- iPhone topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Megvan a Magic V5 európai startdátuma
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic V2 - origami
- Magisk
Aktív témák
-
-=ZS=-
tag
Hát ez az, én is sokat gondolkoztam rajta. Használtan nem akartam venni, mert ki tudja milyen állapotban van, sok a macera vele, amig az ember végre nyélbe üthet egy jó üzletet. Maximum EBay jöhetett volna szóba, amellett elég sokat nyom a latban, hogy veszett olcsón is lehet találni jó cuccokat. Szóval volt Sigma 70-300 APO 60ért, Canon 75-300 USM EF III 70ért, Canon 70-300 IS 140 körül, vagy 70-200F4L 160ért. Canon 75-300at nem akartam, mert azt mondták, az nagyon nem az igazi, akkor maradok ennél, 70-300 IS, az már több, mint dupla annyi mint a Sigma APO-s, annyit meg nekem nem ér. Főleg, hogy akkor már nem sokkal drágább a 70-200L, és sokak szerint az a legek legje. Úgyhogy maradtam a kis Sigmánál, és mikor az APO-sat vettem volna, akkor mondták, hogy az APO nélkülinek jobb a rajzolata, meg nem utolsó sorban 2/3-a az ára... Szóval ez lett, Tecsó Gazdaságos obi.
-
csiga997
őstag
Bár valóban a rövidebb objektívekkel lehet nagyobb nagyítást elérni ugyanazon közgyűrűkkel, mégis a telék jobban alkalmasak makrózásra a nagyobb munkatávolság miatt.
Ha a kenko közgyűrűsort nézzük, akkor ott a három együtt 68mm kihuzatot jelent, amivel a 100-300-as objektíved kb 1:2 legnagyobb nagyításra lenne képes, 300-as állásban, a legkisebb távolságra állítva, kb 90 cm-es tárgytávolsággal. -
lesaux
veterán
Ha eljössz érte, akkor adok kölcsön egy előtétlencsét, és megézheted, hogy működik stb. 1-2 hétig nálad is maradhat, én nem használom már.
De szerintem a közgyűrűsor a megoldás. Bármelyik (nem EF-S) obi elé rakhatod, tetszőlegesen variálhatod a három közgyűrűt vagy többet is rápakolhatsz. És nem ront a képminőségen. -
Stitch
őstag
Szerintem mind minősében, mind árban (ha ügyes vagy) jobban járnál, ha régi, manuális objektívek/közgyűrűk féle nézegetnél makró ügyben. Mekkora nagyításra lenne szükséged? Ha nem túl nagyra, akkor fordítós dologgal se kéne bajlódni. Nem tudom, hogy elkelt-e a szett, de azért berakom, hogy lásd mennyiből jönne ki: [link]
-
csiga997
őstag
Egy Kenko közgyűrűkészlet Canonhoz cca 33k (12/20/35mm). Ehhez képest ez a barkács-dolog nem feltétlenül nevezhető ''olcsónak''.
Fordítógyűrűnél minél kisebb a megfordított objektív gyújtótávolsága, annál nagyobb nagyítást érhetsz el. Tehát elsősorban a 18-55 jöhet szóba. (Sőt, a tele megfordítva szinte egészen biztosan vignettálni fog.) A 18-55 - lévén nagylátószögű, retrofókusz darab - tkp. alapból egy ''fordított távcső''. A te analógiádnál maradva, fordítógyűrűvel tehát egy fordított fordított távcsövet kapsz.
A következő nehézségekkel kell szembenézned:
1. az igen nagy nagyítás miatt stabil állvány szükséges
2. mivel az objektíved a bayonetthez képest állítja a kihuzatot, ami most nem a gépvázhoz csatlakozik, így a fókuszállító gyűrűvel élességállítás nem lesz lehetséges, kizárólag a gépváz előre-hátra mozgatásával
3. a leképezési arány a zoomgyűrű állásától függ, miközben az élesség síkja is változik (goto 2)
4. a munkatávolság - főleg kis fókusztávolság állásban (18-22mm) - egészen minimális, gyakorlatilag pár cm az objektív elejétől számítva
5. előző miatt a megvilágítás meglehetősen nehézkes
Viszont: spórolni lehet 8e Ft-ot
De amit végképp nem értek, hogy miért tőlünk kérdezed mindezt, és miért nem próbálod ki inkább? Leveszed az objektívet, odatartod a géphez aztán belenézel... -
bitfarkas
őstag
Bocsi, dehogynem, csak nem néztem meg a linket. Ez pontosan az.
Az előtétlencse, ha nem minőségi, sokat ronthat az obi rajzán. Fotóztam már előtétlencsével, meg közgyűrűvel is, nekem ez utóbbi volt a szimpatikusabb. Ráadásul az obi szűrőméretétől függetlenül, általánosan használható. -
bitfarkas
őstag
Ez egy elég szép szerkezet lehet, hiszen az obi gép felöli oldala így előre néz, és a teljes vezérléséhez szükséges elektronikát oda kell kábelezni. Tehát kell egy menetes, bajonettes gyűrű a váz és az obi közé, amin ott ülnek az elektromos csatlakozók, amelyek jelét kábellel az obi végére feltett másik csatlakozóra kell továbbítani.
Régebbi fél-mechanikus gépeknél ill. obiknál ez egyszeűbb volt, mert ott még létezett kézi rekeszelési lehetőség, és a manuális élesre állításhoz volt törőékes, vagy más rásegítő megoldás. Ezért az automatika jeleket nem kellett átvinni.
Szerintem a közgyűrű a megoldás. [link]
[Szerkesztve] -
sszever
őstag
100-300-asban nincs fix, főleg nem 5,6-al. Értelme sem lenne...
Azt, hogy miért jobb a fix fényerő, azt gondolom tudod viszont.
A ''pumpás'' obikról csak annyit, hogy a tekerős obik (hosszukat változtató) is ugyanúgy viszik / nem viszik bele a port a szerkezetbe.
Épp ezért érdemes törekedni olyan obikra, melyek a fókusztáv változtatásakor nem változtatják hosszukat. Persze cserébe le kell mondani a kis méretéről...
A 100-300 5,6, ugyan az az obi, amit írtam neked.Tudtommal nincs is más gyári Canon 100-300-asból. Ergo a tulajdonosa is erre gondolt, csak nem adta me a pontos adatokat. -
sszever
őstag
-
hali01
őstag
Sztem használt piacon nézzél körül.
Simán megspórolsz 20-30 ezret.
Én a canon 100-300-at ajánlanám de az nincs a listán.Ha szerencséd van az apron 60ér megkapod.
A 75-300 usm-je nem igazi usm,a 100-300 usm-je igazi.Af-en is lehet kézzel fokuszálni és azt mondják,h a képe is jobb. -
pitman
őstag
Már akkor is írtam, hogy szerintem felesleges gariztatni (illetve ez nem is garanciás probléma, mert összekoszoltad a szenzort akár te voltál akár nem).
Azt is kérdeztem, hogy milyen rekesszel jön elő és egyáltalán érdemes-e annyira lerekeszelni, hogy ez zavaró legyen (mint írtam már akkor is, 16-os rekesz felett már drasztikusan tud romolni a kép minősége, hacsak nem makró miatt kell az extrém mélységélesség az élesség rovására, akkor szerintem nem érdemes).
Az, hogy csak egy objektíved van, nem jelent semmit. Ha az hermetikusan nem zárt (legalábbis a gép felé), akkor azon keresztül is mehet a por a gépbe, sőt vannak olyan modellek, amik gyakorlatilag pumpálják is a levegőt rendesen.
Két lehetőséged van:
Vagy megtisztítod magad (rendelsz valamilyen nedves tisztítókészletet, lefújod a koszt, majd letörlöd az érzékelőt).
Vagy nem foglalkozol vele, amíg normál használat alatt nem látszik (pl 16-os rekesz alatt). Ha már itt is retkes, akkor vissza az első pontra.
(Nekem is van néhány kisebb pettyem, de csak 22-felett kezd láthatóvá válni, úgyhogy nem foglalkozok vele.) -
Pompi
nagyúr
Én és még páran már akkor is megmondttuk, hogy ezért kár 30 napra megválni a géptől.
Meg kell tanulni tisztítani.
Másrészt mi az, hogy lereteszelni?! Ha arra gondolsz, hogy lerekeszelni, akkor el kell, hogy keserítselek, minél jobbal lerekeszeled annál jobban fognak látszódni a piszkok a képen. -
pitman
őstag
Az érzékenységnek és záridőnek nincs köze a koszhoz, csak a rekesz, ami befolyásolja.
Továbbra is azt mondom, amit eddig: mivel 16-os vagy szűkebb (22,36 stb.) rekesz esetén az optika képe drasztikusan romolhat, még a jó optikáké is, nem nagyon szokás ennyire lerekeszelni (kivétel persze a makro, ahol akár az élesség rovására is szükség lehet a mélységélességre). Emiatt a gyakorlati életben nem hinném hogy a meglévő pöttyök gondot okoznának. Ha mégis kénytelen vagy ilyet használni, akkor azon a képen kiretusálod a pöttyöt. Ha sokat makrózol szűk rekesszel, akkor érdeme gondolkozni valamiféle tisztításon.
Idővel úgyis szaporodni fog a kosz és előbb utóbb tisztíttatni kell.
De vedd azt is figyelembe: tökéletesen megtisztítani nagyon nehéz, általában tisztításkor a nagyobb koszok eltűnnek és helyébe kapsz több kicsit. Ez amitt van, hogy itt mikronos méretű szennyeződés is problémát okozhat és általában nem ''steril'' helyen történik a tisztítás és objektívcsere.
A keresőben levő koszhoz: ha a kosz a tükrön van, azt látnod kell, szintén látnod kell, ha a mattüveg tükör felőli oldalán van kosz. A kosz akkor látszik élesebbnek ha ezen az oldalon van. Nézd meg a két felületet, és ha valami van rajta, fújd le. Egyikhez se nyúlj hozzá kézzel vagy ecsettel, mert ha valami zsírt rákensz, macerás tökéletesen leszedni róla.
''Hogy lehet kiszedni ezt az üveglapot, és tükröt, gynítom összetapizni nem nagyon kéne!!!
Úgy láttam van benne egy tükör és alatta egy üveglap.''
A tükröt nem tudod kiszedni tudtommal. A mattüveg a tükör fölött van merőlegesen a bajonettre. Ezt egy rugós keret tartja a helyén. A keretben van egy kis lyuk azon a részen, ahol a főtükör felcsapódáskor a csillapító anyagnak csapódik. A lyuknál fogva az érzékelő felé tolva ki lehet akasztani és a mattüveg kiszedhető. Alatta van egy távtartó lemez is. Mindent úgy kell visszarakni, ahogy volt. Célszerű a gépet fejjel lefelé tartani, hogy a mattüvek és a többi alkatrész ne hulljon a tükörre. A mattüveget sem érdemes kézzel fogdosni, célszerű lehet gumikesztyűt használni és csak a peremét megfogni (illetve csipesszel megfogni a peremét). A koszt le kell fújni róla.
Itt is érvényes az előző gondolat: mivel a mattüveg műanyagból van, statikusan nagyon könnyen feltöltődik, és lehet, hogy több kosz lesz rajta kiszedés után, mint volt.
Szerintem ne kísérletezzél vele. -
-
pitman
őstag
Érdekes gondolat a gépet a szenzortiszítítás miatt kölföldre küldözgetni... Ilyet még nem hallottam (hacsak nem olyan a kosz rajta, ami csak szétszereléssel tisztítható).
Ha a szöszök a tükrön, vagy a mattüveg tükör felőli oldalán vannak, akkor simán a korábban ajánlott módon fújd le. Célszerű a gépet bajonettel lefelé tartani, hogy a lefújt szösz kiessen belőle.
Ha a szösz/kosz a mattüveg alatt van, akkor vagy kiszeded és úgy pucolod meg (sérülést ne okozz semmin, mert a garancia az adott egységre ugorhat, pl tükör összekarcolása), vagy szerviz.
Azt könnyű megállapítani, hogy melyik oldalon van a kosz: ha feltett objektíven kereszül (az objektív felől) átnézel a keresőn, és a kosz szépen, kontúrosan látható, akkor a mattüveg alatt van.
Azt is érdemes tudni, hogy a tisztítás után sem garantált, hogy nem lesz rajta kosz, illetve néhány objektívcsere után nem lesz megint rajta.
Egyébként milyen rekesztől kezd láthatóvá válni? -
pitman
őstag
A szenzorodon van kosz, az látszik a képeken. Sajnos nagyon könnyen koszos tud lenni a szenzor, sőt van amikor a gyári gépen is koszos (nem csak Canon esetén).
Amit tenni tudsz: első lépésként megpróbálhatod levegővel lefújni a lapkától (pl. körtefecskendő, eselteg kis pumpás ecset, melyről előtte az ecsetrészt leszeded. Levegő spray használata tilos, az teleköpködheti a szenzort a hajtóanyaggal, még rosszabb lesz, mint volt. Ha ez nem segít, akkor a kosz makacsabb, nem porról van szó, hanem valami ragadósabb dologról.
Ilyenkor valamilyen erre a célra vásárolható eszközzel próbáld meg leszedni a koszt. Ha nem mersz hozzányúlni, akkor kérj segítséget ismerőstól, aki csinált már ilyet. Ha ez sem megy, akkor azt hiszem talán a Studioline ingyen tisztítja, vagy viheted a Camerásokhoz is.
A ''nézőke'' esetén a kosz valószínűleg a mattüveg valamely oldalán lehet, ha a tükör felőli oldalon van, akkor szintén levegővel le tudod fújni, ha belül, akkor az csak úgy lehetséges, ha a mattüveget kiszeded és megpucolod. Arra vigyázni kell, hogy a felülete nagyon érzékeny, nem szabad fogdosni (csak a szélén), nem szabad kemény tárgyal piszkálni, mert karcolódik.
Ha nem értesz hozzá, akkor inkább ne csináld. Ha mégis nekiállsz, csakis ésszel és saját felelősségedre. Ha valamit elbaltázol, akkor a garancia is simán ugorhat, ha később mégis odakerül a dolog...
(A fújkálással is óvatosan kell bánni, mert ha nem jól csinálod, illetve nincs szerencséd a gépben levő port simán be tudod tújni a mattüveg alá, ahonnan nem tudod kiszedni, csak a mettüveggel együtt.)
Az objektíven levő por ilyen formában nem jelenik meg a képeken. A frontlencsén levő biztosan nem. A hátsó lenycsetagon levő megjelenhet, de az inkább homályként.
Egyébként milyen rekesz mellett jelenik meg? Ha csak 16, vagy felette, akkor én nem foglalkoznék vele, mert ez alá nemigen szokás rekeszelni (kivéve makro), mert onnantól drasztikusan romlik az objektívek képe a fényelhajléás miatt. -
micro
addikt
Vedd le az obit, és nézs meg hogy a hátsó lencsén nincs-e valamilyen szennyeződés. (Ez még nem jár garivesztéssel.)
De szerintem nem az optika, ahnem a szenzor lett koszos.
Azt úgy tudod megnézni, hogy amikor nincs a váton objektív, akkor felcsapod a tükröt. (Nikonnál menüben van egy ilyen lehetőség) Aztán valami világos helyen jól megvizualizáálod az érzékelőlapkát.
Ha megvan a kosz helye, akkor lehet gondolkozni a tisztítás módján. -
lesaux
veterán
Másik objektívvel nem tudod kipróbálni? Igazából nem a hosszú záridő a lényeg, hanem a szűk rekesz (nagyobb rekeszérték).
99%, hogy a szenzor redvás, nem kell hozzá sivatagban túrázni, elég, ha párszor obit cserélsz és nincs szerencséd.
Emiatt szerintem kár szervizbe vinni, a Camera Kft.-hez meg pláne. Valamelyik DSLR-es haver megcsinálja ingyen. -
csiga997
őstag
Megnéztem most, a tripontnál egy D50+AFS18-55 Nikkor kit bruttó 218k. Ausztriában gondolom valamivel még kevesebb. A meglévő objektíved tökéletesen használható vele, még ha nagyrészt átfedésben is van a kettő zoom-tartománya. Ha veszel még egy 70-300-at hozzá ~50-ért, akkor van két vázad három objektívvel uszkve 270k-ért amivel tudsz digitálisan is meg analóg is fotózni. Jópár évig biztos ezt se kéne cserélni. (Ja, és ez magyarországon, magyar garanciával!)
-
csiga997
őstag
Ez egy marketing-mítosz, miszerint a digitális fényképezés olcsóbb, mint az analóg. Nos, az analógot is ki lehet hozni olcsóra. Néhány tanácsot már kaptál lentebb, de itt van még néhány:
1) Csak hívást kérni, majd a jónak talált képekről nagyítást.
2) Ha nem boldogulsz eléggé a negatívval, akkor hívás+indexkép, majd onnan GOTO 1
3) Fekete-fehérben fényképezni és otthon hívni. A szükséges felszerelés kb 5e ft, plusz a vegyszerek (~2-3e ft/10 tekercs) A lehívott tekercseket kontaktolni (újabb kb 3e ft költség a három hívótál plusz egy üveglap és egy asztali lámpa) majd azokról már jól eldönthető, hogy melyik az a három felvétel a tekercsről, amiről érdemes nagyítást készíttetni.
4) Stb.
Egyébként az, hogy ''analóg megoldásoknál lássuk be elég bajos megnézni milyen lett a kép'' pusztán gyakorlat kérdése, lássuk be ezt is. -
zsiga667
addikt
Ismerem azt a 28-80-at, van itthon egy belőle (apámnak Nikon cucca van).
Egyébként jó a D50-hez, bár az a gép megérdemel egy jó obit.
Szerintem a legjobb megoldás egy olcsóbb DSLR-váz a hozzá való alapobjektívvel, és valami jobbfajta teleobjektív, pl. Canon géphez talán egy 100-300. Bár ''olcsó'' teleobjektívek ügyében nem vagyok túl tájékozott (inkább az L obikkal van tapasztalatom, de az meg nem az a kategória amit érdemes egy amatőrnek megvenni), de ebben majd segítenek mások.
A 300D-met 115k-ért adom, a 18-55ös alapobival. -
zsiga667
addikt
1. Ha diára fotózol, elég csak előhívást kérni, ami egy 36-os tekercsnél kb. 6-700Ft. Aztán a jó képeket lehet vetíteni a családnak/ismerősöknek.
2. A 2500Ft szvsz irreálisan drága, keress egy olcsóbb helyet. Amatőrfilm és ''gagyi'' objektívek mellé bőven elég az olcsó 9Ft/kép árú nagyítás, ezzel egy 36-os tekercs kijön kb. 1400-1500Ft-ból.
3. Ha a digitális képről akarsz papírképet, az is 50Ft/db, ha te nyomtatod otthon akkor meg inkább 100-150/db...
4. Az említett 2 obi elég szar, 350D mellé jobb kell, ha tényleg ki akarod használni a tudását. De a Fuji gép szintjét azért hozzák. -
csiga997
őstag
Szerintem magadtól is kitalálhatod, hogy ezek a választék abszolút legalját képezik, csekély használati értékkel (aka: olcsó hús). A legnagyobb előnyük, hogy mivel később lehetetlen őket eladni, így elkisérnek a sírig.
De miért nem jó pl az F55-öd? Pl ha vennél hozzá kb. 243454-ért egy jó objektívet jobb képeket készíthetsz vele, mint bármivel. Persze, az DSLR a trendi, de mégis, nem árt feltenni a kérdést, hogy a) kell ez nekem? b) tud-e ez többet mint amim most van? és végül c) elérkeztem-e már a meglévő felszerelésem lehetőségeinek a határához?
Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Autós topik
- Házimozi belépő szinten
- Egyedi megjelenésű Radeon VGA a Yeston és a GravaStar keze nyomán
- Milyen routert?
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5 / 1TB M.2 SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest