Hirdetés
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz Neked Az #122109 üzenetére
Ha nem a céljaidnak megfelelően átalakított őrlőt veszel az user error, nem őrlő error vagy ajánló error.
Ha te nem akarod átalakítani, akkor megbízol szakembert, vagy használtan olyan őrlőt veszel, ami neked megfelelően van átalakítva szakember által. Ennyire egyszerű.Attól tartok, az őrlő, amit keresel nem létezik, főleg nem a megcélzott ársávban. Részemről a témát lezártam.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz dis236 #122105 üzenetére
Ha csak ez a gond, könnyen orvosolható. Garatszűkítő, amit keresel. Van komolyabb [link] , meg egyszerűbb műanyag is [link] , + tuti megoldható még ezer más módon is, amit nem ismerek.
#122106 Neked Az : A user error nem az ajánlók hibája.
És ha már itt tartunk, szerintem a cukrásztölcsér is sokkal jobb megoldás, mint ez a fajta motortakaró/kiömlő, mivel annál könnyen kisöpörhető a kijáratban maradt őrlemény. Szvsz fontos, ha nem részben az előző napi kávét akarod inni, és nem püfölni tervezed hosszan az őrlőt őrlés után. Szerencsére ezek nem óriási költségek megcsinálni...[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Neked Az #121906 üzenetére
"ilyen ormotlan kozertes masfel meteres otromba vas"
Ezt kikérem magamnak a Mazzerem nevében... Szerintem a "tekintélyt parancsoló", mint kifejezés jobban illik rá.
Persze vannak ilyen mézes-mázos pici-cuki őrlők is, amik sokkal több pénzért tudják ugyanazt, ha tudják egyátalán. De ahogy írod, ez már egyéni preferencia kérdése.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Nekem a nominális töltetet produkálja a mérleg a kosárba. A szűrést pedig néhány réteg (kb. 3-4) AP papír, ami egyébként elég sok kávét kibír, ha használat után egyből elöblítem, a lefolyás is szebb vele. Nedvesen előre meghajlítom tamperrel és egy üres kosárral és tökéletes a forma is. (Mondjuk ehhez nem jó a mm-re pontosan illesztett tamper.)
-
HSM
félisten
válasz hoffman_ #118778 üzenetére
Rengeteg kávés/zsíros "szennyeződés" megy egyébként a háromjáratú felé főzés után, a tálcában maradó vizen is remekül látszik. AP papírral kb. tiszta a víz is ahhoz képest, alig van benne valami. A fej belseje is patyolat tiszta, pedig nem használok zsíroldókat visszaöblítésnél, és a visszaöblítést is csak néhány havonta, simán forró vízzel.
Néha elfelejtem a papírt, utána ami kijön egy alkalom után is...
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz hoffman_ #118775 üzenetére
Nem nagy fáradtság, sőt, főleg ha már felvette a formát az első használat után, csak rádobod a pogi tetejére és kész. Bőven megéri, hogy nem kell utána takarítgatni a fejet, csak egy minimális vizes öblögetés a főzések után és patyolat tiszta marad hónapokig.
[ Szerkesztve ]
-
-
HSM
félisten
"Az épp a CuZn40Pb2"
Így igaz. Én pl. ezért kerültem el a 2.5decis boileres Leliteket ami ugyanez a CW617N ötvözet felül is, és preferáltam a 3deciseket, utóbbi OT57-free-lead brass "CW510L", amiben maximum 0,2% kerülhet. No, meg ezért hajtom újkora óta vízkövet nem képző, bázikus vízzel, ha nem kell savazni (és a víz sem savas), az is szvsz segít az ötvözetben tartani a potenciálisan káros anyagokat és épen tartani a felületkezeléseket.
Aztán persze lehet majd meglepődök, ha egyszer szétszedem, de ami tőlem telik megteszem, hogy rendben legyen és rendben is maradjon. -
HSM
félisten
válasz fragola.6035 #117016 üzenetére
Igen, elég finomra kell menni, mivel nagyon vékony lesz a pogácsa 12g őrlemény mellett a teljes szélességű 58mm-es kosárban, egyébként nem lenne kellő nyomás, csak átrobogna rajta a víz. Ezért is szoktam a klasszikus presszó arány (1:2) alatt maradni ezzel a kosárral, különben könnyen túlkivonatolt lehet az eredmény.
De akkor megnyugodtam hogy ez így normális.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz sz.zs. #116997 üzenetére
Érdekes, nálam az F64 Evo késekkel nagyságrendekkel közelebb van a presszó tartomány a SJ-n. Az éppencsak köszörülni kezdő késektől mindössze kb. 2 ricnivel arrébb szoktam 12g-os duplát, és kb. 5 ricnire 16-17g körüli presszót főzni.
Ma reggel pl. az első csepptől számítva kb. 20 másodperc alatt folyt le 20g így 12.5g őrleményből, príma ízekkel, gyönyörű lefolyással a 12g-os IMS Nanotech kosarammal. -
HSM
félisten
válasz fragola.6035 #116275 üzenetére
Biztos jó kép van fent a webshopban? Nekem nem adja ki a durva/finom élek száma [link] .
-
HSM
félisten
Nekem az a tapasztalatom, hogy a 12g-os IMS-el is 11g alatt már nagyon vékony a teljes szélességű pogácsa, egyből büntet, ha nem tökéletes az előkészítés és őrleményből is nagyon finomat kér. Szvsz 12-12.5g-tól lehet vele "kényelmesen" főzni. Az persze idegesítő, hogy lényegesen finomabb őrleményt kér, mint a 16g-os adagok, ez hátránya az azonos vagy legalábbis nagyon hasonló finomságot igénylő szimpla/dupla kosarakhoz képest. A Super Jolly-mon ez azt jelenti, hogy a 16g kávét kb. 5 kis vonalkán főzöm, a 12g-osat 3-on.
-
HSM
félisten
válasz JackFeryll #116115 üzenetére
Szerintem ez: #99219.
Kb. 11-11.5g-tól működik, az én gépemmel (Lelit Glenda) kb. 13g-ig, kellő odafigyeléssel szvsz finomakat lehet vele főzni. Bár nekem nem volt problémám az eredménnyel a 18g-os VST alultöltésénél sem hasonló adagokkal. A 15g-os VST-vel viszont sajnos nincs összehasonlítási alapom, pedig azt is sokan dícsérik. -
HSM
félisten
válasz Zen42 #116062 üzenetére
"és kiérezném ahogy az ízvilág sorvadni kezd"
Annyiból van összehasonlítási alapom, hogy barátnő kevésbé figyel ezekre, így ha az ő kávéjából iszom a vége felé, akkor feltűnő, hogy mennyivel gyorsabban öregszik, mint az enyémek, pedig ott van mellette a polcon. De már rájöttem a megoldásra, csak 150g-ot porciózok ki neki egy kis zacskóba, így neki sem öregszik el a végére.
Fél kilós Belardi szokott lenni az alany, amit elporciózunk többfelé bontás után.
Persze, nem labor szintű igazolt eredmény, csak tökéletesen nem azonos körülmények melletti észrevétel.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz #72961024 #115691 üzenetére
Én eddig amivel kísérleteztem, az 5L-re vetítve kb. 0,3g étkezési szódabikarbóna, és 0 és 0,15g közötti keserűsó, ezeket rendben lévőknek találtam Norda után is. Bár én kávéfőzésre ajánlott RO vízhez adagoltam.
A 70/30-as recept is némileg kevesebb keserűsót javasol, mint szódabikarbónát [link] ( [link] ). -
HSM
félisten
válasz hoffman_ #115682 üzenetére
Vannak erre is elvileg szűrők, valami ilyesmi: [link] . Sosem használtam, persze...
Ami a kapszulát illeti, én azt nem erőltetném bele, akármilyen kómás is vagyok!
#115683 Visztula: Mivel kutyultad össze? Én nem vettem észre drámai különbséget, igaz, nem is az általad említett vízből indultam ki.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #115265 üzenetére
Igényesebb mérlegekre rá szokták írni, mennyire pontos milyen tartományban. Aztán persze sokszor nem egészen egyezik ez a gyakorlati tapasztalatokkal. Azt szokták mondani, hogy olyan mennyiségű köztes oldatot érdemes keverni, amennyivel jól ki tudod mérni az összetevőket, és persze amennyit fel is tud oldani, és utána azt adagolni a vízhez.
Én egy 0.1g-ossal próbálom összehozni (±0.2g pontossággal 200g-ig), azzal kicsit macerás, mert kell minimum 2g só, amit nagyjából elfogadható pontossággal már ki tud mérni.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz general #115078 üzenetére
Az akkor egy másik 12-14g kosár, mert az enyém 58mm-es... No, és az duplaként volt nekem eladva, ilyen: [link] .
Saját kép a pereméről: [link] (bal oldali a régi gépem gyárija), tökéletesen felfekszik nálam a Glendán a gyári Lelit naked karral.
100 forintos tesztet én nem szoktam, de az 58mm tampert (azt hiszem ilyen [link] ) szó szerint elnyeli, soha nem volt gondom a fennakadással azzal a kosárral. Nálam azzal volt inkább "gond", hogy 11g és alatti kávékkal nagyon nehéz volt értékelhetőt húzni vele, kb. 12-től viszont tényleg rendben volt.
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #115054 üzenetére
"elkezdi kioldani a tartályt"
Ez nem minden receptre/gépre igaz szvsz.
Én pl. az rpavlis féle receptet használom, az elvileg "réz alapú" gépeknél "gépbarát" [link] . Illetve vannak még itt leírva érdekes dolgok. (rpavlis kémia professzor volt.)
Persze, garancia erre sincs, de rossz tapasztalatot sem olvastam még a receptre, jót viszont igen.
Nyilván elképzelhető, hogy pl. a manapság "divatos" rozsdamentes acél bojlerek illetve speciális bevonatok máshogy reagálnak rá, nekem olyan sosem volt a "listámon", nem foglalkoztam vele.
Illetve alu gépekkel tuti dob ki tapasztalatokat innen is a kereső, errefelé elég sok a hardcore űrgaggia.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #115016 üzenetére
"de csak pénzért elérhető"
Itt akadt el nálam is a folyamat..."Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz"
Nincs nálatok Spar? Ott pl. lehet San Benedetto, ~200Ft/palack áron. Persze, ebben a mennyiségben ez is jelentős tétel, aláírom. Valószínűleg ilyenkor már valami jobb otthoni desztilláló/RO tisztító lehet a leggazdaságosabb megoldás, ahogy számolgattad is.#115018 general : Szerintem sok, világosra sem szoktam beállított 91-93 fölé menni (nincs offset beállítva, elvileg a Glenda-n is hasonlóan viselkedik, mint nálad), bár kérdés mennyire világos az a világos. Van itthon ~közepes pörkölés, ami 90 fokon is már szuper gyümis ízeket ad ( nemrég nyitottam, nem olcsó, de rendkívül finom [link] , de az előtte lévők is jól sikerültek [link] szintén 90 fokon, de nem emlékszem milyen pöri volt). De ez csak úgy igaz, ha kicsit hagytad fent melegedni a kosarat ahogy írtam, és ha tényleg jó az alapanyag, de ez szvsz érződik az illatán. Illetve nekem főleg nagyobb adagoknál sikerültek jól, 14-18g, de ez lehet a véletlen műve, napi egy kávéval lassan gyűlnek a tapasztalatok... Általában amúgy a pumpa indításától számított kb. 30 másodpercre, és a kávé súlyához képest olyan 2-2.5X-es italra szoktam célozni, világosaknál inkább közelebb a 2.5-hez, mint a 2-höz.
Én VST-t használok mostanában, egy 18g-osat, de jókat lehetett húzni a 12g-os IMS Nanotech-el is, az is nagyon szépen meg van munkálva. Az én gyárim nem valami precíz megmunkálású, de iható kávét készít, néhányszor használtam, míg nem volt meg a VST és nem fért el az adag a pici IMS-ben.
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114970 üzenetére
"szerintem jogos feltételezés, hogy a víz mentes bármi szennyezőanyagtól"
Jogos feltételezés, hogy bizonyos szabvány szerinti mértékben... A nagy kérdés, hogy az a nagyon kevés szennyezőanyag, ami benne marad (vagy a folyamat során/után belekerül!), az ártalmas-e az egészségre, avagy sem. Rajta is van a csomagoláson, hogy DIN 43530 szerint. Sajnos nincs meg nekem a szabvány, hogy tudjam, pontosan mit követel meg."És pont emiatt a filter kávé ízvilágát a víz méjobban befolyásolja."
Ez persze igaz. A filterezőket abból a megfontolásból hagytam ki, hogy azért elég sokféle jóminőségű, alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet. Egy presszógépbe, ha nem akarsz vízkövet vagy egyéb problémákat, az az elérhető alternatívákat igen jelentős mértékben szűkíti.#114972 general : Nekem a gyümölcsösebb ízek felé a jól megválasztott hőfok és a szűrő előmelegítése segített még sokat. Innen utolsó előtti bekezdés: #114947.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114925 üzenetére
"ha bármi "mérgező" tartalma lenne a víznek, akkor nem lehetne desztillált víz"
Miért ne lehetne? A desztillációs eljáráson átesett víz utána egyáltalán nem biztos, hogy az emberi fogyasztásra is megfelelő higiéniai körülmények között folytatja az útját.#114926 koxx: Ha már a túlélést írod, én ugye erre írtam legutóbb, hogy szerintem mindenkinek túl kéne élnie egy ivásra is alkalmasnak hirdetett kutyulnivaló víz felárát. Pl. az általam választott ~200Ft/L árú víznél 2*25ml-re számolva napi 10Ft, a másik szélsőértékeddel 3*60ml esetén 36 forintról beszélünk.
A filterezőket most nem számoltam bele, ott nincs sok haszna kímélni a felszerelést a vízkőtől.#114929 hogyaza : "ráadásul az Ő verziója úgy működik,hogy nincs összefüggésben a nyomással"
Szerintem itt van egy kis képzavar, valószínűleg abból fakadóan, hogy pontosan hol mért nyomásról és pontosan hol mért vízhozamról beszélünk....#114941 general : Kérdés, eléggé lelágyítja-e. Elég vegyes tapasztalatokat lehet erről olvasni.
#114806 bluesfan: Ami nálam még napi gyakorlatban bevált, hogy a Glenda-val főzés előtt felrakom a szűrőtartót a már előkészített kávéval, és nem egyből indítom, hanem várok pár percet (~2), amíg picit átmelegszik a kosár. A túl sok ebből egyértelműen rossz eredményt hoz, de eltalálva jók a tapasztalataim.#114942 Peti...(16v) : " ha jó egy kávé, akkor az mindenhogy jó, gyorsan, lassan, eltalálva, elrontva, kotyogóval és Flairrel is"
Áhh, nekem más a tapasztalatom. Nagyon rosszul lefőzve a világ legjobb kávéjából is lehet főzni egy egyszerre savanyú és keserű szörnyűséget. Nem megfelelő felszereléssel pedig főleg. Az tény, hogy a rossz alapanyagból viszont a drága felszerelés és a tökéletes technika sem fog jó presszót hozni. -
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114917 üzenetére
Azért egy fokkal barátságosabb a "nem ajánlott" felirat a nagy piros betűs "nem alkalmas" helyett.
#114918 WarLock07222 : Én személy szerint nyomásszabályzást szoktam írni, de valószínűleg igazad van abban, hogy valójában inkább a vízhozamot szeretném majd szabályozni. A cél annyi, hogy bizonyos kávéknál lassabban induljon a főzés (~előáztatás) míg másoknál inkább a lefolyás végén csökkentenék a vízhozamon.
-
HSM
félisten
válasz WarLock07222 #114902 üzenetére
"Ezért sem értem továbbra sem azt, hogy miért mennek sokan a nyomás profilozás irányba"
Lehet, hogy én tanultam túl régen a fizikát, de mintha a kettő nem lenne független egymástól a kávéfőzés esetében...#114914 WarLock07222 : Nincs is jobb reggelre, mint egy fekete citromlé...
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114829 üzenetére
Nem tudom. Én biztos előbb utóbb leforráznám vele magam, így saját célra kiesik. Illetve ami még gond lehet, hogy az összetömörített kávén szerintem nem nagyon menne át. Illetve, ha át is menne, az a tapasztalatom, hogy ha túl sokat áztatom akkor elég rossz lesz az eredmény. Így a pumpa kontrollálható módon viszonylag gyorsan megcsinálja a pogácsa átnedvesítését. És nem jön vissza kávé a háromjáratún, direkt kerestem a csepptálcában, de csak víz volt benne.
-
HSM
félisten
válasz bluesfan #114823 üzenetére
Én a felső szűrőhöz ilyenkor nem nagyon nyúlok, elég forró. De valószínűleg az lenne a legjobb megoldás.
A manuális előáztatást úgy csinálom, hogy bekapcsolom a pumpát mintha kávét főznék, megvárom, míg a szűrő alján körben megjelenik a kávé, akkor lekapcsolom (solenoid nyit persze, elengedi a nyomást) majd néhány másodpercet (~5) hagyom így ázni, majd újraindítom a pumpát és főzöm tovább. A leírásod alapján ez gyakorlatilag ugyanannak tűnik, mint amit a Victoria is csinál. Számomra meglepő módon (hiszen kicsit alul is van töltve a kosár), de így az AP papírral nem szedi szét a pogácsát, és bizonyos kávékból eddig ezzel jobb italt is sikerült főzzek, mint enélkül. De hozzá kell tegyem, hogy nem túl régóta próbálkozom ezzel a módszerrel.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz bluesfan #114811 üzenetére
Igen, ezek az opciók is adottak. Sajnos nincs nyomásmérőm, hogy magamnak beállítsam az OPV-t. Leginkább annak örülnék, ha magam tudnám szabályozni a pogácsára jutó nyomást, ahogy pl. #114719 hogyaza fórumtárs is megoldotta szeleppel, de ez a Glendán a nyomásmérő beépítésével együtt már azért komolyabb tuning.
Amennyire meg tudom ítélni, nincs feltűnő csatornásodás, egyenletesek szoktak lenni a lefolyások, a pogácsa is szép, nem látni rajta lyukat vagy más árulkodó jelet, de nincs meg az a fajta finomság a végén, amit egy csökkenő nyomásprofilú pl. manuális presszógéppel el lehetne érni. Ilyesmire gondolok: [link] .
Ez pl. a mai pogácsa, kb. 5s "manuális" előáztatással a gyári állapotú Glendával, VST 18g szűrővel, 14g etióp kávé (nem tökéletesen friss, kb. egy hónapja nyitottam), 34g végeredménnyel PID szerint 90 fokon, enyhén nem vízszintesre tömörítve (pogácsa előkészítésben még azt hiszem van hova fejlődni).
A hosszanti csík felül a kb. 3 réteg AP papír nyoma, nem mindig sikerül tökéletesen simára.
Ízre nagyon kellemes volt, enyhén savas, nem keserű. Teljes mértékben megfelelt a pörkölő leírásának: [link] .#114813 sz.zs.: SuperJolly még az F64 EVO késsel sem ilyen egyszerű, nekem szépen elzáródik a garat a végére. Azt egy műanyag fogköztisztítóval szoktam kiseperni [link] , majd ráindítás, és a maradék már szépen kirepül, utána már úgy néz ki, mint nálad, így az ecset sem fárad meg tőle idő előtt. Leírni több idő volt, mint megcsinálni.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz bluesfan #114799 üzenetére
Én a Lelit Glenda-val világosabb pöriknél szoktam próbálkozni "kézi" előáztatással, valóban más ízt hoz ki. Az AP papírral a pogácsának sem lesz az égvilágon semmi baja tőle, nem megy vissza kávés víz a csöpögtetőbe a háromjáratún keresztül sem.
A Victoria-nál mondjuk érdekes, hogy az automata honnan tudja, mikor hagyja abba, +1 pont a Glenda-nak, ahol én szépen látom, mikor jelent meg az első csepp a szűrő alján.
#114806 bluesfan : Én arra leszek kíváncsi, mit fog tudni a Glenda, ha egyszer rászánom magam a nyomásszabályozás beépítésére. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy gyári állapotában sok a vízhozam/nyomás, főleg a főzés vége felé.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114461 üzenetére
Így is brutális és teljesen felesleges szemétgenerálásnak tűnik ahhoz a megspórolt néhány perchez képest, amit így nyerni lehet. Arról nem is beszélve, milyen horror ára van ezeknek. Ez az April ha jól látom, kb. 2500Ft egy doboz, ami 10 kapszula (max 60g lehet?). Ez egy gyenge szimpla kávéra 250Ft. Nem kevés. Ennél általában jóval kevesebbre jön ki a dupla ennyi, minőségi speciality alapanyagból főzött dupla presszóm, szeméthegy generálás nélkül.
Ha meg valakinek ez sem elég "kényelmes", még mindig opció egy full automata gép. Ez a kapszulásdi szerintem csak annak a cégnek jó, aki kitalálta.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz zolnagy #114426 üzenetére
A "fotelfizikát" nem kritikának szántam, csak azért írtam, mert tényleg úgy tűnik, hogy nincs jelentősége, de az én gyakorlati tapasztalatom épp ellenkező volt.
Teljes mértékben egyetértek veled. De azért egy hasznos bónusz, ha nem csak jól, de gyorsan is készül el az őrlés.
Ma épp őröltem családnak kis kávét, egy kör 50g volt (ennyi fér egyszerre a szűkítőbe), ~23 másodperc az EVO késsel, szörnyű volt végigvárni, gondoltam is a témára...
Kapszulás gép nekem nem opció, szvsz sokkal jobb az eredmény akár egy "futtában összecsapott" normális presszóval is, mint amit abból ki lehet hozni, az "egyebeket" nem is említve.
-
HSM
félisten
válasz zolnagy #114406 üzenetére
"Fotelfizikából" én is azt gondolnám, hogy mindegy. De határozottan kellemes meglepetés volt, hogy a SJ ilyen fürgén elkészült. Sokkal kellemesebb, hogy keveset kell rá várni, és így türelmesebben vacakolok többet a pogácsa előkészítéssel. Számomra egyébként az őrlés zaja is kicsit kellemetlen (más darálók esetén is, nem SJ specifikus), így duplán hasznos, hogy a kávéfőzés legkellemetlenebb része így igencsak rövid ideig tart.
"de otthon legyen már ennyi idő erre"
Meg arra, meg amarra... Többnyire szerencsére van, de ha épp sietni kell, akkor hasznos, hogy a kávé is hamar rendelkezésre tud állni.[ Szerkesztve ]
-
-
HSM
félisten
válasz zolnagy #114392 üzenetére
"Az őrlés időtartama valóban teljesen mindegy otthoni használatnál sztem is."
Azért azt észreveszed, hogy <10s alatt van kész, vagy 20-30. Kb pont megspórolja a takarítás idejét egy gyors őrlő/kés. Nagyon elégedett vagyok ilyen téren az EVO késes SJ-vel.#114400 rastacsz : "pormentesre tisztítom és 2-3 ráindítás is van, ami után újra seprés"
Ezt nem egészen értem, miért jó vagy miért szükséges. Én őrlés után egyszer kipiszkálom a garatot a SJ-n, egyszer ráindítok, ezzel kijön a maradék bentről, egyszer seprek ezután és tökéletes, nem marad bent mérhető mennyiség. -
HSM
félisten
válasz bl4ze #114243 üzenetére
Én is onnan vettem, még házhoz is hozták... De ha most nincs nekik... Én most 400 forintért töltöm bele a kávéfőző víz 2L-jét, és még kutyulni is kell. Amikor én kifogytam még ez a 270 forintos forrás sem volt.
Ami amúgy szerintem nem veszélyesen sok, ha hozzáveszem, hogy nyilván nem olyan költséghatékony egy kisebb boltnak behozni , mint kamionnal tömegével.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz hoffman_ #113993 üzenetére
"nagyjából 1/8-ad tekerés a presszó range"
Nehéz kétszer pontosan ugyanoda állítani, de azért nagyjából jól működik a dolog.Érdekes a 0,2g, alapos takarítás után elsőre nekem több marad benn, de söprés/ráindítás után ugyanannyi jön ki, mint amit beleraktam.
A kép alapján ez volt az első gondolatom, nem hiányzik a kartartó? Anélkül azért elég macerásnak tűnik a garatseprés. Nekem az electronic verzió tartója van fent, ami teljesen megtartja a kosarat, amíg takarítok. [link]Vannak rá egyébként 3D nyomtatott garatszűkítők és sapka is hozzá, én azzal használom, nagyon praktikus. Sajnos forrást nem tudok, így vettem az előző tulajtól.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz general #113926 üzenetére
Nincs mod még, csak többféle szűrőkosár (IMS Nanotech 12g és VST 18g) és nyitott kar.
Amit lehet egyszer majd körbejárok, az a nyomásszabályozás + nyomásmérés lehetősége, világos pöriket úgy lehetne kicsit előáztatni, és finomabban ráadni, majd elvenni a nyomást. Szokták még mondani az OPV 9-barra állítását is, ha szerelőhöz kerül egyszer az is be lesz állítva.#113930 fragola.6035 : Nagy divat manapság mindenre ráhúzni az "innováció" varázsszót, de számomra pl. nagy érték, hogy bevált technika, és remélhetőleg még évtizedekig karbantartható, üzemeltethető marad, ellentétben néhány "innovatív" főzővel, amik néhány évesen már javíthatatlanok tudnak lenni fődarabhibával, mert már nincs hozzá alkatrész...
Ha valamit 40 éve jól kitaláltak, azt nem kell innováció címén elrontani.Egyszer amúgy szívesen kipróbálnám, egy jól beállított, tuning Glenda mit tud egy tuning GC mellett. Számomra kicsit nehezen hihető, hogy két ilyen, szvsz alapvetően jó konstrukciójú, tuningolt gép között óriási különbség legyen.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz general #113920 üzenetére
Határozottan elégedett vagyok vele. A Glenda több, mint 58mm-re tuningolt PID-es Anna, nagyobb a bojler is, viszont nincs nyomásmérő, de nem zavart sokáig a hiánya.
Szvsz nem lett a kedvenc gépe, de nem is írt róla túlzottan rosszakat [link] . A fejben a felületkezelés lemaródása meg nem tudni, nem-e a víztől lett, ha jól emlékszem volt róla szó itt a topikban korábban.
A PID kiírása főzés közben tényleg külön életet él, de a kifolyó víz a mérések szerint rendben van, nekem sem volt vele problémám, és nem szoktam ennyit melegíteni/várni, max nagyságrendileg 5-10 percet.
Gyakorlatilag egy Lelit Victoria technikája van benne, kisebb házban, manuális vezérléssel, ami nekem óriási előny, karbantarthatóság és moddolhatóság szempontjából. Én nem szeretem ezeket a túlokosított főzőket vagyonokért, minél egyszerűbb a technika, nekem annál jobb. A PID+SSR épp elég ezekbe, minden másra tökéletes néhány mechanikus kapcsoló.
Én amúgy régebben Norda + lágyító patronnal, most házi RO víz + szódabikarbóna kombinációjával töltöm, még nem kellett vízkőtleníteni, remélem ez így is marad.
Ami kicsit hiányzik, hogy nem tud előáztatást, de szerintem azt is bele lehetne moddolni, ha nagyon arra vágynék, bár tulajdonképpen egy pumpaszabályzó mod lehet ezt is megoldaná.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz RetepNyaraB #113908 üzenetére
Nálam a viszonylag gyors melegedés miatt lett kompromisszum a PID-es Lelit Glenda. Mellé egy jó 58mm szűrőkosár, és egy single-dose átalakított jó állapotú Mazzer őrlő, amit kiad épp az apró. Nekem F64 Evo késes SJ lett. Ez simán kijön a keretből, nekem nincs rá panaszom presszózásra.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz lszlfrng #113608 üzenetére
Rémálom...
Gyakorlatilag minden leírt gond megoldódik, ha nincs ott a tető és rács, és egy ecsettel valamint garatsöprés után ráindítással kitakarítod. Gyors és hatékony módszer.#113611 konzumpro : Én egy ~200Ft-os gumi "vakszűrő" betétet használok, tökéletes a kb. havi 1 visszaöblítésre. A papír nálam sem az ízen javított elsősorban, hanem hogy nem gyűlik össze egy óriás adag zsíros gané a felsőszűrő környékén. 1-1 alkalommal előfordul, hogy elfelejtem belerakni a papírt, utána egy takarítás is szörnyű, mi jön ki... A háromjáratú szelep olyankor szépen beszippant mindent oda a pogácsa tetejéről.
A kosár oldalára tapadás ellen nekem a dupla tömörítés vált be, tömörítek, majd határozottan, de nyilván azért érzéssel odakopogtatom a kosarat a szilikon tampertartóhoz, akkor belehullik az oldaláról az őrlemény, azt még rányomom és jó is.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz sz.zs. #113605 üzenetére
Meg tudom erősíteni, hihetetlenül hasznos technika. Amióta én is használom (itt olvastam, ezúton is köszönet érte a sok egyéb jó tanács mellett ), patyolat tiszta a felsőszűrő, elég vegyszer nélkül visszaöblíteni pár havonta. Főzés után mindig kiengedek átmosni egy pici (talán 5-10ml) vizet, a szűrő használat mellett ilyenkor alig látok viszont pár apró szem kávét.
Nekem amúgy 100db-os Joe Frex márkájú van, működik, de mást még nem próbáltam. 2-3db-ot szoktam egymáshoz tapasztani a vízzel, úgy hamar eltakarítva egész sok kávét kibír.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz adriankoooo #112849 üzenetére
Ehhez csak ennyit fűznék hozzá: [link]
Egyébként szerintem sem passzolnak a színek, főleg a piros csészék.
-
HSM
félisten
válasz qvik27 #112732 üzenetére
Szerintem ezeken a gépeken a fő nehézség a rendszer dinamikus mivolta, hiszen elég pontosan el kell(ene) találnod a fűtőteljesítmény vezérlését végig a főzés során, hogy a kijövő víz hőfoka ne ingadozzon közben, hiszen akár néhány foknyi eltérés is már más ízű italt eredményezhet. A másik nehézség a fej és a vízút melegítése, nekem viccesen hangzik pl. a fejmelegítő puszta gondolata is, ettől persze még elméletileg működhet. Ennek a totális ellentéte pl. egy nagy E61-es HX gép, ahol rengeteg víz és több kilónyi fém van átmelegítve végig a víz útja mentén... Mindenki eldöntheti, melyik szimpatikusabb neki.
-
HSM
félisten
válasz #85578752 #112725 üzenetére
"Nem okozott problémát, inkább csak ha túl gyors volt a lefolyás."
Most akkor volt probléma vagy 10/10?Nem az a lényeg, milyen gépem volt, hanem a technológia és kivitelezés tipikus gyermekbetegségei. Tisztában vagyok vele, hogy elméletileg lehetséges jó hőstabilitást elérni vele különböző trükkökkel, csak a gyakorlatban ez nem mindig jön össze.
-
HSM
félisten
válasz WarLock07222 #112721 üzenetére
Az én tapasztalatom az, hogy hideg vízzel nem lehet jó presszókávét főzni.
Volt termoblokkos gépem, a fent említett jelenségek révén lehetett vele jó presszót főzni, ha épp úgy álltak a csillagok, és éppen annyira sikerült befullasztani, hogy a fűtőszál és átfolyás épp jól kiadja. Nem igazán volt élvezetes, se nem konzisztens. Ehhez képest egy álom a fejbojleres/pides Lelit. Ezzel nem 10-ből 1 lesz jó izzadva, hanem 9, miközben mosolyogva készül.
És egyébként úgy tapasztaltam, hogy finoman előmelegítve a dolgokat, pár fokkal alacsonyabbra állított vízhőfokkal ízesebb és kremásabb, sűrűbb presszót főz, mintha magasabb hőfokról indítanám teljesen "hideg" szűrővel/kávéval. Ebből azt szűrtem le, hogy nem jó, ha főzés közben túl sok hő vonódik el, és ezt nem lehet magasabb "induló" hőfokkal kompenzálni.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz #85578752 #112716 üzenetére
"a kis méret miatt képesek stabilan tartani a beállított hőfokot"
Biztos sokat segít stabilan tartani a hőfokot, hogy a termoblokkos gépek még a szűrőt/fejet sem melegítik át főzés előtt...#112718 konzumpro : Ismét egy kellemetlenség, hogy a jól beállított őrleménnyel sem egyenletes a víz átfolyása. Nem megszívja magát vízzel főzés közben a pogácsa?!
-
HSM
félisten
válasz hoffman_ #112637 üzenetére
Az új Lelit weblapon nekem úgy tűnik, nincs már fent valamiért. Mikor én vettem az enyém tavaly, még ott volt a többi gép között.
A tuningolt GC-nek nagy a rajongótábora itthon, hogy mennyire megalapozottan, azt nem tudom. Mindenesetre a rézkígyós moddal és PID-el valószínűleg tényleg jó hőstabilitást lehet vele elérni.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz hoffman_ #112614 üzenetére
Esetleg Lelit PL41 PLUST? 58mm + PID. VST kosárral szvsz elég jókat lehet vele főzni.
#112633 hoffman_: Silvia-nál offset-es a fej, nem pont a bojler alatt van, nálam itt esett ki. Illetve amíg nem raksz bele PID-et eléggé szerencsejáték, milyen hőfokon is lesz éppen, esetleg lehet lesni a fűtési fázisokat és stopperezni.
-
-
HSM
félisten
Mint írtam, az én véleményem szerinti lényeges különbség, hogy az egyik esetben a gyártó emberi fogyasztásra kifejezetten ajánlja, míg a másik esetben óriási piros nagybetűkkel rajta van a dobozon, hogy nem ivóvíz.
Tehát, az egyik esetben a gyártó felelősséget vállal, felelősségre vonható, hogy én azt ha megiszom, abból nem lehet bajom, míg a másik esetben kifejezetten nem.
Nekem ez megér 2X-es árkülönbözetet, főleg hogy nem fogy sok víz. Esetemben kőkemény havi 800Ft-ról beszélünk két főre, te ezért kockázatnál? -
HSM
félisten
Egyszerűbb gazdaságosabb és szvsz biztonságosabb is alapból olyan vizet venni, amit emberi fogyasztásra is explicit ajánl a gyártó. Nálam ez volt a fő szempont választásnál, és ennek megfelelt a "Kávéfőző víz" nevű termék. Kb. 2L fogy hetente nálunk két személyre, ami így kb. 400Ft, ez még nekem belefér.
#112553 Visztula : Elvileg Norda is kapható : [link] . Bár sajnos én még azóta nem jutottam el odáig, hogy vásároljak is.
-
HSM
félisten
Engem egyébként a laboros vizsgálat sem feltétlen győzne meg az alapvetően nem ivásra szánt vizeknél. Hiszen, hiába pl. egy minta rendben van, biztonságosan iható, semmi nem fogja garantálni, hogy a fél év múlva vagy másik palackból vett minta is az lesz....
Ha pedig bajod lesz esetleg tőle, az sem fog senkit érdekelni, rá volt írva, minek ittad meg.... -
HSM
félisten
válasz macmelon #112532 üzenetére
Én ilyenre váltottam a Norda után (én is a II. pontod okán). Egy 13. kerületi Bio-boltban szoktam beszerezni, problémám nem volt vele, tiszta, nincs szaga, a kávé is jó vele.
Én mondjuk csak étkezési szódabikarbónát keverek bele jelenleg, ami az okosok szerint íz szempontjából nem tökéletes, illetve egyesek szerint kellene még az optimális ízhez keserűsó, de ezekhez nyúlni még nem volt igényem. -
HSM
félisten
válasz Kulbi #112335 üzenetére
A Nordát (62mg-os verzió) én csak lágyító szűrővel használtam. Eddig úgy voltam vele, biztos csak túlparázom, de ezekszerint akkor lehet mégsem. Nálam eddig nem volt így dugulás, se savazás nem kellett, Lelit PL41 PLUST, igaz, tejet nem gőzölök vele, csak kávét készít és kb egy éve van meg. Ugyan csak a felső szűrőtartóig szedtem szét nemrég, de annak mindkét fele nagyon szép tiszta és amennyire meg tudom ítélni, lerakódás mentes volt (kaptak kis szilikonzsírt a tömítések ). Mivel AP papírral használom, így azt sem kell vegyszerezni, elég főzés után egy minimális öblítés és patyolat tiszta marad, havonta forró vízzel azért visszaöblítek egyet-egyet, a háromjáratú is tiszta maradjon.
Amióta nehezebb a Nordát beszerezni, azóta kényszerből RO víz + étkezési szódabikarbóna keverékkel megy, ez így elvileg nem bánt sem engem sem a gépet és nem csinál lerakódást. De sajnos nem nagyon értek a vegyészethez, csak ami a fórumokból az okosabbaktól rám ragadt. Eddig nem tapasztaltam problémát.
#112337 Kulbi : Nagyon kíváncsi leszek, mit fognak erre reagálni.
-
HSM
félisten
válasz Kulbi #112299 üzenetére
"rendszeresen karbantartom, vízkőtelenítem"
Én csak azt nem értem, minek rendszeresen savazni egy szinte új gépet, ha kutyult vízzel megy?
Lehet én csinálom rosszul, de én nem lerakódós vizet keverek bele, éppen azért, hogy ne kelljen savazni, amúgy biztosan nem vacakolnék vele. -
HSM
félisten
válasz Cathfaern #111742 üzenetére
Persze, kell kompromisszum. És jöttek is számomra is szimpatikus javaslatok, mint pl. Toobee-től a Sage BES920 vagy Koxx-tól az időzített Lelit MaraX. Nem olcsó gépek, de nem is egy autó árán.
Nekem is részben bemelegedési idős kompromisszum miatt lett Lelit PL41 PLUST-m, lehet, 3 másodperc helyett kell neki 3-5 perc, mire a hidegen bekapcsolt gép nagyjából üzemmeleg (értsd definíciószerűen még nem hőstabil, de már finom kávét főz, ha sietek), de ennyi idő úgyis kell előkészíteni az őrleményt, és így már lényegesen jobb italt főz, mint a korábbi olcsóbb thermoblokkos gépem. Ennél a gépnél a kávé/gőz váltás, ami némi időveszteség a többi javaslathoz képest.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz asus1 #111476 üzenetére
Ha nem tévedek, gyakorlatilag egy Lelit Fred őrlő van benne, ha külön veszed kb. 15 000 ráfizetés a PL41TEM géppel. Ami egy későbbi őrlő fejlesztésnél egyből visszajön kamatostul. És énszerintem idővel ki fogjátok nőni ezt az őrlőt, indulásnak szvsz jó, de azért megvannak a korlátai erősen ennek a konstrukciónak.
Sajnos azt nem tudom, jelenleg éppen hogyan áll az 57mm-es tartozék-kínálat. De szűrőkosarak tekintetében biztosan vannak hiányok, pl. a sokak által kedvelt VST nincsen tudtommal csak 58mm-es [link] .
-
HSM
félisten
válasz asus1 #111469 üzenetére
A PID a beállítható hőmérséklethez, és annak lehetőségekhez képest pontos tartásához kell. Anélkül akár 10-15 fokot is ingadozhat, éppen hány fok van a bojlerben, egy kávéfőzésnél pedig akár néhány fok eltérés is már változást okozhat az ital ízében.
Az általad kinézet típusból van PID-es, a PL042TEMD típus alatt fut, az őrlőmentes, PID-es verzió pedig a PL41TEM.
Ezeknél a gépeknél szvsz a fő kompromisszum az 57mm-es kosárméret, ami a használható tartozékok körét erősen szűkíti az elterjedtebb 58mm-es mérethez képest. Én pl. ezért kötöttem ki a PL41 PLUST modellnél, ami ezekhez képest kicsit nagyobb bojlert és 58mm-es szűrőt használ, bár sajnos ennél meg a nyomásmérő hiánya okozhat némi bosszúságot.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz asus1 #111406 üzenetére
A darálót "összekötni" a géppel nem feltétlen jó ötlet, ha esetleg fejlesztenél később vagy valamit javítani kell úgy nehezebb.
Én egyébként inkább egy PID-es (vagy PID-el tuningolható) gép felé nézelődnék, a "temp surfing" vagy a "hol jól kiadja hol nem" szerintem annyira nem jó móka. -
HSM
félisten
válasz Krajcsi #110915 üzenetére
Ez azért ízlés kérdése is. Én a szódabikarbóna + RO vízzel valóban érzek kismértékű savasság csökkenést, de cserébe mintha kicsit könnyebben elcsúszna kesernye irányba is a lágyító patron + Norda kombinációhoz képest.
Szerintem mindkettővel lehet nagyon finom a kávé.
Az "ivós" RO-val nekem most kicsit többre jön ki, mint a Norda, viszont az tetszik, hogy így nyugodtan használhatom lágyító nélkül, bekeverni pedig tényleg nem nagy macera, ha már egyszer az ember átrágta magát a 400 féle recepten és végtelen parttalan vitákon és talált/kreált egy eszközeivel is kompatibilis receptet.#110912 PpenoO: Így látom én is.
#110918 BBéci: "átlagosan havi egy kamionnal érkezett belőle"
A kamion máris egy viszonylag gazdaságos szállító eszköz, ott elfér.Az említett bolt a leírás alapján azért nem ilyen nagyban tolja.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz BBéci #110885 üzenetére
Szerintem nem érdemes a kinti árakból kiindulni. Azért egy kisebb járművel ezt apránként hazahozni egy nem kifejezetten erre szakosodott cégnek nem feltétlen tökéletesen gazdaságos, és ez nyilván az áron is látszani fog. Én személy szerint örülök, hogy valaki foglalkozott a témával, és lehet majd veszek is párat, ha arra járok.
-
HSM
félisten
válasz BBéci #110654 üzenetére
Sajnos nálam se túl sok hely, se saját autó, így a logisztikába nem tudok besegíteni.
#110720 rastacsz : A Norda víz viszonylag egyszerűen megoldotta nálam a vízellátást, és ha csak presszózol (én pl. nem iszok hosszút és tejes/habos dolgokat), és víztakarékos a gép (nálam a Lelit Glenda nem nagyon pazarol), akkor meglehetősen sokáig elég is és a gépet is kíméli, a kávé is finom vele.
Most hogy nem kapni, vettem RO vizet és enyhén "besóztam", de én sajnos idegenkedem az ilyesmitől (a kémia területén sem mozgok éppen otthonosan), persze lehet idővel elmúlik.
A felesleges műanyag szemét keletkezés engem is zavar, szóval a hosszútávú megoldás nem tudom, még mi lesz.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz BBéci #110435 üzenetére
Engem is érdekelne 6-8 karton, ha valaki megszervezi és nem horror drága árra kijön.
#110456 belab : Ha bekapcsoláskor ilyen, vagy főzés után, az normális ezeknél. A bojler külső felén méri a hőfokot, így mindig túlfűti kicsit a vizet, mire a mért hőfokon ez látszana. Persze idővel be kell állnia szépen a beállított hőfokra. A PID paraméterei állíthatóak egyébként, azzal lehet kicsit variálni, de valamennyit mindig túl fog fűteni, mielőtt beáll, főleg, ha alapvetően a főzésre állítod be a PID-et, hogy jó legyen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest