Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Íme az új Android Auto!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Új belépő a Honornál
- Poco F8 Ultra – forrónaci
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyon tetszik a kis gép, a 25 perces felmelegedési idő amivel még meg kell barátkoznom. Elég sokszor van, hogy beesik fater vagy egy haverom és "igyunk egy kávét", aztán mondjam, hogy ok akkor fél óra?
Értem a technikai hátterét, nagy blokk, kell neki idő felmelegedni, ettől lesz jobb. Egész nap bekapcsolva hagyni pedig szerintem eléggé pazarló. A reggeli felmelegítést még megoldanám okos kapcsolóval, napközben nem tudom mit csinálnék vele.
Van hasonló lassú gépetek? Hogy oldjátok meg? -
-
-
-
ribarszki
őstag
Sok év után én arra jutottam, hogy - hacsak késcsere nem indokolja - totál felesleges szétszedni az őrlőket. Néhány használat után úgyis tiszta kávé lesz mindenhol. Illetve sajnos azt vettem észre, hogy minden szétszedés egy rizikós hibaforrás, és a legnagyobb elővigyázatosság mellett is könnyű valamit rontani a gyári állapoton. Én leszoktam a szétszedésről, takarításról..
-
Bazsee71
őstag
Pont ma délután szedtem szét a Brew kés miatt. Késcsere is ugyanilyen egyszerű, utána kalibrálni még plusz 4 csavar. Ha van T-kulcsod, vagy olyan bit ami elfér (az enyém nem fért el), akkor még annak az esélye sem áll fenn, hogy összekarcolászod az imbusz-kulccsal. Jól ki van találva, a kalibráló gyűrű 4 csavarját érzem kicsit túlzásnak.
-
Bazsee71
őstag
Nem tudom a Robot mennyire alkalmas ilyen olaszos ízvilágra. Nekem pl. nem sikerült olyan testes italokat készítenem vele, mint a Lineával. Mondjuk nem olasz pörköléssel próbálkoztam, hanem saját presszó pörivel, de megközelíteni sem tudtam Robot-tal a Linea presszóit. A Robot kosarával szerintem nem tudok elég finom őrleménnyel dolgozni, ez kb. korrelál is azzal, hogy ilyen vékony, minimál testes filter-presszókra meg tök jó. Kérdés ezen segít-e a flexelt nyomásfokozós kosár...
-
Bazsee71
őstag
Filterre, főleg 300-as fordulaton én csak manuálisan indítom/állítom le, Option-O is ezt javasolja. Szerencsére elég finomra lehet menni vele filter tartományban, 3-4 között használom. Nem volt még olyan megakadás, ami után ne indult volna el automatikusan. Múlt héten Pulsarrral már készült pár nagyon finom ital, filterre még el is fogadnám ezt a kést, de azért hajt a kíváncsiság, hogy mit tud az SSP Brew kés. Meg valahogy majd szeretném összekóstolni az SK és a RS bevonatos késeket, hogy nyugodt szívvel mondhassam ki, hogy a bevonat hatása bullshit.

RetepNyaraB: Otthonra én is nehezen indokolnám meg a P80-at, de elégedett vagyok vele, és megmondom őszintén inkább ez a kompakt és filigrán géptest pár megakadással, mint egy túlméretezett ipari szökevény, mert én 300-as fordulaton akarok vele őrölni.
Otthonra nekem a Casa és egy Timemore M01 lenne most az a párosítás, amivel boldogan kávézgatnék. Utóbbi sem tökéletes, az állítógyűrűt mindig véletlenül eltekerem rajta, jó lenne egy lock funkció, de az őrleménye/ízprofilja nagyon jó. -
Toobee
veterán
Oké, P64-nél is azt írja a kézikönyv, hogy 6-os alatt ne darálj presszó finomságon. Ettől függetlenül bírja és úgy hozta a legtisztább ízeket. Most csak olyan kávé van itthon, amit P64-gyel ittam már, nyilván nem ugyanaz, mint fej-fej mellett összekóstolni, de a Pietro szerintem brutál sok fine-t csinál. Maguk az ízjegyek megvannak presszón, de ráül az egészre egy nagyon erős kakaós, csokis íz, amit én nem igazán kedvelek, hisz nem klasszik vonalat iszom. Ettől durábbra már nem nagyon tudok menni 1,5-es álláson vagyok a Brew késsel. Filterre amúgy eddig tök kellemes meglepetés, de mindig egy seggel két lovat megülni a legnehezebb. Ez például a reggeli presszóm a skalpolt aljú nyomásfokozós Robot kosárral.
-
Toobee
veterán
Ezt beszéltük szerintem múltkor is, hogy aki filter kávékat használ filterezni, presszózni, annak szerintem nem értelmezhető végeredményben az 1500-as fordulat. Én a P64-et is 1-2 között használtam. Vendégnek maximum, ha kellett valami testesebb, akkor ment maxra. Kapucsínóba persze bármi jó
-
Toobee
veterán
Dehogy van úton, majd talán nyáron

Ezzel a késsel kértem (nem azzal ami a képen olvasható):
Size: 102 mm (Brew Lagom) / Coating: Red speed coated -
Toobee
veterán
Milyen szempontból van feljebb? Instájukra néztem rá régebben, de 98-as kést látok csak. Van már nagyobb modelljük is? Molar Z-t gondolnám elsőre, hogy feljebb lehet, 120-as késekkel. Ozikban, ha 98-as kés van és tegyük fel, hogy a késsel kapcsolatos darabok toleranciája ugyanaz, akkor mi az, ami miatt feljebb helyezed a Lagomnál?
-
ribarszki
őstag
Workflowban, egyszerűségben igen. De ízben 2 más irány. A Casa tisztáz, szálaz sokkal kevesebb a fine. Ha valaki presszózik világosabb babbal, akkor Casa! Az NZ testes, szirupos, csokis. Medium, ks vonalhoz tejbe még mindig etalon. Hiába a sok nz killer, testes, csokis, tejes vonalon nincs igazán kihívója.
-
Peti...(16v)
tag
Engem a disztribútornál bosszantott, hogy mindig feltapadt az aljára az élekbe az őrlemény, így következő használat előtt pucolni kellett. A tűs oszlatón is le kell néha törölni a feltapadt szemcséket, de azért közel sem olyan gyakran, így ez belefér. Most a Normcore tamperrel szenvedek, arra is tapad, de azt tamperelés után lehúzom az ujjammal és beletörlöm a gatyámba vagy ami a kezem ügyébe akad 😀
-
hoffman_
nagyúr
a fent linkelt cikk is pont ezt cafolja, erre nincs tudomanyos bizonyitek vagy study elvileg. en is ebben a hitben voltam, de miutan megrendeltem a zerowatert, elkeztdem most utananezni es egyatlalan nem egyertelmu. pont ezert kerdeztem ra.
az, hogy az ize milyen (nincs), az persze ok, adottsag.
-
-
Bazsee71
őstag
Nálam 0,6-0,8 között mozog az összes presszó (1100-1300 fordulatokon), és egy ilyen tizedes állítás van hogy 10 másodpercet jelent, szóval még ezt is próbálom felezgetni. Ennél kezesebb volt a Philos SSP Brew késsel is. Szerintem ez komoly konstrukciós hiba, ha úgy árulják, hogy presszóra is alkalmas. A rögösödés meg az egyik legdurvább, amit az elmúlt években láttam. Ha presszózni vettem volna, azt sem díjaznám, hogy dupla purge kell a zéró pangóhoz.
4-5 kg kávé ment át rajta, reméltem hogy azzal csillapodik a rögösödés (E65S-nél 3-4 kg-nál tapasztaltam), de nem.
Az őrlő amúgy tetszik, csak a kést nem érzem telitalálatnak. Tipikus omni: mindenre, de úgy igazán semmire. -
tuzpenge
addikt
Kb meddig elég egy patron bele, ha előszűrsz btw kancsóval? Most csak nagyságrendileg kérdezem, mert tudom hogy sok mindentől függ és nem mértani pontosságot akarok tudni hanem egy körülbelüli literszámot - időszakot. Meg ugye ezt utána kell sózni akkor ha teljes 0-át csinál....
Köszi! -
Jól hangzik! Remélem a feleségemnek is rááll majd a keze
Vettem egy WeightMaster-t is, az is szuper minőség csak azt a projektet a fejlesztők magára hagyták. Moduláris kijelző jobban passzolt a "B" kávés szettünkhöz így az ott maradt. A TimeMore akksija pedig kezdi megadni magát így kellett valami, pont jól jöt a Bookoo "akció". -
aleister
veterán
Köszi!
Rá gondolsz? Gondolom azért nem kell hozzá 32-es kiegészítő, mert a felső átmérője marad 58, így használható a jelenlegi eszközpark.Ehhez feltételezem kelleni fog bottomless portafilter, mert nem fér bele a szűkített kosár a gyáriba. Az összes 3 karmos portafilter kompatibilis egymással? (Hibrew H10 Plus-t használok, amibe 58-as 3 karmos PF való).
-
-
-
hoffman_
nagyúr
nekem is szokni kellett a SJ 18g/4s után a Casa 18g/20s körüli értéket, de picit halkabb és kényelmesebb, ez a trade-off meg kompromisszum volt.
#142559, Parci:
szerintem felesleges bánkódni a már elöltött pénzen. biztos jó lesz. várjuk majd a véleményeket. van itt elég Casa tulaj, össze is lehetne hasonlítani fej-fej mellett, szerintem érdekes lenne. más kés profil és méret, de nem túl nagy árdiffi. -
-
hoffman_
nagyúr
most, hogy eltökélten leültem, hogy megtaláljam 'a gépet' ez pont szembe jött.
kétezer euróért egy év gari nálam red-flag. ez már a P64-nél is bajom, bár a Casa-val pont elégedettt vagyok kb. egy év után. őrlőben Casa + Kinu + SSP@SJ trió után annyira nem érzem létszükségletnek, itt már nagyon szétnyílik az ár-érték arány. inkább kávéra költök, félre értés ne essék, én nagyobb szűk kereszmetszet vagyok, mint a gépek, csak kíváncsi vagyok mindig. -
hoffman_
nagyúr
épp megfáztam, ilyenkor nem tudok kávézni, nem csúszik, csak sóvárgok. ennek örömére számba vettem tegnap éjjel, hogy ha szeretnék feljebb lépni elektromos géppel, hagyományos karos, pumpás vonalon, csak presszóra, akkor mi a következő lépcső egy tuning GC után. minden évben eljutok ide. Profitec Go-t nézegettem, de fél millióért nem nagyon tud többet. követem a fórumot, mainstream kávés netet is, de arra jutottam, hogy egyszerű felépítésű, de high-end gép, nem nagyon van. tuning GC, AVX Hero, Robot oké, de utána többszázezres űr.
(E61 gépeket nem szeretem valamiért, nem is néztem) -
aleister
veterán
Igen, tűset (forgatható, kosáron felfekvőset) rendeltem. Van félretéve egy parafadugó, hogy esetleg telebökdössem tűvel, de rá kellett, hogy jöjjek, hogy egy 21. századi háztartásban nem feltétlenül van már otthon varrótű.

lojzi1:
Jelenleg én is kézzel rezegtetem szemre egységesre, aztán jön a tamper. A YT videókban - amikből felszedtem az induló tudásom- kivétel nélkül használták a tűs után a "forgatós" disztribútort, végül tömörítettek, így nekem az rögzült be, hogy ennek ez a "módja". Feltételezem, hogy ártani, nem árt, így most, hogy már megrendeltem ezeket, esélyesen használni is fogom őket, de ha ezt hamarabb tudom, akkor ez az összeg biztosan a KV alapban kötött volna ki.
-
aleister
veterán
...és Parci:
Köszi a válaszokat!
Azt hittem volna laikusként, hogy ha jobban összenyomódnak a kávészemcsék, akkor a tömörebb kávépogácsa miatt nehezebben megy át rajta a forró víz, ergo a nyomás is megnő.
A tamperem egyébként egész jó darab. Ha felesleges a rugós kivitel, akkor nem cserélném le.Mivel nincs még disztribútorom, ezért simán lehet, hogy akkor nem is a tömörítés erőssége, hanem a kávépogácsa homogenítása volt az eltérés oka.
De ez már bőven az a szint, ami hibahatáron belül van számomra. Legalábbis a jelenlegi szintemen. Biztos jobban kiérzem majd a különbségeket, ha finomodik a jövőben az ízlésem.
Köszi még egyszer a csoportnak a segítségeket!
-
kchris78
veterán
a mérés pontossága 0.1 de van két ilyen mérlegem - hiszterézisük tapasztalat alapján legalább 0.5... mondjuk az egyik sima konyhai mérleg.. a másik megy olcsó temus mérleg. Ezért kérdezem hogy ha 10ért vesz az ember 0.1-es mérleget akkor az azért gondolom másképp működik akkor
. -
Cathfaern
nagyúr
Sajnos nem ilyen egyszerű
Amit fixen ki lehet jelenteni, hogy ugyanazon kés mellett ugyanazon őrleményálláson változó fordulatszám mellett az őrlemény átlag csúcsa eltolódik. De fine-al kapcsolatban három dolog is történhet:
- alacsonyabb rpm esetén kevesebb lesz a fine, magasabb esetén több
- alacsonyabb rpm esetén több lesz a fine, magasabb esetén kevesebb (ha jól rémlik Timemore 078 hybrid kése ilyen, de lehet keverem)
- fine mennyisége változatlan marad a változó rpm mellett is, és csak a csúcs tolódikMindez az adott késtől függ, hogy hogyan viselkedik. Tipikusan számít az is, hogy az adott kést milyen fordulatszámra fejlesztették. Pl. EK-ba fejlesztett kések nem működnek jól alacsony fordulatszámon. Vagy pl. az Ode 2 alap kése a magas fordulatszám ellenére is nagyon jó őrleményt ad. De nyilván van olyan kés is, ami jobban működik más fordulatszámon, mint amire eredetileg szánták.
Kés témakörben az a legjobb, ha az ember neki se áll, én kizárólag azért követem a témát, hogy elvegye a kedvem a 83-98-102mm-es őrlő vásárlásától
Eddig teljesen sikeresen 
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nos igen, ilyen is lehet egy notebook…
- Íme az új Android Auto!
- AliExpress tapasztalatok
- Óvodások homokozója
- E-book olvasók
- További aktív témák...
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- DeLonghi Magnifica S I Gőzölőkar I Szervizelve I Garancia I Számla I Beszámítás
- DF64V DC motoros kávéőrlő gyári vagy plusz SSP HU késekkel
- Saeco Syntia digitális automata kávéfőző szálcsiszolt fém burkolattal
- 58.5 mm full fém tamper
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- MacBook Pro 14" 2023 M3 Pro 36GB RAM, 11 core CPU, 14 core GPU, 512GB SSD, Space Black 27% Áfa 0458A
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4561, 100% Akksi
- 2db Kolink kontinium 1200w platinum
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nekem a kicsi Sagehoz IMS dupla kosár van és az elég jó.
Eddig teljesen sikeresen