- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- iPhone topik
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
Aktív témák
-
nfsu17
veterán
Azt hittem pedig mindent elmondtam.
Majdnem minden írásomban leírtam, hogy csak a középső AF aktív lassan már egy éve, mivel mikor mind akítv volt, össze-vissza volt éles a kép, hol itt, hol ott, néha égre ment, és homályos lett. Azóta használom csak a középsőt.
Látom, hallom hogy az AF ''beállt'', ezután lövöm el a képet.
''Ha a középső fókuszpont aktív és le is pittyen,meg látod is,h felvillan akkor tök mind1,h mi van előtte,mellette,mögötte.Az lessz éles ami középen van.''
Ha ez nálam így lenne mindig, most nem is írtam volna ide.(tudom, hogy mindig úgyse lesz pontos, és nem oda lő, ahova én akarom...lásd előzőekben)
''Tesztelés'' alatt volt a téren/füvön egy kutyás csaj. Néha jó lett a kép, néha nem (inkább nem...sőt a kutyáról egy éles kép sem lett, pedig nem is nagyon mozgott, és a záridő sem volt gond, mert bő 1/400 fölött volt mindig).
De tényleg nem rabolom az időtöket, majd csak lesz vhogy.
-----------
nem, 3m-en volt
[Szerkesztve] -
Pompi
nagyúr
''Azt hiszem nem a te kérdésedre válaszoltam.''
Most gondolom azt hiszed, hogy valami frappánsat válaszoltál, pedig nem.
Jó lenne ha elgondolkoznál mielőtt _bárkinek_ ilyet szólsz be.
Ez egy fórum. És amig publikus kérdés hangzik el addig bárkinek szíve joga, hogy reagáljon sőt akár a reakcióra is reagálhat bárki. Ha azt akarod, hogy 3. fél ne válaszoljon arra amit írsz akkor azt privátban megteheted.
A ONtopic részéről még annyit, hogy legalább írd oda, hogy _szerinted_ mielőtt megvezetsz egy fotózásban kevésbé járatos valakit. Mert minden bizonnyal azért árulja nem kevés sikerrel a Canon ezeket az obikat (a 28-135-öt pl. már tíz éve - és nyilván ennek sikertelensége miatt vezették be pár éve ennek az 1.6-os szorzóra igazított változatát a 17-85-öt) mert felesleges bele az IS - persze ezt mindig az olyanok mondják akik még nem használtak hosszú távon ilyet és a fejükbe verte valaki, hogy az IS-nek csak teleobjektíveknél van jelentősége. -
Pompi
nagyúr
''A képstabi ebben a tartományban teljesen felesleges''
Jópárszor átmentünk már ezen a témán. Nem írnám le újból ugyanazokat a dolgokat, de újból megjegyzem, hogy szerintem ez egyáltalán nem így van.
Az tény, hogy a 70-200 mellett nagy az átfedés, de most nem csak erről volt szó. -
Zoroaszter
csendes tag
Jaja,én csak egy példát írtam tényleg a 70-200-ról arra,hogy később például azt vehetne,ha összegyűlik rá a pénze,vagy szüksége esz rá.
Nekem egyébként ilyen 75-300-as telém van,még apám régi objektíve,ő most egy Sigma 150 mm-es macro-t használ.De én nagyon ritkán telézek.Pedig régebben sokat szoktam,szerettem én is madarakat fotózni,de már jó,ha évente 5-ször előveszem a telémet.Na jó azért lehet,hogy annál gyakrabban.
-
Hydra SR
addikt
Igenis értettem
Nem vagyok még türelmetlen, csak nézelődöm, érdeklődöm. De közben azért is fontolgatok egy olcsóbb obit, mert ha kifogok egy olyat amit pár hónap múlva számottevő veszteség nélkül tovább tudok passzolni, azon megtanulhatom, hogy kb. mit kell/lehet elvárni egy dslr zoom telétől, mi az ami nekem kell, plusz kipróbáltam azt is. Apróhirdetésben, alkudozásban meg már jelentős rutinom van, félig-meddig ebből élek, legalábbis a fotózásomat tutira az fedezi
csak az objektív árakkal nem nagyon vagyok még tisztában, és nem akarok drágán valami vacakot venni ami használatra sem jó nekem és eladni sem lehet. Így hát kérdezek sokat
Például azt sem tudtam, hogy nem minden USM FTM.
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
-
Hydra SR
addikt
De rá tudok, csak kb. ennyit gontoltam szánni egy olyanra, amit nem túl sokára lecserélek. De megfontolom, ha olyan válaszokat kapok amik ezt megerősítik
A 300mm nem ártana, a Fujin élveztem a 370mm ekvivalenst amikor arra volt szükség, sőt, néha kellett volna még egy kicsi. A 200mm meg ''csak'' 320 ekv., a 300 meg 480, és én is szeretnék madarakat fotózni. Tükörrefissel meg pláne nem árt az ilyesmihez a nagy tele mert ha elsőre nem sikerül, elrepül a madár a csattanásra, ha közel vagyok
Miért baj, ha a frontlencséje elforog?
Hogy érted, hogy az USM csak parasztvakítás benne?
szerk: hja, hogy az USM-nek nem kéne elforgatnia a frontlencsét fókuszáláskorakkor ez hogy lehet?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
nfsu17
veterán
Köszi!
Nagyon örülök (de hüle vagyok), hogy nem csak nekem van bajom vele.
Biztos ez sem általános eset, (mint pl a 6131-es telómmal, ami zsír jól működik, közben kismillióegy helyről hallom vissza, hogy használhatatlan), ebből is vannak jobb és rosszabb szériák. Nekem ez jutott. Ettől függetlenül ennyi, és ekkora bajom nem volt vele, mint ahogy barátodnak, az esetek 5-10%-ban rossz csak, amit most már el kell viselnem.
Megnyugtató, hogy a váz legalább jó (remélem), mert kezdtem lemondani a fotózás élményéről, mondván, hogy haverom sony H-valahánya 5MP-el szó szerint lealáz.
De szerencsére mostanában már kezesbárány, alig hibázik, és a tavasz közeledtével már jön újra elő a fotózás iránti vágy (igen, ebből leszűrhető, hogy nem vagyok vérbeli fotós, hogy télen is fotózgassak, bár ha lenne hó lenne mit, de így nagyon keresni kell a témát, és ahhoz most nincs kedvem), és ha meglesz a 70-200-am, akkor remélem egy új dimenzió jön elő a gépből, és minden más lesz mint most, le se fogom tenni a gépet.
(azon is gondolkodtam, hogy beadom Camera kft-be, nézzék meg a vázzal minden rendben van-e, de aztán rájöttem, ha váz lenne a difi, akkor alig készítene jó képet, most pedig pont fordítva van, ritkán készít rosszat, azt meg ráfogom az obira)
Vagy mégis adjam be még tavasz előtt, míg garis, szerintetek tényleg megnézik, vagy csak elkérik a pénzt?
--------------
Igen, igen, végülis persze jobb, csak én nem vettem annyira észre.
Az autofokusz gyorsaságát az elhiszem, az egész jó.
A képeket nagy tisztelettel elfogadnám, lenne mihez hasonlítanom.
Ha lehet nem RAW-ból legyen mentve, hanem a gép által készített. Köszönöm.
[Szerkesztve] -
-
Flashy
veterán
nem is mondta senki hogy a 150es obi lesz 300as, de a kettő elkészített kép között nem lesz különbség, ugyanaz fog látszani rajtuk (feltételezzük, hogy megfelelő minőségű mindkét objektív. stb), és a fényképezésben meg ez a lényeg. (300-as obival se ''jött közelebb'' az Eiffel torony, csak olyan mintha.)
-
ThufirHawat
senior tag
''Tehát ha valami messze van akkor ahoz 300mm kell és nem elég a 150xCrop.''
A kettőnek pont ugyanakkora a látószöge, ugyanakkora mélységélességet ad... Nem értelek... Ha minkettő optika feloldóképessége meghaladja az alattuk lévő szenzor pixelméretének dupláját (az RGB szűrő miatt), akkor az optikai hibákat leszámítva azonos képet adnak (csak a 4/3-hoz kevesebb fény kell).
De szerintem tök feleslegesen vitázunk evidens dolgokról. Pont a témába vág, tessék elolvasni: [link] -
Flashy
veterán
lehet hogy értem
a cropos kisebb képet rak, de kisebb érzékelőre, a képen látható dolog ugyanakkora lesz (vagyis a 2x150 az mégiscsak 300), de az ugyanolyan képminőséghez a cropos obijának jobb minőségűnek kell lennie, az érzékelőjének meg feleannyira zajosnak. ha ezt akartad mondani, akkor igazad van
-
Hát azért ez nem teljesen így van, mert van azért látószög is a világon. Vagy akkor mi van pl. a kompakt Pana FZ30-as 420 mm-jével. Mert az is csak átszámítva 420, valójában csak 88, oszt mégis nagyon közel van, amit 420-on lefényképez
Vagy megfordítva. Mi történik, ha egy nagyformátumú obit nézünk?
A 36 mm-es filmkocka nem egy természeti törvény, csak épp véletlen akkorára csinálták... -
Dtomi
őstag
De akkor ne ezeket a képeket linkeld be légyszives és ne írd oda hogy csöpögött a photoshoptól mikor ott virít a nagy PS CS2 felirat a pentacron exif adatába amúgy meg igen ahhoz képest szép képe van és valószínű tud is fotózni az illető mert MF-el ilyen szépen eltalálni nem semmi!!! Az ismerősödnek AF-el se seikerült. És ezt ne vedd veszekedésnek itt senki nem veszekedett eddig se.
-
Dtomi
őstag
Te most be akarod nekem bizonyítani, hogy ilyen szar az 50-500 mikor nincs exif adat a képen ráadásul meg van Photoshoppolva ez a két kép.? Ha írsz valamelyik kompakt topikba külömb képet csinál ebben a pillanatban bárki akinek van otthon kanária és ugye az se mind1 kinek a kezében van a hegedű. Ha képeket akarsz nézegetni [link] innen szemezgess. vagy nézd meg az én állatkertes képeimet és hasonlítsd össze ezzel a focissal.
-
ThufirHawat
senior tag
Így van, ez igaz.
A veszteség kétszeresen is jelentkezik:
1.: Élességet veszítesz, főleg a széleken, ahol a legerősebb a módosítás.
2.: Látószöget is veszítesz a széleken, főleg a sarkokban, ami eléggé megnehezíti a komponálást.
Persze ezektől függetlenül a Zenitar az egy eltalált objektív, bár egy-két darabbal (Soósék szerint) azért voltak minőségi problémák. Az enyém mindenesetre hibátlan volt.
Na mindegy... Várjuk a képeket!
[Szerkesztve] -
-
Smogus
őstag
-
Stitch
őstag
Az említett Helios egy 50-es alapobi? Amúgy 50mm alatti, digin is jól rajzoló MF objektívet szerintem nem nagyon találsz..35mm alatt meg semmiképp (kivéve a Zenitar 16/2,8-at). A Flektogon 2,4/35mm-esről jókat hallani, ennek 56mm körül van az ekvivalens gyujtótávja aps-c-n.
-
ThufirHawat
senior tag
Vannak rejtett gyöngyszemek, de főleg a tele tartományban. Már volt róla szó, hogy miért... Én tegnap vettem egy Soligor 400/5.6-ot, EOS adapterrel, 27,5e Ft-ért. Természetesen MF. Teszt kb. két hét múlva. Magam is kiváncsian várom.
Egyébként nem olyan nagy gáz a Sigma, csak ki kell próbálni, mert darab és darab között iszonyat különbségek vannak. -
ArthurMiller
senior tag
-
Stitch
őstag
Nálam kölcsönben volt egy hasonló batár állat; [link] (sajnos bemozdult). Az egy Sonnar 300 f/4-es volt, sajnos a vele készült képeket nem találom. Annyit viszont tudok, hogy meglepetésemre nem adott jobb képet, mint a saját, harmadakkora (f/5,6 miatt) 300-as Tokinám, még f/5,6-nál sem, pedig az a Tokinának teljesen nyitott rekeszt jelent. A Sonnar ''gyenge'' teljesítménye, valószínű az enyhe belső gombásodásnak köszönhető. Az biztos, hogy ezekkel a régi 300-asokkal készült képeknél elkerülhetetlen az utólagos élesítés.
-
Stitch
őstag
Először is kösz, hogy feltetted. Emulátort használtál? Nagyon kicsi a mélységélesség, szerintem néhány helyen félre is ment a fókusz..pl a pentacon f8-asa láthatóan rosszabb mint az f5,6-os, vagy bemozdulhatott? Mindenesetre a lényeget ki lehet hámozni. Hadd találjam ki, munkarekesszel dolgozol? F8-nál rendszerint fölé mér a gép (ami egyébként teljesen normális).
Egy kistelét én is szeretnék beszerezni..de valami nagy fényerejű kéne. A Nikonnak van egy f/2,5-ös 105-öse, ami állítólag nagyon szépen rajzol, vagy egy 85 f/1,4-es (aminek az árából már AF obit is lehet venni
). Egyébként a Sonnar 135 f/3,5-öst és a szintén Sonnar 200 f/2,8-ast, meg a Minolta MD 200 f/2,8-ast mondják nagyon jónak.
-
ArthurMiller
senior tag
Elfogadható választásnak írják több tesztben is, de különösebben nem dicsérik. Szerintem jobban járnál, ha tovább néznél Tamront. A minap láttam egy gyárilag kalibrált példányt hirdetni 75k-ért. Komolynak tűnt az eladó is, az albumja egész korrekt volt a weben. Csak sajna már nem találom a hírdetést. Az optoform-nál 100k körül van új, ami persze garis, és ott végigpróbálhatod a raktárkészletüket, bármi gond esetén azonnal cserélik.
-
pitman
őstag
-
ArthurMiller
senior tag
HeHe...kibeszéltek itt a hátam mögött
Még jó hogy ezt a tipicot is nézem. A fentebb említett két fotó nekem a gépen nem tűnik különösen életlennek, persze a mélységélességgel kellett volna még játszani, meg sietve is lőttem el őket. Hmmm..de majd ma
Egyébként nagyon jó fotókat is lőttem tegnap, csak hát azok nem annyira publikusak
Nem kell rosszra gondolni, családi esemény
Egyébként sokat tépelődtem én is, kb. 2 hónapig tököltem, végül próbálgatás után a Sigma-t választottam. Képminőségével semmi bajom, rendes beállításokkal hibátlan, nekem meg jobban kézreáll, az AF/MF átkapcsolása meg nagyon kényelmes. És csak kevéssel volt drágább. Az is igaz, hogy a Tamront többen dícsérik, de ismerek profi fotóst ,akinek ez a sigma az egyetlen fekete obija -
nimfas
addikt
tehát az új árból lejön 20-30 eFt..... miben jobb a Canon 100-300? az a baj, hogy csak az alap 18-55-ös obim van.... mondjuk tájképnél nem számítana az 55-100 kiesése... ha tényleg annyival jobb a képe a 100-300-nak mint a 70(75)-300-nak akkor nyilván azt nézek.
Canon 100-300/F4.5-5.6 USM EF (98,016 Ft) újonnannézek az aprón is....
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
Na igen, elsősorban attól függ hogy ráérősen sétálgató természetfotós vagy, vagy a városban rohangáló riporter.
Én amíg felérek a metróból, a mozgólépcsőn összeszerelem a gépem, 70-200, napellenző, vaku.
Ezt add elő hátizsákkal.
Szerk.: Ja, hogy te összeszerelve hordod a táskában a gépet? Csaló!
Nálam a Nova4-be befér a 300D, a kitobi, egy 25-ös közgyűrű, a 70-200 napellenzővel, a 430EX, a 300D akkutöltője a tartalékakksival, a vakuhoz való Energizer gyorstöltő a +4 ceruzaakkuval, normál és autós adapterrel, a kártyaolvasó USB-kábellel, és emellé még bele szoktam rakni kb. 4-5 10-es csomag papírzsepit, illetve ha melegem van akkor belegyűröm a pulcsimat is.Ja, és kis átrendezésssel a pulcsi helyett befér egy 0,5-ös dobozos sör.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG UltraGear Gaming Monitorok: KÉSZLETKISÖPRÉS -30%
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest