- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Aktív témák
-
nfsu17
veterán
Azt hittem pedig mindent elmondtam.
Majdnem minden írásomban leírtam, hogy csak a középső AF aktív lassan már egy éve, mivel mikor mind akítv volt, össze-vissza volt éles a kép, hol itt, hol ott, néha égre ment, és homályos lett. Azóta használom csak a középsőt.
Látom, hallom hogy az AF ''beállt'', ezután lövöm el a képet.
''Ha a középső fókuszpont aktív és le is pittyen,meg látod is,h felvillan akkor tök mind1,h mi van előtte,mellette,mögötte.Az lessz éles ami középen van.''
Ha ez nálam így lenne mindig, most nem is írtam volna ide.(tudom, hogy mindig úgyse lesz pontos, és nem oda lő, ahova én akarom...lásd előzőekben)
''Tesztelés'' alatt volt a téren/füvön egy kutyás csaj. Néha jó lett a kép, néha nem (inkább nem...sőt a kutyáról egy éles kép sem lett, pedig nem is nagyon mozgott, és a záridő sem volt gond, mert bő 1/400 fölött volt mindig).
De tényleg nem rabolom az időtöket, majd csak lesz vhogy.
-----------
nem, 3m-en volt
[Szerkesztve] -
nfsu17
veterán
Tuti nem tom produkálni
, mert mondom, azért nem annyira vészes a helyzet.
5300 eddig legyártott képből tán ha 200, ami teljesen használhatatlan. Ez ugye kb 4%.
Nem tom, hogy ez most jó vagy rossz arány. Végülis ahhoz képest, hogy eddig 100e ft-ból megúsztam az ''obivásárlást'', talán nem is olyan rossz, és ez a pár félrefókusz is csak ideiglenes elmezavar.
És még egy előző kérdésre válaszolnék, igen, várok miután az af beállt, és ha úgy látom nem lesz éles a kép, nyomok még egyet, hátha akkor már jó lesz. Nagyon sokszor a kijelzőben éles(nek látom), de otthon már nem.
Tényleg elnyugszom, és megpróbálom mégegyszer tesztelni a telét, de már nappal, jó fények között. -
nfsu17
veterán
Mindkét képen a középső af volt aktív, nem én áll. a fókuszt manual.
2.8-on oké, hogy nem éles annyira a kép, de szerintem nem kell hozzá lézerszem, hogy kiszűrjük, az autó élesebb ott balra, mint a templom, amit akartam fotózni.
Tényleg nem kötekedni akarok, és örültök, hogy foglalkoztok velem, de úgy szűröm le, én fújom fel a dolgot. Szeretném ha ez így lenne, mert akkor hamarosan lenne egy telém. -
nfsu17
veterán
Van ilyen körtepumpán, majd jól belefújok, aztán szép szöszös lesz minden, és okkal vihetem szervízbe.
(tom hogy ez nem javítási ok, de ha már ott leszek, pucolják is ki).
Szerintem részletgazdag volt a terület, bár elég szürkés idő volt, de azért mégis.
Itt a kép: [link]
Az ég is nagyon csúnya színű, ilyet a sigma dc csinált az első pár napon, mikor új volt, és elkezdtem használni. Itt az f4L nem olyan új, viszont a vázamon szintén először volt és utoljára.(mivel nem az enyém volt, de ettől még ha veszek, csakis ilyet fogok venni)
-
nfsu17
veterán
válasz
Hydra SR #4451 üzenetére
F4L, többre nem futná...és nem is kéne.
Igen, sigma dc.
Most próbálgattuk du-n, fél négytől, Nap nem sütöt, de nem is volt teljesen felhős, nem esett, nem volt annyira sötét. A fókusza gyors és halk, keresőben még pontosnak is tűnik..aztán otthon...
Igazából én nem akartam becsapni a fókuszt, egyszerűen egy panelházat akartam lefotózni, amiből az lett, hogy az előttem 15-20-m-re lévő fű lett éles, és a kép 70%-át kitöltő panel meg homályos.
Biztos lehet ezeknek is rossz napjuk, de én gyakran szenvedek ezzel a frontfókusszal.
Gariba nem merem visszavinni, mert nem is tudnék mit mondani, hogy mi a baja.
Nem munkaeszközöm a gép, még az idő is rossz, szóval tavasz előtt kéne még ezt a ''megnézést'' megejteni.
Camera kft-be vihetem? Pénzé megcsinálják? -
nfsu17
veterán
Estét.
Lehet pár kérdésem?
