- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
Aktív témák
-
Maki73
tag
Azt szeretném még kérdezni,hogy bár még sohasem használltam IS-es obit,de nem könnyebb kézből kitartani 2-300 mm-ert IS-el,mint az álltalad javasolt 200at IS nélkül?
Egyálltalán ezekkel az obikkal lehet kézből fényképezni,vagy csak verőfényes napsütésben?
Tényleg bocs ha esetleg hülyeségeket kérdezgetek,de nekem inkább elméleti tapasztalataim vannak,gyakorlatban még csak az alap 18-55 obival büvészkedtem idáig,ugye amiről köztudott nem egy Fredaszter. -
-
sszever
őstag
Láttam már vele készült szép képeket, igazából csak az 50 feléeső vége gyenge nagyon. De viszont legnagyobb hátránya a súlya, bár mit várjon el az ember egy 500-ig menő telétől?
Ahhoz képest, hogy mekkora tartományt fog át, igenis szép képeket csinál, és mindenféleképp elfogadható áron. -
csiga997
őstag
-
sszever
őstag
Én sem L-essel kezdtem.... Bár anno ha nem 28-200-ast, meg 60-as makrót veszek, vehettem volna egyet.
A vita nem is innen kezdődött, s nem is egy átlag felhasználónak látszó tag, átlag obijairól indult...
Amúgy szerintem mindenkinek a pénztárcájához és az igényeihez mérten kell választania. Tehát ha valaki pl. max 300 k-ból indulva szeretne közel mindent megoldani egy KIT obi mellett, tuti, hogy Sigma 50-500-ast ajánlanék a figyelmébe... Engem is sokáig izgatott... -
csiga997
őstag
Hát azért ehhez több kell. Egyrészt, a hangyának nincs pöcse, és nemlétező dolgok lefényképezéséhez már igen nagy nagyítás szükséges
Másrész viszont, egy megfordított 50-es objektív valójában egy 20 dioptriás előtétlencsének felel meg (1000/50). Ha mondjuk egy 200-as objektívet feltételezünk amire ezt a ''szűrőt'' rátesszük, akkor a teljes objektív-rendszer eredő fókusztávolsága mindössze 40mm lesz. A munkatávolság ekkor 250mm (a filmsíktól mérve - végtelen állásban), a legkisebb nagyítás pedig 4:1, ami elég jelentős, ám ez csak azt jelenti, hogy a hangya vetülete a képsíkon mérve 4x akkora lesz mint az életnagyság. Tehát ha egy hangya mondjuk 4 mm, akkor 16 mm lesz a képe a szenzoron. És ez még mindig nem tölti ki a képmezőt, nem is beszélve a genitáliáiról és az azon esetleg látható hámfelületi elváltozásokról. -
zsiga667
addikt
''36os tekercs 1500 forint nagyítás de még rájön a 600-as hívás''
Az ilyen 9Ft-os helyeken 1100-1200Ft a hívás, és 9Ft a nagyítás képenként, ez összesen kb. 1500Ft.
A normál helyeken 6-700Ft a hívás, de ''cserébe'' 50-60Ft a nagyítás képenként.
Ha csak hívás kell (mert diára fotóz, vagy van scanner) akkor a második a nyerő, ha hívás és nagyítás akkor az első.
Színes filmet is lehet 300Ft körüli áron venni. (Persze nem Provia-t...)
Ezekből ki kell számolni hogy megéri-e a DSLR azt a kb. 200k-s befektetést, vagy nem. Szerintem átlagos felhasználás mellett nem. Persze a képminősége jobb mint a filmé (kevesebb zaj, nagyobb felbontás, stb.), de ezen a szinten (és ilyen obikkal...) ez nem számít. -
Pompi
nagyúr
A 70mm nem, hogy nem nagy tele, ahnem az egyáltalán nem tele.
Az ilyen 28-70 körülö obikat alapobjektívnek szokták nevezni. Egyébként ebben az átfogásban nem olyan rossz érték a 2.8-4, sőt.
Canon DSLR-re egyébként nagyon jó alapobjektív lehet a méltán népszerü 28-135 IS USM direkt 1.6-os crophoz igazított EF-S megfelelője a 17-85 IS USM. Pesze ez elvileg csak 300d és 20d-re jó. -
Pompi
nagyúr
Nem nem. A római számok nem az USM-re vonatkoznak. Azok azt mutatják, hogy hanyadik generációs az objektív.
Pl. az 50mm f1.8 I. még fémbajonettes, távolságskálával, rendes fókuszgyűrüvel, a II pedig a sokak által említett egyszerübb darab. Optikailag ezek közel azonosak.
Van olyan obi viszont amit frissítés képpen jól elcsesztek. Ilyen pl a 28-105mm USM, ebből az I és II f3.5-4.5 szintén fémbajonett, skála, miegymás, a III pedig műanyag, f3.5-5.6. Ez újonnan kevesebbe kerül, mint az I vagy II használtan. Ugyanez történt a 28-80-as szériával is. Tehát nem mindig jobb az újabb sajnos, sőt mostanában egyáltalán nem. Úgy néz ki a Canon kezdi a középréteget hanyagolni, lassan ott tartunk, hogy vannak nagyon bóvli obijai viszonylag olcsón és nagyon jók horror áron. -
detri
aktív tag
-
Tersius
tag
Ezzel teljes mertekben egyet ertek, a fenyero termeszetesen viszonyitas kerdese, kivaloan hasznalhato.
A lassu fokusz is csak egy gyorsabbal osszehasonlitva rossz, a ket vegallas kozott ugyan lassu, de pl. az akvariumban uszkalo halaimat siman tudja kovetni.
Szoval osszefoglalva jo kis obi ez, megveheto
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest