- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Huawei P40 lite - kényszerpályán
- Google Pixel 6/7/8 topik
- iPhone topik
- Különleges kameraszettet kapott a Huawei Pura 70 Ultra
- Macrodroid
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Blackview A200 Pro - hajtűkanyar a középkategóriában
Hirdetés
-
QLC-s Team Group SSD jön a PCI Express 4.0-s halmaz belépőszintjére
ph A vállalat fél évtizedes jótállással kísért újdonságát tárhelymérettől függően 512, 1024, valamint 2048 TBW tartósságra hitelesítették.
-
Premier előzetest kapott a Sker Ritual teljes kiadása
gp Véget ért az early access időszak, a végső kiadás konzolokra is befutott.
-
Sorra osztja a dollármilliárdokat az USA a chipgyártóknak
it Az Intel, a TSMC és a Samsung után a Micron következik, ők is tetemes összegű támogatást kapnak az USA-tól a chipgyártáshoz.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz .:InnoMan:. #12 üzenetére
Wasser? Akkor rosszabb a helyzet, mint gondoltuk:
1. Vizet ivott, közben azt hiszi, hogy kávét
2. elfelejtett magyarul, ezért németül beszél (ráadásul azt is helytelenül)
3. képes volt a víztől berugni -
Cathfaern
nagyúr
Tudom inkább az espresso dívik a topicban, de hátha érdekel valakit
Van egy eladó Hario Skerton Pro kézi kávédarálóm. Kb. 2 hónapja vettem, kotyogóssal (Brikka), v60-al, Chemex-el teljesen jól működik, de nagyobb szemcseméretnél french press / cold brew vonalon már túl inkonzisztens, ezért cserélem (espressohoz nyilván nem ajánlanám). Ez a Pro verzió, szóval alapból stabilabb a mechanizmus és egyszerűbb a szemcseméret állítás, mint a réginél.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #94962 üzenetére
Felőlem nyugodtan megveheti valaki espressora is Igazából a darálási idő lesz elég masszív azon a szinten, főleg ha több adagot is szeretne az ember. Finomságra akár le lehet menni vele török kávé szintig is, főleg így, hogy be lett lőve középre és nem súrlódik valamelyik oldalon
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bacskait #94967 üzenetére
Kezd onnan, hogy betekered maxtól 4 kattintásra, és meghallgatod, hogy körbeforgatáskor súrlódik-e. Ha nem, akkor hozzá ne nyúlj, mert csak megszivatod magad
Alulról ha megnézed a fix örlő részt négy csavar tartja. Azokat kilazítod, így tudod mozgatni. Betekered majdnem teljesen a mozgatható részt (mondjuk 2-3 kattintás teljesen betekert állapotból), majd addig tökölsz a "fix" rész mozgatásával amíg körbeforgatáskor semelyik irányból sem hallasz súrlódó hangot. Utána nagyon óvatosan visszatekered a csavarokat, és addig kínlódsz velük amíg masszív rángatás ellenébe is tartják a fix részt (ha túl laza, akkor ha megszorul a szem akkor elmozdulhat, és pár mm is számít), viszont nincsenek annyira meghúzva, hogy elhúzzák valamelyik irányba a fix részt, mert akkor megint súrlódni fog.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RAiN91 #94968 üzenetére
Régebben elég sokat kapszuláztam. Tchibo utángyártottam nem láttam még, illetve alapból is kevesebb a választék. Lidl / Aldi dolce gusto meg nespresso utángyártottakat árul. Szerintem Dolce Gusto-t akkor válassz ha az instant tejes cuccok megmozgatnak, Nespresso minden más esetben (az elég espresso közeli élmény tud lenni, Dolce gusto max. kotyogós szint). Tchibo-t én nem vennék. Amúgy ilyen "gépet ingyen hozzádvágják ha elég sok kapszulát veszel" akció mindegyiknél szokott lenni, csak időeltolásban Érdemes nézni az oldalaikat.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #95059 üzenetére
Ha már betévedtem a topicba, úgyis fel akartam tenni ezt a kérdést a nagyérdeműnek Mi az a gép, illetve mi az az árkategória ami:
1. espresso nem hagy semmi kívánnivalót (nyilván )
2. újonnan megvehető
3. kezelése maceramentes, tehát álljon kézre minden, legyen minőségi(bb) anyagból, nem koszol feleslegesen, stb.
4. semmi mod, tuning, buherálás nem kell
5. szervízelhetőDarálót inkább ne tartalmazzon, csak szívás van szerintem az egybeépítettekkel.
Tudom ez nem alacsony árkategória, csak kíváncsi lennék mi az ami ezeket teljesíti (más szóval kíváncsi lennék mennyi pénzt kell összeszednem az itthoni gépemhez ) Vagy ezt a szintet már csak a profi (kávézókba szánt) gépek ütik meg?
-
Cathfaern
nagyúr
Gőzölés egyáltalán nem fontos. Viszont a Flair vagy Rok a 3. ponton bukik el, hogy külön kell vizet forralni meg töltögetni. Főleg a Flair tűnik nekem macerásnak a tartály elhelyezkedése miatt: vagy nem férsz hozzá, vagy a forró vízzel töltött tartályt kell mozgatni.
Mylord3:
Koxx értette jól, nem kezdő szett volt a kérdés, hanem a teljesen kompromisszum mentes espresso gép És csak az espresso gép, tehát daráló külön történet (azokkal elég jól képben vagyok).
Én kb. egyformán szeretem a kávé különböző formáit, szóval nekem annyira az espresso nem létkérdés itthonra. De hosszú távon szeretnék egyet, mert szeretem azt is. Viszont nem szeretek bütykölni és kínlódni gépekkel. Nagyon szeretek kísérletezni, de magával a főzéssel, nem a technikával. Szóval inkább v60-azok, ahol a darálót leszámítva fillérekből meg van minden (és akkor elérted kb. a minőség tetejét, nyilván kényelem és "feeling" oltárán még lehet áldozni ), mint hogy vegyek egy "olcsó" espresso gépet. Ahol ugye az olcsó se olcsó, mert 6 számjegy már akkor is (újonnan mindenképp), ha csak azt nézem, hogy ami kijön belőle az vállalható legyen -
Cathfaern
nagyúr
válasz Mylord3 #95092 üzenetére
Tudom, hogy bonyolult lélek vagyok Az aláhúzott mondat nem azt jelenti, hogy nem szánok sokat espressora, vagy hogy nekem nem fontos az espresso, hanem azt jelenti, hogy nem kell minél gyorsabban (és olcsóbban) beszereznem egy espresso gépet, hanem ráér akkor ha már igazán jót tudok venni. Addig meg iszok megfelelő kávézóban espressot ha olyanom van
-
Cathfaern
nagyúr
válasz radi8tor #95135 üzenetére
Nekem Brita kancsóm van (ez van a boltban ahova járok), eddig mindig kibírta az egy hónapot, vagy legalábbis nem tűnt fel, hogy bármi változás lenne (de igazából az egy hónap után is azért cserélem, mert ez az előírás).
Bacik miatt meg nem aggódok különösebben, úgy is fel lesz forralva. Igazából nekem az a lényeg, hogy a vízkövet szedje ki, mert errefelé borzasztóan kemény a víz, pár naponta kéne vízkőteleníteni a vízforralót kb. -
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #95147 üzenetére
"Mennyi víz (ebben mindig marad kb egy-másfél centi az alján, ami nem jön ki. Ilyen a gép)"
Ez teljesen normális kotyogósnál, ennek így kell működnie. Ha nem marad az alján víz, az azt jelenti hogy elégetted a kávét.
Tipikusan szelep aljáig szokták tölteni egyébként, de ízlés szerint ez lehet kevesebb is (szelepet viszont sose szabad elérnie). Brikka-ban a felső rész egyben használható víz kimérőként (van benne jelölés), ez nem tudom olyan-e."mennyivel őröljem durvábbra, mint a presszót (ha egyáltalán)."
Skerton Pro-nál kb. 4 kattintás az espresso, én 5-re szoktam tolni Brikkában. De tudom a Plus nem kattintós, szóval ezzel nem mész sokra... Sokkal durvábbra nem őrölném, csak épp egy picit.Én Brikkában 15g kávét szoktam tenni 2 személyre.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz norby_42 #95378 üzenetére
Nekem van, igaz a pici verzió, nem a "rendes". V60 jobban bejött, sokkal könnyebb benne jó kávét főzni. A vastagabb filter miatt chemex picit tisztább lesz, de minimális különbség. Fém szűrő teljesen más kávét produkál, mint a papír, nyilván egyénfüggő, hogy kinek jön be, kinek nem. De ha klasszikus "filteres" / "pour overes" élményre vágysz, azt csak a papír szűrő adja meg, a fém közelebb lesz mondjuk french presshez.
Formája tényleg szép, de ha újra vennék, akkor mindenképp a nagyot, és inkább konyhadísznek használnám, mint kávéfőzőnek, meg ha nagy vendégseregnek kell kávét főzni 1-2-3 főre sokkal praktikusabb egy v60, meg jobb is lesz a kávé az esetek nagy részében.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #95454 üzenetére
Azért ennek annyi köze van a Brikkához, mint a másik topicban linkelt szarvasinak egy Gaggia Classichoz Mondom mindezt úgy, hogy van Brikkám és szerintem jó kávét főz, de az nem espresso. Ugye Brikka 2 bar nyomás, víz meg 100+ fok (ha jól láttam egy fórumon 120 körülre mérték, igaz elég rövid ideig éri a kávét), ezzel szemben ez 9 bar nyomás és 93-94 fok. Szóval ez tényleg az első "kotyogós" amiből tényleg espresso jön. A brikka az csak crema-s kotyogós kávét csinál (igazából nem is kotyogós, mert teljesen más a működési elve, az egyetlen hasonlóság, hogy alulról felfele megy a víz).
Szerintem a legnagyobb hibája (nyilván az árán túl, bár espressos körökben azért ez nem egy hatalmas összeg), hogy egy adagos. 3-6 perces főzési idő mellett ez azt jelenti, hogy már két ember is kínlódva tud csak megkávézni (főleg, hogy nem szeretném ezt a cuccot forrón szétszedni).Utazásra szerintem pont nem jó, mert ránézésre is borzasztóan nehéz, plusz a sok kis alkatrészt könnyű elhagyni, meg mégis csak tampereled (kempingelés közben azért az jó móka ), jól őrőlt kávé kell hozzá (tehát elég drága kézi daráló, mert az olcsóbb jobbak espressot azért nem viszik rendesen), stb...
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz PpenoO #95488 üzenetére
Pazar-ban többször is voltam, nekem mindig pozitív tapasztalat volt (utoljára kb. 1 hónapja, covid nyitás után nem sokkal). Eleinte capuccino / latte vonalon (mondanám, hogy azt nem lehet elrontani, de tudnék mesélni ) , utóbbi időben v60 vonalon, mindegyik jó volt szerintem. Espressoról nem tudok nyilatkozni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz fortune #95576 üzenetére
Létezik elektromos bialetti is: https://www.bialetti.it/it_en/coffee-makers/moka/moka-elettrika.html
Viszont ha kifejezetten kotyogós stílust szeretnél, akkor nem javaslom a Brikkát. Hagyományos (beleértve más Bialetti) kotyogósoknál rövidebb és töményebb kávét főz. Illetve 2 adagnál semmiképp se tudsz benne többet főzni, ami persze vagy gond vagy nem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Sic.Transit #95750 üzenetére
Annyit tennék hozzá, hogy egy műanyag v60 tölcsér meg hozzá papírfilter elég kis összeg, kávéra annál sokkal több el fog menni Szóval meg lehet próbálni, aztán ha nem jön be, még mindig lehet mással kísérletezni...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz soldier2 #95868 üzenetére
Igazából arra kell figyelni, hogy az ezekben az acél nem rozsdamentes. Tehát ha kicsi nedvesség is marad rajta, akkor rögtön elkezd rozsdásodni.
Mondjuk én személy szerint nem erőltetném a mosást, az őrlőknél van jelentősége a tisztántartásnak, máshol szerintem nem ér annyit, hogy utána esetlegesen elkezdjen rozsdásodni.
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mézespálinka #95962 üzenetére
Szerintem sokkal hangulatosabb a hely egyébként szezonon kívül, amikor csak a belső rész van nyitva. Kiszolgálás is sokkal kedvesebb, barátibb olyankor. Bár nekem eddig nyáron se volt rossz tapasztalatom, covid nyitás után rögtön voltam utoljára, akkor nagy betűkkel ki volt írva, hogy külön kihelyezett pultnál kell rendelni (akkor ugye beltérbe még nem lehetett bemenni egyáltalán).
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #96061 üzenetére
Sajnos sok helyen azt látom, hogy a "specialty" inkább jelenti a süti / szendvics / reggeli / üdítő vonalon a "specialty"-t, mint a kávé terén. Utóbbi sokszor kimerül annyiban, hogy single origin kávét használnak, normális tejhabot csinálnak, meg tudnak latte artot önteni Mondjuk sok helyhez képest ez is előrelépés
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz kurtuzov #96155 üzenetére
Szerintem a teljes "specialty" piac teljesen értéktelen számukra. A "prémium szegmens" alatt szerintem sokkal inkább a segafredo / lavazza / dallmayr / stb. vonalat értik. És ezzel karöltve a cél az, hogy ahol eddig ilyen logók voltak és ilyen kávéból főztek, ott főzzenek inkább Costából (meg akkor már áruljanak Coca-Colát, ha nem azt tennék). Szóval ahogy a 90-es években minden "presszó" a Coca-Cola logóival volt tele, most minden ilyesmi Costával lesz tele. De szerintem ez minimálisan se fogja érinteni a hazai pörkölőket és az azokból dolgozó kávézókat. Egyszerűen ez túl pici piac egy ekkora cégnek, hogy megérje foglalkozni vele.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz MPowerPH #96176 üzenetére
Brikkának csak annyi cremaja van, hogy rá lehessen fogni, hogy van cremaja. Szóval ha a rendes crema hiányzik, akkor az kevés lesz.
Illetve nekem világos pörkölésű kávéból nem sikerült vállallható dolgot kihoznom vele. Közepes - sötét pörköléssel nem rossz. A végeredmény átmenet az espresso és a kotyogós között, de szerintem inkább sűrű kotyogós, mint espresso.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz MPowerPH #96227 üzenetére
Amennyire tudom jelenleg ez az ár / érték arány bajnok: [link]
Ha ez sok, akkor Hario Mini Mill (az a legújabb verzió a kisebbek közül), ha hordozhatóság szempont (több Hario-nak üveg az alja, emiatt nehezebb is, meg nyilván óvatosabban is kell pakoláskor bánni vele). -
Cathfaern
nagyúr
válasz MPowerPH #96246 üzenetére
Sajnos a G1-et nem ismerem, így nem tudom De eddig rosszat nem hallottam Timemore-ról ebben az árkategóriában.
Szerk: mondjuk igen, ahogy mások is írják, 120 fontért már vannak olyanok is amik nem kínai koppintás, pl. a comandante. Annyiért akkor már inkább olyat. Én $62-ért vettem a C2-t (ami persze fenakadt vámon, miután majdnem 1,5 hetet ült rajta a magyar posta ), annyit mindenképp megér, de több mint dupláját nem biztos.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SoundON #96557 üzenetére
"ha mindenkinél pontosan ugyan az lenne az adott kávé, ugyan az a batch, ugyan úgy tároljuk, ugyan annyi napot várunk vele és mindenkinél megegyezne a filterkosár mérete, típusa, a betöltési súlya, a tömörítés, a víz összetétele, a vízhőfok, a vízhőfok csapolás alatti görbéje, a víznyomás és a vízhozam is"
Tegyük hozzá a szoba (ahol az őrlés - kávé készítés történik) hőmérsékletét és páratartalmát is, ugyanis ezek is befolyásoló tényezők.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz pbalint #96564 üzenetére
"És ha ezek ennyire befolyásoló tényezők, akkor pl a hopper töltési magassága miért nem számít?"
Őszintén, nagyon meglepődnék ha nem befolyásolná a szemcseméretet (lásd: [link] ) De félreértés ne essék, nem állítom hogy van értelme mindezeket a paramétereket kontrollálni. Arról volt szó, hogy miért nincs értelme daráló állításokat összehasonlítani. Nem arról hogy mi kell ahhoz, hogy jó és konzisztens kávét főzz.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Kávé Kálmán #96845 üzenetére
Miért pont a Robot-ra esett a választás, és nem ROK-ra vagy Flair-re? Gondolkozok a három között, csak azért kérdezem
[ Szerkesztve ]
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #96974 üzenetére
Aki berakja a kávéfőzőt a mosogatógépbe és utána még használja, az ne csodálkozzon Megjegyzem a grafikon alapján több alumínium kerül be annak a szervezetébe aki roszdamentes acél kávéfőzőt használ, de mosogatógépben mossa, mint annak aki alumínium kávéfőzőt használ, de kézzel mossa.
De még így is az az eredmény, hogy ha mosogatógépben mosod, és heti 3,17 liter kávét megiszol vele, akkor is csak a 4%-t éred a maximum heti engedélyezett alumíniumbevitelnek.
Szvsz nem ebbe fogsz belehalni
Szerk: grafikon eleje meg jól mutatja miért kell lefőzni egy új kotyogóssal legalább 3 adag kávét mielőtt először használnánk. Ha ezt mondom valakinek, mindig úgy néznek rám, mint ha 60 évnyi nyugdíjmegtakarításukat akarnám kidobni az ablakon, hogy mi az hogy 3 adag kávét pazaroljanak el (tesco gazdaságos bravost isznak persze)
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Őszintén elképzelni nem tudom mit tudnak 4 óra alatt olyat mutatni amit ne találnál meg youtube-on / interneten. Vagy akár jobbat is, figyelembe véve hogy a kicsi Chemex-el reklámozzák a kurzust, amit tipikusan nem tartanak túl jónak.
Ha ingyen lenne, akkor biztos megérné, de pénz adni érte...
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #97597 üzenetére
Igen. Mondjuk a 20/320 szerintem kétszemélyes adag, de nyilván ez preferencia kérdése már
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz 72lakiluk #97601 üzenetére
Szerintem érdemesebb első körben kávéra költeni, mint gépre. Illetve nyilván egy bizonyos szint fölött kell a gép is, hogy kijöjjön a különbség, de a bolti kávék és egy frissen pörkölt kávé között sima kotyogósban is érezni a különbséget. Ha meg nem ragaszkodik az ember az eszpresszóhoz, akkor csak egy v60 tölcsér (1500 Ft + filter) kell és "csak" a daráló szabja meg a határt.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #97586 üzenetére
Délután kipróbáltam az új Rao módszert, és szimpatikus volt az eredmény. Eddig hoffman-félével csináltam, annál nekem jobban ízlett így elsőre. De nyilván ez egy próbálkozás egy kávéval, egy őrlési beállítással, szóval önmagában még nem sokat jelent
-
Cathfaern
nagyúr
Önmagában a robusta nem kéne hogy gond legyen. Igen, szembemegy a most divatos gyümölcsös - virágos világos ízjegyekkel, de a robusta a rossz hírnevét alapvetően onnan kapta, hogy mivel alsóbbrendűnek tekintik az arabicánál, senki se foglalkozik azzal, hogy jó minőségben dolgozza fel a robusta babokat. Ugyanaz a probléma, mint régebben volt a Brazil kávékkal: mindenki rossz(abb) minőségűnek tekintette őket, de nem magával a kávéval volt a baj, hanem ahogy szüretelték / feldolgozták / terítették.
Szóval elvileg lehetne minőségi robustát előállítani, ami meglepően jó is lehetne, csak senki nem csinálja (legalábbis tudtommal). Valószínűleg nem is fogják amíg nem jönnek újra divatba a "sötétebb" ízjegyek.
Másik oldalról az, hogy sötét pörkölés, meg hogy a magas koffein tartalmat emelik ki, erően azt sugallja, hogy ők se találtak valami szuper minőségű robustát Ettől függetlenül szerintem ez egy érdekes piaci rés kihasználása, önmagában emiatt nem írnám le őket.
De amúgy verti1-nek tök igaza van, Mo-ról nem sokaknak lesz tapasztalata Britt pörkölőkkel, weboldalról meg nehéz minőséget megállapítani
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Renault, Dacia topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Realme Pad – vissza az iskolapadba
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- E-roller topik
- Otthonfelújítási program (2024.)
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...