- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Aktív témák
-
dorog.zultan
tag
''Ha nem vagyok indriszkrét,mért adtad el egy év után ha annyira jó volt?''
Vettem helyette Canon100-400 -at.
Nekem rövid volt a 300mm és ráadásul canon tc-t sem lehet hozzá használni.
Hát ezért.
(Bár ezt az ''új'' obimat is szídják sokan, én mégis kedvelem)
1/500 ad helyett 1/60 ad-al is el lehet készíteni a fotót,ez,hogy kell értelmezni?
Szó szerint!
ahol IS nélkül 1/500 alatt bemozdulna (kézremegés miatt,
ha az alany mozog azon nem segit semmilyen IS)
ott 1/60 vigan kattyingat egy átlagos kéz. -
MLaca
őstag
a nikkedből ítélve 73as születésű vagy, azaz 34 éves. elvileg tehát ennyire nem lehetsz hülye, mint amennyire itt láttatod magad. szerintem egy kicsit told el magadtól a billentyűzetet, hogy ne járasd le magad jobban, vegyél egy mély levegőt és írd be: www.google.hu, majd a kiszemelt obijaidat és a kapott oldalakat mind nézd végig. írd fel egy a4-es lapra, melyik obi mennyibe kerül, melyiknek mi a jó és rossz oldala, majd a tulajdonságok alatt húzz egy hosszú vonalat és az alá összesítsd ezeket. amelyiknél a legtöbb jó marad, azt vedd meg. ha ez sem megy, akkro írd fel mindegyik obi nevét egy papírra, végy elő egy kalapot, dobd bele, azt csukott szemmel húzzál ki egyet.
amire rá szeretnék mutatni: ha már VAN konkrét elképzelésed, AKKOR kérdezz KONKRÉT dolgokat, de ne olyat, hogy mit vegyél. honnan tudjuk mi, hogy neked mire, milyen tartományra van szükséged? honnan tudjuk mi, hogy te milyen fényviszonyok mellett szoktál fotózni? honnan tudjuk mi, hogy mi a stílusod? -
Terapeuta
őstag
Nézd, én úgy látom most, hogy ha a kép minősége az elsődleges szempont, akkor 70-200, és kész! Én a magam részéről két év tapasztalata után azt látom, hogy ha fényképezni megyek, akkor mindig van nálam állvány, vagyis IS-re nincs szükség.
Ha kényelmesen akarod használni a gépedet, tudod, hogy állvány nélkül használnád, akkor jó lehet az IS, bár megjegyzem, azért 1/4 - 1/5 másodperc alá IS-sel sem fogsz menni, de az is tény, hogy ezen értékek felett (1/10, 1/20 mp IS nélkül rizikós) viszont még 200 mm körül is segít. Ha pedig tudod magadról, hogy nagyrészt mondjuk 150 mm felett használnád a gépet, akkor erősen javalott. Én úgy gondolom, hogy ha nem madárfotózásra kell a gép akkor a 70-200 a maga 200*1.6 = 320 mm-es fókuszával mindenhová elég lehet...de ha szinte a 150mm felett használnád, akkor nincs mese, IS.
Lehet, hogy eddig az alapobi korlátai miatt azt hiszed, hogy Neked most hű, az összes tele se elég, de gondolj abba is bele, hogy a 70-200 majd négyszer erősebb nagyitást ad, mint amit eddig használtál. -
Terapeuta
őstag
Szia!
Azt olvastam,hogy 1/500 ad helyett 1/60 ad-al is el lehet készíteni a fotót,ez,hogy kell értelmezni?
[link]
Ezt úgy kell értelmezni, hogy pölö ha megnézed ennek a belinkel hsz. képjének (ami sztem ismerős lehet Neked) az exifjét, az láthatod, hogy 200 mm fókusz mellett 1/6 másodperces záridővel fényképeztem úgy, hogy nem mozdult be (tehát 1/200 helyett 1/6 másodperc....a kép amúgy a bazilika nagyképétől balra eső leghátsó oszlopát ábrázolja, a jobb oldalt a nagykép ''kerete'' látható) eredendően. Ezt IS nélkül nem csinálod meg, bár egy böszme másfél kilós géppel lehetÁllítólag az obiba épített IS ennél is hatékonyabb.
Ha a fizikája is érdekel, a kereső biztos feldob egy-két dolgot.
Mellesleg, bár én még csak tervezem tükrös beszerzését, de ez a Canon 70-200 F4.0 nálam befutó lesz, ha ennyiért (135e) be tudom szerezni (én még azt nem tom, milyet vegyek 70mm alá, amivel makrozni is tudok....de én még nyárig ráérek). -
dorog.zultan
tag
szia!
Először is
szinte mindenhol olcsóbb annál az árnál amit leírtál
(pl avplanet 144 600 Én itt vettem anno)
[link]
Nekem volt ilyen közel 1 évig 350D-n
Igen, a 70-300-nak hátránya, hogy
forog a frontlencséje fókuszálás közben,
és nem használhatóak hozzá
a canon TC-k.
Ha felfelé fényképezel tartani kell a zoomot
hogy ne csússzon vissza.
Ha ezek nem zavarnak, akkor jól jársz vele.
Gyors, pontos, könnyü, csöndes, fekete, az IS-e kiváló.
Én eladtam, de nagyon ajánlom mindenkinek
aki meg tud barátkozni a fentiekkel és
akinek ez a tartomány kell.
Mielőtt ''kapok a fejemre'' természetesen egyetértek az előttem szólókkal:
HA ELÉG A 200mm , NEM BAJ HOGY FEHÉR, ÉS NEM KELL AZ IS
(AMI EBBEN A TARTOMÁNYBAN AZÉRT NEM ÁRT SZVSZ)
AKKOR JOBB VÁLASZTÁS A SOKAT EMLEGETETT
70-200/4 L (az is-es verzió nem ez az árkategória)
Bármelyiket veszed meg nem bánod meg szerintem. -
MLaca
őstag
mint már írták kicsit előttem: meg kell nézni. ez nem olyan vészes, mint egy használtautó vásárlás. amit én néznék:
- rekeszelés végig működik e (f4-től f22-ig, vagy ameddig megy),
- van e rajta külsérelmi nyom, ejtette e le a tulaj (krtikus pontok: szűrőmenet, AF/MF kapcsoló környéke, bajonett sérült e),
- lencsék sérültek e, karcosak e,
- belseje tiszta? (ellenfényben szépen meg lehet nézni, esetleg gombás e belül),
- adja e hozzá a gyári kellékeket, dobozt, leírást, ha adja dobozon ugyan az a sorozatszám van e mint az obin (lopott?)
- AF rendesen működik végtelenből közelpontig és vissza, nem ad e ki gyanús hangot közben
- a te vázadon milyen a képe, nincs e front vagy backfókusza
ha ez mind rendben van, akkor én megvenném, de mint minden az életben, egy tökéletes objektív is tönkre mehet pár nap alatt. mondjuk túl sok nem megy tönkre, max az AF. -
MLaca
őstag
nyaralásra, ha városnézés+tengerpart meg a szokásos csicsák, akkor szerintem:
- tájkép, tengerpart: valós 24 mm + polárszűrő
- város, templom belseje: valós 24-70 mm nagy fényerő, esetleg monopod
telére nagyon ritkán lenne szükség szerintem, hacsak nem akarsz a strandon kicsit malackodni, de gondolom asszonypajtással mennél, szal ez kizárt. -
lesaux
veterán
70-200-zal készült képek vannak fent a honlapomon, persze nem mind azzal készült.
Képminőségben kiba... jó, ez tény. Ugyanakkor a 100-300-as obiból az egyetlen dolog, amit visszasírok, az a 300 mm. Plusz az újban lesz képstabi is, amire baromi kíváncsi vagyok. Meg a jó kis svenkelős képekre.
Privid jött. -
MLaca
őstag
akkor vegyük végig a gazdaságtant: van egy új obid 180e ft-ért. induljunk ki abból, hogy miután megvetted és kihoztad a boltból, az már használtnak minősül, eleve bukod az áfát és + 10%-ot, ez eddig 30%, azaz már eleve csak mennyit is? kb 148 ezret ér a VADI ÚJ, de boltból már kihozott obi. rendben. ehhez jön még ''alig egy év'' használat. megjelennek a külsérelmi nyomok (mert ugye ez használati eszköz), így külső felmérés alapján megint levonhatsz egy 10-30%-ot. hol is tartunk? cca 130 ezernél. vegyük hozzá, hogy kishazánkban nem nagyon tudsz drága dolgokat eladni, mert az emebreknek nem nagyon van pénzük. akkor most miért is gyanúsan olcsó a darab?
-
Stitch
őstag
Szerintem is sok az a 28mm induló nyaralásra, meg egyébként is. Persze mindenki mást, másképp fotóz, de városnézős, nyaralós képekhez tényleg jól jöhet a nagylátószög. A 17-70-es Sigma (amit hali01 is írt) tényleg jó objektív, csak viszonylag nagy a minőségi szórás, úgyhogy megvétel előtt mindenképpen érdemes kipróbálni. Hasonló árban van még a Tamron 17-50-es alapzoom, igaz kisebb átfogással, de fix 2.8-as fényerővel, állítólag nagyon jó felbontóképességgel: [link].
-
hali01
őstag
Sztem ezen nem kell sokat gondolkodni.Ennek az obinak ennyi a reális használt értéke.
Ha van rá kereted akkor meg kell venni.
A 28-135 egy teljesen használhatatlan átfogású objektív,főleg ha van mellette egy 70-200-as.
A 28 induló túl hosszú a 135 meg minek ha van mellette egy jó telezum.
A képstabi ebben a tartományban teljesen felesleges.Csak az árat emeli.
Én inkább egy 17-70-körüli átfogással néznék valamit.Tájképeknél jó ha van egy nagyobb látószög és még olcsóbb is. -
Pompi
nagyúr
Kicsit kevesebb smileyt (a fórum nem kifestő) és egy kis visszakeresést javaslok, rengeteget beszéltünk már a 28-135 IS USM obiról: [link]
Már én is írtam róla párszor, egyébként szerintem utazáshoz ideális (elég nagy tartományt fed le elfogadható minőséggel és ott a stabilizátor is).
A másik pedig, hogy egy használt 70-200 f4 L 135 ezres árán nem értem miért kell csodálkozni, amikor 560 dollár körül van az új ára.
Az pedig, hogy mit jelent, hogy a napellenzőn látszik a használat azt konkrétan csak a tulaja tudja elmondani szvsz. -
Stitch
őstag
''Tényleg az elöbbi hozzászólásomban is kérdeztem,tudnék 70-200al kézből fényképezni,vagy csak szigoruan állvánnyal? Kivétel a verőfényes napsütés.'' ---> a reciprok szabályt gondolom ismered, figyelj a záridőre (kezdetben legalább 1/200 és 1/640 legyen az obi két végén) és jó esetben nem lesz nagy baj, sőt, ha belejössz (vagy veszel 10e pénzért egy monopodot) akkor bőven ez alá is mehetsz.
-
Dtomi
őstag
70-200 mindenképpen jobb vétel szerintem is mint az az IS csoda. Ezt már sokszor írtam de megin leírom, tapasztalataim szerint ha telével odakint vagy a terepen és már az IS re van szükséged mert csak azzal tudod azt a záridőt kitatrani, hogy még ne legyen alexpózva a kép akkor már olyan gyorsan változnak a fényviszonyok alkonyat felhő stb. Hogy egyszerűen nem lehet megvárni a témát míg az aktuális helyzetbe kerül. Tehát az esetek 95 százalákában lemaradsz a dologról, vagy nem lesz tökéletes a kép. Ezt kizárólag állatok fotózására írtam, nekem ez a tapasztalatom. Más esetben lehet hogy segít.
Nekem nem kell puhítaniMagától szokott nekem venni kisebb/nagyobb dolgokat
És a stúdiót is ő erőlteti
-
-
MLaca
őstag
azt a 70-300ast felejtsd el - fókuszáláskor pl forog az első lencse, tehát polárszűrőt nem tudsz rá tenni. a 70-200/4 messze (!) jobb optika, sokkal jobb képinőséggel és profi felépítéssel, s ez végig f4, azaz sötétebb helyen is tudsz vele fotózni. igaz nem 300 mm a vége, de ha minőséget akarsz, akkor csak ezt szabad megvenni.
-
ThufirHawat
senior tag
Ebben az objektív nem gyűrűs USM van, hanem csak micro-USM. Ez alig-alig gyorsabb mint a hagyományos micromotor, és ugyanúgy nincs kézi rásegítésre lehetőség AF módban.
II. vs. III. Ugyan az az optika, csak a dizájn változott kissé.
Ha mindenképpen ilyet akarsz, én a használtat ajánlanám. -
pacorro
aktív tag
Nagyon gyorsan szükséged van rá? És mindenképpen Canont akarsz?
Ha nem, akkor én még várnék picit, lesznek jobb áron is használtak. Én biztos nem adnék ki ennyi pénzt egy újért (pláne, mert ha megunod, akkor kb. a feléért tudod eladni használtan).
Vagy ha nem kell annyira a 300-as vége, akkor egész korrekt használt objektíveket kaphatsz már 80-90000 körül. (Tamron 70-210/2.8, Tokina 80-200/2.8, Sigma 70-210/2.8).
Ha az ár is sokat számít, akkor ki tudsz fogni Sigma 70-300-at olyan 25-30000 körül.
Szóval a kulcsszó: türelem. -
ThufirHawat
senior tag
Volt, mert eladtam. Lett helyette Tokina AT-X Pro 80-200/2.8, amit meg azért adtam el, mert lett belőle vakolat a házra.
Aztán meg lett Sigma 70-200/2.8 EX DG, azt meg azért adtam el, mert van Sigma 150/2.8 EX DG macro. Amit nem fogok eladni.
De visszakanyarodva a Canon EF 70-210/3.5-4.5 nagyon jó optika. Bátran vegyél ilyet, olcsóért van használtban (már rég nem gyártják). -
ThufirHawat
senior tag
Kicsi pénzből tényleg a Tamron 55-200-al járz a legjobban. teszt róla:[link] Az árához képest egészen megdöbbentően jó. És pont a kit mellé lett kitalálva.
A 100-300 pedig már egy más kategóriájú optika: jobb rajz, sokkal jobb felépítés, gyűrűs USM, de használtan 60 körül kapsz.
Vagy hogy mégjobban megkeveredj: canon EF 70-210/3.5-4.5 USM. A 100-300 kistesója, csak mégjobb optikával. Ilyenem volt. Nagyon király. 50e-ért kapsz használtat. -
hali01
őstag
nekem egy jó öreg 24-85 van,ami nekem teljesen megfelel.100-300-am csak volt mert eladtam.De nagyon jó kis obi csak nem volt rá szükségem.Használtan 50ér megkapod.
Kitobival is lehet nagyon szép képeket készíteni.Aki az ellenkezőjét állítja az vegyen inkább rajztáblát.
Nézzél szét az apróneten.Ha kitartó vagy találsz kedvedre való darabot. -
-
sszever
őstag
A legelsőt ''ajánlanám'', árához képest szépen teljesít. Igaz 300 mm-nél csak F5,6.
F8-ra rekeszelve élessége is kielégítő.. Legalábbis ezt mondják róla.
Mindenesetre jobb választás (szerintem) mint az 55-200-as. Pár napig volt nálam anno, de nagyon nem nyerte meg tetszésemet sem a felépítése, sem a rajzolata, stb... A 75-300-as pedig már túl nagy átfogás, túl nagy kompromisszum, főleg ezen az áron. Tesztekben ez sem teljesített túl fényesen...
A baj, hogy ebben az árkategóriában nem igazán találsz olyan obit, ami hosszú távon megfelene. Lehet, érdemesebb lenne használt obik között válogatni, vagy kicsit még spórolni...
Amúgy mire szeretnéd használni? Milyen objektív mellé vennéd?
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 12 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- LENOVO ThinkSystem NVIDIA Quadro RTX 6000 24GB PCIe Passive GPU
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 - 49 mm - Használt, karcmentes - Gyári garanciás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest