-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
lkristóf #37987 üzenetére
Nem feltétlen a fájlrendszer az oka ekkora difinek. Utánna kéne olvasni, mert most beugrott egy WiFi-s analógia: A legkisebb közös többszörös.
Ha a WiFi routeren hiába tud mondjuk 300Mbps sebességet, de ha olyan eszköz is csatlakozik rá, ami csak 54-et vagy 150-et tud, az lesz a max sebesség amivel működni, fog, hiába van olyan eszközöd ami bírna 300-al is menni.
Könnyen lehet, hogy USB-n is hasonló a helyzet. Ha rádugsz egy USB2-es egeret, akkor az USB3-as HDD sebességet is USB2-re limitálja.
Keem1
Tennél egy ellenpróbát? Ha egy USB2 eszközt is rádugsz, lecsökken az SSD sebessége? -
PistiSan
addikt
válasz
lkristóf #37976 üzenetére
Dehogy is, nem erről van szó!
Dockerből akármivel kisérletezhetsz amihez van image készítve(vagy készíthetsz sajátot), ezek a progik nem szemetelik tele a rendszered, úgy fut majdnem mint egy virtuális gép ami rá lát a rendes rendszerre is, ha mégsem kell amit fel raktál akkor törlöd az imaget és kész, nyom nélkül el tűnt. Én a pihole-t raktam fel dockeről ki próbálni, de nem tudtam arra használni amire akartam, 1 paranccsal töröltem. Amire még jó, amikor egy linuxot össze állítanak akkor egy csomag listában ott van az összes alkalmazás, azok már nem igazán frissülnek, csak biztonsági javításokat kapnak, pl a raspbianban található qBittorrent (qB továbbiakban) 1 évvel régebbi kiadás mint a jelenlegi legfrissebb, a dockeres verzióban a legfrissebb van fent. Meg tudsz dockerben lehet több verzió is ugyan abból a progiból egymás mellett ha arra van szükséged, én is csak alap szinten ismerkedtem meg vele a fent linkelt videók alapján. A qB sokkal gyorsabb mint a Transmission, de ez nem a docker miatt van. -
PistiSan
addikt
-
Keem1
veterán
válasz
lkristóf #37251 üzenetére
Van webes gui, ami belső hálóról szuperül elérhető, illetve ha nyitod a portját a routeren, akár még kívülről is (de én VPN-en használom interneten keresztül).
Nem tudom, hogy van-e ablakos GUI-ja, mivel az én Pi-m csak terminálos Raspibant kapott, mivel nekem nem kell a grafikus felület.
-
PistiSan
addikt
válasz
lkristóf #34608 üzenetére
Ma jött meg a PI-m, én azét vettem hozzá házat, mert így sokkal védettebb az egész, kezelhetőbb, asszony le tudja törölni a portól néha, meg nem fordult a fejemben, hogy esetleg ettől melege lehet. Én most arra gondolok, hogy ha melege lesz, fúrok pár lyukat a ház tetejébe, hogy el tudjon távozni a hő. Amúgy minden gyári tartozék hozzá, ha a gyártó ilyen dobozt tervez, akkor joggal használhatom benne. Mi lehet a legnagyobb baj ami történhet? Vissza veszi a teljesítményt ha túlságosan meleg van, és annyi szerintem.
-
-
válasz
lkristóf #34117 üzenetére
Nincs, de én a legnehezebb utat választottam: libreelec alá akartam vpn szervert telepíteni
(mert van egy bejáratott, megbízható libreelec teljesítésem, amit emiatt nem akartam lecserélni raspbian-ra).
Erre van a docker, mint megoldás, ez alá tettem fel vagy 6 féle image-et, végül ez az image működött és működik azóta is stabilan.
Normál raspbian telepítés alá egyszerűbb rögtön a pivpn-t telepíteni, ez kulcsrakész megoldást ad, semmit nem kell konfigolni. Egy hátránya van, hogy nem jelszóval kell rá csatlakozni, hanem egy konfigurációs fájlt generál indulás után, amit fel kell tölteni a kliens gépre/telefonra, és ez sajnos (szerver)újraindítás után már nem működik. Viszont nálam a libreelec 0-24-ben fut (ezért is tettem erre a szervert), néhány hetente újra generálok egy konfigurációs fájlt, ha áramszünet vagy bármi miatt újraindul és kész. Openvpn kliens program kell hozzá. Így csak egyetlen portot kellett forwardolnom a routeren, a 443-ast, ezen keresztül mindent elérek, mintha itthon lennék, smb megosztás, torrentkliens, stb. -
pube111
senior tag
-
-
-
-
lkristóf
senior tag
válasz
lkristóf #10933 üzenetére
Rájöttem, hogy ehhez a fránya Wifi stickhez driverre lesz szükség mert Win7 alatt sikerült működésre bírnom. Gyors utánajárással ezt találtam: lsusb parancs terminálba és 148f:7601 ez jött ki rá vagyis valami ilyesmire lesz szükségem. Csinált már valaki hasonlót? Akkor igénybe venném a segítségét, gondolom sok időt megspórolnék és nem kéne utánaolvasgatnom
. Köszi előre is!
-
Horvi
őstag
válasz
lkristóf #10371 üzenetére
Én nem vettem meg a licenszeket hozzá és nem volt belőle semmi problémám még.
A noob-os telepítés is egy megoldás csak arra készülj fel, hogy sokáig fog tartani mert ha jól emlékszem az csak egy keret és a raspi elindítása után egy menüből tudod kiválasztani, hogy mit akarsz telepíteni és akkor fogja csak letölteni azt a rendszert amit szeretnél. Ellenben ha a Raspbmc-t/Openelec-et rakod fel az SD kártyára akkor egy rögtön működő rendszerrel fog bebootolni a raspi, max csak updatelned kell meg a saját szád íze szerint beállítani pár dolgot.
-
ddudas
tag
válasz
lkristóf #10368 üzenetére
Felhasználóként nem fogsz sok különbséget észlelni Raspbmc és Openelec között, mert mindkettőn XBMC fut. Ki-ki, amit használ azt ajánlja, szerintem egyikkel sem fogsz csalódni, és olyan eltérések sem lesznek, ami az egyiket nagyon jóvá a másikat nagyon rosszá tenné. Személy szerint én raspbmc-t használok, mert ezt próbáltam ki elsőnek, és sosem próbáltam az openelec-et, mert nem csalódtam az előbbiben.
-
Horvi
őstag
válasz
lkristóf #10368 üzenetére
Ahogy eddig a fórumokat nézegettem a két legnépszerűbb az a Raspbmc meg az Openelec. Személyes tapasztalatom csak a Raspbmc-vel van. Nekem megfelelt egy aprócska hibát találtam, hogy néha nem ismerte fel a tv-m távirányítóját. Rá is kérdeztem a dologra itt fórumon de másnál nem jelentkezett ilyen probléma.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged