- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
ph A vállalat többek között egy slim profilos léghűtővel, egy helytakarékos táppal és egy ITX-es házzal adott magáról életjelet.
-
Premier előzetest kapott a V Rising
gp Napokon belül befut a teljes PC-s kiadás, az év során pedig megkapjuk a PlayStation 5 változatot.
-
Snapdragon 8-as szériával várhatók a Honor 200-ak?
ma A Honor 200 állítólag a 8s Gen 3-at, a 200 Pro változat pedig a 8 Gen 3-at használja majd.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gpbenedek
csendes tag
válasz SoundON #65404 üzenetére
Igen, ez fragola rézbojlerének rozsdamentesítése. Az ő fotója alapján terveztem egy sajátot, és gyártattam egy CNC - forgácsolással foglalkozó mesternél. A fűtőszálak pedig kínából érkeztek. Ha érdekel szerintem fragola is , én is tudok segíteni a gyártásban. Annyi, hogy nem olcsó muri. Illetve nálam 1 hónapja beépítésre vár, csak időm nincs, de remélem, hogy jövő hét végén már tapasztalatokkal is szolgálhatok (: A fragola edition Parcinál van, ha jól értettem, őt lehet az ügyben faggatni.
[ Szerkesztve ]
-
gpbenedek
csendes tag
válasz SoundON #65423 üzenetére
Leginkább a kíváncsiság hajtott, picit az is, hogy az irodában használt GC-ből minden reggel kiengedek 1 dl nordát Mivel fragola csinált rézből (ami a a hővezetési tényezők szempontjából valóban ideálisabb anyagválasztás), gondoltam, csinálok egyet rozsdamentesből. Az is felmerült bennem, hogy temérdek szabadidőnkben összevethetnénk. Bár lenne rá egy zacsi kávém, hogy jópár paraméterekben lenne jobb a réz (: Én több rézcsővel tervezem szerelni, pont azért, hogy kevesebb hideg víz jusson a bojlerbe, és a rozsdamentes hővezetéséből adódó lassabb reakció ne befolyásolja a shot alatti hőmérsékletet. Továbbá ezért mérek hőt a víztérben, hogy gyorsabban "érezze" a pid a hőmérséklet esését. Aztán majd elválik, hogy ez mennyire hatékony a gyakorlatban.
Fém íz: nekem hétvége után tűnt fel a víz illata, azt nem csípem. Illetve keveset gőzölök, az biztosan számít. Kóstolni a vizet nem kóstoltam, vagy ha igen, már elfelejtettem
SJ mikori? Gyári, vagy utólag vásárolt, új kések vannak benne? Nekem az új késekkel kellet 2 hónap, míg helyre állt a világ rendje. Illetve az IMS felsőszűrőt cseréltem sima iparira, és nekem jobban tetszenek így a shotok, bár ez simán lehet, hogy csak placebó
-
gpbenedek
csendes tag
válasz SoundON #65498 üzenetére
GC SLS update:
Tapasztalatok:
- jó döntés volt (a rozsdamentes anyagválasztás miatt) a víztérben mérni a hőmérsékletet
- a kifolyó víz 20 perc melegedés után elég stabil, egy kávé alatt kb. 1.5 fokon belül, a teljes kapacitás kiengedése (kb. 1.4 dl rézcsövestül) után is 4-5 fokon belül marad.
- a gőzölés beállítása külső szenzorral elég problémás, mert lassan jut el a hő a termosztáthoz, itt szívás a rozsdamentesség. Viszont a pidet használva tökéletesen gőzöl. (sőt!)
- még méregetek, barátkozunk, hiszen alapvetően tök más karakter, mint az alukazános. (majd azt is előveszem újra, és megmérem, mert kicsit homályba vesznek az emlékek)
- a két réteg rézcső külső oldalán mért hőmérséklet fontos tényező, valószínűleg tartósan teszek oda majd egy szenzort állandóra
- a manométer úgy lett bekötve egy kapillárissal, hogy a pogácsán mér, és a shot végén nullázódik. (consultant prodct manager: simi.esp) 0.8mm szűkítéssel tágulási tartály nélkül is elég szépen épül a nyomás. a gépházon kívüli manométer ebben a formában talán nem a legszebb megoldás, de van egy hangulata
- itthon a graeffel is jól muzsikál, de kiváncsi vagyok nagyon, hogy mit ad majd a mazzerrel (:SoundON: 6x200W. Eredetileg 6x250-et akartam, az is van ráírva, de nem vesz fel annyit. Szerencsére így is elegendőnek tűnik. Összesen 3 menet van a gőzcsap felfogatáson kívül: 2db M4-es vakfurat, egy a hőbíztosítéknak, egy a gőz termosztátnak. Az átmenő metes luk pedig a víztérbe lógatott hőelemnek van, a pidhez.
Mivel nem tudok nyilatkozni az ízlelőbimbóid nevében, azt javaslom gyere el, és próbáld ki. Írtam privátot.
[ Szerkesztve ]
-
-
HÁZIGAZDA
válasz SoundON #65956 üzenetére
nem gőzölök vele egyáltalán. a vizet sem kóstolgatom. de igazából a kérdéseidre a válasz sima kémia. rézkazánból réz oldódik a vízbe, aluból alu. szóval nem hiszem, hogy ez fragola/tuning-gaggia specifikus, bármilyen gépnél csak azt választhatjuk ki, hogy milyen anyagot iszunk oldottan (kivéve a nyitott bojleres cumók, amik mindig friss vízzel etethető)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz SoundON #67531 üzenetére
pont van nekem is egy 15ös VSTm, ahogy mondod, kávétól függően 17-18g megy bele. nem kell ezt túlagyalni, ami rá van irva, az csak egy névérték, kávégép és kávéfüggő, hogy mennyi fér bele.
amúgy talán valami full olasz blendből tele lesz 15tel is
azt érdemes használni, ami az adott kávéhoz jobb, ha 18-al jó a kávé, akkor a kisebbet, ha 20al, akkor a nagyobbat. -
leslie76
újonc
válasz SoundON #69032 üzenetére
Sajnos nem vagyok szakértője a témának, csak érdekelt engem is. Mivel sok idő telt el nálad a mérések között, még csak azt sem lehet rá mondani, hogy a csapolás miatti hővesztés miatt fűt a gép, ezért mérsz magasabbat. Egyébként valószínűleg az eredeti termosztát helyén van a hőelem a gépedben, tehát a PID-en jelzett hőfok a kazán hőmérséklete. És mivel kicsi alu kazán van a gépedben egy vonalban a fejjel, szerintem igazából nem jelentős az eltérés a fejhő és a kazánon mért hő között. A Silvia esetében ez azért más, mert a fej és a kazán el van tolva, viszonylag "messze" van egymástól. Valamint a rézből készült kazán esetében lehetőség van arra, hogy egy kazánba forrasztott rézcső legyen a hőelem "tokja", így a hőelem gyakorlatilag a kazán belsejében lévő vizet méri.
Remélem nem írtam valótlan dolgokat, ha igen, javítsatok ki.https://www.facebook.com/magyarlacy/ https://www.instagram.com/magyarlacyphoto/
-
John3:16
csendes tag
válasz SoundON #69032 üzenetére
Ez nagyon érdekes téma, mert nekem is van egy ilyen sejtésem, hogy nem mindegy, hogy mennyi ideje van bekapcsolva a GC, annak ellenére, hogy a PID mért hőfoka áll mint a cövek.
Valahogy jobbakat húzok, ha csak 20-30 perce van bekapcsolva, mintha 1-2 órája.
Én is tesztelem majd a gépem és beszámolok a tapasztalatokról.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz SoundON #69032 üzenetére
Érdekes a felvetés, pont a napokban én is hasonlókat tapasztaltam a méréseimnél. Bár én szélsőségesebb vizsgáltam, a rozsdamentes GC-t mértem - végre. Azt láttam, hogy a fej/vízterítő hőmérséklete jelentősen befolyásolja a kifolyó víz hőmérsékletét, de ez önmagában nem új infó, csak a rozsdamentesnél sajnos a fej elég külön életet él, így ez nagyon szembetűnő. A kérdés (az alunál is), hogy hol van a rendszer nyugalmi pontja (ezek szerint a alunál sem biztosan 15-20 percnél), ahol a fej stabilan beáll, és hogy milyen pid / kazán /fejhő egyensúlyban adja azt a hőmérsékletű kifolyó vizet, amit szeretnénk. Ha lesz rá egy kis affinitásom, kimérem azt is.
Rozsdamentes gc: a fej és a bojler különállóságát az eddig tapasztaltak alapján valószínűleg csak a fej aktív fűtésével lehet megoldani. Azt hogy ezzel foglalkozom-e, azt még meglátom, mert bár nem büdös/ízes a víz (tehát a projekt jó irányban halad), még mindig egy fejkazános, egybojleres gép maradna akkor is, csak mégtöbb pénzért (:
Ami tök jó tapasztalat volt: Bár a szilóval kinyomott szondás szűrőbe építettem szűkítőt, nem volt elég a vízhozam csökkentésére. Úgyhogy átdobtam erre a pwm szabályzót, és tökéletesen be tudtam állítani, 30 sec / 45g vízhozamot. juhú!
Rush77: a pides gőzölés nem rossz megoldás, de sokkal egyszerűbb a gyári kapcsolós: amikor 135-140 fokot ír a pid, akkor nyisd meg a gőzcsapot. Ha ekkor kezded a gőzölést, nem fog lekapcsolni a termosztát, és végig megy a fűtés > tuti lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Hakai80
újonc
válasz SoundON #69172 üzenetére
Mielőtt szétkapod a vasat, a hőelem csere előtt próbáld meg a T értékét picit növelni. Szerintem sűrűn avatkozik be ezzel a 2sec értékkel. Most éppen csak felvillan, de ha még szigetelt is a bojlered, akkor feleslegesen fűti (T0002-vel rákényszeríted). 30-60 perc alatt szép lassan túlfűt. A REX-ek pedig nem feltétlenül fogják a mért hőfokot pontosan lekövetni (kijelezni) ilyen 30-60 perc intervallumban.
T legyen 0003->0004
-
-
John3:16
csendes tag
válasz SoundON #69713 üzenetére
IMS duplába 18g. 1:2 arány körül (a barista hölgy azt hiszem 34g kihozatalt javasolt) normál 25 mp lefolyás. Vízhőfok 90 C környéke.
Renekába 16g körül ment.
A tágulási + szűkítő miatt nálam 7-8 mp alatt épül fel a nyomás. Maroktamper 12 mm magasra állítva.
Nem egy háklis jószág egyébként - már az első, 15 mp-es csapolás is fincsi lett.
Sok sikert![ Szerkesztve ]
-
Agyas
aktív tag
válasz SoundON #69892 üzenetére
A skerton plus-nál alapból van ilyen távtartó (ezért plus) csak nagyobb a furat átmérője, mert különben nem tudnád "átdugni" rajta a tengely menetes részét (és így nem tudnád szétszedni)."
Ha megszabadulnál a furatos menetes tárcsától csak szóljPABOTHNK: Ilyet veszek majd és ki is próbálom.
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz SoundON #70431 üzenetére
A Brikkát hideg vízzel etetjük(lásd Kalmár ide vonatkozó videoját!). Hogy a szelepet kitekered-e, annak semmi jelentősége, mert csak a tömegével operál. Ha nem zár jól, mert esetleg felkeményedett a bent lévő gumi, megpróbálhatod egy kis élelmiszeripari szilikonzsírral vékonyan bekenni. Inkább az őrlemény finomságával, mennyiséggel és a főzőlap hőmérsékletével próbálj játszani, de mindig csak egyesével csináld a változtatásokat.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz SoundON #70431 üzenetére
Ha magadnak darálod, akkor darálj durvábbra. Ha előre daráltat veszel, szerezz be egy nem propelleres darálót (minimum Hario Mini mill/Skerton, vagy motoros téren pl DeLonghi kg 79/89), addig is vásárolj másik féle téglát (semmi garancia, hogy az jobb lesz, de hátha....). A Brikkában az előmelegített víz nem jó ötlet, hayználj inkább hideg vizet.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Peti...(16v)
tag
válasz SoundON #70431 üzenetére
Az én Brikka tuti tippem: hideg víz a kiöntőben lévő jelzésig (nem tudom hány ml, de nem is számít, azért van ott a jelzés), kávé kiskanállal nagyjából egyenletesen betöltve, de kocogtatás, tömörítés és simítás nélkül, domb ne nagyon legyen, láng akkorára, hogy ne nyaldossa a Brikka oldalát, villanynál pedig pár perccel előre bekapcsolni a lapot, hogy jól átforrósodjon. Nálam így nagyon hamar lejön, de nem szoktam mérni az időt. És mindig durran.
Kávé: gyári téglából a Pellini Espresso Superiore n.42 tradizionale jött be legjobban. Elronthatatlan, akármit csináltam, mindig stabilan jó lett. Tescóban, Ázsia Centerben szokott lenni. -
-
Elekellek
csendes tag
válasz SoundON #70841 üzenetére
Nálam E5CN van a Gaggián és a Vibiemme-en is. Az is érdekes lehet?
Mondjuk sok izgalom nincs vele, működnek. Egyetlen megosztható tapasztalatom, hogy jobb értékeket szül a szelftuning, ha hideg gépről indítom. Ha üzemmeleg gépre számolja, túl meredek görbét próbál beállítani, és minden csapolás után túl fog lőni. GC-n pár fokot, E61-en akár 6-8-at is.Szép a kijelzője, nem látszanak a hétszegmensek. Nem cicereg benne a táp. Hogy jobb szoftver van-e benne mint egy Rexben vagy Sestosban, azt nem tudom. Talán Fragola tapasztalt valamit ezzel kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz SoundON #70981 üzenetére
Nem számolták el, sajnos nem ilyen egyszerű, hogy beleteszem a keserűsót, és akkor pont annyi az oldat. Kémiából sosem voltam erős, így nekem párom vezette le, hogy miért is van ez, de átadni már nem tudom. A lényeg, hogy a BH számolása korrekt.
WiZARD: ha jó ez a térkép, akkor van is nekik.
[ Szerkesztve ]
-
CB
senior tag
válasz SoundON #73291 üzenetére
Mint azt már írtam, én eléggé kezdő vagyok. Nekem minden adag ízlett, lehet, hogy te ezekre is azt mondtad volna, hogy kiábrándító.
Nekem egy fiatal srác készítette minden nap, de az örlés finomságán kívül nem bűvészkedett semmit.
Én figyeltem a lefolyást mindíg, csepegősen kezdte, majd szépen vékonyan folytatódott.......és finom volt. Tőlem a felszolgáló kislány minden alkalommal megkérdezte milyen volt. Nekem összességében bejött a hely.
Egyre jobban gondolkodom rajta, hogy bejelentkezek az őszi koffein randira, jó lenne megtudni, nektek milyen a jó kávé.40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
HÁZIGAZDA
válasz SoundON #73291 üzenetére
azt ugyan nem láttam, hogy milyen szűrőben és hogyan csinálja a kávét, de nálunk mindegyik presszó remekül nézett ki, párducmintás, szép crema. itthon nem is tudtam hasonlót sem csinálni szemre az ott vett etióp rekóból. viszont el salvador akkor nem is volt, csak brazil, etióp és kolumbiai.
sajnálom, hogy lyukra futottál vele. kicsit azért erősen fogalmaztál, gondolom még dühöngsz.
(és persze lehet, hogy ahogy robban befelé a szezon, esik a színvonal, nekünk annyiban szerencsénk volt, hogy relatíve rossz idő volt és kevés ember, kivéve vasárnap)
CB: amiket mi ittunk, azok mindenféle mércével jók voltak. ha nagyon-nagyon hülyebloggeres akarok lenni, akkor eltartott ujjal azt mondanám, hogy bár rohadt jó volt az etióp és minden nap ittunk belőle, nem volt annyira ízgazdag, amennyire egy tökéletesen eltalált casmo tud lenni, ha együtt állnak a csillagok. inkább egy-kétféle íz volt benne, ergo nem annyira összetett, viszont azok meg tényleg nagyon jók.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...