- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Külföldi SIM-ek itthon
Aktív témák
-
orbano
félisten
Gyerekek az gáz hogy kaptam egy szemüveget és ''zavar'' a CA?
-
orbano
félisten
jártam má én is így
ezért váltottam fordított sorrendű megjelenítésre
-
orbano
félisten
válasz
Hacker75 #4730 üzenetére
kezdőknek javallott minimum egy www.fotovilag.hu kezdőknek szóló cikksorozat elolvasása. van téma az objektívekről is. úgy ne vegyél obit, hogy nem tudod mit jelent az, hogy 55-200mm ekv. (feltételezem, hogy nem tudod, mivel akkor a zoomátfogás kiszámolásával is tisztában lennél).
-
orbano
félisten
válasz
Viszlát #4685 üzenetére
profik és udvariasak? ejj ha, akkor nagy mázlid volt, eddig velem mindig parasztok és flegmák voltak, no meg mindenkivel, akit ott kiszolgáltak előttem.
remélem garanciális problémád nem lesz velük.
egyébként ilyen téren a gaia nagyon jó hely. egy kedves fotós lány szolgált ki minket, hátsó udvarban engedte kipróbálni az összes L-es obit
árban még a 220volt is jó, ott is nagyon kedvesek voltak, fél órát nyomogattam a 400 és a 30d-t egy rossz szót nem szóltak -
-
orbano
félisten
válasz
ThufirHawat #4599 üzenetére
leszámítva azt az érzést zoomoláskor, mint ha szét akarna esni, tényleg egy nagyon fain kis obi. ezért kezdem én is azzal
-
orbano
félisten
Ha nem fontos a nagylátó része, akkor talán tokina 28-70/2.8 AT-X Pro II vagy canon 28-70/f2.8L. A sigma 24-70 ex dg macro sem rossz, csak ki kell fogni olyat ami jól fókuszál.
a 18-125, 18-200, 28-200 és a 28-135 is az a tipikus szénnérekeszelős fajta. a sigma 24-70 és az általam említettek minőségben messze ezek fölött állnak. persze a kérdés, hogy mire kell neked a gép. nyaraláshoz, meg ha nem fontos a nagyon jó képminőség, akkor a Sigma 18-200mm F3,5-6,3 DC OS lehet a legjobb döntés. egyébként kerülni kell az ilyen nagy átfogású obikat -
orbano
félisten
a képek nemzetköziül vannak és magukért beszélnek
sok lényegeset amúgy nem ír: neki a tokina a szimpi, mert élesebb a képe, bár nagyobb, nehezebb és drágább mint a sigma. 2.8-on mindkettőt lágynak találja, és szerintem 5.6-től már nagyon szép képe van a tokinának. továbbá szerinte még egy canon 50/1.8 is messze élesebb, mint ezek. -
orbano
félisten
ilyen reviewokat nézz mint amik pl a photozonenál is vannak. mérnek felbontóképességet, nézik a CA-t, premesötétedést, minőséget. nem mondom, hogy ezekre kell alapozni, de objektív, számokban kifejezhető összehasonlítási alapot nyújtanak.
aztán ott van ugye a fredmiranda.com vagy a fototipp.hu, hogy a gyakorlati tapasztalatokból is okulj. -
orbano
félisten
Nos. Barátom ilyet vett és tegnapadtuk vissza tripontnak, hogy küldje vissza gariba. Folyamatosan téveszt az AF. De olyan szinten, hogy egy lámpával megvilágított 30 centis plüsszmackót 50-60centiről nem talál el. Aztán eltalál, aztán megint nem... stb. Gondolom nem típushiba, de mi elég nagyot csalódtunk a szigmában, elvégre egy EX-es vagy mifene obiról van szó.
Ezen felül nekem nem szimpi a fogása, csúnya (jó ez elég szubjektív) és az anyagminőségével sem vagyok megelégedve. Az AF/MF váltás elég körülményes (mikrokapcsoló, plusz gyűrű átváltása), de ezzel tudnék élni.
Nálam az alternatívák:
Sigma 17-70jó tudom ez nem fix 2.8
Tokina 28-70 AT-X Pro II (nem gyártják, használtan lehet beszerezni)
Canon 28-70 (szintén használtan, olyan 150 és 200ezer között lehet ebayről beszerezni, szerencse kérdése).
Régebben szemeztem még a sigma 24-60-nal is, de mostanra kiesett.
Na ez az én álláspontom nagy fényerejű alapzoom tekintetében, persze várom én is a toviábbi ötleteket canon bajonettre -
orbano
félisten
Ha ugyanakkorára akarsz nagyítani, mint ha FF-fel, akkor bezony igen (azonos záridőnél a bemozdulás mérete a szenzor méretéhez viszonyítottan nagyobb a cropposnál, mint az FF-nél, az arány pedig a crop. mivel az egész közelítés kb. egyenesen arányos, így a reciprokszabályba is bele kell venni).
szomorú -
orbano
félisten
A cropnak mint fogalomnak csak a DSLReknél van értelme, mert ott cserélhetsz objektívet:
Ugyanaz az objektív (ugyanolyan gyújtótávval) kétféle FOV-val rendelkezik. FF-en annyival, amennyivel a fotósok megszokták, croppon kisebbel, pont annyival, amennyivel FF-re rajzol az 1.6x nagyobb gyújtótávú objektív.
Kompaktoknál ilyenről nincs értelme beszélni, mivel nem cserélhetünk objektíveket, nincs összeeresztve egymással kétféle rendszer.
Az egészben igazából az zavarja össze az embereket, hogy a fizikai gyújtótávot és a FOV-ot ugyanabban a mértékegységben mérik.
Na, ámen, öcsém, ezt kiveséztük
Ja még valami. Szerintem ez kielégítő definíció a cropra: ha az érzékelő átmérőjét felszorzod a rendszer fizikai gyújtótávolságának és a referencia rendszer gyújtótávjának arányában, és az így kapott terület megegyezik a referencia rendszer érzékelőjének méretével, akkor nincs crop. amennyiben van eltéré, akkor a referencia rendszer képátlójának és a normalizált képátlónak a hányadosa adja a crop mértékét.
Ez azért jó definíció, mert egyértelműen nekem ad igazat
[Szerkesztve] -
orbano
félisten
de nincs szorzó. ne keverjük a fogalmakat
a következtetésed helytálló, kompaktoknál az ekvivalens gyújtótávra kell számolni a záriőt. de szó sincs cropról
egyébként én egyszer nem találkoztam kompaktok fizikai gyújtótávjával. bár az tény hogy van pár típus ami az exifben nem rögzíti az ekv. gyújtótávot. elég idegesítő is
az fz4 amit meg mostanában használok, az 35mm-en írja a gyújtótávokat. -
orbano
félisten
válasz
werttzui #4384 üzenetére
miért a felsoroltak közül bármelyik is olcsó?
az f4 IS is 300k-tól indul a legolcsóbb helyeken. amúgy szerintem egyértelműen ez a nyerő. kicsi, könnyű és gyors. jól felépített és szigetelt obi. én még az IS nélküliért is összetenném kezem lábam
lehet alapzoom helyett azt veszek
-
orbano
félisten
de nem. az SLR gépeknél a szenzor mindig ugyanott van (az obi által vetített gúlában ugyanabban a magasságban vannak). csak mivel a croppos szenzor átmérője kisebb, mint az FF, ezért veszítesz a FOV-ból annyit, mint ha FF-en 1.6-tal nővelnéd a gyújtótávot.
ezzel szenben a kompaktoknál a kisebb szenzor nincs ugyanott (5x crop elég érdekes lenne), hanem a gúlában ''fel van tolva'' addíg, amíg bele nem passzol a képkörbe. A párhuzamos szelőkre és szelőszakaszokra vonatkozó tételek alapján a kompakt rendszer izomorf a 35mm-essel, csak fizikailag minden kisebb. -
orbano
félisten
a képérzékelő méretéhez képest valóban nagyobb a bemozdulás, ez jogos és logikus. de én ezt még sosem tapasztaltam, hogy így lenne. nem mint ha nagy rutinom lenne
de ha ugyanolyan arányú nagyítást készítes a croppos szenzorról, akkor ez a differencia elvész, ráadásul a felhasználási módok és az igényelt felbontások miatt ezt nem veszed észre (szerintem).
persze amint elkezdesz nagyítani, ki fog jönni a hiba.
fu milyen fa(x)a okosok vagyunk -
orbano
félisten
válasz
csiga997 #4364 üzenetére
köszönöm neked is, de amint írtam, én ezzel tisztában vagyok. mivel akármilyen záridő mellett is történik valamiféle mozgása a gépnek a témához képest, így nyilván ennek mértéke és a záridő meghatároz mindig egy bizonyos fokú bemozdulást. Ha ez a bemozdulás és az objektív által rajzolt elemi körök átmérőjének összege nagyobb, mint a szenzor felbontóképesége, akkor a bemozdulás kimutatható, látható lehet. És rendszerint az fókusztáv reciproka köré torlódnak a szabványos képméreten szabványos távolságból nézett, a szemünk felbontóképességét meg nem haladó mértékben rontó bemozdulások maximumai.
Na, így megfelel? -
orbano
félisten
válasz
pacorro #4362 üzenetére
Köszönjük a részletes leírást. Mint matematikus tisztában vagyok egy ilyen becslés használhatóságával
Nálam is simán összejött majd' egy EV-nyi szórás. 200mm-en 160-nal készítettem a tesztsorozatban a képstabis képtől megkülönböztethetetlent, de ugyanakkor teljesen használhatatlanul bemozdultat is.
Én pedig ha a sörre gondolok, akkor türelmetlen leszek és bemozdulok -
orbano
félisten
mondom, reciprokszabály:
X gyújtótávon a leghosszabb kitartható záridő kb. 1/X. Pont
Ettől valamivel eltérhet egyénenként. Akinek remegősebb a keze az nyilván több bemozdult képet készít, de ugyanannál az embernél is valószínőleg a 200mm-en 1/200-zal készített kép nem lesz olyna éles, mint ha mondjuk 1/1000-rel csinálta volna.
30mm-en 1/40-nel pedig illik nem bemozdulniha mégis, akkor be kell nyalni egy sört
-
orbano
félisten
elvileg kb 1/200-ig garantált a bemozdulásmentes kép a reciprokszabály. de a 160 még annyira közel van hozzá, hogy jó eséllyel kitarthatod (egyén, testtartás és géptömeg függő). a 100-as zár már akkora, hogy ott már jobban kijön a stabi (ez ugye 1 EV, ez az IS meg 2 EV-t ígér asszem, tehát elvileg 1/50-en is éles képet kell adjon).
-
orbano
félisten
itten ni, ez az nem? [link]
-
orbano
félisten
válasz
csiga997 #4346 üzenetére
vélemény amúgy az obiról? nézegettem ezt, az SV verziót, valamint a 28-80-asat is és elég nagy a szórás a vélemények terén. Sokan baromi lágynak mondják őket f4-5-ig, illetve frontfókusz problémákról mesélnek, van aki meg áradozik, hogy milyen tűéles.
Ebayen találtam magamnak egyet, talán el is tudom hozatni, gondoltam utánanézek... -
orbano
félisten
Valaki nem tud véletlenül helyet ahol ilyet [link] kapni? Kíváncsi lennék az árára
-
orbano
félisten
[link]
Itten van 1770-essel potré 53 és 70mm-en f8-cal, mellette 70-200-assal 70mm-el f4 mellett, valamint egy 70-200 képstabi összehasonlítás 200mm-en 160-as záridővel IS-es és IS nélkül.
Nemmondom, hogy valami ejjde nagy teszt, de nem volt túl sok időnk 1-1 obira... -
orbano
félisten
válasz
j.bravo #4328 üzenetére
jólvan, ha lesz időm, feltöltögetem, most el kell mennem itthonról. este kiválogatom a normálisabbakat és közzéteszem.
egyébként kicsit zavar ebben az obiban, hogy 70-en f8-on olyan a képe mint a fix 35-ösnek f2-n
majd felteszek mellé képeket a 70-200-zal is, hogy legyen összehasonlítási alap -
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #4322 üzenetére
természetesen, ezt többször is írtam, a kitobi az alap. de sosem voltam az a nagylátós típus. no meg ha kevés, majd veszek egy 5D-t
küldjek 17-70-es próbamakró-szerűséget? nem túl jók, de lehet talán informatívak
egyébként még mindig kecsegtet az is, hogy a 17-70 mellé veszek fix nagy fényerejű lencsé(ke)t, pl a 35/2, ami most nagyon izgat engem, gyönyörű képe van és 55-ért még lehet meg tudom venni... -
orbano
félisten
-
-
orbano
félisten
Na, itt jönnek is az emberek közötti eltérések. Engem nem érdekel az a 20mm, mert van lábam, illetve kivágni is tudok a képből, ha nagyon kell, max nem pósztert nyomtatok belőle.
Persze jó dolog a 70mm, sok mindenre jó, főleg, ha az ember 1 obival kell gazdálkodjon. De akkor inkább feladom a nagylátót, meg esetleg a makrót, és inkább válogatok a 2x-7x/2.8 kínálatban, a nagylátót meg pótolom a kitobival, ha nagyon bútorokat, vagy családi ebédet akarnék fotózni.
Mondjuk én elvoltam hosszú évekig 55/2.8-cal, azt sem tudtam, hogy létezik más (és leginkább túristaként fotóztam) -
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #4306 üzenetére
azért itt nem a ferrarirol van szó. a 18-50-es és a 24-70-es sigma sem sokkal drágább. nem a 24-70-es, vagy 17-55-ös canont istenítettem, nem tudm, észrevetted e. sőt, azt is írtam, hogy jómagam is filózom a 17-70-en, de kecsegtet a fix 2.8, mert tudom, hogy hasznát venném.