Ha front/backfókuszt tapasztalok (középső af aktív egyedül), és 4-ből 3 obinál jelentkezik a probléma (nem drága obik, csak ez egyik max, a 70-200f4l....néha rossz csak, de akkor nagyon mellénéz, néha a lábam elé, néha meg tűéles képek), akkor lehet a vázban a lúd?
Egyedül Kit-obinál nem tapasztaltam sohe félrenézést, 50/1.8, 17-70, 70-200 is méterekkel előbbre tette a fókuszt, de ott éles volt.
Biztos bennem van a hiba, de akkor is.
Mit csinálok rosszul?
Még garanciás, de tudom, hogy elhajtanak edigitől, mert ott a használhatatlan f*s képre is azt mondták, ''ennyit tud ez az obi ennyiért''. Köszönöm, de ne így álljanak hozzá.
Még tavasz előtt (obivásárlás előtt) NAGYON szeretném kideríteni, hol a hiba.
Akitől kölcsönkaptam az L-es obit, ő 300d használja, és azt mondta, nem tapasztalt ilyet...gyanítom az obi jó.
A hibázási arány úgy 5-10%-ra tehető, de ha azt mondjátok, hogy ez a ''még belefér'' kategória (L-esetén is), akkor lehet nem érdekel a dolog tovább.
Köszönöm. -
nfsu17
veterán
válasz
Hydra SR #4443 üzenetére
Értem.
---
Elővettem az obit, és ugyan úgy vagyok vele, mint anno. Gyenge.
Csomószor frontfókusz, 3.5-4-nél kezd el elfogadható élességű képet adni.
Mivel most borús az idő, kint is, bent is sötét van, még nem teszem fel a képeket.
Megpróbálom elkérni egyik barátom 70-200f4L-ét, és szeretném már kideríteni, hogy hol a baj. Az obikban, vagy a vázban. -
nfsu17
veterán
-
nfsu17
veterán
50/1.8 a téma?
Röviden mielőtt megvettem kb ezeket hallottam róla.
''Igen jó objektív, szuper éles képe van, sokkal jobb mint a kitobi..''
Mikor megvettem, azt hittem az én példányom rossz, vagy a vázam, mert én észre se vettem a kül. a kitobi meg e között. Oké, a fényerő jó, de azon kívül semmi. Tényleg gagyi műanyag, hangos fókusz, sokszor pontatlan AF, alig használtam pár napot, mert a KITobi sokkal jobban használható.
Nekem kb ez a véleményem róla. -
nfsu17
veterán
Hogy valami hasznomat is vegyétek, itt egy kép sigma 17-70-el, ami a gépből kiesett.
[link] -
nfsu17
veterán
Köszi!
70200_200mm_NOIS
Itt 1/160-ad volt a záridő és szerintem bemozdult. Ez ált. eset, hogy ennyinél bemozdul (én néha 1/40-et is kitartok), vagy csak rossz pillanat volt? Remélem utóbbi.
------------------
Közben eszembe jutott, hogy 200mm-en volt, így persze érthető.
[Szerkesztve] -
nfsu17
veterán
Még annyit ha megengedtek.
Olvastam, hogy valaki azért akar 17-70-et venni, mert jó MAKROBAN.
Hát nem tom, nálam ez nem jelentkezett. Én vagyok béna, tudom...
Amúgy próbáltam egy napig tamron 28-70(75-öt?..már nem tom), és egy éles kép nem jött össze. Valószínű nem volt jó az obi. A boltban persze állították, hogy ez ennyit tud, de én vagy röhögtem, vagy sírtam, nem is tudom. De nem kellett, kicseréltem a mostanira.
[Szerkesztve] -
nfsu17
veterán
''Na, itt jönnek is az emberek közötti eltérések.''
Ezek nem jönnek, ezek vannak.
Nekem is kéne 2.8, de ugyanúgy kell a nagylátó is, mert sok épületet fotózok (fotózom).
Sokáig szemeztem a Tamron 17-50/2.8-as obijával, de Mo-n még tök új volt, és nekem kellett sürgősen egy obi, külföldön meg nem vehetek.
Szóval nézegesd meg azt is, ha még nem tetted. -
nfsu17
veterán
Néha én is jobban örülnék, ha 70mm-en jobb lenne a fényerő, de én 1 év alatt rájöttem, hogy inkább a 70mm-en 4, mint 50-en a 2.8-as fényerő. Persze ha ennyiért lenne a 70-esben 2.8, akkor jó kis obi lenne. Dehát ugye 90-ért mit várunk.
Mindegyiknek van előnye és hátránya, el kell dönteni, ki melyiknek látja több hasznát (ha nem áldoz rá félmillákat). -
nfsu17
veterán
Maki73
Nagyon örülök, hogy segít(h)ettem, nagyon jól esett, amit mondtál.
Na, nem érzelgősködünk.
Kirándulós obinak én egy éve használom ezt a sigma 17-70-et, amit korábban már ugye le is szidtam párszor, meg dícsértem is. Átfogásban TÖKÉLETES nekem, mert nincs olyan templom, amit ne tudnék bevenni vele.(kérem ne ragadjunk le extrém eseteknél, persze, hogy létezik olyan én is tudom..de...értitek na...)
A 70mm meg arra jó, hogy egész jó portrékat lehessen csinálni, meg mint mondtátok kistelének is jó.
És efölé veszem meg a 70-200-at (nekem nem kell több). -
nfsu17
veterán
Maki73
Kb én is ebben a cipőben járok mint Te.
Én is hamarosan veszek egy telét, mert még nekem nincs semmilyen telém, csak egy 17-70-em.
Mióta tudom, hogy mit jelent az, hogy L, meg azt, hogy milyen obi ez a 70-200, azóta valahogy nem foglalkoztat más obi, hogy most 300mm+ IS...eldöntöttem, hogy nekem a 70-200 kell és kész.
Megveszem a telét és fotózok vele. Utána már nem fog érdekelni, hogy mér nem az IS-t vettem volna...mér nem fog érdekelni? Azért, mert olyanom NEM LESZ, tehát nem is tudom eldönteni, hogy adott helyzetben melyik lenne jobb (jó, mondjuk 1/10-es fénynél biztos jó az IS..sőt)
Nem tudom érthető-e.
Most a 17-70-et használom. Morfondírozzak azon, hogy jobb lenne nekem egy tamron 17-50? Honnan tudjam, hogy jobb lenne? NINCS olyanom. Nem próbáltam, meg ha próbáltam volna is, az is max csak 1x-i alkalom lett volna, nagyon nem tudom mihez viszonyítani.
Szerencsés az, aki hetekig, hónapokig tudja használni/tesztelni azokat az obikat, amik közül majd később fog választani. De ez a mai világban sajnos ritka. Ilyenkor könnyű eldönteni, hogy a hónapok alatt kellett-e nekem IS, kellett-e nekem a 300mm...talán így érted mit akarok mondani.
Teszteket kell nézni (módjával, mert a végén már én is beleőrültem és a végeredmény nem mindig ua, mint a tesztben le van írva), vissza/előre gondolni, mire kell nekem, mennyit adok érted, később eladható-e, stb.
Ha nagyon bizonytalan vagy, akkor kutassál fel olyan embereket, akik megmutatják neked az obikat, kipróbálhatod.
Végső esetben egyikkel se fogsz rosszul járni, max az egyikkel jobban lehet madarat fotózni, meg stabis, a másik meg egy ultra jó, masszív, gyönyörű rajzolatú objektív. -
nfsu17
veterán
Vki már itt ajánlotta ezt az oldalt [link], de mivel én nem pesti vok, még nem ismerem a boltot, és nem tudok róla semmit, a honlap meg elény szerény, segítenétek nekem? Egy mobilszám van csak megadva (amit kénytelen leszek felhívni), az sem derül ki, most van-e ilyen obijuk vagy sem...
Volt már vki ebben az üzletben? Vagy csak szállítanak?
Árban elég jó, de ez abban az esetben nem érdekel, ha átqrják a fejem, inkább legyen 10e-el olcsóbb, de legyek nyugodt, hogy ha van baj, visszamehetek.
Szeretném jövő szombaton megvenni valami olyan helyen, ahol épp kapható, és megbízható a hely. -
nfsu17
veterán
Megdobna vki egy-két képpel amit 70-200 F4L-el lőtt?
Igazából a legjobb az lenne, ha jpg lenne simán, nem RAW-ból..
Köszönöm. -
nfsu17
veterán
Köszi!
Nagyon örülök (de hüle vagyok), hogy nem csak nekem van bajom vele.
Biztos ez sem általános eset, (mint pl a 6131-es telómmal, ami zsír jól működik, közben kismillióegy helyről hallom vissza, hogy használhatatlan), ebből is vannak jobb és rosszabb szériák. Nekem ez jutott. Ettől függetlenül ennyi, és ekkora bajom nem volt vele, mint ahogy barátodnak, az esetek 5-10%-ban rossz csak, amit most már el kell viselnem.
Megnyugtató, hogy a váz legalább jó (remélem), mert kezdtem lemondani a fotózás élményéről, mondván, hogy haverom sony H-valahánya 5MP-el szó szerint lealáz.
De szerencsére mostanában már kezesbárány, alig hibázik, és a tavasz közeledtével már jön újra elő a fotózás iránti vágy (igen, ebből leszűrhető, hogy nem vagyok vérbeli fotós, hogy télen is fotózgassak, bár ha lenne hó lenne mit, de így nagyon keresni kell a témát, és ahhoz most nincs kedvem), és ha meglesz a 70-200-am, akkor remélem egy új dimenzió jön elő a gépből, és minden más lesz mint most, le se fogom tenni a gépet.
(azon is gondolkodtam, hogy beadom Camera kft-be, nézzék meg a vázzal minden rendben van-e, de aztán rájöttem, ha váz lenne a difi, akkor alig készítene jó képet, most pedig pont fordítva van, ritkán készít rosszat, azt meg ráfogom az obira)
Vagy mégis adjam be még tavasz előtt, míg garis, szerintetek tényleg megnézik, vagy csak elkérik a pénzt?
--------------
Igen, igen, végülis persze jobb, csak én nem vettem annyira észre.
Az autofokusz gyorsaságát az elhiszem, az egész jó.
A képeket nagy tisztelettel elfogadnám, lenne mihez hasonlítanom.
Ha lehet nem RAW-ból legyen mentve, hanem a gép által készített. Köszönöm.
[Szerkesztve] -
nfsu17
veterán
-
nfsu17
veterán
Oké, köszi fiúk, most már én is úgy érzem hogy nincs itt semmi (komoly) baj.
Belevágok a 70-200-ba, persze előtte kipróbálom amit ígértek. -
nfsu17
veterán
Sziasztok!
Picivel több mint fél éve használok egy Sigma 17-70/2.8-4-es objektívet, kisebb-nagyobb sikerrel.
Nappal viszonylag tűrhető képeket csinál, de belső helyiségben (szoba, pláza, stb) képes félrefókuszálni (az elején még nappal is csinálta ezt, de aztán valahogy elmúlt...sőt az utóbbi időben egyre kevesebbet hibázik).
Van KIT obim is, az soha nem hibázott/ik, meg egy 50/1.8. Végülis ez is jó, csak néha hibázott.
Most nem tudom ezt mire vélni. Az objektívek ''hibásak'', vagy a vázzal van vmi? (még garanciás, de ha elviszem, hogy nézzék meg, úgyis kiröhögnek....igen, sajna mikor egy Tamron obit vettem, és nem volt képes egyetlen egy éles képet sem csinálni, a színe is borzalmas volt, visszavittem, és közlik, hogy ez sajnos ennyire képes...magyarázhattam, hogy de kérem, a KIT ezerszer jobb ehhez képest...egyik fülön be.....nagy nehezen kicseréltettem erre). Végülis jól jártam vele, mert azóta jópárezer képet lőttem vele, és a ''hibás'' képek száma betudható a fényhiánynak, nagy záridőnek (kézből), balfaxságomnak.
Most szeretnék egy 70-200 F4L-es obit venni (előtte lesz lehetőségem kipróbálni egyet, szóval ha nem lesz jó, akkor meg se veszem), és előtte kérném, hogy nézzétek meg ezt a képet, hogy a 17-70-es obitól várhatnék-e a többet, vagy tényleg a váz rossz.
Valahogy sokszor ''színtelen'', fakó, ''lágy'' (oké, az az olcsó obi hibája lehet) képeket készít.
A kép gyárilag jpg, a menüben a sat, és cont +1, a sharpness +2-es értékű, a többit írja az exif.
[link]
Tehát semmi ps-trükk, meg ez-meg-az nincs rajta, ez így jött ki a gépből. Ha nekiesnék ps-nek ezerszer jobb lenne, de az úgy nem lenne igazságos, meg átverés lenne azoknak, akik ilyen obit akarnak.
A konkrét bajom még annyi, hogy ugyan ez egy 80-90e ft-os obi, ami kb 4x drágább mint a KIT, viszont komolyan mondom, egy hangyánit jobb csak a KIT-nél. Ezért szomorú is voltam, mikor láttam mit készít.
Na most a 70-20-at mindenki dícséri, hogy L-es, ezért éles képek, jó fókusz, halk, stb, és remélem azért ennél élesebb, szebb színű lesz, mert neten jó képeket láttam, hogy mit is tud.
Na, legyen még 1 kép, biztos ami biztos.
[link]
Szóval hosszú írásom végén arra szeretnék választ kapni, hogy jó-e ez így most ahogy van. Ilyennek kell-e lennie. Mert amiket látok neten képeket (350d+ennél néha még gyengébb obi), azok messze jobbak, élesebbek, stb, és nem tudom hol a hiba.
És kapnék egy élesebb képeket az L-es obival.
Aktív témák
Hirdetés
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730
- Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, külső akkumulátor eladó
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest