Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Fotók, videók mobillal
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
roBEEsz
csendes tag
PY-féle kávét kézhezvétel után illik még valamennyit pihentetni?
-
lazoltan
csendes tag
Kapucziner Kenya AA top Masai
dec. 28-i pörkölésPróbáltam 29-én, akkor még rendes cremát adott, de az amúgy kellemes kávés íz mögött markáns citromlé érződött. (Nem citromillatú mosogatólé, mint amikor csatornásodik, inkább 100% citromlé)
Hőmérsékletváltoztatásra nem reagált érdemben.Rápróbáltam a Pascucci Minivel, azzal is hozta a tolakodó citromízt.
ma újra elővettem, crema alig, rögtön el is tűnt, citromíz megvan.
Létezik, hogy ez ilyen, vagy valamit nagyon elrontok?
-
rastacsz
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Ezt(et) is recegtetni kell, mint a molart? Hát már senki nem tud őrlőt gyártani?

-
rastacsz
tag
válasz
kzoltann
üzenetére
Ezért duplán ki fognak tiltani. Meg az összes Zoltán nevűt is.
Pedig a csoport szabályzatát nem sérti(mert nincs, szóval lehet kivinni onnan témát, lehet más céget/kávét/eszközt, bármit ajánlani, stb.) Csak az önérzetét. (de ez biztos változni fog! Na nem a személyisége, hanem rittyent egy szabályzatot)
+itt a fórumon valaki elírta a vst-t.
B. meg rézmentes motorokat akar mindenbe. Még mindig nem vagyok benne biztos, hogy a kefementes motorra gondol-e, vagy tényleg alu tekercselésű motor után sóvárog...
Ja, a "proX" kosárral milyen kávét lehet főzni? Hát istenit!
ezekkel a tűgörgős kosarakkal? -
SoundON
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
...kérem???
-
Mindig agyalok hogy mi lehetne a legkompaktabb presszó szet:
- 9Barista
- Kézi hajtány: Kinu, 1ZP
- + egy kis tejhabosító
Ettől van jobb/kompaktabb utazó szett? -
válasz
WarLock07222
üzenetére
Uh de perverz
-
kzoltann
aktív tag
-
válasz
roBEEsz
üzenetére
ha van szelepzáras zacskód elfekvő (és még jó rajta a simítózár is), akkor simán átporciózhatod, főleg egy presszó blend nem oly kényes kis levegőre. Ill. rendes kispörkölő, pl. paljoc úgyis friss cuccot ad, abban még túlteng a CO2).
general@ miért lenne baj a tejjel? Ha neked úgy tetszik akkor az a jó. Mindazonáltal világosabb pörkök ízét alaposan tompítja, egységesíti és eltolja a savanyú felé, ez is tény.
-
Zen42
tag
válasz
qvik27
üzenetére
Igazad van ezzel a hústűs dologgal. Sok éve használok WDT-ként egy pezsgősdugót amiben egy rakás fogpiszkáló van. Néha pedig hűstűvel piszkálom Nem túl jó a rögtelenítés terén egyik sem, belátom. Amíg nem volt OCD-m addig jó hasznát vettem mert viszonylag jól el tudom vele rendezni a kávét. De azóta is használom mióta megvan az OCD, pedig az már inkább csak megszokás.
Csinálok majd egy tűset is, hogy megnézzem mire jutok vele. Az újévi Asti pezsgő dugója tökéletes alap lesz.
Csak nem szeretném összekarcolni a kosár alját. Árultak régen egy fémből készült rögtelenítő edénykét is (blind shaker) lásd lent, de mára teljesen eltűnt a beszélgetésekből, vélhetően nem vált be annyira. Egy gyári "sün" biztos jó, de nem ismerem ezeket.
Ami egyébként a disztribúciót illeti, eltekintve a rögöktől, volt egy videó amiben sorra vettek néhány technikát lemérve a TDS-t, de kiderült, hogy a hosszabb lefolyásoknál volt rosszabb a kivonatolás és más ellentmondások pl. az OCD-re vonatkozóan. Meg, hogy a magasabb TDS nem feltétlenül jobb. Ember legyen a talpán aki kiigazodik ezeken, de komolyan.
Megkerestem, ez volt az. -
general
addikt
válasz
vicces1
üzenetére
Persze, vágom, nem is akartam én a szűrőről szót ejteni.
Csak a közepes pöriről mondtam szubjektív véleményt.
Azert tejjel is van íze egy kávénak, ne mondd már hogy nincsen. Pontosabban fordítva, ha egy kávé karakteres, akkor tejjel is megmarad egy része. Nyilván aki espresso-náci, az hümmögni fog, de azért 30 (-60) ml-en túl is van élet.
Cortadot szoktam egyenként. A latte nem a világom már.sz.zs. Oh, ezt nem is tudtam, király!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerintem ezt a vákum dobozos megoldást én is megszüntetem..
Az a verzió mennyire életképes, hogy 1kg zacsi kávét rögtön a nyitáskor beledobok 4 db 250 g-os gyári zacsiba, egyet kint hagyok fogyasztásra, a többi meg vagy spejz, vagy hűtőbe?
Az a helyzet, hogy így nem is keletkezik annyi szemét + sok helyen 250g zacsik 1 kg-ra vetítve azért pár ezer forinttal drágábbak is..
Én jelenleg az olaszos vonalon mozgok, illetve szerintem maradok is.. Kövire PY Choco Madness lesz terítéken..
-
válasz
roBEEsz
üzenetére
Bár több szeméttel jár, de én mindig 250-es zacsikat veszek. Mondjuk igyekszem mindig mást, tehát az egy kiló az négyféle kv. Bontatlanul ülnek felhasználásig hűvösben, utána meg sima hűtőben, egy extra simítózárasba rakva, levegő kinyomva. 5-7 nap egy zacskó. Ha tovább tartana és világos a pörk, akkor inkább adagonként fagyasztom, de nem tart tovább és lusta állat is lettem
-
general
addikt
válasz
Toobee
üzenetére
Én rendszeresen iszok közepesen sötét pörköléseket az AVX-től, szerintem teljesen rendben vannak, naked karral sincs gond. A Columbia Supremo a kedvenc.

Világosból viszont bárhonnan rendelek, nem tudom elérni azt a gyümölcsös ízt, amit kávézókban iszok.
(én mindig mindent tejesen iszok, de így az összehasonlítás is ugyanaz) -
Cathfaern
nagyúr
"A desztillációs eljáráson átesett víz utána egyáltalán nem biztos, hogy az emberi fogyasztásra is megfelelő higiéniai körülmények között folytatja az útját."
Na de ha valamit desztillált vízként árulnak, akkor szerintem jogos feltételezés, hogy a víz mentes bármi szennyezőanyagtól. Gyanítom van erre valami szabvány és előírás, de nyilván ha bizonyos mennyiségen túl tartalmaz nem-vizet, akkor már nem lehetne desztillált vízként árulni."A filterezőket most nem számoltam bele, ott nincs sok haszna kímélni a felszerelést a vízkőtől."
Filterezőket nyugodtan számold, mert bár a vízkő kevésbé probléma*, viszont a végtermékben arányaiban sokkal több a víz
És pont emiatt a filter kávé ízvilágát a víz méjobban befolyásolja.*bár had tegyem hozzá, hogy a csapról töltött vízforralót nálunk hetente kell vízkőteleníteni, bwt-vel töltött hattyúnyakút meg elmúlt 2 évben egyszer vízkőtelenítettem, amikor kipróbáltam a Nestle Vera-t és rögtön kiült az aljára. De tény, hogy tönkremenni nem fog semmi a vízkőtől filter esetén.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi a válaszod!
Akkor lehet erdemes lenne 250g-os tasakokban vasarolnom az egy kilot es abban is tarolni oket?
ugyanitt:
Elromlott sajnos a merlegem, nelkule meg nem az igazi a dolog.. Esetleg valami ajanlas sracok? Timemore merlegeket nezegettem eddig
-
kavezacc
újonc
válasz
WarLock07222
üzenetére
Javítanám magam, nem tudtam, hogy van sima pro illetve pro-x kosár is, nekem a 18gr-os pro-x van, nem tudom, hogy ez javít-e a dolgon
utánaolvastam a fórumban itt az előzmények között, kevés és eltérő infót találtam.Minden esetre ebéd után kipróbálom a gyári rancilio szűrővel, ez egy újabb szűrő, ami elvileg jobb mint a nagyon korai verziókhoz kapott, ha ezzel is jobb lesz a lefolyás, akkor egy fejlesztési irány megvan.

És köszi mindenkinek az eddigi meglátásokat!
-
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222
üzenetére
Engem azért bannoltak onnan, mert kérdések merültek fel bennem is a szűrővel kapcsolatban. Az volt a válasz, hogy ők telefonban elmondják, hogy naked karhoz nem jó ez a szűrő (ebből adódik, hogy máshoz se). Mondjuk a terméklapon nem említik. AVX szűrő + AVX kávé garantált kudarc, ha világos vonalon mozgunk. Sötét, meg a blendek lehet, hogy működnek náluk is, ezt nem tudom. Egyszer nyúltam bele egy jó kávéba ott, de általában csak fa meg savanyú, amit ott ki tudnak hozni.
-
WarLock07222
tag
válasz
kavezacc
üzenetére
Dobd ki az AVX PRO kosarat, próbáld újra másikkal
Ha ezt valaki a fórumon hamarabb mondta volna, mikor kezdtem, akkor jó pár csomag kávét megspóroltam volna.Illetve ha jutányos áron eladó lesz a kosár, akkor lehet tennék vele egy próbát Filter 2.0-ra. (Vagy ha esetleg van valakinek kölcsönbe 1 hétvégére, mert áttörő sikert azért nem várok) Arra még akár van is benne potenciál, hogy működjön. De sima presszóra sajnos nem kifejezetten alkalmas.
-
PpenoO
őstag
válasz
kavezacc
üzenetére
Pedig jó helyen kerested a hibát, az Iberital nem a legalkalmasabb őrlő, ha valaki a tökéletes közeli lefolyást szeretné elérni. Nekem is olyan van és alig várom, hogy meglegyen a cseredarab. Illetve az AVX kosarat is cserélném egy VSTre, az említett kávét nem ismerem.
-
kavezacc
újonc
Sziasztok!
Lelkes kezdőként szeretném a segítségeteket kérni: nem rég vetem naked portafiltert, ez pedig új távlatokat nyitott meg annak tekintetében, hogy mennyi gond van a kávéimmal (tudtam, hogy sok, na de hogy ennyire..
)
Csatolok egy videót, és az lenne a kérdésem, hogy tudnátok-e tanácsokat adni, hogy mivel tudnám egyenletesebbé tenni a lefolyást.
A szerintem hasznos információk hozzá:
Az eszközök + kávé: Iberital Challenge + Silvia, AVX pro 18g-os kosár, benne 19 gr AVX Nicaragua Pacamara (közepesen világos pöri)A munkafolyamat az alábbiakból áll:
1. Kávé kimérése, rá pár csepp víz
2. Darálás (nem a karba, hanem őrlemény tartóba)
3. átöntés a karba
4. rögmentesítés (ez jelenleg - céleszközök hiányában) fogpiszkálóval történik, körülményes és lassú, de jobb mint a semmi
5. disztribútor
6. tamp
7. lefőzés
Van-e olyan lépés, amit még szükséges lenne beépítenem, vagy a videón látható lefolyás alapján tudtok segíteni, hogy mely lépés(ek)nél lehet a hiba?
Sokáig abban ringattam magam, hogy biztos az őrlővel van a baj, mert nem elég konzisztens az őrlemény, meg nagyon rögös, de inkább magamban keresném a hibát, az előbb-utóbb bekövetkező upgrade előtt.És a link: https://imgur.com/a/nTjHx4R
-
iatti
aktív tag
kinél vannak ezek a vasak? ők nem fórumoznak
#101755 -
sz.zs.
őstag
-
용 Bob
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni szűrőkosárral kapcsolatban. A három betűs MO. kávé webshopból rendeltem non-pressurized szűrőkart Delongni dedica EC 685 kávégépemhez és a problémám, hogy a 2 db szűrő amiből az alcsony peremes nem kompatibilis az 51,3 és 51,4 mm-es tamper/distributor-al. A képen a magasabb peremű jó lenne méretben (53 mm), de azt meg nem tudom feltenni a gépre, mert szorul.
A gyári pressurized kosárral tökéletesen működik a tamper/distributor.
Kérdésem, hogy honnan lehet olyan 2 adagos szűrőkosarat rendelni, ami belemegy a non-press karba, alacsony peremes és 51,3/51,4-es tamper/distr.-al passzol?
Köszönöm!
Annál szebb látványt, mikor a non-press szűrő aljából elindul a barna arany, nem nagyon láttam még
-
brumi1024
veterán
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Nem muszáj, sima használattal is bejáratódik. Csak el tudtam passzolni azt a 3 kilónyi daráltat, és ~7k-t megért a kevesebb elszúrt shot.
-
válasz
roBEEsz
üzenetére
Csak távolról belevau:
a coffevac és hasonló bödönök addig jók, míg tele van. Kiszorít valamennyi levegőt a babok közül, többit kitölti a CO2. De ahogy csökken a bab, egyre több a levegő, ahogy öregszik a bab, nem jön belőle CO2 - ergo félúton elkezd megdöglendeni. Fekete bab lassabban, világos perk meglepően gyorsan képes ugyanerre. Szóval én ha használom is (kettő van belőle
) előbb belerakom egy simítózárasba a szajrét. -
sz.zs.
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Megkérdezed a fórumon jelenlévő pörkölőket, hogy van-e esetleg valami késbejáratásra alkalmas anyaguk.
A C kést berakás után egyből bejárattam 8 kg anyaggal, az F-nél ez most a napokban lesz kivitelezve
-
HSM
félisten
válasz
Cathfaern
üzenetére
"ha bármi "mérgező" tartalma lenne a víznek, akkor nem lehetne desztillált víz"
Miért ne lehetne?
A desztillációs eljáráson átesett víz utána egyáltalán nem biztos, hogy az emberi fogyasztásra is megfelelő higiéniai körülmények között folytatja az útját.#114926 koxx: Ha már a túlélést írod, én ugye erre írtam legutóbb, hogy szerintem mindenkinek túl kéne élnie egy ivásra is alkalmasnak hirdetett kutyulnivaló víz felárát. Pl. az általam választott ~200Ft/L árú víznél 2*25ml-re számolva napi 10Ft, a másik szélsőértékeddel 3*60ml esetén 36 forintról beszélünk.
A filterezőket most nem számoltam bele, ott nincs sok haszna kímélni a felszerelést a vízkőtől.#114929 hogyaza : "ráadásul az Ő verziója úgy működik,hogy nincs összefüggésben a nyomással"
Szerintem itt van egy kis képzavar, valószínűleg abból fakadóan, hogy pontosan hol mért nyomásról és pontosan hol mért vízhozamról beszélünk....#114941 general : Kérdés, eléggé lelágyítja-e. Elég vegyes tapasztalatokat lehet erről olvasni.
#114806 bluesfan: Ami nálam még napi gyakorlatban bevált, hogy a Glenda-val főzés előtt felrakom a szűrőtartót a már előkészített kávéval, és nem egyből indítom, hanem várok pár percet (~2), amíg picit átmelegszik a kosár. A túl sok ebből egyértelműen rossz eredményt hoz, de eltalálva jók a tapasztalataim.#114942 Peti...(16v) : " ha jó egy kávé, akkor az mindenhogy jó, gyorsan, lassan, eltalálva, elrontva, kotyogóval és Flairrel is"
Áhh, nekem más a tapasztalatom. Nagyon rosszul lefőzve a világ legjobb kávéjából is lehet főzni egy egyszerre savanyú és keserű szörnyűséget.
Nem megfelelő felszereléssel pedig főleg. Az tény, hogy a rossz alapanyagból viszont a drága felszerelés és a tökéletes technika sem fog jó presszót hozni. -
roBEEsz
csendes tag
válasz
Glottis
üzenetére
Én végül emellett döntöttem, elég sokan használják.. de lehet hiba volt..
Ránézésre nekem nem tetszik az őrlemény, nem tűnik túlságosan homogénnek.
Alapvetően már mielőtt váltottam volna a maroktamperre, illetve a a single dosera, viszonylag szép, csatorna nélküli lefolyások jöttek nakeden..
Most, hogy megléptem ezt a két változtatást, valamiért be is csatornásodok, illetve a lefolyás sem szép... (tény és való, hogy jelenleg kicsit túl finomra van állítva az őrlésem, kicsit érzem is hogy keserű.. de szerintem ennyire nem durván..)
Szóval nem tudok rájönni, hogy mely tényező lóg ki a sorból..
-
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
"Sőt, ami mindig meglep, hogy ha jó egy kávé, akkor az mindenhogy jó, gyorsan, lassan, eltalálva, elrontva, kotyogóval és Flairrel is… A rossz kávé meg mindenhogyan rossz, csak nagyon ritkán sikerül valamelyik eszközzel többet kihozni belőle, de akkor sem lesz jó, max jobb."
hát, igen.
-
Peti...(16v)
tag
-
Bazsee71
őstag
válasz
roBEEsz
üzenetére
A tömörítésre gyanakodnék utoljára, szerintem az kicsit túl van misztifikálva. Maroktamperrel nem nagyon lehet hibázni.
3-4 hét alatt bontva azért öregszik már a kávé, a vákuum pedig szerintem ilyen formában kifejezetten ártalmas.
public NMY: 1-2 héten belül lesz nálam egy, majd beszámolok róla, ha sikerült alaposan kiismerni.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Kösz! Lehet, h nem várom meg, amíg bejáratod az F-est. Annak idején a C-s késnél meggyőzőbb volt az azonnali lelkesedésed
Ebként nekem elég a szűk tartomány, úgy is kezd kimenni a divatból az őrlő és hőfokállítás
Viccet félre: osztom amit Tobee és a többiek írtak, a hőfok nálam is ritkán változik, az őrlőn meg nagyon max 2x kell tekerni, hogy meglegyen az ideális lefolyás. Sőt, ami mindig meglep, hogy ha jó egy kávé, akkor az mindenhogy jó, gyorsan, lassan, eltalálva, elrontva, kotyogóval és Flairrel is… A rossz kávé meg mindenhogyan rossz, csak nagyon ritkán sikerül valamelyik eszközzel többet kihozni belőle, de akkor sem lesz jó, max jobb.#Brumi: kösz neked is! SSP-t most kihagyom, elég volt az állványt kiköhögni
-
Glottis
senior tag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Itt védeném meg a házibarkács single dose specialita vonalat.
Ha a korábban linkelt 3D cuccot használod, ahhoz "jár" egy plusz súly, ami épp arra szolgál, hogy lefelé nyomja őrlés közben a babokat, szimulálva ezzel a babtartályban lévő nagyobb mennyiséget. Én ezzel egész jókat hozok össze (specialita + régebbi GC), de lehet, hogy csak igénytelen vagyok. 
Az nem derült ki a leírásodból, hogy miben érzed, hogy nem olyan a minőség? Keserű, savanyú, nem egyenletes lefolyás, stb.? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
general
üzenetére
Én most kevertem be pár órája az első próbámat, ebbe 0,3 szódabikarbóna és 0,8g keserűsó ment 5l vízhez. Én nem melegítettem, egy kis üvegbe ment szobahőmérsékletű kb. fél liter desztvíz, rázogatással elég hamar elegyedett.
Szódabikarbóna bárhol élelmiszerboltban, keserűsó gyógyszertárban. Simán bemész és mondod hogy keserűsót kérsz, én is azt hittem néznek majd rám, mint a csodabogárra, de szó nélkül hozták

-
sz.zs.
őstag
válasz
general
üzenetére
Szerintem 0,8 g keserűsó és 0,2 g szódabikarbóna kezdésnek jó lehet. Én még anno többet raktam bele ( 1,2 és 0,25 ill. volt, hogy 2 és 0,5), de azóta változott a “világ”. Gyógyszertárban mindent megkapsz fillérekért. Jah és ezek a mennyiségek 5 l vízhez vannak, de úgy, hogy kiveszel belőle egy pohárnyit, azt felmelegíted ~ 60 fokosra, belerakod a sókat, elkevered s ha feloldódott visszaöntöd.
-
Warloo93
tag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Egy szlovák fórumon olvastam, hogy ha babtartályal használod az őrlőt akkor a babok súlya végett másképp őröl. Ez abban látszódik meg, hogy ha egy adagot őrölsz finomabbra kell állítani az őrlőt.
Őrlőben rohadó babot meg ki tudod küszöbölni valennyire ha a tartály helyett egy csövet raksz fel amibe egy 50-60g bab fér +egy súly kell rá, hogy mindig konzisztensen nyomja a kések közé.
-
general
addikt
válasz
sz.zs.
üzenetére
Köszi a választ!

Most már én is kipróbálnám, de kicsit elvesztem a hozzászólások között, kaphatnék egy bevált, hülyebiztos, érthető receptet, mondjuk 5l (vagy akár literenként, mindegy) desztvízhez pontosan mi és mennyi kell?
Ha jól emlékszem szódabikarbóna, meg valami keserűsó, de utóbbit nem vágom annyira, mi is az, hol érdemes beszerezni?Illetve ha palackos vizet kere az ember, mennyi legyen az össz. ásv.tartalom, vagy mire kell figyelni?
Előre is köszönöm, ha újra leírja valaki.

-
public NMY
csendes tag
https://www.mahlkoenig.de/de/products/x54-allround-home-grinder?variant=39630520418385
valaki esetleg próbálta, használja már?
-
roBEEsz
csendes tag
Na haló!
Megfogalmazódott bennem egy nagy kérdés.. mégpedig hogy mi a franc megy félre??
Van egy 2018-as Classicom (9 bar OPV) és egy Specialitam. Az utóbbi időben már egészen jó pressokat húztam (nem állítom, hogy maxon volt az élvezeti faktor, de legalább a lefolyás tetszetős volt..)
Aztán mondván mindig van hova fejlődni, vettem egy Tadamm maroktampert, (mert előtte szerintem nagy hibafaktor volt a tamperelésem), illetve kapott egy 3D nyomtatott single dose modot a specialitam (pumpálós sztori)... Na most én kb. ezek óta datálom, hogy sokkal rosszabb eredményt hozok.. Az íz sem olyan, a lefolyás meg pláne nem..
Magamban jelenleg a következő lehetséges hibafaktorokat raktam össze:
1, Nem jól WDT-zek - Ezt végülis valamilyen szinten el is tudom vetni, mivel WDT nélkül sem volt jobb sokkal az eredmény.. sőt..
2, Nem jól van beállítva a maroktamper - Ezt úgy állítottam a megfelelő mélységre, hogy kézi tamperrel tampereltem és arra igazítottam - ergo elvileg ennek jónak kéne lennie.
3, Specialita nem alkalmas single dose-ra - én személy szerint azt látom, hogy rohadtul nem konzisztens ahogy ezt a 18g babot leőrli, de lehet hogy tévedek...(viszont ha nincs single dose, van őrlőben rohadó bab..)
4, Öreg lenne a kávém? - dec. elején pörkölt Impresso - Brazil , dec 24-én lett bontva a zacsi, azóta Coffeevac konténerben pihen..
Lehetséges, hogy csak szoknom kéne az új felállást?
Jelenleg a folyamat így fest:
-18g kimérve
-Darálva
-Kipumpálva Specalitából a portába
-WDT
-Puck perfecter
-MaroktampEgyébként maga a pogácsa nem néz ki annyira vészesen, talán 1-2 nagyon apró pici lyukat látni rajta, de szépen kijön egybe a kosárból..
Esetleg valakinek bármi ötlet, észrevétel?
Köszke!
-
válasz
bigmasterg
üzenetére
-
-
hogyaza
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
"Ezért sem értem továbbra sem azt, hogy miért mennek sokan a nyomás profilozás irányba, mikor a végeredmény szempontjából majdhogynem elhanyagolható infó."
Erről írj már légyszíves részletes tapasztalatot és egy kb. know-how-t!Mert szerintem sok topiktárs nevében mondom hogy azért,mert keveset tudunk róla,és a triakos pumpaszabályzás elterjedése miatt nem is jött elő itt mint igény.
Biztosan olvastad pár napja amit SoundOn kollégával diskuráltunk.Én abból világosodtam egy picit,hogy ez is opció lehet,(köszi SoundOn)ráadásul az Ő verziója úgy működik,hogy nincs összefüggésben a nyomással.(Ezt mondom HSM kollégának is).
Állandó nyomás alatt lehet szabályozni a flowrate-t.De fogalmam sincs egyenlőre,hogy ezt alkalmazva mire lehet számítani. -
general
addikt
Igen, ha folyamatosan ezt inná az ember, kimosna minden ásványi anyagot a szervezetből, kb ilyesmi. Napi két kávényi nem árt.
Én inkább azt kérdezném, hogy amit a desztillált vízhez hozzá kell keverni, az igazából mi végett van? Ez nem tiszta számomra. PH érték szabályozás? Hogy megy ez pontosan? -
-
iatti
aktív tag
-
JackFeryll
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Szerintem azért nézi az ember a mérleget is közben csak 100 ezres mérleg nélkül nehéz flow rate grafikont nézegetni.
-
HSM
félisten
válasz
Cathfaern
üzenetére
Azért egy fokkal barátságosabb a "nem ajánlott" felirat a nagy piros betűs "nem alkalmas" helyett.
#114918 WarLock07222 : Én személy szerint nyomásszabályzást szoktam írni, de valószínűleg igazad van abban, hogy valójában inkább a vízhozamot szeretném majd szabályozni.
A cél annyi, hogy bizonyos kávéknál lassabban induljon a főzés (~előáztatás) míg másoknál inkább a lefolyás végén csökkentenék a vízhozamon. -
válasz
WarLock07222
üzenetére
ja, én mindig presszóból indulok ki, foglalkozási ártalom
-
HSM
félisten
válasz
WarLock07222
üzenetére
"Ezért sem értem továbbra sem azt, hogy miért mennek sokan a nyomás profilozás irányba"
Lehet, hogy én tanultam túl régen a fizikát, de mintha a kettő nem lenne független egymástól a kávéfőzés esetében...
#114914 WarLock07222 : Nincs is jobb reggelre, mint egy fekete citromlé...
-
sz.zs.
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
El is adom a Gene-t, mer’ úgysem kell…. nem divat már a perkeltkávé
-
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222
üzenetére
Klasszik vonalon érdeklődött a topiktárs, ezért nem kevertem bele a zöldkávé vonalat, amit például te tolsz
-
Hali!
Fio F64 evonak hogy lehet leszedni az előlapját?
Szeretném kiszedni az antistatic grid-et.
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
nem vagyok jó minta, mert a saját pörijeim nyilván mind egy kaptafára mennek ilyen téren is, de nekem utoljára akkor kellett hőfokolnom, amikor sötétebbre pörkölt kofi is játszott, ahol tényleg le kellett menni ilyen 88 fokokra, míg a hőigényesebb világosnál meg olyan 93 fokra. de ez még a régi, túlbonyolított, zárt kazános világban volt, a nyitott kazánnál 90 fok és csókolom.
-
WarLock07222
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Én bevallottan nyomkodom a hőfokot is, bár abszolút nem mikro-állítgatásokként, hanem a radikális nézeteket vallom ez ügyben

Egyébként amíg van egy értelmes (és kontrollált) flow rate, addig nagyjából mindegy (persze túlozva), hogy 1 vagy 3 vagy 8 baros nyomás mellett jött le a kávé. Nagyságrendileg ugyanaz az ital.
Ezért sem értem továbbra sem azt, hogy miért mennek sokan a nyomás profilozás irányba, mikor a végeredmény szempontjából majdhogynem elhanyagolható infó.
Mégegy dolog: vannak olyan kávék, amik fröcskölni fognak. És pont. Bármit is csinálhatsz velük.
-
lazoltan
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Én egy Tx10-et reszelgetek. Esztergáltattam egy 1/8-os közcsavart a pumpa és az opv közé, és csak egy másfél mm-es furatot kértem bele. Beépítés után a manometer szögegyenesen áll, míg korábban 2-3 bár tartományban ugrált a mutató.
nem értem az okát, de érdekes.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Építő/felújító topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- BestBuy topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok!
- Eladó Samsung Galaxy Note 10 8/256GB / 12 hónap jótállással!
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3565
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

próbáltam hozzá fűzni valamit de ezt nem érdemes űberelni.

bár időnként marja a gyomrom,de én is evvel élek
Csak nem szeretném összekarcolni a kosár alját. Árultak régen egy fémből készült rögtelenítő edénykét is (blind shaker) lásd lent, de mára teljesen eltűnt a beszélgetésekből, vélhetően nem vált be annyira. Egy gyári "sün" biztos jó, de nem ismerem ezeket.

(én mindig mindent tejesen iszok, de így az összehasonlítás is ugyanaz)
komoly. én nem merem szétszedni a kazánt, pedig
) előbb belerakom egy simítózárasba a szajrét.