Na most akkor hogy is van ez a flame dolog? -
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #4306 üzenetére
Gotózom, csak nem a saját gépemmel. Volt szerencsém fix 2.8-as alapzoomot nyúzni, sőt, ''túristazoomot'' is, gyengébb fényerővel. Sőt, van profi fotós ismerőöm, aki megosztotta velem személyes tapasztalatát, mivel használt már 17-70-et és 24-70/2.8-at is. Ugyanaz volt a véleménye neki, mint nekem a szerény tapasztalatommal: kevéske lesz az az f4-4.5. Állatokat fényképezni meg venni kell egy telét 70-től, vagy 50-től felfele, nem pedig elszúrni az alapzoomodat...
De bocs, hogy tanácsot merek adni -
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #4297 üzenetére
Most komolyan azt akarod mondani, hogy az f4 és az f2.8 között lényegében nincs különbség? Pontosan 1EV különbség van, a 2.8 és 4.5 között pedig 1 és 1/3.
Akárhogyan is nézzük, minimum a duplája fényerőd van, ami hidd el, nagyon nagyon jó dolog, főleg, ha beltérben akarsz fotózni, esetleg vaku nélkül, vagy valami gyenge derítéssel.
ISO400 + f4 pedig rengetegszer p1ts@füst. Persze el lehet ezzel élni, de arra az 1/3 FÉ-re hagyatkozni...
Azzal a 20mm-rel pedig szerintem nem mész sokra, annyit még simán lehet gyalogolni a téma felé.
A 1770 fényerejét pedig megnézetem ismerősömmel, ha online lesz.
a, Zsiga mester beelőzött
[Szerkesztve] -
orbano
félisten
most kezdem, semmim nincs
olyan 100-130 lenne a reális, de 200-ig hajlandó vagyok elmenni (max amíg spórolok, elvagyok kitobival).
Amiket fontosnak tartok (megfelelő kompromisszumokkal persze):
jó minőségű, tartós kivitel
nagy fényerő
esetleg macro
Használt cuccok is szóba jöhetnek nálam, akár e-bayes rendelés, akármire nyitott vagyok, ha cserébe minőséget kapok -
orbano
félisten
Ja izé. Szemeztem még a 28-135 IS USM-mel is. Erről vélemény valaki
-
orbano
félisten
mit ajánlanál helyette?
Amiken gondokodom:
Sigma
17-70 DC Macro (bajom a fényerő)
18-50/2.8 Macro (azt mondják elég lágy nyitva)
24-60/2.8 (nem nagyon találtam infót)
24-70/2.8-t vett a barátom, de nekem nagyon nem jött be (MF álítás nagyon trágya nekem, illetve a zoomgyűrű szorul és rossz helyen is van). No meg ez sem kicsi -
orbano
félisten
Canon EF 28-70/2.8 USM L-ről mi a véleményetek?
-
orbano
félisten
-
orbano
félisten
Mi az egyerekek, álmodoztok
-
orbano
félisten
próbáltad is a 2.8-asat amúgy? egyébként az jó hír, így meg fogok elégedni a legolcsóbb verzióval
A photozoneos eredményeknél meg ezt nem árt figyelembe venni:
''At this stage I will not provide a final verdict due to the sub-standard MTF results which seem to originate in a bad sample of the lens. The review will remain on-line upon special request by the community.'' -
orbano
félisten
válasz
werttzui #4085 üzenetére
ne keverd, ez a nem IS-es verzió, ez nálunk 180 körül megkapható, az IS-es van kb 300 körül, de az kint sem sokkal olcsóbb, úgy 280 körül, amennyire a forrásaim mérvadóak.
egyébként tényleg elgondolkodtató kérdés, az f4-es nagyságrendekkel kényelmesebb kézből (2x olyan nehéz a 2.8-as), viszont az f2.8-as meg sokkal jobb. rosszabb fényviszonyok mellet az f4-es meg be fog dögleni, főleg extenderrel, nemde?
2xezővel a 2.8-as meg kézből egyenesen felejtősén biztos orraesnék vele
-
orbano
félisten
70-200/f4L IS USM 70mm-en f4-gyel:
[link]
Eszméletlen ez az obi. Mondjuk az IS-es sajnos drága
Aktív témák
Hirdetés
- Nyaralás topik
- VR topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Gaming notebook topik
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Mobilinternet
- Házimozi belépő szinten
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro - Natural Titanium - Használt, megkímélt
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 15ITH6H Gamer notebook - i7 11800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB W11
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest