- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Aktív témák
-
adik
őstag
stimmel-e a bajonett
Najó, szóval: fókusz tényleg oda állít-e élességet, ahova kell. Érdemes úgy tesztelni, hogy van nálad egy függőlegesen csíkozott papír, amit az obi síkjára 45 fokkal elfordítasz, és a középső fókuszpont segítségével a középső csíkra állítasz élességet autómatán - így látod, hogy a középső csík helyett hova állít éleset. Esetleg érdemes csak üresjáratban játszani a fókuszmotorral - mi van ha a 10. próba után döglik.
Autófókusz kapcsoló oda-visszánál azonnal bekapcsol-e a fókuszmotor, vagy beragad.
Érdemes lecsekkolni, hogy a blende beugrik-e.
Nézd meg, hogy akad-e akármelyik gyűrűje is, illetve, hogy mennyire egyenletes a tekerhetősége, hallasz-e tekerés közben homokszemre utaló hangot.
Előről is, és háttúról is nézzél alaposan bele karcokat, port keresve, illetve csekkold le, hogy a front lencse szélén milyen szennyeződés van.
- új és használt obi állapotának felmérésére más nem jut eszembe. -
Dare2Live
félisten
értem. hát így nehézkes pl a sigma 17-70 életlenebb és jobban CAzik mármint a teszt szerint mint a ''20Ks'' Pentax. Ez elégé vicces dolog szvsz.
sigma 24-70röl meg annyi jót és annyi rosszat hallok.... pl rossz: [link]
jómeg szintén tömkelegével van van aki 24-70 Lhez hasonlítja...
XAkta... Lehet eztis csak úgy szabad venni, hogy felkattintod a gépre 10-20expo hazaviszed a gépet megnézd aztán ha tetszik igen ha nem nem. -
Dtomi
őstag
Nekem volt egy nagyon jó kis tesztsorozatom ''saját'' 24-70-ről de valahova elkeveredett. + Volt a kezem alatt a tamron is [link] annak szebb talán egy kicsit a rajza mint a sigmának de a 45mm es kezdő miatt nem volt egy kedvenc, és nekem a sigma mellett olyan kis gagyi volt. 24-70 re ha valaki kíváncsi akkor szívesen dobok egy minitesztet
-
orbano
félisten
a képek nemzetköziül vannak és magukért beszélnek
sok lényegeset amúgy nem ír: neki a tokina a szimpi, mert élesebb a képe, bár nagyobb, nehezebb és drágább mint a sigma. 2.8-on mindkettőt lágynak találja, és szerintem 5.6-től már nagyon szép képe van a tokinának. továbbá szerinte még egy canon 50/1.8 is messze élesebb, mint ezek. -
orbano
félisten
ilyen reviewokat nézz mint amik pl a photozonenál is vannak. mérnek felbontóképességet, nézik a CA-t, premesötétedést, minőséget. nem mondom, hogy ezekre kell alapozni, de objektív, számokban kifejezhető összehasonlítási alapot nyújtanak.
aztán ott van ugye a fredmiranda.com vagy a fototipp.hu, hogy a gyakorlati tapasztalatokból is okulj. -
orbano
félisten
Nos. Barátom ilyet vett és tegnapadtuk vissza tripontnak, hogy küldje vissza gariba. Folyamatosan téveszt az AF. De olyan szinten, hogy egy lámpával megvilágított 30 centis plüsszmackót 50-60centiről nem talál el. Aztán eltalál, aztán megint nem... stb. Gondolom nem típushiba, de mi elég nagyot csalódtunk a szigmában, elvégre egy EX-es vagy mifene obiról van szó.
Ezen felül nekem nem szimpi a fogása, csúnya (jó ez elég szubjektív) és az anyagminőségével sem vagyok megelégedve. Az AF/MF váltás elég körülményes (mikrokapcsoló, plusz gyűrű átváltása), de ezzel tudnék élni.
Nálam az alternatívák:
Sigma 17-70jó tudom ez nem fix 2.8
Tokina 28-70 AT-X Pro II (nem gyártják, használtan lehet beszerezni)
Canon 28-70 (szintén használtan, olyan 150 és 200ezer között lehet ebayről beszerezni, szerencse kérdése).
Régebben szemeztem még a sigma 24-60-nal is, de mostanra kiesett.
Na ez az én álláspontom nagy fényerejű alapzoom tekintetében, persze várom én is a toviábbi ötleteket canon bajonettre -
nfsu17
veterán
Tuti nem tom produkálni
, mert mondom, azért nem annyira vészes a helyzet.
5300 eddig legyártott képből tán ha 200, ami teljesen használhatatlan. Ez ugye kb 4%.
Nem tom, hogy ez most jó vagy rossz arány. Végülis ahhoz képest, hogy eddig 100e ft-ból megúsztam az ''obivásárlást'', talán nem is olyan rossz, és ez a pár félrefókusz is csak ideiglenes elmezavar.
És még egy előző kérdésre válaszolnék, igen, várok miután az af beállt, és ha úgy látom nem lesz éles a kép, nyomok még egyet, hátha akkor már jó lesz. Nagyon sokszor a kijelzőben éles(nek látom), de otthon már nem.
Tényleg elnyugszom, és megpróbálom mégegyszer tesztelni a telét, de már nappal, jó fények között. -
Dtomi
őstag
Ha sikerül leakasztani valahonnan egyet az nagyon nagy mázli. Nem hiszem, hogy magyarországon látott e már egyáltalán ilyet valaki. Egyébként nem egy nagy összeg 100-150e körül mozog de annyira nehéz használni és annyira specifikus, hogy nem ér ennyit. És nincs is túl sok.
-
orbano
félisten
mivel a képszög (ha ez az amire gondolok) csökkentése a céljuk (tudtommal a digi szenzorok nem szeretik az alacsony beeési sszögeket), nem látom értelmét a képtávolság csökkentésének (az obi által rajzolt kör kisebb mértékben csökken a távolsággal).
(tök jó osztani az észt ami nincsen. jólesik a sok munka mellett)
-
Dtomi
őstag
Naszóval a Digitálisra optimalizálás két dolot takar:
Mégpedig:
1. Csökkentik az obi által az érzékelőre vetett kép méretét. Ez nem jelent drasztikus csökkentést de annyi biztos, hogy nem rajzolja ki a 24x36 mm méretű teljes FF-es kockát. Annyi hogy EF-s obit nem használsz FF-en
2. Valamit variáltak az aszférikus lencsék elhelyezési sorrendjén vagy valamilyen tükröződésmentes bevonatot kapott vmelyik lencse.
Az aszferikus tagok miatt jobb a képe mint a nem digitálisra tervezettnek, de nem mindenben!!!! Mivel a nagy képkört rajzoló lencsék széleit ugye a c-s érzékelők levágják nincs akkora torzulás, mosódás. stb
Ja és még mindíg nem tudod őket használni FF-gépen.
Viszont emögött nincs semmiféle tudományos megerősítés, 3. személytől hallottam mindeztcsak mert fogtam már bigmát filmes gépen és nem volt vele semmi. úgyhogy inkább a 2pontot tartom igazabbnak.
[Szerkesztve] -
csiga997
őstag
Portréból is több fajta van azért. A 85mm az un félalakos portréhoz volt ideális, mellképekhez 105-ös, viszont a szűken vett ''portréhoz'', amin csak az arc látszik már 135mm kellett. Persze, ezek nagyjából a minimális ajánlott fókusztávot jelentették, de ettől még voltak olyanok, akik 3-500mm-es telékkel portréztak (Szipi bácsi, pl.
- igaz ő 6x6-on nyomta 300-assal).
Croppos vázon ugyanez kb az 50-70-85mm-es sort jelenti, igaz fix 70mm-es objektívet nagyítóval kell keresni (én csak egy Sigmáról tudok.) -
pacorro
aktív tag
Ha van tered, akkor elég tág határok között mozoghat a portréobjektív fókusztávolsága. Én is a 135mm (ekvivalens) körülit szeretem a legjobban, de a portrétól is függhet, hogy milyen objektívet használsz hozzá. Digitális vázon használtam már 50-est, 100-ast, 200-ast is portréra, analógon legtöbbször a százast. De az ideális digitálison egy 85-ös, analógon egy 135-ös lenne (nekem). Nézegetem is rendesen az új Sony Zeiss 135/1.8-at.
-
Stitch
őstag
-
Az-X
őstag
Nekem annó a Minolta Dynax 7D-n volt M42-es adapterem, főleg Zeiss obikkal (50/1,8 58/2 135/3,5) a képminőségük hihetetlen volt, de sajna végtelenbe nem lehetett fókuszálni az adapter miatt. Aztán volt egy AF/MD adapterem is, jópár MD-s obival. No az megint egy nagyon érdekes dolog volt... csakhát baromi ritka darab
De az MD-s 135/2,8-at az 500/8-as tükröt nem sok minden tudta volna pótolni... ha mégis akkor igen horrorisztikus áron.
Én azt mondom érdemes lehet belevágni. De kizárólag csak fanatikusoknak!És csak akkor ha rengeteg időd és türelmed van vele bíbelődni.
-
Az-X
őstag
Én annó a Minolta Dynax 7D-men használtam manuális obikat. Amit Te említettél nem ismerem, de az a tapasztalatom, hogy a régi FIX objektíveknek meglepően szép képe van. De... ha bajonetről alakítasz M42-re, M42-ről pedig a DSLR bajonetjére, ne várd, hogy olyan extra minőséget fogsz kapni. És arra is számíts, hogy ez az átalakítás olyan lesz mint egy kis közgyűrű, tehát a végtelened valószínűleg elveszik. Aztán arra is figyelni kell, hogy nyitott blendével a CA-juk ezeknek az obiknak sokkal rosszabb. Illetve csak olyan vázzal fogod tudni használni rendesen ami mér fényt ilyen obikkal is, Nikon kilőve
-
werttzui
addikt
Magát a bajonettes gyűrüt kérdeztem magára a gépre fölcsavarod vagy csavarokkal fölszereled mert ha így van és normál obit akarsz föltenni akkor az gáz a régi obi le a bajonettes gyűrű-ből 5 csavar ki aztán normál gyűrű föl 5 csavar be obi föl ez így gáz.Estleg a bajonettes gyűrű csak a vázhoz tartozó gyűrű be lenne betekerve???NEMtudom érthetőbben leírni
Aktív témák
Hirdetés
- Asztalos klub
- Méretes QD-OLED monitor jött az ASUS ROG-os portfóliójába
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- MIUI / HyperOS topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- ROG Strix G16 notebook: tökéletes harmónia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Eladó ÚJ csak bontott állapotban lévő Xiaomi Redmi 13C 4/128GB / 12 hó jótállás
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest