Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speti69
kezdő
válasz
Toobee
üzenetére
Normál v60ra 15ön a casáva, 15got.
Eddig a pulsar minivel 14re vettem vissza, 10ghoz, de néha eltömődött. Most feltettem 15re, és inkább nem nyitom ki teljesen, picit folytom, de még tapasztalati úton vagyok
De ezt a képet árnyalja, hogy sztem a casa állásai eltérhetnek gépenként. -
Toobee
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Comandante C60 - túl vagyok egy teljes CasMo körön, minden volt presszón, filteren is (Pulsar Mini és Deep27).
Ezeket ittam:
Maputo, El Mirado, Imena, La Esperanza, Ngera, Simbi H., illetve van egy nagyon macerált DAK Electric LimePresszó álláson (10-12 között) a legnehezebben használható kézi, még a Pietrotól is sokkal-sokkal rosszabb. Mivel nagyon nagy az átmérője, nem tudom normálisan megfogni, szorítani, ezért elforog állandóan. Negatívumok listája nagyjából itt ki is merül. Én már a C40-et is szerettem, MK2 van az irodában is, majd összekóstolom őket alkalom adtán.
Filter álláson semmi gond, könnyen, puhán jár (30-32 között használtam).
Az egyik legédesebb profil, amit valaha ittam, igazi üde, dzsúzos, tényleg nagyon-nagyon édes eredmény. Kerek az egész, nem tudok belekötni. Nem találtam ebből a csomagból olyan kávét, amivel ne hasítana. Lehet csak az én ízlésemnek telitalálat, de a nálam járt kézi darálók közül ez a leginkább allrounder késprofil. Még a coferment DAK is ezzel volt a legjobb - azt P64 Brew, ZP6, Pietro hármassal is ittam már.
Külön öröm, hogy nem tolja úgy a fine-t, mint a Pietro, ezzel végre lehet normális presszókat is inni, nem lesz mindenben benne az a klasszik pörkölt magvas/étcsokis íz.
Néhány netes komment alapján elvileg egy C40 ízprofilt kell(ett) volna kapnom. Ha nem csal az ízmemóriám, akkor nagyon nem C40 szint ez a daráló. Megépítés, anyagminőség a legjobb, amivel találkoztam kézi vonalon, meg talán a legdrágább is.
Presszó miatt egy motor kitet azért lehet megérdemelne, Hario C40 konverterével szemezek, de lehet, hogy az nem jó hozzá.
-
TDX
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Nem akarok beleszólni, de ezzel az árral nem biztos hogy lesz érdeklődő. Egy ideje a pietrotól közvetlen rendelve 350€ a Pietro tetszőleges késsel (127.000 Forint), amiben benne van szintén az állvány, ecset, tölcsér (korábban az volt az addon pack). Persze a használt mellett szól hogy be van járatva valamennyire, mondjuk kb. szeptember óta már nem bevonatos késsel adják a pietrokat, így az újban nem bevonatos a kés, ha ez régebbi akkor még lehet olyan.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Toobee
üzenetére
Napi szinten tekerem a Pietrot, amikor én vettem nem volt még addon kit, szóval anélkül. Nekem meglepően nincs gondom vele, ránézésre az addon kit csak ront a használhatóságon a nehezebben levehető őrleménytartó miatt. Tapasztalat, hogy csak azon múlik a dolog milyen gyorsan pörgeti az ember, minél lasabban próbálja annál rosszabb lesz az élmény.
Mármint persze, ZP6-ot sokkal kényelmesebb használni, de nem igazán érzem problémának a Pietrot se tekerni. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Amúgy nem ismerem az ízlésedet, de lehet, hogy érdemes lenne adnod még egy kis időt a Pietrónak. Nekem elég sok idő volt, mire megszerettem. Amikor nagyon analitikusan vizslattam, nem tetszett, hogy kevesebb ízt, kevesebb részletet mutat meg és minden alá odatesz egy vastag bársonyt. De ha nem vizsgálgatom, hanem egyszerűen csak iszom a kávét, akkor meg tök kellemes. Szinte mindig. Míg az M01 meg bizonyos kávékkal nem annyira kellemes, kissé kemény, ropogós, szinte szúrós. Van egy pici vibrálása is.
Aggyal figyelve és az ízeket keresve az M01-et mondanám jobbnak, ennek ellenére sokszor a Pietró levét élvezetesebb inni. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Nekem igazán ultralightokhoz vált be a Pietro (Still, GWO, Shoebox...), Azoknál tök jó, hogy ad egy kis puhaságot és melegséget nekik. De lehet, hogy inkább nem kellene ultralightot vennem, túl sterilek az én ízlésemnek.
Illetve leegyszerűsíti, legömbölyíti az ízeket az M01-hez képest, ezért vannak kávék, amiknél azt érzem az M01-el, hogy túl sokféle impulzus, szinte éles, azok a Pietroval egyszerűbek, élvezhetőbbek.
Vagy a kávé ízhibáit is jobban megmutatja az M01, ha van neki. A Pietro szépen legömbölyít sokmindent.
Nehéz lenne választanom a kettő közül. Sajnos még mindig nem találtam meg a számomra tökéleteset.
Egyre inkább visszakanyarodok a 83BP-hez. -
Bazsee71
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Az nincs a csomagban, Aliról érkezett pár erősebb kampós. Ezzel kellett vele kicsit oldalra is mozgatni, hogy a felső kést ki tudja emelni, de az alsót simán kikapta. Szóval egy picit lehet akár erősebb is. Szélesebbet nem vennék az alsó késtartó miatt.
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Nekem is tetszik, de elég rizikós, ez nem olyan ipari legókockákból van összerakva, mint egy LingLong vagy egy Ultra, amit könnyen javítani lehetne, ha gond lenne vele (nem lesz). Persze sokkal kisebb és olcsóbb is.
Közvetlenül kell felvenni a kapcsolatot a kínai forgalmazóval és kell valami kínai fizetési mód (Wechat, Alipay, stb). Vagy vannak közvetítők, akik ezzel foglalkoznak, megmonod nekik, mit szeretnél és milyen címre, és elintézik egy árért. Az 1500usd-ben benne van egy privát orosz forwarder díja is. (Mint látszik nekem is beindultak a fogaskerekek a fejemben, de szerencsére elengedtem
) -
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Igen, a Pietro ilyen, elég sok fine és test. NL és UL pörkhöz nagyon szeretem, az alatt inkább az M01-el vagy a 83BP-vel őrlök.
Érdekes, hogy a sok fine ellenére bársonyos marad, nem lesz bántó, összképből kilógó kesernye.
És szintén érdekes, hogy a pulsar mini papírját sem tömítette el, miközben a 83BP, ami töredéke fine-t termel, hajlamos volt elömíteni.
Szóval sok a fine Piezro-val, de elég egyedi fine. -
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére

Az a baj, hogy már így sem tudok választani a három kedvenc darálóm közül... De ha nem lennék tele darálókkal, belevágnék. Állítólag ugyanaz a karakter, mint a Pietro Pro Brew, csak kicsit kevesebb test és kicsit intenzívebb ízjegyek.
De nagyon kevés véleményt/összehasonlítást találni róla....na jó, ez nem igaz... Ha nem lennék tele darálókkal, akkor előrendeltem volna a búkút, és azért nem vágnék bele...
De a Bookoo után erre fájna most legjobban a fogam. -
-
-
tDr1v3r
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Nekem is nagyon tetszik - lehet azért mert műszaki oldalon mozgok -, kár hogy nincs Gaggia-hoz gyártba a kar, na meg ugye többe is kerül mint a gépem értéke. 😂 De maga a kosár amit külön árulnak tetszik nagyon, és annak már relatíve racionális ára van, látom benne a fantáziát használni.
-
-
-
-
-
WiZARD
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Kérdés hogy gáz-e, nézegetni kell-e, ha nem számít ez a rész csak a külső él, akkor a QC miért kötne bele?
A sárga titán bevonat látszólag egyenletes, ezt a "reszelt" részt is fedi.
Tehát a bevonat készítése előtt lett belereszelve, elég egyenletlennek tűnik hogy kézi munkának tűnjön. Azaz mintha a gyártási folyamat részeként készülne ilyenre. Nem kidobták hogy selejt, hanem megkapta a bevonatot és forgalomba került.A gép amúgy szerintem már bizonyított, nincs rossz híre.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
EU-n belül a a cmsale oldalán találtam.
deathcrow42: Ahogy írták, drágábbik szállítással nem jön rá semmi. Nekem volt DF64V is, ha csak presszóra kellene, akkor most a Casa-t venném. Egyszerű a workflow, tényleg nulla a pangó, pici és hangos.
DF64V-nél kapásból késcserével kezdenék.koxx: Mindig indítom az őrlőt, mielőtt betöltöm a kávét. Egy darabig fut még a gyári késsel a gép, kíváncsi leszek változik-e valami presszó fronton, de igyekeztem bejáratni (a kés bekopásában nem hiszek, inkább abban, hogy ami a gyártás során rákerül emulzió, az kopik le szépen lassan).
Megvárom a tapasztalatokat az SSP Brew késről, aztán beteljesíti sorsát, és filter only lesz. -
válasz
Toobee
üzenetére
Az elmúlt hetekben pont ezen gondolkodtam, csak nem mertem leírni sehova, nehogy ki legyek tagadva az univerzumból.. De ezek a modern espresso-k, soup, magas kosár, mind arra utal, hogy valahogy lehet, hogy lehetne ihatót készíteni nyomásfokozós kosárral is.. De most nekem sincs kéznél se a DB1-hez, se a robothoz, így kipróbálni nem volt alkalmam

-
Alabástrom
senior tag
-
danbenzin
csendes tag
válasz
Toobee
üzenetére
Ezek a bármilyen jó hiszemben lőtt képek mindenféle kijelzőn máshogy jelennek meg. A zacskó a bal alsó sarokban gondolom fehér, erre én kékes(zöldes)nek látom, ebből kiindulva a bab is sötétebbnek látszódik, mint valójában. Csak kíváncsiságból, ez közepes espresso pörkölés?
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Nekem december 22. pörkölésű van belőle, brutál jól hozza a szőlőt, nagyon finom kávé, de kissé sötétebbre van húzva annál, ami kép bennem a DAKokról van... Nem sikerült még olyat húzni, amiben ne lett volna benne a kicsit égett íz. A Tiéd is sötétebb, vagy csak a 22dikei lett ilyen nekik?
(Bár mellette egy Klover megy most, lehet, hogy csak amiatt tűnik sötétnek) -
-
-
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
A p80-at az 500W-os motorjával nem is értem... A p100-ba is beletett a Lagom egy 1300W-os motort, pedig a 80mm-es és 98mm-es kések őrlési felülete között mindössz 20-30%nyi különbség van. Szóval nem sokkal kisebb a 80mm-es. Fura irányba ment el a Lagom az elmúlt pár modellel.
-
brumi1024
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Jaja, Denisek (Kafatek) is 4-en vannak, mondjuk eleg beteg gepparkkal.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Kedvencem a Linglong, ahol PayPal friends and family-vel kell kifizetned a millás árat egy ismeretlen kínainak, aki aztán pár hónap múlva felad egy csomagot. Mondjuk az a földkerekség egyik legjobb darálója lesz, na de akkor is...

De talán az Ozik is hasonlóan működik. Meg még biztos sokan mások. -
válasz
Toobee
üzenetére
köszi. csak az ajánlóját látom, de már az is beszédes. ppi-t pláne nem szabad hosszútávon szedni, csak már kb. fekély környékén, kúraszerűen. utána az egyensúlyt kell fenntartani. been there, done that.
na de ez itt off. a lényeg, hogy savas, érzékeny gyomrúak is tudnak kávézni, a lényeg a helyes táplálkozás összességében.
-
sz.zs.
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
S mit csinálsz a maradékkal? mert ha a minimum latte art szintig töltöm is legalább 2 cortado kijön a mennyiségből, de lehet, hogy 3.
Lehet, hogy rossz tejjel próbálkozom (lidl barista zab) , de nekem nem sikerül a minta öntés. Ellenben a 300 ftos ikeással készítve igen.
-
Tomace91
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Akkor most több begoyrsulás is van? Én eddig egyet vettem észre de az kb a teljes idő 2/3-nál jön és akkor megy a tej felé csak a 3 ágú propellernek, az utolsó pár másodpercben én csak a LED villogó gyorsulását vettem észre, pedig direkt végig néztem tegnap. Lehet mindjárt megnézzem vízzel, hogy ennyire béna vagyok-e.

Update: Végignéztem vízzel. 3:20 az egész művelet. Nekem 1x vált csak sebességet és az 1:45-nél következik be, te már ekkor lekapcsolod? Csak azért kérdem mert itt még hátra van 1:35 a "futamidőből" ami nekem nem csak az "utolsó pár másodperc", már ekkor jó lenne a hab tényleg?
-
vicces1
aktív tag
válasz
Toobee
üzenetére
Bitangos a váz, ilyen spider wattmérőm van Sram hajtókarhoz. 3 éve hibátlan. Amit javasolhatok, 80/80 -as legyen, persze a hátul teli is, de csak ha versenyre akarod használni. Nagyon személyre kell szabni, pozíciót szakemberrel beállítani, nyereg meg a fedélzet nagy munka. Legalábbis, ha a maxot szeretnéd kihozni.
Nagyon kíváncsi vagyok, ha összeáll! -
-
-
Mano66
senior tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
De hát nem látod, hogy már a filter pörkölésünket húzom eszpresszóként :-)? Az hidd el, objektíve az ihatóság határán táncikált, de én tényleg csak szökőévente jutok oda, hogy lefolyóba küldjem az elkészített kávét...
Igazából a soup létjogosultsága számomra ott kezdődik, hogy valami pluszt adjon, mint amit egy hibátalanul elkészített filter nyújt. Ha ezt nem tudja, akkor értelmetlen, mert van V60-unk, Fellow Aidenünk, Kalitánk...
Ha csak arra alkalmas, hogy pótfilter legyen azoknak, akiknek nincs filtereszközük, akkor ez csak egy múló divathullám, amire 2 év múlva már senki nem emlékszik. De nem írtam le. Ezt akkor próbáljuk, ha az üzemben mindenki a fedélzeten van.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Abszolút érdekel. Már kalmáros kollégák is emlegetik a soup-ot néhány hónapja, de nehéz az embert a komfortzónájából kizökkenteni. Ez a diskurzus viszont megtette a végső lökést. Szerintem egymás mellett két Robot-tal fogunk kávézni, ami olyan összehasonlítást tesz majd lehetővé, amire tényleg lehet alapozni is. Kössz a linket!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Dávid :-), ígérem, ki fogom próbálni a Robotot előmelegítés nélkül, ha túlvagyunk a karácsonyi őrületen, és oda tudom tenni magam egy ilyen alkalomra.
Lance videóit nem követem, kicsit nehezemre esik végignézni a rengeteg sallang és dalbetétek miatt, de most rákerestem a Robotosokra, hiszen arról szólt a diskurzus, így relevánsabbak. Fogtam a fejem persze, hogy mennyire esetlenül kezeli a Robot-ot (kapaszkodjatok a karfába, ha belenéztek!). Ő szorgosan előmelegít. Világos pörköléseknél különösen indokoltnak tartja.
https://youtu.be/UZvqhQxBPXg?si=YSpLJvL3j_JbSyoL
https://youtu.be/kgu5zA1oo8M?si=GOXRu7v5qPqZqXd_&t=800
Persze abszolút nem zárom ki, hogy jön a paradigmaváltás eszpresszónál (is) a hőmérséklettel kapcsolatosan.
Ünnepek közt jön a 85-88 fóka közti nagy eszpresszókészítési maraton.
-
brumi1024
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
A Decentes hőfokokhoz annyit tennék hozzá, hogy az kicsit csalóka, sokkal közelebb méri a pogácsához így alacsonyabb értékeket szokás állítani még a tradícionális profilokhoz is.
Aktuális kedvenc profilnál (Extractamundo Tres) nálam most 79 körüli a kosárhőmérséklet majdnem végig.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
"Ez itt a hardcore topik"
Akkor jó. Nem tévedtem el. A most Robot-tal ismerkedőknek, fórumra tévedőknek ezt nem elég ismételni. Az egész téma rettenetesen szubjektív, ezért tartom fontosnak, hogy ne csak az egyik oldal legyen megmutatva valakinek, aki még azt sem tudja feltétlen, hogy merre van az arra vagy, hogy több út létezik. Hogy mi progresszív, klasszikus, egyáltalán klasszikus-e, amit valaki más akként értékel. Vagy hogy mi az objektíve aluloldott, vagy hogy van-e egyáltalán olyan, az pedig már egy teljesen más diskurzus, ami írásban egészen biztosan további félreértésekre nyithatna teret. Innentől viszont már csak magamat ismétlem.
-
válasz
Toobee
üzenetére
Én is ilyesmi következtetésre jutottam, hasonló okok miatt.
A kávék nagy részét 88-89 fokon húzom.
Volt 1-2 kávé, aminek mindenképp kellett a nagyobb hőfok, de általában a magasabb hőfok csak előhozta a generikus testességet, keserűséget, ezzel tompítva az adott kávéra jellemző ízjegyeket.Ha valaki szereti a testesebb italokat, akkor persze kifejezetten ajánlott a magasabb hőfok. ez így eléggé szubjektív pfererencia kérdése.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Én ilyen akkurátusan nem teszteltem, de mikor megjött tavaly a Robot, akkor próbálgattam ígyis-úgyis, és pont azt szerettem meg benne, hogy nem kötök azzal kompromisszumot, ha elhagyom az előmelegítést.
Flair classicnál ez nagyon hangsúlyos volt, de itt - hála az égnek - ez a lépés szerintem is elhagyható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 58.5 mm full fém tamper
- Jura F50 classic V2 automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- Saeco Syntia digitális automata kávéfőző szálcsiszolt fém burkolattal
- BESZÁMÍTÁS! MSI Gaming X RTX 3060Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Dobozos Új Dell Xps 15 9530 i7 13620h 16gb ram 1tb ssd intel uhd graphics+ Intel Arc A370M
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450M R7 5700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A54 5G / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)