- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola G86 - majdnem Edge
Aktív témák
-
sszever
őstag
Mielőtt elkezded a személyeskedést, amiben profi vagy, ezt tegnap Te írtad:
''Hát nem tudom szerintem a Nikon úgy ahogy van sokkal jobb És én canonos vagyok jah és sigmát veszek mert sztem jobb a sigma mint a canon ezért meg lehet kövezni vagy ki mit akar egyetlen olyan obit nem tudok mondani a canonnál ami kéne a sigma ellendarabja helyett talán a fix1200 és Canon EF 85mm f/1.2 USM L mert ezeknek nincs ellendarabjuk.''
Majd utánna felsoroltál egy rakás Canon obit, melyet megvennél 20 millából... Most meg 500-as obit linkelsz (majd két éves cikket)... Ami láthatóan lenyűgözött...
Nem lehet, hogy két személyiséged van?
Verébként is többen ismernének, mert legalább képeken szerepelnék... S nem csak a képeim. De a beszélgetést ezzennel lezártnak tekintem ISMÉT
[Szerkesztve] -
sszever
őstag
A legelsőt ''ajánlanám'', árához képest szépen teljesít. Igaz 300 mm-nél csak F5,6.
F8-ra rekeszelve élessége is kielégítő.. Legalábbis ezt mondják róla.
Mindenesetre jobb választás (szerintem) mint az 55-200-as. Pár napig volt nálam anno, de nagyon nem nyerte meg tetszésemet sem a felépítése, sem a rajzolata, stb... A 75-300-as pedig már túl nagy átfogás, túl nagy kompromisszum, főleg ezen az áron. Tesztekben ez sem teljesített túl fényesen...
A baj, hogy ebben az árkategóriában nem igazán találsz olyan obit, ami hosszú távon megfelene. Lehet, érdemesebb lenne használt obik között válogatni, vagy kicsit még spórolni...
Amúgy mire szeretnéd használni? Milyen objektív mellé vennéd? -
sszever
őstag
válasz
ThufirHawat #3823 üzenetére
Jaja, ezt is láttam már
Mondjuk gondolkodom makró vakun egy ideje (bizonyára legkorábban tavasszra), már csak azér is mert sokszor portrézok, és derítésre is jó lenne.
Ami melette beszél, hogy ugyebár vezeték nélkül képes elsütni az 580EX-et, s ezzel a kettőbel együtt azért már lehet szép érdekes képeket lőni(mindenesetre hordozhatóbb, mint egy kis állványos vaku, összeállítás, és több mindenre felhasználható is)
Ami érdekelne, hogy a kiegészítő gyűrűs megoldás hogí működik, mert ugyebár elvileg 58-as obira gyártják, de majd használnám 72 - 77 mm-essel is. Kitakar a képszéleken? -
sszever
őstag
válasz
ThufirHawat #3820 üzenetére
Mármint itt a 150-es makró leírásodra gondolsz? Azt ismerem, többször is bele-bele néztem, sőt egyszer nálad rá is kérdeztem az obira, mielőtt megvettem.... Arra gondoltam, ha esetleg majd az MP-e mellett döntesz, arról is írhatnál rövid véleményt...
MP-e - kell hozzá vaku. Ez nem lehet gond, hisz megrendelted már, ha emlékeim nem csalnak. Bár arra kíváncsi lennék mi alapján esett a választásod erre a Canon vakura, miért zártad ki az olcsóbb Sigma vakut.... -
sszever
őstag
válasz
ThufirHawat #3807 üzenetére
500 F4 IS.... hmmm... az már fincsi kis obi, no de sajnos marha drága
Így nem is gondoltam / gndolok rá...
Viszont az MP-E elég meggyőző. Persze ha kihasználod...
Az addig rendben van, hogy Sigma 150 mm, F2,8 + 2x = 300 mm, de mégsem ugyan az, mint egy origi 300-as fix, főleg, hogy arra is rá tudsz tenni 2x-et, s akkor az is már 600... (ami persze nem ér fel az 500 fix képminőségével)
Viszont remélem, hogy a makró vakuról majd olvashatunk valami véleményt, esetleg 1-1 képpel a ''vakuval, és nélküle'' szemléltetésével is...
