- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Premier előzetest kapott a V Rising
gp Napokon belül befut a teljes PC-s kiadás, az év során pedig megkapjuk a PlayStation 5 változatot.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
ph Megkezdődött az NPU-k elleni hadjárat, de egy fontos részletet nem említ a cég.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
Sziasztok!
Ismertek olyan forrásokat (akár külföldit), ahol használt őrlőket lehet lelni?
Köszönöm előre is
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Kedves fórumtársak!
ASAP keresek budapesti pörkölőt, ahol heti rendszerességgel, kedves kiszolgálással, széles SO választékkal várnak, hogy magamévá tegyem a heti húznivalót (150-200g; 700-800Ft/100g ár körül).
Kit tudnátok nekem ajánlani?Köszönöm előre is!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Eyesis #47640 üzenetére
Szia!
Szerintem, ha meg tud vele barátkozni válassz egy jó kapszulásat.
Nem a reklám helye, de amit eddig kóstoltam, azok közül nekem a Nespresso ízlett. Vannak olcsóbb gépeik is, ha karban van tartva, szűrt vizet töltenek bele, sokáig elmuzsikál. És mivel azt írtad nem "őrültnek" szánod, egy kényelmes, állandó minőségű, mellette változatos ízvilágú gépet ajándékozhatsz a maga egyszerűségével.Szerk.:
Egyébiránt én Krups XP5220-al kezdtem itthon, de ez használt berendezés volt.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #47664 üzenetére
Csak ugye használt gépet ajándékba... :/ Magának még csak megveszi az ember, de ha másnál jönnek elő a problémák, akkor ciki van: eszi a vízkő, 3 hónap után letérdel a pumpa, eldurran egy elfáradt teflon cső.
Én ezért nem ajánlanám a használtat, vagy csak olyan forrásból, ami tuti megbízható, szervizelt, tisztított.(bár sajnos valószínűbb, hogy ezt a kategóriát nem patikán tartják otthon az emberek.)
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Egyetértek veled abban, hogy ezzel a kategóriával nem lehet világot megváltani, én sem csapolnék már szívesen a korábbi Krupsommal.
Egyébként ott lehetne még húzni a nadrágon, amennyiben mindenképpen a karos a cél, ha tf. elhagyják a darálót és olyan kofi forrást keresnek, ahol kis adagot is lehet venni, amit helyben őrölnek. Aztán még egy lépés a MiniMill, vagy egy Porlex (mondjuk következő Karácsony ).
Így összességében több benne a potenciál és jobb géppel indulhatnak, ami ez esetben az általad írt 40 ezres belépő szint (Audrey? Baby?)."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
mdav88 Fórumtárs ajánlására ma átvettem egy csomag PallYotz Etióp Sidamot.
Első csapolás: 15,5g, kicsivel 2-es extrakció alatt, 24 sec.
A gép egy picit hideg mostanában, sajnos 85 fok körül volt a csapolás. A kép picit csal, élőben sötétebb volt ez a crema. (Szóval messze a tökéletestől... )
Ami személyes tapasztalat, hogy teljesen más ízvilág mint az eddigi forrásom kávéi, bízom benne, hogy a folytatásban kiteljesedik.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Alvarez81 #47741 üzenetére
Szo se rola, hogy just off boil vizet tennek bele, csak melegebbet, mint a szurt vizem.
Egyeb irant finomabbra kellett orolni, mint eddig gondoltam:
16,5 g, 1,5os extrakcio, 27 sec, hajszalvekony csorgas, es sokkal szebb, mint tegnap.
Tudom, arrol volt szo, probaljam hosszabban; fogom, de kell az osszehasonlitasi alap"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nekem megjelenésre a szűrőtartó gyári szűrője (Spaziale, ~18g) produkál hasonlót. Az Isomac szűrője kisebb ugyan (~16g), de ahogy szemre néztem a Spaziale finomabb. Ami segített rajta a durvább őrlemény, vagy kisebb tamping erő, de a lefolyás nálam nagyon meglódult, ezért nem használom, majd egy IMS-et szeretnék próbálni.
Ez egy tipp, nekem így volt hasonló (de jó minőségű, friss kofival).A képekből nem derül ki, de a tamping után a kosár falán maradt kávét behúzod és újra tömöríted?
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Ha a grouphead lehúzza, akkor valahol össze fog tömörödni és nem lesz homogén a pogácsa, mellette csatornásodhat.
Tamperrel próbáld meg körkörösen előtömöríteni és a végén teljesen, hátha jobb lesz, de a tuti egy pontos tömörítő. (Persze nem kell Pullman BigStep )
Őszintén az enyém se 100-as, de én 2x tömörítem és közte koccantok egy picit, ami nálam bevált."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz kozsy18 #47744 üzenetére
Visszakanyarodva, reggel nem volt alkalmam és időm bohóckodni a konyhában, így a kép lemaradt. Ja meg flatwhite lett belőle...
De most ismételtem azzal a különbséggel, hogy tovább engedtem (40sec).És finom is volt
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Alvarez81 #47834 üzenetére
A kép alapján felmerült bennem valami:
Mi a véleményetek az itthon kapható szűrőkről? IMS vagy VST (egyéb)?
Van esetleg valakinek közvetlen tapasztalata mindkettőről? Esetleg lesz?Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Köszönöm neked és (#47838) Alvarez81-nek is (jobbulást kívánok)!
Ezek szerint vegyek egyet és próbáljam ki, aztán ha kíváncsi maradok akkor a másikat is.
Gondolom az íz, extrakció, lefolyásbeli különbségek a pórusok elhelyezésében, de főként a méretében keresendő ugyanannál a gépnél.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz VANESSZA1 #48040 üzenetére
Szia!
Nekem Laica van, nem rossz, van belőle kifejezetten kávézáshoz való szűrő is.
Ami probléma, hogy után gyártottat eddig nem találtam, így meg kell barátkozni az árában 1200-1500/db-al.
(Egyébként a korábban említett BWT-s megoldás nekem tetszik 700-ért).[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Gravity1234 #48049 üzenetére
Minőségben tapasztaltál eltérést?
Ha korrekt, lehet kipróbálom, a Laicát pedig édesanyámnak ajándékozom."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Lehet rosszul tudom, de a PF-hez durvább őrlemény kell, mint a V60-hez.
Tölcsérben én 50-60 ml-el áztatok 30-40 mp-ig elő és 2x borítom rá a vizet, így 3:00-3:10 a process.Amit FP-nél észrevettem (bár eddig nem sokat csináltam), ha nem kevered meg a folyamat során, akkor a lé tetején egy összefüggő réteget képez. Ezzel együtt áztatod adott ideig, nem töröd meg, hanem vele együtt nyomod le, akkor lágyabb lesz az italod.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Gravity1234 #48073 üzenetére
Úgy értettem, hogy a BWT és a Aqua Select szűrői között
Egyéb iránt ez a szimpla szűrőbetétes BWT kancsókhoz jó?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Sajnos a Mazzer skálája nekem nem sokat mond
Kristálycukortól picit durvább őrleménnyel próbáld. Áztasd elő 50-70 ml-el, akkor keverd meg, pihentesd, majd öntsd fel úgy, hogy ne kavarodjon fel nagyon az ital és a tetején megmarad az őrlemény. Utána lehet dugattyúzni és ha jól jött össze a dolog nagyobb lesz az ellenállása.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Surda- #48096 üzenetére
Elmondásból arra számítottam, hogy mindenhova kifolyt a tömci.
Ezt szerintem le tudod szedni acélgyapottal. Festékboltban/barkácsboltban lehet beszerezni, sokkal finomabb szálú, mint a konyhai rettenet.
Gyakorlatilag ráégve nincs, ezek az anyagok 110-140 fokon képlékenyek (amennyiben termoplaszt), degradáció 200 celsius fölött jellemző. A képlékeny állapot elérése és a nagy felületi nyomás miatt csak adhézió van, beletapadt a felületi egyenetlenségekbe. Ezt mechanikai úton tudod a legegyszerűbben eltávolítani.
Oldószerezni meg valószínűleg fölösleges, mert javarészt vegyszerállók.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Surda- #48103 üzenetére
Ami még eszembe jutott: egy új mosogatószivacs dörzsölős részével próbáld meg egy helyen. Ez biztos nem lesz keményebb, mint a kazán anyaga, de lehet a polájmert már lehozza.
Az Isomac kazánjának savazása után én ezzel "políroztam" a belsejét, mert nem volt gyapotom."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Surda- #48189 üzenetére
Nekem egy ilyen még mindig szerepel a bakancslistán... Ne mutogassátok ennyit, mert lecserélem a Giadát
Ha már itt tartunk, patika állapotú, átalakított Isomac Supergiadának mi most a piaci ára?
- Spaziale bottomless
- menetes termokapcsolók
- új vezetkek
- új tömcik mindenhol
- új felsőszűrő és hozzá D fejű csavar
- 100%-os pumpa
- elöl vezérelt nyomás
- új, hosszabb gőzkar
- új fűtőbetét
- új lámpák
+összes gyári cucc[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz vtechun #48195 üzenetére
Hétvégén volt témában a FP.
Fragola fórumtárstól idézek: (#48082)
"Nálam a french press a bolondbiztos eszköz. Ha egyes kávékkal Kalitán nem tudom hozni az ízeket, a FP általában akkor is hozza.
Mindig filterhez pörkölt, speciality kávét használok, pl. CasMo.
15/250g, vagy arányosan kevesebb, de legtöbbször 10/170-180. Mazzer SJ az összeéréstől 4-4.5 számnyit nyitva.
Norda víz 95-97 fok, egyből felöntöm az egészet és egyből megkeverem kissé. Utána már nem keverem.
4 perc körül megtöröm a habot, hogy lemerüljön az összes szemcse.
10 percig áztatom, majd ha túl sok a hab, akkor leszedem, ha kevés, akkor csak simán lenyomom a FP szűrőjével."Ami eltéréssel én készítem, hogy előáztatok a vízből 50-70 ml-el fél percig, ennek az elején egy kavarás, pihen 30 mp-et, majd maradékkal felönt. Pihen, miközben nem zargatom, aztán dugó.
Kávé legyen egészen durva:
[kofi][ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
-
kozsy18
tag
válasz Surda- #48284 üzenetére
Nekem hasonló van, mint neked, JoeFrex.
Amit megfigyeltem a boltban hogy ártól függően különbözik a felhasznált anyag vastagsága, és (ami lényegesebb) a csőrnek az íve. Ha túl nagy, akkor öntés közben előfordulhat, hogy feltapad és ez még gyakorlás közben is kellemetlen."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Alvarez81 #48351 üzenetére
Az őrlemény teljesen jó, lefolyás normális, bár tény, hogy lisztes (4 katt). Eredetileg is ilyen zöldes, szürkés színe volt a köveknek.
Az eredetiségét nem tudom, vannak különös ismertetőjelei az utánzatnak/eredetinek?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen NAS-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- További aktív témák...