Hirdetés
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Yettel topik
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Nagy aksival és erős hardverrel megjött Magyarországra a Poco X8 Pro és Pro Max
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mboa
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A Mini mérete és ára miatt kiesett. A Puristikában is azt szeretem, hogy zsebkendőnyi helyet foglal a pulton. De láttam en is h jelenleg van marketplacen egy szép fekete Mini.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az egyik sztem túlárazott.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"Egyiktől sem lett az az érzésem, hogy megváltozott az életem" - pontosan ugyanez volt a véleményem. A konvexnél a mocsaras sarazást meg a takarítást utáltam, step-downnál meg egy szuper drága Sworks komplett szűkítőfej volt nálam kölcsön, ami számomra szinte drágább mint egy komplett kávéfőző, de olyan érzésem volt, mintha egy 3D nyomtatott legó készlet lenne, vagy mint egy korai prototípus.
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Csak puszta kíváncsiságból: ezt a T idomot hova tervezed?
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
F csatlakozó? Lesz ebben coax és beszáll az internetbe?
-
verti1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Legtöbb helyen Loxeal 55-03 tömítő/rögzítőt használ. Ahol nem, ott írja a tömítéseket saját cikkszámmal. Többsége egész biztos valami egyszerű o-gyűrű. Mérsz belső átmérőt és vastagságot. Fent említett helyeken lehet kapni őket vagy expolygon.
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Vákuumtörő szelep alatt O gyűrű lesz ajánlom, hogy viton-ra cseréld. Fizikai bolt: superseal, o-ring, sealring. Kéne a mérete is... vidd el magaddal a vákuumtörő szelepet hogy pontosan illeszkedjen a fészekbe, ne lötyögjön. 9.25x1.78 (OR2037 típus) vagy 9x2 ha jól rémlik.
Loxeal 85-86 vagy 55-03 típusú menettömítőt szoktak még kenni, ezt az expolygon-ban be tudod szerezni.
Azt tudod csinálni, hogy pulsor könyökére rakod be ezt a toldást csak 90°-al elforagtva a mostanihoz képest a pozícióját. Ha jól látom van helyed ehhez. O gyűrűt cserélj az elemen amikor a pulsorba csavarnád, 6.07x1.78 szilikon.Push-in csatlakozó lehet így első blikkre, lenyomod és kihúzod a PTFE csövet belőle. Vagy ha elszálltak a Lelitnél akkor roppantógyűrűs csatlakozás és akkor csak 8/10es villáskulccsal nyitod / zárod.
Nem tudom mit értesz tetőcsavar alatt...
-
pgemil
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Egyetértek Veled, de a felét nem értem...(ennyire nem értek a gépekhez, meg az áraikhoz).
Az eredeti kérdésemhez sem igazán kaptam választ, Tőled sem.
Ha valaki leírta volna, hogy "EZ" a gép tud ilyet "száz-hatszáz-millió" forintért, akkor elgondolkodom a felesleges anyagi lehetőségeimről.... és iszom tovább a megszokottat, vagy megyek a "Pressó"-ba
Köszönöm ettől függetlenül a választ és hogy foglalkoztál velem! -
lbence
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem gyakran írok ide, de lassan két éve napi szinten olvasom mind ezt, mind a kezdő topikot. A kezdeti bénázáskor sokat tanultam az itteni hozzászólásokból, és a pozitív, segítő kommentjeid számomra hasznosak voltak. Mindezt csak azért írom, hogy hallgattassék meg a másik pólus is így a Húsvéthoz közeledve.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az a baj, hogy ezzel a kényszeres, mindenhez is hozzászólok amihez amúgy nem is konyítok viselkedéssel egy csomó baromságot összeírogatsz, és aki viszont nem ért hozzá, azt félrevezet(het)ed. Biztos vagyok benne hogy téged alapvetően a jószándék vezérel, de tudod van az a közhely a pokolba vezető útról. Nem haragból írom, nem bántásból.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nyilván nem tudod... Ismertető
Ha "rámegy a pogácsára" ÉS megáll az áramlás (pl. elzárod a kifolyócsőrt), akkor a folyadékban mért nyomás egységesen 9bar lesz. De nem zárod el a kifolyócsőrt, mert akkor nem lesz kávéd.
Ha mélyebben is érdekel a téma.
Azért az elég különös, hogy áramlástani témában vitázol egy kávéfórumon, amiben a felkészültséged jól láthatóan nem éri el egy gimis emelt fizika elégséges szintjét sem. - Bocs! -
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
+1
-
killboy007
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Annyira azért nem standard, hogy 1 fokon belül legyen a kifolyó kávé hőmérséklete, tekintve, hogy mekkora a szórás a gépek között. Mai napig rengeteg HX/PID néküli gép van szerintem használatban, ahogy nálunk is.
-
tDr1v3r
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Meglehet, megkövetlek ezen esetben. Mi Milánóban meg Szicíliában is ittunk több helyen, vidéken is ittunk, nem láttam semmi extrát. Próbáltunk random kisebb helyeket keresni (ahol nincs kiírva a kávépörkölő neve), sokat fordítgatott a telefon mert nem tudtak talán egy hely kivételével angolul.

A hőfok biztos beállított, ezt nem írtam, mindenhol ipari gépek voltak, őrlő is Mazzer-ek meg Eureka-k. Covid előtt volt ez persze, gondolom azóta már változott ott is a géppark meg a technika ahogy készítik.
Ami viszont fix hogy rosszat nem ittunk sehol.
Ma amúgy a veszprémi Íródeákban ittam Malabar-t (saját pörkölésük lehet sztem, bár lehet csak a blendek azok) szifonosan, hát valami zseni. Most már végképp nem tudok dönteni hogy V60, Aeropress vagy szifon legyen az alternatív kávéra tartott eszköz itthon.

-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nespresso?
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ugyanaz igaz rá, mint az eredetire, Sheldon 12-20 gramm között ajánlja presszóhoz. Gondolom a Mara-hoz kellene, puck screen és leszorítórugó kell hozzá, illetve sokkal nagyobb lesz a headspace, mint normál kosárral, ez esetleg okozhat kellenetlenséget.
Mikroszkóp alatt kerekek és egyenletesek voltak a lyukak, bár egy picit cafrangosabb volt egy-két lyuk széle, mint a Sworks kosárnál, de nem vészes. Fotót sajna nem csináltam. (A Sworks sem makulátlan, illetve a stamped nem az. A cnc+lézer megmunkált Sworks az makulátlan, csak hát sokszoros árért.)
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Pont filternél kevésbé fontos a kések párhuzamossága, ahol 600-700um burr gap tartományban mozogsz.
-
killboy007
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A pontatlanságra utaló kommented kifejtenéd, hogy mire gondoltál?
-
killboy007
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezzel mostmár ne menjetek privátba, ha lehet kérni. Redditen is megy a fikázás, hogy a DF nem elég precíz, mondván, hogy a lefolyási idők nem konzisztensek, de én ilyet nem nagyon tapasztaltam, se gyári, se hu késsel.
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
300-as fordulaton a P80 is erősen szaggat. De pozitívum, hogy nem kell hozzányúlni, újraindul.
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
pontatlanság: nem biztos, hogy értem ezt a max 1 cm-t. Ha csak 1 cm felület ér össze, így érted, az ott akkor valami nagyon rossz tényleg. Eredeti a kés, vagy te raktrad be? Nálam nem ilyen, és két ismerősőm DF64V-jét láttam személyesen, egyik sem volt ilyen. Az eszpresszó joker állás gyári késsel 25 körül volt, HU-val 20-nál. Szerintem ez elég pontos.
Meg nekem van mérőórám is. Nem volt pontatlanabb a mazzer minimnél.
A motor alacsony fordulattal és kemény babbal valóban lehet, hogy megakad. Nekem ez 600-as fordulaton kemény filter pörkölésel (eszpresszó finomságra) fordult elő. De így nem használtam. Az alacsony fordulatot filter szemcseméretre darálásra használtam. Ott sose erőlködött/akadt meg.
A ford szabályozás is igen érdekes akkor nálad. Nekem tök pontos phyphox alkalmazással mérve. Mindig annyi a valóság is, amit mutat.
Még egy kérdés. DF64V őrlőd van neked is? -
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
jaja, ránézésre általában valami rézötvözet, ha megkopik a krómozás, ott is előbukkan
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Olyat nem láttam, ami a Lelikben van, de az nagyon nem volna illendő, hogy az állítgató csavart sima állítgatással ki lehessen szedni. Ilyesmik következnek általános biztonságos haszálati alapelvekből. (Persze láttunk már karón varjút. ) Ascaso steel-nél vakkal simán lementem 2 bar-ig, aztán vissza 8-ra.
Javaslom, hogy engedj rajta kikapcsolt állapotban "bőven", amígy érzed, hogy a helyén van a csavar, és kapaszkodik, aztán tegyél fel egy vakot, kezdd el a csapolást, és tekerd beljebb az OPV csavart, amíg azt az értéket nem mutatja a manomÁtered, amit szeretnél! -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha ugyanúgy lehet, ahogy az X-es verzión, akkor sztem azt menet közben nem állítgatod, 12-es kulcs kell hozzá.
-
ribarszki
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
1-1 presszóra egész jó kis gép, de ha bulit kell ellátni ott lehet meglepetés. 1 kávé után is igencsak el tud szállni a fejhő, s különösen sötétebb kávéknál ez elég érzékeny pont...
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ismerős a E61 fülek problémája. Én nem mertem megreszelni és inkább eladtam, de utána hirdetésben láttam, hogy pont ezen okból reszelt karral árultak gépet, így minden bizonnyal megoldható.
-
Paulie86
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
kössz az info-t. Nem rossz ár EU-n belülről érte így leakciózva. Az alap árral azért túllőttek. (Meg kell lovagolni a step-down hullámot is ugye...)
Én rendeltem a hivatalos oldalról is már IKAPE-t, megjött, nem volt gond...
-
adp
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem is érintkezik az alumíniummal a kávé mivel a műanyag cuccba folyik bele, ami a karban van. De igazad van én is biztos lecserélném egy nyitott karra csak nem az én gépem, viszont azért időnként használom és hat éve tökéletes. Viszont tényleg érdekel, hogy szerinted ebben az árban mi az ami alternatíva mert én nem igazán találtam ezért is van a családban két ilyen gép. (Nem az enyémek én nekem alu kazanos gaggia van
) -
adp
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem kell hozzá új kar, a kosár kb 1000 ft-volt, asszem pavoni, a tamper meg megint filleres alirol volt vagy 2-3 ezer, a gép meg 45-50
Épp most kapott egyet bátyám is. Ő neki maradt a gyári setup mert lusta, de a hivatalos oldalrol 45! Volt pár hete!
Mit veszel 50-ből mást ???arra azért kiváncsi vagyok. -
adp
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A dedica siman belefer ebbe a csopiba is. Kis moddolasokkal eleg jo presszokat szoktam szuleimnel csapolni.
-
SiD-
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
nekem lehet, hogy van egy elfekvőben. hétfőn megnézem és írok.
-
SiD-
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
ez biztosan jó, csak olcsó hatású a markolata:
https://expolygon.hu/webshop/termek/460016-n-szurotarto-nyitott-ra-we-lascal -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
engem erősen nyugtalanít, hogy az elvileg februárban kiszállított első batch infói sehol.
-
lbence
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Remélem nem mondok nagy butaságot, de a két bojleren és az eltérő anyaghasználaton túl a LM Linea Micra sem rendelkezik több featurrel mint Classic UP, mégis megveszik, pedig 1,5-1,6 M Ft körül mozog.
Ezek az árak nem biztos, hogy a hazai viszonyokra vannak lőve, de a sima Gaggia 200k-s árához képest nekem reálisnak tűnik.
Én ennyiért inkább F58+-t vennék, annak ellenére, hogy sokszor unom a forralós kancsóval bohóckodást. -
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
SUV-okról semmi?
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Amit Tibor és Klára nem tud, hogy a GC-nak példás a vízterítése, bár ez őket valószínűleg nem fogja érdekelni. Szerintem is fáziskésében van a Gaggia, de én továbbra is előbb vinném haza, mint egy random noname gépet.
-
kk831228
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ahhoz kèpest hogy a Silvia Pro x mennyi , nem is dràga.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A casa szerintem megállja a helyét Niche killerként, sőt azóta már elég sok "killer" őrlő jelent meg a piacon.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
hogy jön ide a niche? részemről a forté a szint összességében.
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Millennium

Bocs mindenkitől aki nem élvezi a kalandozásokat a magyar nyelvben. -
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az a problémám, hogy a dupla kosárnak a pereme fölé kerül még a 16 gramm kávé is WDT-zés után. Ha ezt tamperolom, akkor a széleken kiszóródik a kávé. Ha meg az ujjammal a széle felől óvatosan besöpröm középre, akkor tuti nem lesz egységes.
Sokkal lejebb nem tudok menni töltőtömegben, mert akkor már túl nagy lenne a headspace ebben a 18-19 grammos kosárban.Egyébként én elégedett vagyok a végeredménnyel, csak felkaptam a fejem, hogy most már a WDT is public enemy. Hozzátenném, a sima "kézi" WDT-vel nagyon béna vagyok. A kosárperemre felülős, tekergetős viszont szép, egységes pogácsát csinál.
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tudom, de a kolléga azt írta, hogy mindkettő felejtős, ami meglepett, mert eddig tudtommal csak a disztribútorról volt ez a közvélekedés.
#143597Peti...(16v):
+1
...de kíváncsiságból megkérdeztem az AI barátom. Szerinte a disztribútor okozhat csatornásodást. Megfelelő WDT (0.2-0.4 mm tűátmérő), ütögetés, tamperolás szerinte a tuti. -
Peti...(16v)
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A disztribútor nálam is elég hamar a fiókba került, azt sem tudom, hogy megvan -e még. De a wdt szerintem kell, nem a rögök eltüntetésére (egyik őrlőm sem rögösít), hanem az őrlemény eloszlatására, arra viszont nálam nagyon bevált. Eddig sima parafadugóba szurkált akupunktúrás tűs céleszközzel nyomtam, de most pár napja egy omikotot próbálgatok és ez is tetszik.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Erről beszelek…
-
pikkubee
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én visszatértem a nanofoamer lithiumra. a A dreo túl meleg és túl kemény habot gyártott, pedig próbálkoztam sokféle tejjel, előbb leállítani, stb. És még a veszteség is több volt, mint amennyit elviselek.
-
BBpeter
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Arra is gondoltam én, csak rosszat linkeltem be.
Ha jól tudom neked volt a Pro is (lehet tévedek) érdemes annyival többet adni érte?
Leginkább matcha-hoz illetve chai-hoz kellene, de esetenként lehet, hogy robothoz is habosítanék vele tejet. -
szuszinho
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Sajnos lecsúsztam róla.
-
lazoltan
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A krémesedésről nem tudok semmit, mert amikor utoljára ilyet vettem még nem habositottam, azóta is csak french press-szel csinálom, az ízről pedig annyit tudok mondani, hogy az oatlyn és a Joya barista Mandelnen kívül csak ezt iszom jó szívvel, az összes többinek pocsék az íze számomra.
A Joya barista mandeln viszont egész jól habosodik fp-ben.
(Semmi baj a szójával egyébként, kb annyira van értelme démonizálni, mint a krumplit, ha az egészségügy szempontjából tartasz tőle)
-
lazoltan
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én a zabitalokon kívül az Alpro Soya Protein-t szoktam használni.
-
alfonzo
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Lidl barista zab nálunk is +1 pont, árban is rendben van (sőt most volt akciós, be is táraztunk). Ízre is jó, jól kezelhető stb.
[link] -
weinmaker
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az oatly tényleg jó, és még habosítani is jól lehet. Viszont egy vicc, hogy ezek a mű szarok mennyibe kerülnek, mert ugye nagyrésze víz azt ne feledjük.
-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Lidl sajátmárkást próbáltad?
-
vendingo
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Vivicosi? 1000/liter
-
Daneeka
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi! Találtam egy érdekes tesztet a [link] ZeroWaterről ami szerint a bikarbonátot csak 90% hatékonysággal távolítja el. Az én csapvízem esetén ez a szűrt vízben is 30 ppm vagy mg/l puffert jelentene amit én amúgy magamtól nullán tartanék. Mivel a csutka a nem vezető anyagokat nem méri így ezt nem látja.
-
Daneeka
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Meghoztad a kedvem hozzá. Hogy tárolod hogy május óta nem lett még algás/penészes stb. a szűrő? Nálam is kb. heti 3 liter lenne a fogyasztás de én valószínű átönteném valami másik tárolóba a kész szűrt vizet ahol besóznám, azaz mondjuk leszűrnék 2 kancsónyi vizet egymás után aztán üresen állna a kancsó 10 napig. Vagy jobb neki ha vízben áll? Hűtőbe berakod?
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Be is rendeltem a 2.4-es verziót négy fillterrel.

Mellé néztem, akciós a Lotus csepp kofio-n, így az is meglesz.
Lehet Zeroék erősen agyalnak, hogy mi ez a sok rendelés Magyarországról
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem írtam le egyértelműen, de valahol ez is lett volna a lényege az előző kommentemnek:
Egy "sima" mosott anaerob is lehet borzasztóan alkoholos és kellemetlen (annak aki nem ezt szereti), míg egy infused kávé is lehet nagyon enyhe és meg se mondod róla, hogy csináltak vele valamit. Persze tény, hogy nagy átlagban minél több a fermentálási idő, annál vadabb ízek fognak előjönni. -
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Épp tegnap írtad, hogy fermentet csak az anyósodnak.

This micro-lot was processed using the washed method with multi-stage fermentation
Boo egyszer volt nekem, az olyan csiricsáré ízvilág volt, hogy azóta sem vettem tőlük. Pedig én a fermenteket is kedvelem. Ajándékba kaptad? -
Joe Swanson
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszönöm mindenkinek az iránytűt! Melyik pörkölőknél lehet érdemes vadászni? CM-nél nem látok most etiópot.
-
tDr1v3r
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szuper, köszi! Akkor ahogy régen volt.
Hiányzik már a Choco Madness, nem találtam még hasonlót sem mióta visszatértem a speciality kávézáshoz.

-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Neem, azért addig nem mennék el érte

Solinfo caffee , belváros, Wesselényi utca. -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Annyi, hogy kancsóba való BWT-t is lehet kapni, ami nem pakol extra ("egészséges") magnéziumot a vízbe - nekem ilyen van üzemben.
A felső papír nálam is teljesen jól bevált. A kar levétele után persze célszerű öblíteni egyet. -
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Bocsánat, elírtam
Természetesen finomabbra kell őrölni!Én amúgy hiányolom, hogy Robothoz nincs semmilyen szűrő a gyárin kívül. Jó, nyilván nem egy akkora piac mint az 58 mm, de akkor is.
-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Dremel.
Sajtolva van sztem. -
somasz
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Silviát láttam 120e körül V4-est, 170e körül V6-ost, azok nem hangzanak olyan rosszul, mint itthon az új ára.
A Bezzera Unica amiről lemaradtam, olyan 240e lett volna külföldről, de az AVX fórumon hirdettek egyet nem messze tőlem 300e-ért, őrlővel, de nem válaszol az eladó.tDr1v3r:
Ezért kérdeztem először a kezdő topikban, nem akarok annyira kockulni, hogy Gaggimate pro szettet tegyek bele jó drágán, bár ki tudja mit hoz a jövő... az RS és a GC pont ezért tetszik jobban, még ha buták is a kínaiakhoz képest. -
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nah megcsináltam! Nem szép, de legalább csúnya

Ma már nem kávézok, de holnap teszt!
-
Speti69
kezdő
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Arra, hogy miért nem ilyenre készítették az eredeti nem nyomifokos kosarat, 2 ötletem is van

1. Talán megbocsátóbb az eredeti csatornásodás szempontjából(erre nem veszek mérget)
2. (Gonosz) helyett kell hagyni a továbbfejlesztett verziónak
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Figyelek-figyelek.

Más...tudnátok ajánlani vízhőfok mérőt és TDS mérőt, ami nincs aranyárban, de relatív megbízhatóan mér? A Temu rogyásig van ilyenekkel, de nem egy negatív véleményt olvasni róluk.
Érdekelne, hogy a gépen beállított vízhőfok mennyire egyezik meg a felső szűrőből kilépő víz tényleges hőfokával. Valamint a vízszűrő kancsó betétjét is jó lenne leellenőrizni. -
verti1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem a víz fogyásával esik a nyomás, hanem a pogi ellenállása csökken ahogy kioldódik. Ha 2 cm-es, ha 20 cm-es vízoszlop van felette, akkor is ugyanaz a jelenség. A nagy víztér pedig előny a Robotnál, amit szerintem használni kell.
-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én is , már az elején. A pogácsa kb. annyi vizet tart meg, mint amennyi a saját súlya, így könnyű számolni.
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nálam egy kissé átalakított Mahlkönig W401 van befogva cuppingra, ebben is 120-as kés van. Általában elég sok tétel pörög, így fontos a tempó, visszább már nem lépnék. A W401-be amit be dobok, az kvázi egyből a csészében is landol őrölve.
Nem tudok mást, ami ezt hozná, nekem ezek ezért érdekesek. Aztán lehet, ha egyszer megadja magát, akkor egy ugyanilyet lövök használtan, mert egyébként a feladatra tökéletes, árban meg tippre tizede lehet egy új őrlőnek (a Tungsten bevonatos SSP kés pedig nem az én életemben fog elkopni
).Alabástrom: na pont emiatt akkor ez nálam is kiesett, ilyen monstrumokat általában már ipari/céges használatra vesznek.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Megmutatja, hogy mennyire fontos a kés. És hát igen, szubjektív, hogy kinek melyik a jobb...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A red speed borítás kifejezetten érdes, kicsit olyan, mint egy csillagszóró
Szerintem Te a cast (lab sweet) kés öntvény felületére gondolsz. Az öntvény tényleg olyan, de az nem a bevonat miatt van. Az éleknél pont ugyanolyan red speed bevonatos a felület, és nem érdes, legalábbis szemmel nem láthatóan. És a red speed bevonatos nem-cast kések sem érdesek (szemre). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha jól tudom Gagné álláspontja jelenleg az a fordulatszámmal kapcsolatban, hogy késprofiltól függően:
- alacsonyabb rpm esetén kevesebb lesz a fine, magasabb esetén több
- alacsonyabb rpm esetén több lesz a fine, magasabb esetén kevesebb (ha jól rémlik Timemore 078 hybrid kése ilyen, de lehet keverem)
- fine mennyisége változatlan marad a változó rpm mellett is, és csak a csúcs tolódikSzitával én nem kísérleteztem, de Gagné appjával elég sokat. Az alapján nekem is az a tapasztalatom, hogy nagyon nagy eltéréseket ki lehet mutatni (de azt meg nem nehéz kiérezni se), kis eltéréseknél viszont sokkal nagyobb a szórás bab típusa, bab állapota (pihentetés, fagyasztóból lett közvetlenül őrölve, stb.) páratartalom, holdállás és egyéb következtében
Szóval bármi direkt összehasonlítást csak úgy lehet csinálni ha ugyanazt a kávét egymás után ledarálja az ember és rögtön leméri. És még úgy is nagyon nem mindegy pontosan milyen procedúrával csinálja az ember, mert nagyon könnyen lehet eltérő eredményeket generálni.
Amennyire tudom szitánál az is probléma, hogy a rázás ideje (és erőssége) is befolyásolja a végeredményt (mivel a kávéőrlemény nem ideális gömb, szóval minél hosszabb ideig rázza az ember annál nagyobb az esély, hogy átcsúszik egy olyan darabka ami csak egy bizonyos szögből fér át a lyukon).De egyik módszer se tökéletes, pl. a nagyobb szemekhez tapadt fine-okat semmilyen módszer nem tudja elkülöníteni, míg ízre vagy lefolyásra jelentős hatással lehetnek.
Gagné appja arra nagyjából jó, hogy több különböző őrlőt nagyjából azonos lefolyási időre be lehessen lőni. De nyilván ezt kevesebb időből össze lehet hozni 2-3 főzési kísérlettel is

-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igazából mindenki, aki kicsit is belemerült a részecskeeloszlás mérésbe, arra jutott, hogy semmi értelme. Illetve egy nagyon alap szinten, amíg arról van szó, hogy egy daráló komplett sz@r vagy értékelhető őrleményt ad, addig van értelme, de egy ma már nem túl nehezen megugorható szint fölött nincs.
Iszonyú nehéz hiteles mérést végezni még sokmillás laboratóriumi körülmények között is (lebegtetős- vagy úsztatós módon eloszlatni az őrleményt, majd lézermikroszkóppal mérni). Ezek nem kis gömböcskék, amik minden oldalról nézve ugyanakkorák. Nagyon nem. Ráadásul más darálófordulaton vagy más feed rate-tel is más lesz az őrlemény. És még ha lennének is pontos mérések, az íz nem a mérhető dolgokon múlik. Pl tök más íze van valaminek vágva vagy zúzva. Nagyon nem mindegy, milyen a részecske felülete, ahol a vízzel érintkezik, stb...
Az SSP-nek is volt egy fellelkesülése, elkezdtek egy laborral együtt dolgozni, közzé is tették jónéhány késüknek az őrleményeloszlását, ígérték, hogy ez náluk rendszeres lesz és minden késükhöz mellékelni fognak chartot, aztán elég hamar meggondolták ők is a dolgot és dobták az ötletet.
Johnatan Gagné, aki egy igazi csontszáraz agyember, számokban, grafikonokban, táblázatokban él, és még ő is azt írta valamelyik könyvében, hogy a részecskeeloszlás méricskélésével nem lehet minősíteni egy kést.
-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Itt 24 őrlő 300 részecskeméret-eloszlás elemzése van leírva, nem pedig 300 őrlőének.

-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Most vettem amazonról amikor írtad, hogy akciós. Nekem nem áll le egyszer sem, bár én a sima tejkrém funkciót használom csak. Hogyan lehetne megtudni vajon miért van ez a különbség vagy van-e revízió különbség?
-
Joe Swanson
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tenyleg nincs fogalmam, probalnam osszerakni a setupot mire ideer a casa, eletem elso presszo konfigjat szeretnem osszerakni, ezert is kerdezek mert nem ertek meg hozza. A mellekelt link leirasaban nem igazan lattam ezeket a parametereket, honnan kellett volna tudnom?

-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi!
Igen, én is úgy gondolom, hogy nyilván az az ideális, ha fullra lefedi a kosarat, csak abban nem voltam biztos, hogy lehet-e ez kifejezetten ártalmas (pl csatornásodás), de akkor a szavaid alapján nem.Parci:
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, bocsi!
Tisztában vagyok a méretekkel, így nem kell semmit sem lemérnem. A kosár 58.5-ös, a puck screen 58-as.
Csak annyi volt a kérdés, hogy okozhat-e csatornásodást, amiért a peremen van egy 0.25 mm-es rés körben. -
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
köszi a számokat. lehet elengedem ezt, tavaszra jön úgyis a RO szűrő, ha ez ennyire pepecs, akkor benyelem a békát és három hónapig DM vízzel etetem...
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Cathfaern hozzászólásait néztem, abból indultam ki, nem tudom mennyire mérvadó, hogy melyik brand melyik szűrője, de egy 2-300as vízzel semmi nem fog csodát tenni ezekből a kancsókból, nem?
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A 9 (vagy akárhány) bar az a nyomás, amit a rendszer (pumpa, korlátozva pl. OPV-vel) ki tud fejteni a pogin. Amikor kicsi a vízárammal szembeni ellenállás (pl. nincs nincs fent a kar), nagyon pici a plusz nyomás a légkörihez képest - ilyenkor a pumpa vízhozam paramétere "szab határt" az áramlásnak, illetve elég nagy felületen áramlik ki időegység alatt a kevés víz (amit a pumpa max tud). link példa karakterisztikákra
A beállított nyomás csak akkor épül fel, amikor már át kell passzírozni a vizet a teljes pogifelületen.A bibircsók minta attól lesz a pogi tetején, mert a pogi duzzad, és a likacsos felület határolja. Ahol épp likacs van, ott kicsit betüremkedik, ahol a lemez/huzal, ott nem. Ha nagyobb rést hagyunk felül, akkor nem éri el a szűrőt - így nem lesz ott a mintája.
Egyébként a(z esetlegesen) kialakuló csatornákat a limitált térben történő duzzadás valamelyest gyógyítja. Szerintem a (papír+) pukk ezt meg is teheti.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Annak más az oka :-)
-
gippazoid
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
De gyárt indukciós kotyogót.
[link] -
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Akkor feltehetően elírtad itt. A 001-55-et véletlenül 005-nek írtad. Viszont a link a jó helyre mutatott.

Ezért volt fura számomra, mert 55mm-es kést írtál, miközben az EG005-ben 48-as van. De akkor most már tiszta minden.
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez a része teljesen átjött. Szóval nem kell szabadkoznod.

Amire reagáltam, hogy Te az első kommentben az AVX EG005-öt ajánlottad. Ezért is kérdeztem, hogy nem inkább az AVX CG301 az ajánlott, ha már AVX? -
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezt az AVX CG301 vs DF54-re írtad, ugye?
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
AVX őrlők közül nem inkább az CG301 Plasma az ajánlott? 64 mm-s síktárcsás, mint a DF54.
-
féldekás
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Boldog Karácsonyt és kávézásban gazdag új évet kívánok mindenkinek!
Egy dolog kimaradt, a szilikon fogantyús gyári szűrőt neveztem felsőszűrőnek.
A speciális kialakítás miatt klasszikus értelemben lehet nem nevezhető felsőszűrőnek, valahol egy puck screen és felsőszűrő között van.
Én úgy használtam, hogy a kávépogácsára ment egy normcore puck screen és erre még rátettem a robot gyári szűrőjét.
Valószínűleg egyszerűsítem, hogy csak a gyári szűrőt fogom használni. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"valakinek lenne-e kölcsönbe egy Kruve Sifter szettje egy-két napra?"
Van. Vihető.
-
féldekás
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi
Igen, végülis a Robotnak az egyszerűség az egyik fő erőssége.
Legalábbis én emiatt is vettem, mert még én sem tudom annyira túlgondolni.
-
frank04
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi. A kazán felső részt lehet így használni? Mert Danettinél 21k az új, expolygonon a sima 18k, a bevonatos 20k.
-
Gergőke88
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
valamiért nem engedi megrendelni MO-ra. Másnak sikerült? Mutatja, hogy szállítja ide, de utána hibaüzenetet dob a címre. Próbáltam több MO címre is de egyiket sem fogadja el...
-
xy.zsolt
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
na, csak arra akartam célozni, hogy önmagában pl a 0,5g örlemény vagy 0,5°c eltérés nem hiszem, hogy bármit befolyásolna....az szerintem csak placebo. Inkább tűnik "fingreszelésnek" számomra....nem megbántva titeket
-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én is egy Air-re, köszi!
-
bluesfan
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Rá is mentem egyre, köszi.
-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A blind shakerrel
-
waxos
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Azt hiszem, akkor ezután is tudom nélkülözni. Amíg van két kezem meg hozzá egy kis figyelem, addig nekem nem létszükséglet. stork13 igen az
-
stork13
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hulladékvíz felfogás alatt mit értesz?
A csapolás után a kosárban maradt pogácsa feletti részt? -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"Hedrick felkészül
" --
Zseniális!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A szuperintelligencia még odébb, a szuperapp már közel
- Mikrotik routerek
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Sorozatok
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
Állásajánlatok