Mondjuk ha nekem kellene döntenem (nem tudom milyen tele obid van), és a jó makró mellé bizonyára nem egy újabb makrót vennék, hanem egy jó telét. Hacsak nem áll annyival közelebb hozzád makró, esetleg ebből keesed pénzed, vagy szájsebész vagy -
sszever
őstag
válasz
ThufirHawat #3803 üzenetére
próbáltam mindkettőt, majd a 300 IS mellett döntöttem, és azt vettem meg.
-
sszever
őstag
-
sszever
őstag
a fix 300 F4 IS és a fix 400 F5,6 között, az első obi szerintem jobb. Nem nyom annyit a latba a 100 mm, mint az IS. Főleg ha használsz hozzá 1,4x vagy 2x-et is, mert akkor tuti állványról fotózol az utóbbival, míg az IS-es obival még van némi esélyed jó fényviszonyok közt, hogy állvány nélkül is megfelelő képminőséget érj el.
Másrészt nem a 300-400 mm F4-5,6 közötti kategória az, ahol a 100 mm-ért 200-300 ezer Ft különbség van... -
sszever
őstag
A Canon védelmére:
Ne felejtsük el, hogy bizony objektíveket, főleg drágább darabokat az ember nem 2-3 évre vesz meg, hanem hosszabb távra. Amíg a gép vázat cserélgeti az ember, az objektív parkjával ezt nem teheti meg, mert esetenként nem 1-2 százezerről van szó. S ugyebár a következő gépek már sorra 10-1x MP-sek lesznek, amihez természetesen megfelelő minőségű üveg is szükséges.
Na már most a Canon L-es üvegei ennek a követelménynek is megfelelnek, míg a Sigmáról ezt így nem merem kijelenteni kis kétely nélkül. S amíg a Canon 70-200 F2,8 L-je FF-en, 1x MP-vel is garantáltan jó eredményt hoz, addig aA Sigma nem igazán képes egy sorozaton belül ugyan olyan minőséget tartósan gyártani...
Na szóval azért drágább a Canon! S ezért nem szabad egy az egyben összehasonlítani a két objektívet, mert nem is ugyanarra a felhasználói körre lett gyártva...
Ugyanakkor arra amire szeretnéd használni a Sigmát, bőven meg fog felelni, sőt! De mindenféleképp próbáld ki vásárlásnál, és használd egészséggel! -
sszever
őstag
válasz
biggamer #3718 üzenetére
Ha jól emlékszem a 100-400-as canon az toló zoom-os, tehát vagy megbarátkozol vele, vagy eladod gyorsan, ha nem megy (én kipróbáltam, hát a hátamon is felált a szőr tőle). Ugyanakkor viszont a képminősége hagy kívánni valót...
70 - 200 vs 50-500-ról annyit mondanék, ha esetleg protrézás is szóba jöhet, illetve tárgyfotó, zárt helyek, kevesebb fány, akkor értelemszerűen a 70-200-as a jobb választás, egyrészt a fényerő miatt, másrészt nem hátrány a kiseb súly (hacsak nem bedobsz előtte egy spenót konzervet)
-
sszever
őstag
válasz
biggamer #3637 üzenetére
25 ezerrel több, ha van hozzá gari?
Inkább legyen hozzá gari, minthogy magadd szídd...
Anno, mint írtam a Sigma 50-500, Canon 100-400 L, 400 L és a 300 L IS között válogattam.
Namármost, a két Fix obi és a két zoom obi közt bizony volt különbség képminőségben, nem is kicsi (a fix-ek javára, s ezen, bár nem ismerem nagyon közelről a 70-200-as Sigmát a kétszerező csak rontani fog), a 400 L és a 300 L IS között pedig az IS döntött, mert bizony sokszor nagyon jól jött már! (kétállású IS van benne, így svenkelés közben s igen jól használható)
Madarak és egyéb négylábú állatkákra tökéletes! Közelpontja, ha jól emlákszem 1,5 méter körül van, s ott használható makróra is (bár ey igazi makró obit (EFs 60 mm, vagy Sigma 150-es) nem vált ki.
[link] 350D vel, 1/1250, F10, ISO 400
[link] 350D-vel, 1/800, F7,1, ISO 400
[link] ez is 350D-vel, + 1,4 x-ző, 1/200, F5,6, ISO1600 -
-
sszever
őstag
válasz
biggamer #3633 üzenetére
Az egy ki***-ul jó obi!
Lassan már egy éve, hogy megvan, és nem cserélném el semmi másra!
1,4x és 2x-ővel is király képeket csinál. Hihetetlenül gyors, s 1,5 méterről még makrózni is lehet vele (bár nem 1:1 leképzéssel, meg hát egy origi makró obi kenterbe veri). Csak ajánlani tudom.
Anno 50-500 Bigma, 100-400 L, és ez volt versenyben. Kipróbáltam mind 1-2 napig, s nem bántam meg a döntésem. -
sszever
őstag
válasz
biggamer #3616 üzenetére
A 70-200-as mellett mindenképp a fényereje beszél, kétszerezővel is legalább f5,6, de mindez a minőség rovására megy természetesen.
A Bigma pedig ugyancsak egy jól eltalált darab, volt már a kezemben, eléggé megnyerő darab, van súlya, viszont szerintem széleslátóban kissé gyenge.
Ha nekem kelllene döntenem, és nem tehetném meg, hogy a 300 feletti tartományba fix-et használjak, inkább választanám a Bigmát, mint elérhető legjobb ár / érték mutatóval rendelkező versenyzőt. Az alsó tartománya pedig áthidalható (ha jól rémlik van egy 70 -ig terjedő zoom-od). Azért az az 500 mm ngyon csalogató ám! Főleg ezen az áron! -
sszever
őstag
Árához képest a 18-55-ös a legjobb teljesítményt nyújtja. Mindenféleképp megéri tartani egyet, nekem is van a 17-40L mellett. Ha egyszer elromlik, van hova nyúlnom. Meg aztán tanulni megéri! Ilyen olcsón meg nem kapsz másikat. Ezért tudom ajánlani, mondjuk az 55-200-as párosítással.
Vagy gyűjtsél, a gép ára egy dolog, az obi park ennek a sokszorosa lesz! -
sszever
őstag
17-70-es jó, mert eléggé nagylátószögű ahhoz, hogy zárt helyen, szobában is tudd használni...
28-135 pedig már eléggé zoom, hogy ne kelljen mindig túl közel menned...
a kettő közt választani marha nehéz. Mondjuk, ha megvennéd a KIT obit (18-55), és hozzá mondjuk valami 50-200-ast, akkor azzal már elég nagy tartományt le tudsz fedni az elején.
De a kezdéshez bőven jó a KIT obi, főleg megtanulni vele fényképezni... -
sszever
őstag
válasz
ThufirHawat #3435 üzenetére
Valóban.
Megrendeltem én is már csak késik...
Mennyire vagy vele megelégedve?
Olvastam, hogy esetenként előfordul, hogy elkezd kotyogni a bajonetnél, mert gyárilag nem húzzák meg rendesen a csavart. Ezt te észrevetted? -
sszever
őstag
válasz
ThufirHawat #3433 üzenetére
Simga 150, ha jól emlékszem, ugye?
-
sszever
őstag
Napellenző + kiszsák széria tartozák.
Én nagyon szeretem ezt az obit, jelenleg ezt használom leggyakrabban.
Tripontnál vettem, 2 év garral.
70-200-asom is van (F4L), egyetlen dolog ami bosszantott anno, hogy a szűrőmérete 67 mm, de végül is nem szoktam vele túl gyakran olyan témákat fényképoezni, ami szűrőket igényel.
Előszür 350D-hez használtam ezeket, most pedig 30D-n. -
sszever
őstag
Bizonyára fognak neked ajánlani Sigmát, de ugyanebben a dilemmában voltam anno, és végül a 17-40 mellett döntöttem az alábbi okokból:
- zoomolsákor sem változik a hossza
- nagyon jó, kis robusztus felépítésű darab
- 77-es szűrőméret, amely megegyezik más L-es obik szűrőméretével, azaz egy szűrőkészlet elég (70-200-as viszont nem tartozik ebbe a sorbaa 67 mm-es szűrőméretével)
- mivel az objektív park a gép árának többszörösét teszik ki, hosszútávra választottam objektívet, amely minőségileg majd a későbbiekben 1x megapixel-el is fog tudni jó minőséget hozni, tartós darab, és évekig nem fog cserére szorulni
Szóval szerintem jó kis darab, bár egyes esetekben alsó tartományban van CA-ja, (melyiknek nincs)
A Sigma mellett max az
- ára
- 17-70-es nyújtótáv (bár nekem a 40-70 közötti tartomány nem hiányzik egyáltalán, ha meg igen, akkor van olcsó fix 50-es obi a piacon)
- kezdő F2,8
szól. De szerintem a vastagon írt résznek már nem felel meg. -
sszever
őstag
válasz
ThufirHawat #3311 üzenetére
No igen. Igazi hold-osok nem obival, hanem teleszkóppal fényképeznek.
Én nemrég fényképeztem a holdat, 300 + 1,4x, mindezt crop-os gépen. Tehát kb. 670 mm-en. Azzal sem lehetett már hosszú záridőket alkalmazni.
Meg amúgy is, mire beállítottam rendesen az állványt, addig elmászott a hold -
sszever
őstag
válasz
ThufirHawat #3306 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok, csak nem akartam következtetést levonni, mert nem próbáltam.
Azt hogy kiáll, és belenyúl az obiba én is említettem (hisz a 1,4x-őn is így van), nem hiába nem használható az összes Canon obihoz sem, sőt még az összes L-eshez sem.
Mivel a Sigma-t nem ismerem, foggalmam sincs fizikailag rátekerhető e. Ha rátekerhető, akkor kérdéses, mennyire működna. Lenne e AF visszajelzés, rekesz állítható e, stb.
Ha csak az AF hiányozna, akkor ez még MF-el korrigálható, de akkor is megmarad a kérdés, milyen lesz a kép... -
sszever
őstag
Mind a 1,4x és a 2x-nek is van egy kb. 1-2 centis kiálló része, ami bemegy az objektív belsejébe.
Ezért sem használható csak bizonyos L-es Canon obikkal (70-200, 300 stb.), mert azoknak a ''fenekén'' van egy 3-4 centis luk az első lencséig.
Nem tudom, hogy a Sigmának van e.
Ha igen, akkor fizikailag működnie kell, de elektronikailag nem vagyok benne biztos. Bár gondolom a neten erről ezért csak található infó.
A Sigma 2x-ezője miért nem tetszik? Az olcsóbb is, és tutira kompatibilis. -
sszever
őstag
Lenni nincs, de használtam már pár napig.
Marha jó, és egy jó obival nem vészes a minőségromlás, főleg nem cropos gépen! Szerintem mindenesetre megéri árát (mondjuk főleg ha összehasonlítod, mondjuk egy 200-as és 400-as obi árát, vagy egy 300/f4 + 2x, és egy 600-as obiét (bár a 600-as obi nem F8, de ára horrorisztikus)).
Viszont nekem is a kívánságlistámon szerepel... -
sszever
őstag
55-70 közötti űr nem nagy gond.
Én jelenleg a 40-70-es űrt sem igízán tartom saját esetemben kritikusnak, bár már szemezgetek egy nagyon fényerős 50-es fix-el, de az is csak portréhoz kell.
Többi területen lehet közelebb / távolabb menni gond nélkülbizonyos szinten portrénál is
-
sszever
őstag
5D + 17-40 jobb és szebb képet ad, mint 24-105-el.
Ha a 17-40-nél a CA-ra gondolsz, akkor azt lehet nem csak FF gépen is produkálni, persze megfelelő viszonyok mellett
Volt szerencsém kipróbálni a 17-40-est több gépen is, és FF-is igen szép képet ad, főleg ha ismered, és tudod megfelelően használni.
A 24-105-öst csak azért hoztam szóba, mert szép nagy az átfogása (ugyan kompromisszumokkal jár, de nagyon jól letalált obi!), fix fényerő, és IS sokszor képes tényleg segíteni, többször mint F2,8 (én sem hittem, míg nem tapasztalhattam saját bőrön).
S ha tényleg akarsz nagylátószöget, veszel mellé egy 12-24-et, vagy 10-22 vagy valami hasonló átfogásút, mert ebből is van szerencsére választék.
A 17-24 közötti különbség pedig sok esetben kompenzálható. (persze van mikor nem). -
sszever
őstag
De ettől függetlenül ne hanyagoljuk l az IS-t ami gyengébb fényviszonyok mellett jó szolgálatot tesz.
Ultra nagy látószö pedig úgy is egy másik obit igényel, mert cropos gépen a 17-es kezdő sem igazán nevezhető nagy látőszögnek.
De ahogy mondtam, hosszú távon biztosan jó választás. Természetesen figyelembe kell venni, ki mit engedhet meg magának, ki mit szeret / szeretne. Ki mihez ragaszkodik, és ki mit tervez a jövőben.
(én személy szerint kifejezetten nem veszek már crop-os obikat, hanem csak jóminőségű FF obikat, mert tervezem, hogy belátható időn belül, mondjuk 2-3 év, FF gépre váltok) -
sszever
őstag
pl. Full frame miatt is, de akár azért is, mert az említett Canon obi az IS-ével, az átfogásával, felépítésével elég megbízható obi.
Későbbiekben ha szükségszerű, használtan is jobban eladható (szerintem értékállób)
Fog még lejebb menni az 5D ára is, használtan főleg, s ki tudja, mit hoz a jövő... -
sszever
őstag
Hosszú távon, esetleg a 24-105 F4L IS jobban megérné, bár rohadt drága.
De sokan esküsznek a Sigma 17-70-esére, hogy jó.
Az árát és minőségét nézve mindenesetre az egyik legversenyképesebb obi ebben a tartományban. Az átfogása nem igazán hagy kívánni valót maga után (ha esetleg 70-200-as mellé veszed). -
sszever
őstag
-
sszever
őstag
Ugyan ezt kérdeztem én is anno, pár héttel ezelőt, sikertelenül....
De azóta biztos, hogy a Sigma 150-est fogom a 100-as Canon helyett választani (ha majd eladtam a 60-as Canon makró obimat).
Állványgyűrű, napellenző nem egy elhanyagolható plussz, fóleg, hogy ha jól emlékszem kb. 10.000 Ft a különbség, és minőségileg is minimális a különbség (ha éppeszű ember egyáltalán képes különbséget tenni).
Ugyanakkor semmiféleképp nem elhanyagolható, hogy a Sigmával kapsz egy nagyon jó fix 150-es telet is egy személyben...
Nem volt ugyan sok ideig kezembe a két obi, de a Canon valahogy nem igazán nyerte el a tetszésemet... -
sszever
őstag
-
sszever
őstag
2 új Canon obit mutattak be: [link]
-
sszever
őstag
Gondolkodom két Macro obi között:
Canon EF 100 mm F2,8 USM és Sigma 150 mm F2,8 HSM.
A teszteken enyhén jobbnak tűnik a Canon, a Sigmához jár állványtalp, napellenző.
Esetleg valakinek tapasztalata a fenti obikkal? -
sszever
őstag
Ja.
A Fuji oldalán van is kettő gyári előtét lencse, iletve gyári adapter.
Gondolom ezek veszett áron lesznek.
Az előtét lencséknél általában megadják, mely géptípusokhoz jók, vagy hogy milyen átmérőjű objektívekhez, de számítanod kell azzal, hogy használatunk bizonyos mértékben a képminőség rovására fog menni. -
sszever
őstag
válasz
_Gudella #2857 üzenetére
Legalábbis ezt írja a hivatalos Canon obi katalógus.
Helyette nézz körül: [link] ennek nincs kiálló része, így gondolom nem csak bizonyos L-esekre jó (a Canon sem jó az összes L-esre, pl. 17-40-es, illetve a többi nem telére nem alkalmazható (nincs is értelme))
Vagy: [link]
De szerintem gyárt a többi obi gyártó is (létezik 3x-os is, csak nem jut eszembe, ki gyártja).
Persze érdemes előtte átnyálazni a teszteket, melyik mennyire jó, és felel meg elvárásaidnak.
Aktív témák
Hirdetés
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 582m2 nyomat
- Dobozos, garanciális HP Color Laserjet nyomtató FÉLÁRON!!! aKCIóó!
- Adatgyűjtők, vonalkódolvasók akciós árakon! 500.000 Ft egyben az egész 18 mill. helyett
- Epson DS-860 profi dokumentumszkenner kitűnő állapotban eladó!
- Új Zebra Symbol LS2208 LS2208-SR20007R vonalkód olvasó eladó, több db.
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest