- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Külföldi SIM-ek itthon
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
az a pi3 (és a butított pi3 alapú pi2 v1.2) volt, hogy véglegesen usb boot lett az elsődleges, ha beaktiválták.
A pi3ig bezárólag volt a soc-ba gyárilag beégetett bootcode, amit egyébként egy sdkártyára helyetett bootcode.bin betöltésével lehetett induláskor a memóriában átcserélni [link] , meg persze ha eleve sd kártyáról bootolt a rendszer, akkor is azt használta. A bootcode.bin-es kártya trükkel a régi pik is tudnak usb-ről bootolni, sőt azt hiszem úgy hálózatról is tudnak a régiek is bootolni.
A pi4 és pi5 az, amihez már tettek eeprom chipet beállítások tárolására.
Azt hiszem a pi5-től van az, hogy akkora, ami már képes tárolni kisebb programokat is. A pi5 képes a frissített eepromról elindítani egy oprendszer választó felületet és a netről lehúzni és a rákötött háttértárra feltenni az oprendszert. [link]
-
kovbandi82
őstag
@sonar
Ezeket próbáltam, mielőtt ide írtam, de ugye nem tudtam elindítani a daemont. Azonban az első próbálkozásokkor az "autostart" mappa a letöltési mappán belül volt, így nézett ki:
"utp-enabled": true,
"watch-dir": "/mnt/Download/autostart",
"watch-dir-enabled": true
}Ahol ugye a Download a letöltési mappa.
Most ezt így módosítottam:
"utp-enabled": true,
"watch-dir": "/mnt/torrent_autostart",
"watch-dir-enabled": true
}Egy külön mappába rakom a fájlokat, és így elindult a daemon és be is rakja a torranteket. Pedig volt írási/olvasási joga a mappára a pi felhasználónak (a transmission pi-ként fut, nem az alapértelmezett debian-transmissionként)
Köszönöm a segítséget -
-
Jó, de nem mezei, minimum egy ügyes adapter kell hozzá. és akkor már nem is olyan kompakt. Pl.Milyen házba teszed? Hogyan táplálod a SATA merevlemezt?
-
-
Keem1
veterán
Nem az én kódom, átírni meg nem akarom. Egy viszonylag régi web app, amit 1000 éve használtam, kb. azóta nem is frissült, de most épp arra lenne szükségem. A saját webes motyóim 7.x komptibilisek (már egyre kevesebb ugyan, egyre kevésbé használok php-t, hanem szinte mindenre C#-ot). Nem is használnám a végtelenségig, de most pár hónapra kellene.
Azt hittem, ez kb. csak annyi lesz, hogy az apache configban nyitok egy új virtualhostot (amiből jelenleg is több van, phpMyAdmin, SQLite admin, stb.), megmondom neki, hogy "figyelj virtualhost, te most innen fogod a php5-öt használni". De nem... Dockert nem ismerem (kb. tudom mi az, de sose használtam), és nem éles helyzetben, 0 rutinnal, tapasztalattal terveztem nekiesni. -
azbest
félisten
hatékonyabban, a processzort kevésbé terhelve tud grafikus műveleteket végezni a vulcan api-t támogató alkalmazás. Egyébként érdekes fordulat. Mert az alapítványosok is dolgoztak ezen a pi4 számára [link] és úgy tűnik egy fejlesztő hobbiból megcsinálta a régebbiekre tőlük függetlenül.
Mondjuk lehet a lassabb pi-ken adhat nagyobb különbséget. Lehet egész jól fut az opengl-es is eleve 2-3 generációsokon. A mostani os verzión lenne érdemes összehasonlítani ugyanazon a vason
De lényegében ez is egy lépés lehet arra, hogy jobb teljesítménnyel fussanak grafikus dolgok rajta. Esetleg az erősebb konzolok emulációjánál is sokat javíthat.
-
Keem1
veterán
Uhh... tényleg? Én is pont a 80-as lezárásán gondolkodtam. De akkor csak a frissítésre (90 naponként) ezek szerint elég megnyitni, aztán ismét csukható.
Házi dolgokhoz most regeltem egy eldobható domaint
, egy évre volt 1 dollár, de hosszabbítani nem fogom, mivel 40 dollár lenne. Mivel "hazanézni" kell, simán vállalható, hogy évente egy új domaint regelek hozzá. Publikus oldal úgyse lesz rajta.
Még ha kb. havonta manuálisan frissíteni is kell az IP-t, ezerszer jobb megoldás, mint a dyndns és tsai. (IP frissítésről azonnal kapok egy értesítő mailt az új IP-vel) -
kovbandi82
őstag
Igen, samba engedély baja van, mivel lokális meghajtóról beolvassa. Azért nem értem, mert ugyanabban a mappában van a "autostart" mappa, ahová tölt a kliens, ami a fent leírt módon helyreállt. Vagyis nem kellene engedély bajnak lennie.....
Az átnevezés megy viszont ssh-n. -
kovbandi82
őstag
YES! A csatolási parancshoz az fstab-ban hozzáadtam a noperm parancsot, ugye így nem foglalkozik a jogosultságokkal, ha jól olvastam a leírásban. És így tölt a vinyóra a transmission. A kérdésem, ha ezt az opciót minden csatoláshoz hozzáadom, az nem okoz sehol galibát igaz? Mert így minden egyéb írási gondom elvben megoldódna
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek!
-
kovbandi82
őstag
A syslog a Permission denied (fdlimit.c:191) és a Permission denied (inout.c:102) hobákat adja.
A samba share user alatt pontosan nem értem, mit gondolszLassan úgy vagyok vele, egy külső vinyót rádugok, és kész. Csak most nincs egy plussz aktív hubom, és szerintem a Rpi nem tudna usb-ről külön megtáplálni a vinyót. 2.4-es tápja van neki, sajna ami van itthon vinyóház nem külső tápos, de lehet keresek egy kábelt hozzá lassan inkább
-
-
bhonti
aktív tag
Igazán nem kötözködni akarok, mi sem áll tőlem távolabb... megnéztem az előbb a scriptet.
Mivel jobb ez a megoldás, mintha csinálnánk a FAT partíción levő fájlokról mondjuk egy ZIP-et (ott sima fájlok vannak, nem érdekesek a UNIX fájljogosultságok), a másikról meg 1 tar.gz-t?
-
p5quser
tag
Üdv!
Igen, kissé hiányosan fogalmaztam. Szóval hogy ez egy hálózati meghajtó, nem usb-s. Egy windows 10-es pc, egy smb megosztással, ami az esetek többségében alszik. Távolról van ébresztve-altatva, de van rajta média, amit kb fél óra elteltével be is szippant a minidlna. Ezt az intervallumot csökkenteném le egy service-restarttal.
Köszi! -
Keem1
veterán
Én meg rég Linuxoztam (akkor se túl mélyen, Ubuntu desktop), de nekem se rémlik ilyesmi. Meg az hogy a programok uninstallálása ennyire macerás: felteszek valamit, az flottul megy. Na de a leszedés... Fel 130 MB ment, le 6... A service tovább fut... Itt-ott meg is található a hátrahagyott sok szemét. Nem tudom hogy csak a Raspbian ilyen-e, de évekkel ezelőtt az Ubuntu nem szemetelt ennyit.
Ezek után örülök hogy 128 GB micro SD-t kapott
-
syler123
veterán
Az csodás, kár hogy nem rendelés előtt kérdeztem
Na mindegy több is veszett...
aryes: nálam a forrasztgatás kiesik, na nem azért mert nem tudok forrasztani, de a hibát tuti nem tudom azonosítani.
Szerintem ez ugyanaz és itt is 5V-ot írnak, de 3,3V-ot is.
Elnéztem, külön van 3,3V-os... Akkor tuti nem lesz jó. -
Szerintem meg kell próbálni, hogy elmegy-e a kijelző 3.3V-ról is, de az i2c-nél nem probléma az eltérő tápfeszültség, ha
1. az i2c felhúzó ellenállások nem az 5V-ra húzzák fel a vonalakat, hanem a 3.3V-ra
2. a kijelző elfogadja magas jelszintnek a 3.3V-ot.Az első esetben ha van a kijelzőn gyárilag felhúzó ellenállás, azokat le kell forrasztani, és a pi beépített felhúzó ellenállásait kell használni (ha sebesség problémák vannak, akkor külsőket). A második esettel nem szokott gond lenni, 3V feletti feszültséget szinte minden ttl szintű eszköz elfogadja magas jelszintnek
-
azbest
félisten
pláne, hogy már sokadjára változtatják meg a táp áramköröket.
A 3+ változatoknál egy chipbe van integrálva már, de ahhoz sem csinálták meg az okostöltős támogatást
Bár ez főleg az 5v-ból sokféle más fesz előállításáért felelős.
biztos drága két ellenállás, vagy rontaná a saját márkázott töltők árusítását
-
kovbandi82
őstag
Fasza
Igazából 2 dolog lenne ami érdekelne:
A configban nem akarja bevenni egymás után megadott keresési feltételeket, csak egyenként.tasks:
task1:
headers:
Cookie: "uid=******; pass=*********"
rss:
url: ********
series:
720p:
- The.Blacklist
- Star.Trek
exists: /mnt/Download/
download: /mnt/Download/autostart/Így adom meg.
A másik, hogy elvben azexists:
adja meg, ha egy adott könyvtárban benne van a letöltendő állomány, akkor ne töltse le a torrent fájlt, de megteszi sajnos. Nem is lenne ez baj, csak több forrásból töltök le, nem akarom hogy összevesszenek letöltés közben. Tudom, 1 forrásból kellene, de némelyik sorozatom hol ide, hol oda nem kerül fel, ezért szeretnék 2 oldalt is fürkészni. -
-
its_grandpa
tag
Egy csak T2-t tudó tuner 21.50 $-ért nem tűnik jó üzletnek.
Én 1 éve 23.75 $-ért vettem egy Mygica T230-at de most 22.50 $ az Alin és C-t is tud.Azon el lehet vitatkozni,hogy fizikailag melyik a jobb kialakítás de usb-t több eszközön lehet használni.
Én DIGI-s vagyok kellett C.
Tvheadend-et beállítod a PI-n és a világ bármely pontjáról nézheted a saját előfizetésed net-en keresztül, tabletről,notiról,telefonról. Egy mux-on belül pedig akár több eszközzel is egy időben, ha minden igaz. -
bisti79
tag
Hát akárhogy nézzük, az arm proci is csak egy nagyra nőtt mikrovezérlő (mégha sokkal okosabb is...), tehát nincs bios, uefi, vagy bármi egyéb. Opcionális beállításokat csak így lehet megoldani.
Ugyanakkor valószínűleg a +-os változat piacát sem akarták szűkíteni. Az gyakorlatilag ugyanez a vas minimális váltotatással. A felhasználók többsége nem veszi a fáradságot, hogy módosítsa ilyen mélységben a "deszkát" inkább megveszi az újabbat. -
Leho_89
csendes tag
Valahol olvastam, hogy megoldja az is ha NTFS-re formázom a vinyót, jelenleg ex ext4, illetve letöltöm a csomagot, hogy tudja kezelni az NTFS filerendszert.
Viszont amikor akaro futtatni a "mkfs.ntfs /dev/sda" parancsot, akkor hibát ír ki. Hogy lehet NTFS-re formázni ext4 HDD-t? Semmi nincs rajta jelelneg. -
r0by
addikt
Igazából a hiba szerintem itt lesz:
Module w1-gpio not found in directory /lib/modules/4.9.80-v7+
Tegnapi friss telepítés..
Ilyen könyvtáram van:/lib/modules/4.14.30-v7+
A kernel verzió pedig:Linux raspberrypi 4.9.80-v7+ #1098 SMP Fri Mar 9 19:11:42 GMT 2018 armv7l GNU/Linux
Szóval a kernel verzióhoz tartozó modulok között keresné, de nekem valamiért eltér a kettő -
azbest
félisten
Hát, órajel limit alacsonyabbra húzással valószínűleg lejjebb vihető a terhelés alatti ugrás. Úgy tudom az elektronikák fogyasztása az órajel növelésével nem lineárisan nő, szóval az a 200MHz is odavághat.
Az smsc/LanXXX chip kapcsán egyik tesztnél arra gondoltak, hogy talán lehet (majd) mód letiltani annak, akinek nincs szüksége rá, mert például wifit használ. Ez eléggé fix fogyasztásnövekedést okoz. A betáp körüli változásra leszek majd még kíváncsi, mert mostmár elvileg okosabb, kapott oda is valami chipet.
Ilyesmire gondolok, hogy okos töltőkkel jobban kijön-e. Meg, hogy van e feszültségesés, mint ahogy a régi megoldásnál volt. Régebben inkább 5.2V körüli tápot szeretett, hogy ne essen be nagyon 5V alá.
(nekem egyelőre nincs tervben vásárlás, mert amire használom, arra elég a 2db 2-es és 2db első generációs, meg a zero.)
(#29677) wassermann
múltkor botlottam bele én is, azóta jött ki több is -
-
vargalex
félisten
A példából nem volt egyértelmű, mert azt írtad, hogy "pedig a logot létrehozza a hostname-mal". Nem figyeltem még a logokat, azt gondoltam, hogy csak akkor, ha hostname-val adod meg a hozzáférést.
Tovább olvasva a config leírását és egyéb manual-okat: valószínűleg be kell kapcsolni a hostname lookups paramétert is a samba config-ban.
A problémát az okozhatja, hogy indításkor valóban a DNS szervertől kérdezné meg a host-hoz tartozó IP címet (ami ugye nem tudja), viszont tényleges hozzáférésnél NETBIOS-on keresztül szerzi meg az IP-hez tartozó hostname-ot (vagy utazik a SAMBA protokollon, ezt nem tudom).
Elképzelhető, hogy érdemes a name resolve order paraméter értékét is úgy beállítani, hogy a bcast megelőzze a host-ot (azaz a NETBIOS a DNS lekérést), ahogy a példában is látszik. Bár, gyaníthatóan mivel a DNS szerver úgysem tudja megmondani a hostname-ot, így fallback-olni fog a NETBIOS-ra egyébként is.
-
azbest
félisten
Nekem két szolgáltatós router közül egyik sem tudja a mac-hez rendelést. Ezért kikapcsoltam rajtuk a dhcp szolgáltatást és helyette egy régi tp-link 841-es van openwrt/lede rendszerrel erre használva. De például egy olcsó nexx is remek erre [link].
Vagy a raspi-n is lehetne akár dhcp szolgáltatás, csak talán a hálózati dolgokat jobb céleszközön hagyni.
A segéd router simán csak lanon kapcsolódik a hálózatra. Nem saját magát reklámozza átjáróként, hanem megadható, hogy az igazi router címét reklámozza. -
Ja, hogy ja... Azt hittem mindegyik modem-nek egyforma a felülete/szolgáltatásai.
Megfordítani sem lehet? A routeren kikapcsolod a DHCP-t, és a Pi-n üzemeled be( ha már lúd, legyen kövér: tegyél rá egy reklámszűrőt is)? Persze ekkor szinte mindég futnia kell a Pi-nek. Esetleg egy eszközcsere a UPC-nél is segíthet.
-
apezka
aktív tag
Na engem, most kellően összekavartál...
A fix IP-t a gépeden állítsd-be, legyen az windows, linux, ios, android, kis kacsa... attól a UPC routeren attól még lehet DHCP-d, csak a gépen ne olyan IP-t állíts be ami a kiosztott tartományba esik! Így a PC fix IP-t már betudod állítani a Samba szerveren. Nincs szükséged a MAC címekkel vacakolni... -
Már miért kapna új IP-t a géped?
Ahogy a képen is látszik, alapból 24 óra egy IP cím bérleti ideje, ill. a DHCP Reservation menüpontban MAC cím alapján megadhatod, hogy a DHCP milyen IP-t osszon ki a klienseknek.
Vagy modem módban használod? Ez azt jelenti, hogy a SAMBA megosztást közvetlenük kiteszel az internetre?
-
-
kovbandi82
őstag
Ha az SD-re íratom akkor jó:
cat /proc/meminfo > /home/pi/info/mem.txt
Ha a hálózati meghajtóra akkor nem:
sudo cat /proc/meminfo > /media/cifs/bpi/mem.txt
bash: /media/cifs/bpi/mem.txt: Permission deniedDe így igen:
pi@raspberrypi:~ $ sudo su
root@raspberrypi:/home/pi# cat /proc/meminfo > /home/pi/info/1.txt
root@raspberrypi:/home/pi#Az a poén, a fájlt létrehozza, de üres
-
-
azbest
félisten
-
Valószínűtlen. Ez az "ipari" kártyák sajátja.
Ezeknek viszont megkérik az árát, 10k felett van egy 2GB-os. -
Egy-két
tag
Szia
Remélem sikerült a dolgot beállítani
Ha nem, akkor talán tudok jótanáccsal szolgálni:
Amit írtál TuneBlade Linux alapú AirPlay rendszerre elvileg korlátlanul, mindenféle 10 perces korlátozás nélkül tud hangot továbbítani, így szerintem ez egy tökéletes Windows oldali program számodra.
Más dolog hogy ha a Raspberry-n nem sikerült beállítani még egy működő AirPlay cuccot, akkor a DietPi nevezetű debian rendszer lesz a Te társad a dologban. Automatikusan feltelepíti és beállítja az AirPlayt neked, és nem mellesleg (Rpi 1 van neked ha jól rémlik) nagyon jól bánik az erőforrásokkal. Könnyű súlyú vagy hogy fordítsam
Itt egy link, tégy próbát vele:
http://dietpi.com/
Valamint ez a rendszer név beállításához és egyéb finom hangoláshoz, ha szükséges
[link]Ha valami kérdésed lenne, akkor szólj nyugodtan, nekem egy Pi 0 van, ha nagyon kell tudok próbát tenni a saját eszközön is
-
-
-
azbest
félisten
Igen ,ezzel valóban lehet szívni. De volt már itt ügyes megoldás a topicban, hogy csak a foglalt helynyi legyen a képfájl: [link]
Meg utólag is lehet particiót átméretezni. Bár valóban, én is futottam bele múltkor, hogy az új sandisk kártya kisebb volt, mint a régi. Az image-re meg azt mondta gparted ,hogy sérült a partició, bár lehet a gparted volt a hunyo, inkább gyorsan feltettem tiszta képet és táfordítottad azt az egy programot, amire kellett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest