- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Aktív témák
-
pitman
őstag
Az azért nem mindegy, hogy egy darab faág van egy eltérő háttér előtt, vagy faágakból álló szürke massza. Az AF működéséhez valami kontrasztos téma kell, hiába van elég fény, valamin fogást kell találnia. A korlátos képeden ez nagyon jól látszik is, a lehető legkontrasztosabb elemre állt be. Ezért célszerű olyan képelemet választani, ahol ez sikerülni fog és utána újrakomponálni a képet szükség esetén.
Azt is célszerű figyelembe venni, hogy a keresőben jelzett fókuszkereteken a fókuszérzékelők a gyakorlatban túlnyúlhatnak, így ha a célterület környezetében valami kontrasztosabb témát talál könnyen arra állhat rá. -
hali01
őstag
Én csak szeretném konkretizálni a hibát.
Ha a középső fókuszpont aktív és le is pittyen,meg látod is,h felvillan akkor tök mind1,h mi van előtte,mellette,mögötte.Az lessz éles ami középen van.De ha minden fókuszpont aktív akkor oda fókuszál ahova kedve tartja.
Amiket eddig írogattatok abból nem derül ki semmi.
Konkrét példa: [link] Canon 100-300/350D,középső fokuszpont volt aktív,kapáslövés.Előtte-mögötte minden életlen de a téma éles.
Mostmár csak azért is érdekel a hiba,nem mintha bármi hasznom lenne belőle. -
BEE
addikt
Az elsőre nem tudok mit mondani, de a másodiknál egyértelműen
a korlátot fogta meg, mint legkontrasztosabb és legközelebbi
tárgyat a fókuszterületen. Ez még benne van szerintem az AF
hibahatárában.
Szerény mértékű tapasztalataim szerint az AF szereti a legközelebbi
pontot kiválasztani a fókuszmezőben.
BEE -
hali01
őstag
Érdekes mindkét képed.
Kérdés:A középső fókuszpont volt aktív mindkét képen?
Ha igen akkor le is pittyent,h élességet talált?
Ha manuálisan fókuszálsz akkor is mellé megy annak ellenére,h te élesnek látod a keresőben?
Az első kép 2,8-as rekesszel készült.Az ilyen jellegű témánál illik legalább f5,6-ig rekeszelni mert azon egy darab éles rész nincsen. -
pitman
őstag
Mármint nem komponáltad át a képet, hanem az volt a képkivágás, amit látok?
Nekem még ilyet nem sikerült összehoznom eddig, bár én mindig próbálok olyan képelemre fókuszálni, ami valószínűleg nem fog problémát okozni. Esetedben én a negyedik emeleti erkéllyel próbálkoztam volna vagy valamelyik ablakkal. -
-
Hydra SR
addikt
50/1.8-nál ennél sokkal rosszabb is lehet az arány.
17-70-re (ha Sigma DC) talán biggamer tud mondani valamit, olyat nem nagyon próbálgattam.
70-200 F2.8L volt nálam és nappal az istennek se sikerült átvernem a fókuszát, már mindennel próbálkoztam ami elérhető volt. Becsillanás, tükröződés, kéményfüst messziről, felhős égbolt, stb. de valamit mindig talált, amire élesített és az a valami a gép szemszögéből nézve mindig logikus volt. És ha 5-ször próbáltam rá ugyanarra a témára, akkor 5-ször élesített ugyanoda. Nem hiszem, hogy az F4L-nek ennyivel rosszabbnak kéne lennie, nem tudom melyikkel próbáltad de szinte mindegy. Szerintem valami bibi van, alighanem vagy a vázzal, vagy a beállításokkal (nem tudom, mennyire értesz hozzá).
Szerk: asszem azt nem próbáltam, hogy csak 1 zóna legyen aktív. De azt igen, hogy az összes zónát lefedje valami nehezen befogható téma.
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
Nehéz kezelni, legalábbis nehezebb, mint a kitobit. Kényes, mint egy primadonna. Ma éjszakai képeken teszteltem. Istenigazából F9-F11 környékén adott igazán szép képet (nappal azért F3.2-F3.5 körül már szép, de 2.5-2.8 körül is majdnem hozza a legjobb formáját). A digitális fényképek topicba feltöltött képeim ezzel készültek de azok le vannak méretezve és a hosszú záridő miatt zajszűrés is van rajtuk, meg ezen kettő beavatkozás miatt utánélesítés is, szóval az nem referenciaértékű, de azért valamit mutat.
Sötétben tetü szar az AF, de ami a nagyobb gáz: felvillannak a piros pöttyök, hogy talált éles pontot...aztán mikor hazaérsz, anyázol, hogy hát ez nem egészen sikerült. Hiába, nem erre való, és ennyiért nem kapunk multifunkcionális obit.
Még egy dolog: makróra k*** jó! A közelpontja is korrekt, és a kevés lencsetag miatt nincs CA, lehet rá tenni close upot szinte büntetlenül, és még úgy sincs sem szín- sem geometriai torzulás, sem életlenedés a széleken stb, semmi ilyen amivel amúgy szívni lehet előtéteknél. Valamint a nagyon nyitott blende miatt kitűnően látod már előre a DOF kezdetét a keresőben, így az AF-et ki lehet lőni simán, helyette ott az MF. -
Hydra SR
addikt
Sharpen a jpegen is annyi van, mint a RAW-on alapbeállításon. Végeredményben amikor a fényképezőgép készíti a jpeget, ez is egy RAW-ból készül, csak ott már eleve ráhúzza az alapbeállításokat és nem lehet visszavonni vagy megváltoztatni, csak rátenni még valamit de az már összeadódik az előzővel, nem helyettesíti. A RAW adatokat nem tartja meg, hanem eleve jpeg-be ment és veszteségesen tömörít.
Szóval ha RAW-ba fotózol aztán közvetlenül jpegbe konvertálsz, semmivel sem lehet jobb minőséget kihozni mint ha eleve jpegbe fotóztál volna, csak annyi történik, hogy a RAW file-ban rögzített feszültségszint mátrix értelmezési függvényét a raszterkép elkészülése előtt még berhelheted otthon.
Rövidebben és érthetőbben: a RAW még nem kép, csak egy nyers adathalmaz, a CMOS képpontjainak feszültségszintjei. Hogy mit kezdjen vele az eszköz ami megmutatja, azt te mondod meg. Ha jpegbe dolgozol, akkor már előre megmondod. Ha RAW-ban, akkor meg utólag mondod meg.
Ezt csak azért mondom, hogy nehogy azt hidd, hogy ha RAW-ban felnyomod az élességet akkor az meghamisítja az eredményt. Ugyanúgy felnyomhatod előre is és jpegbe fotózhatsz. Különbség akkor van, ha RAW-ból nem jpeg-be konvertálsz hanem mondjuk TIF-be, vagy más tömörítési fokkal mented a jpeget, mint a fényképezőgéped. De inkább ez áll közelebb a valósághoz, mint egy túltömörített jpeg. Ez mutatja igazán az objektív élességét. -
Hydra SR
addikt
Ma játszottam vele egy keveset, és azt azért nem mondanám, hogy használhatatlan. AF tényeg gyenge de nem arra lett kitalálva (a hangja azért idegesítő, mikor a végállás környékén kattogni kezd), képe szép éles, DOF kellően kicsi, fényerő nagy, CA-t szinte csak szándékosan lehet belőle kicsikarni ha tudod, hogy kell de még akkor is nehezen, torzítást nem tapasztaltam a képszéleken sem, életlenedést sem, márpedig ezek egytől egyig a kitobi jellemző tulajdonságai. Szóval azt erős túlzásnak érzem, hogy a kitobi sokkal jobban használható. A kitobinak jobb az autófókusza és zoomolni is lehet vele egy szintig. Ennyi amiben jobb. És nagyobb a mélységélessége, ami néha jó, néha nem. Más.
-
orbano
félisten
mondom, reciprokszabály:
X gyújtótávon a leghosszabb kitartható záridő kb. 1/X. Pont
Ettől valamivel eltérhet egyénenként. Akinek remegősebb a keze az nyilván több bemozdult képet készít, de ugyanannál az embernél is valószínőleg a 200mm-en 1/200-zal készített kép nem lesz olyna éles, mint ha mondjuk 1/1000-rel csinálta volna.
30mm-en 1/40-nel pedig illik nem bemozdulniha mégis, akkor be kell nyalni egy sört
-
orbano
félisten
elvileg kb 1/200-ig garantált a bemozdulásmentes kép a reciprokszabály. de a 160 még annyira közel van hozzá, hogy jó eséllyel kitarthatod (egyén, testtartás és géptömeg függő). a 100-as zár már akkora, hogy ott már jobban kijön a stabi (ez ugye 1 EV, ez az IS meg 2 EV-t ígér asszem, tehát elvileg 1/50-en is éles képet kell adjon).
-
Hydra SR
addikt
Hmm, nekem a közelpont és a CA az igazán fontos. Közelpontban a kitobi sincs nagyon messze attól, ami már elég lehet, főleg egy close uppal. Csakhogy a kitobi már egyedül is olyan CA-t tud produkálni ami látszik, close uppal meg már nagyon zavaró.
A 17-70-es Sigmának meg 8 centivel közelebb van a közelpontja, gyakorlatilag a frontlencsétől számítva fele távolságról lehet vele makrózni...elvileg. CA-ja is kisebb lényegesen. Ezért kérdeztem, hogy mi az ami miatt neked nem jött be makróra. A leírások alapján nekem jónak tűnik, de ha tudsz valami nagy gyengéjét, ne tarsd magadban -
orbano
félisten
-
orbano
félisten
Na, itt jönnek is az emberek közötti eltérések. Engem nem érdekel az a 20mm, mert van lábam, illetve kivágni is tudok a képből, ha nagyon kell, max nem pósztert nyomtatok belőle.
Persze jó dolog a 70mm, sok mindenre jó, főleg, ha az ember 1 obival kell gazdálkodjon. De akkor inkább feladom a nagylátót, meg esetleg a makrót, és inkább válogatok a 2x-7x/2.8 kínálatban, a nagylátót meg pótolom a kitobival, ha nagyon bútorokat, vagy családi ebédet akarnék fotózni.
Mondjuk én elvoltam hosszú évekig 55/2.8-cal, azt sem tudtam, hogy létezik más (és leginkább túristaként fotóztam) -
Hydra SR
addikt
Akkor jól sejtettem, köszi
Szerintem az F4 nem olyan gyér, csak lehetne jobb is. És eléggé bosszantó a ''tapasztalatokat'' olvasni valakitől akinek még mindig nincs fényképezőgépe, csak a profi fotósoknak szóló teszteket olvassa. Ami ott gyér az nekünk még bőven jó lehet. Harmad-negyed-ötöd-tizedáron. Mert mi nem keresünk vele pénzt és nem szól meg a megrendelő sem, ha nem 150%-osan tökéletes a képminőség vagy valamit nem sikerült lefotózni.
Azért bosszant a dolog mert a tájékozatlanokat átveri. Azt hiszik, 90-ért nem is érdemes egy ilyen kis szar Sigmát venni aminek 50mm-en csak F4-es a fényereje, szinte nem is lehet vele fotózni. És ez nagyon csúnyán nem igaz. Fotóstudástól függően akár az esetek 80%-ában ugyanazt, ugyanolyan szépen meg lehet vele csinálni. Aki Ferrarin akar megtanulni vezetni, hát tegye, ha van rá pénze. De ne szólja le azt, aki Opelt vesz már csak azért se mert bizony az Opel és a Ferrari is ugyanannyival megy a közlekedési dugóban.
[Szerkesztve] -
orbano
félisten
ez egy marhaság. ezerszer jobb a 17-70. vagy gondolod az emberek szimplán hülyék, hogy erre cserélik? élesebb a képe és gyorsabb az autofókusz. mi kell még?
ha gondolod kérek barátomtól képeket, hogy mit alkot 17-70nel. tavaly cserélte le a kitobit, ami jelenleg nálam van.
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
Ez a sigma úgytúnik nemcsak téged szivat.
Van egy ismerősöm,szintén 350D-vel fotózik egy sigma 17-70-el.
Együtt fotóztunk egy ködösebb estén Pesten és folyamatosan panaszkodott,h nem találja az AF az élességet.Nem értettem,h miért,hiszen én mellette álltam és ugyan azt fotóztam csak Canon 24-85-el és mindíg ment az AF.Én még egy ND8x-et is feltettem,h meglegyen a 30mp és úgy sem tévesztett.Majd ezek után egész este panaszkodott.Én fótóztam akkor a kitobival is és az sem ugatott vissza egyszer sem.
Majd másnap átküldött néhány képet amik elég életlenek voltak.Pedig hasonló beállításokat használtunk.
Az én képeim viszont mind penge élesek lettek akkor.
Majd egyszer elmentünk Szentendrén együtt és elkértem a sigmáját.
Másik váz,másik fotós de a hiba ugyan az.Kínszenvedés volt néha olyan pontot találni a témán amin talált élességet az AF.
Csinálhattam én azzal akár mit.Hiába rekeszeltem akár hova.Sehogy nem lettek olyanok a képek mint a canon obiaimmal.
más: Ha jó képet akarsz (függetlenül az objektívedtől) akkor minden képpen rawban fotózz.
A különbség ég és föld. -
orbano
félisten
megerősítem, teljesen jók ezek a képek. minap nyomogattam egy 1770-et, egy canon 24-105-öt és egy említett 70-200-at. A 70-200 állat, bajod nem lehet majd vele, a 17-70-es is egész jó volt, persze egy félhomályos belső udvarban fotóztunk, míg előtte kitobival naplementében, így 1:1 összehasonlítva a kitobis képek jobban néznek ki természetesen...
-
csiga997
őstag
Nem látok ezekkel a képekkel semmi problémát. A tetőcserepeket meg lehet számolni, úgyszintén a falakon a repedéseket. Ha fakónak és színtelennek érzed, akkor azért nézz fel előbb az égre. Ilyen időben ne várj szikrázó ragyogást.
Szerintem csak rossz országban próbálkoztál, ennyi az egész.
Persze, nem akarom elbagatellizálni a kérdést, de ezek a képek alapján semmi komolyabb kivetnivalót nem találni, tényleg.
Aktív témák
Hirdetés
- iPad topik
- Nintendo 3DS és DS topic
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Kuponkunyeráló
- Mobil flották
- NOTEBOOK / MacBook beárazás
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Légy a Gépek Mestere! Kamatmentes részletfizetési lehetőség!
- AKCIÓ! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest