Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vicces1
üzenetére
..."szelepes használt kévés tasak," - igen;
"jól zárva, hogy ne szökjön a dioxid" - vsz pont azért van rajta a szelep (egyirányban eresztő), hogy a pörkölés után még intenzívebben kibocsátott szén-dioxid távozhasson.Persze vannak itt profi pörkölők, majd ők mondják a tuttit.
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
tudnátok tippet adni, hogy hol érdemes szűrőtartót vennem ehhez a karhoz? GC-hez kell, így 7mm fülekkel keresem, illetve ahogy látom nem jó a "merőleges" fül elhelyezkedés, hanem 45 fokban elforgatott kell. ezt néztem elsőre, de attól félek, hogy a kar nem fog szépen illeszkedni a szűrőtartó menetes részéhez, túl nagy lesz a méretkülönbség. ez csak nekem ekkora feladat? : )))
-
WarLock07222
tag
válasz
K1nG HuNp
üzenetére
Szerintem is tök jó dolog, hogy segítünk egymásnak, illetve miért ne tennénk. De szerintem Tőled is elvárható lenne némi előzetes kutatómunka akár itt a fórumon, akár az internet egyéb bugyraiban, ha már a 'Hardcore' megjelölésű topic felé sodort a szél, mert én most elég erőteljesen write-only üzemmódot érzek a rendszerben.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
bigmasterg
üzenetére
nemtudom, kolis egyetemistaként minimális büdzsé alatt úgy jött le az extenzív utánajárásom után hogy a v60 és az aeropress közül az aeropressel lehet erősebb kávét alkotni. james hoffman latte @ home videójában ő is úgy hivatkozik rá, hogy "a real strong cup of coffee"
de ti biztos jobban tudjátok

(azért orulok, hogy 1-2 sznobon kívül akadnak még jófej emberek akik segítenek, nekik innen is köszi)
-
p.lac
tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Röviden: kísérletezz.
Bővebben: amennyire én tudom, kávéja és pörkölője válogatja. A közepes- és világosabb pörkölésű kávékat legalább 10 napig szokás pihentetni szelepes zacskóban, de van, aki zacskózás előtt 24, de akár 48 órát is levegőzteti a kávét, és állítólag pörkölőgép-függő is a dolog, a kisebb mintapörkölőkben pörkölt kávék hamarabb megdöglenek (csak hallottam, nem tapasztaltam). Tényleg kísérletezz, tedd el szelepes zacskóba és néhány naponta kóstolj rá.
-
lszlfrng
csendes tag
Segítséget szeretnék kérni.
Frissen pörkölt kávét lehíűtés után hogyan és meddig kell tárolni az első fogyasztásig?
Eddig vásároltam a pörkölt kávét és azt fagyasztottam, de most bizonytalan vagyok.
Ha és "állítólag" két hetet kell várni amíg még érik addig mit csináljak vele?
Előre is köszönet. -
vicces1
aktív tag
válasz
bigmasterg
üzenetére
Jah... Mi az az erős kávé?!?
Ilyenkor az alábbiakat vizionálom:
-vietnámi mocsári robuszta szénné pörkölve, kátrányként eresztve, pl egy 5éves őrölt Karaván, lehetőleg rosszul záródó fémdobozban továbbdöglesztve még pár évet
Van az a torokgyuszira használt szirup arra emlékeztetnek az ehhez párosított jelzők.#113787 brumi1024 Ikea árul vibrátort? nem is tudtam.

-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Próbáltad már? Nekem van 2 is, szerintem is fényevekre van az ikeástól. Nem lehet összehasonlítani. A french pressnél nem jobb, viszont ha hordozni akarod, akkor sokkal jobb. Én pl igen. Illetve látok még 1 nagy előnyét, megpedig azt hogy a tejkiöntőben lehet használni, így nem kell fp-t mosogatni pluszban.
-
brumi1024
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az ikeas vibratornal azert jobb, lehet vele microfoamot csinalni (legalabbis parszor mar sikerult), de kenyelmetlen gyari allapotaban, es altalaban (nekem) egyszerubb FP-vel. Ettol fuggetlenul ott a 9B mellett a hordozos taskaban just in case.
#113785 bigmasterg: Tovabbmegyek: mit ert a kolto az eros kaven?
Mas: Kaveajanlo: Roastopus fele aktualis Banyai jo anyag, ha valaki szereti a fermentalt izvilagot.
-
Toobee
veterán
Ez itt a hardcore topik vagy összekeveredett a kávé kezdőknek topikkal?
-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerintem is, én is megszabadultam tőle… és most jól megkaptuk , hogy nem az
-
p.lac
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az ikeásnál azért sokkal jobb, én is szeretem használni a naofoamert.
-
JackFeryll
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerintem meg nem, csak gyárilag kényelmetlen nyomni. (ez könnyen orvosolható, persze béna dolog és nem ezt várnám [bár igazából akármilyen crowdfundingos kezdeményezéstől naiv dolog mást várni] egy rendes tervezés eredményeképp)
Az ikeás habosító nem fog microfoamot csinálni, ez meg igen. -
billyjoe
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Akkor én azon kevesek közé tartozom akinek meg van még, sőt, én nagyon szeretem használni is. Ha egyszer ráérez az ember, kb elronthatatlan a tejhab. Mostanában jobbat csinálok vele mint a géppel.
Fényévekre van egy ikeás habosítótól... -
Warloo93
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
-
-
K1nG HuNp
őstag
aeropressel csinalnek majd nagyon eros kavet amit latte alapjaul hasznalnek. milyen tejhabosito ezkoz illik bele egy aeropress, aergrind, mini scale + hordozotaska komboba? fontos hogy jol utaztathato legyen
-
-
eastsider
nagyúr
Koszi a tippeket.
azt sejtettem, hogy nem gozolesre van kitalalva a GC, de azert gondolom csak hasznalhato napi 1-2 gozolesre.beszerzek egy ikeas FP-t.
a gozkart/kiontoket meg megveszem, (350+600) nem tetel, ez a gyari muanyag kar eleg bena/igenytelen, mar csak azert is (2010-es GC)maxmax flat white/cappucino a cel. majd.. de egyelore meg potato vagyok

masik kerdes: akarok nyomtatni kisebb csepptalcat. viszont a lecsapato csovet akkor meg kellene hosszabbitani. mit keressek hozza expolyn?
-
válasz
JackFeryll
üzenetére
A profik 600-as kiöntőt használnak latte arthoz.
-
JackFeryll
őstag
válasz
eastsider
üzenetére
Milyen italokat készítenél ? Nem mindegy hogy egy pici cortado vagy egy óriás latte. A tej habosítás után nőni fog térfogatban plusz még "örvényleni" is fog ezért biztos nem vennék 3 decis italhoz 350-es kiöntőt. (Aztán ha nagyon érzed a latte artot lehet venni fogsz nagyot gőzölni és picit önteni.
) -
válasz
adriankoooo
üzenetére
kisbaba van, őt elvesztettétek!

-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
GC-hez mekkora tejhabosito edényt rendeljek? 1 max 2 főre fogom használni nagyon max -
adriankoooo
senior tag
válasz
Warloo93
üzenetére
Nekem Simi (tényleg, mi van vele? Írtam neki 1-2 hónapja, nem válaszolt) is így csinálta, jobb, mintha nem lenne de még így is akkora erővel jön a víz, hogy kispriccelt a tálcából. Valamit ha rá tudsz húzni a cső végére, egy szivacsot vagy hasonlót, akkor jó lehet. Én inkább kivezettem hátra, probléma megoldva.
-
Zen42
tag
A facebookon láttam, hogy valaki szegény 35-ért árulja a Catler ES 8013-ját alkatrésznek mert a szerviz elmondása szerint főpanel hibás és nem tudnak hozzá beszerezni alkatrészt.
Ha igaz amire gondolok, hogy a Sage ES875 egy és ugyanaz a gép, akkor a gyártó üzletpolitikája finoman szólva sajátos, mondhatni űberpofátlanság amit művelnek.
De ha más is a panelje akkor is: az ES 8013-at 2 és fél éve még árulták. 220 ezerért.
Megérne egy fogyasztóvédelmi cikket még akkor is ha ezt törvényesen meg lehet csinálni az EU-ban.
-
Warloo93
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Magam csináltam mindent rajta.
Azon gondolkodom, hogy egy szilikoncsövet bevezetek a csepptálcába így nem tud majd mellé folyni. -
-
Warloo93
tag
Sziasztok.
Gaggia baby aljan folyik a víz, valószinűleg ahogy a háromjáratú elenged, valahogy a csepptálca kis füle mellé folyik a víz. Járt már így valaki? -
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Gery0505
üzenetére
nos igen. nem kell Dremel, blabla, úgysem használom. előző cégemtől kapnék hétvégére, persze. de pár napot csúszik. segáz. nyilván rendeltem egyet, ha már van, majd ezzel megcsinálom azt a pár évnyi apróságot, amit eddig nem akartam. ez nem túl SJ vonatkozás, de igen, én is azt sejtem, hogy révbe értem : )
iatti:
ilyen hsz-t mindig öröm olvasni : )ui.: Hoffmann csúcs, értem, ha valakinek nem kenyere, de nekem nagyon működik, én baromi jókat szoktam rajta derülni, imádom a stílusát. az Alsdis videokon mindig nyerítek.
#113721, Kálmán:
köszi, igen, tömören így. én is akkor kezdtem igazán érdeklődni, mikor az itteni olvasások mellett szembe jött és elkezdtem nézni őt is. sajátos, valóban, nekem szerencsére bejön a felszín is, de amit összehalmoz, tudáshalmaz, óriási.ui @ konzumpro
már nincs dislike gomb, az idő ezen nem segít, Linus-ék is kivannak
-
törölt tag
válasz
p.lac
üzenetére
Örök hála, akkor nem kell Müllerbe mennem üres spricniért, éljen a víz alá tartott kiskanál, aminek nyelével megkevert kávészemek sztatikus feltöltődése jelentősen csökken!

Vigyázat, megrázó képsorok, szemüveges hipszter kattintás után!
-
ferkoboy
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Még mindig van üveg lencse.

Az hogy 10-ből több mint 9 szemüveg műanyag lencsével készül… egyrészt ez van, másrészt jelent is valamit. Pl. Kényelmesebb viselet, egy esetleges balesetben a lencse törése miatti szemsérülések előfordulása is nem kicsit ritkább.off: persze azért vannak előnyei az üvegnek is kétségtelenül.

-
törölt tag
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Sztem Te nem érted, hogy mit írok - bocs.
Az egész jelenség azt eredményezte, hogy inadekvát mércék alapján honorálnak, másrészt meg, hogy összekeveredett a "búza az ocsúval". ...és akár jó szakmailag, akár nem, fölöslegesen szószátyár.
(Priv.: az elég magabiztos mondás, hogy rossz nyomon vagyok az influenszer jelenséggel - ezt itt nem ragoznám tovább.) -
törölt tag
válasz
qvik27
üzenetére
Szerintem tök hasznos amit "jóember" csinál, megint javult a kávém, valahogy eddig nem vettem komolyan a spricnizést őrlés előtt, ennek köszönhetően borult pernyepor-burokba az őrlő időről időre. Ráadásul több volt miatta a pangó, de így spricnizéssel még ezzel az olcsó őrlővel is nagyságrendekkel jobb az eredmény. El is csomagoltam a tartalék gépet, helyreállt a világ rendje. Csak mondom.
-
válasz
qvik27
üzenetére
Eh de megértetnéd, hogy pont ő nem igazán az eladásban érdekelt (legfeljebb a sampon+szemüvegkeret, meg néha pulcsi). Nekem feltehetően éves köröket spórolt több receptjével, vagy némely bemutatójával. A tesztjeivel is tehetné, de sajna nem tudom megfizetni az alanyokat.
Ma az online jelenlét a tyúb, tetszik, vagy sem. Nyilván nem a Science magazinban fog posztolni, de ettől nem lesz a saját témakörében sem kevesebb, sem tudatlanabb. Teljesen rossz nyomon vagy ezzel az influenszer témával itt és most, de több posztot nem ér meg. -
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
nem úgy értettem, hogy ő visszataszító, mert influenszerkedik, hanem maga a jelenség, műfaj az, számomra.
ő tök értelmesen beszél a videóiban, nincs vele gondom. hipszternek hipszter, de az sem jobb, ha valaki meg egészen magasról szarik arra, hogy hogyan öltözködik (pl. én
). -
p.lac
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Tudja a 62 g-ot minden nehézség nélkül.
Sötétebb pörkölés nálam nagyon ritkán van, ott a dugattyú előmelegítés felesleges, sőt káros, rövidebb az előinfúzió, hidegebb a víz és kisebb az arány, lassabb a lefolyás. Nincs PID-es kancsóm, mert szerintem közepes és világos pörköléshez nem kell, ezért ott kb. 5 perces kivárás volt forrás után, amikor még Kalmár küldött egy sötét pörkölésű Colombian Supremot a Robothoz, amit amikor nem égettem meg, akkor meglepően finom volt.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Félreértés ne essék -bár esett.
Mindenki úgy néz ki, ahogy. Ez egy dolog, és ki vagyok én, hogy ezt minősítsem?
Viszont vsz. nem csak visszatetsző, hanem kifejezetten káros maga a jelenség, hogy fölöslegesen sokat locsogó dizájzbábuk show-műsorokban hirdetik a szakértelmet vagy "szakértelmet". Ki melyiket.
Nem vonom kétségbe az emberke szakértelmét, csak nem nézem.
Az meg igaz, hogy az influenszereket klick rate meg hasonlók alapján honorálják, az "opinion shopping" jelenség is létező jelenség.
Egyébként meg Scott Rao is kapott már hideget is, meleget is, pl. itt a fórumon is.Szerk.: azé' jó, hogy az off topicra izibe' jött egy rakat reakció :-D
Písz meg köszönet az érdemi válaszokért! -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Parci
üzenetére
"az egész youtube-influencer jelenség nekem egészen visszataszító"
Ezt próbáld meg kiverni a fejedből, és indulj előítéletek néllkül. 10 évvel ezelőtt JH "még csak" a legolvasottabb kávés blogger volt (a szakma is őt olvasta, nemcsak a home-barista-k), de az emberek időközben elfelejtettek olvasni, és a videó felé fordult. Egyetlen dolog motiválja, hogy a minőségi kávézást minél több emberrel megértesse/megszerettesse. Ennek farvizén közben többé-kevésbé megkerülhetetlen tótumfaktummá vált. Nem az a legnagyobb erénye, hogy 2007-ben megnyerte a bariszta világbajnokságot :-), hanem hogy van szürkeállománya, amit jó dologra használ. A teljes szektornak óriási hasznot hajt. Ez egy nagyon jó podcast (5thwave), aminek a vendége volt néhány hónapja. Megéri megszenvedni vele még annak is, aki nem totál profi angolul.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
kb mint a ray-ban. kilencvenes években vettem a "pilóta?" fajtát,még üveg lencsével.majd pár évre rá megvették az olaszok a márkát, azt vettem baba műanyag lencsést.
-
-
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
És ha utánanéznél annak a szemcsinek az árának, sokan örülnének ha fele annyiba kerülő kávégépük lenne.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
igen, kb. így, az egész youtube-influencer jelenség nekem egészen visszataszító, ő is erősen túl van dizájnolva, viszont tök koherens, értelmes dolgokat mond.
-
Nutra
tag
nemide -
válasz
qvik27
üzenetére
Először engem is megütött a haja és a szemcsije és le is vontam hasonlóan hibás következtetést, mint most Te. De pár videóval később rá kellett döbbennem, hogy a srác egyrészt nagy arc a maga fura módján, de ami fontosabb, hogy hihetetlenül kompetens. G@cinagy tapasztalata van, soha nem beszél a levegőbe, alaposan vizsgálódik és magalapozott következtetéseket von le. Amelyekkel szubjektíve lehet nem egyet érteni, hisz nem is arról szól az egész. De a hülye haja és szemcsije kifogásolása gyermeteg érv

-
K1nG HuNp
őstag
na ma beujitottam egy knocks aergrindal és egy aeropressel, így mostmár lesz egy fasza kis travel kitem remelem.
-
válasz
hoffman_
üzenetére
No. Nem akarnám újranyitni a "szeretjük-e a Hoffmannt?" témát, de annyit engedjetek meg, hogy az ilyen önmagukat influenszernek tituláló szófosó-hadonászó valakiket nem a releváns szakvélemény színvonala és valódisága alapján fizetik, hanem a nézettségi stb. mutatók alapján.
Innentől kezdve aztán az, amit beszél, beszél, beszél... - az vagy szakvélemény, vagy nem, de az biztos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX 5000/ RTX A2000
- Samsung Galaxy S25 Edge 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Acer Chromebase All-in-One PC 23.8" Touchscreen
- DDR5 8GB / 16GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

csak az hianyzik a GC-mbol
)