- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Magisk
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
balaaazs
senior tag
válasz
Murdock1981 #41367 üzenetére
Onmagaban annyit nem toltok, hogy kelljen ilyen dedikalt medialejatszo, ha jol ertem a plex az. Boven eleg, ha amit leszed arra ra tudok kattintani, par nap mulva ugyis torlom...
es viszi rendes sebesseggel a torrenteket?
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #41342 üzenetére
Pi3b+ sd kártya + 3.5hdd: 10w
-
sztanozs
veterán
válasz
Murdock1981 #41331 üzenetére
Én próbáltam egyszer elfekvőben levő (nem túl sokat-)használt pendrájvval, kb fél évet bírt.
Szigorúan szvsz:
Sok függ attól, hogy a logolás ramdrive-ra megy-e (illetve mennyira vannak leszorítva a fájlműveletek). Lehet növelni a várható élettartamot, de jóval kevesebb lesz, mint egy sd kártya esetében (a pendriveok jelentős részét alapvetően nem erre a felhasználásra tervezték). Személy szerint max 1-2 évet adnék, de megjósolhatatlan, mikor omlik össze. -
_q
addikt
válasz
Murdock1981 #41302 üzenetére
Vannak gyári mini pc-k, amik all in one, persze meg van a hátránya, de olcsóbb is.
-
Márton
nagyúr
válasz
Murdock1981 #41303 üzenetére
"az ssd is ugyan abba a külső házba került."
access time, iops mond valamit? -
_q
addikt
válasz
Murdock1981 #41292 üzenetére
Teljesítményben mit tud a pi-hez képest? Nehéz sajnos x86-ot ARM-al hasonlítani, mert nem találtam még olyan oldalt, ahol hasonló programmal tudták tesztelni.
-
ReFleXx
addikt
válasz
Murdock1981 #40505 üzenetére
Papiron nekem is perfect, gyakorlatban kiakad neha csak villog a LED a kulsohazon es ilyenkor csak egy full powercycle segit.
Korábbi drive is igy kezdte, aztan csak felporgott es leallt folyamatosan.Hard Disk Sentinel for LINUX console 0.18.8675 (c) 2019 info@hdsentinel.com
Start with -r [reportfile] to save data to report, -h for help
Examining hard disk configuration ...
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : HGST HTS725032A7E630
HDD Serial No: TF645AY1HPW71L
HDD Revision : GHBZB550
HDD Size : 305245 MB
Interface : SAT Standard SCSI/USB/ATA
Temperature : 27 °C
Highest Temp.: 52 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 551 days, 13 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.
-
Davebowman
senior tag
válasz
Murdock1981 #36862 üzenetére
Ment pm.
-
válasz
Murdock1981 #36824 üzenetére
Ha a /home/pi/.bashrc-be írom, akkor csak akkor fut le, ha ssh-n keresztül belépek, nem?
Nem baj, betettem a /etc/rc.local-ba, ahol találtam egy ilyen sort:/sbin/iptables -t mangle -I POSTROUTING 1 -o wlan0 -p udp --dport 123 -j TOS --set-tos 0x00
Ez pontosan mit csinál?
Az rc.local-ba téve működik a dolog reboot után is. Tényleg ez a megoldás?
-
válasz
Murdock1981 #36815 üzenetére
Köszi!
Ugyanerre a problémára volt megoldás?
És arra, hogy mit csinál ez a parancs pontosan? És miért nem marad meg egyébként a beállítás?Update: nem működik. Csak akkor fut le, ha beSSH-zok, akkor is jelszót kér.
-
duffbeer
őstag
válasz
Murdock1981 #36635 üzenetére
Parancssor ->
dmesg
Hátha van valami error boot során.Esetleg egy syslog:
cat /var/log/syslog | grep rc.local
Vagy:
systemctl status rc.local.service
-
duffbeer
őstag
válasz
Murdock1981 #36630 üzenetére
Esetleg létrehozhatsz próbaképp egy egyszerű scriptet:
nano /home/pi/megasync.sh
#!/bin/bash
mega-exec sync
exitnyilván
chmod +x megasync.sh
Aztán rc.localba lecseréled a sort erre:
sh /home/pi/megasync.sh &
Nem ismerem a mega-sync-et, nincs személyes tapasztalatom, nem tudom tesztelni, csak ötletelek. Talán valaki majd többet tud, aki használja is.
dmesg-ben nem látszik semmi?
-
duffbeer
őstag
válasz
Murdock1981 #36628 üzenetére
rc.local-ba az "exit" elé írtad?
Esetleg a raspi-configban kapcsold be, hogy bootnál várjon a hálózatra.
Érdemes még dmesg-et átböngészned, hátha találsz valami hibát, amikor fut a parancs.
Vagy úgy futtatod a parancsot, hogy a kimenetet mentse logként egy fájlba, hogy lásd mi történik.
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #36602 üzenetére
Biztos jó, mert működik!
Köszönöm szépen!!! -
duffbeer
őstag
válasz
Murdock1981 #36599 üzenetére
Az alábbi fájlba tudsz az exit sor elé beszúrni indulás utáni parancsot:
sudo nano /etc/rc.local
A második kérdésed: crontabba az alábbi parancs:
find /utvonal/a/regi/fajlokhoz/* -type d,f -mtime +1 -exec rm -rv {} \;
Kis magyarázat:
Type d,f - keresendő mappa, fájl, vagy mindkettő. Hagyd el ami nem kell...-mtime +1 - 1 napnál öregebb fájlok, módosíthatod -mmin -re, ha perces pontosság kell.
-exec - utáni parancsot futtatja, a két kapcsos zárójel "reprezentája" a találatokat.
-
válasz
Murdock1981 #36570 üzenetére
Én SSD-re álltam át. Tisztában vagyok az előnyeivel, de őszintén szólva kicsit azért fáj, hogy 120 GB-ból 110 üres.
Mondjuk van hely a VL-re...
MaCS
-
Keem1
veterán
válasz
Murdock1981 #36479 üzenetére
Igen-igen, ezen a téren abszolút igazad van, ezt biza nem tudom vitatni.
Nyilván itt a gigabit ethernet lesz a szűk keresztmetszet. Viszont tényleg SSD párti vagyok, másrészt szeretném Pi-től függetlenül is használni.
-
Keem1
veterán
válasz
Murdock1981 #36477 üzenetére
Én SSD párti vagyok
Nekem fontos, hogy ne legyen benne mozgó alkatrész (-1 hibafaktor), legyen teljesen hangtalan, és ne terhelje a legcsekélyebb mértékben sem a Pi USB-jét. De a dologhoz hozzá tartozik, hogy nekem Pi 4 van, az USB 3.0, így az SSD sebességét ki tudom használni.
Nem olcsó az a 60 ezer forint, de dolgozó ember vagyok, kevesebb, mint a fizetésem 15%-a, szóval nem olcsó, de nem is vág földhöz. Azért ezt megengedem magamnakRáadásul tényleg nagyon ott van a Samsung T5, a cégnél mi használunk, csak kisebbeket.
-
válasz
Murdock1981 #36472 üzenetére
Gratula!
-
válasz
Murdock1981 #36415 üzenetére
Az attól függ, hogy szolgáltatói NAT mögött vagy-e vagy publikus az IP címed. Hasonlítsd össze a routeredben olvasható IP címet az itt láthatóval. Ha ugyanaz, akkor vagy telepítesz vpn szervert, vagy portot nyitsz a világ felé, utóbbi nem túl egészséges.
-
kutga
félisten
válasz
Murdock1981 #36416 üzenetére
Köszi, működik.
-
duffbeer
őstag
válasz
Murdock1981 #36177 üzenetére
apt install -f
Hátha segít. -get már nem kell az apt után.
-
válasz
Murdock1981 #36128 üzenetére
Ebben a fájlban
/etc/apt/sources.list
vagy ebben a mappában
/etc/apt/sources.list.d/
lévő bármelyik fájlban keresd a hibát adó url-t, és kommenteld/töröld ki.
-
válasz
Murdock1981 #35985 üzenetére
a strech-es parancssorokkal nem megy
Ezt egy többszörösen bővített mondatban is ki tudod fejteni? Gondolok itt arra, hogy milyen parancso(ka)t adtál ki, és milyen választ kaptál.duffbeer
Persze a kész megoldásnak is vannak előnyei, de ez mondhatnánk Kodi-soknak is, hiszen a Pi árából már lehet venni egy komplett Kodi-t is futtató médialejátszót. Ugyanakkor itt lehetőség van rengeteget tanulni, és úgy fog működni, ahogy én elképzelem. Nem mellesleg még n+1 dolga is képes a NAS funkciókon kívül. És biztonsági szempontból is csak egynek számolom (a RAID verziótól függetlenül) a háromból.
Lásd: ami nincs legalább három helyre elmentve, az olyan mintha nem is létezne -
_q
addikt
válasz
Murdock1981 #34659 üzenetére
Vagy Anydesk. Sikerült beállítanom amit kérdeztem tegnap, tehát jelszóval tudok belépni a célgépre úgy, hogy ne kelljen a célgépen a csatlakozás elfogadására kattintani.
Viszont a kérdésem akkor az lenne, hogy SSH vagy a Raspberry oldalán ajánlott VNC mikor hasznosabb?
-
Flowtation
őstag
válasz
Murdock1981 #34623 üzenetére
Király, köszönöm. Bár ha jól értelmezem, akkor nem kodi alatt használod. Ennek a részének még utána nézek.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Murdock1981 #34616 üzenetére
Lehet hogy félreértetted.
Nem azt írtam hogy nem csücsülhet az oprendszer az usb meghajtón, hanem hogy kell 1 kis varázslás hozzá + egy legfeljebb 256MB-os sd kártya indítónak.
pár hozzászólással korábban le is írtam a varázslást... -
_q
addikt
válasz
Murdock1981 #34617 üzenetére
Engem meg az érdekelne, hogy a teamview-er hogy tud futni? Amikor be akarok pl telefonról lépni, akkor kell egy "ok" a cél gépen, különben nem tudok csatlakozni. Legalább is Anydesk-nél így van, teamview-ert mostanában nem próbáltam. Hogyan lehet azt megoldani, hogy ne kelljen a célgépen leokéznom, viszont valami jelszót esetleg kérjen, ne tudjon bárki belépni.
-
Flowtation
őstag
válasz
Murdock1981 #34617 üzenetére
Szia!
Erről az online rádiós-transzmitteres megoldásról összedobnál egy leírást? Ha csak engem érdekel akár privátban is, persze ha mást is érdekel, akkor ide.
Köszönöm! -
zsolt_64
senior tag
válasz
Murdock1981 #34587 üzenetére
Pi3b+ _ra igen , mert meg van csinálva, nekem is van egy ilyen IS .
pi4 re még nem csinálták meg, meg kéne, eléggé egyértelmű hogy érdemes usb3-ra tenni az oprendszert...és akkor nem kellene az a varázslás amit fenntebb leírtam.
-
PistiSan
addikt
válasz
a PI4 sokat fejlődött LAN és USB portok területén, de hogy egy jól bejáratott boot folyamatot nem oldottak meg, hogy az új verzión is menjen, az elég vicces.
-
g.gergo
senior tag
válasz
De ezt pi4-el nem tudod megcsinálni, a kollégának meg olyan típusú van.
-
Hoffer
őstag
válasz
Sziasztok,
Szeretnék egy Raspberry Pi 4-et torrentek seedelésére, másra nem igazán lenne használva.
Melyik verziót érdemes vennem, milyen dobozzal és hűtéssel?
Magyarországi forrásból vásárolnék!Köszi!
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #33943 üzenetére
Nah, sikerült!
Úgy oldottam meg végül is, hogy a beállítások/main menu editorban létrehoztam egy radio elemet, ahova parancsnak megadtam a "vlc http://stream.radio1.hu/high.mp3" sort.
Utánna a /home/pi/.local/share/applications/radio elemet átmásoltam a /home/pi/.config/autostart-ba és működik is. Öröm és boldogságKöszönöm a segítséget!!!!!
-
pube111
senior tag
válasz
Murdock1981 #33943 üzenetére
Nyiss egy terminált.
nano startvlc.sh
Írd bele ezt:#!/bin/sh
sleep 10
vlc http://stream.radio1.hu/high.mp3
mentsd el (ctrl+o), zárd be (ctrl+x).
tedd futtathatóváchmod +x startvlc.sh
lépj be az autostart mappájába:cd home/pi/.config/lxsession/LXDE-pi
nézd meg, ott van-e az autostart fájl:ls
ha ott van, akkor jó helyen vagy, szerkeszd:nano autostart
írd a végére:@/home/pi/startvlc.sh
mentsd el (ctrl+o), zárd be (ctrl+x). -
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #33942 üzenetére
A vlc http://stream.radio1.hu/high.mp3 parancsot kellene végül futtatni.
Bocsánat a variálásért. És ezt hova kellene beraknom?
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #33941 üzenetére
Oké rájöttem, hogy kell parancssorból elindítanom. Márcsak az autostart hiányzik
-
pube111
senior tag
válasz
Murdock1981 #33937 üzenetére
Az autostarton én így csináltam.
Csináltam egy mappát startup néven, és oda pakoltam azokat a bash fájlokat amiket indítani akarok.
Majd a home/pi/.config/lxsession/LXDE-pi/autostart fájl végére beillesztettem az elérési útjukat így:@/home/pi/startup/start_deluge.sh
@/home/pi/startup/start_deluge_web.sh
@/home/pi/startup/start_ums.sh -
pube111
senior tag
válasz
Murdock1981 #33937 üzenetére
Valami ilyesmi megoldás lehet:
mplayer http://radio.ip:port
Bash script autostartba. -
válasz
Murdock1981 #33182 üzenetére
Winyónál az írások száma effektíve végtelen lehet. Legalábbis a NAND sok nagyságrenddel korábban pusztul meg, pláne, ha a wear leveling nincs a csúcson.
Itt javasolják a naplózás kikapcsolását/effektíve ext2-re visszatérést. Mennyi írás lehet ez egyáltalán?
-
pube111
senior tag
válasz
Murdock1981 #33177 üzenetére
Ha a hdd-n van az os, akkor sokkat többet pörög. Az se jó.
-
válasz
Murdock1981 #33169 üzenetére
Tudtommal két usb forrás között megy a raidelés, de úgy nemigazán, hogy az egyik a kari a beépített olvasóban van. Tudom, ez csak 7/24 nyúzott gépecskéket érint.
-
válasz
Murdock1981 #33167 üzenetére
Beépített olvasó és usb-sre dugott között tudsz raid1-et csinálni
?
-
válasz
Murdock1981 #33109 üzenetére
Egyrészt ugye egy dolog mi van rá írva, egy másik hogy mit tud. Ugyanakkor simán elképzelhető, hogy
- azt az 5V 2A-t is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudja kiadni magából. (pl. az adatbuszra kötött ellenálls(ok) meglétét vizsgálja)
- azt a 2A-t, csak a másodperc tört részéig, a hirtelen nagy terhelést okozó csúcsokban képes kiadni, alapból ennél jóval kevesebbpre képes.(mint az erősítők zenei csúcsteljesítménye (PMPO))
- a tápegység kimenetén megjelennek olyan (a működéséből adódó, vagy a 230V-os hálózatból érkező) zavaró komponensek, amik bizonytalanná, adott esetben lehetetlenné teszik a Pi működését. -
válasz
Murdock1981 #33109 üzenetére
Nna, ezt élőben tudom neked holnap tesztelni, miután meghozta a postás a gépet. Van még otthon egy ősöreg gopro töltő, ami elvileg tud 2A-t, nagyon remélem nem leszek rászorulva, míg megjön a Banggoodról egy normális Blitzwolf...
A +0.1V számíthat valamennyit a hatékonyságban...
-
válasz
Murdock1981 #33097 üzenetére
Ja igen, a másik zsákutca a telefonok "gyors" töltője. Ezek a töltők intelligensek, megpróbálnak "beszélgetni" a rádugott eszközzel. Ha nem megfelelő választ kapnak, sima 0.5(1)A-es tápegységként működnek. Csak akkor adnak ki magukból nagyobb energiát (akár 2-3A-t), ha úgy érzékelik, hogy egy mobil eszköz van rájuk kötve. Ez lehet az USB adatbuszra kötött ellenállás, amivel fix magas vagy alacsony logikai szintre húzzák az adott lábat, de lehet tényleges kommunikáció a készülékbe épített töltőelektronikával.(Pl. ezért sem jó mindenféle USB kábel a telefonok töltésére. A "töltő" kábelekben gyakran nem kötik be az adatbuszt, ezzel anyagot spórolnak, de pont emiatt nem is engedi a töltőt kommunikálni a telefonnal, ami megakadályozza gyorstöltés bekapcsolását.) Ilyen esetekben nem az áramerősséget emelik, hanem a feszültséget (akár 12-20V-ra!). Míg mobiltelefonok gyorstöltői ezt szépen lekezelik a Pi nem tud vele mit kezdeni, nincs erre felkészülve. A Pi tápcsatlakozón keresztül semmilyen információt nem ad a tápegységnek. Ilyenkor a gyors(okos)töltők, átkapcsolnak alap tápegység módba, ekkor az USB 2.0 szabványban megadott 500mA (vagy valamivel többet) tudnak csak kiadni magukból.
Ezért nem jók az okos (telefon) töltők a Pi-hez. -
kovbandi82
őstag
válasz
Murdock1981 #33097 üzenetére
Blitzwolf 5V/2.4 A dual portos töltőt használok Aukey kábellel Rpihez és tökéletesen működik, a Samsung 2A-es töltőre panaszkodott, viszont egy másik Rpi egy másik Samu töltővel vígan elvan. A második Rpimet Aukey 2.4A töltővel használom ugyanolyan kábellel. Szerintem ezt a mivel tápláljuk az Rpi dolgot nem kell ennyire túlmisztifikálni. Jó minőségű minimum 2A táp + jó minőségű kábel elég neki. Ha vinyót dugsz rá aktív hubot használj és kész.
-
válasz
Murdock1981 #33065 üzenetére
Ilyeneket ne írj, tanácsolj a többieknek mert fura legendák lesznek belőlük. Nincs olyan, hogy 5V-os meg 5.2V-os tápegység. Kétféle 5V-os tápegység van:
- ami el tudja látni a Pi-t árammal
- ami nem tudj ellátni a Pi-t árammal
Semmi köze ahhoz, hogy ez most 5V, vagy 5.2V. 5%-os tűrést feltételezve 4.75 - 5.25 között bármi jó lehet, ami megfelelően stabil, szűrt. Természetesen üresjáratban a kapocsfeszültség magasabb a névlegesnél, és terhelés hatására eshet pár tized V-ot. Ez teljesen normális jelenség így működik a fizika. A baj akkor van amikor annyi energiára van szükség, amit a tápegység már nem tud leadni. Ekkor bezuhan a kapocsfeszültség, megjelenik a kis szivárvány, vagy csak lefagy, esetleg el sem indul.
A kínai filléres gagyik tengerében könnyen belefut az ember olyan tápegységbe, ami nem megfelelő a Pi számára, hiába van rámatricázva 3A. Ha az elektronika erről nem tud, és még 1A-t sem tud kiizzadni magából, nem lesz jó. A másik hunyó lehet maga a kábel. Hiszen azon is szeretnek spórolni. Nem jól vezető anyagból kis keresztmeszetű vezetőt használnak. Tehát hiába van egy erős jó minőségű tápegységed, ha gyenge a kábeled, az ellenállása miatt eshet rajt akkora feszültség, hogy szivárványozik, el sem indul, vagy bizonytalanul a Pi. Ha a tápegység USB csatlakozós, és nem beépített vezetékje van, a kábelt, ill. magát a tápegységet ki lehet mérni az USB portra dugható feszültségmérővel. -
válasz
Murdock1981 #33075 üzenetére
Csak azt láttam, hogy bordával 53-55fokos volt.
-
válasz
Murdock1981 #33046 üzenetére
És ez miért baj? Erre van tervezve. 85°C-nál kezd csak throttling-olni. Addig normál üzemnek minősül. Túl van kicsit tolva ez a hűtés téma. Ha rendeltetésszerű használat során eléri a 85 fokot, először is visszaveszi az órajelet, másodszor jelez, ha tv-re van kötve, kis hőmérő ikonnal a képernyő jobb felső sarkában. Na akkor érdemes hűtésen gondolkodni, és még akkor is simán elég lehet egy passzív hűtőborda.
-
bence092301
tag
válasz
Murdock1981 #33052 üzenetére
Mivel jobb az hogy 5,1volt?
+ LE alatt meglehet oldani hogy még plusz wifi ruternek használjam a készüléket?
-
válasz
Asszem nézek valami komolyabb passzív bordát rá, én csak passzívban gondolkodom egyelőre...
-
bence092301
tag
válasz
Murdock1981 #33048 üzenetére
Amúgy powerbankról lehet üzemeltetni?
-
bence092301
tag
válasz
Akkor érdemes ventillátort venni bár amúgy is akartam venni. Nem hangos?
-
válasz
Murdock1981 #33041 üzenetére
Lehet végül lítium lesz, full-service nimh megoldás nincs a piacon (ma majd egész nap azt kerestem), barkácsolnivaló meg bőven van ezen kívül.
-
válasz
Murdock1981 #33023 üzenetére
Ugyanúgy lítiumos, de feleakkora a kapacitása, mint a V8-nak.
#33024: láttam ezt is
. Jó, és pont a napelemes megoldás érdekel
Épp van is itthon 10db-os AA tartó és egy rakás eneloop.
-
bence092301
tag
válasz
Murdock1981 #33025 üzenetére
Láttam olyat is hogy még egy napelem is rá van kötve valahogy. Bár ez szerintem nekem fölösleges de jo kis kütyü mert napelem lesz a házon 😁
-
bence092301
tag
-
bence092301
tag
válasz
Murdock1981 #32993 üzenetére
De nem.okos a tvm ezért szeretném így meg csinalni csak nem tudom hogy ha OMV T felrakom az maga egy operációs rendszer nem? Arra hogy rakhat9k kodit?
-
válasz
Murdock1981 #32970 üzenetére
Gondoltam rá, csak az ugye alsóhangon +1W, ami napi 24 órában már infrastruktúrabővítést (nagyobb napelem+nagyobb akksi) kér, ráadásul a winyók sem élnek örökké.
RAID1-es megoldáson gondolkodom, azért annak az esélye, hogy egy héten belül pusztuljon meg két kari elég kevés. Elvileg raid1ben a rendszernek zavartalanul kéne továbbfutnia, ha az egyik kari beadja a kulcsot.
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #32919 üzenetére
Image kiírására linuxra is van etcher, nekem ez jött be a legjobban.
-
válasz
Murdock1981 #32898 üzenetére
Mutasd meg most hova töltenél, és annak a könyvtárnak(+incomplete ha be van állítva) a jogosultságait, és tulajdonosát. (ls /könyvtár/neve/ -la)
A transmission természetesen csomagkezelővel leszedheted, és újrarakhatod, de 99%, hogy nem az a gond.
A Mint lemezkép íróját nem ismerem, de a dd a barátod:
dd if=/itt/az/image.img of=/dev/sdx bs=4M status=progress
az sdx az SD kártyához tartozó azonosító (az lsblk parancs segít beazonosítani) -
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #32898 üzenetére
Magát a transmission lelehet törölni és újra telepíteni?
-
válasz
Murdock1981 #32894 üzenetére
Egy kis olvasnivaló, +[link], [link],...
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #32893 üzenetére
És most már az eredeti helyre sem hajlandó tölteni.
-
sztanozs
veterán
válasz
Murdock1981 #32891 üzenetére
jogosultságokat kell megnézni, vsz pi:0 a könyvtár jog. Át kell takni transmission-ra és rögtön tölt rá:
[link] -
ht42
senior tag
válasz
Murdock1981 #32849 üzenetére
Szerintem csak nyomtatószerver kell neki - de ezt majd ő megmondja - akkor meg elég egy grafikus felület nélküli oprendszer, amit Putty-al reszelget. A Raspbian kötelezően grafikus? Mert ha az, akkor meg elég egy OSMC.
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #32844 üzenetére
Még annyit hozzáfűznék, hogy a chromiumban kiválóan és egyszerűen belehet állítani a cloudprintet, így mobilról is simán lehet nyomtatni bárhol is vagy. Asszonyt szivattam, mikor délutános voltam, tudtam mikor fekszik és nyomtattam neki melóból a szerelmes képeslapokat
-
MrDerekas
addikt
válasz
Murdock1981 #32844 üzenetére
Ezer köszönet! Ha összefutunk valaha, betemetlek csokival, sörrel, kávéval
Mentem a dolgot és beszerzem a vasat. Na meg tanulok amíg megjön a cucc. Köszönöm!
-
MrDerekas
addikt
válasz
Murdock1981 #32841 üzenetére
Akkor te vagy az emberem
Estefelé kérdezgetek.
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #32732 üzenetére
-
sztanozs
veterán
válasz
Murdock1981 #32552 üzenetére
A dupláját vitte el a routerem kb 2 évig (RT-AC56U), amiben kevesebb a memória és gyengébb a proci.
mod: (#32536) imSG - Pontosabban visszaolvasva mégiscsak válasz az eredeti kérdésre
-
Davebowman
senior tag
válasz
Murdock1981 #32525 üzenetére
Nos, valószínűleg a táp volt vacak, mert most stabil több napja!
-
kenand
veterán
válasz
Murdock1981 #32426 üzenetére
Igen az volt a gond, alapban OSMC és LibreElec esetén is USA wifire van állítva így nem látja a 12-13-as csatornákat.
Idétlenül viselkedett nálam is, nem látta a belső wifit, ha rádugtam egy sticket ment, majd egyszer csak meglátta a belsőt is, de újraindítás után megint eltűnt...12-re volt állítva a 2.4Ghz-s háló az egész házban és melléképületben. (az volt a legtávolabb a szomszédtól). Nem tudtam, hogy USA Wifi nem látja a 12-est.Nem túl satabil nekem sem, pedig már Domoticz nem is fut rajta, csak MQTT bróker, BLE-MQTT és Miflora MQTT gateway, így is időszakosan elérhetetlenné válik és csak az áramtalanítás segít.... Monitor nins rajt nem tudom mibe fagy bele...(vagy csak a wifi tűnik el...)
-
files32
tag
válasz
Murdock1981 #32426 üzenetére
Köszi, próbálom.
-
azbest
félisten
válasz
Murdock1981 #32404 üzenetére
Mivel a processzor generál adatot, amit kiküld az usb-n át. Ha usb háttértárról próbálod, vagy hálózatról (pl netrpl nasra), akkor mindjárt feleződik. Az sd kártyáról esetleg még elérhető lenne, de ott meg az sd kártya vezérlő a szűk keresztmetszet és nem jó neki a sok írás
-
shtirley
tag
válasz
Murdock1981 #32400 üzenetére
-
kenand
veterán
válasz
Murdock1981 #32398 üzenetére
Én egy Pi 3-nál is gyengébb gépet használtam évekig, de manapság már USB3-ra építenék, mivel az is elérhető már (az sem drágább) (natív -nem USB hidas SATA nem igazán érhető el olcsó árszegmensben)
Sőt évekig okosított router volt (egy ASUS WL 500G Oleg fw-vel, majd TP-link 1043)
Persze ha van a polcon egy Pi az is befogható, de ha most áll vásárlás előtt, lehet van jobb alternatíva... -
Zoly75
aktív tag
válasz
Murdock1981 #32332 üzenetére
Rágugliztam, meg is csináltam.
Nem akart működni, aztán többször próbálkoztam, csak nem akart működni, majd egyszer csak mégis.
Ezután volt olyan, hogy a reboot nem ment, csak, ha áramtalanítottam előtte.
Aztán csak összejött, de egyrészt sokkal lassabban boot-ol, sokkal lassabban update-el.
És ráadásul a HDD-t újraparticionálta, így egyrészt elvesztek az adatok, másrészt nem tudok így most rá NTFS particiót is csinálni. -
válasz
Murdock1981 #32332 üzenetére
És a sima 3B USB-bootosítása valóban meghagyja a mSD-s bootolást? Elég ellentmondó információkat hallok erről.
MaCS
-
Zoly75
aktív tag
válasz
Murdock1981 #32308 üzenetére
Hogy csináltad meg, hogy HDD-ről boot-oljon?
Próbálom én is, de nem megy. -
válasz
Murdock1981 #32314 üzenetére
Nem kis birkózás lesz: [link]
Elég régi bejegyzés szerint minden bekapcsoláskor fel kel tölteni rá a firmware-t, és az USB nyomtató támogatás nincs a kernelbe forgatva. Azóta sokat változott a világ, lehet hogy neked már menni fog. -
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #32313 üzenetére
Sikerült, én voltam a láma. Viszont nem akar működni a hp1020-am vele
-
Zoly75
aktív tag
válasz
Murdock1981 #32308 üzenetére
3b
-
válasz
Murdock1981 #32213 üzenetére
Hogy néz ki a konfig fájl mappára vonatkozó része?
Kér user/pass párost? -
darkhorse
tag
válasz
Murdock1981 #32213 üzenetére
Protokoll verziónak mi van beállítva (/etc/samba/smb.conf)? Win10 alól smb1-es megosztáshoz már nem tudsz csatlakozni.
-
JohnDoe_Hun
tag
válasz
Murdock1981 #32209 üzenetére
Persze nem ördögtől való a raspbian de nálam elkezdtek előjönni a hibák, nyűgök. Vinyó fel-le csatolás, szerver nem indulás, újraindulgatás úgy h nem változtattam semmi olyan dolgon ami ezt eredményezné. Amire nekem kell, Torrent+media lejátszás+smb arra a kodi több mint tökéletes.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Murdock1981 #32206 üzenetére
-
cinemazealot
addikt
válasz
Murdock1981 #32201 üzenetére
és Cold5
Ha kintről akarsz hozzáférni egy eszközhöz, mindenképpen kellhet egy dinamikus domain név (hacsak nem változik nagyon ritkán az IP címed, és kapcsolódsz az otthoni netedhez azon keresztül). Dinamikus domain nevet pl. a noip.com-nál lehet regisztrálni (én anno itt tettem), amihez vagy a router-ed köszön be rendszeres időközönként (ha tudja kezelni a protokollját) vagy bármelyik a belső hálódon 24/7-ben üzemelő géped, amin futtatod a noip frissítő kliensét (linux, win, mac). Ezzel a domain szolgáltató hozzárendeli az IP címedhez az Általad kiválasztott domain nevet, így ha a internet szolgáltatód meg is változtatja az IP címedet (szokása), de mondjuk ez a szkript 5 percenként fut, legfeljebb 5 percig nem lesz az otthoni hálózatod elérhető domain név alapján a világ bármely tájáról.
Ha ezzel megvagy, valószínűleg szükség lesz egy a router-en beállított port forwarding-ra (port továbbításra) is, ami azért kell, mert a domain-nel csak a hálózatodat (a router-edet) éred el, de magát a belső hálózaton lévő gépe(ke)t nem. Ha viszont a domain mellett egy portot is megadsz, azt ráirányíthatod az egyik belső hálón ülő géped valamelyik szolgáltatására. Nálam pl. a Deluge teljesít szolgálatot, aminek van egy web-felület szolgáltatása is (elérhető asztali alkalmazásként is, és szerver daemon-ként is, utóbbi kezeléséhez érdemes feltenni a webes felületet). A web-szerverek általában a 80-as porton szoktak figyelni. Ha a router-eden lévő port forwarding-ot úgy lövöd be, hogy pl. kintről a 9999-es portról legyen az otthoni gépeden futó Deluge felülete elérhető, akkor a router-en a nyilvános 9999-es portot kell ráirányítani a gép belső IP címére és 80-as portjára. Egy webes felületet pedig bármilyen platformról, akár mobilról is elérhetsz, nem kell hozzá dedikált app.
-
JohnDoe_Hun
tag
válasz
Murdock1981 #32201 üzenetére
Nekem is. Viszont én még sosem próbáltam csak leírásokat olvastam róla. Az tuti h belépsz a modembe és ott a haladó beállításoknál lehet kiválasztani a ddns-t. Azon belül pedig a szolgáltatókat lehet legörgetni. Kiválasztasz egyet majd regisztrálasz náluk. Onnan már megy minden maga után. Nem lehet bonyolult.
-
JohnDoe_Hun
tag
válasz
Murdock1981 #32199 üzenetére
Kell választani egy ddns kiszolgálót (regelni kell) akit elérsz majd bárhonnan és azon keresztül a pi-t. Nézd meg h a modemed melyik szolgáltatót támogatja.
-
rosejbli
senior tag
válasz
Murdock1981 #32194 üzenetére
Ahhoz asszem a routeren kell valamit bűvészkedni. Talán ddns beállításoknál.
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #32194 üzenetére
Fájlkezelő
-
Vodike
tag
válasz
Murdock1981 #32187 üzenetére
Szívesen, bár erősködtél, hogy azt régóta kiírta...igen, mert rossz tápot használtál :-)
-
Murdock1981
tag
válasz
Murdock1981 #32172 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget, tápcsere megoldott mindent! :-) Találtam itthon egy 5V2A tápot aminek a kapocs feszültsége 5.2V, forrasztottam rá micro usb csatit és egyből jó volt minden. Nincs villám jel, a piros led folyamatosan világít még 10watt terhelésnél is (tudom ez a max, amit bír a táp, 3 eszközön játszottam filmet plexről, plussz egy torrent letöltés) és a sebessége a rendszernek is nagyságrendekkel megnőtt. Köszönöm szépen mégegyszer.
-
files32
tag
válasz
Murdock1981 #32177 üzenetére
5,1 Volt.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Murdock1981 #32175 üzenetére
Pedig érdemes tápot cserélned...
ctrl-d-vel tudsz tovább menni egyébként, azt is írja. -
Vodike
tag
válasz
Ott írja, cserélj tápot!
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Alacsony a tápfesz.
-
válasz
Murdock1981 #32128 üzenetére
Mi nem stimmolt eddig?
DopeBob
Ilyenkor meg tudod nézni a hibanaplót? Ha jól rémlik openelec is ad rá lehetőséget.
Amikor megszűnik a hálózat, a csatlakozó ledjei tovább világítanak, villognak(és a routeren)?istvankisss2
.... natív 24bit/192kHz audio kimenet ... Spotify és internet rádió kellene
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged