- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Yettel topik
- Netfone
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Mobil flották
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pelgrim_v1 #48448 üzenetére
Nekem az átvitel minőségével kapcsolatban vannak fenntartásaim, épületen belül, falakon át, nagyobb távolságon. Mindenképp redundanciát és erős hibajavítást kell beletenni, különben szakadozni, pattogni fog a hang, ami fülhallgatóval párosítva földhözcsapás esélyét hordozza
Külső antennás ESP32-vel tervezz, a PCB antennás majdnem biztosan használhatatlan lenne.
-
válasz
pelgrim_v1 #48445 üzenetére
Ez jól hangzik.
-
válasz
pelgrim_v1 #48438 üzenetére
aztán kiderült hogy ha a felprogramozásával járó oboát lekűzdöm, tökéletesen eltudja látni ezt a feladatot elméletben
De mégis milyen elven működne? Wifi-n keresztül lennének összekapcsolva? Espnow? Én ismerem elég jól az ESP32 lehetőségeit, mégsem javasoltam. Legalábbis önmagában szerintem nem lenne képes ellátni a feladatot, kell hozzá pluszban nagy teljesítményű rádió adó/vevő.
A beépített kommunikációs lehetőségek sajnos elég korlátozottak, sebességben és hatótávolságban. Néha lakáson belül is képes elveszíteni a wifit, akkor egy nagyobb csoport egy épületen belül még akkor is gondokkal fog küzdeni, ha külső antennás ESP32-vel próbálkozol. Az espnow pedig szerintem lassú lesz hangátvitelre.
Egyébként ha segítségre van szükséged a programozáshoz, gyere az arduino topikba. -
válasz
cinemazealot #48430 üzenetére
Ez a legjobb ötlet eddig.
És tuti, hogy ez is analóg + FM alapon működik.Illetve még lehetne digitális rádió adó egy szabad frekvencián + digitális vevő ha a hangminőség is számít.
-
válasz
pelgrim_v1 #48414 üzenetére
Mutathatnál egy ilyen eszközt, amit most használtok, de látatlanban is ki tudom jelenteni, hogy
1 olcsóbban majdnem biztos, hogy nem fog kijönni
2 vagy méretben, vagy használhatóságban kompromisszumos lesz a DIY eszköz
3 a raspberry nem kimondottan alkalmas hordozható eszközök készítésére, valamilyen ARM alapú mikrokontroller talán jobb lenne.Erősebb teljesítményű FM transzmitter (adó) + filléres mini zsebrádiók (vevőnek) nagyon béna ötlet lenne?
-
-
válasz
Misi_D #48394 üzenetére
Én tennék egy próbát a régi adapterrel/kábellel, miután a board és a kábel csatlakozóját is kezelted kontakt spray-vel. Szerintem a csatlakozó lábak felületei kissé oxidálódtak.
Amúgy nálam egy 3D nyomtató mellett teljesít szolgálatot egy rpi2B+ már vagy 4 éve és kb kezdettől fogva ott a villám a kijelzőn. Miután több adapterrel és kábellel sem szűnt meg, és a működést nem befolyásolja, egyszerűen nem foglalkozom vele. -
Üdv! RPi zero-n újra kellett húznom a retropie-t, és a rá dugott usb dac-ot nem látja a rendszer (parancssorból tudok rajta hangot lejátszani). Egyszer már megoldottam valahogy, de az 6 éve volt
Tud valaki segíteni? -
válasz
Sweet Lou 6 #48004 üzenetére
Nem neki kell elbírnia, hanem a tápjának.
-
válasz
Archttila #47960 üzenetére
nem kell erteni, nem kell tudni, nem akarok semmit csak csinald meg menjen
ahh, halálom...
Nem vagyok egy hülyegyerek, többnyire megértem az ilyen dolgokat, sőt, néha egész készségszintre tudom emelni, csak az a problémám, hogy ha nem használom, elfelejtem, és minden alkalommal újra meg kell értenem.
Egyszerűen sz*r a memóriám.
-
A CPU watchdog nem tud kifagyni, mert hardveres.
Amúgy csak sejtem, hogy van benne, mert az összes létező mikrokontrollerben alap a hardveres watchdog counter, gondolom egy ilyen komplex SoC sem jöhet ki a gyárból anélkül.Azért ennél univerzálisabb ez a kis kütyü.
Milyen szempontból? Mást is tud a watchdog? Őrzi a házat is, vagy mit? -
válasz
Krisztianby #47905 üzenetére
Ehhez minek külön hardvert venni, amikor a CPU ezt gyárilag tudja?
-
válasz
azbest #47868 üzenetére
A kártya kiírás után szabályosan leválasztod windows vagy más os alól, vagy csak kirántod az olvasóból? Ha kirántod leválasztás nélkül, akkor sérülhet, mert lehet még nem írt ki mindent.
Az élet túl rövid ahhoz hogy az ember mindig szabályosan leválassza az usb-s eszközöket. 😅
-
Nem, csak nem nagyon értem a dolgot. A pi2 max terhelés alatt max 10W-ot vesz fel és simán elvan hűtőborda és mindenféle hűtés nélkül (van itthon 2 is). Idle-ben pedig teljesen hideg, és ott fél - 1W körül fogyaszt. 2W mellett max langyos lehet a hűtőborda. Lehet az a mérőműszer nem mér pontosan ilyen kis mennyiségeket. Nincs usb-s mérőeszközöd?
-
Mert erre már nem érvényes a nagyon alacsony készenléti fogyasztás, csak a régiekre.
Egyébként úgy tudom, hogy az egyéb feszültségeket (3.3V, 1.2V stb) nem külső konverter, hanem maga a SoC állítja elő, és nem tartom kizártnak, hogy valami periféria fogyaszt nálad átlagon felül, illetve az is lehet, hogy hibás. Érdemes lenne mérni egy készenléti fogyasztást, meg megnézni, hogy mi veheti fel az áramot aminek nem kéne.
-
válasz
ha3flt #47829 üzenetére
Értem én mindenkinek az érveit.
De nekem az szúrja a szemem, hogy ha ki tudtak adni egy butított változatot kisebb haszonkulccsal, akkor kiadhatták volna a 4G változatot is "jóárasítva", amiből marketing szempontból is jobban jött volna ki a cég, és úgy emlékszem pár éve volt is rá példa.
De lehet, hogy teljesen el vagyok tévedve, és valóban ennyivel olcsóbb a 2GB RAM. (Bár ahogy láttam a 4GB 15e Ft ott, ahol a 8GB 25e Ft, tehát már itt megdőlt nálam az elmélet. Ezért érdekelne, hogy tényleg mennyibe kerül az a 2GB chip). -
Bocs, ezt benéztem. Akkor a 64Gb lehet akár ... 3$ is.
Dehogy várom el, hogy alkatrész árban adják a dolgokat.
De ez az árazás akkor is irreális ebben a formában.Majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy a 4x akkora RAM sosem kerül 4x annyiba. Tehát nem csak amiatt lesz olcsóbb a lap, mert gyengébb alkatrészt tesznek bele, aminek nem sokkal kevesebb a bekerülési költsége, hanem egészen biztosan kevesebb rajta a haszonkulcs is. Tehát valójában teljesen felesleges emiatt lebutítani a gépet, adhatnák a fullos változatot is ennyivel csökkentett marzzsal, és akkor az ügyfél sem lenne átverve.
-
válasz
wassermann #47816 üzenetére
Én azt nem tudom elhinni, hogy 2GB RAM 5e Ft-ot jelent az árban. Pontosabban azt nem, hogy a 8GB változat 14e Ft-tal drágább a RAM miatt .
Mintha különálló 2GB-os IC-ket kellene ehhez feltenni a nyákra, aminek darabja ~5e Ft. Miközben nyilvánvaló, hogy 4x annyi RAM áramkör kb. ugyanakkora szilícium morzsára égetése nem kerül 4x annyiba. Nem tudom átjön-e, amit mondani akarok ezzel.
Komolyan, a 37e Ft-os Pi5 8GB ára úgy jön ki, hogy 18e Ft az alaplap, a SoC, az összes periféria, és 19e Ft a rajta lévő 8GB RAM ára? Hagyjuk már. -
válasz
wassermann #47813 üzenetére
És 2GB ram ára komolyan ennyire magas, hogy megéri emiatt butítani az eszközt? Nekem ez ilyen mondva csinált dolognak tűnik.
-
Egy dolgot nagyon nem értek a RPi5-tel (és pár korábbival) kapcsolatban. Mi a fészkes fenéért erőltetik az usb tápcsatlakozót, amikor gyakorlatilag semmivel sem kompatibilis, csak a saját gyári tápjával? Nincs olyan usb töltő, ami 3A-nél nagyobb áramot hajlandó leadni 5V-on, és értelme sincs. Tehát ha már úgyis csak a saját töltőfejével kompatibilis, akkor lehetne rajta hordó vagy bármi más csatlakozó, mert gyakorlatilag az usb-n kívül bármi más alkalmasabb lenne a feladatra.
Vagy akkor oldják meg végre a QC vagy hasonló szabványok támogatását, hogy akár 20V-ról is lehessen üzemeltetni, és akkor valóban lenne értelme az usb tápcsatlakozónak az okos töltők miatt. -
válasz
Vasti74 #47806 üzenetére
Amikor elterjedt ez a RPi, mint médiabox, még nem, vagy alig lehetett venni olyan mediaboxot, amit helyettesített. Eleve a beépített HDMI-CEC támogatáshoz szükséges hardver, ha külön kellett megvenni, emlékszem, hogy önmagában drágább volt, mint a RPi, ami helyettesítette.
Aztán ez sokak fejében megmaradt, pedig elment fölötte az idő. Még nekem is megvan a Pi2-m, Kodi meg VPN szerver volt rajta, de már csak utóbbit használom, meg a letöltött filmeket nézem róla a médiatárból. -
A szarkazmusdetektorod nem működik, úgy látom.
Lefordítom: azért nem kaptál választ, mert valószínűleg senki sem használ Pi5-ön retropie-t.
Kicsit ágyúval verébre a dolog: nekem Pi3-on fut a retropie, és ha jól emlékszem 1GB RAM van benne. Az az emulátor, ami nem fut rajta, nem a kevés RAM miatt nem fut, hanem a CPU miatt. Szóval neked 2GB is bőven elég retro emulátorok alá.
-
-
válasz
Vasti74 #47749 üzenetére
Minden gyorstöltő alapból 5V-ot ad a kimenetre, annál többet csak akkor, ha a drót másik végén lévő eszköz kifejezetten kéri. Még sosem hallottam olyanról, hogy egy gyorstöltő kéretlenül megkínált volna egy eszközt mondjuk 12V-tal, még meghibásodás esetén sem.
Az viszont igaz, hogy egy 65W-os töltő 5V-on sosem fogja leadni a 65W-ot, nagyon maximum 15W-ot, de akkor már a kábel is világítani fog.
-
válasz
Tarokk79 #47737 üzenetére
Van esetleg multiméter a közeledben, amit nem félsz használni? [link] Ez persze nem pi5-ről szól, de szerintem ki lehet deríteni, hogy a tiéden melyik testing point micsoda.
Esetleg próbáld meg, hogy csinálsz usb boot lemezt, ha van hozzá eszközöd, hogy kizárd az sd kártya olvasó hibáját.
-
De másodszor már nem indul el, ha ugyanazt telepítem újra, kézi indítással sem, csak ha egy másik fajta webszervert telepítek... És az is csak egyszer, újraindításig.
Tudom, hogy hogy kéne működnie, és ha egy install script telepít egy webszervert, majd utána megkérdezi, hogy "szeretném-e, hogy a rendszerrel együtt automatikusan induljon", akkor azért feltételezhető, hogy be is állítja. Vagy legalábbis megpróbálja. -
A telepítésnél lehet választani apache, lighttpd és nginx közt. Bármelyiket is telepítettem, újraindítás után nem ment, egy másikat kellett választani, azután az se ment.
Nem a leírással van baj, az alapján működik a telepítés, más probléma van. Az is lehet, hogy az SD kártya rossz, bár ezt cáfolni látszik, hogy újratelepítés után már nem tölti le a csomagokat, mert úgy látja, hogy telepítve van minden... 🤔
Jövő héten lesz csak időm vele foglalkozni, kipróbálok másik os img-et. Az se mindegy mivel próbálom, mert az újabb Raspi os alapból nem támogatja a régi zero kamerákat.
Köszi a segítséget, majd írok! -
válasz
PhoenixK #47618 üzenetére
Mi volt ebben ironikus?
Hasonló cipőben járok, csak nem octoprint a delikvens, hanem RPi-Cam-Web-Interface. Egy zero w-ra telepítettem, kamera rákötve, működik, webes felületről elérhető, ahogy kell. Leállítottam a rendszert (sudo halt), áramtalanítottam. Újraindítás után a webes felület eltűnt, nem elérhető, de a kamera LED alapján a kamera működik. Újratelepítés után működik, áramtalanítás után megint nem.
-
-
Köszi mindenkinek.
-
válasz
duffbeer #47451 üzenetére
Ha használni akarod az eszközt "out of the box", akkor MÁR nem a Pi a legjobb választás
Legutóbb pi2-re tettem fel OSMC-t, azóta is arról nézzük otthon online a filmeket, kodi + magyar kiegészítők segítségével. A kiegészítők telepítéséig gyakorlatilag next - next - finish nehézségű a telepítés
azt meg firetv sticken még bonyolultabb is talán (az is van) mert hackelni kell hozzá. Persze Disney+, Netflix meg hasonlókra nem alkalmas.
-
válasz
Tyson5 #47394 üzenetére
Bocsi, ha hülyeséget írnék, csak úgy fél szemmel olvasom a thread-et, nem biztos, hogy értem a problémát, de nemrég telepítettem újra a pivpn szervert és utána nem láttam a helyi hálózatot. Legutóbb 3 éve csináltam, úgyhogy elfelejtettem, hogy mi okozza, de szerencsére a pivpn magától megadta a választ:
Iptables FORWARD rule is not set, attempt fix now? [Y/n] y
Hátha ez segít megoldani a problémát.
-
válasz
J0shu4M1ll3r #47219 üzenetére
Szia!
Ha a port fw csak a vpn lenne, onnan tovább tudnám managelni a torrentet?
Ha jól értem a kérdést: akkor is kell egy portot nyitni a torrentnek a routeren, kifelé, de magát a klienst úgy tudod menedzselni vpn-en keresztül, mintha otthon lennél.
-
válasz
wassermann #47166 üzenetére
Dehát ez sosem volt máshogy. Csak sajnos a Rpi olyan irányba fejlődött, hogy lassan kiírja magát a történetből.
-
Akármi van, matathatok csipesszel az sd után.
Akkor a dobozolással kéne kezdeni valamit, az összes Pi ház úgy van tervezve, hogy az SD kártyát körömmel benyomva simán ki lehet belőle szedni. Lehet te csinálsz rosszul valamit.
A Volumio megnyilatkozásr nem értem, most hogy jött ude
Sehogy. A volumio szónál abbahagytam a hsz olvasását, mert se nem használom, se nem ismerem, így nem tudok rá válaszolni.
-
-
válasz
DanielLong #47009 üzenetére
A videó alapján mégis megeszi az összes rpi-t reggelire, minden szempontból.
persze a gpio sort kivéve, ami ezen nincs. Nagyon jó kezdeményezés volt a rpi a maga idejében, de ehh...
-
Az enyémen van egy kis lakat is, ha arra bökök, megtartja a fókusz és a fényerő beállítást. Ezt erős ellenfényben szoktam használni, hogy ne legyen sötét a téma (fókusz a téma előtti sötétebb területre - lakat - kamerát felemel - exponál. Nekem egyszerűbb, mint a napocska.
-
Pi2 pont rossz példa, mert az eredeti pi2-k pont arról híresek, hogy terhelés alatt se nagyon melegednek és a fogyasztásuk is kevés (cserébe nem is túl erősek).
Ez nem igaz a pi3 SOC-ról "visszabutított" újabb pi2-kre, illetve nincs velük saját tapasztalatom.
A pi3 már hajlamos throttling-ra terhelés alatt, ha nincs rajta legalább egy apró passzív borda. -
válasz
PlatiaAmos #46791 üzenetére
Pi4-nek nincs is ventilátora. 🤔
-
válasz
Archttila #46636 üzenetére
Akkor leginkább az lesz a jó, amit a kolléga javasolt. A hővezetése nem annyira jó egy ilyen áramköri lapnak, hogy a pad sokat segítene.
p.s. nem a SOC hőfoka érdekelt, hanem maga az alu hűtőé, a SOC egy viszonylag pontszerű cucc, annak a hőjét teríti szét nagy felületen a hűtő. Ha ez éppen csak langyos, akkor akár működhet is a hővezető ragasztó.
-
válasz
Archttila #46633 üzenetére
Szerintem elfér, mert a hűtő pont az usb-k vonalában ér véget, viszont nem látszik a lap alja, van-e ott alkatrész vagy vezetősáv, amit az alu hűtő esetleg rövidre tud zárni. Ez esetben kellene vmi szigetelő réteg a kettő közé.
Mennyire meleg ez a borda terhelés közben, langyos vagy forró? Felfelé irányban biztos, hogy megakadályozza a légáramlást, de magát a hőt esetleg nagy felületen át tudja engedni. Esetleg függőleges irányba állítva az egészet tud mozogni a levegő a bordák közt a kémény hatás miatt.
-
válasz
Undoroid #46524 üzenetére
Például mi az a Samba? Mire jó az?
Ezt a nevet már sokszor hallottam, de azt nem tudom, hogy pontosan mire is való az?!
Ezt mondja a brazil nő a magyar férfinak, ha nem akar tőle gyereket.
Tehát ez a Samba egy olyan "beépülő modul" amivel újabb -jelen esetben- egy nagyobb tudású, hálózati kapcsolatokat kezelő - manegelő programcsomagot ad hozzá a meglévő rendszerhez.
A Samba a Windows hálózat Linuxos neve, ha jól tévedek.
-
válasz
Archttila #46515 üzenetére
mondjuk 1 ev elteltevel kap egy frissitest amivel uj ficsorok, stabilitas, sechole foltozas es egy kis performance boost erkezik
Csak ez így ebben az összeállításban igen ritkán szokott összejönni.
Inkább kap egy frissitest amivel uj ficsorok,stabilitasinstabilitás, sechole foltozas es egy kis performanceboostdegradation erkezik. -
Leginkább a hardveres gyorsítás hiánya öli meg ezeket a hardvereket.
Még ott lehet előnye a sok RAM-nak, ahol nagyobb a háttértár használati igény (pl. adatbázis szerver) és a RAM egy részét le lehet csípni virtuális meghajtó számára, temp könyvtárnak. De a 8GB azért ilyen célra sem olyan bántóan sok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- Google Pixel topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Kutya topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest