- Xiaomi Mi 10T Pro - a házon belüli ellenfél
- iPhone topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Egyre közelebb a Poco F6 startja
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 6/7/8 topik
Hirdetés
-
Mozgásban az F1 24
gp A Forma 1 versenyek rajongói hamarosan végre belevethetik magukat az idei epizódba.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
ma Részletes anyag került fel az internetre a Sony idei középkategóriás telefonjáról, három helyett két hátlapi kamera várható.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Specialitat szeretném single dose tartállyal ellátni, csak a kíváncsiság kedvéért..
Láttam, hogy AVX-en van hasonló, de az sajna Mignonra nem jó átmérőben..
Esetleg valakinek egyéb tipp? V érdemes nyomtatni?
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Kb. 2 hét használat után megfáradt a gyári Gaggia Classic nakedem... esetleg tudtok ajánlani nekem helyette? Alapvetően nem lenne gond, ha fa nyéllel lenne :$
Köszi!
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap megérkezett hozzám a Tadamm-féle maroktamperem (köszi Ádám, nagyon szép lett) és meg is próbáltam beállítani. Ma húztam vele az elsőt és amit tapasztaltam, hogy nakedben középen 2 sugárban kezdett lefolyni a kávé és egy kis idő múltán állt csak össze, valamint a megszokottnál sokkal hamarabb kiszőkült.
Kérdés: Lehetséges, hogy nem elég mélyre állítottam és nem tudta letömöríteni megfelelően a kávét?
Válaszokat köszi
-
roBEEsz
csendes tag
válasz ZeCse #114867 üzenetére
Sziasztok!
Kapott egy kis tuningot a Specialitam, lett rá nyomtatva egy garat és egy pumpa, hogy tudjam single dosera használni.
Jól gondolom, hogy így pazarlás nélkül tudom állítani az őrlőbeállításom? Szimplán kipumpálom ami benne van, váltok beállítást és már mehet is a kövi kávé? Vagy mindenképp át kell rajta nyomni beállítás változtatáskor egy kevés babot?
Másik kérdés,
Általában 1 kg kávét szoktam vásárolni.. (kövi körben ez 2 féle paljoc lesz valószínűleg) Alapvetően ezek single dose formátumban lesznek felhasználva, Coffevac konténerben tárolva. Szerintetek érdemes csak 1 zacskót kinyitni, berakni konténerbe és a másikat úgy hagyni zacsiba mondjuk a fiókba? (a második adagra kb 2,5 hét múlva nyúlnék rá..) Vagy esetleg rakjam hűtőbe, fagyasztóba?
Köszi a válaszokat!
-
roBEEsz
csendes tag
Na haló!
Megfogalmazódott bennem egy nagy kérdés.. mégpedig hogy mi a franc megy félre??
Van egy 2018-as Classicom (9 bar OPV) és egy Specialitam. Az utóbbi időben már egészen jó pressokat húztam (nem állítom, hogy maxon volt az élvezeti faktor, de legalább a lefolyás tetszetős volt..)
Aztán mondván mindig van hova fejlődni, vettem egy Tadamm maroktampert, (mert előtte szerintem nagy hibafaktor volt a tamperelésem), illetve kapott egy 3D nyomtatott single dose modot a specialitam (pumpálós sztori)... Na most én kb. ezek óta datálom, hogy sokkal rosszabb eredményt hozok.. Az íz sem olyan, a lefolyás meg pláne nem..
Magamban jelenleg a következő lehetséges hibafaktorokat raktam össze:
1, Nem jól WDT-zek - Ezt végülis valamilyen szinten el is tudom vetni, mivel WDT nélkül sem volt jobb sokkal az eredmény.. sőt..
2, Nem jól van beállítva a maroktamper - Ezt úgy állítottam a megfelelő mélységre, hogy kézi tamperrel tampereltem és arra igazítottam - ergo elvileg ennek jónak kéne lennie.
3, Specialita nem alkalmas single dose-ra - én személy szerint azt látom, hogy rohadtul nem konzisztens ahogy ezt a 18g babot leőrli, de lehet hogy tévedek...(viszont ha nincs single dose, van őrlőben rohadó bab..)
4, Öreg lenne a kávém? - dec. elején pörkölt Impresso - Brazil , dec 24-én lett bontva a zacsi, azóta Coffeevac konténerben pihen..
Lehetséges, hogy csak szoknom kéne az új felállást?
Jelenleg a folyamat így fest:
-18g kimérve
-Darálva
-Kipumpálva Specalitából a portába
-WDT
-Puck perfecter
-MaroktampEgyébként maga a pogácsa nem néz ki annyira vészesen, talán 1-2 nagyon apró pici lyukat látni rajta, de szépen kijön egybe a kosárból..
Esetleg valakinek bármi ötlet, észrevétel?
Köszke!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz Karex #114940 üzenetére
Én végül emellett döntöttem, elég sokan használják.. de lehet hiba volt..
Ránézésre nekem nem tetszik az őrlemény, nem tűnik túlságosan homogénnek.
Alapvetően már mielőtt váltottam volna a maroktamperre, illetve a a single dosera, viszonylag szép, csatorna nélküli lefolyások jöttek nakeden..
Most, hogy megléptem ezt a két változtatást, valamiért be is csatornásodok, illetve a lefolyás sem szép... (tény és való, hogy jelenleg kicsit túl finomra van állítva az őrlésem, kicsit érzem is hogy keserű.. de szerintem ennyire nem durván..)
Szóval nem tudok rájönni, hogy mely tényező lóg ki a sorból..
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #114949 üzenetére
Köszi a válaszod!
Akkor lehet erdemes lenne 250g-os tasakokban vasarolnom az egy kilot es abban is tarolni oket?
ugyanitt:
Elromlott sajnos a merlegem, nelkule meg nem az igazi a dolog.. Esetleg valami ajanlas sracok? Timemore merlegeket nezegettem eddig
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #114977 üzenetére
Szerintem ezt a vákum dobozos megoldást én is megszüntetem..
Az a verzió mennyire életképes, hogy 1kg zacsi kávét rögtön a nyitáskor beledobok 4 db 250 g-os gyári zacsiba, egyet kint hagyok fogyasztásra, a többi meg vagy spejz, vagy hűtőbe?
Az a helyzet, hogy így nem is keletkezik annyi szemét + sok helyen 250g zacsik 1 kg-ra vetítve azért pár ezer forinttal drágábbak is..
Én jelenleg az olaszos vonalon mozgok, illetve szerintem maradok is.. Kövire PY Choco Madness lesz terítéken..
-
roBEEsz
csendes tag
PY-féle kávét kézhezvétel után illik még valamennyit pihentetni?
-
roBEEsz
csendes tag
Haló-Haló!
Két gyors kérdés lenne..
IMS 12/18 szűrőkosárba működhet PY-féle ChocoMadness / Spicy Italy 17g őrleménnyel? Kicsit én a 18g-t talán sokallom, ezért mennék egy picikét lejebb..
Más,
Hűtőben tárolt kávébab kivétel után azonnal őrölhető?
-
roBEEsz
csendes tag
15 grammos VST-vel (ridgeless) érdemes foglalkozni?
Jelenleg 12/18g IMS-t használok, viszont mennék lefelé a 18 grammról, valami szolidabb dózisra.
Vélemény?
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Mivel zömmel inkább sötétebb, közepes pörkölésű kávékat szoktam fogyasztani, így a pid nélküli classicomon szoktam csinálni pár mp "hűtő" csapolást, hogy ne égjen szénné a kávém.
Na most mivel Fecoter vízre fogok váltani - ami azért annyira nem olcsó sztori -, így mint amolyan Magyar ember, gondolkodom a spórolási lehetőségeken, hogy lehetne ezt okosba csinálni...
Az nagyon trógerul hangzik, hogy a hűtőcsapolást egy csészébe engedem, amely vizet pedig visszaöntöm a tartályba? (ezt egyébként korábban 1 videóban láttam..)
Nyilván azért ami víz kijön a fejegységből, az nem feltétlenül kristály tiszta, sőt.. de ha azt mondjátok belefér.. akkor miért ne
(későbbiekben persze pattani fog bele a pid)
-
roBEEsz
csendes tag
Az a helyzet, hogy kb. 15 percet szoktam hagyni a gépnek, hogy felmelegedjen.. így, hogy nincs benne pid, ha ilyenkor húzok vele egyet, akkor olyan forró, hogy kb nem tudom meginni se, valamint a sötétebb pörkölésből abszolút előhozza a keserű jegyeket (magas hő miatt könnyebb a kivonatolás..) Ezért szoktam egy pici vizet leengedni, hogy lejebb tudjam vinni a hőfokot.. Természetesen tudom, hogy PID lesz a végső megoldás, de nem tudom egyelőre mikor és hogyan lesz lehetőségem a beszereltetésre..
-
roBEEsz
csendes tag
válasz WarLock07222 #115215 üzenetére
Hát a pörkölés amit iszok inkább mondanám közepesnek (PY ChocoMadness + Grandi lesz most terítéken..)
Classic + Specialita kombóhoz szerinted nem érdemes fecoterrel foglalkozni? Az a helyzet, hogy alapvetően kancsós (Laica) vizet használtam, de azt nagyon sokan szídták, így gondoltam akkor kipróbálom a Fecotert..Én személy szerint pancsolni nem akarok..így most jobb altert nem tudtam...
-
roBEEsz
csendes tag
Pörköléstől számítva meddig marad friss a kávé az eredeti, bontatlan 250g-os tasakjában?
Van egy 01.05 és egy 01.11. pörkölésű kávém, ezeket zárt zacskóban történő tárolással meddig lehetséges eltenni?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #115280 üzenetére
PY Grandi Arabica + Choco Madness - teljesen szűz zacsik még! (Jelenleg a hűvös spejzban várnak a nyitásra..)
Jövő héten bízom benne, hogy megérkezik a kávévíz ellátmány... Laica kancsóssal nincs szívem nekilátni
-
roBEEsz
csendes tag
Haló-Haló!
Fél éve lett meg kb. a Classic Pro-m, azóta Laica kancsóssal használtam.. Vajon mennyire sikerülhetett ennyi idő alatt megölnöm vele a kazánt? Egy vízkőtelenítést adtam már neki, most pedig váltok rendes kávévízre..
-
roBEEsz
csendes tag
Alapvetően én a gyári Laica patronról tudok csak nyilatkozni, az utóbbi hónapokban ezzel használtam a gépet. Nem állítom, hogy vízszakértő vagyok, így nagyon okoskodni nem szeretnék ezzel kapcsolatban, de amennyire tudom a sima patron nem túl alkalmas a feladatra - épp ezért is szeretnék róla váltani - Az általad említett kimondottan kávé/teavizes patronról itthon nem találtam infót, külföldi oldalak néhányán dicsérték.. Próbát lehet neki adni, éves költsége kb. 20.000 Ft + a szállítás.. Alapvetően én most palackozott alternatívát keresek - bár szar, hogy csomó hulladék keletkezik, de nyilván valamelyest ez a legkényelmesebb - Fecoter került rendelésre, megnézem mit tud.. előzetesen annyi biztos, hogy nem lesz árérték bajnok.. de további tesztalanyoktól sem fogok elzárkózni.
-
roBEEsz
csendes tag
Haló!
Végre bontásra került a PY-féle Grandi Arabica! Annak ellenére, hogy valamelyik tényezőm félre csúszik, érezni, hogy nagyon komoly cucc!
A helyzet az, hogy keserűnek érzem a jelenlegi beállításommal, viszont nem tudom melyik irányba kéne változtatnom..
Jelenleg:
Gaggia Classic Pro - 9 bar OPV
Specialita
12/18g IMS
18g őrlemény
25 mp - 1:2 ratioA lefolyást tekintve én még simán finomítanám egy kicsikét, mert elég gyorsan átjön, -mondjuk úgy 30 mp körüli lefolyást céloznék- (viszont már ígyis keserű, tehát lehet a finomítás nem sokat segítene, igaz...?) - egyébként maga a lefolyás jól fest, csatornásodást abszolút nem lehet észrevenni!
Személy szerint a hőmérsékletet érzem a problémának.. viszont PID nélkül ez elég necces.. rohadt forró a kávé mikor elkészül.. (15 percet szoktam hagyni a gépnek, hogy melegedjen és a presso készítés előtt direkt engedek le 2-3mp-ig vizet..) Lehet, hogy csak 10-12 percet kéne hagynom a gépnek, vagy ennek nincs értelme?
Bár nem gondolom, hogy ez a tényező lenne a legkardinálisabb, de lehet hogy 18g helyett 17g körül kéne mennem??
Illetve még arra gondoltam, hogy a ratiot levinni 1:1,75-re..
Esetleg van valami tippetek?
Köszke!
-
roBEEsz
csendes tag
Győr környékén PID-el valaki Classicot?
-
roBEEsz
csendes tag
Haló!
Valaki fel tudna világosítani, hogy PID-eléshez pontosan milyen vezeték, saru és zsugorcső kell?
Köszi!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz fragola.6035 #115540 üzenetére
A kivitelező nem én leszek, csak az anyagbeszerző. Ettől függetlenül köszi, kedves vagy
-
roBEEsz
csendes tag
Szia!
Én is még eléggé kezdő vagyok az otthoni pressozás tekintetében, viszont amiket tapasztaltam, azt szívesen megosztom
Az elején nekem is nagyon sok esetben savanyú volt a kávé, pedig több fajtával is próbálkoztam.. Ezután csináltam egy WDT-t (kb. 2.000-2.500 Ft-ból összerakod), ami szerintem nagyon sokat segített az őrlemény megfelelő eloszlatásában, szóval ezt mindenképp ajánlom neked első lépésként!
Ezután levittem a nyomást 9 barra és ezzel egy időben vettem egy IMS 12/18g kosarat, aminek hatására szintén egy elég jó fejlődést éreztem.
A legutóbbi lépésem a PID volt, illetve még egy-két egyéb kisebb módosítás és kb. most érzem úgy, hogy ott vagyok, ahol lennem kéne.
Ettől függetlenül, ha a szimplád azt mondod, hogy jó.. akkor olyan nagy gond szerintem nem lehet.. Mindenképp adj egy esélyt a WDT-nek, nézd meg, hogy egyenesen tamperelsz-e (maroktamper akár segítség lehet..) - Tudom, a szimplád jó, ezért azt már ki sem emelem, hogy akár a vízen is múlhatna..
Mindenesetre ha gondolod, nyugodtan dobj privát üzit, aztán ötletelhetünk, hogy mi megy félre.
Üdv,
Robesz -
roBEEsz
csendes tag
Annak idején nekem azt mondták, hogy az IMS és VST kosár nem nagyon kompatibilis a gyári 11 bar körüli nyomással..
Őszintén szólva nem próbáltam, így sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom.
Egyébként ami még eszembe jutott, hogy csinálj egy nem listázott videót youtubera és dobd be ide.. hátha látunk rajta valamit!
-
roBEEsz
csendes tag
Henló!
A véleményetek érdekelne a következőről,
P&Y Grandi van terítéken az utóbbi időben, de sajnos még nem sikerült hozzá megtalálnom a tökéletes beállítást..
Amit tudni kell:
-Gép: Gaggia Classic 2018, 9 bar, PID, szűkítő, ipari felsőszűrő
-Őrlő: Mignon Specialita
-IMS 12/18g kosárA PID viszonylag friss, hétvégén lett kész, így még nagyon ki sem tudtam tapasztalni..
A következőkkel próbálkoztam:
17,8g/kb. 36g 92 fok - 30-32 mp lefolyás - kisebb kesernyét, mokkás ízt éreztem a végén (ezt a pici kesernyét szeretném belőle eltüntetni..)
Éppen ezért próbálkoztam egy picikét a hőfokkal játszani, nem tudom, hogy mennyit számít 1-1 fok, de próbáltam 90-91-el és ezek meg már halványan savanyúak voltak, amin meglepődtem, hogy 1 fok ennyi változást okoz. (nem volt ez sem túl bántó, de az élvezhető faktor a kettő között lenne..)
Kérdés az, hogy merre kéne elinduljak? Lenne értelme csökkenteni akár 17-17,5g-re és picivel rövidebb lefolyást produkálni 92 fokon?
Talán úgy érzem, hogy egy kicsikét sok ebbe a kosárba a 18g, mivel mikor tamperelnék, szinte egyből érzem, hogy nem nagyon enged a pogácsa..
Egyébként maga a pogácsa eléggé rendben volt, egyszer egyben kijött az egész, kb. semmi kosszal, többi esetben egy picike maradt bent kiütés után.
Tippeket előre köszönöm!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz WarLock07222 #115825 üzenetére
Őszinte leszek, kb. az 5-6. fajta kávém, amit eddig próbáltam a karos gépemen, szóval mondhatni még keresem azt, ami az ízlésemnek megfelelő.
Eddig már több speciality kávézóban kóstoltam világos pöriket, ezek után éreztem, hogy biztosan nem ez lesz az én világom, így most az ellenkező póluson próbálkozom.
Én úgy gondolom egyébként, hogy a Grandi a sötét pörkölések skáláján a "közepes" résznél helyezkedik el.
Nem tudom, hogy veletek volt-e ilyen, de ahogy mondtam végülis nem rossz a végeredmény, de valahogy érzem, hogy még lenne egy kicsit több ezekben a babokban.. szóval én most ezt a többletet keresem
Egyébként köszi a válaszokat!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #115831 üzenetére
Kis pörkölő révén már szerintem a dec 18. is eléggé ciki..
Próbát lehet tenni, sztem 50-50% a dolog, aztán vagy arra hivatkoznak, hogy szav. időben még benne van, vagy többet nem szabad innen semmit se rendelni..
-
roBEEsz
csendes tag
válasz #72961024 #115841 üzenetére
Csak a saját nevemben tudok nyilatkozni.. én ha felteszek egy ilyen kérdést az egy szűz espressora vonatkozik. (kóstolást máshogy nem érzem túl relevánsnak)
Mindig feketén és tisztán fogyasztom, bár esetenként ha kedvem van hozzá, akkor egy pici (tényleg pici) cukrot teszek bele.
Mondjuk szerintem ha pl. a keserűséget nézzük, akkor azt a cukor sem fogja kivenni belőle.. vagy tévedek?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz #72961024 #115848 üzenetére
Valahogy a kávétejszínt / tejet én sem nagyon szeretem benne..
Viszont ha jól tudom - javítsatok ki, hogyha tévedek - az olaszok is egy minimális cukorral édesítik a kávéjukat, ami zömmel inkább ristretto, mint espresso..
Megértelek abszolút, én is az édesebb vonalat keresem és követem, általában egy ilyen kávézókban kapott cukros zacsinak a felét/harmadát szoktam rakni a pressomba..
Most tuti sokan megköveznek sokan, de én vallom, hogy a cukor is ki tud hozni egy kis pluszt némely kávéból.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz Melorin #115854 üzenetére
Hát nem tudom a te olvasatodban a "megérős" jelzőt mivel lehet fémjelezni, de én nagyon elégedett vagyok a Mignon Specialitammal.. (igaz ez újonnan 140-150e környéke).
Szerintem egy Classiccal (ha jól emlékszem az van neked) nagyon jó kombó.
Nyilván azért kell neki egy kis idő, mire megszokod rajta a stepless állítást - legalábbis nekem kellett hozzá idő.. -, de alapvetően megéri nagyon.
Aztán meg abszolút érdemes lehet figyelemmel követni a használt őrlőket is, mert nagyon jó állapotban lévőket is szoktak árulni.
-
roBEEsz
csendes tag
Warda kávét fogyaszt valaki?
Leírás alapján nagyon szimpatikusnak tűnik..
Más,
Ti milyen sűrűn szoktatok zsíroldózni? Mikor meglett a gép hetente 1x azért adtam neki 1 kis port, de mióta nem kancsós víz van benne, azért igyekszem spórolni, szóval most már 2-3 hete biztos nem foglalkoztam vele..
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #115895 üzenetére
Én ugyan Aeropress papírt még nem próbáltam, nem volt kedvem vele foglalkozni.. de a fém "szűrőhálón" gondolkodom erőteljesen..
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Merida összteleszkópos kerékpár
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest