- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
azbest
félisten
válasz
Razzul #48381 üzenetére
A több amperhez vastagabb kábel kell. Plusz kábelek esetén emarker chipet kell használni 3A felett, bár fix bekötésű kábelnél lehet van engedmény.
Szóval lehet technikailag szabványos a megfelelő loopholok szerint, nagy mértékben biztos vagyok benne, hogy szándékosan választották ezt a megoldást az elterjedt és támogatottabb helyett, hogy növeljék a bevételeiket. Az átlagember inkább kiteket vesz és a kiegészítőkön lévő árrésük elég vastag.Ja és igen: a pd 3.0 pps képes adapterek már tudnák adni neki az 5V 5A-t is, de nem pps kézfogást haszál a pi5. Ahogy látom léteznek már átalakítók, pd pps trigger kütyük, amit közbeiktatva működhet normális tápokkal is, de az is plusz eszköz és nem széleskörben elérhető. [link] [link]
Ahogy jönnek ki az újabb Pd szabványt használó eszközök, lesz még több kavar és inkompatibilitás. Például az alzás 100w képes 40AH powerbankom úgy tudja a 100W módot adni, ha közbeiktatok egy donglet, ami a kézfogásban közbe ékelődik. Nélküle csak 60w-ban állapodik meg vele a notim, mert túl okos akar lenni a powebank. És még a bedugás sorrendje is számít, hogy működik vagy nem. Ezt is csak azért tudom, mert a korábbi pd-vel, töltőkkel, kábelekkel kapcsolatos gondjaim miatt vettem egy tc66 diagnosztikai donglet és azon látom milyen értékeket és milyen pd verziót gondolnak.
-
azbest
félisten
válasz
Razzul #46722 üzenetére
drágábbak és naponta változó árúk, de komplett készülékek. Tegnap azokat spanyol raktárból dobta, de ma már drágábban kínából írja.
A pi esetén nettó 60-80 dolcsi a pi 5 + ház, háttértár, kábelek, tápegység + áfa. Gyorsan több lesz az, mint egy komplett minipc.
Még csak előzetes árak magyar webshopból, 8GB pi5 40 ezer + ház 5 ezer (ha komolyabb hűtés még 5 ezer) + m.2 hat 10 ezer + táp 6 ezer + valami ssd talán 10 alatt van már. Ez ~ 70 ezer forint = 190 dolcsi körül van. -
azbest
félisten
válasz
Razzul #46720 üzenetére
Ha tényleg waylandra állnak rá, az desktop teljesítményben sokat hozhat. Nem tudom a pi4-nél miért nem vált alappá, lehet a kevés ram miatt. Úgy emlékszem pi4 esetén is memória mennyiségtől függű volt a raspberry os alatt a grafikánál, hogyan rajzolja az ablakokat. Van aki írt olyat, hogy van pi4-re is működő waylandos rendszer, de valami sántíthat, ha nem az lett az alap (mondjuk azon a rendszeren meg lehet a video hw dekódolás hiányzott).
X11-gyel az a baj, hogy rengetek forráskódot kéne megcsinálni és karbantartani folyamatosan. Erre meg nem akarnak nagy csapatot fenntartani. Még nvidia és amd grafikához sincs opensourcere tökéletes megoldás a gyárihoz képest.
Waylanddel nekem az az értelmezésem, hogy a gui kezelő rész nem hardver specifikus, hanem azt kb minden hardverhez közösen elég karbantartani. A szabványos apikon át a gyártói zárt binárisra tud épülni. De lehet ezzel leegyszerűsítettem a problémát.A tesztelőknél még csak előzetes kiadású rendszer van, nem tudom az mennyire reprezentatív vagy az már a Bookworm korai alapján fut -e. Meg hogy az waylandet használ-e már. Az előzetes rendszeren még úgy tűnt a videókból, hogy nem tökéletes még. Mások felhúzták 3GHzre a procit és úgy már képes volt fullhd-ban youtubeot játszani. Ha az ablakkezelés hw gyorsított, akkor kisebb teljesítménnyel is jól menne.
3d progikat már egész jól tudhat tolni [link] bár külön előzetes mesa driverekkel próbálja azt hiszem.
Amúgy, hogy neten belefutottam x86-os sbc-be és rákerestem minipécékból mik vannak, hát kínából sokminden van, ami lehet olcsóbb és jobb desktopnak. [kép] [kép] (bár az árak napi szinten ugrálnak) és lehet sbc is lesz n100-asból bár fél éve semmi hír róla. Ezeken nincs szoftveres gond.
-
válasz
Razzul #44529 üzenetére
Nem tudom, de tippem szerint nem véletlen ragadtak le egy bizonyos verziónál. Itt azt írják, hogy a Raspberry Pi OS-en hivatalosan is támogatott lett 2021-ben, de a 32bites verzió.
Lehet nem készült(még?) el a 64bites verzió, és a 32 bites Widevine-al nem tud mit kezdeni? Nem követem a dolgot, csak tippelgetek. -
madrac
senior tag
válasz
Razzul #44377 üzenetére
Persze, az csak jo, ha van tobb alternativa, de nem tartom egyaltalan versenykepesnek ami befolyasolna a piacot, ha a kinai arat nezzuk, amikor 1 ilyen arabol nagysagrendileg 4-5 ESP8266 is kijon postakoltseggel es nincs darabszam limit sem...
Nyilvan mas szempontok alapjan is lehet vasarolni ezt nem vitatom. -
Razzul
őstag
válasz
Razzul #40113 üzenetére
Befutott egy húzott procival végzett teszt is a hivatalos ventilátorról. Hát ez eléggé aggasztó. Úgy tűnik, hogy a ház kialakítása miatt az eszköz nem tud elég levegőt átmozgatni a hűtőbordák felett, hogy overclockolt körülmények között is hűvösen tartsa a processzort.
Gyári órajellel nincsenek ilyen problémák, de ki az aki nem facsarja ki a málnáját?
Nézelődök még a hűtések között.
-
Razzul
őstag
válasz
Razzul #40050 üzenetére
Végre van értelmes teszt a hivatalos ventilátorról.
Azt hiszem ezzel el is dőlt, hogy melyik hűtés lesz a nyerő. Ez a párezer forintos kis megoldás is hűvösen tartja a lapot, ennél nem kell több.
-
csgy66
tag
válasz
Razzul #40041 üzenetére
Az új gyári megoldást láttad már?
-
rosejbli
senior tag
válasz
Razzul #40036 üzenetére
Ha nem szempont, hogy a pi és az ssd egy házban legyen, akkor van többféle ajánlott ház, ezek közül van passzív és aktív hűtéses is.
Emellé meg egy random jobb minőségű külső ssd ház (pl a ugreen termékei elég jó minőségűek) simán megfelel. -
Keem1
veterán
válasz
Razzul #37723 üzenetére
Én meg rövid leszek. De ahogy látom, a mondandóm lényege átment, és ez a lényeg
A tanulás az nyilván más, ami azt jelenti, hogy nem megy végig a szerver azokon a publikálási folyamatokon, amiken egy rendes weboldal (keresőbe regisztrálás és hasonlók). Egy idő után úgyis elveszed tőle a hozzáférést, ha nem rendes public webszerverként üzemel.
Az alap dolgok szájbarágósan le vannak írva, step-by-step. A pro dolgok is megvannak a neten, de mivel az már pro usereknek készültek, nem szájbarágósan, és nem biztos, hogy egy helyen.
Egy szemléletes példa:
- rookie how-to: első lépés, engedj vizet a fazékba, 1256 ml-t, második, tedd fel főni, 82,23 C lesz a jó hőfok, ...
- pro how-to: a felforrt vízbe (hogy hogyan forralod, már tudod, pro vagy) tedd bele a megpirított xy-t (hogy hogyan pirítod, már tudod, mert pro vagy), ...Az IP címed minden kliens, egyéb weboldal számára ismert lesz, hogy egy shared ISP cím. Tehát épp annyira tulajdonítanak bizalmat neki. Tudják azt, hogy ez korábban másé volt, és később megint másé lesz. Ha SMTP szerver van rajta, 99,9%-ban spamben landol majd a róla küldött levél (amiről a címzettek 80%-a azt se tudja mi az, és nem értesül arról, hogy oda kapott levelet), ha a fejed tetejére állsz és mindent tökéletesen beállítasz, akkor is. Egy dedikált hosting szolgáltató évek óta változatlan címe "garancia" arra, hogy szervereknek szánt infrastruktúra áll mögötte. Az otthoni szerver hobbinak jó, de komoly, magas rendelkezésre állású szerver üzemeltetésére nem. Ráadásul a botnetek üzemeltetői is az ilyen címekre utaznak, hiszen itt feltételeznek kevesebb hozzáértést, arányaiban nagyobb biztonsági rést, ami a botnetek telepítésének kedvez (és a rendes szolgáltatások is épp ezért az okért helyezik hátrányba). Egy Google találati oldalon garantáltan hátrébb szorul a shared ISP mögött lévő szerver. Hangsúlyozom: hobbi projekt esetén ez nem számít, de egy komoly, publikus, meghatározott célokat elérni szándékozó oldal esetén nem fog menni. Itt a domain teljesen mindegy, itt nem számít, hogy egy regisztrált xy.hu domain, vagy egy ingyenes xy.dyndns.org.
Szeretném hangsúlyozni, hogy nem elvenni akarom a kedved, csupán tájékoztatni azokról a tényekről, amik az elmúlt kb. 11 év során a szerver hosting, website building és egyéb hasonló feladatkörök során "rám ragadtak".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megújult a PROHARDVER!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- E-book olvasók
- Milyen notebookot vegyek?
- Motoros topic
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest