tartalmaz mást, mint skype-ot, hasonlóan mint a KODI kiadások. Ilyesiről viszont nincs tudomásom. -
duffbeer
őstag
válasz
CPT.Pirk #36660 üzenetére
Kell tudnia (igaz nem emlékszem, hogy próbáltam-e konkrétan Pi1-el), mert a Zero tudja még wifin keresztül is. Kb 50% CPU használat mellett. Tény, hogy a saját kamerájával igaz mindez (vagyis kínai klónnal), nem USB webkamerával.
Streamhez szükség van egy Picamera nevű csomagra, ha bármilyen böngészőből akarod nézegetni. Ha csak tesztelsz és mondjuk VLC-vel tudod fogadni, akkor raspivid elegendő.Nekem a fenti bizonyult a stabil megoldásnak.
Még a szimultán stream és rögzítést nem tudtam megoldani....
-
duffbeer
őstag
válasz
CPT.Pirk #36655 üzenetére
Persze, mindez szubjektív. PCM5122-es DACot használok, sztereóban etetve az erősítőt zenére, minden más kodiból hdmi-n keresztül pass through-ban megy a tvbe, onnan ugyanígy tovább optikán az erösítőbe. Youtube vagy tvről megy, vagy letöltöm amik kellenek. YT miatt szvsz nem vennék külön DACot. Opus a legmagasabb minőség. Az is csak akkor biztos, ha letöltöd Te magad...
-
duffbeer
őstag
válasz
wassermann #36636 üzenetére
Nem is az eltávolítás a gond, hanem úgy összekötni két PAD-et, hogy ne legyen az a 3-as PAD csoport egy nagy óngolyó... Vezeték, meg pláne nem fér oda.
Berektam a leghegyesebb pákahegyet a wellerbe, de még az is virslinek tűnt... Olyasmire gondoltam, hogy simán összehúzom ónnal a nullás ellenállás helyett, mivel akkor 99% hogy az eredeti antenna vezetősáv is érintett lesz, azt egyszerűen elvágom szikével. Csak nem akartam nekiesni, hátha valaki már küzdött vele, mivel ez eléggé egyirányú megoldás!
Nem emberi módosításra tervezték az biztos... Ránézésre egy 0201-es tok lehet, vagy mégkisebb... Agyvérzés nélkül dolgozni 0402 alatt elég nehéz...
-
duffbeer
őstag
válasz
Murdock1981 #36635 üzenetére
Parancssor ->
dmesg
Hátha van valami error boot során.Esetleg egy syslog:
cat /var/log/syslog | grep rc.local
Vagy:
systemctl status rc.local.service
-
duffbeer
őstag
-
duffbeer
őstag
válasz
Murdock1981 #36630 üzenetére
Esetleg létrehozhatsz próbaképp egy egyszerű scriptet:
nano /home/pi/megasync.sh
#!/bin/bash
mega-exec sync
exitnyilván
chmod +x megasync.sh
Aztán rc.localba lecseréled a sort erre:
sh /home/pi/megasync.sh &
Nem ismerem a mega-sync-et, nincs személyes tapasztalatom, nem tudom tesztelni, csak ötletelek. Talán valaki majd többet tud, aki használja is.
dmesg-ben nem látszik semmi?
-
duffbeer
őstag
válasz
Murdock1981 #36628 üzenetére
rc.local-ba az "exit" elé írtad?
Esetleg a raspi-configban kapcsold be, hogy bootnál várjon a hálózatra.
Érdemes még dmesg-et átböngészned, hátha találsz valami hibát, amikor fut a parancs.
Vagy úgy futtatod a parancsot, hogy a kimenetet mentse logként egy fájlba, hogy lásd mi történik.
-
duffbeer
őstag
Kicsit off:
Próbáta már valaki a Zero UFL upgrade-et? Az UFL aljzatot felforrasztottam, az nem nagy kaland, de a kicsi ellenállásba beletört a bicskám, amit el kellene forgatni 45°-al... Nincs mikroszkópom, nagyító alatt próbáltam, de a sírógörcs kerülgetett... Valami partizán megoldás, ami működik? -
duffbeer
őstag
Végülis megbeszélted magaddal.
-
duffbeer
őstag
válasz
Murdock1981 #36599 üzenetére
Az alábbi fájlba tudsz az exit sor elé beszúrni indulás utáni parancsot:
sudo nano /etc/rc.local
A második kérdésed: crontabba az alábbi parancs:
find /utvonal/a/regi/fajlokhoz/* -type d,f -mtime +1 -exec rm -rv {} \;
Kis magyarázat:
Type d,f - keresendő mappa, fájl, vagy mindkettő. Hagyd el ami nem kell...-mtime +1 - 1 napnál öregebb fájlok, módosíthatod -mmin -re, ha perces pontosság kell.
-exec - utáni parancsot futtatja, a két kapcsos zárójel "reprezentája" a találatokat.
-
duffbeer
őstag
válasz
kalifa777 #36583 üzenetére
Aranyos szett, de hogy ennyit nem adnék érte, az biztos. Pi zero kb 7500 huf, I2S DAC pár ezer kínából. Azt közvetlenül rákötheted a hifidre RCA-n, nem kell még bluetooth-os hülyeségekkel szenvedni. és SOKKAL jobban fog szólni. Programozni nem nagyon kell. Volumio, vagy MoodeAudio, kimeneten kiválasztod a DAC-odat és már szólhat is a cherry cherry lady...
-
duffbeer
őstag
Sziasztok. Elkezdtem játszani a Pi4-el. OSMC-t használok nagyon régóta Pi3-al, de sajnos még nincs hivatalos támogatás pi4-re. Próbáltam libreelecet. X idő elteltével kép megfagy, se előre, se hátra. Van, hogy lejátszás közben, van, hogy főmenüben lépkedve. Következő alkalommal SSH-n keresztül valósidőben monitoroztam CPU hőt a
vcgencmd measure_temp
parancsból írt script looppal. Nemigen ment 60 fölé, mégis megállt. Ilyenkor a LAN státuszledek folyamatosan felvillannak, majd elalszanak. táp egy 3A-t bíró DCDC átalakító közvetlenül GPIO-n, 5.1V-ra állítva (12V/1,5A-es betáppal). Viszont használat közben nem jelenik meg a TV sarkában az "undervoltage" ikon... Raspbiannal, vagy dietpi-vel semmi gondom nem volt stabilitást tekintve, csak libreelec-el. Azért is erőltetném ezt, mert egész jól és használhatóan sikerült felkonfigurálnom kodin belül DS4 bluetooth kontrollereket és az emulátorokat. Így kiválthatnám a retropie-t.
Valakinek hasonló probléma? -
duffbeer
őstag
Használtam Transmission-t és qBittorrentet egyaránt. Most épp utóbbi fut. Pi4 1GB, 480GB-os SSD USB3-as külső házban. Gigabites hálózat, gigabites net.
qBittorrent-el nyilván nagyobb számú kapcsolatot beállítva és megfelelő számú seederek esetén tudja hozni a gigabites letöltést (az előbbi kondíciók ritkán teljesülnek, ezért sokszor nem láttam), de 50-60MB(yte) /s simán megvan, szinte mindig. Visszaosztásban viszont közel sem olyan aktív, mint a Transmission.
Transmission valamiért nekem 15-20MB közé beállt, nagyon ritkán ment fölé, bármilyen beállítást próbáltam, viszont visszaosztásban sokkal jobb volt.
Mindkét kliensek saját portja nyitva routerben.
Amit még itt megjegyeznék, valamiért a qBittorrenten többször történt adatvesztés. Pontosabban X idő elteltével nem tetszett neki adott torrent integritása. Újraellenőrzésnél "néha töltött még rá kicsit".
Sokszor nem fordult elő, de volt már. Igaz, akkor még sima HDD-re töltött, ami viszont nem bírta a tempót.
Szerk.:
Youtube-os kérdésedre, letöltött videó lejátszása a kérdés? Mert fhd-ban már a legrégebbit sem akasztotta meg. Ha egy Pi-n futtatott rendszeren belüli böngésző a kérdés, az már neccesebb. -
duffbeer
őstag
Ilyen routert kaptam én is az optikához. Hamar leváltottam. Volt egy-két furcsasága. 100Mbitet kapott egy eszköz lanon gigabit helyett, eldobálta az ac-s eszközöket...
Meghát fóbiáim vannak. Nekem fáj, hogy egy külsős telekomos bárakárki hozzáfér a router admin felületéhez kívülről...
-
-
duffbeer
őstag
válasz
mrgreen #36345 üzenetére
Lehet akár alaplap probléma is, de első körben, mérned kellene!
GPIO-n mérj 5V tápot terhelve, terheletlenül. Furcsa lenne, ha ennyi töltővel egyik sem klappolna.Régebben már írtam itt, hogy én mindig GPIO-n adok tápot a lapoknak, kivéve a Zero-k. Ezen eszközök áramigénye erősen a felső határát súrolja a microUSB-nek, főleg, ha több kütyüt akasztasz rá USB-n. Pi 4-em egy állítható tápot kapott, 5,1V-ra lőve (amit 12V,2A-al etetek). Egy PI2 és egy Pi3 egy db 3A-es tápról üzemel egyszerre, szintén GPIO-n etetve és nincs gondom. Persze lehet, hogy mindez csak az én hülyeségem, mindenesetre stabilan működik.
-
duffbeer
őstag
válasz
dnielr #36301 üzenetére
Mindenképp kell használnod IPv6-ot a hálózatodon?
Ha nem kell, első körben azt kapcsolnám ki.Szerk.: Az a marhasok hibaüzenet IPv6-al függ össze, nem a transmissionnal.
A transmission problémád a settings.json -al kapcsolatos szerintem. Nálam akkor volt ilyesmi, amikor valamit elírtam a fájlban. Plusz vessző valahol, vagy valami ilyesmi, nem emlékszem már... Azt a fájlt cserélném első körben teljesen default-ra. Fontos, hogy MIELŐTT szerkeszted, állítsd meg a daemont, ne utána restartold! Majd ha átírtad, indíthatod. -
duffbeer
őstag
válasz
Márton #36303 üzenetére
Én ebből használtam sokat. Hozzá kell tennem, csak arduinoval, bár Pi-hez van "tervezve". Ebből kifolyólag csak a pontosságáról és tartósságáról tudok nyilatkozni, raspberrys beállításáról nem.
Azért kedvelem, mert parányi nyákon van és az IC-ről a számomra szükséges lábak vannak kivezetve. Táp, SDA, SCL.
2,3V-tól 5,5V-ig megkajál mindent, így nem csak 3,3V-on, mint a Raspi, hanem 5V-os arduinoval is csodálatosan működik. A pontosságáról annyit, építettem egy óraszerűséget, hőmérővel naptárral autóba egy 2.4"-os oled kijelzővel arduinoval. 2017 novemberében kapott új szoftvert, akkor lett utljára "pontosítva". Azóta egy percet késik. (Illetve talán még annyit sem, sosem figyeltem együtt pl telefonnal, mikor vált...). A program automatikusan átáll téli-nyári időszámításra, így akkor sem állítom. Ez azért érdekes, mert ha valahol, akkor autóban igen szélsőséges hőmérsékletek is vannak, a mínusz soktól a plusz 50-ig, mégis pontos, szóval a hőmérséklet kompenzáció is jól működik. egyetlen hátránya, a ráforrasztott elem, amit mint írtam kiváltottam egy cserélhető gombelemmel. Az is bírja kb 2016 év vége óta. szóval jó cucc és olcsó. Plusz a lábkiosztása Pi-re van tervezve, így egy az egyben rátolhatod a GPIO-ra.A kérdésedre nem tudok válaszolni, úgy gondolom, annyit mindenképp tudsz tenni, hogy például naponta frissíti az időt NTP alapján az RTC-n. Ha véletlenül nincs net, tudja használni az RTC-t és biztos nagyon pontos lesz. Főleg arra a kis időre, amíg nincs net. De mint írtam, Pi-n konkrétan még nem használtam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- EA Sports WRC '23
- Bestbuy játékok
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Hegesztés topic
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest