- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Snapdragon 8-as szériával várhatók a Honor 200-ak?
ma A Honor 200 állítólag a 8s Gen 3-at, a 200 Pro változat pedig a 8 Gen 3-at használja majd.
-
A legtöbb amerikai szerint a TikTok egy őket befolyásoló eszköz
it Egy felmérés szerint a legtöbb amerikai osztja azon véleményt, hogy a TikTok egy őket befolyásoló eszköz.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PpenoO
őstag
Kivitelezés minőségében és felszereltségben van különbség Gaggia Gran Style és Philips Saeco Poemia között?
Ugyanitt érdeklődnék, aki megválna jó kondiban lévő Graef CM 702 darálójától privátban jelezze nekem. Budapest és körzete előnyben. Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz soldier2 #76474 üzenetére
Köszi mindenkinek. Mennyibe fáj egy ilyen gépnek a felújítása? Gondolok itt arra, ha találnék egy szépet viszont elavult belsővel, mennyit érdemes érte adni?
Apropó, mit szóltok ehhez? Ha jól értem nem csak nyomásmérő került rá de más mod is került bele. Ne tévesszen meg a feltüntetett modelszám, 2007es gép.
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
Kapom a priviket, köszi. Akinek lenne classicja (régi fajta) írjon nyugodtan, érdekel a dolog.
-
PpenoO
őstag
Általatok is elismert karos gépekkel mekkora szentségtörés/macera világos pörkölésű kávét eszpresszóként elkészíteni? Egyáltalán megoldható úgy, hogy megmaradjanak a gyümölcs/virág aromák? Jelenleg Brikkat használok Hario kézivel és több kevesebb sikerrel ezen aromákat ki tudom hozni az ilyen jellegű/pörkölésű kávékból. Legutoljára Etióp Yirgacheffe (bécsi p.) és Zambia Buni (francia p.) kávékat tudtam, számomra legalábbis, elfogadhatóra elkészíteni ezzel a kombóval. Működne ez egy GC old + Graef 702vel is?
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
Azt hittem az eszpresszót olasz pörkölésű kávéból kell/lehet/illik készíteni. Mekkora macera amúgy, milyen eljárást kell követni, mire kell figyelni, hogy kihozzam egy GC + 702 kombóbol a virág/gyümölcs aromájú világos pörkölésű kávékból a lehető legtöbbet?
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz WiZARD #79361 üzenetére
Nagyon újonc a presszó kávézás területén és lehet a nyersanyag + munkadíj árával sem biztos, hogy tisztában vagyok, de nem érné meg acélból legyártatni az eloszlatót és krómozni? Arra nem nagyon tapadna semmi szerintem.
U.I.: Éna brikkába Iberital örleményt úgy tudok legjobban eloszlatni, ha kis adagokban kézzel oszlatom körkörösen forgatva. Jobban működik mint a fogpiszkáló.
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
Omron E5CCből sokféle van, melyik kell pontosan nektek/nekünk?
-
PpenoO
őstag
Cseh kiruccanásunk során találtam véleményem szerint két jó kávézót.
Az egyik Cesky Krumlovban van, Kafemlejneknek néven fut. A trieszti Hausbrandt márkát tartják, a klasszikus olasz mellett még vagy 5 single origint is (Costa Rica, Etiópia, Guatemala, Brazil és egy amire nem emlékszem). Itt az etióp és a costa ricai fajtát kostoltam meg és mindkettő mosolyt tudott csalni az arcomra, meglepően finomak voltak, nem lógott ki semmi, többnyire minden a helyén volt ami egy eszpresszónál fontos. Sajnos az apparátusról nem tudtam képet csinálni, így marad ez.
A másik helyre Ceske Budejovice főterén találtam rá - néven fut. Saját pörkölés, komolyabb felszerelés és egy jó barista igazán varázslatos élményt tudott okozni. A napi ajánlatra (kenya + salvador) mentem rá és hát kellett fél perc mire újra a földön tudtam járni. Vettem is egy 200gr friss pörkölésnek mondható hondurasi alapanyagot.
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz vicces1 #83129 üzenetére
Én azóta szenvedek a Brikka kotyogósommal, amióta vettem bele IMS szűrőt. Finomabbra darálok (Iberital Challenge), ahogy itt többen is javasolták, illetve elmentem egészen a végletekig, lassan egy kiló kávém ment el miatta de csak nem sikerül belőni.
Próbáltam kevesebb/több vízzel/kávéval, lecseréltem a szilikon tömítést gyári újra, hátha, hideg/langyos/meleg vízet használva, de még mindig nem tudtam belőni.
Az eredmény:
1. Habos de vizes citromlé.
2. Pici, elillanós hab, még mindig híg de már érezni egy picit a kávé jellegzetességeit keveredve a keserű égett ízzel.
3 Hab nélküli, megfelelő sűrűségű, odakozmált borzadály.Ha valaki tudja az IMS + Brikka titkát, árulja már el légyszi.
Köszi!
-
PpenoO
őstag
-
PpenoO
őstag
Hála paljoc Úrnak, a diletáns baristáknak és a rossz minőségű kávék egyvelegének nem sikerült számomra igazán finom kávét innom olaszországi tartozkodásom során. Legalább 15 helyen fordultam meg de egyetlen egy kávé volt (alábbi képen latható), ami megközelítette az ízlésvilágomat és a minimum elvarhatót egy eszpresszótól.
-
PpenoO
őstag
Comoi tavat jártuk körbe 5 napon keresztül (Como, Bellagio, Tremezzo, Lenno, Cernobbio, Varenna etc.). Ezt a Teti kávét Varennaban ittam, a Villa Monasteroban. Illetve Autogrillekben fordultam meg oda vissza útnál, ott Kimbo volt az alapanyag. Az általános hiba, vagyis ami nekem nem tetszett, az a tamperelés hiánya és a túlkivonatolás/égés volt, de több helyen maga a kávé volt fertelmes számomra (Milani).
Csápájev: Bárcsak találkoztam volna vele. Nagyon finom alapanyagot készít, amit nehéz egy olasz kávénak felülmulnia. Erre gondoltam :)
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
Saeco Aroma gépről mit lehet tudni? Alapgép mit tud, alkatrész utánpótlás, tuningolhatóság érdekelne.
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz fragola.6035 #86171 üzenetére
Köszi szépen, nekem a világosra pörkölt afrikai arabica kávék jönnek be. Gondolom akkor ez felejtő lehet. Bár ha jobb a brikkánál akkor lehet elgondolkodom rajta mint kezdő gép.
-
PpenoO
őstag
válasz jana86 #86175 üzenetére
Pont ezért szeretnék lépésről lépésre haladni. Brikka + IMS + Iberitallal számomra élvezhető PY kávékat tudok készíteni (kedvencem a Kenya AB Plus és az Abyssinian Mocca). Igaz az ims + indukciós lap + adapteres megoldással meggyűlt a bajom és lement pár kiló kávé mire belőttem a procit.
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
Miért nem csináltok egy "házi" tesztet ugyanezekkel a kávékkal + valamelyik a Frei "specialtyval" ? Sok itt az amatőr szakértő, van profi szakmabeli is aki lehetne teszter. Nem egy interfacel rendelkeztek amin meg is jelenhetne a teszt. Szívesen olvasnék egy ilyen "öntsünk tiszta vizet a pohárba" cikket illetve egy útmutatót hogyan lehet minőségibb friss pörkölésű, itthoni "kisüzemü" kávét fogyasztani némi elszántsággal és pár 10ezres befektetéssel.
-
PpenoO
őstag
válasz daninet #88002 üzenetére
Próbálj ki egy PallYotz vagy Roastopus alapanyagot, csodálkozni fogsz. Ha nem akarsz 10-12e forintot fizetni frissen pörkölt kávéért akkor most pl a Lidl Tarrazu Costa Rica 4000 forintos kg árával is odaver a Lavazza Orora meg az Illyre. Az őrlődét meg cseréld le egy Graef 702 vagy Iberital Challengre. Egy darabig elég lesz ez a mérföldkő
-
PpenoO
őstag
válasz macilaci78 #88012 üzenetére
Igen, van. Iberital Challenge vagy Graef 702 használtan. Ezek alatt 3 az 1ben Nescafe van.
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz qvik27 #88031 üzenetére
Kostoltad azt amit ajánlottam?
Én PallYotz kávét iszom jó ideje, abból is a drágábbik fajtákat. Fragola nem olyan régen ajánlott lidles kávét és emiatt gondoltam kipróbálom én is. Igaz Bellaromból nem találtam Costa Ricait, csak a Tarrazuból viszont pozitívat csalódtam. Finomabb főzetet lehet belőle készíteni mint bármely boltban elérhető kommersz kávéból (Lavazza, Dallmayr, Omnia stb).
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz general #88177 üzenetére
Én úgy tudtam belőni az Iberital Challenge őrlőmet, hogy leszedtem a tetejét, kicsavaroztam az állító tekerőnek a tengelykonzolját és kézzel tekertem a késen, úgy, hogy nagyjából ott álljon ahol viszonylag jó főzetet tudok készíteni az adott kávéőrleményből. Visszaszerelve a tengelyt finomhangoltam a tekerővel és amikor sikerült belőnöm a kívánt szemcsefinomságot megint lekaptam a tetejét és egy viszonyítási ponthoz mérten bejelöltem a kést. Ezt eljátszottam a 3-4 kávénál amit iszom, utána ha váltok kávét (ez akkor történik általában ha kiürül a korábbi 250gr zacskó) lekapom a tetejét, tengelykonzol le és odatekerem ahova korábban bejelöltem kávétípustól függően.
Így leírva macerásnak tűnik de ha egyszer megcsináltad, egy váltás maximum 1-2 percbe kerül, utána már csak finomhangolni kell a késbeállítást, ha egyáltalán kell (értsd 5-10 tekerés a gombbal oda vagy vissza).
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
Most rendelnék először a pacificaffetól. A Nepáli kávéjukat most 40%al olcsóbban adják. Régebbi pörkölés vagy öreg alapanyag az oka?
-
PpenoO
őstag
Pacificaffenál a pörkölési dátum egyenlő a lejárati dátum minusz egy évvel?
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
Iberital Challenge darálom egyszer csak fogta magát és elkezdett durvább őrleményt darálni. Nem értettem hogyan sikerült neki összehozni, mivel nem állítottam rajta. Leszedtem a felső burkolatot és kiiktatva az őrlemény szabályzót tekertem a tárcsán kézzel. Még mindig nem kapok olyan finom szemcseméretet mint korábban és az őrlő szenved de nagyon, alig ad ki őrleményt és a motor fordulata is ingadozik. Bizonyára valami baja van. Tudtok valakit aki szerel Budapesten Iberital készüléket?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- Renault, Dacia topik
- OLED TV topic
- Építő/felújító topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- További aktív témák...