Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pythonubung
lelkes újonc
válasz MPowerPH #130095 üzenetére
Igen, de szerintem béna vagyok jól elkészíteni (espresso, flair),ráadásul kb. 1 héten belül nyitottam ki és jellemzően maximális hőfokkal próbálgatva. Az illata sokkal többet ígér (főleg rumpuncs, pörköltmagvas oldalról),mint amit főztem. Így sem panaszkodom, világos pörkölésű, enyhébben savas ízvilágú, egyáltalán nem kellemetlen (nem a citrusos és nem is virágos vonal, talán tényleg a bogyósgyümölcs leginkább, enyhén fűszeres) kávét produkált. Egy vagy több próbát simán megér
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #130083 üzenetére
Ő egyből tökéletesre pörköl mindent
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
MPowerPH
félisten
A Papua New Guinea Kindeng Mill -t kostolta mar valaki?
Don't Tread On Me
-
Kulbi
aktív tag
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
belidzs
csendes tag
Ma megjott a Sculptor 078S, szepen muzsikal.
Kezbesites elotti nap (tehat tegnap) kaptam csak levelet a kovetesi szammal, masnap mar ki is hozta az MPL
-
Flashback
addikt
válasz RetepNyaraB #130083 üzenetére
Èn inkább a maradék pörikre mennék rä amik az E64 babtartälyäban vannak. Abból iszonyú jó kávét húzott mikor ott voltam...
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
paljoc
tag
Van Casmo tesztpöri!!!💪🏻👍 /én is beírom egyszer, na 🫣🤣/
-
RetepNyaraB
veterán
Hmm. A je-plust nem találom, de ugyanott redclixes cm40 79 pénz, szinte új. Az se rossz vétel, sőt.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
lojzi1
csendes tag
Van C40 és JE-Plus-om is, használat szempontjából a JE-Plus sokkal jobb, bár engem idegesít a mágneses tartója. A C40 felépítésében eléggé oldschool már.
Íz tekintetében vagy kb. ugyanaz volt, vagy kicsit jobb/más a C40, kávéja válogatja. A Mazzer Omegával is ezt érzem, vagy kb. ugyanaz mint a JE-Plus vagy jobb. Bizonyos kávéknál sokkal jobb. Mire kitesztelem mindet, elfogy a kávé. -
HÁZIGAZDA
én meg árulok egy kinu travellert 79 pénzért
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
ribarszki
őstag
válasz RetepNyaraB #130075 üzenetére
Nem. Je-Plus a legjobb presso őrlő a lz 1z családon belül. Parafa borítása van, hordtáska. Italmill késsel Kinu szint.
-
MPowerPH
félisten
válasz RetepNyaraB #130073 üzenetére
"Az életed eltekergeted vele sajnos"
Ezzel a vetel elott elgondolkoztattatok rendesen, de azert nem olyan veszes az. A Chesnut G1 -nel gyorsabb, es az elso ket szerias C40 -nel is jobb az orlesi sebesseg. Az espresso sem veszes, mert 1 perc alatt marad. A torok kavenak valo powder szintu orlemeny az szivas vele egyedul, mert 2 perc folott van, mig leorolsz 14g -ot. Aki gyors kavet akar, szerintem csak motorosban szabad gondolkodnia.
Inkabb azt hoznam fel hatranyanak, hogy kisebb markuaknak nem kenyelmes, es nem jol hasznalhato azzal a robosztus hazzal, mindenfele fogaspont nelkul. Az ergonomia is egy szempont, es eleg fontos.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Firelli #130072 üzenetére
Comandante+red clix.
Az életed eltekergeted vele sajnos, de talán a legjobb őrleményt adja. Nagy Kinut (M47, ill. Traveler) nem próbáltam sose, hogy mennyire passzolna filterhez, de amúgy az is örök darab. Nem egy liga szorgosékkal.
Vagy 1Z presso vonalon egy K-Max, ha épp lehet kapni valahol - fel szokott bukkanni használt marketplészen pl."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Firelli
újonc
Kérhetek tippet tőletek kézi örlő upgradere? Jelenleg K4-ről váltanék a csúszkáló gumi miatt és a néha lejáró gomb miatt.
Mi lenne innen realisztikus ugrás, akár a tetejére a kézi örlők szegmensében?Kizárólag Espresso, vagy Filter 2.0-re használnám nagy ritkán.
-
dis236
csendes tag
válasz hoffman_ #130066 üzenetére
Sajnálom hogy ilyen élményed volt ott.
Igen, az átlag kávé az nagyon szén robuszta+condensed milk de ott is van specialty és nagyon komolyan tolják.
Szerintem életem legjobb filter kávéját Hanoiban ittam és ott láttam először olyat hogy egy lattet azért nem adtak ki mert el volt rajta rontva a latte art. -
lojzi1
csendes tag
-
hoffman_
nagyúr
válasz Jolida #130003 üzenetére
milyen paraméterekkel húztad? nekem ma lett 8 hetes az első zacskó, de egy vietnámi út közbejött, szóval eddig 22 fokon pihent a sötét fiókban. egyelőre nem igazán sikerült belőnöm, 90fok körül próbálkozom, az őrlésnél nem stimmel valami szerintem.
vagy lehet csak megszoktam a gejjjj vietnámi vackokat, brutális, ami náluk megy, a fülemből is condensed milk folyik. a híresneves egg coffe mondjuk elég poén, de inkább folyékony tiramisu, mint kávé. hoztam egy 'tradicionális' zacsit, majd meglátjuk mire megyek vele. (sajnos a kopiluwak itt kb. a csapból is folyuk, nagyon frusztráló volt látni ilyen volumenben...)
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
picur220
veterán
-
pythonubung
lelkes újonc
válasz hoffaboy #130059 üzenetére
Hivatalos oldalán elvileg rendelhető (Item->Wooden ball), más kérdés megéri-e (12USD+szállítás, áfa,vám?). Jobban jártál szerintem a kreatív csereötlettel
-
tomiie6
csendes újonc
válasz picur220 #130047 üzenetére
A vizes felszín annak a jele, hogy férne még a szűrőbe őrlemény. Ha megfelelő a disztribúció, akkor viszont ez semmilyen hátrányt nem okoz, csak esztétikailag nem vonzó.
Trek Domane SL 6 2022 || Domane AL 2 2019 R7000 || AVX DB1 || DF64 II DLC || 1Zpresso ZP6 Special || JE-Plus
-
Ludovicus
aktív tag
-
hoffaboy
csendes tag
A K-Plus kéziőrlőmön már használhatatlanul kilazult a tekerő gomb, folyton lejárt róla. 1Zpresso gombot nem igen találtam, így kis kutakodás után arra jutottam, hogy kompatibilis a Commandante tekerőgombjával is.
Ha minden igaz K4 / K6 őrlőkre is jók a commandante gombok, ha valaki kicsit színesítené / feldobná őket.
Ma érkezett Coffeedeskről a “Big Joe”, tökéletesen illeszkedik:
-
TDX
tag
válasz ribarszki #130054 üzenetére
árulni szerintem tilos (“Creative Commons CC-BY-NC-SA license. Make and enjoy, but do not sell.”), de van fórumtárs akit ha te keresel meg hogy készítene-e neked ilyet, készít én legalább is így szereztem be.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz picur220 #130051 üzenetére
Ha nem a legdrágább (sworksdesign?) WDT-t nézed, nem kerül az annyiba. Egy parafadugóba 4-6-8 kb. 0.3mm vastag gitárhúr darabot szúrva is megfelelő WDT-t kap az ember. De pár ezer forintért már lehet 3d nyomtatni umikotot (tűkkel együtt, megfelelő méretben), annyit szerintem érdemes rászánni a folyamat gyorsítására/. automatizálására / konzisztensebbé tételére. Itt volt pl. róla jó pár dícsérő komment a fórumon.
-
picur220
veterán
válasz ribarszki #130050 üzenetére
Channelinget ismerem, próbáltam is ellene küzdeni, de nem tudom, hogy ez most van-e nálam. Hogy lehet megbizonyosodni róla, hogy nincs?
A WDT eszközt már ajánlotta más is, mivel ilyenem nincs, így kisvillával oldottam meg eddig a feladatot. Ugyanakkor ebben mégis mi kerül 25000-be? 3 db drót egy fogantyún...
Puck screent szerintem szerzek, ez nem drága.
-
ribarszki
őstag
válasz picur220 #130049 üzenetére
A friss kávé már nagyon jó kiindulási alap. Akkor azt kell tenned, hogy menj a kávé után a darálóval. Nem kell félned tőle, bőven van még tartalékod a darálóban. Például volt olyan etióp tételem ahol a darálómon a 20-as beállításról 13-ra kellett lemennem. Ne a tamper erősebb lenyomásával akarj hosszabbítani a lefolyáson (azt mindig egyforma erővel nyomd), hanem azzal, hogy finomabbra darálsz.
A PuckScrenn a vízterítésben segít. Egyenletesebben itatja át a pogácsa tetejét, nem közvetlen éri a forró víz a pogácsát. Segíthet a csatornásodás csökkentéseben, stb... Én szeretem használni.
De ami az utóbbi hónapok legjobb filléres beruházása volt, az az akkupunktúrás WDT eszköz. Azzal teljesen bolyhosra lehet keverni az őrleményt. (A gyors lefolyás oka lehet a csatornásadás is. Szóval egy ilyen kis eszköz nagyon hasznos lenne neked.)[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz picur220 #130047 üzenetére
Minden kávé más és más daráló beállítást igényel. Ha túl gyorsan átfolyik, akkor menj utána darálóval, vagyis zárj a darálón, legyen finomabb az őrlemény. Érdemes a későbbiekre felírni egy füzetbe, hogy melyik kávé melyik beállítást szerette. Illetve legyen viszonylag friss pörkölés. Bár ezt nem írtad, de a bolti kávék sajnos 95%-bam döglöttek, ott nem lehet csodát tenni. A vízzel a pogácsa tetején nem annyira foglalkoznék. Nagyon-nagyon jó kávékat húztam, ami után a pogácsa mocsár volt. De mióta PuckScreent használok, minden pogácsám nagyon szépen összeáll.
[ Szerkesztve ]
-
picur220
veterán
Sziasztok!
Kb. egy hónapja kezdtem a "komoly kávét", elolvastam itt az infókat, és próbáltam a kedvenc specialty kávézóimból is infót gyűjteni a baristáktól, de egy dolognál elakadtam:
Miért van az, hogy egyszerre jelentkezik az a jelenség, hogy túl gyorsan jön át a kávé, és az, hogy vizes marad a pogácsa? Graef CM800-on 11-13 között van az őrlési finomság, megtamperelem elég erősen, van olyan kávé, amit sikerült már belőni 20-25 sec 30 ml-re, fel is megy a nyomásmérő 7-9 bar-ra, elvileg minden jó, ízre is szerintem jó irányba haladok, de mindig áll a víz a pogácsán, amikor leveszem a kart.
Köszi a segítséget!
-
NoOne1976
őstag
A cafay.hu webshopból rendelt már valaki? (Ha jól nézem, dán cég.) Megbízható?
-
ribarszki
őstag
Roastrebelsről szeretne valaki zöld/nyers kávét rendelni? Jelezze privátban.
-
Ringman
nagyúr
sziasztok!
pár hónapja kérdeztem, hogy 5-6 év automata kávégép-használat (azóta nespresso) után, a tönkrement gaggia baby helyett milyen gépet vegyek, akkor javaslatként jött többek között a cafelat robot, ahol a munkafolyamat nem volt túl vonzó.
természetesen azóta sem vettem semmit, csak a javasolt k6-os őrlőt szereztem be. (iberital challenge van még itthon)
(akár átmenetileg, míg rá nem szánom magamat egy drágább gépre) kísérletezéshez jó vétel az alzáról most br. 112e-ért hozható sage/breville duo temp pro/ses810? (tejhabosítás nem releváns)
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Mindless
tag
Sziasztok!
Sikerült hozzájutnom jutányosan egy alig használt Gaggia Classic-hoz, és egy Mignon Specialitá-hoz. Minden gyári rajtuk, milyen kiegészítőket ajánlanátok hozzájuk első körben? (karos gépes tapasztalatom kizárólag elméleti) Eddig csak automata és kapszulás gépeink voltak.
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok!
Van egy 5-6 éves, de csak nyáron a hétvégeken használt Dolce Gusto kapszulás kévéfőzőm.
Utóbbi napokban, a kapszula "átlyukasztása" egyre nehezebben ment, akadt a kar, csak sokadikra sikerült lenyomni, átlyukasztani.
Kivéve a kapszulát, és az azt magábafoglaló műanyag idomot, szemből benézve, egy kis koszt, mint utóbb kiderült rozsdát láttam.
Kanál végével elkezdtem kapirgálni, és egyszer csak kiesett a képen látható rozsdás lemezke.
Láss csodát azóta hibátlanul működik a kávéfőző.
A problémám az, hogy mire szolgálhatott a lemezke, és nélküle nem okozhat-e valami nagyobb gebaszt a masina.
Ha valaki műtött már ilyen készüléket, vagy van ötlete/tanácsa azt előre is nagyon szépen köszönöm.
A kávéfőző
-
-
-
törölt tag
válasz qvik27 #130031 üzenetére
Mint tudja, régen nem mi pörköltük a kávéinkat. Kb 2 éve vettük a Loring pörkölőt. Értem én, hogy zsigerből nem ajánl valamit, de ennek is megvan a veszélye. Pont emitt kell 15000 Ft-os kávékat megvásárolni pár embernek, mert állítólag csak az a jó. Össze kell hasonlítani és ennyi. A brazil tesztből nem az következett, hogy annyira rossz lenne a kávénk. Az Ethiop teszt kör sem volt túl rossz. Most meg elindult 22 ember tesztelésével a Blend kör. Még valami: korábban 2016-ban volt tesztelés, de akkor mi még nem pörköltünk kávét.
Így a végére és tényleg részemről vége: Árulja már el nekem, hogy mi ennek a nagy gyűlölködésnek az oka? Én azt sem tudom, hogy ön kicsoda. Becsapta a cégem? Mi egy jó csapat vagyunk.[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz #31639808 #130016 üzenetére
Kedves AVX!
Anno leírtam a véleményemet az Önök fórumoldalán, vagy emailben (erre már hadd ne emlékezzek, hogy épp mely forma volt). ...ahogy a hifis topikban is írtam véleményt -természetesen kulturált hangvétellel-, amely után már nem tudtam belépni.
Felteszem, alaposabb átolvasás után látszik, hogy nem írtam olyat, amire Ön reagált.
Ha arra kiváncsi, hogy anno mik voltak a fő gondjaim az AVX-szel, ezen a fórumon is megtalálja korábbi hozzászólásokban.
A kávékra visszatérve: felteszem, látta, hogy a Fórumtárs említette az AVX kávét, amelyre reagálva írtam, amit idézett is. Nyilván nem adok véleményt olyasmiről, amiről aktuálisan nincs tudásom vagy tapasztalatom, arról viszont szívesen megosztom, amiről van - segítségképpen. Gondolom, ez érthető.
"Remélem látta a Brazil tesztelés végeredményét?" - Gondolom, nem kérdezi, hogy reméli-e, hanem tényleg reméli. Igen. Ezen a fórumon osztotta meg egy fórumtárs, akinek a szavára adok. Egyéb, korábbi teszteredményeket és másokat is láttam AVX-ről,vagy AVX-től.
Mindezekkel együtt sem kívánok az AVX-től vásárolni, sem pedig kommunikálni vele.
Kérem ezt tiszteletben tartani![ Szerkesztve ]
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
törölt tag
-
Mortein
tag
válasz #31639808 #130017 üzenetére
Szívesen fogadok minden tanácsot. Sajnos a hőfokot az én Bambino Plus gépemen nem lehet állítani (fix 93 fok persze kicsit felfelé tudom módosítani, de pontosan nem lehet belőni), a kosaram egy IMS B62.52TH24E (14-17g), és egy Kingrinder K4 őrlőm van hozzá. Milyen beállításon lenne érdemes elindulnom, hogy 2-3 főzés alatt be tudjam lőni a helyes irányt és ne járjak úgy, mint a Black Sheep kávéval, hogy az utolsó két csésze volt csak értékelhető?
-
törölt tag
Igen, valóban van ilyen masina. A malabar más eset. Kb a felét ki kellene dobni. Sok pörkölő nem pörköli ezt a kávét, mert csak tarkára lehet lepörkölni. Gondolom az elhihető, hogy nem a Loring a gyenge pont. Rendeltem idén 3 magyar pörkölőtől mintát. Mindegyiké tarka volt. Az Interamerica is elismerte, hogy ez ilyen. A vevőknek kell eldönteni, hogy ezzel együtt tud élni, vagy sem. Nálunk az egyik legsikeresebb kávé. A szín szerinti válogatás egyébként jó dolog. Szerintem mi is fogunk venni ilyen masinát. A nagyon eltérően világos és sötét szemeket érdemes kiválogatni. Jövőre már a listánkon van ez a masina.
[ Szerkesztve ]
-
TDX
tag
válasz #31639808 #130014 üzenetére
Csak érdekességként: egyébként vannak (drága) gépek, amik szín alapján rendezik a pörkölt babokat. Máshol olvastam, hogy pl. Tim Wendelboe (ismert norvég pörkölő) használ ilyet, és tényleg, eddig minden bab amit vettem nagyon egységes volt színben. Amíg a tarkából is finom kávé készül, szerintem nincs azzal semmi baj. Én kíváncsi lennék hogy javíthat-e egyáltalán a szín alapján válogatás a végső eredményben.
-
törölt tag
válasz qvik27 #129987 üzenetére
"A kávékra visszatérve: AVX-est régóta nem vásárolok, ha klasszikot veszek, általában Impresso-tól veszek. Azok nagyon rendben vannak." Ha nem vásárol, akkor honnan tudja, hogy az AVX nincs rendben? Tényleg érdekel, hogy mi alapján írta ezt. Remélem látta a Brazil tesztelés végeredményét? Az vezetett erre a következtetésre?
-
Cathfaern
nagyúr
-
Mortein
tag
válasz kmarci25 #129997 üzenetére
Nem lenne gondom a savassal (bár én jobban szeretem a keserűbb irányba hajlót) ha mellé finom ízjegyek párosulnának, de itt csak a savanyú volt. Ma kivégeztem a 250grammos csomagot és a vicc az, hogy az 2 utolsó kávé átment keserűbe .
Elkezdtem kis lépésekben durvábbra venni az őrleményt és most vagyok ott ízben, ahol a 2-3 főzés után kellett volna járnom. Sebaj igyekszem tanulni belőle.Most az AVX Brazil santos [link] a következő, kíváncsi vagyok milyen lesz, bár nagy elvárásaim nincsenek. Aztán kipróbálom a fent említett Impresso kávékat.
[ Szerkesztve ]
-
Trencso
csendes tag
Kedves Mindenki!
Ha valakit érdekel esetleg egy jó állapotnak örvendő 1zPresso JX PRO kézi őrlő, írjon privatban.
Köszönöm a figyelmet.
-
kmarci25
veterán
Pont Sweet7-t és Brazil Daterra-t rendeltem, pihennek. Most már elég kíváncsi vagyok rájuk. Most egy CM brazilt iszom, ami szintén nagyon üt, pont, amit szeretek: jelentős test, kellemes sav. Nagyon finom!
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
tag
válasz RetepNyaraB #130001 üzenetére
Milyen meglepetést okozott?
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
MPowerPH
félisten
CM -nel mennyi ido szokott eltelni, mig ujra lesz elerheto La Cristalina? Vagy az is csak szezonalis tetel?
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Jolida
tag
válasz RetepNyaraB #130001 üzenetére
Próbálj rá a Sweet7-re, három hetesen már nagyon szép tud lenni. Most érlelek pár zacskó hétfői pörkölést.
-
Jolida
tag
válasz Mortein #129994 üzenetére
Ha gondod van a savval, próbálj egy monsoon/ed/ malabart, talán a legkevésbé savas kávé (amit én eddig ittam).
Van AVX (kissé hektikus pörköléssel), Impresso (Brazil-India blend), Kapucziner, PalYotz ... amiket én mostanában kóstoltam...Mondjuk nálam is volt már olyan etióp Yirgacheffe amiből 96 fokon is csak ecetet sikerül főznöm. :-)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz iatti #129999 üzenetére
Kapzam tőle egyet ajiba és egész rég (mikor vettem ilyet) is jó volt, meg most is az. 10k Ft-ért kilója nagyon rendben van. Ami jó, azt el kell ismerni 🤷
A sweet7 nem volt még meg, a többi klasszik impresso tud meglepetést okozni elkészítéskor. Legalábbis nekem.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Windows 10
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Energiaital topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Autós topik
- iPhone topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- OLED TV topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest